Gavà

Totes les notícies

Nous panells informatius a l'estació de trens de Gavà.

ERC insta l'Ajuntament a reclamar al nou govern del PSOE l'execució de les inversions estatals compromeses per a Gavà i la comarca

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de juliol, on insta l'Ajuntament a reclamar al nou govern del PSOE l'execució de les inversions compromeses per a Gavà i la comarca del Baix Llobregat. Esquerra va presentar una moció semblant al Ple municipal del passat 25 de gener, quan encara hi havia Mariano Rajoy i el PP al capdavant de l'executiu espanyol. Com no s'ha complert res del demanat i, aprofitant que el nou president, Pedro Sánchez, és del mateix partit que l'alcaldessa de Gavà, ERC insisteix en recordar els principals projectes pendents de realització a la nostra zona. Entre aquests hi destaca l'adequació de l'estació de Gavà com a capçalera i terminal sud de la línia R-11 de Rodalies, una inversió aprovada pel Pla d'Actuacions de la Comissió Tècnica de representats d'ADIF, el ministeri de Foment i la Generalitat, que encara no s'ha fet. També estan pendent d'execució el planejament detallat i les obres per posar en marxa la nova línia ferroviària R-3 entre Castelldefels i Cornellà de Llobregat, amb parada a la nostra ciutat. Altres projectes compromesos per l'estat són el de conservació de la platja de Gavà, afectada pel retrocés del litoral, amb fórmules sostenibles i ecològicament compatibles; la finalització dels treballs de remodelació del nus viari de la Parellada, a Sant Boi del Llobregat, entre les carreteres C-245, N-2 i C-32; el túnel de Vallirana; l'obertura al trànsit de la B-24 i la connexió directa entre l'autopista AP-7 i l'autovia A-2. Podeu llegir el text íntegre de la declaració aquí.

Les obres del nou Hospital de Viladecans començaran dilluns vinent

En una reunió celebrada avui a l'Hospital de Viladecans, presidida per la consellera de Salut, Alba Vergés, el Departament ha anunciat formalment que les obres del nou hospital començaran dilluns vinent. L'anunci s'ha fet després de superar l'aturada provocada per la intervenció del govern de la Generalitat arran de l'aplicació de l'article 155, i d'uns litigis plantejats per l'empresa licitant que va perdre el concurs per fer les obres. A la reunió hi han assistit els membres de la direcció de l'hospital de Viladecans, i diversos representants territorials de la zona. Amb aquest anunci es culmina el compromís adquirit el 2015 per la Generalitat de dignificar l'hospital i millorar els serveis sanitaris a la zona de Gavà, Viladecans, Castelldefels, Begues i Sant Climent. El compromís de construcció d'aquest nou Hospital es va aconseguir gràcies a la intensa pressió ciutadana en el marc de la plataforma Salvem l'Hospital de Viladecans, i a la intervenció de les seccions locals d'ERC de Gavà, Viladecans, Castelldefels, Begues i Sant Climent.

La riera dels Canyars, al seu tram final abans de desembocar a la platja.

ERC-Gavà es congratula de la instal·lació d'un sistema per impedir la contaminació de la desembocadura de la riera dels Canyars a la platja

Seguint una proposta del grup municipal d'Esquerra registrada en diferents ocasions durant els darrers temps (l'últim cop al Ple del 22 de febrer d'enguany), i inclosa al pacte amb el govern local (PSC i Demòcrates) per donar suport al pressupost del 2017, l’Ajuntament de Gavà ha enllestit aquests dies una solució provisional per evitar la contaminació de la desembocadura de la riera dels Canyars a la platja. Es tracta de la creació, dins del calaix de la riera de les Parets, just abans de desguassar a la dels Canyars, d’una barrera desmuntable amb una reixa capaç de retenir els residus, que es retiraran periòdicament. D'aquesta manera s'evitaran els episodis de contaminació en casos de pluja intensa, quan l'aigua de les clavegueres supera el sobreeixidor que connecta amb la riera. La instal·lació es pionera a Catalunya. ERC-Gavà es congratula que el govern local hagi posat fil a l'agulla, tot i que sigui amb un any de retard, per combatre aquest greu problema ambiental i de salut pública denunciat en nombroses ocasions per entitats ecologistes i pel grup municipal d'Esquerra. Alhora, i atès que la solució aportada és provisional, proposa a l'equip de govern que demani a l'Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) el finançament que calgui per invertir en la construcció d'una bassa de descàrrega definitiva.

