Gavà

Totes les notícies

Aspecte de la riera dels Canyars al seu tram final a Gavà Mar.

ERC-Gavà demana al govern local que solucioni els problemes de contaminació de la riera dels Canyars

El grup municipal d'ERC-Gavà ha presentat una proposta al Ple d'aquest 22 de febrer on demana al govern local (PSC-Demòcrates) que solucioni els problemes de contaminació que pateix la riera dels Canyars, agravats en els darrers temps per aigües fecals provinents, presumptament, del complex Barnasud. Esquerra recorda al prec que una de les causes habituals de la contaminació d'aquesta riera es produeix quan plou molt, pel sobreiximent de les aigües de sanejament a la seva llera. Aquest problema s’ha intentat pal·liar a curt termini amb una millora del sobreixidor existent, i a mig termini, amb un projecte per construir una bassa de laminació que contingui l’excés d’aigua en cas de pluja torrencial. No obstant això, la contaminació a la riera segueix, i tot fa pensar que hi ha un altre focus productor d’abocaments sanitaris. Es tracta, presumptament, del complex Barnasud (el mateix centre comercial o un dels edificis que l'envolten). En algun dels seus lavabos la connexió a la xarxa de clavegueram està mal feta i, en comptes d’abocar a la claveguera, ho fan directament a la llera de la riera. Analítiques realitzades recentment per grups ecologistes de la ciutat mostren la presència d’aigües fecals al torrent de forma continuada. Per aquest motiu, ERC insta a l'equip de govern a investigar l’origen real d’aquests abocaments, i a posar-hi solució en el termini més breu possible. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.  

Façana del MACBA.

ERC-Gavà insta l'Ajuntament a exigir al govern espanyol que aturi l'ofec a entitats culturals i mitjans de comunicació públics catalans

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una moció, per al seu debat i aprovació al Ple del proper 22 de febrer, on s'exigeix al Ministeri d'Hisenda que aturi l'ofec a les institucions culturals catalanes i els mitjans de comunicació públics, renunciant a la nova i forçada interpretació que està fent de la llei de l'IVA per recaptar més impostos. La declaració política fa referència a la decisió del ministre d'hisenda del PP, Cristóbal Montoro, d'exigir ara al sector cultural i als mitjans de comunicació públics catalans que abonin a l'Estat l'IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que estan vinculades al preu del producte. Davant d'aquesta interpretació forçada de la normativa, el grup d'ERC al Congrés dels Diputats va aprofitar la recent tramitació a la cambra de la llei de contractes del sector públic per introduïr unes esmenes de modificació de l'articul·lat de la llei de l'IVA i evitar els efectes de la decisió del ministeri. Les esmenes van ser aprovades i estan en vigor des de novembre del 2017. Tot i això, i en un clar intent polític i ideològic d'ofegar encara més la cultura catalana, Montoro insisteix en aplicar la seva particular interpretació de la norma als exercicis que van dels anys 2012 al 2017, la qual cosa obliga als damnificats a fer efectiu el pagament de grans quantitats econòmiques que posen en perill la seva pervivència. La mesura afecta, de moment, a equipaments de la importància del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Mercat de les Flors i la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació, a la qual pertanyen TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Tots els afectats han anunciat ja que recorreran la decisió. La moció d'ERC-Gavà demana també al ministre Montoro que centri els esforços de la hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions enlloc d'intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural.

Portada del número 169 de la revista L'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de febrer

El número 169 (febrer de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - PP, C's i PSC acorden un pressupost que prima la propaganda de l'alcaldessa: El bloc monàrquic del 155 fa pinya, també a Gavà, per aprovar els comptes municipals d'enguany. Els socialistes rebutgen les esmenes d'ERC per fer més inversió social, cultural i ambiental. - Gavà exigeix al govern espanyol que acabi un nus viari promés des de fa vint anys: El Ple de gener va aprova una moció d'ERC on s'insta al PP a complir els compromisos en inversions de millora de la mobilitat al delta del Llobregat. - Entrevista a Lluís Pedret, president de Gavà, Flama i Caliu de la Sardana: El dirigent d'aquesta associació local demana engrescar més als joves perquè mantinguin viva al municipi una de les principals tradicions culturals de Catalunya. - Esquerra proposa fer un memorial als treballadors de la Roca afectats de silicosi: ERC demana al Ple fer un monument al futur recinte reformat de l'empresa a Gavà i Viladecans per retre homenatge als milers de damnificats per aquesta malaltia laboral. Article d'opinió de Anna Besora, vídua d'un dels afectats. - Lliurament de guardons del vuitè concurs de pessebres: L'Associació Veïnal del Barri del Centre va fer públic els premiats a l'edició del 2017, amb més participants i treballs de millor qualitat. Article d'opinió de Mercè Carbonell, membre del jurat. - Concursos i tradicions gavanenques: El Centre d'Estudis de Gavà organitza entre febrer i abril la sisena edició del curs d'història de la ciutat. La mateixa entitat i el col·lectiu La Mata de Jonc estrenen un concurs de vídeos del municipi a vista de dron i els organitzadors dels Tres Tombs ultimen els preparatius de l'edició d'enguany, que es farà el 4 de març. Podeu llegir la revista en pdf aquí.  

Vianants caminant per l'illa del centre al costat d'un cartell on es regula la circulació de bicicletes.

ERC-Gavà reclama modificar la normativa municipal sobre l'ús de 'segways', bicicletes i patinets elèctrics a la via pública

La proliferació de patinets, patins, segways i bicicletes elèctriques al nucli urbà està comportant problemes en augment per a les persones que es desplacen a peu. Els usuaris d'aquests ginys circulen sovint per la vorera a una velocitat molt superior a la dels vianants i quan ho fan per la calçada van molts cops en contra direcció. Tot plegat genera freqüents situacions de perill, que segons han denunciat diferents ciutadans a ERC-Gavà, han provocat ja accidents greus. El darrer cas conegut, esdevingut el passat mes de gener, va causar lesions aparatoses a la cara i l'abdomen a un veí que va caure al terra després de ser atropellat per un segway conduït per un infant. Esquerra ha demanat en diferents ocasions la regulació de l'ús d'aquests vehicles al municipi i la impossició de multes dissuasòries que obliguin a les persones que els porten, o als tutors legals en el cas dels menors d'edat, a comportar-se amb civisme. Però fins ara l'Ajuntament no ha fet res al respecte. Per aquest motiu, el grup municipal d'ERC-Gavà va presentar al Ple del passat 25 de gener una nova proposta on va instar al govern local a modificar el més avisat possible la normativa sobre aquesta problemàtica a l'illa de vianants i a la resta de la via pública del centre de la ciutat. També es va demanar una campanya amb la l'advertència de posar multes. L'equip de govern va assegurar que ja fa accions sancionadores i educatives i que està a l'espera que s'aprovi una norma d'àmbit metropolità, hores d'ara en estudi, per aplicar-la també a la ciutat. Una resposta que, segons Esquerra, no soluciona res i deixa als vianants totalment desprotegits. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.

Gràfica comparativa de les principals partides en despeses del pressupost municipal de Gavà aprovat per al 2018

ERC-Gavà critica l'acord del bloc monàrquic del 155 per aprovar un pressupost municipal que prima les despeses en propaganda de l'alcaldessa

Després d’haver ajornat un mes l’aprovació del pressupost del 2018, per motius partidistes, el PSC va fer oficial al Ple del passat 25 de gener el seu acord amb C’s i el PP per tirar endavant els comptes municipals d’enguany. Es tracta d’un pacte inèdit a la ciutat des del retorn de la democràcia, que consagra a nivell local el bloc monàrquic i repressiu del 155. Els partits que donen suport al cop d’estat de Mariano Rajoy a Catalunya, a la repressió i els presos polítics, han acordat a Gavà un pressupost que prima la despesa en publicitat i propaganda de l’alcaldessa, Raquel Sánchez. Els comptes del 2018 es van aprovar amb el vot favorable dels socialistes i el seu soci de govern, el regidor de Demòcrates per Catalunya Ramon Castellano, i les abstencions de C's i PP. Hi van votar en contra Gavà Sí Se Puede (GSSP), el PDECAT i ERC. El posicionament d'Esquerra s'argumenta en tres punts. Per començar, els ponts amb el bloc monàrquic, al que s’ha adherit el PSC, s’han trencat. L’actitud davant del cop d’estat del PP impossibilita un clima de confiança per renovar acords. No ens refiem d’una alcaldessa que es manifesta al costat de feixistes que impedeixen votar a bona part de la ciutadania i que, als plens, fan mofa dels consellers empresonats o exiliats. En segon lloc, es gasta més en comunicació, imatge i propaganda (1.130.764,25 €) que en salut (394.691,91 €), medi ambient, platges i pagesia (750.252,56 €), promoció econòmica i ocupació (775.495,01 €) o comerç i turisme (630.675,11 €). I es fa més inversió en esports (2.673.925,98 €) que en serveis socials (2.523.999,55 €). Alhora, la despesa en alts càrrecs i propaganda creix un 6,6% respecte el 2017, augmenten els contractes temporals del personal administratiu i la pressió fiscal puja el triple que l’IPC. ERC va presentar una bateria d’esmenes per fer més inversió social, cultural i ambiental, però totes van ser rebutjades. I per acabar, Esquerra denuncia també que el PSC incompleix els acords.

