Gavà

Totes les notícies

Panera de productes del camp de Gavà.

ERC reclama que l’Ajuntament de Gavà doni suport a la dignificació de la pagesia

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de dijous,  27 d’abril, on insta l’Ajuntament a donar suport a la dignificació de l’activitat agrària. Aquesta moció coincideix amb la celebració, aquest cap de setmana, de la 64ena edició de la Fira d’Espàrrecs de la ciutat.   La declaració té com a base el manifest que, amb el títol de Per la Dignitat de la Pagesia, es va aprovar el passat 28 de gener, després d’una marxa reivindicativa i una concentració a Barcelona, organitzada per Unió de Pagesos. Aquest document es divideix en sis punts on es demana reconèixer el paper de l’agricultura en la societat, especialment en l’abastament segur d’aliments a la població, la conservació dels recursos naturals i l’ocupació equilibrada del territori.   El manifest demana el respecte de la ciutadania a la convivència amb les activitats agrícoles, ramaderes i forestals quan accedeixi i gaudeixi del medi natural, i reclama preus remuneradors per a la pagesia, que ha patit una davallada del 39% de la Renda Agrària entre 2001 i 2015. També es denuncia que l’Estat espanyol ha disminuït en un 74% l’aportació que feia al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya.   Els pagesos reclamen, a més, un replantejament urgent de la gestió de la fauna salvatge per motius cinegètics (per a la caça), a fi d’evitar els danys que causa actualment al bestiar domèstic i els conreus. I aturar les sempiternes arbitrarietats urbanístiques, garantint uns espais agraris protegits i productius.   Davant de tot això, la declaració presentada per Esquerra demana el suport del consistori a la pagesia de Gavà i de la resta de municipis que integren el Parc Agrari del Baix Llobregat, apostant per impulsar l’activitat rural i el seu desenvolupament. El text reclama també defensar la representativitat dels sindicats dels treballadors del camp; preus justos per als productes de proximitat; la compatibilitat entre l’activitat agrícola i la protecció de la fauna i de la flora i la protecció dels espais de cultiu davant els projectes immobiliaris especulatius.

ERC-Gavà demana que la policia local garanteixi la seguretat en la línia de bus urbà GA1

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà al Ple d’abril una proposta on insta al govern local (PSC i CiU) a millorar la segurat dels conductors i els usuaris de la línia d’autobús urbà GA1, després de les queixes rebudes per part dels representants dels treballadors de l’empresa operadora.   Aquesta línia presta un servei de connexió entre els barris perifèrics de la ciutat i punts neuràlgics com l’estació de tren, els ambulatoris i el centre del municipi, i està operada per l’empresa Mohn SL, com a servei públic integrat a la xarxa Baixbus.   Segons els representants sindicals de la companyia, s’estan produint conductes incíviques reiterades a la parada que hi ha al barri de Ca n’Espinós, on els conductors pateixen amenaces, insults i faltes de respecte que també afecten als viatgers. Els denunciants afirmen que alguns individus incívis es neguen a pagar, se’n riuen de la gent que sí ho fa i aconsegueixen que els xofers es sentin desprotegits i insegurs.   Esquerra recorda al prec que aquesta situació puntual, encara que sigui protagonitzada per uns pocs individus, perjudica i estigmatiza a tot el barri i desprestigia també a la resta de Gavà, ja que molts conductors es neguen a treballar a les línies que passen per la ciutat al considerar-la, en el seu conjunt, una zona poc recomanable.   Atès que el servei de bus urbà és fruit d’un conveni entre l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el govern local n’és co-responsable. Per aquest motiu, ERC li demana que estableixi un protocol d’actuació conjunta amb l’empresa Mohn que involucri a la policia municipal en el garantiment de la seguretat dels conductors i la persecució d’aquestes conductes incíviques. I que, en compliment de les ordenances locals,  els individus responsables no quedin impunes.     Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.  

Portada de L'Eramprunyà d'abril

Ja ha sortit L'Eramprunyà d'abril

El número 159 (abril de 2017) de la revista mensual que edita ERC-Gavà ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions: - El Parlament aprova la inversió per començar aquest setembre l'ampliació de l'Hospital de Viladecans: La partida, de més de vuit milions d'euros, forma part del pressupost de la Generalitat per al 2017 aprovat per la majoria formada per JxSí i la Cup, amb el vot en contra del PSC, CSQP, C's i PP.   - L'Ajuntament de Gavà insta al Govern espanyol a respectar el dret a fer un referèndum: El Ple municipal de març aprova una moció d'ERC, amb el suport de GSSP i CiU i l'abstenció del PSC i C's, a favor de l'autodeterminació. - ERC demana fer complir als bars i restaurants el deure d'informar dels al·lèrgens alimentaris: Els establiments han d'explicar a les cartes les substàncies dels aliments que poden ser al·lergèniques per a la salut dels clients. - Entrevista a Bernat Peso, president del Club Atletisme Gavà: El dirigent esportiu explica el moment actual que viu l'entitat, sanejada econòmicament i en progressió quantitativa i qualitativa com a principal usuari de l'Estadi Municipal de la Bòbila. - Quarta edició a la ciutat de la nova etapa dels Tres Tombs: Els carrers del centre de Gavà van acollir el passat de març la celebració d'aquesta tradició cultural secular. - Firmes convidades: Articles d'opinió de Mireia Villuendas, Dietista-Nutricionista i Tecnòloga d'Aliments, David Minoves, president del Centre Internacional per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) i Montserrat Cos, presidenta dels Tres Tombs de Gavà. Podeu llegir la revista en pdf aquí.

