Gavà

Totes les notícies

Imatge recent de la desembocadura al mar del riuet subterrani de la Falconera, al Garraf, on es pot apreciar el color marronós de l'aigua contaminada.

ERC-Gavà demana el segellat urgent i efectiu de l'abocador del Garraf davant l'aparició de fuites químiques

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà al Ple de novembre una proposta on insta el govern municipal (PSC i Demòcrates), a través de la representació que li pertoca a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a encarregar un segellat urgent, efectiu i durador de l'abocador del Garraf, davant la constatació de fuites químiques que poden ser nocives per a l'entorn natural i les persones. Les darrers pluges han posat en evidència que el segellament de aquesta instal·lació, clausurada definitivament l'any 2006, s'ha malmès. Això ha provocat que l'aigua penetri dins la massa de residus i arribi, plena d'elements tòxics, fins les corrents submarines de la façana litoral. El resultat es pot constatar a la desembocadura al mar del riuet subterrani de la Falconera, al Garraf, on se sent una forta pudor, l'aigua que brolla té un color marronós i les parets de la cova estan recobertes d'una pel·lícula fruit de la reacció química entre els contaminants que aporta l'aigua i la sal marina. D'altra banda, a la zona clausurada de l'abocador, a la vall de can Joan, encara es manté una forta olor a gasos produïts per la putrefacció de la matèria orgànica, ja que aquests gasos s'escapen per les escletxes i no poden ser conduït de forma adient a la planta de biogàs creada per reciclar-los a través d'una central de generació elèctrica. Esquerra considera que, tot plegat, evidencia que el segellament de l'abocador no es va fer bé i que els efectes d'aquesta irresponsabilitat ecològica persisteixen en el temps. A la proposta, ERC recorda que l'Ajuntament de Gavà, en la seva condició d'integrant del govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, té una part de titularitat en la empresa que gestiona la central elèctrica, TERSA, i en la subcontractada per a les tasques de clausura, segellat i restauració de l'abocador, TIRSSA. Per aquesta raó, demana a l'executiu local que insti a les dues companyies a solucionar aquest greu problema el més aviat possible.

Portada del número 177 de la revista L'Eramprunyà.

Ja ha sortit L'Eramprunyà de novembre

El número 177 (novembre de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - Llum verda de la Generalitat al pla de reforma integral de l'Institut Bruguers: El conseller Josep Bargalló (ERC) anuncia, en una visita oficial a Gavà, l'inici de l'esperat projecte. Ensenyament confirma l'ampliació de l'escola de Gavà Mar i més inversió per al CEE Maria Felip.  - Reunió de la diputada Najat Driouech amb la comunitat musulmana local: La representant d'ERC al Parlament va visitar Gavà el 15 d'octubre, acompanyada pels regidors d'Esquerra, per cercar amb representants d'aquest col·lectiu solucions a les problemàtiques que els afecten i una millor integració laboral i social. Article d'opinió d'Albert Massana, candidat a l'Alcaldia. - Entrevista a Ramon Llonch, president de la Companyia General del Foc: El màxim responsable de l'entitat degana de la cultura popular gavanenca fa un balanç de la feina feta els darrers anys i assegura que l'associació viu "un moment molt dolç".   - Esquerra insta a remodelar el deteriorat edifici del Casal d'entitats Sant Jordi: La degradació que viu l'equipament, seu d'associacions locals, ha obligat a tancar la sala d'actes per raons de seguretat. Article d'opinió de Marta Jiménez, regidora del grup municipal d'Esquerra. - L'Ajuntament condemna la violència de la ultradreta, amb l'abstenció de PP i Cs: La moció aprovada denuncia els atacs impunes viscuts a la ciutat contra el món sobiranista i altres col·lectius socials. Article d'opinió d'Andreu Pérez, regidor del grup municipal d'ERC. - Presentació d'un llibre sobre el patrimoni preindustrial local: El Casal del Centre va acollir el 26 d'octubre la presentació de l'obra Argil·la, aigua i calç, de la terra a la casa, un compendi dels treballs de recerca fets fins ara sobre un període històric de Gavà poc conegut. Article d'opinió de Vanessa Rodríguez, coautora del llibre.