Façana actual de les oficines de l'empresa Roca a Gavà.

ERC-Gavà demana fer un monument en record dels treballadors de l'empresa Roca afectats per la silicosi

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà al Ple d'aquest dijous, 25 de gener, una proposta per recordar els treballadors de l'empresa Roca afectats per la silicosi. La demanda està vinculada a l'obertura aquest mes del procés participaciu per millorar el projecte urbanístic de reforma dels usos del recinte de la factoria a Gavà i Viladecans. Aprofitant aquest pla, que canviarà de forma notable la fesonomia dels terrenys ocupats per la companyia des de fa més de cent anys, amb la construcció d'habitatges i equipaments on hi ha encara les naus industrials, Esquerra proposa fer un monument, en un espai públic i visible. Un memorial que recordi als treballadors de l'empresa afectats durant aquest segle per les duríssimes condicions laborals patides, especialment, en èpoques passades. ERC destaca que l'impacte de la Roca a Gavà no ha estat només material i econòmic, sinó també, i sobretot, humà. En aquest sentit, la manca de mesures de seguretat i prevenció de riscos amb la que es treballava fins fa pocs anys, ha derivat en problemes de salut per a molts dels treballadors. El cas més greu és el dels afectats per la silicosi que, tot i no comptar amb dades estadístiques, podrien ser milers. Molts d'ells van morir. Malgrat això, la direcció de l'empresa no els ha fet cap reconeixement, ni tan sols amb motiu de la celebració, l'any passat, del centenari de la seva fundació a la ciutat (1917-2017). És per això que Esquerra demana aquest record en forma de memorial simbòlic que, sens dubte, agrairan els familiars dels treballadors. Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.

Senyalització de desviament davant de les obres inacabades i aturades del nus viari de La Parellada.

ERC-Gavà exigeix a l'estat espanyol la finalització del projecte de nus viari de La Parellada, a Sant Boi, aturat des del 2016 i pendent d'execució des de fa vint anys

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una moció, per al seu debat i aprovació al Ple del proper 25 de gener, on s'exigeix al govern espanyol que compleixi els seus compromisos d'inversió en infraestructures viàries a Catalunya i, en especial, al delta del Llobregat. La declaració política es centra en el projecte del nus viari de La Parellada, a Sant Boi, que afecta a molts ciutadans de Gavà en els seus trasllats diaris per treballar, i que està pendent de finalització des de fa més de vint anys, ja que es va licitar el 1996. El gener del 2009, després d'una nova redacció del pla, l'estat va adjudicar les obres per un cost de 57 milions d'euros, però va incomplir, de nou, els terminis previstos per manca de finançament. El 2016, quan només s'havia executat encara la meitat del projecte, el govern del PP, seguint la seva calculada estratègia d'asfíxia econòmica a Catalunya, va decidir aturar totalment les obres i així segueixen en el moment actual. Des de llavors, aquest important nus de comunicacions no només està inactiu, sinó que els treballs pendents de conclusió obliguen a mantenir una senyalització provisional que penalitza i dificulta les connexions de tot el delta occidental amb Barcelona i la resta de l'àrea metropolitana. Aquesta penalització en la mobilitat afecta també, de forma indirecta, la implantació de noves empreses i la creació de llocs de treball de qualitat a la zona. Per aquest motiu, la moció presentada per Esquerra demana que l'Ajuntament de Gavà expressi el seu desacord per l'actitud del govern espanyol d'aturar les inversions en infraestructures i exigeixi el compliment dels compromisos pressupostaris, finalitzant de forma immediata el projecte del nus viari de La Parellada. Podeu llegir el text íntegre de la declaració aquí.

