Gavà

Totes les notícies

Jordi Albert, diputat al Parlament i president comarcal d'ERC, participarà a la commemoració de la Diada a Gavà

El president de la federació comarcal d'ERC al Baix Llobregat i L'Hospitalet i diputat al Parlament, Jordi Albert, participarà a la commemoració sobiranista local de la Diada a Gavà. L'acte es farà el 10 de setembre al vespre, seguint una tradició instaurada per Esquerra a la ciutat l'any 1992. La celebració local de l'Onze de Setembre, que aplega els partits sobiranistes, entitats i ciutadans davant del monument als Màrtirs de 1714, viurà enguany l'edició més diversa i amb més participants, consolidant així el seu creixement continuat. La trobada començarà a les 20.00 hores amb les ofrenes i els parlaments dels representants dels partits polítics republicans. La delegació d'Esquerra estarà encapçalada per Jordi Albert i els quatre regidors municipals (Albert Massana, Marta Jiménez, Miquel Roselló i Montserrat Arnau). Així mateix, i per primer cop, participarà a l’acte el Jovent Republicà, que s’ha acabat de constituir a la ciutat. A continuació serà el torn dels sindicats i després de les entitats i associacions locals. Clouran l’acte les ofrenes dels representants del CDR, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium a Gavà. En acabar, s’aixecarà un pilar amb els castellers mentre els assistents formaran un gran llaç groc. La reclamació de l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats tornarà a ser un dels punts centrals de la Diada, juntament amb les crides a una resposta potent i democràtica a la presumible sentència punitiva contra els acusats dels fets de l’1 d’octubre, per sumar més gent al projecte d’una República catalana socialment justa i respectuosa amb els drets civils i polítics.  

Imatge actual de la cruïlla entre el carrer Sant Nicasi (de pujada) i el carrer del Centre.

ERC-Gavà demana millorar la seguretat dels vianants als carrers de la Rectoria i Sant Nicasi

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà una proposta al Ple d’aquest dijous, 25 de juliol, per millorar la seguretat dels vianants als carrers de la Rectoria i Sant Nicasi.   Segons denuncien els veïns i usuaris habituals d’aquestes dues vies del centre de la ciutat, tot i que són de prioritat invertida i, per tant, de circulació màxima  a 20 km/h, els vehicles tenen la tendència a anar a més velocitat de la permesa.   Aquest fet es veu afavorit per l’obligació d’aturada dels cotxes que creuen Sant Nicasi pel carrer del Centre, cedint el pas als que hi pugen, la qual cosa convida a aquests últims a accelerar encarar més.   Aquesta situació genera la contradicció de facilitar als vianants l’ús d’aquests dos carrers, on la vorera i la calçada formen una plataforma única, i, alhora, permetre que els vehicles circulin a una velocitat que posa en clar perill la seguretat de les nombroses persones que hi passen caminant.   Esquerra proposa, per solucionar el problema, que el govern municipal instal·li en aquestes vies un sistema de control automàtic i digital de la velocitat que permeti als vehicles adonar-se que estan superant el límit de velocitat i els obligui a reduir-la.   Podeu llegir el text íntegre del prec aquí.          

Imatge aèria d'una part del casc urbà de Gavà.

ERC-Gavà demana un recàrrec sobre l’IBI dels pisos buits en mans d’empreses per facilitar l’accés a un habitatge digne

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà al Ple de juliol una proposta on insta el govern local socialista a incloure en les ordenances fiscals del 2020 un recàrrec sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels pisos que són propietat d’empreses i porten més de dos anys buits.   La iniciativa té com a objectiu facilitar l’accés a un habitatge digne, un dret reconegut per l’Estatut de Catalunya i la Constitució espanyola, i faria servir com a indicadors de la desocupació de les cases les dades del padró i els consums d’aigua, llum i gas.   Esquerra recorda que l'existència a Gavà d'un parc d'habitatges buits amb caràcter permanent restringeix l'oferta, especialment de lloguer, tensionant els preus a l'alça i dificultant-hi l'accés.   Segons una llei aprovada pel Parlament de Catalunya el 2015 i validada pel Tribunal Constitucional el 17 de gener d’enguany, la desocupació permanent d'habitatges en mans d’empreses, bancs o fons d’inversió (persones jurídiques) esdevé un fet gravable, amb l'objectiu d'incentivar-ne la sortida al mercat.   Gavà forma part dels 72 municipis catalans on es pot desenvolupar aquesta normativa. I la llei vigent d'Hisendes Locals faculta els ajuntaments per aplicar un recàrrec de fins el 50% de la quota líquida de l'IBI als habitatges desocupats, sota les condicions que l'ordenança municipal reguli.   És per tot això que ERC reclama a l’equip de govern que inclogui la taxa i l’executi des del proper exercici fiscal.   Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí.    

