Gavà

Totes les notícies

Interior de la zona de visita i divulgació del Parc Arqueològic de la mines neolítiques de Gavà.

ERC-Gavà insta al govern local a millorar el manteniment del Parc Arqueològic de les Mines, el Museu i les restes romanes de can Valls de la Roca

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà al Ple del proper 28 de juny una proposta on insta al govern local (PSC-CiU) a destinar els recursos necessaris per resoldre les mancances de manteniment que presenten les instal·lacions del Parc Arqueològic de les Mines i les del Museu. El prec inclou també la demanda del compliment del pacte de pressupostos acordat enguany, en el punt dedicat a destinar una partida econòmica per protegir el patrimoni arqueològic romà de can Valls de la Roca.   Esquerra posa com a exemple de l’estat actual del Parc Arqueològic i el Museu un article publicat a la portada del número de juny del full d’informació de la Societat Catalana d’Arqueologia. En aquest, la doctora Maria Àngels Petit Mendizábal, professora de la Universitat de Barcelona, critica l’esllanguiment dels dos equipaments municipals.   En particular, i arran d’una visita amb els seus alumnes, Petit explica que la multivisió ha deixat de funcionar, i de mica en mica, ho han fet també els audiovisuals. A més,  van trobar bombetes foses a algunes vitrines i els lavabos fora d’ús. Segons afirma, aproximadament el 50% de les intal·lacions de la mina reproduïda no funcionaven i no tenien veu, una situació que, assegura, dura des de fa temps   La professora fa directament responsables d’aquesta situació a la regidoria de cultura i el consistori de Gavà, i acaba l’article demanant que l’Ajuntament assumeixi seriosament la responsabilitat de qui tutela un espai, uns materials, i un bocí de la prehistòria de Catalunya de primer ordre.   ERC vol mostrar la seva preocupació pel fet de llegir aquestes crítiques d'una societat científica especialitzada en arqueologia, i d'una acadèmica universitària, i les considera un toc d’atenció al govern local, que aquest no pot desatendre. S’ha de recordar, a més, que l’edifici del Museu de Gavà presenta greus problemes de degradació en algunes façanes, fins al punt que s’han hagut de posar xarxes protectores i prohibir el pas de les persones.

Zona de dunes i pins dins el sector de Llevant Mar que es vol urbanitzar.

ERC-Gavà demana al govern local que defensi el medi natural del municipi i aturi un pla d’urbanització a la Pineda

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat una proposta al Ple de juny on insta al govern local (PSC-CiU) a defensar el medi natural del municipi i impedir la urbanització del sector Llevant Mar, a la zona de la platja i la Pineda.   Esquerra presenta aquesta iniciativa davant la decisió de la promotora Lark Reoco 1 SL, nova propietària majoritària del sector abans esmentat, d’iniciar els tràmits administratius de reforma del planejament per urbanitzar la zona i fer-hi habitatges d’alt standing. ERC recorda que l’any 2013 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’aprovació d’un projecte semblant, per les seves mancances mediambientals. Una sentència que fou ratificada, el 2015, pel Tribunal Suprem.   També convé recordar que el ministeri de Fomento, a través d’AENA, va informar desfavorablement, els anys 2000 i 2002, sobre les construccions per a usos residencials, dotacionals educatius i sanitaris que figuren a la zona de Llevant Mar. Cal afegir, a més, que segons la memòria sotmesa ara a exposició pública, el nou planejament impulsat per la promotora incompleix la Llei d’Urbanisme de Catalunya, que estableix l’obligatorietat de destinar sòl suficient per tal que un mínim del 30% d’habitatges siguin de protecció pública.   Així mateix, la delimitació de l’espai marítimo-terrestre que incorpora és antic, ja que no respon a la realitat física alterada per la regressió de la platja en aquest sector. Aques fet incrementa el perill d’inundabilitat, cosa que el fa automàticament no urbanitzable, segons la mateixa norma urbanística.   Esquerra ha presentat diferents aportacions a l’estudi ambiental estratègic, on també indica que a Llevant Mar hi ha pineda litoral sobre dunes i comunitats vegetals inventariades i reconegudes per estudis científics avalats per la Generalitat. I, segons la Directiva d'Hàbitats de la Unió Europea, les administracions públiques estan obligades a vetllar per la conservació i protecció d’aquests espais.

Imatge d'una part del recinte de la companyia Roca a Gavà i Viladecans.

