Gavà

Totes les notícies

Ja ha sortit l’Eramprunyà de març

El número 203 (març de 2021) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   ERC es consolida com a segona força política a Gavà. Les eleccions del passat 14 de febrer consagren ERC-Gavà com a segona força política del municipi, en un context de caiguda dràstica de la participació, especialment a causa de fer les eleccions enmig de la 3a onada.  Alícia Carmona, portaveu del Jovent Republicà, analitza els resultats de les eleccions..   Els partidaris de l’autodeterminació superen el 50% dels vots. El bloc independentista ha tornat a guanyar les eleccions, superant per primer cop el 50% dels sufragis i ampliant el nombre d’escons fins a 74.   Finalitzada la urbanització del carrer Rius i Taulet gràcies al Grup Municipal. Gràcies a les gestions del Grup Municipal d’ERC, s’ha portat a terme l’obra d’urbanització d’aquest carrer. Albert Massana recorda com el 2016 es demanava, des d’ERC-Gavà, que es fes aquesta obra, que suposarà una gran millora per al barri .   Entrevista a Pere Izquierdo, arqueòleg gavanenc i director interí dels museus de Sitges, que ens explicarà el gran valor que té el patrimoni que tenim a Gavà i com no se’l cuida prou.   Es detecten possibles conductes de maltractament animal a Gavà; per tal de revertir aquesta situació, ERC-Gavà ha proposa establir una bústia anònima per recollir les denúncies de maltractament animal. Miquel Rosselló ens explica com es viu aquesta situació des de les entitats animalistes i com maltractar els animals és maltractar el nostre entorn.   El Pla Local d’Habitatge, un pla dels i per als especuladors, el PSC-Gavà tornar a fer l’enèsima campanya de rentat verd per tal que la ciutadania no s’oposi a plans especulatius que amenacen l’entorn natural, com el Pla de Ponent o Llevant Mar.   La crònica d’activitats esportives i culturals. Destaquem que el Club Ciclista Ratpenat.

ERC-Gavà proposa millores a la gestió del Museu i les Mines

Al començament de la Pandèmia i amb el primer decret de confinament ara ja fa gairebé un any, varen tancar, entre altres equipaments, el Museu Municipal i el Parc arqueològic de les Mines Prehistòriques Gavà; i ja no han tornat a obrir més.   Ja al passat mes de juny, quan Gavà va entrar a la 2a fase del desconfinament de la 1a onada i es podien tornar a obrir els equipaments públics, des d’ERC-Gavà vam destacar en un comunicat (que podeu consultar aquí) que la reobertura dels mateixos o bé anava amb retard o bé, com en el cas del museu o les mines, ni estava planificada.   Ara que ja entrem al mes de març, aquests equipaments romanen tancats. El museu, tot i que s’hi estan fent obres a la part exterior, l’interior segueix sent visitable i, per les sever característiques es podrien aplicar les mateixes mesures sanitàries que molts altres museus catalans han aplicat i estan oberts.   I sobta que una instal·lació tant important, que permet resseguir la història de la ciutat i que és el punt de referència per conèixer els nombrosos indrets històrics del nostre municipi i que, a més,  poden ser un referent per a un turisme sostenible i de qualitat (com des d’ERC-Gavà ja vam exposar aquí) segueixi tancat i sense cap pla de reobertura.   Pel que fa a les Mines, si bé hi ha el motiu tècnic que la part de la mina artificial que serveix com a espai didàctic no està ben ventilada, té una solució que és, precisament, dotar la zona d’un sistema de ventilació adient; si es vol, es pot.   Ara bé, el principal motiu pel que romanen tancats és que l’empresa que ho portava ha fet fallida i no tornarà a licitar, però atès que es tracta d’equipaments molt significatius per entendre la ciutat, es pot, si hi ha voluntat política, solucionar aquest entrebanc.   Per tot això, des d’ERC-Gavà vam fer una proposta al Ple Municipal del passat dijous, 25 de febrer, en que instàvem l’Ajuntament a subsanar les deficiències al Museu i les Mines i a posar-los en funcionament l’abans possible amb personal municipal que completi les plantilles, ja fos a través de la borsa d’empleats o fent concursos urgents per captar personal per a aquestes funcions (podeu consultar el text íntegre del prec aquí).

