Gavà

Totes les notícies

A l'esquerra, les insta·lacions adjacents a la bolera, actualment tancades i en desús.

ERC-Gavà es fa ressò de la demanda de més espais culturals i de lleure per part de la ciutadania de Gavà.

Passat festes, el grup municipal d’ERC-Gavà ha rebut a la seva bústia un escrit, dirigit tant a l’alcaldessa com a la resta de grups municipals, referent a la problemàtica en que es troba l’associació del ball de Gavà. En l’escrit, l’esmentada associació esmenta que fins fa poc utilitzaven les instal·lacions del col·legi Jacme March per a organitzar les sessions de ball, però per varies dificultats amb la direcció del col·legi, ja no poden fer-les servir i no troben cap local disponible per seguir organitzant les sessions de ball. Com a solució proposen que s’adeqüin les instal·lacions de la bolera del barnasud (avui en dia tancades i sense cap perspectiva que es torni a obrir) com a pavelló multi-usos per tal que l’associació del ball com altres associacions i entitats i els ciutadans en el seu conjunt en puguin treure profit. Des d’ERC-Gavà sempre hem denunciat la manca d’espais culturals i de lleure populars de la ciutat, tant per la falta de l’adequació de nous espais com per la pèrdua d’instal·lacions que s’havien utilitzat per a aquest fi, com l’espai del centre cultural (ara en mans privades), els baixos del casal Sant Jordi (inutilitzables per humitats), les pistes esportives Ernest Barrufet (al terrat de l’antic Merca-Gavà) o la previsible pèrdua de gran part de les pistes esportives i parcs de la Masia de can Sellarés (per la urbanització prevista d’aquests espais). Aquesta problemàtica de manca d’espais impedeix un correcte desenvolupament de la vida cultural i social de la ciutat, atrofiant el creixement i expansió de les entitats i fa que, cada vegada més, adquireixi les característiques d’una ciutat dormitori. Per tant, des d’ERC-Gavà, demanem que es tingui en compte la demanda d’amics del ball de Gavà i es plantegi l’adequació de noves instal·lacions i equipaments per tal que la ciutadania de Gavà pugui gaudir, de manera autònoma, d’una millor vida cultural i esportiva a Gavà.

Portada del número 190 de la revista l'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de gener

El número 190 (gener de 2020) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi trobareu els següents temes: Les entitats ecologistes critiquen la hipocresia de Raquel Sánchez en temes ambientals El Departament de Salut, en mans d'ERC, construirà el tercer CAP de Gavà, una reivindicació llargament desitjada i que no s'ha fet realitat fins que ERC ha estat responsable del Departament. Tot i això, l'emplaçament del tercer CAP és pol·lèmic. Per llei no el pot decidir la Generalitat, sinó l'Ajuntament que, per motius purament econòmics, el vol posar al Pla de Ponent de totes totes, una estratègia per revaloritzar els terrenys del sector, actualment sense veïns. El Departament de Treball, afers socials i famílies, sota la direcció del conseller d'ERC Chakir El-Homrani, aportarà recursos per facilitar la inserció laboral a col·lectius en risc d'exclusió. Entrevista a Francisco Olivares, president de l'Associació de Gent Gran de Gavà, en què ens detalla totes les activitats que realitza l'entitat i la important tasca que realitza per donar sortida a les inquietuds de la gent gran. El canvi climàtic arriba a Gavà: els episodis de pèrdua de sorra a la platja són cada cop més freqüents, i la pujada del nivell del mar posa en risc tot un barri. Presentat amb èxit el nou llibre dels Amics del Museu i Centre d'Estudis de Gavà sobre la història de la dansa a Gavà, des del segle XIX fins a l'actualitat. Centenars de corredors participen a la vintena edició del Cross Ciutat de Gavà, que enguany s'ha convertit en una cursa solidària en favor de FAGA, l'associació de familiars de malalts d'Alzheimer i altres demències de Gavà. Podeu llegir el pdf de la revista aquí.

