Gavà

Totes les notícies

La riera dels Canyars contaminada per aigües residuals.

Entitats ecologistes de Gavà denuncien la hipocresia de l’Ajuntament respecte el medi ambient.

Les entitats referents de l’ecologisme a Gavà: UME, Quercus, Les Agulles i la Mata de Jonc, han redactat un manifest conjunt arran l’adhesió per part de l’ajuntament de Gavà a la carta de principis de "Water Wise Cities" quan en realitat no compleix ni un dels requisits per fer-ho.   Les entitats remarquen que aquesta és una nova mostra de la hipocresia persistent de l’ajuntament amb la seva política mediambiental, que consisteix en una estratègia de rentat verd, és a dir, fer contínues campanyes propagandístiques (englobades en la marca “Gavà Naturalment”) en que diu que vetlla pel medi ambient i la protecció de l’entorn natural quan en realitat promou projectes i polítiques altament lesives del mateix.   En el manifest es fa relleu que la gestió de l’aigua a Gavà no és precisament exemplar, referent especialment a la problemàtica de les rieres, que haurien de ser font de vida quan plou però que acaben formant part del sistema de clavegueram, ja que Gavà no disposa (per desídia per part de l’Ajuntament, que encara no té cap pressupost per fer-ho) d’un sistema diferenciat de clavegueram per a les aigües pluvials de les residuals (com si tenen altres municipis propers), fet que fa que quan plou molt, la depuradora es col·lapsi i les aigües residuals s’aboquen a les rieres, amb un fort impacte ambiental provocant que, també, s’hagi de prohibir el bany a la platja. (Aquesta problemàtica  va sortir fa uns mesos al programa “Tot es mou” de TV3 i podeu veure el vídeo aquí). També s’esmenta que, per la manca d’una xarxa diferenciada, Gavà no pot utilitzar al 100% aigua reciclada per a la neteja i el reg i que només es fa servir en unes poques parcel·les.   També es denuncia el projecte urbanístic del Pla de Ponent que preveu la urbanització de l’espai que queda sense edificar entre Gavà i Castelldefels (prop de l’esmentada riera dels Canyars) i que implicaria la construcció d’unes 5000 noves cases.

Imatge dels animals en espais minúsculs a la Torre Lluch (gener 2019).

ERC-Gavà insta al govern local a que vetlli pel benestar dels animals.

El gener d’enguany ERC-Gavà va presentar al ple municipal un prec referent a l’exposició d’animals (que podeu consultar aquí) en el campament dels reis mags, fet que va provocar nombroses queixes tant d’entitats com de particulars, ja que els animals estaven reclosos en espais massa petits i estaven exposats a so i llum massa forts per a ells.   En el prec demanàvem que per als futurs actes, ja fossin per Nadal o per altres ocasions, es tingués en compte els principis ètics, socials i medi-ambientals aprovats pel Ple el 22 de desembre de 2011 i s’evités qualsevol acte que impliqui situacions que facin patir els animals.   La resposta que vam rebre és que la presència dels animals responia a un objectiu didàctic per acostar al públic el “meravellós mon dels animals de granja” ja que avui en dia els més petits no tenen cap contacte amb aquests animals. Ara bé, malgrat això, es varen comprometre a valorar la seva continuïtat el proper any.   Des d’ERC-Gavà valorem positivament que els menuts que viuen a ciutat coneguin els animals de granja, però entenem que els objectius didàctics no poden ser excusa per vulnerar la Llei de protecció dels Animals de Catalunya i considerem que hi ha altres alternatives a l’exposició d’animals vius en una fira (amb el patiment que els suposa) per tal d’assolir l’objectiu didàctic esmentat.   Per tant, instem al govern municipal que enguany es comprometi a no utilitzar l’exposició d’animals vius per a les fires i festes organitzades per l’ajuntament i que, en cas que es vulgui repetir l’objectiu didàctic de l’any passat, es substitueixen per altres recursos (xerrades, audiovisuals,...) que permetin educar sense fer patir els animals. Podeu consultar el prec íntegre aquí.  

Interior de la biblioteca amb estudiants.

ERC-Gavà demana que és millori el servei de WIFI de la biblioteca Josep Soler Vidal.

