Figueres

Totes les notícies

ERC demanarà més protagonisme municipal a la Fundació Gala-Salvador Dalí

L'actitud seguida per part dels representants en el si de la Fundació Gala- Salvador Dalí no s'ha caracteritzat, fins ara, per tenir ben definit un perfil propi. Des d'ERC entenem que caldria que la Fundació pensés també en clau de ciutat i que la seva actuació s'orientés en aquest sentit. En aquesta nova orientació, l'actuació dels representants municipals és clau. Contra una idea força generalitzada que la ciutat té poc pes en el si de la Fundació, cal dir que l'Ajuntament de Figueres n'hi podria tenir molt si tenim present la importància de la seva aportació. La ciutat és la propietària del Teatre-Museu i la copropietària (junt amb la Generalitat de Catalunya) de la Torre Galatea, l’antiga Torre Gorgot. Així mateix, l'Ajuntament figuerenc és el propietari de 158 obres que s'hi exposen. D'aquestes, 14 són d'altres artistes (El Greco, Marià Fortuny, Messonier, Modest Urgell...) i la resta (69 pintures, 62 dibuixos i d'altres objectes i estampes) són de Dalí. Es tracta d'una aportació molt considerable que li dóna dret a poder orientar la tasca del Patronat de la Fundació. Fer-ho és una qüestió de voluntat política a més si tenim present que l’Alcalde i el regidor de Cultura són membres del patronat. Per part d'ERC, la nostra voluntat és, en aquest sentit, diàfana. Francesc Canet ho va destacar en el acte – sopar celebrat el divendres 6 de maig a la plaça de Catalunya davant de dues-centes persones.

INICI DE LA CAMPANYA ELECTORAL

Dijous 5 de maig es va donar el tret de sortida a l'inici de la campanya electoral per a les municipals del 22 de maig. Amb aquest motiu, un bon nombre de persones de la candidatura es van reunir amb Francesc Canet i Mireia Mata (números 1 i 2 de la candidatura) a l'emblemàtica plaça d'Ernest Vila  per tal d'enganxar i penjar els primers cartells i pancartes.

ERC PORTA AL PARLAMENT DE CATALUNYA I AL CONGRÉS DE DIPUTATS EL MANTENIMENT DE L’ESTACIÓ DEL TREN CONVENCIONAL AL CENTRE DE FIGUERES AMB LES VIES SOTERRADES

Els grups parlamentaris d’ERC al Parlament de Catalunya (Pere Bosch, diputat) i al Congrés de Diputats (Francesc Canet, diputat) han presentat sengles propostes per tal que les cambres es pronunciïn respecte del manteniment de l’estació del tren convencional al centre de la ciutat amb les vies soterrades. Les propostes han estat presentades a instàncies del grup municipal d’ERC a Figueres i demanen també un compromís de manteniment de la línia Figueres-Portbou/Cervera de la Marenda. En l’exposició de motius es recorda que actualment, per al tren convencional está aprovada una variant oest, dividida en dos trams: el primer comença a l’altura de Vilamalla i acaba a l’estació (provisional) de Figueres-Vilafant, i ja hi circulen els combois de l’alta velocitat per poder iniciar el tram internacional Figueres-Perpinyà. El segon, preveu enllaçar l’estació Figueres-Vilafant amb l’actual línia convencional a l’alçada de Vilabertran, per continuar fins a Portbou.Aquest segon tram, que hauria de desmantellar les vies del centre de la ciutat de Figueres i faria desaparèixer l’actual estació del centre, és ara mateix només sobre el paper. L’elevat cost i les dificultats pressupostàries, unides a la impossibilitat de poder acudir a les plusvàlues urbanístiques, certifiquen perspectives dubtoses de concreció d’aquest tram nord de la variant oest. Amb el risc evident de perpetuar la cicatriu en el teixit urbà que signifiquen les vies en superfície i els dos passos a nivell. I també, com apunten algunes tesis, la possibilitat de fer desaparèixer el tram de Figueres a Portbou del tren convencional si l’única estació que romangués fos l’actual de Figueres-Vilafant. Davant aquesta situació i les incògnites generades, el manteniment de l’estació al centre per al tren convencional amb les vies soterrades resulta una opció apropiada, que integraria el tren en la ciutat, solucionaria molts problemes circulatoris i l’alliberaria uns terrenys importants per al desenvolupament de la ciutat.

Aparcaments

Aparcaments: una necessitat peremptòria.