Edificis d'uralita amb amiant.

ERC-Gavà demana una auditoria de l'amiant als edificis municipals

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà al Ple de novembre una proposta on insta el govern local a fer una auditoria de l'amiant als edificis de titularitat municipal, com a mesura de prevenció pels efectes perjudicials per a la salut de les persones que causa aquest material. Esquerra considera que alguns equipaments locals, com ara les escoles, atesa l'època en la que es van construir, podrien contenir parts d'amiant. I recorda, com a exemple, que l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat una auditoria d'aquest tipus que ha posat en evidència l'existència de molts edificis municipals que en contenen. Les afectacions vinculades a l'amiant triguen dècades a manifestar-se i actualment es registren nous casos de persones malaltes, una situació que es perllongarà en el futur, segons adverteix l'Observatori de les Malalties Relacionades amb l'Amiant, amb seu al Vallés Occidental, i que s'ha convertit en el principal grup d'estudi del país sobre aquesta matèria. Cal recordar també que, malgrat que des dels anys quaranta del segle XX ja se sabia que la inhalació de les fibres d'aquest producte mineral tenia efectes perjudicials per a la salut, la Unió Europea (UE) no va prohibir-ne la producció i comercialització fins l'any 2000. A Espanya, però, encara trigaria dos anys més a entrar en vigor com a conseqüència de la pròrroga demanada pel govern estatal, presidit llavors per José María Aznar (PP). Grècia, Portugal i Espanya van ser els tres estats comunitaris que més van tardar en aplicar la prohibició i l'amiant va seguir utilitzant-se en la construcció. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.  

Un carret de nen davant d'una filera de cotxes aparcats damunt la vorera del carrer de Lluís Borrassà, que impedeixen el seu pas.

ERC-Gavà demana acabar amb la impunitat de les infraccions d'aparcament al carrer de Lluís Borrassà

Veïns del carrer de Lluís Borrassà i dels voltants, al barri de Can Ribes de Gavà, han denunciat de nou els problemes que suposa per als vianants l'aparcament reiterat de cotxes damunt les voreres d'aquesta via. Les infraccions es concentren a la banda Castelldedefels del carrer, tant de nit com de dia, i afecten especialment el pas de la gent gran, els carrets de nens (com es pot veure a la fotografia adjunta), les persones amb mobilitat reduïda i, fins i tot, han arribat a impedir l'accés a l'entrada de casa d'algún dels habitants. Aquesta situació s'arrossega des de fa anys i Esquerra ja va registrar una pregunta escrita, denunciant els fets, el 26 de juliol del 2017, però el govern municipal encara no l'ha respost. Davant d'això, ERC va presentar una proposta al Ple del passat 25 d'octubre demanant el nombre de multes imposades els darrers dos anys en aquest carrer per les vulneracions de l’ordenança que regula l'aparcament a la via pública. També es demanava si els vehicles sancionats pertanyen a les mateixes persones i que s'adoptin les mesures oportunes per acabar amb aquestes conductes incíviques. La resposta del govern socialista fou que, durant el període requerit, s'han imposat 79 sancions en aquest via per aparcar damunt la vorera, de les quals hi ha reincidència en tres casos. Unes xifres que, segons el parer d'Esquerra, no expliquen les raons per les quals es manté el problema i tampoc aporten cap solució real i concreta als afectats. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.

Façana principal del Casal d'entitats Sant Jordi.