ERC-Gavà demana al govern local que no es perdi sòl industrial al recinte de la Roca

El grup municipal d’ERC-Gavà ha instat al govern local (PSC-CiU) a evitar que es perdi sòl industrial al recinte de la Roca, davant les noves declaracions públiques de dirigents de la companyia posant en dubte la viabilitat futura de la fàbrica.   A la roda de premsa prèvia a la inauguració de l’exposició commemorativa del centenari de Roca (1917-2017), celebrada el passat mes de maig, els màxims responsables de l’empresa van dir als periodistes que la planta de Gavà i Viladecans “no té futur industrial”. No és el primer cop que es produeixen anuncis d’aquest tipus en els darrers temps i el novembre del 2014 es va fer públic, fins i tot, un acord entre l’empresa i els dos ajuntaments amb un “protocol d’intencions” on es parla de requalificar els terrenys del recinte per permetre nous usos “urbanístics mixtos”.   Esquerra s’oposa a aquesta intenció de desindustrialitzar la ciutat, ja que suposaria la pérdua de llocs de treball en el sector secundari. Aquest ofereix salaris dignes i de més qualitat que no pas el terciari (restauració, grans superfícies comercials i hosteleria), que dóna molta ocupació, però de baixa qualitat, amb sous miserables i contractes parcials i intermitents.   També es veu amb preocupació la possibilitat de donar llum verda a un nou pelotazo a la ciutat, quan encara són molt presents els efectes del boom immobiliari i l’economia del totxo, que van fer esclatar una crisi sense precedents a casa nostra, empobrint a moltes famílies i beneficiant a uns pocs especuladors.   És per tot això, que ERC-Gava defensa que es mantingui l’ús industrial d’aquest recinte i, si es tanca la fàbrica, que l’ajuntament garanteixi la creació d’un parc empresarial -o qualsevol altre fòrmula semblant- al recinte.   En aquest sentit, és important subratllar que l’equip de govern justifica el seu desig d’urbanitzar zones agrícoles del municipi, com el sector dels Joncs, en la manca de sòl per a activitats econòmiques empresarials.

Portada de L'Eramprunyà de juny.

Ja ha sortit L'Eramprunyà de juny

El número 161 (juny de 2017) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions: - La platja de Gavà perd un altre cop la bandera blava de qualitat (naturalment): L'entitat que concedeix el distintiu denuncia que no es regula la col·locació de taules i cadires de les guinguetes a la sorra. ERC insta al govern local a millorar el manteniment i la gestió del litoral.   - La consellera d'Afers Socials visita ca n'Espinós: A petició de l'associació de veïns, Dolors Bassa (ERC) va conèixer de primer mà las diferents problemàtiques que afecten al barri i va anunciar inversions i altres projectes per millorar la situació actual. - La Generalitat inicia a l'edifici d'Urgències l'ampliació de l'Hospital de Viladecans: Els treballs duraran dos mesos i mig i s'ha creat un grup de coordinació per reduir les molèsties als pacients i al personal. - El Col·legi Santo Ángel guanya el segon premi a un concurs estatal d'emprenedoria: Els estudiants locals de Batxillerat van participar a l'onzena edició del prestigiós certamen Desafío Junior Empresarial, organitzat per l'escola de negocis i màrqueting ESIC. I es van endur un dels principals guardons amb un projecte per crear una empresa de productes ecològics. - Entrevista a l'escriptor Ginés Mulero: Aquest professor del Col·legi Marcel·lí Moragas es dedica també a la literatura i acaba de publicar el llibre infantil El Marcianito Hazmerreír, vinculat a l'escola inclusiva per a nens amb necessitats especials. - Subvencions municipals a les entitats de Gavà per activitats i serveis a l'any 2017: Com es tradicional, i en defensa de la transparència a l'administració, publiquem les ajudes concedides enguany per l'Ajuntament a les associacions locals. - Intensa celebració local del Dia Internacional de la Dansa: Gavà s'hi va sumar, un any més, a aquesta iniciativa que es desenvolupa a nivell mundial. Entre els participants hi va destacar l'Aula de Dansa.

Tram del carrer Sant Pere, entre Sant Joan i Montserrat, on ERC demana ampliar l'actual illa de vianants.

