Gavà

Totes les notícies

És una crisi sanitària o una guerra?

ERC-Gavà lamenta com el PSOE està gestionant la crisi del Coronavirus

Així com fa unes setmanes des d’ERC-Gavà vam lloar la política comunicativa del govern municipal del PSC-Gavà respecte a la crisi del Coronavirus, no podem fer el mateix amb la manera com el govern del PSOE està gestionant la mateixa. En primer lloc, considerem un greu error el sobtat canvi organitzatiu del model de gestió sanitària que es va fer amb el decret d’alarma. A Espanya, des de fa dècades, és un model descentralitzat, semblant al d’Alemanya, amb les autonomies gestionant la Sanitat, adaptant-se a les característiques particulars de cada comunitat. A diferència d’Alemanya, on el govern federal actua com a òrgan coordinador però respectant l’àmbit competencial dels lands, el govern de Pedro Sánchez ha optat per suprimir les competències de les autonomies, establir un sistema “d’ordeno y mando” (que no és el mateix que coordinar) y funcionar, a tots els efectes, amb un model centralista oposat a l’existent. A parer d’ERC-Gavà, això ha estat un error:       - Un canvi de model organitzatiu, pel simple fet de canviar (independentment de si el canvi és a millor o no), sempre provoca disfuncions i retards, que en mig d’una crisi sanitària com aquesta, on cada segon compta, és una imprudència.       - El ministeri de Sanitat, després de dècades de gestió descentralitzada de les competències (exceptuant Ceuta i Melilla), és un ministeri buit de personal a qui ara se li encarrega la gestió total de tot el territori, ignorant   l’experiència acumulada dels diversos Departaments de Salut de les Comunitats. No estava preparat per assumir aquesta tasca per manca del personal necessari, independentment de la vàlua dels funcionaris del mateix.       - Un aspecte a destacar és l’inicial desgavell en la compra de material sanitari. Malgrat que cada departament, regió sanitària, hospital, etc, té el seus propis canals de compra i distribuïdors de confiança, es va establir un sistema de compra centralitzada, paralitzant els canals esmentats amb greus retards fruit de la improvisació pel canvi de model, amb polèmiques comla requisa per part de la Guardia Civil d’una remesa de material originalment destinat a l’hospital d’Igualada (un dels focus més greus de la pandèmia als inicis de la crisi).

Ja ha sortit l’Eramprunyà de maig

El número 194 (maig de 2020) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   Com ha de ser el món post-pandèmia? Si una cosa ha demostrat aquesta crisi és la necessitat d’un sector públic fort que ha d’anar acompanyat d’una gestió publica, que al seu torn ha d’allunyar-se de tics autoritaris i potenciar uns lideratges que defugin el messianisme. Albert Massana ens explica com la pandèmia ha demostrat el fracàs de les polítiques neo-liberals..   Les pandèmies al llarg de la història. El Covid-19 és la última de les pandèmies globals, no la única; des de l’antiguitat diverses pandèmies han delmat la humanitat, tradicionalment escampades pels moviments dels exèrcits en guerra.   Entrevista a Josep Pañella, president de l’Agropecuària de Gavà, que ens exposa la greu situació del sector agrícola gavanenc i quines solucions proposa per sortir de la crisi.   La conselleria de salut al servei del país.  S’exposen les mesures preses per aquesta conselleria, liderada per Alba Vergés (ERC), per fer front a la Pandèmia. Marta Jiménez exposa les carències del nostre sistema de salut (les retallades neo-liberals, la frivolitat de certs partits en aquesta crisi, la gestió de les residències...).   De la crisi ens n’hem de sortir tots.  ERC emprèn mesures per tal que no es quedi cap grup social a l’estacada (immigrants, obrers,..) com va passar el 2008. Miquel Rosselló analitza com la crisi afecta tots el sectors socials, especialment la precarietat creixent dels treballadors.   La cultura...des de casa. La crisi sanitària ha fet cancel·lar diversos actes culturals, com la Festa Major, la Romeria o el Festival de Titelles, però s’han emprés iniciatives, com la obertura dels serveis virtuals de les biblioteques o les iniciatives de les llibreries locals per mantenir viva la Diada de Sant Jordi. Montse Arnau ens recorda com la cultura és essencial per a una societat sana.