ERC-Gavà demana la remodelació integral de l'edifici del Casal d'entitats Sant Jordi

El grup municipal d'ERC-Gavà demanarà al Ple d'aquest 25 d'octubre l'execució, per part del govern local, d'un pla de remodelació integral de l'edifici del Casal d'entitats Sant Jordi, ubicat a la Rambla. Aquest equipament, que acull la seu social de diferents associacions de la ciutat, pateix greus deficiències de manteniment estructural des de fa anys, que s'han agreujat en els darrers temps. Un exemple és el tancament de la sala d'actes que hi ha al soterrani per motius de seguretat, ja que s'ha desprès una part del sostre. Esquerra considera que, per la seva situació estratègica, prop de l’estació de tren i en una de les vies més transitades del municipi, aquest espai emblemàtic no pot seguir patint l’estat de degradació actual. Una situació que no només comporta un perill potencial per a la seguretat dels seus usaris, sinó que, a més, dificulta el normal desenvolupament de les activitats culturals que s'hi celebren Per aquest motiu i, atès que es tracta d'un edifici antic, ERC demana la seva remodelació integral -amb la sala d'actes com a principal actuació- per convertir-lo en un equipament modern i digne. Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.

Najat Driouech i Badr Bourbah, al centre, amb els tres regidors d'ERC-Gavà i representants de la comunitat musulmana local, durant la trobada a la sala d'actes de la Torre Lluch.

Trobada de la diputada d'ERC al Parlament, Najat Driouech, amb la comunitat musulmana de Gavà

La diputada d'ERC al Parlament, Najat Driouech Ben Moussa, va visitar ahir dilluns Gavà per mantenir una trobada amb representans de la comunitat musulmana de la ciutat. A la reunió, celebrada a la sala d'actes de la Torre Lluch, hi van participar també els tres regidors municipals d'Esquerra, Albert Massana, Marta Jiménez i Andreu Pérez. Durant la trobada es van comentar les diferents problemàtiques d'aquesta comunitat amb l'objectiu de canalitzar-les des de l'Ajuntament i el Parlament. Els assistents, entre qui hi havia el president del col·lectiu musulmà local, Badr Bourbah Yousfi, van mostrar la seva voluntat d'implicar-se més en la xarxa social gavanenca sense renunciar, com la resta de ciutadans, a la seva cultura pròpia. En aquest sentit, es va parlar de com augmentar la participació dels musulmans en les activitats de les associacions locals i en les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (Ampes) de les escoles. També es van comentar les dificultats econòmiques que pateixen molts immigrants i es va debatre sobre com facilitar-ne la integració social. De la reunió en va sorgir la necessitat de fer-ne una altra ben aviat, amb més membres de la comunitat, especialment dones i joves, per tal d’implicar-los més en la vida col·lectiva local i millorar les seves perspectives d’integració laboral.

Imatge de la festa commemorativa de l'1-O celebrada a Gavà el passat 30 de setembre.

ERC-Gavà demana al govern municipal que acabi amb la impunitat de les agressions feixistes a la ciutat

ERC dona suport al comunicat fet públic per la Plataforma 1-O de Gavà, on es denuncia un nou atac feixista al municipi, i reclama al govern local socialista i als cossos de seguretat que acabin amb la impunitat amb la que actuen els ultres a la ciutat. Els fets es van produir el passat diumenge, 30 de setembre, durant la preparació de la festa commemorativa del referèndum de l'1 d'octubre, celebrada -amb un gran èxit de públic i participants- a l'Avinguda Diagonal. Quan encara no havien arribat les persones voluntàries de la plataforma, els dos tècnics de so que estaven treballant en la instal·lació dels equips van ser agredits per un grup d'ultres que es trobava en un bar proper. Aquestes mateixes persones van destrossar un llaç groc de grans dimensions que s'havia posat a la zona dels actes. El comunicat recorda que no és la primera vegada que a Gavà es pateixen situacions semblants, com els reiterats atacs a l’Ateneu Popular La Màquia, les pintades amenaçadores a casa d'un regidor independentista i la pallissa a un jove pel simple fet de tenir un color de pell diferent. I més recentment, el llançament de pedres a casa d'un membre del govern municipal i les amenaces de mort a joves per raons ideològiques viscudes el mateix 30 de setembre. Tot plegat evidencia, lamentablement, que aquesta és una qüestió sense resoldre i que cal una intervenció decidida de l'Ajuntament i dels cossos de seguretat per acabar amb aquesta impunitat, que atenta contra la llibertat i els drets de tots els ciutadans i posa en perill la convivència. Atès que al Ple municipal del passat 27 de setembre es va aprovar, amb els vots de Cs, PP i PSC, una moció contra “qualsevol tipus de violència”, Esquerra insta també a l'alcaldessa, Raquel Sánchez, i als regidors d'aquests grups a condemnar de forma pública l'atac del 30 de setembre. Uns fets que demostren que qui exerceix de forma exclusiva la violència a Catalunya són els grups feixistes de la ultradreta espanyola.

