Gavà

Totes les notícies

Contenidors per segregar la brossa segons el tipus de residu.

ERC-Gavà demana millorar el sistema de recollida de la brossa a l'illa del centre i davant de restaurants i fruiteries per afavorir la segregació dels residus

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà una proposta al Ple d'abril on insta al govern local (PSC i Demòcrates) a adaptar al model segregat el sistema de la recollida de la brossa porta a porta que es fa a l'illa del centre i a millorar la dotació de contenidors per seleccionar els residus davant de restaurants i fruiteries. En el cas de l'illa, el prec d'Esquerra demana aprofitar com a referent les experiències d'èxit que es porten a terme des de fa temps a altres municipis catalans on, per exemple, s'estableixen dies concrets de recollida porta a porta de cada fracció de brossa (plàstics i envasos, cartró i paper, vidre, orgànica i rebuig). ERC reclama també col·locar més contenidors de matèria orgànica en la proximitat dels restaurants i les fruiteries per facilitar el procés de selecció. Totes dues iniciatives responen a queixes dels veïns que s'asseguren -en contra del que argumenta l'equip de govern- que a l'illa del centre i davant d'establiments de tota la ciutat que treballen amb aliments frescos, les bosses de brossa contenen residus de forma barrejada i sense segregació perquè els contenidors adients són molt lluny. Una mala pràctica que, a més, provoca pudors i molèsties. Esquerra proposa, a més, que l'Ajuntament de Gavà informi millor dels beneficis que comporta la recollida selectiva tant per al medi ambient com per a la reducció del pagament, per part de tots els ciutadans, d'impostos vinculats. En aquest sentit, i segons les darreres dades publicades al Butlletí Oficial de la Província (BOP), Gavà es manté a la quarta posició per la cua entre tots els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, pel que fa a la recollida selectiva. Un fet que es penalitza augmentant la taxa de residus del rebut de l'aigua que abonen els veïns. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.  

Un bus de la línia L85, davant de la Ciutat de la Justícia.

ERC es congratula de la millora del servei d'autobús de les línies L82 i L85 entre Gavà i L’Hospitalet

El passat divendres, 6 d'abril, va entrar en funcionament la nova freqüència de pas de les línies L82 i L85 d'autobús, que connecten Gavà amb la Ciutat de la Justícia de L'Hospitalet de Llobregat. Aquesta millora permet reduir el temps de pas del bus dels 30 minuts anteriors als 20 minuts actuals i fa que, combinades les dues línies, hi pasi un vehicle per totes les parades cada 10 minuts. L’augment en la freqüència suposarà també una millora en les connexions internes de Gavà amb Viladecans, Sant Boi, els barris de Sant Ildefons (per on passa la L85) i d’Almeda (per on passa la L82) de Cornellà, i també amb els barris de Sanfeliu i de Santa Eulàlia de l’Hospitalet. Alhora, es facilita la connexió dels passatgers del bus amb l’intercanviador de Cornellà, on hi ha una parada de metro de la línia L5, una estació de tren de Rodalies per on circulen les línies R1 i R4 i una del tramvia (línies T1 i T2), totes elles en direcció cap a Barcelona. Aquesta millora del servei del transport públic és una demanda reivindicada des de fa temps per ERC-Gavà, que va aconseguir incloure-la dins els punts acordats amb el govern local (PSC i Demòcrates) per donar suport al pressupost de l'ajuntament de l'any 2017. Esquerra ha participat també de forma directa, des del govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en la realització final del projecte, finançat per aquest òrgan supramunicipal amb una inversió d'un milió d'euros. La potenciació del transport públic és un objectiu prioritari d'ERC, ja que comporta també una millora de la mobilitat sostenible, des del punt de vista ambiental, reduint les emissions contaminants dels vehicles privats en els desplaçaments diaris a la capital catalana i la seva àrea metropòlitana.  

