Gavà

Totes les notícies

Portada del número 167 de la revista L'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de desembre

El número 167 (desembre de 2017) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - Especial campanya electoral 21-D:  Articles d'opinió de Josep Campmany (president d'ERC-Gavà i conseller nacional del partit) amb el títol Tornarem a lluitar, i tornarem a vèncer i de Raül Puga (activista cultural) amb el títol Sí que hi ha presos polítics. Desmuntant Ciudadanos. Article informatiu sobre Los bulos y las bulas del nacionalismo español. - Entrevista a Jordi Albert, president de la Federació d'ERC al Baix Llobregat: El candidat comarcal d'Esquerra a les eleccions il·legals i il·legítimes del 21-D valora la situació política actual i explica els eixos del programa per desenvolupar la República. - L'alcaldessa ajorna per raons partidistes l'aprovació del pressupost per al 2018: Després de constatar el vot contrari d'ERC pel suport del PSC a l'article 155, la repressió de l'estat espanyol i els presos polítics, Raquel Sánchez està pactant en secret els comptes del 2018 amb C's i PP. Per aquest motiu, i per primer cop en 38 anys, encara no s'ha votat el pressupost.  - El PSC de Gavà es nega a condemnar les agressions de l'1-O i els presos polítics: Els socialistes locals van impedir al Ple de novembre aprovar una moció impulsada per ERC contra els atacs de C's i el PP a Catalunya.  - Esquerra es manifesta contra la violència envers les dones: Regidors i militants de la secció local es van sumar al Dia Internacional contra la Violència Masclista, que es commemora el 25 de novembre, fent un acte públic de suport a les víctimes. - El Club Vòlei Gavà fa deu anys: La jove entitat esportiva local celebra la seva primera dècada de vida amb una estructura consolidada, amb 15 equips i 150 integrants, que el converteixen en referent al Baix Llobregat. El president del club, Xavier Pinos, analitza aquesta etapa en un article d'opinió. Podeu llegir la revista en pdf aquí.

Façana principal de l'Ajuntament de Gavà.

ERC-Gavà justifica el rebuig al pressupost municipal del 2018 en el suport de l'alcaldessa i el PSC al cop d'estat de Rajoy, l'augment dels impostos i la manca d'un model de ciutat

ERC-Gavà votarà aquest dijous, en el Ple de novembre, en contra de l'aprovació inicial del pressupost municipal per al 2018 per decisió de l’assemblea local. Aquesta va acordar que no hi ha res a negociar fins que el PSC local i l'alcaldessa no rectifiquin el seu suport al cop d'estat antidemocràtic que representa l'aplicació il·legal i il·legítima de l'article 155, la intervenció de la Generalitat i les institucions i l’empresonament, sense judici, de càrrecs electes i dirigents pacifistes de la societat civil. A banda d’aquest fet de caire general, enguany hi ha motius purament locals per votar en contra del pressupost, com ara l'augment de la pressió fiscal, la manca d'un model propi de ciutat i les despeses en imatge i propaganda del govern municipal, format actualment pel PSC i l'únic regidor de Demòcrates per Catalunya, Ramon Castellano. Després d'analitzar els comptes, ERC denuncia també un augment dels contractes temporals de personal (de l'11,7% de l'anterior exercici al 12,7%); i que es gasti més en esports i equipaments esportius (2.673.925,98 €) que en polítiques socials (2.523.999,55 €). Esquerra critica,a més, que el govern local inverteixi més el proper any en comunicació, imatge, propaganda i atencions protocol·làries (1.130.764,25 €) que en partides molt més importants per al la ciutadania com ara salut i salubritat pública (394.691,91 €), medi ambient, platges i pagesia (750.252,56 €), promoció econòmica i ocupació (775.495,01 €) i comerç i turisme (630.675,11 €). A més, la partida en salut pública baixa, ja que s'elimina el programa Esport i Salut. Per contra, la despesa en alts càrrecs (incloses dietes) unida a la de comunicació, imatge, propaganda i atencions protocol·làries (2.529.230,54 €) puja percentualment respecte de l'any passat un 6,6% (dos punts pel damunt de l'increment mig del pressupost, que és del 4,06%.). I segueix sent superior a la despesa en polítiques socials. Pel que fa als impostos, la pressió fiscal augmenta un 3,96%, duplicant l'IPC interanual (1,6%).