ERC-Gavà denuncia un espectacle masclista i homòfob a la Festa Major i demana al govern municipal que no contracti més actuacions d’aquest tipus

El grup municipal d’ERC-Gavà presentarà una proposta al Ple de juliol on demana al govern municipal socialista que no contracti espectacles amb missatges intolerants i de falta de respecte envers la diversitat sexual i de gènere.   Esquerra fa aquest prec arran de l’actuació de l’humorista Jordi LP a la Festa Major de Sant Pere, el passat 29 de juny, al Parc de la Torre Lluc. Durant l’espectacle, l’artista va fer servir tòpics masclistes i homòfobs que, en molts casos, faltaven el respecte de forma vergonyosa a les dones i a persones que no són heterosexuals.   ERC recorda que el Ple municipal del 28 de juny del 2018 va aprovar una declaració institucional que deia textualment que l’Ajuntament de Gavà es mostra “contrari a l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia, la transfòbia i la interfòbia” i dona suport  al col·lectiu LGTBI.   Esquerra considera que els valors d’educació i tolerància que estem transmetent a les generacions presents i futures han d’estar basats sempre en el respecte cap a totes les persones, i en no fer servir mai les diferències com a eina de mofa i espectacle per divertir a la resta.   ERC-Gavà vol expressar públicament el seu malestar per aquesta actuació, pagada amb diners públics, i demana al govern municipal que, de cara a futurs actes d’aquest tipus, el respecte a la diversitat sigui una condició obligatòria per contractar als artistes.   Podeu llegir el text íntegre de la proposta aquí. 

Portada del número 185 de la revista L'Eramprunyà

Ja ha sortit L'Eramprunyà de juliol

El número 185 (juliol-agost de 2019) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer.  Hi destaquen les següents informacions: - Oposició constructiva: Els quatre regidors d'ERC-Gavà prenen possessió del càrrec anunciant més propostes per millorar Gavà durant el mandat 2019-2023. Els edils republicans es comprometen a seguir defensant el dret a l'autodeterminació. Articles d'opinió d'Albert Massana, portaveu del grup municipal i cap de l'oposició, i de Marta  Jiménez, regidora d'ERC-Gavà. - ERC proposa canvis a la Festa Major per fer-la més atractiva i transversal: Esquerra reclama crear una comissió municipal d'entitats i ciutadans per decidir i acordar el contingut del programa. Article d'opinió de Montse Arnau, regidora d'ERC-Gavà.   - Entrevista a Carme Furriol, presidenta de l'Associació de Veïns de Can Tintorer: La dirigent veïnal explica el pla de treball de la junta directiva d'aquesta històrica entitat local, les activitats que organitzen i els objectius per al futur. - Esquerra vol aprovar al Parlament una llei anti-IBEX i una nova norma per regular el preu dels lloguers, que afavoriran als gavanencs: El vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), està negociant l'aprovació d'una llei per posar fre a les multinacionals en les contractacions per gestionar serveis públics d'atenció a les persones i primar la qualitat als usuaris. Alhora, la consellera de Justícia, Ester Capella (ERc), vol validar una normativa per limitar de forma temporal el preu dels lloguers als barris i les ciutats amb menys oferta, com a Gavà, amb l'objectiu de garantir el dret a l'accés a un habitatge digne. Les dues iniciatives han topat, de moment, amb el rebuig dels partits de l'oposició. Article d'opinió de Josep Campany, president d'ERC-Gavà i conseller nacional. - La Flama del Canigó torna a Gavà pel solstici d'estiu: Voluntaris de la UME i del Club d'Atletisme Gavà van portar el foc, que simbolitza la pervivència de la cultura i la llengua catalana, des dels Pirineus fins a la nostra ciutat, on va fer un recorregut pel centre urbà i va encendre les fogueres de la revetlla de Sant Joan.