Portada del número 174 de la revista L'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de juliol

El número 174 (juliol-agost de 2018) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - 21D: El govern local va ocultar informació a la Junta Electoral: ERC ha localitzat les factures de la paella popular costejada per l'Ajuntament durant la campanya de les darreres eleccions al Parlament, imposades pel 155. Els documents evidencien que el govern socialista va incomplir la legislació vigent en procesos de votacions. L'alcaldessa va dir a la Junta Electoral que no s'havia fet l'acte i va negar els pagaments amb fons públics. - L'Ajuntament admet la pérdua d'una escultura de gran valor: Després de diferents requeriments del grup municipal d'ERC-Gavà, el govern local ha reconegut que no sap on és l'escultura La Mare, de l'artista Eulàlia Fàbregas de Sentmenat, adquirida l'any 1973 i que va romandre fins la dècada dels noranta al Parc d'American Lake, quan va ser retirada de la via pública. Esquerra demana que es depurin responsabilitats i es rescabali a l'erari públic, ja que va ser comprada amb fons municipals. - Entrevista a Albert Massana, candidat d'ERC a l'alcalia de Gavà: L'actual portaveu del grup municipal, escollit com alcaldable, per unanimitat, a una assemblea celebrada el 20 de juny, explica els eixos del que serà el programa per a les eleccions locals del 2019. I avança les prioritats per configurar la llista de la candidatura, que buscarà ser transversal, plural i amb independents del teixit social gavanenc. - Mor Pere Izquierdo, catalanista gavanenc i gestor excel·lent i discret: Integrant d'una de les famílies més conegudes de la ciutat, Izquierdo ens ha deixat als 79 anys. Leopold Estapé, exregidor de l'Ajuntament de Gavà pel PSUC i el PSC glossa la seva figura en un article de comiat. - 1.295 signatures ciutadanes demanen canviar el nom de l'avinguda de Joan Carles I per avinguda de la República: La petició popular, organitzada des de l'ANC, Òmnium Cultural i el col·lectiu La Mata de Jonc, es va concretar amb el registre de les signatures a l'Ajuntament i en un prec defensat al Ple municipal de juny per les entitats promotores de la iniciativa.

Integrats de la comunitat educativa de l'escola Marcel·lí Moragas, durant una de les seves accions per defensar l'escola pública de qualitat.

ERC-Gavà es congratula de la decisió de la Generalitat de mantenir dues línies de P3 a l'escola Marcel·lí Moragas

ERC-Gavà es congratula de la decisió del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de mantenir dues línies de P3 a l'escola Marcel·lí Moragas per al proper curs 2018-2019. En el període de preinscripció, aquest centre públic de la ciutat va oferir una única línia, però l'arribada de nous alumnes fora de termini i l'opció de disposar de places lliures per fer matriculacions durant el curs escolar (matrícula viva) han permès recuperar la segona, que ja hi existia. El nou titular del departament, el conseller Josep Bargalló (ERC), compleix així amb la demanda de la comunitat educativa del col·legi, a la que Esquerra ha donat sempre suport des de Gavà. L'existència de dues línies comportarà una baixada de la ràtio d'alumnes per classe a 18 infants per grup de P3, la qual cosa suposa un benefici per als estudiants, els pares i els professors del centre i ajuda també a millorar la qualitat de l'ensenyament a l'escola. ERC-Gavà defensa que s'ha de seguir potenciant l'ensenyament públic a la ciutat i aprofitar l'actual davallada de la natalitat per donar més protagonisme a aquests centres, revertir la injusta imatge negativa generada els darrers anys en alguns sectors de la població i avançar cap a un model educatiu més cohesionador i igualitari.  

Zona comuna interior de la promoció de l'IMPSOL al barri de Can Ribes.