ERC-Gavà demana ampliar la zona de vianants de l’Illa del Centre per afavorir el comerç local

El grup municipal d’ERC-Gavà va presentar al Ple del passat 25 de maig una proposta per ampliar la zona de vianants de l’Illa del Centre i afavorir el comerç local de la zona.   La petició, sorgida de demandes de botiguers rebudes pels regidors d’Esquerra en les seves visites mensuals als barris de la ciutat, abarca el tram del carrer Sant Pere entre el de Sant Joan i el de Mare de Déu de Montserrat; el carrer de la Rectoria i el del Raval de Molins.   Segons ERC, convertir aquests espais en zona de vianants, o fer-los de prioritat invertida, no seria gens problemàtic, ja que els convertiria en una extensió natural de l’actual illa de vianants del centre del municipi. Alhora, més botigues i comerciants podrien beneficiar-se dels avantatges d’aquest tipus de reordenació viària   El govern local (PSC-CiU) va acceptar part de la proposta, comprometent-se a convertir en aquest mandat el carrer de la Rectoria en zona prioritària per a vianants, perllongant la plataforma que ja l’uneix amb el carrer Sant Nicasi.   ERC-Gavà celebra aquesta decisió, que contribueix a engrandir el nucli de vianants de la ciutat, pacificant-ne, alhora, el trànsit rodat.   Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.  

Imatge de la platja de Gavà.

ERC-Gavà demana al govern local una millor gestió del manteniment de la platja després d’haver perdut enguany, de nou, la bandera blava de qualitat

El grup municipal d’ERC-Gavà demanarà al govern local (PSC-CiU) al Ple d’aquesta semana que faci una millor gestió del manteniment de la platja i del compliment de la regulació dels seus usos, per evitar malmetre aquest espai natural i recuperar la bandera blava de qualitat, perduda, de nou, enguany.   Segons s’ha publicat als mitjans de comunicació, el motiu de no comptar el 2017 amb aquesta distinció anual, que atorga la Fundació Europea d'Educació Ambiental, és la manca de control municipal en la col·locació, per part de les guinguetes de la platja, de taules i cadires damunt de la sorra. Pel contrari, altres poblacions veïnes, com ara Castelldefels, tornaran a tenir aquest estiu la bandera blava.   Esquerra ha pogut constatar, a més d’aquest problema, altres comportaments inadequats a la platja que evidencien una deixadesa inacceptable per part de l’Ajuntament en la gestió i el control d’aquest indret natural emblemàtic del municipi. Els pescadors, per exemple, no sempre compleixen la normativa i recullen les canyes a partir de les vuit del matí.   Alhora, la delimitació que marca l’existència de la delicada vegetació dunar és sovint ignorada i la gent envaeix aquest espai de protecció natural i s’hi instal·la. Així mateix, la prohibició de dur animals domèstics a la platja no es compleix de forma estricta i es poden trobar freqüentment a la sorra defecacions de gossos i altres mascotes.   A la revetlla de Sant Joan el descontrol arriba al seu punt culminant, amb agressions a les dunes, brutícia de tot tipus a la sorra i fogueres il·legals fent servir els arbres de la Pineda sense que cap intervenció de l’autoritat municipal ho eviti i/o sancioni.   Els rètols informatius d’aquestes regulacions, obligatoris segons l’ordenança local, estan fets malbé i no emfasitzen prou les regles, com va denunciar recentment ERC-Gavà, sense que l’equip de govern fes cap canvi, més enllà de destinar diners públics a campanyes propagandístiques on l’Ajuntament posa en valor, paradoxalment, el medi natural que després no protegeix.

Un edifici en construcció al centre de la ciutat.

ERC-Gavà denuncia el retard injustificat de la tramitació de llicències d’obres per part del govern local

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat un prec per al seu debat al Ple de maig on denuncia el retard injustificat de la tramitació de llicències d’obres per part del govern local (PSC-CiU), i l’insta a agilitzar aquests procediments administratius.   Fins al 5 de maig, data de la darrera reunió de la Junta de Govern Local, no s’ha tramitat cap de les sol·licituds presentades durant el 2017. Es tracta, doncs, d’una aturada de cinc mesos, inacceptable en qualsevol administració que hauria d’estar al servei dels ciutadans. No ens trobem, a més, davant d'un fet aïllat, ja que Esquerra va fer la mateixa denúncia el novembre del 2015, mitjançant aquest prec i la situació actual demostra que no s’ha fet res per solucionar el problema.   ERC-Gavà ha rebut els darrers dies queixes dels afectats, que recorden que la pràctica totalitat d’aquestes llicències es refereixen, o bé a remodelacions d’habitatges existents, o bé a la construcció d’obra nova en el lloc on hi havia finques antigues que s’enderroquen. Són, per tant, obres que no agredeixen l’entorn ni representen un augment del sòl urbanitzat, però que sí que signifiquen una millora en la qualitat del parc d’habitatges a la ciutat.   Esquerra recorda també que aquestes projectes els realitzen usualment petits constructors, per la qual cosa donen vida al teixit empresarial local, a qui s’està causant un greu perjudici econòmic amb aquest retard.   Per tot això, ERC reclama al govern municipal que agilitzi els tràmits administratius per donar sortida a les sol·licituds presentades enguany i, que en el futur, es garanteixi que aquestes concessions de llicències no trigaran més d’un o dos mesos.   Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.  

