Figueres

Totes les notícies

Detall de vorera al c. Pujades

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DEMANARÀ A L’AJUNTAMENT DE FIGUERES QUE MILLORI LA PAVIMENTACIÓ DE LES VORERES DELS BARRIS DE LA CIUTAT.

Segons declara la portaveu del Grup Municipal a l’Ajuntament, Mireia Mata i Solsona, “és bo que conservem i millorem el centre històric; al capdavall, és la part més visitada de la ciutat, tant pels nostres conciutadans com per la gent que ve de fora, i també la que concentra la major part d’activitat comercial. Ara bé, no podem oblidar que, més enllà del centre, hi ha tot un entramat de carrers on viu la major part de la ciutadania i que pateixen grans mancances. En aquest cas ja no es tracta d’una operació de cirurgia estètica per a la nostra ciutat, sinó de salut i de qualitat de vida per als barris que la formen.” En aquest sentit, Mata anuncia que Esquerra Republicana de Catalunya redacta un inventari d’actuacions urgents als barris, que es presentarà ben aviat.

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DEMANARÀ A L’AJUNTAMENT DE FIGUERES QUE S’INCORPORI AL FRONT D’AJUNTAMENTS PER LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA.

“L'alcalde de Vic, Osona, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) , ha formalitzat la primera etapa d'una idea proposada el passat mes de juny: l'associació d'ajuntaments amb l'objecte de treballar per la independència. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV, la CUP i SI. El PSC s’ha abstingut i PxC hi ha votat en contra (15 regidors a favor i sis en contra)”. Segons declara la portaveu del Grup Municipal a l’Ajuntament, Mireia Mata i Solsona, “en un moment com l’actual, en què la nostra llengua, la nostra cultura i el normal desenvolupament del nostre país es veuen amenaçats i vulnerats per les sentències del Tribunal Constitucional així com per la recent reforma de la Constitución Española, és just i necessari que els municipis, com a institució, prenguin part activa en aquesta situació com ja ho ha fet la ciutadania. Figueres pot i ha de ser un ajuntament referent en el nou moment polític cap al dret a decidir”

ESQUERRA REPUBLINACA DE CATALUNYA REBUTJA LA ELIMINACIÓ DE LES LÍNIES DE AUTOBUS PER ALS CENTRES EDUCATIUS L’AMISTAT I NARCÍS MONTURIOL.

El servei a aquests dos centres havia estat una aposta per donar qualitat i facilitar una redistribució dels alumnes de la ciutat a dos centres de la més gran qualitat educativa però que no es troben al centre de la ciutat. A Figueres és un fet que no tothom pot accedir a l’escola que desitja, al centre de la ciutat, i l’existència d’aquest servei compensava el greuge del desplaçament. Les alternatives que ofereix l’equip de Govern no semblen satisfactòries, ja que deixa d’existir un servei específic que fins ara ha estat de gran utilitat i qualitat. Que per motius econòmics es retalli aquest servei, és, segons ERC, una mostra de com l’equip de Govern està abordant la situació de crisi: “aprovem projectes per als que ens caldrà un finançament d’un milió d’euros que a hores d’ara no tenim, com la reforma del Passeig Nou aprovada al darrer Ple, i eliminem un servei per a facilitar la distribució de l’alumnat entre els centres de la ciutat. Realment, l’equip de Govern té com a prioritat l’educació??” al parer de Mireia Mata, portaveu republicana, l’equip de Govern prioritza les grans inversions, i aplica mesures d’estalvi en temes que afecten la mobilitat dels estudiants, o les prestacions a la gent gran. Esquerra denuncia l’amenaça que rere les grans inversions i projectes de portada de diari, es vagin minvant els serveis que han ajudat a la cohesió social, al bon funcionament del dia a dia, a la seguretat pública, en nom de la crisi econòmica, i demana a l’equip de Govern i al Consell Comarcal que reconsiderin la mesura o cerquin alguna solució alternativa abans d’eliminar el servei, que hauria de començar a funcionar la setmana entrant.

ERC ES LAMENTA DE LA POCA IMPORTÀNCIA QUE ES DONA A L’ESTACIÓ DE TREN I DEMANA A L’EQUIP DE GOVERN QUE PRENGUI MESURES PER A POTENCIAR-LA.

