Gavà

Totes les notícies

ERC-Gavà condemna rotundament els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils

Esquerra Republicana - Gavà condemna sense pal·liatius les accions terroristes que han tingut lloc avui a Barcelona i Cambrils i ofereix tot l'escalf i el seu més sentit condol als familiars i amics de víctimes i ferits i agraeix la gran tasca de les formes de seguretat i professionals mèdics. .   Seguint les recomanacions dels cossos de seguretat, aconsellem que tothom es mantingui informat pels canals oficials i lluny de la zona on s'han produït els fets.   Esquerra Republicana ha suspès tots els actes previstos per avui arreu del país. Els responsables d'Esquerra Republicana a la Generalitat treballen en aquests moments perquè es recuperi la normalitat com més aviat millor. Per condemnar els dos atacs terroristes avui a les 12 hores, a la plaça Jaume Balmes, es guardaran 5 minuts de silenci. Convoquem tots els militants, simpatitzants i amics d'ERC-Gavà a sumar-s'hi.  

ERC-Gavà proposa mesures per incrementar el reciclatge

Esquerra-Gavà va proposar, al Ple de juliol, millorar la recollida segregada al centre de la ciutat. Gavà és, any rere any, un dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un índex de recollida selectiva més baix, cosa que repercuteix a l’alça en els impostos que paguem anualment per recollida i tractament de residus. Un dels punts de la ciutat on és evident que encara ens queda molt per recórrer en aquest aspecte és l’Illa de vianants, on la recollida selectiva senzillament no existeix, ja que s’hi practica la recollida porta a porta de tot tipus de residus barrejats, sense exigir que estiguin prèviament segregats, abocant tota mena d’escombraries al mateix camió, i impossibilitant el seu tractament posterior. En altres municipis de la zona amb àrees vianalitzades, es fa servir un sistema de recollida que permet que els veïns puguin segregar els residus, consistent a marcar dies diferents per a la recollida de residus diferents: un dia la fracció orgànica, un altre el paper o cartró, un altre el rebuig... de manera que els veïns només han de tenir en compte de treure un residu o altre cada dia, cosa que en permetria el tractament i en reduiria l’impacte, alhora que augmentaria el percentatge global de recollida selectiva al municipi. Esquerra va proposar establir, d’acord amb els veïns de la zona, un calendari de recollida de residus per a la zona de l’Illa de vianants que obligui a separar i dipositar per a la recollida un tipus de residu diferent cada dia, com ja es fa en altres municipis amb característiques similars. Podeu llegir la proposta aquí.  

ERC-Gavà manifesta el més profund condol per la mort del sergent Antonio López

El portaveu municipal d'ERC, Albert Massana, els regidors del Grup Municipal i la secció local del partit lamentem la mort del sergent Antonio López, membre de la Policia Municipal de Gavà que va resultar ferit en el tiroteig que es va produir el 6 de juliol passat al costat del tanatori de Gavà-Castelldefels. En els mateixos fets va resultar ferit el caporal Juan Cortés, que s'està recuperant plenament. Agraïm la decisiva intervenció que van dur a terme els dos agents de la policia local de Gavà. Amb la seva actuació ràpida i eficaç van evitar amb tota probabilitat que la persona que els va disparar cometés un acte criminal de repercussions previsiblement més dramàtiques, i finalment fos detingut i posat a disposició de la Justícia. El sergent Antonio López ha estat ingressat a la unitat de cures intensives des que va ser intervingut d'urgència el dia 6. En aquell moment l'equip mèdic que el va atendre va aconseguir aturar l'hemorràgia derivada de l'impacte de la ferida, però tot i l'evolució inicialment positiva de les primeres hores posteriors a l'operació, l'agent de la policia patia un infart cerebral molt extens. Durant aquests tretze dies se li ha fet el seguiment i tractament mèdic necessari fins que aquest matí s'ha certificat clínicament la mort. Antonio López ha realitzat tota la seva trajectòria professional a la Policia Municipal de Gavà. Va començar com agent en pràctiques el maig de 1994 i va ser agent interí fins a juny de 1995. Va romandre com agent fins a gener de 1999 per passar a ser tot seguit caporal fins a l'abril de 2009, quan va ser nomenat sergent. Va ser delegat de personal del Sindicat de Funcionaris de Policies (SFP) i president de la Junta de Personal de l’Ajuntament de Gavà. El nostre condol més sincer a la família, amics i companys del sergent.