Portada de L'Eramprunyà de maig.

Ja ha sortit l'Eramprunyà de maig

El número 160 (maig de 2017) de la revista mensual que edita ERC-Gavà ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions: - ERC aconsegueix el compromís de l'Ajuntament de donar suport a la dignificació de la pagesia: El Ple municipal d'abril aprova, amb l'abstenció del PP i C's, una moció per ajudar al món agrari, on es defensen els rèdits socials d'aquesta activitat productiva, preus justos i garantir espais protegits.   - El govern local renuncia a noves mesures de millora del reciclatge selectiu: Esquerra denuncia l'incompliment de la instal·lació de punts verds als mercats municipals pactada per aprovar el pressupost del 2016 i dèficits estructurals greus i manca d'innovació i informació en el sistema de recollida de la brossa. - L'Ajunament es nega a finançar la recerca dels vestigis romans del municipi: ERC demana fons públics per seguir les excavacions arqueològiques al carrer de la Rectoria i protegir el jaciment de can Valls de la Roca. - Entrevista a Xavier Cabo, fotògraf: El gavanenc s'ha convertit, amb les seves fotos metereològiques del front marí de la ciutat, enviades a les televisions, en un dels millors ambaixadors de la riquesa natural del municipi. - Més de 1.200 persones signen a Gavà durant la Diada de Sant Jordi en suport a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació: La campanya engegada pel Pacte Nacional del Referèndum, que ja suma més de 400.000 signatures, va ser protagonista a la ciutat el passat 23 d'abril. - El Centre d'Estudis de Gavà promou la cultura i la memòria local: L'entitat va lliurar el 20 d'abril els guardons de la segona edició dels premis de recerca Descobrim Gavà per a joves estudiants, organitzats en col·laboració amb Òmnium Cultural, el col·lectiu La Mata de Jonc i els Amics del Museu. Amb aquesta darrera associació ha editat, a més, un llibre que recull articles publicats al butlletí parroquial Diàleg, on es retrata la societat gavanenca dels anys trenta, quaranta, cinquanta i seixanta del passat segle.

Estat actual del camí d'accés al barri de ca n'Espinós

ERC-Gavà demana al govern espanyol que autoritzi l’Ajuntament a reinvertir el superàvit del 2016 en projectes socials i de millora dels serveis públics

El grup municipal d’ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de maig, on s’insta al govern espanyol a autoritzar, de manera urgent, que l’Ajuntament pugui reinvertir, sense cap limitació, el superàvit resultant de la liquidació del pressupost del 2016 en projectes socials prioritaris i de millora dels serveis públics.   La moció recorda que l’entrada en vigor l’any 2012 de la llei estatal d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera ha suposat per als municipis una evident pèrdua d’autonomia en la gestió dels seus recursos. Una situació agravada per la reforma constitucional que ha posat els interessos dels bancs, concretats en el retorn del deute públic, pel davant de l’interès públic en inversions.   Els diferents mecanismes estatals vinculats a aquests canvis han generat l’acumulació de superàvits estructurals als ajuntaments que només serveixen per compensar l’incompliment dels objectius de dèficit del govern espanyol, i no repercuteixen en el benestar de la ciutadania. La conseqüència de tot plegat és que els ajuntaments porten cinc anys consecutius acumulant superàvits que després només poden destinar a reduir endeutament o bé tenir-los aturats als bancs. L’any 2016 el superàvit de totes les administracions locals va ser de 7.083 milions d’euros, un 0,64% del PIB. I la suma dels cinc darrers exercicis arriba fins a gairebé els 26.000 milions.   Atès que el projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017, aprovat pel Consell de Ministres, no incorpora canvis al respecte, i acceptant que és necessari adoptar una mínima disciplina en matèria d’estabilitat pressupostària per evitar els excessos d’altres èpoques, Esquerra considera també que la llei ha de ser proporcionada i coherent amb la situació econòmica de cada ajuntament. I reivindica que els municipis que compleixen els requeriments en matèria d’endeutament (inferior al 60%) i tinguin romanent de tresoreria positiu puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania.