Gavà

Totes les notícies

Pas de vianants "smart" (font: observatori smartcatalonia/gencat)

ERC-Gavà proposa millorar la seguretat pels vianants a l’avinguda Joan Carles I

Un dels punts negres viaris de Gavà és l’avinguda de Joan Carles I, especialment pel que fa als vianants que l’han de creuar en qualsevol dels seus punts. De fet són nombrosos els incidents fins arribar al punt que s’hi ha produït alguns accidents mortals (com podeu veure aquí o aquí). La perillositat d’aquesta via, que comença a la rotonda que la uneix amb l’avinguda Eramprunyà i la carretera de Begues i acaba a la rotonda de la gasolinera de la Sentiu (on es pot agafar la carretera que serveix d’incorporació i sortida a la C-32), es deu a diversos factors: -       Pel fet de ser com una continuació de la sortida de l’autopista, la gran longitud de la via i que sigui molt recta (amb algun revolt suau) fa que molts vehicles hi circulin molt ràpid, moltes vegades per sobre del límit permès, com si fos una via interurbana enlloc d’una via urbana. -       El fet que els dos sentits de la circulació estan separats per una mitgera, especialment en el tram comprés entre la rotonda del carrer sant Pere (piscina nova) i la del carrer sant Lluís on és més ample i hi ha diversa vegetació decorativa prop dels passos de vianant, es redueix el rang de visió dels conductors i fa que no puguin veure bé o els vianants que volen creuar o els vehicles aturats (per deixar passar els vianants) de l’altre carril. -       L’escassa il·luminació durant les hores de foscor, que dificulten encara més la visibilitat. -       Unes rotondes que reben molta afluència de circulació (especialment en les hores punta) unit a que a les seves sortides hi hagi uns passos de vianants també molt concorreguts (especialment a prop del Mercadona, després de la primera fase de construcció del Pla de Ponent). No és la primera vegada que des d’ERC-Gavà proposem que es facin millores per augmentar la seguretat d’aquesta avinguda (com podeu veure aquí) i encara que certament s’hi han fet algunes actuacions (malauradament després de cada accident mortal) aquestes no són suficients.

Ja ha sortit l’Eramprunyà de desembre

El número 200 (desembre de 2020) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   El calvari dels autònoms en temps de pandèmia: molts impostos i poques ajudes. Des de l’inici de la pandèmia, centenars de petits negocis, molts d’ells establerts en locals de lloguer, s’han quedat sense ingressos però han de seguir pagant unes despeses fixes, sense cap ajuda efectiva. Víctor Domínguez,  treballador autònom de Gavà, ens exposa el seu cas, molt semblant al de molts altres emprenedors.   Compra a prop, compra qualitat. Des de l’Eramprunyà recordem com és d’important el comerç de proximitat, vital durant els mesos de confinament i fem una crida a la ciutadania per tal que aposti pel comerç local.   ERC-Gavà demana aclarir els casos d’espionatge polític. Arran d’aquest escàndol que cada cop es fa més greu, el grup municipal d’ERC va proposar que el Ple condemnés aquest atemptat contra la democràcia; PSC, PP i C’s van bloquejar aquesta proposta. Albert Massana recorda als lectors de l’Eramprunyà que aquest és un nou cas d’una llarga llista de repressió indiscriminada per part del “deep state” contra aquells que consideren enemics polítics.   Entrevista a Jaume Grau, portaveu de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, que ens exposarà quina és la tasca d’aquesta associació creada el 2019 en la defensa del medi ambient a la nostra comarca, amenaçat de manera crítica per desenes de projectes urbanístics especulatius com el Pla de Ponent a Gavà.   Les aules catalanes es blinden contra la covid-19, malgrat els dubtes inicials, gràcies a l’efectivitat dels protocols establerts s’ha pogut garantir una educació presencial equitativa, no segregadora i segura.. Marta Jiménez. exposa el gran esforç que ha permès mantenir oberta l’escola pública, un pilar bàsic de l’estat del benestar.   La crònica d’activitats esportives i culturals destaquem que ja està a punt la presentació del nou llibre de l’estudiós local, Josep Campmany, “Gavà 1700-1818.