Portada del número 171 de la revista L'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà d'abril

El número 171 (abril de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - Clam a Gavà per unes pensions dignes: ERC s'adhereix i dona suport al manifest i les accions impulsades per la nova Plataforma de Gavà per unes Pensions Dignes. Alhora, recorda que amb sobirania econòmica, des de la República catalana, es garantiria un sistema que a l'estat espanyol fa fallida. Article d'opinió de Juan Antonio Heredia, portaveu de la plataforma. - Nou atac terrorista contra la seu de l'Ateneu Popular La Màquia: Un grup radical, presumptament ultradretà, va intentar calar foc al local, el passat 10 de març, mentre a dins es feia una activitat. ERC condemna aquest nou intent d'atemptar contra la democràcia, la convivència i la llibertat ideològica a la ciutat i va instar a l'alcaldessa, al darrer Ple, a acabar amb la impunitat d'aquestes persones. - Entrevista a Marina Mayor, il·lustradora i dibuixant: L'artista gavanenca acaba de publicar el seu primer llibre, L'Abecedari Màgic, dedicat als més menuts. - Gavà Mar mostra el seu rebuig a un nou intent de canviar les rutes dels avions: L'associació de veïns del barri ha fet públic un comunicat on replica les recents declaracions del president de Vueling, Javier Sánchez-Prieto, reclamant un canvi d'operativa a l'aeroport, tot i que afectaria al seu entorn natural i humà. Article d'opinió d'Elisabet Martínez, presidenta de l'associació veïnal. - L'Ajuntament de Gavà reclama a l'Estat l'acostament dels presos polítics: El Ple de març va aprovar, amb els únics vots en contra de PP i C's, una moció presentada per ERC on es dona suport als empresonats i els seus familiars i es demana el seu alliberament. - Front majoritari per defensar l'escola pública i l'ús del català: ERC ha participat de forma activa a les darreres manifestacions i accions impulsades per la plataforma Som Escola i la Coordinadora d'AMPAS de Gavà per defensar l'escola catalana, un model d'èxit integrador i cohesionador que compta al nostre país amb un suport majoritari davant dels atacs de C's i PP.

ERC-Gavà insta al govern local a primar el cooperativisme i l'energia sostenible en la contractació del subministrament dels serveis bàsics de l'ajuntament

El grup municipal d'ERC-Gavà va presentar al Ple del passat mes de març una proposta per defensar des de l'ajuntament l'economia productiva cooperativa i l'energia verda, renovable i sostenible. Esquerra va reclamar que quan es torni a licitar el servei de gas, electricitat i combustible, que suposa més del 5% de la despesa anual del pressupost municipal, s'introdueixin clàusules on es prioritzi i es puntuï de forma específica el caire cooperatiu i ecològic de les empreses que s'hi presentin. ERC considera que aquesta seria una forma pràctica i real de demostrar l'interès publicitat pel govern local de potenciar l'economia social i cooperativa a Gavà i el respecte al medi ambient com alternativa al model econòmic liberal imperant. La proposta recomana tenir en compte el projecte de la cooperativa Som Energia, que opera a Catalunya des de fa anys, mitjançant un sistema productiu innovador i d'èxit, centrat en les energies renovables. L'equip de govern va acceptar afegir aquestes clàusules en properes licitacions i va explicar que, gràcies a l'adhesió de l'Ajuntament de Gavà a l'Associació Catalana de Municipis (ACM), ja disposen d'un contracte especial per comprar energia 100% verda i més econòmica. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.

Pancarta de la manifestació de la Plataforma de Gavà per unes Pensions Dignes feta el passat 10 de març.

ERC dóna suport al manifest presentat per la Plataforma de Gavà per unes Pensions Dignes

El Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Gavà s'adhereix i dóna suport al manifest de la Plataforma de Gavà per unes Pensions Dignes que es presentarà i debatrà al proper Ple d'abril. El text del manifest és aquest: Espanya és el país on seguim tenint unes pensions més baixes de la Unió Europea i d'altres països també potents econòmicament. El 50% dels pensionistes no arriba al salari mínim interprofessional, i un 70% no passa de ser mileurista. A més cal tenir en compte que gairebé un 35% de llars depenen d'aquesta pensió per arribar a final de mes, en condicions que resulten molt difícils, i precàries. Aquesta lluita no és només dels pensionistes, sinó també dels futurs pensionistes i dels joves. Si aquests últims no tenen una feina i un salari dignes, ens veurem abocats al fracàs tots junts. Els nostres majors ens van portar les llibertats, els drets socials i laborals, i ara de nou surten al carrer. És per això que demanem la solidaritat de tots els joves en aquestes manifestacions, perquè a vosaltres també us afecta. El fons de reserva de la Seguretat Social, conegut com "guardiola de les pensions", es va crear per assegurar el pagament d'aquestes pensions. Quan el Partit Popular va entrar al Govern el 2011, hi havia més de 67 milions d'euros que ja s'han esgotat, fruit de les negligències i els abusos desmesurats del Govern del PP. Han preferit carregar-se el sistema de pensions públic, abans de posar les despeses de les pensions en el dèficit dels pressupostos de l'Estat. Per tot l'exposat, els jubilats, pensionistes, futurs pensionistes, i altres homes i dones de Gavà, manifestem el següent: 1. No estarem amb els braços creuats, ni callats, ni quiets fins que no es derogui la reforma de les pensions i es tornin a revaloritzar segons l'IPC. Exigim a l'Estat garanties constitucionals on es reculli el dret a una pensió digna i que això vagi a parar als pressupostos generals de l'Estat durant 5 anys, fins que "la guardiola" es vagi recuperant.

