Gavà

Totes les notícies

Façana principal de la Torre Lluc, l'edifici històric que acull el Museu de Gavà.

ERC demana al govern municipal reforçar la plantilla del Museu de Gavà

El grup municipal d'ERC presentarà al Ple de gener una proposta on demana al govern municipal la creació immediata d'una borsa de treball de tècnics de patrimoni per dotar el Museu de Gavà del personal necessari per desenvolupar de forma eficient les tasques que li pertoquen. La demana d'Esquerra es produeix arran de la situació de personal crítica que viu actualment aquest equipament, ja que, a causa d'excedències i baixes de llarga durada, només compta amb un treballador en actiu, que es veu obligat a cobrir diferents tasques alhora. El Museu té una plantilla mínima de cinc persones, entre la direcció (un lloc legalment imprescindible), un tècnic de conservació del patrimoni, un altre de conservació del medi natural, un tercer per fer tasques de difusió i una persona encarregada de la secretaria i l'administració. ERC considera que la precària situació que es viu hores d'ara demostra una manca de planificació i d'interès per part del govern local envers una institució emblemàtica de la ciutat, que s'hauria de mantenir i expandir. El Museu de Gavà fou creat fa 41 anys, coincidint amb el retorn de la democràcia, i és un dels principals òrgans municipals encarregat de vetllar, promoure i investigar el gran patrimoni històric de la localitat, que abasta tota la història de la humanitat. S'ha de recordar, en aquest sentit, l'existència al municipi d'unes mines neolítiques úniques al sud d'Europa, a més de troballes etrusques i romanes i un important llegat medieval, on destaca el castell d'Eramprunyà. Aquest patrimoni material inclou també edificis singulars de l'Edat moderna, masies i elements preindustrials com forns de calç, teuleries i construccions de pedra seca, a més d'un refugi antiaeri de la Guerra Civil. Esquerra considera que aquest actiu, afegit a l'immens patrimoni natural que significa el Parc del Garraf i la Pineda i les festes i tradicions pròpies del patrimoni immaterial, podrien esdevenir un potent motor econòmic basat en el turisme cultural.

ERC demana que l'Ajuntament de Gavà condemni els grups, entitats i partits que promouen i defensen el racisme, el feixisme i la discriminació

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de gener, on demana que el consistori condemni els grups, entitats i partits polítics que promouen i defensen el racisme, el feixisme i la discriminació. La moció alerta del gir que s’està produint en determinats territoris de l’Estat espanyol, especialment a Andalusia, on grups polítics amb plantejaments homòfobs, xenòfobs, contraris als drets de les dones, als drets dels animals i a la recuperació de la memòria històrica estan assolint presència a les institucions. És per això, que el text exigeix tots els esforços en aïllar aquestes organitzacions. La declaració d'Esquerra insta el Govern espanyol, el Congrés, el Senat i les seves institucions equivalents a la Unió Europea, a estudiar canvis a la legislació actual per reconèixer i garantir els drets de les persones i els animals i la recuperació de la memòria històrica. També es recorda a la resta de partits polítics i associacions ciutadanes -que representen la majoria de la nostra societat- que l’enteniment i la convivència són factors que s’han de fomentar i que cal evitar que es produeixi la segregació explícita basant-se en criteris tan arbitraris i injustos com són el país de naixement, el color de la pell, l’orientació sexual o la cultura. Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.

Façana principal de l'edifici de l'Ajuntament de Gavà

ERC reclama millorar la gestió administrativa de l'Ajuntament de Gavà

El grup municipal d'ERC-Gavà va denunciar al Ple de desembre l'incompliment sistemàtic per part del govern local (PSC i Demòcrates per Catalunya) de la normativa municipal en referència als terminis per respondre preguntes escrites i peticions de documentació dels grups polítics del consistori. El reglament orgànic de l'Ajuntament (ROM) obliga l'equip de govern a complir amb aquesta norma de transparència i control en un màxim de 30 dies, però ja fa anys que la vulnera, fins el punt d'haver-se convertit en un defecte estructural de l'administració gavanenca. Com a exemple, en el moment de presentar la proposta al Ple per solucionar aquest problema, ERC tenia acumulades 25 respostes pendents fora del termini legal, la més antiga registrada l'any 2016. També són una constant les queixes de promotors immobilaris i comerciants que veuen com els permisos d’obres i les llicències d'activitats tarden mesos en concretar-se, a diferència del que esdevé en ciutats veïnes, posant en perill la viabilitat de negocis i dificultant l’activitat econòmica a la ciutat. Uns fets que evidencien el col·lapse que pateix la gestió administrativa de l'Ajuntament i que Esquerra ja va demanar solucionar amb una proposta presentada al Ple de maig del 2017. La resposta del govern al prec de desembre fou que els serveis tècnics municipals no donen sempre l’abast, una excusa que ERC considera del tot insuficient davant la prioritat d’oferir des de les administracions la màxima transparència possible i facilitar als ciutadans la tramitació d'activitats econòmiques. Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí. I el de la presentada el maig del 2017 aquí.

