Figueres

Totes les notícies

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA OBRE EL SEU LOCAL A LES ENTITATS CIUTADANES

En l'inici d'aquest nou mandat municipal, la secció local d’ERC ha vist la necessitat de reactivar el contacte amb la ciutadania, i de començar, des de la base, un treball de col•laboració amb les entitats i col•lectius de Figueres i la comarca. En aquest sentit, com a una primera iniciativa, posa a disposició, des d’aquest mateix mes de juliol, la planta baixa del seu local, al cèntric carrer Sant Llatzer de Figueres, per tal que aquells col•lectius i entitats que vulguin organitzar alguna activitat i no disposin de local (o que aquest sigui molt limitat d'espai), ho puguin fer, de manera gratuïta, a la seu del partit. En una ciutat com Figueres, amb greus mancances d’espais públics en els quals dur a terme reunions, xerrades i activitats similars, ERC vol posar el local que té llogat per a la seva activitat política habitual a disposició d'aquells col•lectius (ja siguin de caire social, cultural o recreatiu) que no tenen ànim de lucre i que pretenen dinamitzar la societat civil ciutadana Segons declara la portaveu del Grup Municipal a l’Ajuntament, Mireia Mata i Solsona, “es tracta de rendibilitzar el local, no en un sentit econòmic, sinó en un sentit social i ciutadà. En un moment de crisi econòmica, però també de confiança en la classe política i les dinàmiques de partit, volem obrir el nostre local a aquells que en tinguin necessitat”. El local disposa d’una sala d’actes amb capacitat per a 50 persones, i equip de projeccions audiovisuals, així com espai per a petites exposicions.

Esquerra (Francesc Canet), segona força política a Figueres, demana un CARA a CARA amb Santi Vila

ERC recorda que és la segona força política a Figueres, amb sis regidors a les eleccions de 2007, i es reivindica com a alternativa perquè defensa models de ciutat i de manera de fer política propis. “Vam pactar fa poc més d’un any per garantir la governabilitat, però malgrat aquest gest en clau de ciutat, no de partit, ens considerem l’alternativa al model que representen Santi Vila i CiU”, recorda Francesc Canet. L'alcaldable d'ERC afegeix: “mantenim diferències essencials en el model de ciutat, en la manera de fer política i, especialment, en la nostra posició clarament partidària de defensar els interessos de la majoria de ciutadans”. ERC recorda que ha fet una campanya austera al màxim (no ha contractat banderoles pel seu elevat cost, per exemple) amb crèdits personals i sense acceptar cap donació de particulars i empreses per mantenir les mans lliures a l’hora de prendre decisions l’endemà de les eleccions, especialment davant l’escenari de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana. ERC coneix l’interès d’alguns mitjans per organitzar un cara a cara entre Santi Vila i Francesc Canet, candidats de les dues forces més votades a les passades eleccions, i reitera la seva plena disposició a fer-lo possible.

ERC i AMC-FIGUERES ENS COMPROMETEM A ELIMINAR LES BARRERES ARQUITECTÒNIQUES I URBANÍSTIQUES DE LA VIA PÚBLICA

Tots els ciutadans i ciutadanes tenen el dret d’accedir a les oportunitats que els ofereix l’entorn en el que viuen. Treballar per una ciutat el més accessible possible és una tasca imprescindible tant per a garantir aquest dret, com també perquè Figueres sigui una ciutat inclusiva, una ciutat que potencia la qualitat de vida. L’aplicació del principi d’igualtat per al conjunt de la ciutadania suposa remoure els obstacles que impedeixen l’exercici dels drets, en aquest cas, especialment pel que fa a les persones amb mobilitat reduïda o amb qualsevol altra discapacitat. Una ciutat és més accessible quan més alt és el percentatge de població que té garantit l’accés a les oportunitats que ofereix el territori. El concepte d’accessibilitat universal abasta la superació de les barreres arquitectòniques, però també les psicològiques, culturals, socials, tecnològiques i físiques. Les condicions d’accessibilitat a la via pública, als transports, a la comunicació i als edificis s’han de garantir a les persones que pateixen qualsevol tipus de disminució física, psíquica o sensorial; i també a les persones grans i als nens, així com a les persones que arrosseguen carrets de compra o cotxets de criatura. L’Ajuntament de Figueres va incorporar el concepte i els criteris d’accessibilitat en els seus programes d’actuació a partir de l’aprovació de la Llei 20/1991, i del Decret 135/1995, que estableix el Codi d’Accessibilitat. Posteriorment, el Pla d’Accessibilitat de Figueres fou aprovat per unanimitat per tot el Consistori el gener de 1999. Aquest Pla hauria de permetre actuar de manera més sistemàtica en la transformació progressiva de la ciutat per tal de fer-la més accessible tant pel que fa a la via pública, als edificis municipals o als transports. Ara mateix es tracta d'una qüestió de voluntat política que sigui aplicat d'una manera general. ERC i AMC-Figueres considerem que Figueres ha de refermar el seu compromís de seguir avançant en l’accessibilitat universal i aconseguir fites visibles.