Portada del número 176 de la revista L'Eramprunyà.

Ja ha sortit L'Eramprunyà d'octubre

El número 176 (octubre de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - Gavà viu la Diada més multitudinària: El monument als màrtirs del 1714 va viure el passat 10 de setembre la commemoració local de la Diada Nacional de Catalunya amb més participants des que es va instaurar aquest acte, impulsat per ERC, l'any 1992. Article d'opinió d'Albert Massana, portaveu del grup municipal d'Esquerra i candidat a l'alcaldia. - La ciutat recorda el referèndum de l'1 d'octubre amb una festa a l'Avinguda Diagonal: Més d’un miler de persones van participar el 30 de setembre en l’acte organitzat per commemorar a nivell local el primer aniversari de l'1-O. La trobada va comptar amb actuacions musicals, parlaments de ciutadans que van recordar la seva experiència personal i un sopar solidari per ajudar les famílies dels presos polítics i els exiliats. - Entrevista a Joan Carles Javierre (Club Ciclista Rat Penat): Com a veí de Gavà, usuari de forma diària i apassionat de la bici, Javierre aposta per adaptar més i millor la ciutat a aquest transport sostenible. Aporta propostes per pacificar carrers i fer possible la convivència amb els vianants i també per fer més efectiu el sistema públic d'aparcament de vehicles.  - L'Ajuntament es posiciona en suport de la llibertat d'expressió a l'espai públic: El Ple de setembre va aprovar una moció d'ERC que defensa la difusió i el contrast d'idees al carrer sense cap limitació. Article d'opinió de Marta Jiménez, regidora del grup municipal d'Esquerra. - Gabriel Rufián reivindica a can Tintorer el paper dels barris per fer República: El diputat d'ERC al Congrés va debatre, el 15 de setembre, amb ciutadans i representants veïnals de Gavà sobre les seves reivindicacions. Article d'opinió de Pedro Agudo, president de l'Associació de Veïns de can Tries. - La cultura popular de Gavà es reivindica: Les diferents entitats del Xerinolis i altres associacions locals com la UME, van ser protagonistes al mes de setembre d'una trobada al Parc Municipal de la Torre Lluc i d'una nova edició de l'Aplec de Sant Miquel, que va retre homenatge a Pompeu Fabra i la vitalitat de la llengua catalana.

Un gos abandonat al carrer.

ERC-Gavà demana ajuts socials de l'Ajuntament per garantir una mort digna dels animals de companyia

El grup municipal d'ERC-Gavà va presentar una proposta al Ple del passat 27 de setembre per facilitar que els propietaris d’animals de companyia amb pocs recursos puguin garantir-los, arribat el cas, una mort digna. El prec volia respondre al problema que pateixen les persones de Gavà amb pocs ingressos econòmics quan arriba el moment de sacrificar els seus animals de companyia. Les tarifes de les clíniques veterinàries són, sovint, massa elevades per a la seves possibilitats (centenars d’euros), ja que inclouen el tractament final i la incineració. Aquesta situació deriva en molts casos en l’abandonament dels animals al carrer, on moren sense unes condicions mínimes de dignitat i generen, a més, problemes de salut pública. Seguint l’exemple d’altres municipis propers, Esquerra va demanar que l’Ajuntament assumeixi una part del costos d'aquesta operació, sempre que els propietaris acreditin no tenir prou recursos. El govern local va desestimar la proposta i va dir que és obligació dels propietaris assumir aquestes despeses. En aquest sentit, va recordar que l'Ajuntament té concertat amb una clínica i una empresa especialitzada el servei del tractament final d'animals de companyia i la retirada de les seves despulles de la via pública. Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.