Portada del número 179 de la revista L'Eramprunyà.

Ja ha sortit L'Eramprunyà de gener

El número 179 (gener de 2019) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - ERC proposa destinar el 30% d'obra nova a habitatge protegit com es fa a Barcelona: El grup municipal d'Esquerra va demanar al Ple de desembre que s'obligui als promotors, modificant el Pla General Metropolità (PGM), a fer aquesta reserva de pisos per a les persones i les famílies amb menys recursos. La mesura afectaria als projectes de nova construcció, rehabilitació i canvi d'usos amb més de tres habitatges que es facin al centre urbà i al barri de Gavà Mar. Article d'opinió d'Albert Massana, candidat a l'Alcaldia. - Millorem el Gavà que tenim: ERC presentarà de forma pública al candidat a les eleccions municipals del 26 de maig, Albert Massana, en un acte que es farà el proper 30 de gener, a les 19.30 hores, a La Tapería (Parc municipal de la Torre Lluc). La trobada comptarà amb la participació destacada de Marta Vilalta, portaveu nacional d'Esquerra.    - Entrevista a Julio Tenorio, president de l'Associació de Veïns Ausiàs March: El dirigent veïnal parla de les problemàtiques actuals del barri, de les activitats que hi organitzen i de la presència destacada que mantenen aquestes entitats a la ciutat. - Proposta per millorar la transparència i el control de la gestió de l'Ajuntament: Esquerra va denunciar al Ple de desembre que el govern local (PSC i Demòcrates) incompleix de forma sistemàtica  la normativa que obliga a contestar en un termini màxim de 30 dies les preguntes i peticions de documentació registrades pels grups polítics del consistori. Article d'opinió de Marta Jiménez, regidora d'ERC-Gavà. - Esquerra demana que es deixin de contractar empreses amb seu a paradisos fiscals: L'equip de govern entoma la proposta i es compromet a estudiar la forma d'introduir aquest nou criteri de control als concursos municipals. Article d'opinió de Montse Arnau, economista experta en el sector immobiliari.

ERC-Gavà demana a l'Ajuntament la reserva obligatòria per habitatge protegit del 30% de les promocions immobiliàries dins del nucli urbà

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà una proposta al Ple d'aquest dijous, 20 de desembre, on insta el govern municipal a obligar els promotors a destinar a habitatge protegit el 30% de les promocions d'obra nova amb més de tres cases que es facin al nucli urbà o al barri de Gavà Mar. La demanda inclou els projectes de rehabilitació i els canvis d'usos, per exemple d'oficines i locals comercials a habitatge, i per fer-la efectiva s'hauria de modificar el Pla General Metropolità (PGM) Esquerra recorda que la ciutat de Barcelona ha aprovat recentment aquest canvi de la legislació urbanística per destinar, de forma obligatòria, una tercera part del volum edificable a pisos per a les persones i les famílies amb menys recursos. A Gavà, el planejament previst a l'entorn exterior del nucli urbà en projectes de grans dimensions com el Pla de Ponent i l'Espai Roca, també contempla reservar una part dels nous habitatges a aquest ús. Aquesta norma no regeix, però, al centre de la ciutat i al barri de Gavà Mar, on també s'estan projectant noves edificacions i rehabilitacions de les ja existents. És per això, que ERC considera oportú, des del punt de vista social i de millora de l'accés a un habitatge digne, ampliar l'obligatorietat de reservar un parc immobiliari protegit a tot el terme municipal. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.

Portada del número 178 de la revista L'Eramprunyà.

Ja ha sortit L'Eramprunyà de desembre

El número 178 (desembre de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - ERC exigeix segellar bé l'abocador del Garraf per l'aparició de fuites químiques: Les darreres pluges han posat en evidència la filtració al mar d'elements tòxics dels residus. Al recinte, clausurat l'any 2006, persisteix una forta pudor pels gasos que surten de les escletxes. Article d'opinió d'Albert Massana, portaveu del grup municipal d'ERC-Gavà i candidat a l'Alcaldia. - Ana Surra presenta la 'Coordinadora Latina por la República' a la ciutat: La diputada d'ERC al Congrés, nascuda a Uruguai, es va reunir el 15 de novembre a Gavà amb representants de la comunitat llatina de Gavà i amb els regidors municipals del partit. - Entrevista a l'associacio canina ActivaT: Les tres responsables de l'entitat, Mireia Garcia, Anna Hernández i Esther Fuentes, expliquen el seu projecte per convertir Gavà en una ciutat pionera en la tinença responsable dels animals de companyia i en la convivència respectuosa i el benestar comunitari entre els propietaris i la resta de veïns. - Manifestació contra les diferents formes de violència exercida envers les dones: Esquerra demana fer visible, amb motiu de la commemoració del 25N, la desigualtat de gènere estructural que legitima i manté un sistema masclista i patriarcal injust. Article d'opinió de Vanesa Rubí, psicòloga. - Esquerra reivindica fer una auditoria de l'amiant a edificis de propietat municipal: Les afectacions per aquest material triguen dècades a manifestar-se i, actualment, s'estan registrant nous casos. Article d'opinió de Marta Jiménez, regidora del grup municipal d'ERC. - Gavà, protagonista del nou llibre d'Albert Villanueva: El Casal de Cultura American Lake acollirà el proper 21 de desembre la presentació de la novel·la Por hacer a tu muerte compañía, escrita per un professor de Secundària gavanenc i ambientada a la ciutat, durant les dècades dels anys vint i trenta i la dels vuitanta, del passat segle.

