Gavà

Notícia

ERC-Gavà proposa millores a la gestió del Museu i les Mines

Al començament de la Pandèmia i amb el primer decret de confinament ara ja fa gairebé un any, varen tancar, entre altres equipaments, el Museu Municipal i el Parc arqueològic de les Mines Prehistòriques Gavà; i ja no han tornat a obrir més.
 
Ja al passat mes de juny, quan Gavà va entrar a la 2a fase del desconfinament de la 1a onada i es podien tornar a obrir els equipaments públics, des d’ERC-Gavà vam destacar en un comunicat (que podeu consultar aquí) que la reobertura dels mateixos o bé anava amb retard o bé, com en el cas del museu o les mines, ni estava planificada.
 
Ara que ja entrem al mes de març, aquests equipaments romanen tancats. El museu, tot i que s’hi estan fent obres a la part exterior, l’interior segueix sent visitable i, per les sever característiques es podrien aplicar les mateixes mesures sanitàries que molts altres museus catalans han aplicat i estan oberts.
 
I sobta que una instal·lació tant important, que permet resseguir la història de la ciutat i que és el punt de referència per conèixer els nombrosos indrets històrics del nostre municipi i que, a més,  poden ser un referent per a un turisme sostenible i de qualitat (com des d’ERC-Gavà ja vam exposar aquí) segueixi tancat i sense cap pla de reobertura.
 
Pel que fa a les Mines, si bé hi ha el motiu tècnic que la part de la mina artificial que serveix com a espai didàctic no està ben ventilada, té una solució que és, precisament, dotar la zona d’un sistema de ventilació adient; si es vol, es pot.
 
Ara bé, el principal motiu pel que romanen tancats és que l’empresa que ho portava ha fet fallida i no tornarà a licitar, però atès que es tracta d’equipaments molt significatius per entendre la ciutat, es pot, si hi ha voluntat política, solucionar aquest entrebanc.
 
Per tot això, des d’ERC-Gavà vam fer una proposta al Ple Municipal del passat dijous, 25 de febrer, en que instàvem l’Ajuntament a subsanar les deficiències al Museu i les Mines i a posar-los en funcionament l’abans possible amb personal municipal que completi les plantilles, ja fos a través de la borsa d’empleats o fent concursos urgents per captar personal per a aquestes funcions (podeu consultar el text íntegre del prec aquí).
 
La resposta que vam rebre des del Govern Municipal del PSC (que podeu veure aquí, entre els minuts 1:41:07 a 1:44:17) és que no pensen en cap cas contractar personal municipal per a obrir aquests equipaments, que si ho volguessin fer (que no és el cas)  comportaria temps i que el seu model és l’externalització, model que no pensen canviar per un "entrebanc puntual”, malgrat que sigui el causant d’aquest tancament indefinit. Un model que tan critiquen quan el fan altres administracions.
 
Des d’ERC-Gavà lamentem la resposta a aquest prec, que recull la inquietud de molts ciutadans i entitats pels següents motius:
 
  1.       Pel desdeny gratuït amb que es dirigeix la representant de l’ajuntament a la nostra regidora, insinuant que és una ignorant, preguntant-li si no coneix els processos d’administració, pel que fa a contractar personal, i que no es poden fer d’un dia per l’altre; a ERC-Gavà ho sabem perfectament i demanar que s’obri l’abans possible no és el mateix que d’un dia per l’altre. Aquestes desqualificacions personals a que està tant acostumat el PSC-Gavà ni aporten res ni entenem que estiguin en consonància amb el Codi de Conducta que s’ha aprovat, precisament, en aquest Ple.
  2.  
  3.       Que considerin el tancament del museu i les mines un entrebanc “puntual”, quan ja fa un any que romanen tancats ens indica que ni han fet res ni tenen previst fer res per revertit aquesta situació.
 
És cert que, com diu al Ple la regidora, els processos administratius no són d’un dia per l’altre, però donat que ja fa un any que el museu i les mines estan tancats i que ja fa nou mesos que podrien estar oberts, esperàvem, com a mínim, que el PSC-Gavà tingués una mínima previsió de què fer per tal d’obrir-los al públic.
 
Malauradament sembla que aquest “entrebanc puntual” s’allargarà indefinidament, com a mínim uns quants mesos més.