ERC-Gavà proposa que es protegeixin millor els drets dels animals domèstics

La societat actual està cada cop més conscienciada pel que fa als drets bàsics dels animals, sobretot pel que fa al seu benestar i, en consonància a aquest fet, les lleis i ordenances municipals regulen com s’han de tractar els animals.   A Gavà, l’ordenança sobre la tinença d’animals domèstics de companyia estableix que l’allotjament i l’àmbit ambiental dels animals hauran de reunir les condicions d’espai, ventilació, humitat, temperatura, llum, aixopluc i cures idònies per evitar que l’animal pateixi cap sofriment i pugui satisfer les seves necessitats vitals en les condicions higièniques adequades. Els incompliments d’aquesta ordenança poden comportar sancions administratives que van des dels 100€ fins als 20.000€.   Malgrat això, les associacions animalistes reben molts avisos de situacions que son del tot contràries a les ordenances: gossos o gats tancats en balcons, patis, terrenys privats lligats a cadenes les 24 h del dia, sense espai per moure’s, faci el temps que faci, bé sigui fred o calor, plogui o nevi, tant si és de nit com de dia. Això té una expressió per definir-ho: maltractament.   Davant aquests casos clars de maltractament, la ciutadania ha de fer servir els seus drets i canalitzar les seves queixes de manera que les persones responsables de fer complir les ordenances actuïn.   Però moltes vegades aquestes situacions no es denuncien per por que el denunciat es revengi. No es tracta d’anar contra ningú, sinó en favor dels animals que no es poden defensar per si mateixos.   Per això, des d’ERC-Gavà proposarem al proper Ple que l’Ajuntament de Gavà estableixi una bústia anònima que reculli totes les denúncies de maltractament animal que la ciutadania detecti, aportant-hi proves fefaents, per tal que l’autoritat actuï en conseqüència i castigui la persona maltractadora d’acord amb el que estableix la ordenança municipal.    

Avui a Gavà, concentració solidària amb Pablo Hasel

Una convocatòria que ha acollit gent de tots els partits i moviments socials de Gavà per denunciar la hipocresia d'un Estat profund que tolera manifestacions nazi-feixistes i empresona músics per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, un Estat impregnat de tics feixistes i que es basa en categories penals decimonòniques que no respecten els drets fonamentals de les persones.

ERC-Gavà consolida el 2n lloc a Gavà en les eleccions al Parlament

Ahir diumenge, 14 de febrer, es van celebrar les eleccions més peculiars de tota la història recent pel fet de fer-se en el context de la pandèmia i, concretament, enmig dels efectes de la 3a onada.   En primer lloc, des d’ERC-Gavà volem donar el nostre més profund agraïment a tots els ciutadans que, complint el seu deure cívic, han exercit de membres de mesa en el context electoral més difícil de la nostra història recent.   Així mateix, des d’ERC-Gavà, volem fer un reconeixement públic de la gran tasca que han fet el director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña López, i el seu equip, organitzant les eleccions de manera que es reduís al mínim el risc de contagi, tant pels membres de mesa com pels votants durant la jornada electoral.   Potser si hi ha res que destaca més és la caiguda sobtada de la participació, passant d’un record històric del 79.09% el 2017 a un altre rècord (en aquest cas a la baixa) d’un 53.55% el 2021.   Segurament hi ha diverses causes per això, però és clar que la principal és el fet de celebrar les eleccions enmig de la 3a onada quan,perfectament, es podrien haver ajornat les eleccions uns pocs mesos per poder votar en un context amb menys incidència de la pandèmia i, sobretot, amb molta més gent ja vacunada. Per un demòcrata de veritat, el que més importa és la participació i cal que aquells que han forçat unes eleccions anòmales en un context d’empitjorament de la pandèmia facin autocrítica i es replantegin les seves prioritats. No pot ser que els interessos electoralistes d’uns pocs passin per sobre de la qualitat democràtica (que és la participació) i, sobretot, sobre la salut de la ciutadania.   Dit això, destaquem que una vegada més, el bloc independentista ha tornat a guanyar les eleccions, superant per primer cop el 50% dels sufragis i ampliant el marge amb el bloc del 155 en 4 escons. Ara mateix hi ha la possibilitat d’una majoria molt àmplia que englobi totes les forces progressistes i sobiranistes liderades per Esquerra Republicana de Catalunya, el candidat de la qual, Pere Aragonès, és l’únic candidat viable per a la presidència de la Generalitat.