Oficina del SOC a Gavà

ERC-Gavà reclama que la sortida de la crisi no es faci a expenses dels treballadors i treballadores

El passat 1 de maig fou el dia del treballador. Enguany, aquesta data s’ha donat en mig de la crisi sanitària provocada pel coronavirus Covid-19, amb tot el que ha implicat i implicarà per a la situació laboral de la majoria de treballadors del nostre país. Per bé que el confinament que va començar a mitjans de març i que s’ha començat a relaxar aquesta setmana ha estat una mesura imprescindible per tal d’evitar un col·lapse absolut del sistema sanitari, no podem menystenir la seva gran afectació en el teixit econòmic de la nostra societat, sobretot fel que fa al comerç, ja que molts han romàs tancats gairebé 2 mesos i que la represa de la seva activitat no serà a ple rendiment. Una de les mesures que s’han pres durant el confinament és facilitar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per a les empreses directament afectades per les mesures de confinament, permetent suspendre els contractes de tots o part dels empleats durant un temps limitat i amb la garantia (a priori) de recuperar el lloc de treball un cop finalitzi el període. Ara mateix, a Catalunya, es comptabilitzen més de 95.000 ERTOs que afecten més de 700.000 treballadors. Si bé els ERTOs poden ser una bona mesura per tal d’evitar la pèrdua de llocs de treball a llarg termini, fa feredat la rapidesa amb que moltes empreses els van fer, al cap de pocs dies d’iniciar-se el confinament, i que dóna la sensació que molts acabaran sent ERO’s encoberts, sense cap causa de força major pel coronavirus. Un dels casos més destacats ha estat el d’Inditex (empresa poc sospitosa d’estar a punt d’entrar en fallida) que just una setmana després de l’inici del confinament va proposar un ERTO que afectaria 25.000 treballadors, proposta finalment descartada. Des d’ERC-Gavà ens preocupa que, com amb la crisi del 2008, s’acabi fent recaure la major part del cost de la crisi envers els treballadors i els col·lectius més desafavorits i vulnerables del sistema.

ERC-Gavà proposa reinvertir les partides d’actes suspesos per pal·liar les conseqüències provocades pel coronavirus

La crisi provocada pel coronavirus i el confinament de la població per tal d’aturar la propagació del virus ha comportat greus conseqüències econòmiques i socials que han afectat tant la vida quotidiana de la població com la viabilitat econòmica de moltes activitats de la nostra ciutat, conseqüències que es faran més greus conforme passi el temps, especialment pel que fa a activitats presencials públiques i als comerços (sobretot aquells que porten setmanes tancats) La crisi del coronavirus també agreuja les desigualtats. El confinament ha comportat la suspensió de les classes presencials d’infants i joves a les escoles i instituts, fet que es vol pal·liar amb alternatives acadèmiques no presencials per Internet, però moltes famílies no tenen, ni es poden permetre, connexió a Internet, desigualtat que es pot agreujar si, com sembla, el proper curs també comportarà cert grau de no presencialitat en els ensenyaments. A més, no cal oblidar els efectes destructius del recent temporal de pluges a la zona agrícola de les Sorres, que ha comportat la pèrdua de la major part de la collita de primavera, efectes que es sumen als provocats en el seu moment pel temporal Glòria. Tenint en compte que pel coronavirus s’han suspès diversos actes i esdeveniments públics, com la Festa Major, el Festival de Titelles o la Fira d’Espàrrecs, tots amb partides pressupostaries que ja no s’executaran (amb un valor d’entre 600.000 i 900.000 €), des d’ERC-Gavà proposem que aquests recursos es destinin a pal·liar la greu crisi que s’anuncia:      - Donar suport a les entitats culturals gavanenques que no podran disposar de l’aparador anual que suposa la festa major i que, amb la crisi econòmica comportarà possible pèrdua de socis, comprometent la seva viabilitat econòmica.      - Que s’ajudi el sector agrícola gavanenc, ajudant en la recuperació dels camps malmesos pel temporal.      - Que es complementin les partides existents de beques per a material escolar amb una nova modalitat d’ajut per a paquets de connexions a Internet, ja que les noves tecnologies cada cop tenen un paper més rellevant en el sistema educatiu, fet accelerat per la crisi del coronavirus.

A l'esquerra, llibreries de Gavà participants en la iniciativa llibreries obertes. A la dreta, rosa dibuixada per Griselda Esteve que penjarà al seu balcó per sant Jordi.

ERC-Gavà anima a gaudir de la diada de Sant Jordi.