Brossa depositada fóra dels contenidors.

ERC-Gavà proposa informar als contenidors de brossa dels serveis municipals de recollida segregada

El grup municipal d’ERC-Gavà va presentar una proposta al Ple celebrat el passat 30 de març per informar més i millor als ciutadans dels diferents serveis de recollida segregada de la brossa, atès que no es fa, per desconeixença, un bon ús dels mateixos.   La ciutat compta actualment amb un servei municipal de recollida a domicili de mobles i estris voluminosos, però és poc conegut pels veïns i la major part d’aquestes deixalles acaben depositades al costat dels contenidors, embrutant els carrers.   D’altra banda, s’acaben d’instal·lar punts verds per llençar de forma segregada petits dispositius elèctrics, bombetes, piles i bateries, CDs, etc, tot i que l’ús que se’n fa tampoc és òptim.   Tot plegat fa que Gavà encara sigui el tercer municipi per la cua a l’àrea metropolitana de Barcelona en percentatge de recollida selectiva, cosa que impacta negativament en el cost del rebut de l’aigua dels veïns i veïnes, a través del recàrrec de residus.   Per canviar aquesta dinàmica i generar una major sensibilitat ciutadana, ERC demana posar als contenidors de la brossa cartells adherits ben visibles on s’informi del servei de recollida a domicili i dels nous punts verds.   El govern local (PSC-CiU) va respondre a la proposta assegurant que estudia fòrmules per millorar el reciclatge al municipi i fer pedagogia amb els veïns, però no en va concretar cap, evidenciant la seva manca d’interès real envers aquesta qüestió.   Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.  

Imatge d'arxiu d'una sessió del Ple de l'Ajuntament de Gavà.

L'Ajuntament de Gavà insta al Govern espanyol a respectar el dret internacional a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya

El Ple de març de l'Ajuntament de Gavà ha aprovat, amb el suport dels grups de GSSP i CiU, l'abstenció del PSC i C's i el vot en contra del PP, una moció presentada per ERC on es demana al Govern espanyol que respecti el dret internacional a l'autodeterminació del poble de Catalunya, contemplat a la Carta de les Nacions Unides, i acordi la celebració d'un referèndum. La declaració política dona suport als drets i llibertats contemplats a la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, i insta a l'executiu presidit per Mariano Rajoy a donar compliment dels acords inclosos en aquests tractats, davant l’evidència que alguns d’aquests han estat menystinguts en els darrers temps.   Entre els articles esmentats al text i hi ha el que legitima la convocatòria de referèndums d'autodeterminació dels pobles. També es parla dels que condemnen el tràfic de persones i la privació de la seva llibertat; els que garanteixen que la justícia ha de ser igual per a tothom; els que recollen les garanties jurídiques i les obligacions dels estats davant l’acollida als refugiats; el del dret a una prestació social per als aturats de llarga durada; el de les ajudes contra la pobresa energètica i el del dret a un habitatge digne.   La moció aprovada recorda que l’Estat espanyol és signatari de tots aquests tractats i pactes internacionals, la qual cosa l’obliga a complir-los sense cap excepció.   Podeu llegir el text íntegre de la declaració aquí.  

Imatge virtual del futur nou edifici del recinte sanitari de l'Hospital de Viladecans.

El Parlament aprova una inversió de vuit milions d’euros per començar aquest setembre l’ampliació de l’Hospital de Viladecans

L’aprovació al Parlament, la passada setmana, del pressupost de la Generalitat per al 2017 permetrà iniciar enguany l’ampliació de l’Hospital de Viladecans, una de les principals demandes socials dels ciutadans de Gavà i de la resta de municipis de l’entorn (Viladecans, Castelldefels, Begues i Sant Climent).   La majoria parlamentària formada per JxSí i la CUP farà possible, malgrat el vot contrari als comptes del PSC, CSQP, C’s i PP, una primera inversió de més de vuit milions d’euros que permetran iniciar la primera fase del projecte aquest mes de setembre.   Les partides aprovades sumen 8.382.127.90 € destinats a adquirir la finca on es farà l’edifici de l’ampliació i als primers tràmits per començar l’execució de les obres, mitjançant l’empresa pública Arquitectura i Infraestructures de la Generalitat.   Es compleix així el compromís adquirit pel conseller de Salut, Antoni Comín (ERC), en prendre possessió del càrrec, el gener del 2016. Segons la planificació prevista pel seu departament, al setembre començarà la primera fase del projecte, on es contempla la reubicació provisional d'oficines administratives i d'alguns serveis i de personal per poder iniciar els treballs de l’ampliació. Tot seguit començarà la construcció de la nova ala est del complex sanitari, afegint un nou edifici en forma de L.   Tal com va explicar el conseller Comín fa uns mesos, s'ha incrementat també el pressupost per adequar la plantilla de l'hospital, amb una aportació d'1.127.000 €, i s'han incorporat personal mèdic, d'infermeria i zeladors. Aquesta s’afegeix, com a inversió addicional al pressupost del 2017, a un altre partida d’1.900.000 euros per disminuir les llistes d’espera i agilitzar les primeres visites.   Per últim, el pla funcional del centre contempla l'ús de 1.500.000 € per tenir tres noves àrees d'endoscòpia i un nou quiròfan de cirurgia menor ambulatòria. Segons fonts de la conselleria, tots tres espais estaran operatius en els propers mesos.

ERC-Gavà porta al Ple de març una moció de suport als drets i llibertats contemplats als tractats internacionals, davant els reiterats incompliments de l’Estat espanyol

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat una declaració política al Ple de març, per al seu debat i aprovació, on es dona suport als drets i llibertats contemplats a la Carta de les Nacions Unides, la Declaració Universal dels Drets Humans i el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics.   La moció insta als governs mundials, i en especial al de l’Estat espanyol, a donar compliment dels acords inclosos en aquests tractats, davant l’evidència que alguns d’aquests pactes han estat menystinguts en els darrers temps, de forma reiterada, per l’executiu del PP.   En concret, ERC fa referència als articles 14, 23 i 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, on es recollen les garanties jurídiques i les obligacions dels estats davant l’acollida als refugiats; el dret a una prestació social per als aturats de llarga durada; el de les ajudes contra la pobresa energètica i el d’un habitatge digne.   La declaració fa esment també als articles 1,8, 9 i 26 del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, que legitimen la convocatòria de referèndums d’autodeterminació dels pobles, condemnen el tràfic de persones i la privació de la seva llibertat i garanteixen que la justícia ha de ser igual per a tothom.   Esquerra recorda que l’Estat espanyol és signatari de tots aquests tractats i pactes internacionals, la qual cosa l’obliga a complir-los sense cap excepció.   Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.  

Una carta d'un restaurant amb la informació preceptiva sobre els al·lèrgens.

ERC-Gavà insta l’Ajuntament a fer complir als locals de restauració el deure obligatori d’informar als clients de les substàncies al·lèrgiques dels plats

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà al Ple de març una proposta on insta el govern local a fer complir als bars i restaurants el deure d’informar als clients dels al·lèrgens (substàncies que poden causar al·lèrgies) que contenen els aliments que comercialitzen.   Esquerra recorda que aquest deure va esdevenir obligatori a finals del 2014 i està regulat en el Reglament (UE) 1169/2011, de 25 d'octubre d’aquell any, sobre la informació alimentària facilitada als consumidors. Tot i això, molts establiments de Gavà incompleixen la norma.   En el cas dels bars i restaurants, el criteri l'Agència Catalana de Consum és que cal col·locar un o diversos cartells, plafons o rètols en un o diversos indrets de l'establiment i que siguin fàcilment perceptibles (per exemple, a la zona de recepció de l’establiment o a la caixa).   Aquests indicadors han d’avisar que el personal disposa de la informació relativa als al·lèrgens dels plats que es serveixen. L’Agència també aconsella que aquest mateix text s'incorpori a les cartes i els suports escrits on constin plats, en aquells establiments que els utilitzin, per tal d’oferir informació sobre els productes o substàncies que poden provocar al·lèrgies i intoleràncies.   Atès que la vigilància de les condicions sanitàries dels establiments de restauració, a través del control de les llicències d’activitats, és competència municipal, ERC insta al govern local a inspeccionar els bars i restaurants de la ciutat, per tal d’informar-los en una primera visita dels seus deures relatius a la informació d’al·lèrgens. I, posteriorment, si no fan compliment, aplicar les sancions oportunes.   Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.  

Acte d'ERC-Gavà per reivindicar els drets de les dones

Aquest dimecres, 8 de març, Esquerra Republicana sortirà al carrer per reivindicar els drets de les dones, tal i com recollim al nostre manifest.   Com a dones i homes d’Esquerra, treballem cada dia i sortim al carrer el 8 de març, per tal de fer possible i real un món i un país sense discriminacions, sense bretxa, sense violència masclista, sense patriarcat.   Com cada any, ens sumem als esdeveniments convocats pels moviments feministes i participarem a totes les manifestacions convocades arreu del territori, amb la clara voluntat d’estar al costat del moviment feminista, com ho hem estat històricament, i de manera molt especial, en aquest moment constituent de la República Catalana, que volem declaradament feminista.   Enguany, al costat dels moviments feministes, ens sumem també a la convocatòria d’aturada de dones, i convidem a totes les dones a participar-hi: A Gavà, regidors i militants d’Esquerra llegiran avui el manifest en un acte públic a la plaça de la Pagesia, que començarà a les 17.45 hores. Us animem a venir i acompanyar-nos.