Aquest diumenge no et quedis a casa!

Avui divendres és l’últim dia d’una campanya que, si hagués estat per Esquerra Republicana i la majoria del Parlament, seguint les recomanacions dels experts de Salut, no l’hauríem fet ara sinó el maig, quan la situació epidemiològica haguera estat més favorable. Dit això, cal remarcar que, en els propers anys, el conjunt de la societat catalana haurà d'afrontar grans reptes, com són la reconstrucció del país post-Covid19, la resolució del conflicte amb l'Estat espanyol, la transició energètica o la lluita contra l’emergència climàtica. Aquests reptes només poden ser afrontats per una força republicana i progressista; per un govern liderat per Esquerra Republicana de Catalunya. En les properes eleccions hi ha 2 blocs enfrontats:   El bloc del 155, liderat pel PSC i l’ex-ministre de Salut i ara candidat Salvador Illa, que no només vol tancar en fals el conflicte sense resoldre la situació dels presos polítics. És un candidat que, si pot, governarà amb els vots de VOX, aquells que no saben quin és el pressupost de la Generalitat i només saben que propagar odi. Curiosament, Salvador Illa tampoc sap quin és el pressupost de Salut, quan en un debat diu que invertirà menys que ara, ni tampoc sap de l’existència de l’Agencia de Salut Pública, encara que era qui li enviava els informes sobre la pandèmia a Catalunya quan era ministre i la seu està a 20 metres de la del PSC. A part, es nega a que ERC lideri la lluita contra l’emergència climàtica, però a Gavà tots sabem que vol dir el PSC quan parla de creixement sostenible: seguir trinxant l’entorn amb la política del totxo de sempre.   Un bloc liderat per ERC, que vol un govern de base àmplia, que pugui emprendre polítiques progressistes, fer mesures en clau republicana d'autodeterminació, fi de la repressió mitjançant l’Amnistia de tots els represàlies; per una reconstrucció econòmica i social que no deixi ningú enrere. Un govern que sempre estigui al costat de la gent.

El pròxim 14 de febrer el Jovent Republicà som l’única opció política útil per tots els joves de Catalunya.

La crisi sanitària, econòmica i social de la COVID-19 va irrompre a casa nostra enmig d’una crisi democràtica provocada per la repressió de l’Estat espanyol contra la societat catalana. Aquesta repressió ja compta amb més de 2.850 represaliats per defensar no només la independència de Catalunya o el dret a l’autodeterminació sinó coses tan bàsiques com el dret a manifestació i la llibertat d’expressió.   El Jovent republicà encarem aquestes eleccions amb el lema: “prenem el relleu per avançar”. Perquè en la situació actual el jovent de les crisis no es pot permetre no tenir un projecte per avançar. Avançar en l’exercici del dret a l’autodeterminació que ens portarà a la República catalana i guanyar la lluita contra la repressió amb una llei d’amnistia. Malgrat això, no podem deixar de banda l’emergència social que travessa el nostre país. Les catalanes i els catalans no hem d’escollir entre lluitar per la independència o lluitar pels drets socials.   Som el motor de canvi al país i ho hem demostrat amb la rebaixa del 30% dels preus universitaris per fer més accessibles els estudis superiors a les classes treballadores, però la nostra lluita no acaba aquí. Hem de seguir treballant en el camp de l’emancipació, hem de lluitar amb molta més força contra la precarietat i l’atur juvenil, hem de garantir el dret a l’habitatge i l’accés universal a l’educació, que ha de ser en català.    Nosaltres posem al centre els drets de les persones d’arreu del país, treballem des del carrer i les institucions per erradicar les violències masclistes, lgtbifòbiques, racistes i feixistes i promovem l’equilibri territorial coma millor manera de combatre l’emergència climàtica.   Ara toca que l’independentisme d’esquerres guanyi per governar el país i plantar cara a l’extrema dreta, per lluitar contra les desigualtats agreujades per la crisi de la COVID-19 i perquè s’afronti d’una vegada el conflicte polític obert amb l’Estat espanyol.

Ja ha sortit l’Eramprunyà de febrer.

El número 202 (febrer de 2021) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   Fer les eleccions del 14-F: una negligència contra la salut de les persones: malgrat els consells i advertències dels experts i que la majoria del Parlament estava d’acord a ajornar les eleccions, el PSC, TSJC mediante, ha forçat unes eleccions en plena tercera onada de la Covid. La salut dels ciutadans de Catalunya està supeditat als seus interessos electoralistes.  Albert Massana defensa que la única resposta que es pot fer davant aquest abús i garantir que no guanyi el partit de l’Íbex és votar ERC.   Quan la justícia es posa a fer de metge. La decisió judicial de no permetre l’ajornament de les eleccions (com si es va fer a Galicia i el País Basc, amb menys incidència de contagi) exposa els catalans i catalanes que, complint el seu deure cívic, estaran 12 hores en una mesa. Si es contagien, jutges i fiscals podrien ser acusats de prevaricació i imprudència temerària.   ERC-Gavà demana un pla urgent de reactivació del teixit associatiu i cultural. La Covid també ha afectat de ple les entitats de Gavà, algunes amenaçades de desaparèixer per la suspensió de l’activitat i la pèrdua de socis. Per  la seva importància per a la cohesió social,  ERC-Gavà va presentar una moció al Ple demanant un pla per mantenir en marxa el teixit associatiu local. Miquel Rosselló proposa una solució viable i ecològica per a la neteja dels arbres caiguts que .s’acumulen als boscos de Gavà, que augmenten el risc d’incendi forestal i que l’Ajuntament no es preocupa per netejar.   Entrevista a Jordi Albert, candidat a les llistes d’Esquerra Republicana com a cap de llista del Baix Llobregat i l’Hospitalet a les properes eleccions al Parlament,  que ens explicarà quines són les principals propostes d’ERC i demana el vot per a aquest partit.   Victòria per a l’equip gavanenc al Talent Factory School.

ERC-Gavà exposa el programa electoral d’Esquerra Republicana de Catalunya per les eleccions del 14-F.

Finalment les eleccions al Parlament seran el 14 de febrer per mandat judicial, menystenint les recomanacions de tots els experts en Sanitat que en recomanaven l’ajornament i tot al servei dels interessos electoralistes d’un partit en concret. Dit això, des d’ERC-Gavà us resumim els punts principals del programa amb què Esquerra Republicana de Catalunya es presenta a les eleccions, un programa que condensa una trajectòria de 90 anys defensant un projecte republicà, 100% net de corrupció, amb l’objectiu d’assolir una Catalunya lliure, justa i pròspera. Per Esquerra Republicana, un programa electoral és més que paraules boniques o allò que s’utilitza en la campanya electoral i després és paper mullat; per Esquerra Republicana és un compromís, una proposta de país que adquirim amb la ciutadania i que combina l’horitzó republicà amb els espais de sobirania i les propostes de governança republicana i que entén que la reconstrucció del país ha de situar els fonaments de la República Catalana. Aquest compromís amb el país i els valors republicans es materialitzen en aquests punts:   Reconstrucció econòmica i social per superar la greu crisi provocada per la Pandèmia com a base per a la República.   Garantia de l'Estat del benestar, dels drets i la cohesió social; no deixarem ningú enrere i garantirem drets bàsics com la salut, l’educació i l’accés a l’habitatge.   Transparència i lluita contra la corrupció. En contraposició a un estat monàrquic i conservador, garantirem que les institucions públiques estiguin netes de corrupció.   Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica en cohesió territorial. Ens comprometem a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i a protegir el nostre entorn natural.   Rellançar la cultura i la llengua. La cultura és la força impulsora d’una ciutadania lliure i compromesa. Vetllarem per l’ús del català en tots els àmbits.   Feminisme i LGTBI+.