ERC-Gavà manifesta el seu rebuig i condemna a qualsevol forma de violència masclista envers les dones

Davant la commemoració, el 25 de novembre, del dia contra la violència envers les dones, ERC-Gavà manifesta el seu rebuig i condemna a qualsevol forma de masclisme, en tant que representa una greu vulneració dels drets humans fonamentals. Per aquest motiu, les dones i els homes d'Esquerra encoratgen a tota la societat civil a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència de gènere, ja que una societat igualitària no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de ser dona. Enguany s'han produït 22 feminicidis als Països Catalans i la línia d'atenció a les dones en situació de violències del Principat ha rebut 4.252 trucades durant els cinc primers mesos del 2017. La ciutadania no pot permetre's viure en un estat a on la violència masclista sols és considerada com a tal quan qui l'exerceix és la parella o l'exparella de la dona. Que no atorga ni la meitat d'ordres de protecció i allunyament a les dones i infants víctimes de violència. I que retalla la Llei d'Igualtat efectiva entre dones i homes aprovada pel Parlament de Catalunya i sorgida del consens social. Necessitem un estat impregnat de valors feministes que faci ús de totes les eines que tingui a l'abast per acabar amb aquesta xacra. Tant pel que fa als casos més flagrants -els assassinats i les violacions- com també totes aquelles violències simbòliques i quotidianes -com la invisibilització de les dones o la hipersexualització dels seus cossos- que suposen un menyspreu, una discriminació i una desigualtat. L'activitat afroamericana Angela Davis afirmava: "Radical vol dir simplement anar a l'arrel del problema". Seguint aquestes paraules, defensem que l'objectiu del moviment feminista és, precisament, lluitar per arrencar l'arrel del sistema heteropatriarcal. Per commemorar el dia contra la violència envers les dones, ERC-Gavà farà un acte públic, aquest dimecres, 22 de novembre, a les 17.

Portada de la revista L'Eramprunyà de novembre del 2017

Ja ha sortit L'Eramprunyà de novembre

El número 166 (novembre de 2017) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - República o neofranquisme: ERC reclama al PSC que defensi les institucions catalanes del cop antidemocràtic de Rajoy i exigeixi l'alliberament dels presos polítics. L'alcaldessa, Raquel Sánchez, es manifesta amb grups feixistes i s'allunya de la majoria social pel dret a decidir. - El govern de la Generalitat oficialitza la creació de l'Institut-Escola Gavà Mar: L'ampliació del centre públic als estudis d'ESO cobreix la demanda de noves places reivindicada pels veïns del barri. - Gavà recolza la denúncia d'Intermón Oxfam contra Rajoy per incomplir l'acollida de refugiats: El Ple d'octubre de l'Ajuntament va aprovar una moció presentada per Esquerra donant suport a la demanda presentada per l'oenagè davant la Comissió Europea, denunciant que el govern espanyol ha rebut només al 13,7% dels estrangers que s'havia compromés a ajudar entre el 2015 i el 2017. - Entrevista a Albert Massana, portaveu municipal d'ERC-Gavà: El regidor anuncia que l'assemblea de la secció local del partit ha decidit no donar suport al pressupost municipal del 2018 per l'actitud antidemocràtica del PSC i l'alcaldessa en referència a la repressió i el cop d'estat del govern espanyol contra Catalunya. I per la manca d'un model de ciutat, més enllà de seguir apostant per l'especulació del totxo. - Homenatge de Gavà i els seus castellers a Jordi Calatayud: La colla local va retre el passat octubre un tribut pòstum a qui va ser un dels seus membres destacats i exregidor d'ERC-Gavà, mort el març d'enguany en un accident a Tarragona. - Articles d'opinió de Jordi Soler Vinyes (ANC), Elisabet Martínez (presidenta de l'AAVV de Gavà Mar), Olga Álvarez (Associació per al Desenvolupament de Projectes Solidaris en el Sàhara) i Carles Artola (president dels Castellers de Gavà).  Podeu llegir la revista en pdf aquí.

Manifestació del passat 3 de novembre a Gavà per exigir l'alliberament dels presos polítics i defensar la democràcia i el Govern legítim de Catalunya.

ERC-Gavà exigeix la llibertat immediata dels presos polítics i reclama a l'alcaldessa el compromís públic que respectarà el resultat de les eleccions del 21 de desembre

