Gavà

Notícia

ERC-Gavà demana a l'alcaldessa que reconsideri la seva decisió de no facilitar el referèndum i es posi del costat de la democràcia

  • Imatge aèria de la manifestació a Barcelona de la Diada d'enguany.
ERC-Gavà ha demanat a l'alcaldessa, Raquel Sánchez, que reconsideri la seva decisió de no facilitar el referèndum de l'1 octubre, cedint espais municipals per votar com sempre, i es posi del costat de la democràcia.

Esquerra recorda que el referèndum és legal i legítim, ja que emana d'una llei aprovada pel Parlament de Catalunya i emparada en el dret internacional. D'acord amb el dret de la Unió Europea, el principi de democràcia està per sobre del d'estat de dret i, a més, és d'aplicació directa al Regne d'Espanya.

Així, doncs, l'exercici de sobirania que suposa la llei del referèndum, sobre la base del principi d'autodeterminació dels pobles, s'adequa al dret internacional i, en conseqüència, manté la seva vigència, tot i la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, ja que genera un règim excepcional que suposa la no aplicació a Catalunya de les lleis i les normes estatals, autonòmiques i locals que la contradiguin.

Davant d'aquest context jurídic, els funcionaris no són els encarregats d'interpretar quina és la legalitat en vigor a Catalunya. Aquesta responsabilitat recau en les autoritats polítiques i, per tant, els funcionaris estan al marge de qualsevol procés penal en contra seva.

ERC vol deixar clar als ciutadans que, al marge de la decisió final de l'alcaldessa, l'1 d'octubre es podrà votar sense cap problema a Gavà, ja que el Govern de la Generalitat disposa d'espais on fer-ho.

Tot i això, i per coherència política i amb el mandat democràtic compromés amb els electors, si Sánchez no posa les urnes Esquerra trencarà formalment les relacions amb el seu govern, després d'haver donat suport a l'aprovació del pressupost municipal del 2016 i el 2017. I demana als altres partits sobiranistes del consistori (Demòcrates i PDECAT) que facin el mateix.