Gavà

Totes les notícies

El pròxim 14 de febrer el Jovent Republicà som l’única opció política útil per tots els joves de Catalunya.

La crisi sanitària, econòmica i social de la COVID-19 va irrompre a casa nostra enmig d’una crisi democràtica provocada per la repressió de l’Estat espanyol contra la societat catalana. Aquesta repressió ja compta amb més de 2.850 represaliats per defensar no només la independència de Catalunya o el dret a l’autodeterminació sinó coses tan bàsiques com el dret a manifestació i la llibertat d’expressió.   El Jovent republicà encarem aquestes eleccions amb el lema: “prenem el relleu per avançar”. Perquè en la situació actual el jovent de les crisis no es pot permetre no tenir un projecte per avançar. Avançar en l’exercici del dret a l’autodeterminació que ens portarà a la República catalana i guanyar la lluita contra la repressió amb una llei d’amnistia. Malgrat això, no podem deixar de banda l’emergència social que travessa el nostre país. Les catalanes i els catalans no hem d’escollir entre lluitar per la independència o lluitar pels drets socials.   Som el motor de canvi al país i ho hem demostrat amb la rebaixa del 30% dels preus universitaris per fer més accessibles els estudis superiors a les classes treballadores, però la nostra lluita no acaba aquí. Hem de seguir treballant en el camp de l’emancipació, hem de lluitar amb molta més força contra la precarietat i l’atur juvenil, hem de garantir el dret a l’habitatge i l’accés universal a l’educació, que ha de ser en català.    Nosaltres posem al centre els drets de les persones d’arreu del país, treballem des del carrer i les institucions per erradicar les violències masclistes, lgtbifòbiques, racistes i feixistes i promovem l’equilibri territorial coma millor manera de combatre l’emergència climàtica.   Ara toca que l’independentisme d’esquerres guanyi per governar el país i plantar cara a l’extrema dreta, per lluitar contra les desigualtats agreujades per la crisi de la COVID-19 i perquè s’afronti d’una vegada el conflicte polític obert amb l’Estat espanyol.

Ja ha sortit l’Eramprunyà de febrer.

El número 202 (febrer de 2021) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   Fer les eleccions del 14-F: una negligència contra la salut de les persones: malgrat els consells i advertències dels experts i que la majoria del Parlament estava d’acord a ajornar les eleccions, el PSC, TSJC mediante, ha forçat unes eleccions en plena tercera onada de la Covid. La salut dels ciutadans de Catalunya està supeditat als seus interessos electoralistes.  Albert Massana defensa que la única resposta que es pot fer davant aquest abús i garantir que no guanyi el partit de l’Íbex és votar ERC.   Quan la justícia es posa a fer de metge. La decisió judicial de no permetre l’ajornament de les eleccions (com si es va fer a Galicia i el País Basc, amb menys incidència de contagi) exposa els catalans i catalanes que, complint el seu deure cívic, estaran 12 hores en una mesa. Si es contagien, jutges i fiscals podrien ser acusats de prevaricació i imprudència temerària.   ERC-Gavà demana un pla urgent de reactivació del teixit associatiu i cultural. La Covid també ha afectat de ple les entitats de Gavà, algunes amenaçades de desaparèixer per la suspensió de l’activitat i la pèrdua de socis. Per  la seva importància per a la cohesió social,  ERC-Gavà va presentar una moció al Ple demanant un pla per mantenir en marxa el teixit associatiu local. Miquel Rosselló proposa una solució viable i ecològica per a la neteja dels arbres caiguts que .s’acumulen als boscos de Gavà, que augmenten el risc d’incendi forestal i que l’Ajuntament no es preocupa per netejar.   Entrevista a Jordi Albert, candidat a les llistes d’Esquerra Republicana com a cap de llista del Baix Llobregat i l’Hospitalet a les properes eleccions al Parlament,  que ens explicarà quines són les principals propostes d’ERC i demana el vot per a aquest partit.   Victòria per a l’equip gavanenc al Talent Factory School.