Al llarg de l’any, l’estació de tren de Figueres està plena d’usuaris que la utilitzen en els seus desplaçaments laborals, acadèmics o comercials. Durant l’estiu, a més, l’estació és plena de turistes que arriben a la ciutat per a visitar –principalment- el Museu Dalí, o que estiuegen a la costa i agafen el tren per visitar Girona o Barcelona. El grup Municipal d’ERC lamenta que aquestes persones, en arribar a Figueres, no troben una senyalització que de manera clara indiqui els itineraris turístics, els serveis o les zones d’aparcament. Avui mateix, el plafó informatiu que troben els turistes en sortir de l’estació de tren està cobert per una branca d’arbre, i el indicador del Museu Dalí tapat per una enganxina. Per a ERC, cal una aposta decidida de l’equip de Govern de la ciutat per tal que accedir i visitar Figueres en tren sigui una experiència agradable i accessible, i per això cal invertir en una bona senyalització a partir d’aquest punt. “No és coherent que invertim milions d’euros en un centre d’acollida turística si paral•lelament negligim un actiu que tenim en servei i desatenem els turistes que ens visitem. Una ciutat on no és fàcil orientar-se ni accedir als llocs no pot aspirar a excel•lir en qualitat turística” afirma la portaveu del grup municipal d’ERC, Mireia Mata. Esquerra proposa que des de l’ajuntament es treballi per un dignificació i millora de les comunicacions ferroviàries a l’estació de tren convencional, fent accions a nivell de la Generalitat i el Ministeri de Fomento, però també des de l’ajuntament, com ara un pla de senyalització des de l’estació de tren fins als principals punts turístics de la ciutat, i tornada. “També ens ho hem de creure els figuerencs”, diuen des d’ERC. I recorden que enguany, a diferència d’anys anteriors, no hi ha stand d’informació turística a l’estació. D’altra banda, anuncien una bateria de propostes a partir de la propera tardor, per tal de poder dignificar i recuperar la qualitat del servei.

ERC DEMANA LA CESSIÓ DELS TERRENYS PROPIETAT DE RENFE AL CARRER PROGRÉS A L'AJUNTAMENT

Durant la campanya electoral, ERC va demanar la cessió a l’Ajuntament dels terrenys propietat de RENFE situats al carrer Progrés per tal de crear una zona d’aparcament gratuït a la zona de llevant de la ciutat. No és cap novetat que els esmentats solars estan en desús i en un estat d’abandonament lamentable que malmet la imatge de la nostra ciutat. També cal afegir-hi que, darrerament, s’han produït nombrosos episodis delictius al carrer Progrés i als entorns, on els delinqüents s’han aprofitat de l’accés lliure als terrenys propietat de RENFE. El grup municipal d’ERC insisteix en la necessitat de resoldre la utilització del solar: que es faciliti l’aparcament en una zona propera a l’estació de tren i, en el cas que no sigui possible arribar a un acord amb l’ens propietari dels terrenys, se’l requereixi fefaentment per tal de tancar l’accés a aquests espais i garantir així la seguretat dels veïns, tota vegada que es dignifiqui la imatge de la ciutat per a tots els visitants que hi arriben mitjançant el ferrocarril.

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA PRESENTA UNA MOCIÓ PER A QUE ELS VEHICLES MUNICIPALS ADHEREIXIN EL “CAT” SOBRE LA “E” DE LES MATRÍCULES.

Seguint les declaracions del portaveu del Govern, Sr. Francesc Homs, que en declaracions del dia 14 de juliol va animar als ciutadans i a les ciutadanes a posar l’adhesiu CAT a la matrícula del seu vehicle, afirmant que portar un adhesiu CAT sobre la E de la matrícula dels vehicles no impedeix la identificació del vehicle i, per tant, no incomplia la legalitat, Esquerra demanava en la seva moció que es posi l’adhesiu CAT sobre la E a les matrícules de tota la flota de vehicles de l’Ajuntament de Figueres i de les empreses FISERSA i ECOSERVEIS, participades de capital municipal. Segons manifesta el text de la moció, presentada en el Ple avançat del mes d’agost que es va celebrar dijous dia 28 de juliol, ERC “entén que les institucions catalanes, i entre elles el nostre ajuntament, del que n’és alcalde un membre del Parlament i del mateix grup parlamentari que el portaveu del Govern, han de ser les primeres en donar exemple amb la seva actuació si volem que els nostres ciutadans i ciutadanes ens donin credibilitat”. En un segon punt de la moció, que en aquest cas va ser també votada per CiU, es va acordar demanar als grups parlamentaris al Congrés que promoguin la reforma del Reglament General de Vehicles que es va modificar mitjançant l’ordre de 15 de setembre de l’any 2000, proposant la possibilitat d’incloure altres distintius territorials en la matrícula a banda de l’actual E. Els arguments de CiU i PP, en el sentit de no poder afavorir, amb la col•locació de les enganxines, la llei vigent, va ser rebatuts per la portaveu republicana: “la gent que fem política, la fem empesos per uns ideals de millora de la realitat. I a vegades millorar la situació política del moment requereix la transgressió de les lleis; es va fer per aconseguir la igualtat entre persones d’altres races, es va fer per aconseguir el dret de vot de les dones, ho haurem de fer per aconseguir la independència de Catalunya”, va dir Mireia Mata i Solsona.