El passat ple de novembre, ERC-Gavà va presentar un prec referent a les mancances que té el servei de WIFI de la biblioteca Josep Soler Vidal, tant per les ocasions en que no funciona com pel fet que hi ha zones de la biblioteca sense cobertura i, també, per la manca de potència de la mateixa, que no és suficient, especialment en època d’exàmens, quan la biblioteca està molt concorreguda.   Cal tenir en compte que, especialment al llarg de la darrera dècada, la pràctica docent, en tots els nivells (des de primària al estudis universitaris), ha anat incorporant les tecnologies de la informació com a eina de treball habitual més que com un element auxiliar més. Actualment, els alumnes tenen a la seva disposició plataformes virtuals on poden, entre altres, consultar el temari, bibliografia complementària, fer exercicis, comunicar-se tant amb el professor com els companys i, en molts casos, hi tenen el llibre de text en format digital (que substitueix el llibre de text en format físic). Per tant, en el moment d’estudiar, fer tasques,... necessiten una connexió estable a la xarxa.   Des d’ERC Gavà hem rebut bastantes queixes d’usuaris de la biblioteca en que ens informen de les mancances abans esmentades i que la resposta de l’Ajuntament és que tot funciona bé excepte en alguns moments puntuals en que cau el servei.   La resposta per part del Govern del PSC al prec és que no tenen constància de queixes d’usuaris però que estant “reflexionant” sobre el tema per millorar la xarxa de tots els equipaments municipals i que quan ho tinguin “estudiat” començaran a millorar el servei. Una resposta com a mínim curiosa; segons ells el servei funciona perfectament (no tenen queixes) però estan treballant per millorar un servei que, a priori, funciona perfectament.   En tot cas, des d’ERC-Gavà valorem positivament que l’Ajuntament s’impliqui en un servei bàsic per als alumnes de la nostra ciutat i en farem un seguiment de la millora del servei, esperant que aquesta millora sigui efectiva i no només una declaració de bones intencions.

ERC-Gavà i Junts per Gavà presentaran una declaració política conjunta reclamant un diàleg sense restriccions entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat.

Amb les darreres eleccions al congrés i el senat del 10 de novembre s’ha pogut comprovar que l’independentisme roman fort i representa a una bona de la ciutadania de Catalunya. Ni la repressió ni els intents destralers de criminalitzar aquests sector de població (amb peticions incloses per part de certs sectors d’il·legalitzar-ne els partits representatius), faran desaparèixer un conflicte polític que ja fa uns 10 anys que dura.   Ja el 25 de novembre de 2009 tots els diaris catalans van fer una editorial conjunta en que advertien que una sentència del TC que impliqués una retallada significativa de l’estatut de Catalunya, que ja havia estat ratificat a les urnes, encetaria un conflicte amb una part molt important dels catalans. Aquesta previsió es va fer efectiva quan el juliol de 2010 el TC va retallar l’estatut, consumant un cop a l’estat de dret (en paraules de l’aleshores president José Montilla), provocant una onada de desafecció cap a les estructures de l'estat espanyol, la resposta del qual, fins ara, ha estat el menyspreu i la repressió.   Aquest ha estat des d’un primer moment un conflicte polític que ha estat mediatitzat per un poder judicial que ha obeït més a l’interès d’uns partits que sempre han utilitzat aquest conflicte per treure’n rèdits electorals i, alhora, per amagar les pròpies vergonyes.   Des dels partits independentistes sempre s’ha intentat buscar una solució dialogada a aquest conflicte des del principi, ja començat pel president Mas, seguint amb el president Puigdemont i el president Torra; la resposta a aquestes iniciatives de diàleg ha estat sempre o un no o, simplement, no hem rebut resposta. Aquesta manca de diàleg ha provocat que el conflicte fos cada cop més cru i que impliqués la judicialització de la política.   Per tot això, ERC-Gavà i Junts per Gavà presentarem una declaració política en el proper ple en el que, entenent que si hi ha voluntat política es pot resoldre políticament el conflicte, proposem: Instar al govern espanyol a acceptar un diàleg bilateral amb el govern català.

ERC-Gavà demana al Govern Municipal que busqui solucions a les reiterades inundacions a la Plaça Balmes.