ERC-Gavà exposa el programa electoral d’Esquerra Republicana de Catalunya per les eleccions del 14-F.

Finalment les eleccions al Parlament seran el 14 de febrer per mandat judicial, menystenint les recomanacions de tots els experts en Sanitat que en recomanaven l’ajornament i tot al servei dels interessos electoralistes d’un partit en concret. Dit això, des d’ERC-Gavà us resumim els punts principals del programa amb què Esquerra Republicana de Catalunya es presenta a les eleccions, un programa que condensa una trajectòria de 90 anys defensant un projecte republicà, 100% net de corrupció, amb l’objectiu d’assolir una Catalunya lliure, justa i pròspera. Per Esquerra Republicana, un programa electoral és més que paraules boniques o allò que s’utilitza en la campanya electoral i després és paper mullat; per Esquerra Republicana és un compromís, una proposta de país que adquirim amb la ciutadania i que combina l’horitzó republicà amb els espais de sobirania i les propostes de governança republicana i que entén que la reconstrucció del país ha de situar els fonaments de la República Catalana. Aquest compromís amb el país i els valors republicans es materialitzen en aquests punts:   Reconstrucció econòmica i social per superar la greu crisi provocada per la Pandèmia com a base per a la República.   Garantia de l'Estat del benestar, dels drets i la cohesió social; no deixarem ningú enrere i garantirem drets bàsics com la salut, l’educació i l’accés a l’habitatge.   Transparència i lluita contra la corrupció. En contraposició a un estat monàrquic i conservador, garantirem que les institucions públiques estiguin netes de corrupció.   Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica en cohesió territorial. Ens comprometem a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i a protegir el nostre entorn natural.   Rellançar la cultura i la llengua. La cultura és la força impulsora d’una ciutadania lliure i compromesa. Vetllarem per l’ús del català en tots els àmbits.   Feminisme i LGTBI+.

ERC-Gavà proposa que es faci un pla de reactivació del teixit associatiu local.

A ERC-Gavà sempre hem considerat que una xarxa d’entitats potents és un actiu vital per al bon funcionament d’una societat, ja que, més enllà del seu important component lúdic, ajuden a vertebrar la ciutat i fa que la ciutadania estigui més implicada amb el bé comú. Per això, des d’ERC-Gavà sempre hem fet propostes o hem donat suport a demandes destinades a enfortir aquest teixit, així com denunciar aquelles situacions que la debiliten, com per exemple, la manca d’espais existents per tal que les associacions culturals i esportives puguin desenvolupar la seva activitat (veure aquí). La pandèmia provocada pel Covid-19 també ha afectat de ple el conjunt de les associacions de Gavà, ja que moltes sobreviuen a base de les activitats que destinen a la ciutadania. A causa de la prohibició d’aquestes activitats per part de l’Ajuntament moltes entitats estant patint una baixada important de socis. Això està incidint especialment en les entitats veïnals, potser les que més contribueixen a vertebrar els diversos barris de Gavà, ja que són les coneixedores sobre el terreny de les problemàtiques dels barris, esdevenen interlocutors clau per a un correcte funcionament de la ciutat i cohesionen la ciutadania entorn d’objectius comuns. Per tot això, des d’ERC-Gavà farem una proposta al proper Ple demanant que es formuli, de forma urgent, un pla de reactivació del teixit associatiu local per tal de mantenir en marxa les entitats locals que garanteixen la cohesió de la ciutadania.  

