Gavà

Notícia

ERC-Gavà i Junts per Gavà presentaran una declaració política conjunta reclamant un diàleg sense restriccions entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat.

Amb les darreres eleccions al congrés i el senat del 10 de novembre s’ha pogut comprovar que l’independentisme roman fort i representa a una bona de la ciutadania de Catalunya. Ni la repressió ni els intents destralers de criminalitzar aquests sector de població (amb peticions incloses per part de certs sectors d’il·legalitzar-ne els partits representatius), faran desaparèixer un conflicte polític que ja fa uns 10 anys que dura.
 
Ja el 25 de novembre de 2009 tots els diaris catalans van fer una editorial conjunta en que advertien que una sentència del TC que impliqués una retallada significativa de l’estatut de Catalunya, que ja havia estat ratificat a les urnes, encetaria un conflicte amb una part molt important dels catalans. Aquesta previsió es va fer efectiva quan el juliol de 2010 el TC va retallar l’estatut, consumant un cop a l’estat de dret (en paraules de l’aleshores president José Montilla), provocant una onada de desafecció cap a les estructures de l'estat espanyol, la resposta del qual, fins ara, ha estat el menyspreu i la repressió.
 
Aquest ha estat des d’un primer moment un conflicte polític que ha estat mediatitzat per un poder judicial que ha obeït més a l’interès d’uns partits que sempre han utilitzat aquest conflicte per treure’n rèdits electorals i, alhora, per amagar les pròpies vergonyes.
 
Des dels partits independentistes sempre s’ha intentat buscar una solució dialogada a aquest conflicte des del principi, ja començat pel president Mas, seguint amb el president Puigdemont i el president Torra; la resposta a aquestes iniciatives de diàleg ha estat sempre o un no o, simplement, no hem rebut resposta. Aquesta manca de diàleg ha provocat que el conflicte fos cada cop més cru i que impliqués la judicialització de la política.
 
Per tot això, ERC-Gavà i Junts per Gavà presentarem una declaració política en el proper ple en el que, entenent que si hi ha voluntat política es pot resoldre políticament el conflicte, proposem:
  • Instar al govern espanyol a acceptar un diàleg bilateral amb el govern català.
  • Que aquest diàleg no es vegi limitat per una interpretació tancada de la Constitució i que impliqui el dret a decidir.
  • La redacció d’una llei d’amnistia amb l’esperit i l’objectiu similar que la del 1977.
Podeu consultar la declaració política íntegra aquí.