ERC-Gavà exigeix la llibertat immediata del vicepresident del Govern legítim de la Generalitat, Oriol Junqueras, els consellers Dolors Bassa, Carles Mundó, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs i els presidents de l'ANC, Jordi Sánchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart detinguts injustament i antidemocràticament per defensar i portar a la pràctica, de forma pacífica, les seves idees, que compten amb el suport majoritari del poble català. Esquerra denuncia, alhora, l’anul·lació de l'estat de dret i de la separació de poders a Espanya, vista la persecució de càrrecs electes i la reaparició de presos polítics i exiliats. Uns fets d'extrema gravetat que no s'havien patit a casa nostre des de la dictadura franquista i que han comportat també la suspensió il·legitima de l'autogovern i les institucions catalanes per part del govern feixista del PP, amb el suport incondicional de C's i el PSC-PSOE. Davant d'aquest cop d’estat, ERC demana a la ciutadania que participi i doni suport a les diferents accions que s'estan organitzant i que aquesta setmana tindran com a moments destacats l'aturada de país que s'està preparant per a dimecres, 8 de novembre, i la gran manifestació de dissabte, 11 de novembre, a Barcelona. Ara és el moment de defensar la República, els drets fonamentals i les llibertats i de plantar cara a l'ofensiva neofranquista que vol castigar al poble català pel simple fet d'haver defensat les urnes i el compliment dels mandats democràtics. En relació a les eleccions del 21 de desembre, i malgrat que és una convocatòria il·legitima i il·legal imposada pel govern del PP i que no compta amb les mínimes garanties de neutralitat i igualtat de condicions, com ho demostra l'existència de presos polítics que seran candidats als comicis, Esquerra creu que seran legitimades si hi ha una àmplia participació i si els perdedors accepten acatar els resultats i l’aplicació del programa electoral que surti guanyador.

Manifestació del passat 3 d'octubre a Gavà contra la violència policial i la repressió exercida pel govern espanyol.

ERC lamenta que l'alcaldessa de Gavà es manifesti al costat de forces i partits feixistes en suport al cop antidemocràtic del PP contra l'autogovern i les institucions catalanes i li demana que posi l'Ajuntament al servei de la República

ERC lamenta que l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, es manifestés diumenge passat al costat de forces i partits feixistes, en suport al cop antidemocràtic del PP contra l'autogovern i les institucions catalanes, i li demana que posi l'Ajuntament al servei de la República proclamada pel Parlament el 27 d'octubre. Esquerra vol deixar clara la legitimat del Govern de la Generalitat, escollit a les urnes el 27 de setembre del 2015 amb una participació récord del 77,44% dels catalans. Després d'una escalada de repressió iniciada el 20 de setembre amb detencions d'alts càrrecs de la Generalitat, violència policial contra gent pacífica, conculcació de drets humans i l'empresonament per raons polítiques dels presidents de l'ANC i Òmnium, l'estat espanyol està intentant ocupar ara, de forma il·legal, les institucions catalanes. Davant d'aquest atac intolerable cal oposar la mateixa resistència cívica i democràtica esgrimida fins ara. Des dels carrers i des de les administracions, com ara els ajuntaments, molts dels quals s'han posat ja al servei de la República. En aquest sentit, ERC-Gavà recorda que els grups municipals del PP i C's van impedir al Ple del passat 26 d'octubre el debat i la votació una moció d'urgència presentada per Demòcrates de Catalunya i el PDECAT, amb el suport d'Esquerra i GSSP, contra l'aplicació de l'article 155 de la constitució espanyola. Lamentant aquests comportaments antidemocràtics, més propis d'un règim dictatorial, on ja no es pot ni parlar, ERC lamenta la deriva de l'alcaldessa contra els drets bàsics dels ciutadans i la llibertat d'expressió, reunió i opinió. I li demana que defensi als gavanencs que, de forma molt majoritària, estan a favor del dret a decidir i de votar a les urnes, sense trampes i coaccions, el futur de Catalunya.  

Concentració de ciutadans, regidors i entitats civils, el passat 2 d'octubre, davant l'Ajuntament de Gavà, per condemnar la violència policial exercida per l'estat espanyol contra la població catalana.

ERC, CiU i GSSP presenten una moció d'urgència al Ple de Gavà contra l'aplicació de l'article 155 i demanen a la resta de partits que permetin el seu debat democràtic