ERC-Gavà presentarà al proper ple municipal una proposta referent a la problemàtica existent a la plaça Balmes, especialment a la cruïlla dels carrers Sant Pere i Montflorit, que, des de fa un temps, pateix inundacions de manera recurrent.   Si bé és cert que a Gavà hem patit pluges intenses que han provocat inundacions puntuals en punts concrets de la població, com el pas sota la via de l’avinguda Bertran i Güell, zones a prop del Barnasud o al final de la Rambla, aquests punts ja són reconeguts com a zona inundable pel fet que estan gairebé a nivell del mar i l’aigua que segueix el pendent del poble s’hi acumula.   El cas de la plaça Balmes és similar. Està sobre el llit d'una antiga riera, canalitzada i subterrània, però tot i així segueix sent una zona que per l’orografia de la trama urbana facilita l’acumulació d’aigua en episodis de pluja intensa, de forma que en algun cas ha inundat els baixos dels habitatges propers. Molt possiblement, aquests episodis d’inundacions siguin fruit d’un mal estat del clavegueram o la saturació de les conduccions, cosa que provoca la formació d’un tap en aquella zona o a prop, i que s’hi s’acumuli l’aigua fins que desborda i provoca les inundacions esmentades. Entenent que és competència municipal el manteniment del clavegueram, i reclamem al govern del PSC que faci les accions pertinents per tal de localitzar quin és el problema i, seguidament, hi busqui una solució apropiada per tal que els veïns afectats no pateixin els episodis d’inundació referits.  

ERC-Gavà lamenta la manca de sensibilitat del PSC cap al barri de ca n’Espinós, denegant una inversió per a la millora del camí d'accés al barri

A inicis d’octubre ERC-Gavà va presentar una sèrie d’esmenes al projecte de pressupost per al 2020 que, entre altres propostes de caràcter social, cultural i de conservació del patrimoni, incloïa una dotació de partida de 300.000 € ampliables per a la millora del camí a ca n’Espinós, ja que aquest està en una situació d’abandó i deteriorament. Cal indicar a més que aquesta obra ja havia estat pactada entre el PSC i ERC-Gavà en els pressupostos de 2019, cosa que es va incomplir. Una vegada més, el PSC-Gavà fa evident que, per a ells, hi ha zones de Gavà (com l’esmentat barri) que ignoren. Davant l’evident incompliment del pacte acordat el 2019, ERC-Gavà va tornar a demanar que s’inclogués una partida específica al pressupost del 2020 per a aquesta finalitat, però el PSC no l’ha acceptat. El PSC s’excusa dient que la responsabilitat és de la Generalitat, que ho havia de finançar a través del Pla de Barris i no ho ha fet, una afirmació falsa, perquè el Pla de Barris ja ha caducat i, quan hi havia termini perquè l’Ajuntament ho demanés, aportant la meitat del cost de l’obra no ho va fer.   Ara que el Pla de Barris ja no existeix, cal remarcar que el camí de ca n’Espinós és un camí veïnal, i per tant qui en té la competència plena i exclusiva és l’Ajuntament de Gavà. L’excusa de culpar la Generalitat de tots els mals del municipi –mantra recurrent quan volen fugir d’estudi– no serveix. ERC-Gavà reclama que el Govern Municipal rectifiqui la seva actitud de deixadesa i compleixi les seves obligacions amb els veïns de Gavà, no estigmatitzant barris concrets i tractant tot el veïnat per igual, i deixi d’una vegada d’obsessionar-se únicament en macro-projectes especulatius i destructius com el del Pla de Ponent, i que atengui les necessitats reals de la ciutadania de Gavà.  

ERC-Gavà fa una crida a votar massivament a les eleccions del 10 de novembre.

Per segona vegada, aquest diumenge tornem a estar convocats a votar en unes eleccions al congrés i al senat per causa de la incapacitat dels partits espanyols d’arribar a acords d’investidura. Ja va passar amb les eleccions del desembre de 2015, que es van repetir el 2016; una mostra més del desgavell polític i institucional en que està instal·lat el Regne d’Espanya, no només però sobretot, per la incapacitat dels partits espanyols de buscar una solució política i dialogada a les demandes d’un referèndum fetes per la major part dels votants de Catalunya.   En aquests anys hem vist com un moviment pacífic, no-violent i basat en l’exercici del drets fonamentals propis d’una democràcia ha rebut una resposta en forma de repressió, de criminalització de l’adversari i en la judicialització de la política, exemplificat en el judici als presos polítics, qüestionat per diverses organitzacions internacionals per la seva manca de garanties i que ha comportat penes de presó que sumen 99 anys simplement per seguir el mandat de les urnes.   A més, darrerament, hem vist com el PSOE, que fins fa no massa encara reclamava diàleg, que es fes política, que la política no es podia fer als jutjats i a qui des d’ERC i EH Bildu se li va oferir una abstenció per a la investidura sempre que pactés amb Podemos i oferís una via de diàleg, sembla que ha optat, una vegada més, per intentar un pacte amb partits, com Ciudadanos o el PP, que en el seu discurs només hi ha autoritarisme i repressió.   Durant els mesos posteriors a les eleccions d’abril, el PSOE ha actuat atacant furibundament els partits que, com ERC, li permetien desencallar el conflicte (o com a mínim, intentar-ho); sembla com si es busqués un bloqueig d’aquesta opció i, amb l’excusa que només amb Podemos no suma prou escons i pel bloqueig dels partits independentistes, justificar un pacte amb Ciudadanos (que molts dels votants del PSOE no volen). En no aconseguir-ho, el PSOE ha optat, menystenint els votants (que es veu que no voten correctament), per unes noves eleccions.

