Federació de Lleida

Totes les opinions

Núria Marín i Casas, regidora d’Esquerra Republicana - Avancem a la Paeria de Lleida i Diputada provincial

2 de novembre al Iemen

D’ençà que el 2 de novembre del 1937 l’aviació italiana va bombardejar la població civil de Lleida en un atac militar a objectius civils, les intel·ligències militars han trobat un filó per guanyar guerres. Les massacres de civils han passat a formar part de l’estratègia militar. Què pensarien els grans estrategues militars dels actuals bàrbars de la guerra? Probablement els qualificarien d’inútils militarment i sentirien una profunda vergonya, menysteniment i fàstic.

Marta Vilalta, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament

Repercussió social

En 24 hores el Tribunal Suprem va canviar la seva pròpia decisió sobre el pagament dels impostos de les hipoteques, segons diuen, per culpa de l’enorme impacte i repercussió social.   Ja, un impacte que 24 hores abans no havien ni intuït. Ja, una redecisió que segur que van prendre-la després de consultar-la amb el coixí. Perquè, suposo que no la deuen haver canviat perquè algú (per exemple els bancs) els hagués pressionat, oi? Altrament, estaríem davant d’un escàndol i d’una prova més del descrèdit i de la nul·la independència de la justícia espanyola.

Jaume Gilabert i Torruella @jaume_gilabert. Alcalde de Montgai i portaveu del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Lleida

Per una gestió republicana a la Diputació de Lleida

El juliol del 2015, des d’Esquerra Republicana de Catalunya vàrem votar a favor de la investi­dura de Joan Reñé a la presidència de la Diputació de Lleida, entomant el compromís amb els municipis i, especialment, com a acte de responsabilitat nacional, doncs cal recordar que aque­lla setmana es va forjar l’acord de Junts pel Sí amb un full de ruta que definia un calendari de 18 mesos, i que comportava una col·laboració i cooperació dels dos principals partits de la candidatura en la governabilitat de la Generalitat i de les Diputacions, administracions que ha­vien de tenir un paper clau en la creació de les estructures d’estat de la futura hisenda cata­lana.

Eduard Piera i Secall. Alcalde de la Fuliola i secretari de Suport i Coordinació de la Federació Regional de Lleida d'Esquerra Republicana de Catalunya

Primàries per fer què?

Val a dir que la introducció de propostes fresques i innovadores en l’espectre polític és quelcom que sempre em resulta interessant i atractiu per se, doncs la renovació de l’aigua de l’estany acaba sent imprescindible per evitar-ne el seu deteriorament. Per això, quan va sorgir tot el rebombori de les primàries, em va semblar una proposta que calia mirar i analitzar detalladament. Això no és res nou, doncs als Estats Units, els dos grans partits ja fa anys que ho van inventar això, però fins ara no s’havia intentat traslladar aquí amb aquesta força.

Marta Vilalta, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament

Escuder Reial

Un dels tres grans consensos a Catalunya és la percepció de la monarquia com un sistema arcaic, caduc i antidemocràtic. Un gran acord reforçat pel fet que el monarca espanyol decidís ara fa un any abdicar de ser el Rei dels catalans, protagonitzant el discurs televisat de l’“A por ellos” i justificant la violència policial de l’1-O. És lògic per tant, que el Parlament de Catalunya, la cambra que representa la sobirania del país, es pronunciï políticament sobre un dels sentits majoritaris de la ciutadania.

Carles Comes i Marco. President de la Federació Regional de Lleida d‘Esquerra Republicana de Catalunya

Un any més, 78 anys de vergonya

Ara que fa 78 anys de l’assassinat del president Companys, a Catalunya tenim 9 presos polítics, diversos exiliats i moltes persones que pateixen la repressió de l’Estat. Em deia l’altre dia un bon amic, que a Catalunya tenim més gent represaliada que personalitats amb la Creu de Sant Jordi. Certament, no és un bon indicador per valorar la justícia, la llibertat i la democràcia al nostre país.

Montserrat Fornells i Solé. Alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i Diputada al Parlament de Catalunya

Dia Internacional de la Dona Rural

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per Nacions Unides a Beijing (Xina), es va aprovar instaurar el 15 d’octubre com a dia Internacional de la Dona Rural i el novembre de 2007, l’Assemblea General de Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració. Des de llavors es celebra a tot el món el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural.

Marta Vilalta. Vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement i portaveu nacional

Cap diputat suspès

Segurament hi ha molta gent que no entén què ha passat al Parlament aquesta darrera setmana. Algunes imatges certament són molt millorables i s’hauria d’evitar generar una sensació de picabaralla entre independentistes que no ajuda en res.   El cert és que la situació d’excepcionalitat democràtica que vivim des de fa un any, amb repressió, empresonaments i exili, afegeix complexitat i ens porta a un escenari on fa falta més que mai honestedat, rigor i defensa de la democràcia i la sobirania.

Bernat Solé i Barril. Alcalde d’Agramunt i diputat al Parlament de Catalunya pel Grup Republicà

Del primer dia al primer mes d’escola

El primer dia de curs escolar serveix per fer una fotografia instantània del sistema i verificar que tots els centres educatius han obert amb normalitat. El primer mes, en canvi, ja serveix per fer-ne una valoració més acurada i començar a treballar en allò que cal resoldre. Enguany, un total d’1.567.316 alumnes – 1.299 més que l’any anterior – han iniciat el curs, dels quals 770.237 a infantil i primària, 6.