Resum gràfic de l'elaboració del Pla d'Innovació i Reactivació Econòmica

ERC-Gavà mai aprovarà res que impliqui donar suport al Pla de Ponent

El passat dijous 14 de gener es va celebrar un ple extraordinari en que s’havia d’aprovar el Pla d'Innovació i Reactivació Econòmica, en principi adaptat per respondre a la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia del Covid-19. A priori hom pot creure que, si és un ple extraordinari per aprovar un pla de reactivació econòmica per pal·liar la crisi provocada per la pandèmia, tots els grups hi haurien votat a favor, però no va ser així i malgrat que l’alcaldessa Raquel Sánchez lamenti “no haver aconseguit la unanimitat de tots els grups ja que la situació ho requereix”, això ha passat, única i exclusivament, per responsabilitat del PSC que, com en altres ocasions, barreja naps i cols. Aquesta és una praxis habitual d’aquest ajuntament, com quan volen pujar el sou dels càrrecs públics (ex: regidors), ho inclouen en la mateixa votació que ha d’aprovar l’augment de sou dels treballadors municipals i així s’asseguren el vot favorable de tots els partits. Una vegada més, malgrat la gravetat de la situació, el PSC de Raquel Sánchez ho ha tornat a fer: ha introduït dins la Thermomix l’estratègia de govern del PSC pre-Covid, el Pla d’Acció Municipal (PAM) i l’acord ciutadà “més que mai, Gavà” (ja aprovat anteriorment per tots els grups municipals), tot amanit amb el programa electoral del PSC; un cop tot ben barrejadet en surt el flamant “Pla d’innovació i  Reactivació Econòmica”, que és el que finalment es votava. I per això aquest Pla està farcit de totes les frases boniques i benintencionades a que ens té acostumats el PSC-Gavà però que la realitat desmenteix completament:   Participació Ciutadana, on sempre s’acaba aprovant allò que ja té planejat el govern municipal. Un model que preserva el territori, obviant la destrucció de l’entorn natural que comporta el Pla de Ponent o la tala d’arbres a la Pineda. Desenvolupament sostenible adaptat als nous temps, quan s’intenta amb esmenes que el nou PDUM, que considera tot el sector dels Joncs com a corredor natural, el segueixi considerant un sector estratègic com sortia al PGM de 1976.

Ja ha sortit l’Eramprunyà de gener

El número 201 (gener de 2021) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   Els cribratges massius desplegats per Salut tranquil·litzen els gavanencs; aquests cribratges, fets a iniciativa del Departament de Salut (amb Alba Vergés al capdavant), van detectar poca incidència del virus a la nostra ciutat. Malgrat això, la situació no està resolta i es demana a la ciutadania que no es descuidi i extremi les mesures de precaució recomanades per Salut. Marta Jiménez  exposa que la vacuna serà l’eina que ens permetrà vèncer aquesta pandèmia quan una majoria de la població estigui immunitzada; mentrestant cal seguir amb les mesures de prevenció.   L’Operació Grèvol torna a aportar seguretat als carrers i als ciutadans durant la campanya de Nadal. La Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra varen tornar a actuar conjuntament per garantir la seguretat ciutadana durant la campanya de Gavà, intensificant la seva presència en els eixos comercial per tal de prevenir delictes com furts i robatoris en establiments o a persones particulars.   ERC-Gavà demana proposa una millora urgent en la gestió de les prestacions, subsidis i cobraments dels ERTO. El col·lapse del SEPE, amb retards i errors en la gestió dels subsidis d’atur i dels ERTO ha compromès l’efectivitat d’aquesta mesura per pal·liar la crisi. Des d’ERC-Gavà vam portar al Ple una proposta oferint mesures per tal que es solucioni aquest col·lapse. Albert Massana destaca que aquest col·lapse, reconegut però no solucionat pel govern espanyol, contrasta amb l’efectivitat de la Generalitat en aquest tema, fins oferint suport logístic, tècnic i humà, sense rebre resposta.   Entrevista a Alícia Carmona i Núria Orellana, guanyadores de la tercera edició del certamen Paraules en escena (concurs d’escriptura dramàtica de Gavà),  que ens explicaran com van fer l’obra guanyadora (Ilse, versió del personatge de l’obra El despertar de la primavera) i quina és realment la implicació del jovent en el món cultural .