Portada del número 168 de la revista L'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de gener

El número 168 (gener de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - 21-D: Nou rècord sobiranista a Gavà:  L'independentisme continua creixent a la ciutat i, amb 8.349 vots, marca un altre registre històric. ERC fa el seu millor resultat i es converteix en tercera força local, pel darrere de C's i el PSC. - Expedient sancionador de la Junta Electoral a l'alcaldessa: La Junta Electoral Zonal ha obert un expedient sancionador a l'Ajuntament, que hauran de pagar tots els ciutadans, per vulnerar la normativa durant la campanya del 21D i celebrar una inauguració amb paella popular al barri de La Sentiu -amb diners públics- per afavorir al PSC, el partit de Raquel Sánchez. - Entrevista a l'ONG 'Un Gesto de Calor': Isabela de Melo i Mònica Rodríguez, activistes de l'entitat, expliquen la tasca d'ajuda solidària als refugiats que desenvolupen des de Gavà. - El Tribunal de Comptes veu irregularitats fiscals i desviació de diners a C's de Gavà: L'ens de control troba al grup municipal contractes sense IRPF i cotitzacions socials i despeses en material prohibides per la llei. - Gavà defensa el model d'escola catalana davant les falsedats del PP i C's: El Ple de desembre va aprovar una moció de suport als docents i de condemna a les mentides deliberades per fomentar l'odi. Article d'opinió de Marc Prat, membre de la comunitat educativa de Gavà. - La Unió Muntanyenca Eramprunyà inaugura la nova seu: La principal entitat esportiva de la ciutat ha estrenat espai social i de pràctica de l'escalada al carrer Salvador Lluch. Article d'opinió de Jordi Vilajoan, president de la UME. Podeu llegir la revista en pdf aquí.  

Gràfic que mostra l'evolució del vot sobiranista a Gavà els darrers anys

El sobiranisme aconsegueix un nou rècord de vots a Gavà

L'independentisme ha tornat a guanyar a les urnes, de forma pacífica i democràtica. Davant el pitjor atac patit des de 1939 contra l'autogovern i les institucions catalanes, el sobiranisme ha guanyat en escons (70 entre ERC, JxCAT i la CUP, per 57 de C's, PSC i PP), en percentatge de vots (47,49 % a 43,49%) i en sufragis (2.063.361 a 1.889.176), pendents encara de l'escrutini oficial definitiu. Amb una participació històrica del 81,94%, aquests resultats evidencien la derrota del PP de Mariano Rajoy, que es converteix en un partit residual a Catalunya, i del bloc del 155. Ni la violència policial i la repressió de drets i llibertats, ni una justícia parcial i arbitrària que manté quatre presos polítics han impedit a l'independentisme revalidar la majoria absoluta al Parlament i, per tant, reeditar el legítim govern de la Generalitat. ERC-Gavà agraeix als electors la seva confiança, resistència i dignitat i exigeix l'alliberament immediat del nostre candidat i president, Oriol Junqueras, del conseller Joaquim Forn i dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament. També exigim l'acceptació dels resultats per part de l'estat espanyol i, en conseqüència, la retirada de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. A Gavà, els resultats han estat també molt satisfactoris i el sobiranisme ha sumat un nou rècord de vots, gràcies als 8.349 sufragits assolits per ERC, JxCAT i la CUP. Aquesta xifra supera els 8.062 del referèndum del passat 1 d'octubre i els 7.734 de les eleccions al Parlament del 2015 (veure quadre adjunt), i demostra un creixement sostingut. ERC ha aconseguit, a més, el seu millor resultat en unes eleccions catalanes i, a Gavà és tercera força, amb 4.677 sufragis i un percentatge del 16,89%, convertint-se en el referent indiscutible del sobiranisme al municipi. Des de la Secció Local valorem molt possitivament aquests resultats, que ens donen encara més forces, confiança i il·lusió per seguir treballant per la nostra ciutat i per la República catalana, amb l'horitzó de les eleccions municipals del 2019 com a nou repte.