Martí Soler i Vinyes.

Condol per la mort a Mèxic del poeta i editor gavanenc Martí Soler i Vinyes

ERC-Gavà vol mostrar el seu condol i suport a la família de Martí Soler i Vinyes, poeta i editor gavanenc, que va morir ahir diumenge a Mèxic, a l'edat de 84 anys. Fill de l'historiador i polític local Josep Soler Vidal, va néixer a Gavà el 1934 i es va exiliar a Mèxic, amb la resta de la família, el 1947. En aquest país va desenvolupar una intensa activitat professional. Va estudiar arquitectura a  la Universidad Nacional Autónoma i tipografia a la UNESCO. Des de 1979 va ser professor d'aquest darrer ofici i d'edició a la Universidad Iberoamericana.  Va formar part de les editorials Siglo XXI i Fondo de Cultura Económica, fou director de la revista de l'Orfeó Català i secretari de redacció de Pont Blau, a més de col·laborar en moltes altres publicacions. Va escriure el primer llibre amb 18 anys, el segon als 61 i el més recent, amb vuitanta anys. El 2006 va rebre la Orden Mexicana del Águila Azteca Es definia com un home d'esquerres, catalanista i independentista i amb dues vides, una privada catalana -llengua en la que també va escriure una part de la seva obra poètica-, i una pública editorial en castellà. Era un dels millors especialistes i coneixedors de la literatura catalana de l'exili mexicà. Descansi en pau.  

ERC demana a l'Ajuntament de Gavà que no contracti empreses amb seu a paradisos fiscals

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de desembre, on insta l'Ajuntament a no contractar empreses amb seu a paradisos fiscals, mitjançant un major control dels concursos públics municipals. Esquerra recorda a la moció que els paradisos fiscals generen una discriminació econòmica en el pagament d'impostos entre les grans multinacionals i les petites i mitjanes empreses que no volen o no poden fer-ne ús. Aquest sistema d'elusió fiscal també fa minvar la recaptació pública, essencial per finançar els serveis socials bàsics, i facilita el blanqueig de capitals, la corrupció, el crim organitzat i altres activitats contràries als drets humans i al bé comú. Per aquest motiu, els darrers anys estan augmentat les mesures de control i el Parlament Europeu va votar a favor, el 2015, que totes les multinacionals facin públic un llistat de les filials que tenen a cada país en el que operen, amb les dades de l'activitat econòmica i el pagament d'impostos en cadascun d'ells. En l'àmbit català, el Parlament va instar, el mateix any, al Govern de la Generalitat a no contractar serveis d'empreses amb seu a paradisos fiscals. Una iniciativa que ERC vol que es traslladi també a l'Ajuntament de Gavà per promoure un model de més responsabilitat fiscal. Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.

Patrulles conjuntes de Mossos d'Esquadra i Policia Local.

ERC demana recuperar les patrulles conjuntes a l'estiu entre Mossos d'Esquadra i Policia Municipal al barri de Gavà Mar

A la darrera reunió de la Junta de Seguretat Local de Gavà, celebrada el 6 de novembre, es va informar d'un augment a la ciutat, en el darrer any, de l'índex global de criminalitat, amb els furts a l'interior dels vehicles com un dels problemes destacats. Atès que bona part d'aquests robatoris es cometen els mesos d'estiu a Gavà Mar, aprofitant que la gent s'està banyant i deixa el cotxe aparcat al barri, ERC va presentar una proposta al Ple del passat 29 de novembre, on demanava al goven local (PSC i Demòcrates) recuperar les patrulles conjuntes per la zona entre agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Municipal. Aquesta iniciativa va deixar de fer-se l'estiu d'enguany, però es manté a l'èpòca nadalenca al nucli urbà, en el marc de la denominada Operació Grèvol, evidenciant que dóna bons resultats. L'equip de govern va admetre que l'índex de criminalitat a la ciutat ha augmentat un 4,5% el darrer any. També va indicar que ambdós cossos policials col·laboren exemplarment i ho seguiran fent, però no es va comprometre, de moment, a recuperar les patrulles conjuntes d'estiu a Gavà Mar. Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.