ERC-Gavà insta el govern local a aprofitar la nova línia de crèdits tous de la Generalitat per adquirir habitatge social de lloguer

El grup municipal d'ERC-Gavà presentarà al Ple d'aquest dijous, 28 de juny, una proposta on insta el govern local (PSC i Demòcrates) a aprofitar un nou plau d'ajuts obert per la Generalitat per oferir habitatge social als ajuntaments i que aquests el lloguin a les famílies amb menys recursos. Esquerra explica al prec que el Govern de Catalunya ha posat en marxa dues noves línies de crèdit a través de l'Institut Català de Finances (ICF) per augmentar en quasi 3.000 unitats el parc d'habitatge social destinat al lloguer. Una de les línies, de 110 milions, atorgarà crèdits tous a ajuntaments i entitats perquè puguin comprar pisos als bancs -a través de l'exercici del dret de tempteig i retracte en el moment de la venda- procedents de la darrera crisi de la bombolla immobiliària i destinar-los a lloguer social. ERC demana al govern local que aprofiti aquesta iniciativa pública per començar a constituir un patrimoni municipal d’habitatge de lloguer social a la ciutat que, hores d'ara, és gairebé inexistent. Segons dades dels instituts d’estadística català i estatal, a Gavà hi ha un miler d’habitatges buits (més d’un centenar són propietat de grans tenidors). I, tot i comptar amb una Oficina Municipal d’Habitatge, al 2016 aquesta només va fer 26 contractes nous. L'Ajuntament tampoc ofereix mesures fiscals als propietaris per facilitar el lloguer a preus assequibles i posar pisos buits al mercat (tot i que Esquerra ho ha reclamat durant aquest mandat) i gairebé cap de les promocions que ha impulsat els darrers anys comptava amb habitatges en aquest règim. Tant les que va fer l'empresa municipal Gavanenca de Terrenys Immobles (GTI), com la construïda recentment per l’Institut Metropolita del Sòl (IMPSÒL) al barri de Can Ribes, un projecte exclusiu de compra-venda, malgrat que ERC va demanar que en aquests edificis hi haguessin pisos de lloguer. Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.

Albert Massana, candidat d'ERC a l'alcaldia de Gavà.

Albert Massana, proclamat cap de llista d'ERC-Gavà per a les eleccions municipals del 2019

Albert Massana i Gràcia serà el cap de llista d'ERC-Gavà a les eleccions municipals del 2019. Així ho van decidir ahir dimecres, per unanimitat, els militants i amics de la Secció Local, reunits en assemblea extraordinària. Massana és, des de l'inici de l'actual mandat, regidor electe i portaveu del grup municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Gavà. Va néixer a Sallent (Bages) el 1963, té un fill i és llicenciat en Ciències Econòmiques i màster en Hisenda Pública. Treballa d'inspector de la companyia d'aigües i és membre d'Els Verds. Fou portaveu de la coordinadora Salvem El Calamot (2006-2011) i secretari de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Gavà (2012-2015). Després de la seva proclamació, l'alcaldable d'ERC-Gavà va explicar que ara s'iniciarà el procés d'elaboració de la llista, on un dels primers criteris que es seguirà serà el de la igualtat de gènere, mitjançant la confecció d'una candidatura cremallera integrada de forma paritària per dones i homes. Massana va dir també que, com ha passat sempre, la llista d'Esquerra serà molt transversal i cercarà representar les diferents sensibilitats de la ciutadania amb la inclusió d'independents provinents del món associatiu local i de la societat civil gavanenca, en general. “Estem oberts a compartir el nostre projecte des de la pluralitat i la diversitat que caracteritza la societat de Gavà i de la qual ens sentim orgullosos”, va afirmar el candidat. “El nostre objectiu es fer una llista formada per persones amb experiència, implicades i compromeses amb la nostra ciutat”, hi va afegir. Massana va plantejar la possibilitat d'arribar a acords amb “espais ideològics veïns, amb els que compartim bona part del nostre model de ciutat, bé perquè s’integrin a la candidatura d’ERC, bé per establir ponts de col·laboració post electoral”.

Manifestació de suport als professors de l'Institut El Palau.