ERC-Gavà proposa allargar el carril bici de la platja pel carrer Fortià Casanovas

Si bé a Gavà hi ha bastants carrils bici, aquests no estan connectats entre sí i, a vegades, la seva connexió amb la resta del sistema viari no és tan segura com hauria de ser, posant en perill tant els ciclistes com la resta dels usuaris. Un d’aquests punts seria la connexió del carril bici que connecta el nucli urbà de Gavà amb el barri de Gavà-Mar i la platja. Aquest carril bici mor al carrer just passat el pont sota la via del carrer Bertran i Güell i molts ciclistes quan entren al nucli urbà continuen pel carrer Fortià Casanovas, un cop passada la carretera a Santa Creu de Calafell. Si bé aquest carrer és prou ample com perquè hi càpiguen 2 cotxes en paral·lel aquest fet fa que moltes vegades hi hagi estacionats temporalment vehicles en doble fila, dificultant la circulació simultània de bicicletes i altres vehicles, provocant retencions i molèsties i, en alguns casos, accidents. Per tot això i ja que es dóna la circumstància que s’està reformant la carretera de Santa Creu de Calafell, incorporant-hi carrils bici, des d’ERC-Gavà proposarem al  proper Ple que es prolongui el carril bici de la platja al llarg del carrer Fortià Casanovas, creant un carril bici habilitat i separat de la resta del trànsit, que permeti als ciclistes circular-hi amb seguretat i sense que es produeixin retencions.  

Oficina de Treball del SEPE (font: el nacional.cat)

ERC-Gavà reclama una millora urgent de la gestió de les prestacions i subsidis d’atur i el cobrament dels ERTO’s

Quan al mes de març es va decretar el confinament de la població i es va suspendre l’activitat econòmica no essencial (mesura essencial per contenir una pandèmia en aquell moment desbocada) hi havia el perill d’una debacle econòmica que podia superar perfectament la iniciada el 2008, abocant molts ciutadans, molts ja en situació molt precària, a la misèria. La mesura més important per pal·liar aquesta situació van ser els Expedients de Regulació temporal D’Ocupació (ERTO). Aquesta mesura permet a les empreses afectades per la suspensió de la seva activitat pel COVID suspendre temporalment els contractes dels treballadors, que passen a cobrar un subsidi equivalent a l’atur, sense que perdessin el lloc de feina. Quan l’empresa tornés a tenir activitat, els treballadors es reincorporarien al seu lloc de treball. En el fons un ERTO és com si una empresa que no pogués continuar la seva activitat ingressés en una UCI; malgrat no tenir activitat (i per tant no tenir ingressos) se li permet estalviar els sous dels treballadors amb el compromís que aquests tornin a la feina quan l’empresa surti de la UCI. Mentrestant, els treballadors tenen ingressos que els permeten seguir fer front a les despeses (hipoteca, lloguer, menjar,...) i mantenir un mínim de poder adquisitiu sense el qual es veurien abocats a la pobresa (fins perdre la llar i tot) i, alhora, conservar una capacitat de consum, sense la qual empitjoraria, encara més, l’activitat econòmica (si els aturats no tenen ingressos, no compren als comerços; sense aquests clients, els comerços tanquen). Ara bé, des d’un primer moment el SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal) es va veure desbordat pel gran nombre d’ERTO’s que havia de gestionar arribant a una situació de col·lapse i, en alguns casos de desgavell, que s’ha mantingut al llarg d’aquests 8 mesos de crisi sanitària: gent que encara no ha cobrat l’ERTO, que han cobrat el doble, que han cobrat malgrat no estar en un ERTO o que han cobrat quantitats ridícules (50, 20 o fins al cas d’un treballador que havia cobrat 28 cèntims per dos mesos d’ERTO).