ERC demanarà més protagonisme municipal a la Fundació Gala-Salvador Dalí

L'actitud seguida per part dels representants en el si de la Fundació Gala- Salvador Dalí no s'ha caracteritzat, fins ara, per tenir ben definit un perfil propi. Des d'ERC entenem que caldria que la Fundació pensés també en clau de ciutat i que la seva actuació s'orientés en aquest sentit. En aquesta nova orientació, l'actuació dels representants municipals és clau. Contra una idea força generalitzada que la ciutat té poc pes en el si de la Fundació, cal dir que l'Ajuntament de Figueres n'hi podria tenir molt si tenim present la importància de la seva aportació. La ciutat és la propietària del Teatre-Museu i la copropietària (junt amb la Generalitat de Catalunya) de la Torre Galatea, l’antiga Torre Gorgot. Així mateix, l'Ajuntament figuerenc és el propietari de 158 obres que s'hi exposen. D'aquestes, 14 són d'altres artistes (El Greco, Marià Fortuny, Messonier, Modest Urgell...) i la resta (69 pintures, 62 dibuixos i d'altres objectes i estampes) són de Dalí. Es tracta d'una aportació molt considerable que li dóna dret a poder orientar la tasca del Patronat de la Fundació. Fer-ho és una qüestió de voluntat política a més si tenim present que l’Alcalde i el regidor de Cultura són membres del patronat. Per part d'ERC, la nostra voluntat és, en aquest sentit, diàfana. Francesc Canet ho va destacar en el acte – sopar celebrat el divendres 6 de maig a la plaça de Catalunya davant de dues-centes persones.

INICI DE LA CAMPANYA ELECTORAL

Dijous 5 de maig es va donar el tret de sortida a l'inici de la campanya electoral per a les municipals del 22 de maig. Amb aquest motiu, un bon nombre de persones de la candidatura es van reunir amb Francesc Canet i Mireia Mata (números 1 i 2 de la candidatura) a l'emblemàtica plaça d'Ernest Vila  per tal d'enganxar i penjar els primers cartells i pancartes.

ERC PORTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA I AL CONGRÉS DE DIPUTATS EL MANTENIMENT DE L’ESTACIÓ DEL TREN CONVENCIONAL AL CENTRE DE FIGUERES AMB LES VIES SOTERRADES

Els grups parlamentaris d’ERC al Parlament de Catalunya (Pere Bosch, diputat) i al Congrés de Diputats (Francesc Canet, diputat) han presentat sengles propostes per tal que les cambres es pronunciïn respecte del manteniment de l’estació del tren convencional al centre de la ciutat amb les vies soterrades. Les propostes han estat presentades a instàncies del grup municipal d’ERC a Figueres i demanen també un compromís de manteniment de la línia Figueres-Portbou/Cervera de la Marenda. En l’exposició de motius es recorda que actualment, per al tren convencional está aprovada una variant oest, dividida en dos trams: el primer comença a l’altura de Vilamalla i acaba a l’estació (provisional) de Figueres-Vilafant, i ja hi circulen els combois de l’alta velocitat per poder iniciar el tram internacional Figueres-Perpinyà. El segon, preveu enllaçar l’estació Figueres-Vilafant amb l’actual línia convencional a l’alçada de Vilabertran, per continuar fins a Portbou.Aquest segon tram, que hauria de desmantellar les vies del centre de la ciutat de Figueres i faria desaparèixer l’actual estació del centre, és ara mateix només sobre el paper. L’elevat cost i les dificultats pressupostàries, unides a la impossibilitat de poder acudir a les plusvàlues urbanístiques, certifiquen perspectives dubtoses de concreció d’aquest tram nord de la variant oest. Amb el risc evident de perpetuar la cicatriu en el teixit urbà que signifiquen les vies en superfície i els dos passos a nivell. I també, com apunten algunes tesis, la possibilitat de fer desaparèixer el tram de Figueres a Portbou del tren convencional si l’única estació que romangués fos l’actual de Figueres-Vilafant. Davant aquesta situació i les incògnites generades, el manteniment de l’estació al centre per al tren convencional amb les vies soterrades resulta una opció apropiada, que integraria el tren en la ciutat, solucionaria molts problemes circulatoris i l’alliberaria uns terrenys importants per al desenvolupament de la ciutat.

Aparcaments

Aparcaments: una necessitat peremptòria.