Cartell de l'acte d'aquest 20 de juliol.

Gavà acull la presentació al Baix Llobregat de la plataforma Esquerres per la Independència

La plaça Josep Tarradellas de Gavà acollirà aquest dijous, 20 de juliol, l'acte públic de presentació al Baix Llobregat de la plataforma Esquerres per la Independència (ExI). La trobada començarà a les 19.30 hores i comptarà amb la participació de David Companyon (exdiputat d'EUiA al Parlament), Teresa Jordà (diputada d'ERC al Congrés), Joana Solsona (afiliada de CCOO) i David Escrig (afiliat d'UGT). Presentarà la xerrada-col·loqui l'exalcalde de Cornellà de Llobregat, Frederic Prieto.   Esquerres per la Independència aplega persones i col·lectius de diferents sensibilitats dins l’esquerra catalana, compromesos amb l’autodeterminació, el dret a decidir i la construcció d'un nou país. Els seus orígens es troben en la campanya de les Esquerres pel SíSí,  creada amb motiu de la consulta del 9N, amb el convenciment que la llibertat, la democràcia i la justícia social són els eixos que han d’estructurar la futura República catalana.   Davant la tossuda negativa de les institucions espanyoles (amb el suport de les oligarquies) a adequar la legalitat a la reivindicació majoritària dels catalans, abusant tant del dret com dels tribunals per mantenir, en el seu benefici, l’actual statu quo, ExI defensa el  procés de qüestionament democràtic i la recerca d’alternatives viscut els darrers anys. Una via que comporta elements substancials de ruptura amb el règim sorgit de la transició i obre el camí a una República catalana independent que desenvolupi abastament una democràcia de profund contingut econòmic, polític, cultural i social.   La independència i el debat sobre la constitució d'aquest nou país són les eines per a la construcció d’una república governada per la majoria i al servei de la majoria, que posi punt i final al règim sotmès a una minoria adinerada i corrupta que només vetlla pels seus interessos. És a les nostres mans, doncs, construir un país que garanteixi uns sistemes educatiu i de sanitat pública i de qualitat, el dret a l’habitatge, a les pensions públiques i a un lloc de treball digne.

Un mural reivindicatiu dedicat a la memòria de Pedro Álvarez, a L'Hospitalet de Llobregat.

ERC-Gavà s’uneix a les mocions municipals de suport per exigir l’esclariment de l’assassinat de Pedro Álvarez

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple del proper 20 de juliol, on se suma a les mocions de suport presentades en altres ciutats per exigir l’esclariment de l’assassinat, ja fa gairebé 25 anys, del jove de L’Hospitalet de Llobregat, Pedro Álvarez.   Els fets van esdevenir la nit del 15 de desembre de 1992, quan un conductor, presumptament ebri, va estar a punt d’atropellar la companya d’Álvarez. Quan aquest li va recriminar l’acció, l’agressor li va disparar tres trets, causant-li la mort. L’únic sospitós del cas és un agent de la Policia Nacional que va ser detingut i pocs dies després posat en llibertat, sense haver-se estudiat amb profunditat les pistes, proves i testimonis visuals.   Des d’aquell moment, la família i els amics del jove van iniciar una lluita que encara mantenen per la reobertura del cas i el seu esclariment. En aquests anys, i des de la Plataforma Pedro Álvarez, han organitzat manifestacions massives, una recollida de més de 5.000 signatures i fins i tot el seu pare, Juanjo, va fer una vaga de fam. També s’han solidaritzat amb altres casos semblants de presumpte abús de poder i impunitat per part dels diferents cossos policials.   Des de l’any 1999, diversos ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona han aprovat mocions de recolzament a la família i a la seva reivindicació, instant les administracions competents i el poder judicial a realitzar i canalitzar les investigacions necessàries per trobar al culpable i jutjar-lo.   ERC-Gavà s’hi suma aquest mes de juliol, reclamant també al consistori local que insti els poders públics a fer seguiment i vigilància de les possibles accions per part de les institucions i autoritats competents en aquest cas i en d’altres, en què es denunciïn presumptes situacions d’abús de poder per part dels diferents cossos de seguretat.   Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.    

Portada de L'Eramprunyà de juliol.