Connector ecològic marca PSC

Govern del PSC: garantia de la política del totxo

Des de fa un temps s’està tramitant el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM) (veure aquí) que ha de substituir el vigent Pla general Metropolità, que ja es considera que està esgotat després de 40 anys. Aquest nou pla es veu com una oportunitat de respondre als principis i valors concrets d'una societat que aspira a gaudir d'una àrea metropolitana saludable, democràtica, equitativa, socialment justa, sostenible i resilient i més concretament, en els objectius generals s’especifica que “el PDU ha de superar la lògica actual amb una mirada en la qual els espais verds i l'arbrat tenen la capacitat de proveir serveis de cultura i lleure, de regulació ambiental i d'aprovisionament. Tot plegat ha de permetre articular uns espais que reforcin les funcions ecosistèmiques i les d'ús i gaudi per part de la ciutadania”. És a dir, que es vol que aquest pla adopti com a valor fonamental la protecció explícita dels espais naturals, tant pel seu valor mediambiental com, també, pel seu valor paisatgístic i com a espai de lleure per a la ciutadania. No oblidem que, segons varies enquestes, el que més valoren els ciutadans de Gavà del seu municipi és, precisament, l’entorn natural del mateix. Ara bé, des d’ERC-Gavà hem pogut consultar les al·legacions que l’ajuntament, governat pel PSC-Gavà (que propugna, teòricament, una Gavà verda i amb una alcaldessa que és la secretària d’Estratègia i Clima del PSC) ha fet en el PDUM.i no són, precisament, en la línia de l’objectiu esmentat:      -Hi ha una queixa que no s’han inclòs al PDUM sectors ja planificats però no desenvolupats en el PGM de 1976 i que una de les premisses del PDUM és la no ocupació de més sòl. És a dir, que el nou pla no incorpora ni el Pla de Ponent ni el del Joncs.      -Defensen que aquests dos plans són estratègics dins l’AMB a nivell residencial i d’activitat econòmica i que això no es té en compte al nou Pla i especifiquen que això és així perquè es considera que tot el sector dels Joncs és un espai d’interès per a la connectivitat ecològic i que, a més, està en una zona de flux preferent pel que fa a zones inundables justificant que en els plans vigents ja es reconeix que tant el Pla de Ponent com els Joncs són connectors ecològics i que es delimiten “uns espais” per protegir-los; de lo de que són espais inundables venen a dir que ho estan estudiant (resposta estàndard del PSC-Gavà).