ERC considera que les actuals places d'aparcament són clarament insuficients i per això ha plantejat un seguit de mesures i d'opcions de noves zones d'aparcament que poden contribuir a millorar notablement l'actual realitat ciutadana. Francesc Canet acompanyat per regidores i altres membres de la candidatura d’ERC a les properes eleccions municipals va presentar tot un seguit de mesures per tal de solucionar la mancança d’aparcaments que pateix la ciutat de Figueres*. • Un nou aparcament al solar de la RENFE (c/ Progrés), a la zona de l’antiga nau de mercaderies, amb una capacitat aproximada de 300 vehicles. • La creació d’un nou aparcament d’autobusos turístics al final de l’avinguda de Salvador Dalí i de l’avinguda de Perpinyà. • L'ampliació de l’aparcament del Garrigal amb una planta de més. Així mateix, proposem d’utilitzar per a vehicles petits la planta destinada actualment als autocars. Amb aquesta actuació es doblaria el nombre actual de places. • Un aparcament soterrat de dues plantes dins de l’espai que ocupa la Plaça del Gra i entorn, que es comuniqui amb l’actual de la plaça Catalunya, amb una capacitat aproximada per a 350 vehicles i amb els corresponents serveis públics necessaris per als usuaris (lavabos, ascensor,...). Zones verdes: pel que fa a noves mesures que podrien contribuir a resoldre la preocupant situació actual, la més destacada podria ser la de reconvertir algunes zones blaves per zones verdes d'aparcament per a residents. Així mateix es podria impulsar la creació de noves zones (mixtes) verdes i blaves als carrers Pere III, Santa Llogaia, González de Soto, Muntaner, Col•legi, Sant Pau, ... Francesc Canet va destacar que algunes d’aquestes mesures es poden posar en funcionament en pocs mesos i amb un cost mínim. *Foto: La presentació es va fer en el solar de la RENFE on es proposa la creació d’aparcament per a 300 vehicles.

PRESENTACIÓ PÚBLICA DEL CAP DE LLISTA I DE LA CANDIDATURA D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA DE FIGUERES

“Aspirem a tot”, afirmà Francesc Canet El cap de llista d'ERC a Figueres, Francesc Canet, i la resta de la candidatura van ser presentats públicament ahir dilluns a l'Hotel Travé davant d'unes cent cinquanta persones. Obrí el torn d'intervencions el professor i escriptor Joan Ferrerós, que va fer un retrat personal i polític de Canet, a qui coneix des de fa molts anys perquè tot dos han estat professors a l'Institut Ramon Muntaner. Tot seguit va prendre la paraula el mateix Canet que va explicar que la campanya d'ERC seria transparent, realista i que no atacaria de manera sistemàtica els adversaris polítics. “Aspirem a tot”, afirmà i insistí que ERC governaria en favor dels interessos de la majoria i no en favor de grups de pressió o d'interessos particulars. Va cloure les intervencions Joan Ridao, secretari general d'ERC, que va dir que Canet era l'alcalde que Figueres necessita. Finalment, els components de la candidatura, cridats pel cap de llista, van pujar a l'escenari, on van rebre l'ovació dels assistents. Durant l'acte es projectà també un vídeo realitzat per commemorar el vuitantè aniversari d'ERC, que se celebra aquest any.

ERC Figueres, campanya 2011

ERC farà una campanya electoral austera i lliure d’hipoteques, i crida a un pacte a la resta de partits perquè facin el mateix.

ERC ha decidit que l'austeritat i un pressupost modest siguin els trets principals de la seva campanya electoral per a les properes eleccions municipals, perquè considera que l'actual situació de crisi econòmica ho exigeix. “Seria un insult a la ciutadania fer una campanya ostentosa i que comportés una despesa desproporcionada”, va declarar Francesc Canet. Aquesta afirmació la va fer en una reunió de tota la candidatura d’ERC que se celebrà el divendres passat a la nit. Un altre punt destacat serà la transparència i, sobretot, el fet d'estar lliure de qualsevol hipoteca de cap mena de grup de pressió. Per això els primers candidats de la llista d'ERC avalaran personalment un crèdit per fer front a les despeses de la campanya electoral. Com ja van fer en campanyes anteriors, ERC no acceptarà cap donació privada ni que sigui sota acord de confidencialitat, ja que considera que les fonts de finançament han de ser absolutament transparents. Així mateix, ERC fa una crida a la resta de partits perquè es comprometin també a una transparència total de les seves fonts de finançament i a fer un esforç d'austeritat similar. En aquest sentit, proposen un pacte interpartidista encaminat a superar el daltabaix progressiu entre partits polítics i ciutadania en general. “Cal anar més enllà de les bones intencions i dels gestos simbòlics, i emprendre mesures que el ciutadà pugui verificar personalment”, va assenyalar Canet.ERC ha decidit que l'austeritat i un pressupost modest siguin els trets principals de la seva campanya electoral per a les properes eleccions municipals, perquè considera que l'actual situació de crisi econòmica ho exigeix. “Seria un insult a la ciutadania fer una campanya ostentosa i que comportés una despesa desproporcionada”, va declarar Francesc Canet. Aquesta afirmació la va fer en una reunió de tota la candidatura d’ERC que se celebrà el divendres passat a la nit. Un altre punt destacat serà la transparència i, sobretot, el fet d'estar lliure de qualsevol hipoteca de cap mena de grup de pressió.