Ja ha sortit L'Eramprunyà de juliol i agost, amb un suplement especial de balanç de meitat de mandat

El número 162 (juliol-agost de 2017) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Aquest número té un caràcter especial, ja que inclou un suplement de balanç de la primera part del mandat municipal (2015-2019). A la revista destaquen les següents informacions: - Només el 10% dels titulars dels nous pisos del Calamot són joves de Gavà: Gairebé la meitat dels compradors són de fora del municipi, un 84% tenen més de trenta anys d'edat i no ha hi ha cap habitatge social o de lloguer. Tot plegat desmunta els arguments del PSC per impulsar el faraònic Pla de Ponent, que atempta contra el patrimoni natural local.   - L'alcaldessa es nega a informar de la negociació amb la Roca sobre el futur del recinte industrial: Tot i que els grups de l'oposició van forçar una junta de portaveus extraordinària per rebre explicacions sobre aquest tema de gran trascendència, el govern local només va indicar que abans que acabi l'estiu s'enviarà a la Generalitat un projecte de requalificació urbanística, acordat amb l'empresa, per a la seva aprovació. - L'Ajuntament rebutja aturar un pla urbanístic que afecta a la Pineda: Malgrat tenir en contra sentències judicials i informes del govern espanyol i català, una nova promotora ha recuperat i vol tirar endavant -amb la connivència del govern local- un pla antic per fer habitatges d'alt standing a Llevant Mar, un espai de la platja amb pins i dunes de gran valor natural. - "Els joves hem de prendre consciència del gran poder que tenim a la societat": Així s'expressen un grup d'estudiants de Batxillerat del Col·legi Santo Àngel que acaben de guanyar un premi estatal d'emprenedoria, amb un pla d'empresa per crear un negoci de productes ecològics. Ells són els protagonistes de l'entrevista d'aquest número. - La Generalitat destina més d'un quart de milió d'euros a millorar escoles de Gavà: Les actuacions es fan a l'IES Bruguers, l'Escola Jacme March i l'Institut Escola Gavà Mar, mentre que el CEIP Marcel·lí Moragas recupera el proper curs la segona línia de P-3.

Els tres regidors d'ERC-Gavà en aquest mandat municipal. D'esquerra a dreta, Albert Massana, Marta Jiménez i Andreu Pérez. (Fotografia: Miquel Roselló).

ERC-Gavà fa balanç de la primera part del mandat destacant la feina feta i la incorporació, per primer cop des de 1979, d’una part del seu projecte als pressupostos municipals

Durant els dos primers anys de l’actual mandat municipal (2015-2019) ERC-Gavà ha plantejat 105 propostes per millorar la ciutat, ha portat al Ple 17 mocions sobre drets i justícia social i ha enviat 243 preguntes per escrit al govern local (PSC-CiU).   Aquest és el balanç de feina feta fins ara per l’executiva de la secció local i els tres regidors d’Esquerra (Marta Jiménez, Albert Massana i Andreu Pérez), destacant, alhora, els 34 projectes acordats amb l’equip de govern per afavorir l’ocupació, el benestar social i la solidaritat. Uns punts inclosos en el pacte per aprovar el pressupost dels anys 2016 i 2017, la qual cosa ha significat incorporar, per primer cop des del retorn dels ajuntaments democràtics, el 1979, una part del programa del partit a la gestió de la ciutat.   Entre les 105 propostes formalitzades en la primera part del mandat n’hi han 19 vinculades a l’àmbit de justícia social, igualtat i solidaritat. Aquest és el més destacat, seguit per les 18 formulades sobre medi ambient natural, animal i sostenibilitat; les 16 de via pública, civisme i mobilitat; les 15 de bones pràctiques i transparència a l’administració municipal i les 11 per recuperar la memòrica històrica. A més, s’han presentat 9 precs sobre cultura, esport i lleure, 6 d’ensenyament, 4 per protegir el patrimoni i fomentar l’economia productiva, respectivament, i 3 de suport al petit comerç local.   D’altra banda, de les 17 declaracions polítiques presentades al Ple per al seu debat i votació, la gran majoria han estat aprovades (15), mentre que de les 243 preguntes escrites registrades, el govern local havia respost el passat mes de juny 191. Pel que fa al grau de compliment dels dos acords pressupostaris, el 2016 es van executar un 83% dels punts pactats, mentre que enguany només s’han concretat, de moment, 3 de les 16 iniciatives signades.   Davant d’aquests resultats, ERC-Gavà destaca les nombroses accions impulsades per millorar la ciutat que s’han fet realitat i l’oposició constructiva exercida fins ara, malgrat defensar un model de ciutat diferent al del govern local.