ERC-Gavà valora negativament els pressupostos de 2021

El passat dimecres es va aprovar els pressupostos municipals per al 2021. Si bé en aquests pressupostos hi ha un augment de la despesa en partides socials, aquesta ni es tan gran com podria ni s’aborden problemàtiques que, a parer d’ERC-Gavà, són de gran importància per al municipi. A més, molt d’aquest increment és gràcies a un augment de les subvencions que altres administracions (com la Diputació o la Generalitat) han fet en aquest sentit més que un reequilibri del pressupost a nivell local. Des d’ERC-Gavà havíem presentat diverses esmenes, algunes d’elles ja recurrents i que, a més, havien estat aprovades pel PSC i incloses al pressupost però finalment incomplertes pel govern municipal, com la remodelació del camí de Ca n’Espinós, però totes van ser rebutjades. Com sempre, havíem demanat una reducció en la despesa desmesurada que aquest ajuntament destina en propaganda així com una reducció de la despesa actual que es fa en la revista Bruguers; això permetria que es poguessin destinar uns 260.000€ per quadrar els comptes de Presec (que fa una tasca imprescindible) o en ajudar més els sectors afectats per la crisi del COVID. Així mateix, en cas que es poguessin cobrir les inversions esmentades amb altres recursos, es podrien destinar aquests recursos en altres qüestions urgents, com solucionar l’abandó que pateixen alguns barris del nostre municipi, com can Tries (amb un Centre Cívic molt deteriorat) o en el ja esmentat ca n’Espinós. Així mateix, cal una millora general en el pressupost de manteniment de la nostra ciutat, amb uns carrers cada cop més deteriorats i amb dependencies municipals (com en el cas del Museu i la piscina i el jardí del recinte) que semblen abandonades. No entendrem mai com un ajuntament pot destinar cada cop més recursos a GTI per tal de perpetrar un projecte urbanístic especulatiu i altament lesiu per l’entorn com el Pla de Ponent quan no té cura dels barris existents. Constatem que en aquests pressupostos tampoc hi ha n’hi s’han acceptat propostes destinades a pal·liar la necessitat d’habitatge assequible o de lloguer social: ni hi ha cap recàrrec de l’IBI per pisos buits ni tampoc cap partida destinada a l’adquisició de blocs de pisos en construcció però amb les obres paralitzades des de fa anys amb el fi d’obtenir o ampliar o potenciar un parc d’habitatges on el destí tant podria ser per pisos de lloguer social com tenir pisos per emergències socials.

ERC-Gavà demana que no s’instrumentalitzi la pandèmia per motius electoralistes

La setmana passada es va publicar una carta conjunta (veure aquí) d’alcaldes del PSC del Baix Llobregat i l’Hospitalet en que s’exigia que la Generalitat permetés la reobertura immediata (amb la màxima seguretat) dels establiments d’hoteleria i restauració); en tot l’escrit es fa referència a les dificultats econòmiques dels treballadors del sector (ja siguin autònoms o assalariats) i que estem vivint "la pitjor crisi sanitària, econòmica i social de les últimes generacions”. En lo darrer estem completament d’acord, però en l’escrit no hi ha cap referència a la raó de perquè la Generalitat va decretar el tancament temporal d’aquests establiments, com si hagués estat un capritx o una ocurrència estranya. La realitat, que cal recordar, és que el tancament fou fet per recomanació de molts experts davant el creixement dels casos de Covid a tot Catalunya i al creixent perill de col·lapse de les UCI’s per aquesta raó. I aquesta decisió no és pas estranya; a França, amb la meitat d’incidència de contagi que tenia Catalunya quan es va fer el tancament, també ha decretat unes mesures de confinament que inclou el tancament de bars i restaurants (veure aquí). Certament, fins que no siguem capaços de controlar eficaçment la propagació del virus (bàsicament, fins que no disposem d’una vacuna efectiva i segura i es pugui aplicar a gran part de la població) aquestes mesures de confinament (siguin parcials, que afectin més o més sectors durant més o menys temps) seran recurrents i mai, mai, seran una decisió fàcil per a cap govern. Confinar avui perjudicant econòmicament el sector afectat o espero un temps a veure si el ritme de contagis no creix? Si no creix bé, però si creix, potser el confinament haurà de ser més dur i mentrestant la pandèmia s’ha fet més greu per no haver confinat abans. L’únic que es pot fer es confiar en els consells dels experts i tractar de compaginar com es pugui el control de la pandèmia amb no perjudicar (encara més) l’activitat econòmica.

Façanes de l'ajuntament de Barcelona, el Parlament i la Generalitat de Catalunya, institucions amenaçades per l'espionatge