Els grups municipals d'ERC, CiU (ara representada per Democràtes de Catalunya i el PDeCAT) i Gavà Sí Se Puede (GSSP) defensaran al Ple d'aquest dijous de l'Ajuntament una moció on el consistori gavanenc insta al govern espanyol i als partits que li donen suport (PP, C's i PSOE) a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. La declaració condemna també la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat contra la població i les institucions. La moció es presenta amb caràcter d'urgència, per la qual cosa només es pot debatre al Ple si ho accepten tots els grups municipals per unanimitat. Davant d'aquesta requisit reglamentari, ERC, CiU i GSSP demanen a la resta de partits (PP, C's i PSC) que permetin la seva discussió democràtica i la corresponent votació. El text de la declaració afirma que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola per a la suspensió de l’autonomia de Catalunya evidencia que, davant d’un problema polític, la resposta de l’Estat es basa en la repressió i en la retallada de drets. També denuncia que, trenta-vuit anys després de recuperar l’autogovern amb l’aprovació de l’Estatut, després de les llargues dècades de dictadura franquista, es vol ara, en el marc democràtic, tornar a sotmetre Catalunya. Segons la moció, l’aplicació d'aquest article 155 liquida, de facto, l’autonomia catalana a través d’un fort atac als drets dels ciutadans per la incapacitat de diàleg de l’Estat espanyol, que s’ha concretat en la seva resposta repressiva a través de la vulneració de drets fonamentals; la censura d’internet i de mitjans de comunicació; la violació del secret postal; les detencions de càrrecs públics; querelles i processos judicials contra el Govern, la Mesa del Parlament i alcaldes i alcaldesses; la brutal violència policial exercida contra població pacífica l’1 d’octubre; l’empresonament dels líders de les entitats sobiranistes de la societat civil; el gran desplegament de forces policials que encara es manté a Catalunya i la intervenció i congelació dels comptes de la Generalitat.

Rescat d'una barca amb refugiats a la costa del Mediterrani.

ERC demana que l'Ajuntament de Gavà doni suport a la denúncia d'Oxfam Intermón contra el govern espanyol per incomplir el compromís d'acollida de refugiats

El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple d'octubre, on demana que l'Ajuntament doni suport a la denúncia presentada per l'oenagè Oxfam Intermón davant la Comissió Europea (CE) per l'incompliment, per part del govern espanyol, del seu compromís d'acollida de refugiats en els darrers dos anys. Esquerra recorda que el 26 de setembre del 2015, vint-i-quatre estats de la CE van acordar un pla de recollida de refugiats d'arreu del món, arran de la crisi viscuda per la guerra civil a Síria. Dos anys després, quan ja s'ha complert el termini pactat, Espanya ha acollit un 13,7% del estrangers que s'havia compromès legalment a rebre, un percentatge ridícul que només supera els de Hongria, Polònia, la República Txeca, Aústria, Bulgària i Cròacia. En xifres concretes, l'estat espanyol estava obligat per llei a acollir 9.322 immigrants reconeguts que estaven esperant asil a camps de Grècia i Itàlia. D'aquests només han arribat 1.279. A aquesta dada s'havien d'afegir 6.565 més, però la Comissió Europea ni tan sols va fer el pas previ d'assignar-los des dels seus punts d'origen i tot va quedar en paper mullat. Alhora, el govern espanyol s'havia compromés, de forma voluntària, a reassentar 1.449 persones provinents de Líbia, Jordània i Turquia. D'aquests, s'han acollit 704, un 48%. Davant d'aquest flagrant incompliment legal i ètic, Oxfam Intermón va presentar una denúncia davant la CE el passat 18 de setembre del 2017 on es demana un dictamen i una carta que obri la possibilitat d'actuació per part de la justícia europea. La declaració presentada per ERC-Gavà demana a l'Ajuntament que doni suport a aquesta reclamació i que insti al govern espanyol a complir de forma íntegra el seu compromís. Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.

Portada de la revista L'Eramprunyà d'octubre del 2017

Ja ha sortit L'Eramprunyà d'octubre

El número 165 (octubre de 2017) de L'Eramprunyà, la revista mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - 1-O. El sobiranisme creix a Gavà: Deu mil gavanencs participen al referèndum d'autodeterminació tot i les amenaces i la brutal repressió de l'Estat espanyol. Els 8.000 vots del sí superen les xifres de les eleccions del 27-S i la consulta del 9-N. - L'alcaldessa manté el secretisme envers els plans de futur al recinte de la Roca: Raquel Sánchez admet que el pla acordat amb la companyia, i publicat a la premsa, ja està enllestit, però es nega a presentar-lo als grups de l'oposició i a la ciutadania. - Esquerra s'oposa a la instal·lació d'un magatzem logístic als horts dels Joncs: L'Ajuntament va vetar fa anys un pla semblant pels problemes de contaminació i transit i per oferir pocs llocs de treball i en condicions precàries. - Entrevista a Mudit Grau, directora de l'Aula de Dansa: La ballarina i coreògrafa gavanenca parla de la seva trajectòria, dels quaranta anys d'història de l'escola, que es commemoren ara, i del futur d'aquesta disciplina artística a la ciutat. - Els Grallers l'Anguila trien una nova junta: L'associació local, referent de la cultural popular gavanenca, escull Raül Puga com a nou president. El mandatari escriu un article de presentació a la revista. Podeu llegir la revista en pdf aquí.