Interior de la zona de visita i divulgació del Parc Arqueològic de la mines neolítiques de Gavà.

ERC-Gavà insta al govern local a millorar el manteniment del Parc Arqueològic de les Mines, el Museu i les restes romanes de can Valls de la Roca

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà al Ple del proper 28 de juny una proposta on insta al govern local (PSC-CiU) a destinar els recursos necessaris per resoldre les mancances de manteniment que presenten les instal·lacions del Parc Arqueològic de les Mines i les del Museu. El prec inclou també la demanda del compliment del pacte de pressupostos acordat enguany, en el punt dedicat a destinar una partida econòmica per protegir el patrimoni arqueològic romà de can Valls de la Roca.   Esquerra posa com a exemple de l’estat actual del Parc Arqueològic i el Museu un article publicat a la portada del número de juny del full d’informació de la Societat Catalana d’Arqueologia. En aquest, la doctora Maria Àngels Petit Mendizábal, professora de la Universitat de Barcelona, critica l’esllanguiment dels dos equipaments municipals.   En particular, i arran d’una visita amb els seus alumnes, Petit explica que la multivisió ha deixat de funcionar, i de mica en mica, ho han fet també els audiovisuals. A més,  van trobar bombetes foses a algunes vitrines i els lavabos fora d’ús. Segons afirma, aproximadament el 50% de les intal·lacions de la mina reproduïda no funcionaven i no tenien veu, una situació que, assegura, dura des de fa temps   La professora fa directament responsables d’aquesta situació a la regidoria de cultura i el consistori de Gavà, i acaba l’article demanant que l’Ajuntament assumeixi seriosament la responsabilitat de qui tutela un espai, uns materials, i un bocí de la prehistòria de Catalunya de primer ordre.   ERC vol mostrar la seva preocupació pel fet de llegir aquestes crítiques d'una societat científica especialitzada en arqueologia, i d'una acadèmica universitària, i les considera un toc d’atenció al govern local, que aquest no pot desatendre. S’ha de recordar, a més, que l’edifici del Museu de Gavà presenta greus problemes de degradació en algunes façanes, fins al punt que s’han hagut de posar xarxes protectores i prohibir el pas de les persones.

Zona de dunes i pins dins el sector de Llevant Mar que es vol urbanitzar.

ERC-Gavà demana al govern local que defensi el medi natural del municipi i aturi un pla d’urbanització a la Pineda

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat una proposta al Ple de juny on insta al govern local (PSC-CiU) a defensar el medi natural del municipi i impedir la urbanització del sector Llevant Mar, a la zona de la platja i la Pineda.   Esquerra presenta aquesta iniciativa davant la decisió de la promotora Lark Reoco 1 SL, nova propietària majoritària del sector abans esmentat, d’iniciar els tràmits administratius de reforma del planejament per urbanitzar la zona i fer-hi habitatges d’alt standing. ERC recorda que l’any 2013 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’aprovació d’un projecte semblant, per les seves mancances mediambientals. Una sentència que fou ratificada, el 2015, pel Tribunal Suprem.   També convé recordar que el ministeri de Fomento, a través d’AENA, va informar desfavorablement, els anys 2000 i 2002, sobre les construccions per a usos residencials, dotacionals educatius i sanitaris que figuren a la zona de Llevant Mar. Cal afegir, a més, que segons la memòria sotmesa ara a exposició pública, el nou planejament impulsat per la promotora incompleix la Llei d’Urbanisme de Catalunya, que estableix l’obligatorietat de destinar sòl suficient per tal que un mínim del 30% d’habitatges siguin de protecció pública.   Així mateix, la delimitació de l’espai marítimo-terrestre que incorpora és antic, ja que no respon a la realitat física alterada per la regressió de la platja en aquest sector. Aques fet incrementa el perill d’inundabilitat, cosa que el fa automàticament no urbanitzable, segons la mateixa norma urbanística.   Esquerra ha presentat diferents aportacions a l’estudi ambiental estratègic, on també indica que a Llevant Mar hi ha pineda litoral sobre dunes i comunitats vegetals inventariades i reconegudes per estudis científics avalats per la Generalitat. I, segons la Directiva d'Hàbitats de la Unió Europea, les administracions públiques estan obligades a vetllar per la conservació i protecció d’aquests espais.