ERC-Gavà lamenta el perjudici per als gavanencs de la no convalidació del decret de la Generalitat per regular el preu dels lloguers

El Parlament va decidir el passat 26 de juny, amb els vots de Cs, PSC, PP, els Comuns i la CUP, no convalidar el decret llei per regular el preu dels lloguers elaborat  pel Departament de Justícia del Govern de la Generalitat, liderat per la consellera Ester Capella (ERC), i aprovat inicialment el 21 de maig d’enguany. Des de la Secció Local d’Esquerra lamentem el perjudici per als gavanencs d’aquesta decisió, ja que la iniciativa de Justícia donava eines al govern català -ja fos directament o derivant la capacitat de fer-ho als ajuntaments i als ens supramunicipals- per limitar de forma temporal el preu del lloguer amb l’objectiu de garantir el dret a l’accés a un habitatge digne. El canvi normatiu volia incidir, especialment, en els barris i ciutats on l’oferta d’habitatge assequible sigui escassa. Aquest és el cas de Gavà que, a més, és un dels municipis catalans on més ha augmentat el preu del lloguer durant els darrers anys, a causa de les habituals pràctiques especulatives del mercat immobiliari. El decret llei col·locava Catalunya al nivell de països com Alemanya o Itàlia, on els respectius codis civils contemplen aquesta possibilitat. A altres llocs com Portugal, Àustria, França o Suïssa també compten amb fórmules semblants. Els tres partits del bloc del 155  (PSC, Cs i PP) van argumentar el seu rebuig afirmant, un cop més, que la norma excedia les competències de la Generalitat. La CUP i els Comuns es van afegir al bloqueig per motius partidistes. Des del Departament de Justícia s’havia demanat al govern espanyol lleialtat per respectar les competències que li corresponen en aquesta matèria i que no torpedinés els intents de donar resposta des de Catalunya a “una clara i urgent demanda social”, en paraules de la consellera Capella. Malgrat aquesta negativa, ERC no renuncia a la limitació del preu dels lloguers i, en breu, portarà el document de nou al Parlament com a proposició de llei per negociar un acord que sumi la majoria de la cambra.

Imatge d'una de les edicions de la Festa Major Alternativa de Gavà.

ERC-Gavà proposa un canvi radical en la Festa Major per fer-la més atractiva i participativa

Davant la proximitat de la Festa Major de Sant Pere, que es viurà enguany entre el 27 i el 30 de juny, ERC-Gavà reclama un programa municipal de celebració més participatiu, ciutadà i transversal.   Esquerra lamenta que aquesta festivitat, que hauria d'agermanar tots els gavanencs, estigui sectorialitzada, amb espectacles dedicats exclusivament a determinats grups d'edat o de tarannà.   També denuncia l’existència de concerts protagonitzats per cantants decrèpits, més propis del segle passat, i que s'adrecen a un públic d'una certa edat, en comptes d'aprofitar l'oportunitat per donar veu als nous valors de la música del país, tant en l'àmbit del rock com del pop català. Grups que tenen una qualitat i solvència contrastada i que resulten molt atractius per al jovent.   Per aquest motiu, ERC-Gavà es congratula de la iniciativa de diferents entitats juvenils de la ciutat d'impulsar des de fa uns anys la Festa Major Alternativa (FMA), i fa una crida a participar en el mecenatge d’aquesta activitat per ajudar a la seva gestió i continuïtat.   Esquerra també demana que, de cara al proper any, es creï, amb ple suport municipal, una comissió ciutadana que sigui la promotora i organitzadora de la Festa Major.    

D'esquerra a dreta,  Miquel Roselló, Marta Jiménez, Albert Massana i Montse Arnau, després del Ple de constitució del nou consistori municipal.