ERC insta l'Ajuntament de Gavà a donar suport als docents encausats per promoure el debat i la reflexió crítica de l'alumnat arran del referèndum de l'1-O

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de juny, on insta l'Ajuntament a solidaritzar-se amb els docents encausats els darrers mesos per la justícia espanyola per promoure el debat i la reflexió crítica de l'alumnat arran de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. La moció reclama l'arxivament immediat del procés judicial contra els professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), així com els d'altres companys que, hores d'ara, estan encausats per motius polítics. També es dona suport i es reconeix la seva tasca docent, així com la de la resta de professors i les professores d'arreu del país, davant les falsedats i els atacs injustificats abocats darrerament contra l'escola catalana, model i referent qualitatiu i de cohesió social a nivell europeu. El text de la declaració fa referència al cas concret dels onze mestres de l'Institut El Palau imputats per la fiscalia de l'estat per un presumpte delicte d'incitació a l'odi. Els fets van esdevenir l'endemà del referèndum, el 2 d'octubre del 2017, quan els professors van donar l'opció lliure als alumnes (mai se'ls va obligar a res) de fer uns minuts de silenci al pati (els estudiants d'ESO) i al davant de la porta (els de batxillerat), en denúncia per les agressions policials patides per les persones que van voler votar (més d'un miler de certificades, amb una multitud de documents audiovisuals que ho mostren) També es van fer petits debats a les aules, on els estudiants van opinar sobre el que havien vist el dia anterior. Divuit famílies (d'un total d'un miler d'alumnes al centre) van denunciar als professors. Algunes d'elles estan formades per agents de la Guàrdia Civil, ja que a Sant Andreu de la Barca hi ha una caserna d'aquest cos militar. El 18 de gener d'enguany, els mestres van ser citats a declarar a la Ciutat de la Justícia, on van respondre totes les preguntes i van negar les acusacions.

Fotomontatge de com seria la placa institucional de l'Avinguda de la República.

ERC-Gavà dona suport a la campanya ciutadana que ha recollit 1.295 signatures per demanar el canvi de nom de l'Avinguda Joan Carles I pel d'Avinguda de la República

Entitats de Gavà registraran a l'Ajuntament demà dimarts, 12 de juny, a les 17.30 hores, les 1.295 signatures ciutadanes recollides des del passat mes d'abril per demanar el canvi de nom de l'Avinguda Joan Carles I pel d'Avinguda de la República. La campanya ha estat impulsada per les seccions locals d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i pel col·lectiu La Mata de Jonc i compta amb el suport i l'adhesió d'ERC. Les tres associacions presentaran la proposta en forma de prec al Ple municipal de juny, una demanda feta en anteriors ocasions, sense èxit, per grups polítics del consistori. Aquest cop, però, la reclamació pren més força que mai després dels darrers casos de corrupció i els escàndols mediàtics protagonitzats per la casa reial espanyola i l'alineament de l'actual monarca, Felip VI, amb la repressió i la violència contra les institucions i el poble de Catalunya arran del referèndum de l'1-O. Tot plegat va fer que al darrer baròmetre del Centre d'Estudis i Opinions (CEO), fet públic el passat 18 de maig, la monarquia fos la institució pitjor valorada pels catalans, amb una nota d'1,87 sobre 10. Aquesta puntuació mínima segueix la tendència expressada en enquestes precedents des de l'octubre del 2017, on una àmplia majoria, sis de cada deu preguntats (60,3%), afirma no tenir cap tipus de confiança en la casa reial i la qualifica amb un 0 sobre 10. De fet, gairebé quatre de cada cinc enquestats (un 77,9%) la suspenen. Davant d'aquesta situació i tenint en compte que el periode republicà viscut entre 1931 i 1939 fou un moment únic de progrés, modernitat i justícia social al nostre país -truncat pel cop d'estat militar de Franco- i que no hi ha cap referència al mateix en el nomenclàtor de la ciutat, els impulsors de la campanya demanen al govern local el canvi de denominació de l'avinguda. La reclamació té el suport d'ERC, la CUP, Demòcrates i el PDeCAT i els seus promotors esperen que s'hi afegeixin en els propers dies altres grups polítics del consistori com el de Gavà Sí Se Puede (GSSP) i el del PSC, compromesos ara o en el passat amb la República.