ERC considera que les actuals places d'aparcament són clarament insuficients i per això ha plantejat un seguit de mesures i d'opcions de noves zones d'aparcament que poden contribuir a millorar notablement l'actual realitat ciutadana. Francesc Canet acompanyat per regidores i altres membres de la candidatura d’ERC a les properes eleccions municipals va presentar tot un seguit de mesures per tal de solucionar la mancança d’aparcaments que pateix la ciutat de Figueres*. • Un nou aparcament al solar de la RENFE (c/ Progrés), a la zona de l’antiga nau de mercaderies, amb una capacitat aproximada de 300 vehicles. • La creació d’un nou aparcament d’autobusos turístics al final de l’avinguda de Salvador Dalí i de l’avinguda de Perpinyà. • L'ampliació de l’aparcament del Garrigal amb una planta de més. Així mateix, proposem d’utilitzar per a vehicles petits la planta destinada actualment als autocars. Amb aquesta actuació es doblaria el nombre actual de places. • Un aparcament soterrat de dues plantes dins de l’espai que ocupa la Plaça del Gra i entorn, que es comuniqui amb l’actual de la plaça Catalunya, amb una capacitat aproximada per a 350 vehicles i amb els corresponents serveis públics necessaris per als usuaris (lavabos, ascensor,...). Zones verdes: pel que fa a noves mesures que podrien contribuir a resoldre la preocupant situació actual, la més destacada podria ser la de reconvertir algunes zones blaves per zones verdes d'aparcament per a residents. Així mateix es podria impulsar la creació de noves zones (mixtes) verdes i blaves als carrers Pere III, Santa Llogaia, González de Soto, Muntaner, Col•legi, Sant Pau, ... Francesc Canet va destacar que algunes d’aquestes mesures es poden posar en funcionament en pocs mesos i amb un cost mínim. *Foto: La presentació es va fer en el solar de la RENFE on es proposa la creació d’aparcament per a 300 vehicles.

PRESENTACIÓ PÚBLICA DEL CAP DE LLISTA I DE LA CANDIDATURA D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DE FIGUERES

“Aspirem a tot”, afirmà Francesc Canet El cap de llista d'ERC a Figueres, Francesc Canet, i la resta de la candidatura van ser presentats públicament ahir dilluns a l'Hotel Travé davant d'unes cent cinquanta persones. Obrí el torn d'intervencions el professor i escriptor Joan Ferrerós, que va fer un retrat personal i polític de Canet, a qui coneix des de fa molts anys perquè tot dos han estat professors a l'Institut Ramon Muntaner. Tot seguit va prendre la paraula el mateix Canet que va explicar que la campanya d'ERC seria transparent, realista i que no atacaria de manera sistemàtica els adversaris polítics. “Aspirem a tot”, afirmà i insistí que ERC governaria en favor dels interessos de la majoria i no en favor de grups de pressió o d'interessos particulars. Va cloure les intervencions Joan Ridao, secretari general d'ERC, que va dir que Canet era l'alcalde que Figueres necessita. Finalment, els components de la candidatura, cridats pel cap de llista, van pujar a l'escenari, on van rebre l'ovació dels assistents. Durant l'acte es projectà també un vídeo realitzat per commemorar el vuitantè aniversari d'ERC, que se celebra aquest any.

ERC Figueres, campanya 2011

ERC farà una campanya electoral austera i lliure d’hipoteques, i crida a un pacte a la resta de partits perquè facin el mateix.

ERC ha decidit que l'austeritat i un pressupost modest siguin els trets principals de la seva campanya electoral per a les properes eleccions municipals, perquè considera que l'actual situació de crisi econòmica ho exigeix. “Seria un insult a la ciutadania fer una campanya ostentosa i que comportés una despesa desproporcionada”, va declarar Francesc Canet. Aquesta afirmació la va fer en una reunió de tota la candidatura d’ERC que se celebrà el divendres passat a la nit. Un altre punt destacat serà la transparència i, sobretot, el fet d'estar lliure de qualsevol hipoteca de cap mena de grup de pressió. Per això els primers candidats de la llista d'ERC avalaran personalment un crèdit per fer front a les despeses de la campanya electoral. Com ja van fer en campanyes anteriors, ERC no acceptarà cap donació privada ni que sigui sota acord de confidencialitat, ja que considera que les fonts de finançament han de ser absolutament transparents. Així mateix, ERC fa una crida a la resta de partits perquè es comprometin també a una transparència total de les seves fonts de finançament i a fer un esforç d'austeritat similar. En aquest sentit, proposen un pacte interpartidista encaminat a superar el daltabaix progressiu entre partits polítics i ciutadania en general. “Cal anar més enllà de les bones intencions i dels gestos simbòlics, i emprendre mesures que el ciutadà pugui verificar personalment”, va assenyalar Canet.ERC ha decidit que l'austeritat i un pressupost modest siguin els trets principals de la seva campanya electoral per a les properes eleccions municipals, perquè considera que l'actual situació de crisi econòmica ho exigeix. “Seria un insult a la ciutadania fer una campanya ostentosa i que comportés una despesa desproporcionada”, va declarar Francesc Canet. Aquesta afirmació la va fer en una reunió de tota la candidatura d’ERC que se celebrà el divendres passat a la nit. Un altre punt destacat serà la transparència i, sobretot, el fet d'estar lliure de qualsevol hipoteca de cap mena de grup de pressió.