ERC-Gavà s'adhereix al manifest en defensa de l'escola pública a Gavà

ERC-Gavà subscriu i s'adhereix al manifest que ens ha fet arribar la Coordinadora d'AMPAs de l'escola pública de Gavà: EN DEFENSA DE L’ESCOLA PÚBLICA A GAVÀ, I D’UN MODEL D’ESCOLARITZACIÓ QUE GARANTEIXI LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS. Davant l’actual procés de preinscripció d’alumnat pel curs 2018-19, de nou es planteja la possible retallada de grups de P3 a l’escola pública de Gavà prèvia a l’oferta pública de places escolars. Tràmit inicial que desenvolupa tot el procés de preinscripció i matrícula en els centres educatius i fent-lo així, genera de partida, de nou, una situació de desigualtat i de greuge sobre l’escola pública que cal reconsiderar. El curs passat es va tancar prèviament al procés de preinscripció una línia de P3 mantenint el tancament, discutit i amb el desacord de les famílies del curs anterior 2015-16. La demanda de places en concret en l’escola i en global en les escoles públiques va crear la necessitat d’obrir de nou la línia però amb l’avís que l’augment de la línia, a posteriori al procés de preinscripció per al curs 2017-18 que es va realitzar, era provisional i es va advertir que pel proper curs 2018-19 no es mantindria aquests doble línia de P3. L’Educació permet el desenvolupament integral de les persones. És el canal de superació de les condicions personals, socials, econòmiques i culturals d’origen i el seu canal per desenvolupar-lo és l’Escola Pública que és garant d’oferir igualtat d’oportunitats amb l’objectiu d’aconseguir la cohesió social que el model del Sistema Democràtic requereix per evitar desigualtats i avançar en una Societat que eviti la discriminació i fomenti la convivència des del respecte a les diferències. Gavà és l’únic municipi de Catalunya que en el seu model escolar té menys places escolars d’Escola Pública que d’escola concertada, la qual cosa posa en desequilibri els pilars bàsics de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats que les Administracions tenen l’obligació d’oferir a la Ciutadania.

La persiana del local de l'Ateneu Popular La Màquia, amb les marques de l'incendi provocat el 10 de març.

ERC-Gavà insta al govern municipal a evitar nous atacs terroristes d'ultres a la ciutat com el perpetrat el passat 10 de març al local de l'Ateneu Popular La Màquia

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una proposta al Ple d'aquest dijous, 22 de març, on insta al govern local (PSC i Demòcrates) a evitar nous atacs terroristes d'ultres a la ciutat com el perpetrat aquest mes al local de l'Ateneu Popular La Màquia. Els fets van passar la matinada del 10 de març, mentre s'estava celebrant un acte musical dins d'aquest espai per autofinançar la Festa Major Alternativa d'enguany. Des de fora, algú va calar foc a les mantes que s'havien posat davant de la persiana de la porta d'accés per esmorteir el soroll i no molestar al veïnat. L'incendi va omplir l'ateneu de fum tòxic i només la ràpida intervenció dels serveis d'emergència va impedir la propagació de les flames dins del local i una tragèdia, tot i que es van produir danys materials. El local de La Màquia ha rebut els darrers mesos diversos atacs per part de grups d'ultradreta, com ara pintades amb amenaces, llançament d'ous dins de l'ateneu i la intimidació pel carrer d'integrants del col·lectiu. Però mai fins ara s'havia arribat a la gravetat d'incendiar un edifici amb gent a dins, un intent deliberat d'homicidi que el converteix en un atac terrorista contra la democràcia, la convivència i la llibertat ideològica. Esquerra recorda a la proposta que els atacs amb violènca contra el sobiranisme local han anat a més els darrers anys. Un regidor de l'actual consistori va ser amenaçat directament i va patir desperfectes materials al negoci que regentava i al seu vehicle (uns fets que van ser denunciats als Mossos d'Esquadra). També s'han causat agressions físiques a altres persones vinculades a l'entorn independentista gavanenc i desordres als partits del FC Gavà produïts per un grup violent que actuava amb la complaença de l'anterior junta directiva. ERC denuncia que tot això ha passat sota l'absoluta impunitat que permet a aquestes persones -abastament conegudes a la ciutat- actuar sense cap tipus d'impediment. Per aquest motiu, es reclama a l'equip de govern que faci front a aquest greu problema, a través de la Junta de Seguretat Local i dels mitjans que calgui.

