Gavà

Notícia

Espai públic: la pluralitat és la base de la democràcia

El passat 26 de maig, el Tribunal Suprem va emetre la sentència que invalida la decisió de l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife havia pres, en sessió plenària, en que reconeixia i penjava la bandera tricolor canària el 2016.Inicalment, el Tribunal Superior de Justícia de Canàries havia donat la raó a l’ajuntament però l’Advocacia de l’Estat va actuar d’ofici, portant el cas al Suprem, amb el resultat esmentat.

Aquesta sentència, que fixa doctrina, estableix que els ajuntaments i les demés institucions públiques no són subjectes titulars del dret fonamental de la llibertat d’expressió i, per tant, no poden mostrar cap tipus de banderes mi ensenyes ni símbols a cap edifici públic, exceptuant la bandera municipal, de la comunitat, espanyola i europea, encara que la decisió de posar un símbol o no gaudeixi de la majoria o unanimitat al ple municipal, representant de la voluntat col·lectiva dels ciutadans del municipi.

Aquesta sentència, que defensa una pretesa neutralitat, en realitat estableix una censura de fet de l’expressió de la voluntat popular en edificis i vies públiques, negant la pluralitat que sí ha de ser el fonament de les institucions públiques i tallant la imprescindible connexió entre les institucions i els diversos col·lectius que exerceixen com a motors de la lluita pels drets fonamentals.

Perquè no oblidem que aquesta sentència prohibeix TOTS els símbols que no siguin les 4 banderes abans esmentades. Això inclou, per exemple, des de la bandera LGTBI+ en els dies assenyalats, la lila dels moviments feministes i en contra la violència domèstica, als crespons negres en record de les víctimes del terrorisme o del coronavirus fins els llums per desitjar un Bon Nadal.

Molts d’aquests símbols no són estrictament polítics o ideològics, sinó que representen la voluntat consensuada de la societat per avançar cap a un món més just, més democràtic, que rebutja qualsevol discriminació... com pot ser que una administració que representa aquests valors, estar impedida de de defensar-los de manera pública, en representació del conjunt de la ciutadania que també els defensa i s’hi sent representada? És un contrasentit que voreja l’absurd.

Per tot això, des d’ERC-Gavà vam proposar una moció al ple, aprovada per tots els grups municipals excepte PP i C’s, que proposa:
  •     - Las solidaritat de l’Ajuntament de Gavà amb el de Santa Cruz de Tenerife rebutjant aquesta sentència que legalitza la censura.
  •     - Que les administracions estableixin un procediment que els permeti manifestar el seu recolzament a celebracions com el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ o el dia de la Dona, per manifestar el seu rebuig davant determinades realitats com les derivades d’actes de violència de gènere o actes terroristes.
  •     - Traslladar els acords adoptats a l’Observatori Contra l’Homofòbia com a entitat activista dels drets LGTBI+ i als col·lectius de defensa dels drets de les dones.
  •     - Traslladar aquests acords al Govern de la generalitat, al Gobierno de España, al Tribunal Supremo i a la ciutadania de Gavà a través dels mitjans de comunicació municipals.