Aquest dijous 23 d’abril és sant Jordi, una diada en que catalans i catalanes la celebren al carrer, gaudint de l’inici de la primavera, triant i remenant llibres de les diverses paradetes al carrer, amb la oportunitat que el seu autor favorit els signi el llibre i, el més important, acabar comprant llibres i roses per les persones estimades, sense oblidar que també és una ocasió en que els infants tinguin un sa contacte amb la lectura en un ambient molt festiu. Enguany, com una conseqüència més de la crisi del coronavirus, Sant Jordi (així com altres festivitats, actes,...) no es podrà celebrar d’aquesta manera. Malgrat que evidentment no es pot comparar en gravetat amb el fet de contraure la malaltia o perdre algú proper, és una mostra de com aquesta crisi ha trencat la vida quotidiana i els hàbits de vida de la població. Encara que s’ha proposat com a data per celebrar la diada de Sant Jordi al carrer pel 23 de juliol (d’aquí 3 mesos), no es pot assegurar que es pugui celebrar en aquesta data ni molt menys, saber exactament com serà el format en que es pugui fer; una mostra més de la incertesa que provoca una crisi com aquesta. Ara bé, malgrat el confinament i les restriccions, des de la societat civil s’han emprés diverses iniciatives per, d’alguna manera, poder seguir celebrant aquesta diada des de casa, programa activitats que podeu consultar aquí, on també podreu trobar el contacte de floristeries i llibreries de Gavà per fer comandes online de roses i llibres. Concretament pel que fa als llibres, hi ha la iniciativa de “llibreries obertes” que es fa a nivell de tot Catalunya i on hi són presents les llibreries de Gavà. Aquesta iniciativa consisteix en que pots triar i comprar un llibre dins un ampli catàleg per regalar-ho a qui vulguis de manera telemàtica. En el moment de fer la comprar, tries la llibreria on la persona a qui li regalis el llibre el podrà anar a recollir un cop acabi el confinament i, a més, serà la llibreria que rebrà els diners.

Façana de l'ajuntament de Gavà

ERC-Gavà lloa la política de comunicació del govern municipal

Des d’ERC Gavà volem felicitar l’equip de govern de l’ajuntament de Gavà per la bona política comunicativa que estan fent durant aquesta crisi sanitària provocada pel coronavirus Covid-19. En un context tant confús i on és fàcil recórrer  a vaguetats, informació poc concreta o, pitjor encara, aprofitar els mitjans de comunicació públics per interessos partidistes, des d’ERC-Gavà volem fer constar que, des del primer dia, la comunicació referent al coronavirus (i notícies relacionades) que s’ha fet des de l’ajuntament ha estat més que correcta, prioritzant la informació referent a la pandèmia i, sobretot, sobre què han de fer els ciutadans en aquesta situació. Si bé pot semblar que comunicativament la feina només seria de fer de corretja de transmissió de la informació generada per altres administracions, cal valorar que s’ha fet un esforç per adaptar les comunicacions a la situació de Gavà, fent-la fàcil i accessible per a la ciutadania i, sobretot, sense caure en sensacionalismes o polèmiques que, ara més que mai, no aporten res de positiu. També destaquem que, des dels mitjans de comunicació de l’ajuntament, s’ha volgut fer de altaveu i punt de trobada de diverses accions solidàries que han sorgit de la iniciativa ciutadana, com la d’ajudar la gent gran a fer la compra (i així no hagin de sortir i exposar-se al contagi). Així mateix, s’ha informat ràpidament de qualsevol notícia relacionada amb la pandèmia que són d’interès ciutadà, com recentment, la desinfecció de la residència del carrer Concòrdia per part del bombers o la campanya de donació de sang a la biblioteca Soler i Vidal, notícies que permeten que els ciutadans i ciutadanes de Gavà es puguin informar amb notícies contrastades i no amb rumors. Des d’ERC-Gavà considerem que si bé és funció de la oposició fer un seguiment de l’acció de govern i criticar el que considerem que no es fa bé, també creiem que quan es fan les coses bé també s’ha de destacar i, en aquest cas, constatem que la política de comunicació del govern municipal referent a la crisi del coronavirus és digna d’elogi.

Consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa

ERC-Gavà destaca la bona feina d’Alba Vergés i del Departament de Salut

Des d’ERC Gavà volem destacar la gran feina que la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés Bosch, i, per extensió, tot el Departament de Salut,  estant fent per fer front a la greu crisi sanitària provocada per la pandèmia del Coronavirus. Malgrat que en un inici el decret en que es declarava l’estat d’alarma, amb la decisió de centralitzar totes les decisions referents a salut enlloc de constituir un òrgan de coordinació (obviant que les competències de salut fa dècades que les desenvolupen les autonomies i el ministeri ja no disposa d’una estructura per gestionar-ho tot centralitzadament), va provocar un desgavell administratiu i organitzatiu afectant negativament aspectes diversos de la gestió sanitària (com els canals de proveïment de material sanitari o l’ampliació de les instal·lacions hospitalàries), des del departament de salut s’han pres decisions ràpides i encertades que han evitat que aquesta crisi sigui encara més greu. Primer destacar que les decisions preses s’han basat en el criteris exposats per especialistes i experts en medicina i epidemiologia, fet que es reflexa en les compareixences de premsa, basades en l’aportació de dades actualitzades més que en proclames vagues, poc concretes o apel·lant a una estèril èpica patriotera. Destaquem també la celeritat en contenir el primer focus important del coronavirus a Catalunya (Igualada i la conca d’Òdena) amb la decisió presa conjuntament amb altres departaments de confinar estrictament la població de la zona, permetent contenir l’expansió del virus, quan encara no s’havia decretat per part del govern central el confinament general de la població. Malgrat les presses i la pressió per que les administracions fessin alguna cosa (el que fos) per tal d’ampliar les instal·lacions hospitalàries que han provocat fiascos com el de l’hospital de campanya de Segòvia (fet amb tendes de campanya que no es podrà utilitzar ja que no és apte per tractar pacients amb coronavirus) o la manca d’organització pel que fa a les tasques del personal a l’inici del funcionament del hospital habilitat a l’IFEMA, des del departament es va elaborar un protocol per tal que aquestes ampliacions siguin adequades (establir com han d’habilitar-se els espais,  assignar el material mèdic necessari, buscar el personal adient i organitzar-lo,.

Ja ha sortit l'Eramprunyà d'abril

El número 193 (abril de 2020) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   Cal reprensar el creixement de l'aeroport La potenciació dels serveis dels aeroports de Girona i Reus contribuiria a un creixement econòmic sense comprometre l’entorn del Prat amb l’ampliació. El projecte d’AENA podria posar en risc el benestar dels veïns més propers a l’aeroport, la preservació d’espais naturals i empitjorar l’emergència climàtica. Albert Massana explica la necessitat d'un creixement sostenible   El 90% dels gavanencs, en contra del Pla de Ponent. Una enquesta realitzada per Gava.info, sobre una mostra de més d'un miler de persones, ha donat com a resultat que el 90% de ciutadans estan en contra d'aquest projecte especulatiu.   Entrevista a la nova junta directiva de la UME, La nova junta, en el marc de la candidatura «Fem Grup» vol representar les idees i projectes de tots els socis de l’UME.   Êxit del mural participatiu sobre els drets de les dones. Més de 50 persones van participar deixant la seva aportació en forma de missatge. Alícia Carmona, membre de Joves de Gavà per la república, ens ofereix la seva opinió.   La salut primer. Miquel Roselló explica les raons per ajornar la manifestació del 14 de març. Cassolada al rei i aplaudiments al personal sanitari. El departament d'educació (ERC) converteix les beques menjador en targetes per comprar aliments, per evitar que els més desafavorits quedin desatesos.   Emotiu homenatge a Teresa Balsells. Fou homenatjada durant la presentació de les actes de la XII Trobada d'Eramprunyà, dedicada a les dones. Josep Campmany, president del Centre d’estudis, ens explica les raons de l'homenatge   Podeu llegir el pdf de la revista aquí.

ERC-Gavà transmet tot el seu suport als ciutadans de Gavà.

Des d’ERC Gavà volem fer un reconeixement als veïns i veïnes de Gavà que, amb gran esforç i abnegació, compleixen les mesures de confinament per tal d’aturar l’expansió del Coronavirus, confinament dur però necessari i, si com sembla s’ha d’allargar més temps, ho serà encara més. Especialment, acompanyem en el sentiment a tots qui han perdut algun familiar o amic pel coronavirus, especialment pel fet que, per tal d’impedir el contagi, no se’n han pogut acomiadar ni fer el dol adequat. Són moments molt difícils d’assimilar i pels quals mai s’està prou preparat; i en aquest cas menys encara. Aquest sofriment reforça encara més la necessitat que la ciutadania de Gavà segueixi complint les mesures empreses per aconseguir parar l’expansió de la pandèmia. Tot esforç és poc per salvar vides. Si bé ara la prioritat és salvar vides, no es pot menystenir les conseqüències que aquest confinament tindrà sobre l’economia i la qualitat de vida dels ciutadans després d’aquesta crisi sanitària. Des d’ERC-Gavà reclamem que des dels organismes corresponents es prenguin les mesures necessàries per tal de pal·liar aquestes conseqüències, sobretot pel que fa a aquells col·lectius més vulnerables; s’ha de garantir que tothom pugui seguir mantenint unes condicions mínimes i sortir menys debilitats l’endemà, quan la crisi sanitària i humanitària hagi passat i arribin les conseqüències econòmiques més dures. No és just demanar als ciutadans i ciutadanes que es sacrifiquin, que compleixin estrictament el confinament i que després es trobin a l’atur sense possibilitat de mantenir-se ni a ells/es ni a les seves famílies. No pot passar com amb la crisi del 2008, quan es van fer mans i mànigues per rescatar el sistema bancari però no es va res pels que van acabar perdent feina i casa. Malgrat tot, des d’ERC-Gavà reiterem tot el nostre suport a la ciutadania de Gavà; a les famílies amb nens i joves, amb la dificultat que suportin aquest confinament tan llarg; a tots els que tinguin familiars, companys o amics ingressats pel coronavirus, als que tenen algú en situació de risc i no poden veure en persona; a tots als qui, per la seva feina essencial per mantenir els serveis bàsics encara hagin d’exposar-se al risc de contagi,.