La consellera de salut, Alba Vergés (ERC) anuncia la construcció imminent del nou CAP per a Gavà

Aquesta reivindicació, àmpliament demanada, finalment serà feta realitat gràcies al fet que la conselleria de Salut està en mans d'ERC. Igual que va passar amb l'ampliació de l'hospital de Viladecans, fins que ERC no ha pogut governar aquestes importants àrees socials, no s'ha posat fil a l'agulla a les demandes de la ciutat. Avui Alba Vergés (a la foto, junt amb els regidors d'ERC-Gavà Marta Jiménez, Albert Massana i Miquel Roselló) ha anunciat oficialment la construcció del tercer CAP de Gavà, i d'acord amb els nous criteris de la conselleria, a banda d’acollir tots els serveis bàsics de l’atenció primària, concentrarà la pediatria i l’atenció a la salut sexual i reproductiva de tot el municipi. Així mateix dotarà Gavà de nous serveis: punt de diagnòstic per la imatge amb radiologia bàsica, i servei de rehabilitació que complementarà els existents als municipis de Viladecans i Castelldefels. També acollirà l’actual Centre de Salut Mental d’Adults del carrer de Sarrià. Val a dir que l'únic punt discutible és la ubicació de l'equipament, que el govern municipal imposa que sigui al Calamot, com a punta de llança de la destrucció ambiental que suposarà el projecte del Pla de Ponent, en comptes d'ubicar-lo a Gavà Mar, que és on seria més beneficiós per a la ciutat vista com a conjunt. En tot cas, el projecte s'ha de replantejar des del punt de vista constructiu, i pot ser una bona oportunitat perquè el nou CAP s'ubiqui on realment fa falta i no a l'extrem perifèric de la ciutat. En aquest sentit, ERC-Gavà lamenta l'ús partidista que el PSC fa d'aquest equipament, ja que en la cessió de la parcel·la s'ha prioritzat l'interès especulatiu (amb el nou equipament es revaloritzaran els terrenys del Pla de Ponent) amb destrucció del territori que comporta, i s'ha menystingut la racionalitat en la cura assistencial a la població.  

La riera dels Canyars contaminada per aigües residuals.

Entitats ecologistes de Gavà denuncien la hipocresia de l’Ajuntament respecte el medi ambient.

Les entitats referents de l’ecologisme a Gavà: UME, Quercus, Les Agulles i la Mata de Jonc, han redactat un manifest conjunt arran l’adhesió per part de l’ajuntament de Gavà a la carta de principis de "Water Wise Cities" quan en realitat no compleix ni un dels requisits per fer-ho.   Les entitats remarquen que aquesta és una nova mostra de la hipocresia persistent de l’ajuntament amb la seva política mediambiental, que consisteix en una estratègia de rentat verd, és a dir, fer contínues campanyes propagandístiques (englobades en la marca “Gavà Naturalment”) en que diu que vetlla pel medi ambient i la protecció de l’entorn natural quan en realitat promou projectes i polítiques altament lesives del mateix.   En el manifest es fa relleu que la gestió de l’aigua a Gavà no és precisament exemplar, referent especialment a la problemàtica de les rieres, que haurien de ser font de vida quan plou però que acaben formant part del sistema de clavegueram, ja que Gavà no disposa (per desídia per part de l’Ajuntament, que encara no té cap pressupost per fer-ho) d’un sistema diferenciat de clavegueram per a les aigües pluvials de les residuals (com si tenen altres municipis propers), fet que fa que quan plou molt, la depuradora es col·lapsi i les aigües residuals s’aboquen a les rieres, amb un fort impacte ambiental provocant que, també, s’hagi de prohibir el bany a la platja. (Aquesta problemàtica  va sortir fa uns mesos al programa “Tot es mou” de TV3 i podeu veure el vídeo aquí). També s’esmenta que, per la manca d’una xarxa diferenciada, Gavà no pot utilitzar al 100% aigua reciclada per a la neteja i el reg i que només es fa servir en unes poques parcel·les.   També es denuncia el projecte urbanístic del Pla de Ponent que preveu la urbanització de l’espai que queda sense edificar entre Gavà i Castelldefels (prop de l’esmentada riera dels Canyars) i que implicaria la construcció d’unes 5000 noves cases.

Imatge dels animals en espais minúsculs a la Torre Lluch (gener 2019).

ERC-Gavà insta al govern local a que vetlli pel benestar dels animals.

El gener d’enguany ERC-Gavà va presentar al ple municipal un prec referent a l’exposició d’animals (que podeu consultar aquí) en el campament dels reis mags, fet que va provocar nombroses queixes tant d’entitats com de particulars, ja que els animals estaven reclosos en espais massa petits i estaven exposats a so i llum massa forts per a ells.   En el prec demanàvem que per als futurs actes, ja fossin per Nadal o per altres ocasions, es tingués en compte els principis ètics, socials i medi-ambientals aprovats pel Ple el 22 de desembre de 2011 i s’evités qualsevol acte que impliqui situacions que facin patir els animals.   La resposta que vam rebre és que la presència dels animals responia a un objectiu didàctic per acostar al públic el “meravellós mon dels animals de granja” ja que avui en dia els més petits no tenen cap contacte amb aquests animals. Ara bé, malgrat això, es varen comprometre a valorar la seva continuïtat el proper any.   Des d’ERC-Gavà valorem positivament que els menuts que viuen a ciutat coneguin els animals de granja, però entenem que els objectius didàctics no poden ser excusa per vulnerar la Llei de protecció dels Animals de Catalunya i considerem que hi ha altres alternatives a l’exposició d’animals vius en una fira (amb el patiment que els suposa) per tal d’assolir l’objectiu didàctic esmentat.   Per tant, instem al govern municipal que enguany es comprometi a no utilitzar l’exposició d’animals vius per a les fires i festes organitzades per l’ajuntament i que, en cas que es vulgui repetir l’objectiu didàctic de l’any passat, es substitueixen per altres recursos (xerrades, audiovisuals,...) que permetin educar sense fer patir els animals. Podeu consultar el prec íntegre aquí.  

Interior de la biblioteca amb estudiants.

ERC-Gavà demana que és millori el servei de WIFI de la biblioteca Josep Soler Vidal.

El passat ple de novembre, ERC-Gavà va presentar un prec referent a les mancances que té el servei de WIFI de la biblioteca Josep Soler Vidal, tant per les ocasions en que no funciona com pel fet que hi ha zones de la biblioteca sense cobertura i, també, per la manca de potència de la mateixa, que no és suficient, especialment en època d’exàmens, quan la biblioteca està molt concorreguda.   Cal tenir en compte que, especialment al llarg de la darrera dècada, la pràctica docent, en tots els nivells (des de primària al estudis universitaris), ha anat incorporant les tecnologies de la informació com a eina de treball habitual més que com un element auxiliar més. Actualment, els alumnes tenen a la seva disposició plataformes virtuals on poden, entre altres, consultar el temari, bibliografia complementària, fer exercicis, comunicar-se tant amb el professor com els companys i, en molts casos, hi tenen el llibre de text en format digital (que substitueix el llibre de text en format físic). Per tant, en el moment d’estudiar, fer tasques,... necessiten una connexió estable a la xarxa.   Des d’ERC Gavà hem rebut bastantes queixes d’usuaris de la biblioteca en que ens informen de les mancances abans esmentades i que la resposta de l’Ajuntament és que tot funciona bé excepte en alguns moments puntuals en que cau el servei.   La resposta per part del Govern del PSC al prec és que no tenen constància de queixes d’usuaris però que estant “reflexionant” sobre el tema per millorar la xarxa de tots els equipaments municipals i que quan ho tinguin “estudiat” començaran a millorar el servei. Una resposta com a mínim curiosa; segons ells el servei funciona perfectament (no tenen queixes) però estan treballant per millorar un servei que, a priori, funciona perfectament.   En tot cas, des d’ERC-Gavà valorem positivament que l’Ajuntament s’impliqui en un servei bàsic per als alumnes de la nostra ciutat i en farem un seguiment de la millora del servei, esperant que aquesta millora sigui efectiva i no només una declaració de bones intencions.

ERC-Gavà i Junts per Gavà presentaran una declaració política conjunta reclamant un diàleg sense restriccions entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat.

Amb les darreres eleccions al congrés i el senat del 10 de novembre s’ha pogut comprovar que l’independentisme roman fort i representa a una bona de la ciutadania de Catalunya. Ni la repressió ni els intents destralers de criminalitzar aquests sector de població (amb peticions incloses per part de certs sectors d’il·legalitzar-ne els partits representatius), faran desaparèixer un conflicte polític que ja fa uns 10 anys que dura.   Ja el 25 de novembre de 2009 tots els diaris catalans van fer una editorial conjunta en que advertien que una sentència del TC que impliqués una retallada significativa de l’estatut de Catalunya, que ja havia estat ratificat a les urnes, encetaria un conflicte amb una part molt important dels catalans. Aquesta previsió es va fer efectiva quan el juliol de 2010 el TC va retallar l’estatut, consumant un cop a l’estat de dret (en paraules de l’aleshores president José Montilla), provocant una onada de desafecció cap a les estructures de l'estat espanyol, la resposta del qual, fins ara, ha estat el menyspreu i la repressió.   Aquest ha estat des d’un primer moment un conflicte polític que ha estat mediatitzat per un poder judicial que ha obeït més a l’interès d’uns partits que sempre han utilitzat aquest conflicte per treure’n rèdits electorals i, alhora, per amagar les pròpies vergonyes.   Des dels partits independentistes sempre s’ha intentat buscar una solució dialogada a aquest conflicte des del principi, ja començat pel president Mas, seguint amb el president Puigdemont i el president Torra; la resposta a aquestes iniciatives de diàleg ha estat sempre o un no o, simplement, no hem rebut resposta. Aquesta manca de diàleg ha provocat que el conflicte fos cada cop més cru i que impliqués la judicialització de la política.   Per tot això, ERC-Gavà i Junts per Gavà presentarem una declaració política en el proper ple en el que, entenent que si hi ha voluntat política es pot resoldre políticament el conflicte, proposem: Instar al govern espanyol a acceptar un diàleg bilateral amb el govern català.