ERC-Gavà anuncia una oposició amb propostes positives per seguir millorant la ciutat des dels valors republicans de la igualtat, la participació i la cohesió social

El portaveu del grup municipal d’ERC-Gavà, i cap de l’oposició, Albert Massana, va resumir el passat 15 de juny, en el discurs de presentació al primer Ple del mandat 2019-2023, els objectius de l’acció política municipal d’Esquerra els propers quatre anys. Massana va anunciar una “oposició constructiva i amb propostes positives” per  seguir  millorant la ciutat des dels valors republicans de la igualtat, la participació i la cohesió social.   “Aquests valors enllacen perfectament amb la defensa d'una ciutat socialment cohesionada que posa persones i entitats al centre de les polítiques a través de la participació. Una ciutadania lliure en un país lliure, una ciutadania amb igualtat d’oportunitats i serveis públics que ho afavoreixin. I solidària amb els que menys tenen. Ho vam demostrar el passat mandat amb fets i ho seguirem fent”, va dir. “Seguirem tenint la iniciativa i el compromís ferm de portar al Ple les reivindicacions dels gavanencs i les gavanenques, així com l’aplicació del nostre programa, en la mesura que sigui possible”, va afegir el regidor.   Massana va avançar que, davant la majoria absoluta  recuperada pel  govern socialista, ERC reforçarà la tasca de “fiscalització” de l’alcaldessa i el seu executiu. “Seguirem buscant, des de la humilitat i l'honradesa, augmentar el grau de participació de la ciutadania i el grau de transparència de les accions de govern”. “Tenim un model propi de ciutat. Sempre hem apostat per un nou Gavà i el nostre projecte va més enllà d’un simple eslògan. És per això que demanem per als propers quatre anys més diàleg, més comunicació, més pluralitat informativa de l'equip de govern, i esperem que aquesta majoria no sigui cap obstacle”, va indicar. Massana va oferir aquesta mateixa “mà estesa” a la resta de grups del Ple per “arribar a acords, pactes i consensos des del nostre compromís de millora de la ciutat amb propostes i actituds positives”.

Els quatre nous regidors, al despatx del grup municipal. D'esquerra a dreta, Montse Arnau, Albert Massana, Marta Jiménez i Miquel Roselló

Els quatre regidors d'ERC-Gavà prenen possessió del càrrec sense renunciar al dret d'autodeterminació i prometent una oposició constructiva

Els quatre regidors electes d'ERC-Gavà han pres avui possessió del càrrec, amb motiu de la constitució oficial del nou Ajuntament de Gavà per al mandat 2019-2023. Ho han fet sense renunciar al dret a l’autodeterminació i a la forma de govern republicana i prometent, alhora, una oposició constructiva per seguir millorant la ciutat. En la seva intervenció davant del plenari, Albert Massana, Marta Jiménez, Miquel Roselló i Montse Arnau han fet servir aquest fòrmula per prometre el càrrec: "Sense renunciar al dret a l’autodeterminació i a la forma de govern republicana, per imperatiu legal, prometo”. Després d'haver fet història a Gavà en les passades eleccions municipals del 26 de maig, Esquerra s'ha convertit, per primer cop des del retorn de la democràcia, en la segona força política del municipi, superada només pel PSC. La candidatura d'ERC-Els Verds-Poble Unit, va aconseguir un resultat rècord en uns comicis locals, amb 3.608 vots (i un percentatge del 17,39%) i 4 regidors, guanyant 1.476 sufragis i un representant electe respecte al resultat de fa quatre anys.   Aquestes xifres es tradueixen en un augment del suport ciutadà del 64%, consolidant-se la tendència de creixement sostingut d’Esquerra en totes les cites electorals a la ciutat celebrades des del 2014. ERC es converteix en el primer partit de la oposició i en la única alternativa municipal viable al govern socialista, que ha recuperat la majoria absoluta al consistori. Albert Massana mantindrà el càrrec de portaveu del grup municipal exercit l'anterior mandat. Nascut a Sallent (Bages) fa 56 anys viu a Gavà des de fa tres dècades, on treballa d'inspector de la companyia d'aigües. Pare d'un fill, és llicenciat en Economia i màster en hisenda pública. Massana és membre d'Els Verds i va ser portaveu de la Coordinadora Salvem el Calamot. També fou secretari de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Gavà. Marta Jiménez és filòloga i diplomada en gestió i administració públiques.