ERC fa una jornada de formació amb el regidor d’Esquerra de Vic Joan López i anuncia que la immigració serà un dels eixos fonamentals de la seva campanya per a les eleccions municipals del maig.

El Grup Municipal d'ERC de Figueres anuncia que un dels eixos fonamentals del seu programa electoral serà el tractament de la problemàtica de la immigració, perquè partim de la convicció que el futur govern municipal haurà de fer una actuació decidida en aquest camp. Entenem que la política municipal seguida fins ara ha estat clarament insuficient i no s'ha plantejat seriosament abordar una problemàtica de gran transcendència ciutadana. El criteri bàsic d'una acció decidida en aquest camp ha de partir del fet que cal prendre consciència de la dimensió de les problemàtiques inherents al fenomen. S'imposen els criteris de realisme i d'abandonar les actituds d'amagar el cap sota l'ala. Només així podrem iniciar polítiques efectives a l'hora d'afavorir un procés d'incorporació satisfactori per a totes les parts. En aquesta orientació, caldrà trencar molts tòpics i molts rumors NO fonamentats, sovint sense una base real, que només serveixen per alimentar pors envers les persones immigrades. Ara bé, les polítiques concretes que caldrà abordar tindran com a base que vivim en una societat en què junt amb els drets hi ha també deures indefugibles per part de tots els ciutadans, sigui quin sigui el seu origen. Aquestes directrius bàsiques, que seran desenvolupades amb iniciatives concretes al llarg de la propera campanya, van ser exposades durant la conferència que el passat divendres dia 25 va fer a la seu figuerenca d'ERC el regidor de l'Ajuntament de Vic d'aquest partit Joan López. La seva intervenció va servir per poder conèixer de primera mà les polítiques menades per aquell ajuntament en el decurs dels darrers temps. Més enllà de les polèmiques periodístiques que el tema ha suscitat, la política d'immigració abordada per la capital d'Osona s'ha convertit en tot un referent d'àmbit nacional que cal conèixer de manera precisa i que cal analitzar de manera serena i rigorosa. Després d'un exercici així només es pot constatar com són d'avançades en aquest àmbit les polítiques municipals d'aquella ciutat i com una ciutat com Figueres no està sinó a les beceroles.

ERC proposa recuperar el cinema Las Vegas com a Palau de Congressos i d'altres iniciatives en el seu programa de promoció ciutadana, comerç i turisme

ERC proposa recuperar el local de l'antic cinema Las Vegas, del carrer de Sant Pau, per tal d'ubicar-hi un Palau de Congressos durant el proper mandat. Considera que la seva ubicació és determinant, ja que està situat en una posició de clara centralitat urbana. No és aquesta una circumstància menor, ja que permetria als potencials congressistes d'entrar en contacte directe amb la ciutat i estimular el comerç i els serveis urbans, cosa que no es produiria en el cas que el seu emplaçament estigués a la perifèria de la ciutat. D'altres iniciatives destacades en l'àmbit de la promoció ciutadana i el comerç i turisme urbà que defensa ERC en el seu programa són: La creació d'un organisme municipal de promoció exterior de la ciutat i per a l’organització de fires i congressos, arreu de Catalunya i també a nivell internacional (com ja s'ha fet en el cas de la visita a St. Petersburg, Florida). En aquest sentit, entenem que la figura de Salvador Dalí pot ser un esquer magnífic en aquesta promoció ciutadana. Així mateix, entenem que cal potenciar la nova Oficina d’Informació i Turisme situada a l’antic escorxador. Incrementar i potenciar les polítiques transfrontereres amb la Catalunya del Nord també pel que fa a la promoció comercial. Per això hem proposat impulsar la creació d'una cambra de comerç transfronterera. Suport decidit a la implantació de l’APEU (Àrea de Promoció Econòmica Urbana) per ser un instrument de millora del comerç a la ciutat. Seria un pas endavant en la dinamització i permetria avançar cap a un futur model de partenariat públic i privat. Ampliació de la zona de vianants més enllà del centre comercial i potenciació del petit i mitjà comerç familiar del conjunt de l’àrea de Figueres. Totes aquestes qüestions i d'altres foren plantejades i debatudes en l'acte celebrat divendres passat al Saló de Descans del Teatre “El Jardí” de Figueres, en el qual participaren, entre d'altres, l'ex-conseller del Departament de Comerç i Turisme de la Generalitat Josep Huguet, el vicealcalde Francesc Canet i l'antic director general de Turisme.

Conferència "FIGUERES: Ahir, avui i demà

El proper divendres 18 de març, a un quart de nou del vespre i sota la cúpula del Teatre Museu Dalí, en Francesc Canet, Vicealcalde de Figueres, portarà a terme una conferència sota el títol “Figueres: ahir, avui i demà”. La conferència serà presentada per l’escriptora Maria Mercè Roca.