ERC-Gavà demana al Govern Municipal que busqui solucions a les reiterades inundacions a la Plaça Balmes.

ERC-Gavà presentarà al proper ple municipal una proposta referent a la problemàtica existent a la plaça Balmes, especialment a la cruïlla dels carrers Sant Pere i Montflorit, que, des de fa un temps, pateix inundacions de manera recurrent.   Si bé és cert que a Gavà hem patit pluges intenses que han provocat inundacions puntuals en punts concrets de la població, com el pas sota la via de l’avinguda Bertran i Güell, zones a prop del Barnasud o al final de la Rambla, aquests punts ja són reconeguts com a zona inundable pel fet que estan gairebé a nivell del mar i l’aigua que segueix el pendent del poble s’hi acumula.   El cas de la plaça Balmes és similar. Està sobre el llit d'una antiga riera, canalitzada i subterrània, però tot i així segueix sent una zona que per l’orografia de la trama urbana facilita l’acumulació d’aigua en episodis de pluja intensa, de forma que en algun cas ha inundat els baixos dels habitatges propers. Molt possiblement, aquests episodis d’inundacions siguin fruit d’un mal estat del clavegueram o la saturació de les conduccions, cosa que provoca la formació d’un tap en aquella zona o a prop, i que s’hi s’acumuli l’aigua fins que desborda i provoca les inundacions esmentades. Entenent que és competència municipal el manteniment del clavegueram, i reclamem al govern del PSC que faci les accions pertinents per tal de localitzar quin és el problema i, seguidament, hi busqui una solució apropiada per tal que els veïns afectats no pateixin els episodis d’inundació referits.  

ERC-Gavà lamenta la manca de sensibilitat del PSC cap al barri de ca n’Espinós, denegant una inversió per a la millora del camí d'accés al barri

A inicis d’octubre ERC-Gavà va presentar una sèrie d’esmenes al projecte de pressupost per al 2020 que, entre altres propostes de caràcter social, cultural i de conservació del patrimoni, incloïa una dotació de partida de 300.000 € ampliables per a la millora del camí a ca n’Espinós, ja que aquest està en una situació d’abandó i deteriorament. Cal indicar a més que aquesta obra ja havia estat pactada entre el PSC i ERC-Gavà en els pressupostos de 2019, cosa que es va incomplir. Una vegada més, el PSC-Gavà fa evident que, per a ells, hi ha zones de Gavà (com l’esmentat barri) que ignoren. Davant l’evident incompliment del pacte acordat el 2019, ERC-Gavà va tornar a demanar que s’inclogués una partida específica al pressupost del 2020 per a aquesta finalitat, però el PSC no l’ha acceptat. El PSC s’excusa dient que la responsabilitat és de la Generalitat, que ho havia de finançar a través del Pla de Barris i no ho ha fet, una afirmació falsa, perquè el Pla de Barris ja ha caducat i, quan hi havia termini perquè l’Ajuntament ho demanés, aportant la meitat del cost de l’obra no ho va fer.   Ara que el Pla de Barris ja no existeix, cal remarcar que el camí de ca n’Espinós és un camí veïnal, i per tant qui en té la competència plena i exclusiva és l’Ajuntament de Gavà. L’excusa de culpar la Generalitat de tots els mals del municipi –mantra recurrent quan volen fugir d’estudi– no serveix. ERC-Gavà reclama que el Govern Municipal rectifiqui la seva actitud de deixadesa i compleixi les seves obligacions amb els veïns de Gavà, no estigmatitzant barris concrets i tractant tot el veïnat per igual, i deixi d’una vegada d’obsessionar-se únicament en macro-projectes especulatius i destructius com el del Pla de Ponent, i que atengui les necessitats reals de la ciutadania de Gavà.