ERC-Gavà demana aclarir els casos d’espionatge polític per higiene democràtica

A partir de la “operació kitchen” i després de l’esperpent de la operació “Volkhov”, famosa pel fet que Rússia anava a enviar 10.000 soldats a Catalunya en suport de la independència (fet que suposaria un atac directe a un estat membre de la OTAN amb les greus conseqüències que comportaria), s’ha sabut que líders independentistes van ser espiats, a través dels seus telèfons mòbils, ja el 2017 i, a partir de l’abril i maig de 2019, mitjançant una aplicació anomenada “Pegasus”. Aquest programari, desenvolupat per l’empresa israeliana NSO; està destinat per a ser utilitzat per part de governs i cossos de seguretat únicament amb l’objectiu de combatre el crim i el terrorisme. Segons els dos mitjans de comunicació que van desvetllar la notícia d’espionatge, The Guardian i El País, el programa va ser instal•lat a través d’una fallada de seguretat de WhatsApp, empresa que ja s’ha implicat en aquest afer (veure aquí), i permet entre d’altres qüestions activar el control remot de la càmera i el micròfon, escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla o revisar l’historial de navegació. Ara bé, aquest programa no s’ha utilitzat amb la finalitat per la que va ser creat (combatre el terrorisme) sinó que s’ha utilitzat fraudulentament per espiar i perseguir els representants d’una determinada ideologia política; entre altres, el President del Parlament Roger Torrent, el diputat, ex-conseller d’Exteriors i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, l’ex-diputada i exiliada Anna Gabriel, el director tècnic del Consell per la República, Sergi Miquel, el membre de l’ANC, Jordi Domingo, així com Xavier Vendrell, David Madí, Oriol Soler, Josep Lluís Alay i molts altres. Aquesta és una mostra més de l’anomenada causa general contra l’independentisme, fonamentada en la invenció de càrrecs i imputacions rocambolesques sense el més mínim fonament, totes inventades per la delirant imaginació del tinent coronel Baena, altrament conegut com a Tácito a les xarxes socials.

Ja ha sortit l’Eramprunyà de novembre

El número 199 (novembre de 2020) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   Centenars de gavanencs i gavanenques es manifesten contra el Pla de Ponent. El passat 3 d’octubre, convocats per la plataforma Salvem el Calamot, veïns i veïnes de Gavà i municipis propers van protestar contra aquest macroprojecte especulatiu que amenaça el darrer pulmó verd metropolità per construir-hi 5.000 habitatges nous quan el creixement anual de Gavà es situa en 105 habitants. Miquel Rosselló exposa les mancances i contrasentits d’aquest Pla, defensant la necessitat que es consulti la ciutadania sobre aquest afer.   Impuls a la llei d’amnistia. L’entitat cívica Amnistia i Llibertat ha elaborat una proposta de llei que anul·li les causes de tots els represaliats polítics. Per tal que arribi a ser discutida al congrés calen moltes firmes; a Gavà ja se n’han recollit 200.   ERC-Gavà demana més aparcaments Park & Ride. Aquesta proposta es fa amb l’objectiu d’incentivar l’ús del transport públic (i reduir la contaminaciò) creant aparcaments reservats als usuaris al costat de les estacions, actuant com a punts d’intercanvi entre transport privat i transport públic. Albert Massana destaca el suport d’ERC-Gavà aquesta mesura i altres similars per tal que el transport públic sigui la millor opció davant l’ús del transport privat.   Entrevista a Víctor Escolano, farmacèutic i el delegat per representar totes les farmàcies de Gavà, que ens explicarà quin ha estat el paper de les farmàcies i quines mesures han emprès davant l’amenaça del Covid-19 i com valoren la resposta a la crisi que han fet les administracions.   La Sanitat, reforçada pel govern amb més personal i despesa, Malgrat les dificultats econòmiques, el Departament de Salut ha incrementat la despesa sanitària en 300 milions d’€ i ha incorporat 416 professionals per fer el rastreig de la Covid-19 i 500 administratius.