Pancarta i parades per reclamar l'alliberament dels presos polítics, el passat 3 de març, a la Rambla de Gavà.

ERC insta a l'Ajuntament de Gavà a reclamar la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, empresonats per defensar de forma pacífica i democràtica les seves idees polítiques

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple del proper 22 de març, on s'insta a l'Ajuntament a expressar el seu rebuig a la decisió de l'estat espanyol de mantenir en presó preventiva a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, càrrecs electes i representants de dues de les entitats més importants de Catalunya, empresonats per defensar de forma pacífica i democràtica les seves idees polítiques. La moció considera també que l'aplicació que està fent el Tribunal Suprem espanyol d'una mesura cautelar com la presó preventiva vulnera el dret internacional i dificulta la normalització de la situació política a Catalunya, immersa en una preocupant excepcionalitat democràtica i jurídica. I insta a l'Ajuntament de Gavà a expressar la seva solidaritat i suport a les famílies de les persones empresonades davant del sotrac emocional i psicològic que pateixen. Esquerra demana al Ple que, considerant l'allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera també el dret internacional i atempta contra els drets humans dels reclusos i els familiars, defensi que, mentre no es produeix l'excarceració, es procedeixi immediatament al trasllat de Junqueras, Forn, Cuixart i Sánchez a centre penitenciaris catalans. De forma paral·lela, ERC-Gavà va iniciar el passat 3 de març, a nivell local, la campanya Free Junqueras, que estan impulsant arreu del país diferents entitats i col·lectius. L'objectiu d'aquesta iniciativa és conscienciar la ciutadania de la gravetat dels fets i de l'atac a l'estat de dret que suposa l'existència d'aquests presos polítics per motius ideològics. Podeu llegir el text íntegre de la declaració política registrada al Ple aquí.

Esquerra, amb els pensionistes

Esquerra-Gavà es va adherir i va participar ahir a la manifestació feta a Gavà pels pensionistes, reclamant unes `pensions públiques dignes. Fins que no es faci efectiva la república catalana, Esquerra treballarà des de les institucions per garantir les pensions públiques, ara en perill per la política neoliberal dels governs del PP, amb el suport de C's i la permisivitat del PSOE. Tot i això, Esquerra està convençuda que només amb la plena sobirania econòmica per a Catalunya es podran garantir les pensions, tal com expliquem a continuació: Les pensions es paguen amb el que cotitzen les empreses i els treballadors. Per tant, com més diners dediqui l’Estat a la massa salarial, més diner tindrà per pagar els pensionistes. Quina és la situació actual? A Catalunya els salaris són més alts (24.449€ de mitjana) que a Espanya (22.790 €). Això vol dir que cada treballador català cotitza -aporta- més que un d’Espanya1. A Catalunya hi ha menys atur (15,3%) que a Espanya (18,8% comptant Catalunya, Espanya sola el percentatge seria més alt). Això vol dir que hi ha més gent treballant (84,7% contra el 81,2%). Per tant, més gent cotitzant1. A Catalunya, per cada pensionista hi ha més treballadors en actiu que a Espanya. Això vol dir que a Catalunya hi ha més gent que aporta el seu esforç per pagar-les. En els darrers 25 anys l’aportació de Catalunya a la Caixa de la Seguretat Social ha estat manifestament superior que la d’Espanya. Espanya ja ha confessat que necessitarà cada any 15.000 milions d’euros per pagar les pensions. Dit d’una altra manera: Espanya avui ja no pot pagar les pensions (I Europa, la deixarà endeutar-se més per pagar-les?). Quina serà la situació futura? En una Catalunya independent es crearan molts llocs de treball. Funcionaris per les necessitats d’un nou tipus de govern: ministeris, hisenda pública,    ambaixades… Establiment d’empreses estrangeres. Port i aeroport funcionant sense que els posin bastons a les rodes significaran un pol d’atracció d’empreses.