Torres d'habitatges projectades davant la C-245

ERC-Gavà proposa una moratòria del Pla de Ponent i replantejar la política urbanística de Gavà.

Fa gairebé 14 anys es va aprovar el Pla de Ponent, encara que les primeres propostes del mateix es van començar fer públiques a finals de la dècada dels 80, en base al Pla General Metropolità de 1976 i implica la urbanització de l’espai que hi ha entre Gavà i Castelldefels, eliminant el corredor natural entre el Garraf i el Delta del Llobregat.   Aquest pla s’havia d’executar entre els anys 2006 i 2017 en previsió d’un creixement anual local de 1034 habitants (encara que el creixement real ha estat de 174) i ja, des d’un inici, fou rebutjat per la majoria de la ciutadania de Gavà que no vol veure com es destrueix l’entorn natural de la ciutat. Davant aquest rebuig, el pla va incorporar la construcció d’habitatge social, però com ja ha exposat ERC-Gavà anteriorment, les promocions que s’han fet no han beneficiat als ciutadans de Gavà (i molt menys els joves) pels alts requisits de solvència econòmica que requereix la hipoteca necessària per adquirir un pis de protecció oficial.   Des d’ERC-Gavà considerem que aquest Pla respon a uns plantejaments obsolets en que l’únic que es tenia en compte era el creixement continuat de les ciutats i una economia basada en l’especulació immobiliària, sense tenir en compte l’impacte que aquest creixement té sobre el medi, la sostenibilitat a llarg termini i el benestar ambiental de la població.   Actualment hi ha altres criteris en vigor i, especialment en resposta a l’emergència climàtica mundial, s’han explicitat en noves lleis i nous plans urbanístics que invaliden les premisses del Pla de Ponent (sense anar més lluny, el CAP-3 al Calamot avui no es podria aprovar per excés de pendent i, també, des del greu episodi de sequera de 2008, l’aqüífer del Delta del Llobregat és estratègic i perillaria amb la urbanització del sud del Caçagats).   Per tot això, i considerant que Gavà és un municipi que s’ha posicionat clarament i públicament preocupat pels efectes del canvi climàtic i a favor de la sostenibilitat, entenem que, naturalment, adopti mesures concretes en aquest sentit.

ERC-Gavà i Junts per Gavà presenten una declaració política conjunta de resposta a la sentència i reclamen l’amnistia dels presos polítics.

El passat 14 d’octubre, l’estat espanyol va demostrar, una vegada més, que davant un moviment pacífic, democràtic i que sempre ha defensat que els problemes es solucionen parlant, ha optat per respondre amb la repressió, la criminalització del pluralisme polític i retallant i limitant drets fonamentals que defineixen les democràcies i l’estat de dret, com el dret de reunió i manifestació.   Constatem que els presos polítics han estat jutjats per les seves idees i no pels seus actes i que el principal objectiu d’aquest judici polític és criminalitzar la dissidència i les protestes i manifestacions pacífiques, fent que el règim del 78 es mostri com és en realitat: autoritari, repressor de la dissidència i que busca el sotmetiment de l’adversari polític.   Aquesta sentència ignora i menysté els avisos fets per diverses organitzacions internacionals, com el grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides, així com els tractats internacionals que recullen el dret de l’autodeterminació.   Preocupats profundament per aquesta situació d’excepcionalitat que implica l’amenaça directa de drets i llibertats dels ciutadans i la renúncia de l’estat a donar una resposta raonada, dialogada i pacífica a les demandes pacífiques de la ciutadania, tant Junts per Gavà com ERC-Gavà reclamem que el Ple adopti els següents acords:   El rebuig a la sentència pel que comporta de regressió de drets i llibertats. La llibertat immediata dels presos i preses polítics i la seva amnistia. El compromís amb el dret fonamental d’autodeterminació en base del qual resoldre el conflicte polític existent. Constatar el caràcter pacífic del moviment independentista i condemnar els intents de criminalitzar-lo. Que el govern de l’Estat respecti la legitimat dels càrrecs electes i les institucions, com a màxima expressió de la sobirania popular. La ferma voluntat de garantir els drets i llibertats de tota la ciutadania, el diàleg, la pluralitat política i els principis democràtics.