ERC-Gavà demana que es millori l’atenció al ciutadà de l’Ajuntament

Al començament del confinament iniciat el mes de març, entre altres restriccions fetes per tal d’aturar l’avanç de la pandèmia, va comportar el tancament de l’atenció presencial a la Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de Gavà, obligant que tots el tràmits i gestions s’haguessin de fer de manera telemàtica. Així mateix i per tal d’evitar situacions que provoquessin nous rebrots del virus, quan va arribar el desconfinament i, finalment, es va reprendre l’atenció presencial a l’OAC, aquesta es va fer amb restriccions, evidentment necessàries i comprensibles ateses les circumstàncies, com la obligatorietat de demanar cita prèvia (per evitar aglomeracions a la recepció de l’ajuntament) o que s’incentivés la ciutadania, en la mesura del possible, a prioritzar l’atenció telemàtica a la hora de fer gestions. Des d’ERC-Gavà ens consta que des del govern municipal s’intenta millorar l’atenció als usuaris, especialment a través de la finestra virtual des d’on es poden fer les gestions per via telemàtica (vegeu l’enllaç a aquesta opció aquí). Ara bé, al llarg dels darrers mesos hem rebut moltes queixes per part d’usuaris que o bé perquè no tenen accés a la xarxa o no poden o no saben desenvolupar-se en el món digital (especialment persones grans) i que tenen molts problemes per fer les seves gestions de forma presencial. Això inclou aquells ciutadans i ciutadanes que, malgrat poder fer les seves gestions de manera telemàtica, al no tenir impressora, també tenen problemes a la hora que a la OAC se’ls facilitin els documents requerits mitjançant les dites gestions de manera presencial. Així mateix també hem rebut queixes d’usuaris que o bé es passen llargues estones trucant per telèfon a l’ajuntament i no els atén ningú o bé, quan algú els respon des de l’OAC, no els donen les instruccions adients per fer les seves gestions. En algun cas, fins i tot la persona de l’OAC que va contestar al telèfon es va negar a identificar-se.

Pancarta en favor del lloguer just (Font: CCMA)

La regulació dels preus del lloguer: una mesura bàsica.

Des d’ERC-Gavà sempre s’ha defensat l’aplicació de diverses mesures, ja sigui mitjançant l’oferiment d’incentius als propietaris (com es pot veure aquí), defensant la regulació del preu del lloguer (aquí) o proposant la creació i/o ampliació dels parc públics d’habitatge social de lloguer (aquí), per tal de garantir el dret a l’accés a un habitatge digne. Com s’ha demostrat a moltes poblacions, inclosa Gavà, la problemàtica d’habitatge és causada, més que en la manca de vivendes construïdes, per l’alt preu de les mateixes, tant de compra com de lloguer, fruit de l’especulació. A més, cal tenir en compte la divergència existent entre els sous dels ciutadans i el cost creixent dels preus del lloguer i compra de pisos. Es considera que un màxim del 30% de la renda destinat a l’habitatge és un percentatge adequat als paràmetres de dignitat d’accés a l’habitatge però des de fa anys que aquest percentatge es supera fins arribar a una mitjana del 50% (veure aquí), arribant a ser superior en algunes zones (com a l’àrea Metropolitana), on el preu de lloguer d’un pis sol estar entorn els 900€, xifra que molts treballadors és el que cobren al mes. A més cal tenir present que, especialment des de la crisi del 2008, estem en una situació de precarització creixent del món laboral, no només pel que fa als sous sinó també pel que fa a la generalització dels contractes temporals enfront dels contractes indefinits i, també, per la disminució de requisits que permeten rescindir aquest tipus de contracte des de la reforma laboral. Aquesta era la situació “normal” abans que esclatés la crisi sanitària del Covid, amb les conseqüències econòmiques que comporta i comportarà, agreujant la situació abans descrita. D’altra banda, aquesta crisi també ha portat en primer terme la situació del lloguer dels locals comercials. Com en cas del lloguer de l’habitatge, la situació “normal” és, en general,  l’alt preu dels mateixos que, en molts casos, condicionen molt negativament la continuïtat dels comerços, tant dels que porten dècades (i per tant, de solvència provada) i han de tancar per una gran pujada sobtada del preu, com especialment aquells oberts recentment, impedint que els nous emprenedors puguin desenvolupar el seu negoci.