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA OBRE EL SEU LOCAL A LES ENTITATS CIUTADANES

En l'inici d'aquest nou mandat municipal, la secció local d’ERC ha vist la necessitat de reactivar el contacte amb la ciutadania, i de començar, des de la base, un treball de col•laboració amb les entitats i col•lectius de Figueres i la comarca. En aquest sentit, com a una primera iniciativa, posa a disposició, des d’aquest mateix mes de juliol, la planta baixa del seu local, al cèntric carrer Sant Llatzer de Figueres, per tal que aquells col•lectius i entitats que vulguin organitzar alguna activitat i no disposin de local (o que aquest sigui molt limitat d'espai), ho puguin fer, de manera gratuïta, a la seu del partit. En una ciutat com Figueres, amb greus mancances d’espais públics en els quals dur a terme reunions, xerrades i activitats similars, ERC vol posar el local que té llogat per a la seva activitat política habitual a disposició d'aquells col•lectius (ja siguin de caire social, cultural o recreatiu) que no tenen ànim de lucre i que pretenen dinamitzar la societat civil ciutadana Segons declara la portaveu del Grup Municipal a l’Ajuntament, Mireia Mata i Solsona, “es tracta de rendibilitzar el local, no en un sentit econòmic, sinó en un sentit social i ciutadà. En un moment de crisi econòmica, però també de confiança en la classe política i les dinàmiques de partit, volem obrir el nostre local a aquells que en tinguin necessitat”. El local disposa d’una sala d’actes amb capacitat per a 50 persones, i equip de projeccions audiovisuals, així com espai per a petites exposicions.

Esquerra (Francesc Canet), segona força política a Figueres, demana un CARA a CARA amb Santi Vila

ERC recorda que és la segona força política a Figueres, amb sis regidors a les eleccions de 2007, i es reivindica com a alternativa perquè defensa models de ciutat i de manera de fer política propis. “Vam pactar fa poc més d’un any per garantir la governabilitat, però malgrat aquest gest en clau de ciutat, no de partit, ens considerem l’alternativa al model que representen Santi Vila i CiU”, recorda Francesc Canet. L'alcaldable d'ERC afegeix: “mantenim diferències essencials en el model de ciutat, en la manera de fer política i, especialment, en la nostra posició clarament partidària de defensar els interessos de la majoria de ciutadans”. ERC recorda que ha fet una campanya austera al màxim (no ha contractat banderoles pel seu elevat cost, per exemple) amb crèdits personals i sense acceptar cap donació de particulars i empreses per mantenir les mans lliures a l’hora de prendre decisions l’endemà de les eleccions, especialment davant l’escenari de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana. ERC coneix l’interès d’alguns mitjans per organitzar un cara a cara entre Santi Vila i Francesc Canet, candidats de les dues forces més votades a les passades eleccions, i reitera la seva plena disposició a fer-lo possible.

ERC i AMC-FIGUERES ENS COMPROMETEM A ELIMINAR LES BARRERES ARQUITECTÒNIQUES I URBANÍSTIQUES DE LA VIA PÚBLICA

Tots els ciutadans i ciutadanes tenen el dret d’accedir a les oportunitats que els ofereix l’entorn en el que viuen. Treballar per una ciutat el més accessible possible és una tasca imprescindible tant per a garantir aquest dret, com també perquè Figueres sigui una ciutat inclusiva, una ciutat que potencia la qualitat de vida. L’aplicació del principi d’igualtat per al conjunt de la ciutadania suposa remoure els obstacles que impedeixen l’exercici dels drets, en aquest cas, especialment pel que fa a les persones amb mobilitat reduïda o amb qualsevol altra discapacitat. Una ciutat és més accessible quan més alt és el percentatge de població que té garantit l’accés a les oportunitats que ofereix el territori. El concepte d’accessibilitat universal abasta la superació de les barreres arquitectòniques, però també les psicològiques, culturals, socials, tecnològiques i físiques. Les condicions d’accessibilitat a la via pública, als transports, a la comunicació i als edificis s’han de garantir a les persones que pateixen qualsevol tipus de disminució física, psíquica o sensorial; i també a les persones grans i als nens, així com a les persones que arrosseguen carrets de compra o cotxets de criatura. L’Ajuntament de Figueres va incorporar el concepte i els criteris d’accessibilitat en els seus programes d’actuació a partir de l’aprovació de la Llei 20/1991, i del Decret 135/1995, que estableix el Codi d’Accessibilitat. Posteriorment, el Pla d’Accessibilitat de Figueres fou aprovat per unanimitat per tot el Consistori el gener de 1999. Aquest Pla hauria de permetre actuar de manera més sistemàtica en la transformació progressiva de la ciutat per tal de fer-la més accessible tant pel que fa a la via pública, als edificis municipals o als transports. Ara mateix es tracta d'una qüestió de voluntat política que sigui aplicat d'una manera general. ERC i AMC-Figueres considerem que Figueres ha de refermar el seu compromís de seguir avançant en l’accessibilitat universal i aconseguir fites visibles.