Gavà

Notícia

ERC insta l'Ajuntament de Gavà a donar suport als docents encausats per promoure el debat i la reflexió crítica de l'alumnat arran del referèndum de l'1-O

  • Manifestació de suport als professors de l'Institut El Palau.
El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de juny, on insta l'Ajuntament a solidaritzar-se amb els docents encausats els darrers mesos per la justícia espanyola per promoure el debat i la reflexió crítica de l'alumnat arran de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

La moció reclama l'arxivament immediat del procés judicial contra els professors de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), així com els d'altres companys que, hores d'ara, estan encausats per motius polítics. També es dona suport i es reconeix la seva tasca docent, així com la de la resta de professors i les professores d'arreu del país, davant les falsedats i els atacs injustificats abocats darrerament contra l'escola catalana, model i referent qualitatiu i de cohesió social a nivell europeu.

El text de la declaració fa referència al cas concret dels onze mestres de l'Institut El Palau imputats per la fiscalia de l'estat per un presumpte delicte d'incitació a l'odi. Els fets van esdevenir l'endemà del referèndum, el 2 d'octubre del 2017, quan els professors van donar l'opció lliure als alumnes (mai se'ls va obligar a res) de fer uns minuts de silenci al pati (els estudiants d'ESO) i al davant de la porta (els de batxillerat), en denúncia per les agressions policials patides per les persones que van voler votar (més d'un miler de certificades, amb una multitud de documents audiovisuals que ho mostren)

També es van fer petits debats a les aules, on els estudiants van opinar sobre el que havien vist el dia anterior. Divuit famílies (d'un total d'un miler d'alumnes al centre) van denunciar als professors. Algunes d'elles estan formades per agents de la Guàrdia Civil, ja que a Sant Andreu de la Barca hi ha una caserna d'aquest cos militar. El 18 de gener d'enguany, els mestres van ser citats a declarar a la Ciutat de la Justícia, on van respondre totes les preguntes i van negar les acusacions. Tot i això, la fiscalia, amb el suport del llavors govern del PP i d'una campanya mediàtica sense cap rigor, va donar veracitat a un atestat elaborat per la Guàrdia Civil i es va obrir el procediment judicial.

Els familiars dels docents van fer pública un carta, el passat 26 d'abril, on denuncien la seva indefensió (fins el nomenament del nou Govern de la Generalitat, l'aplicació del 155 els va deixar sense cap cobertura per part de la Conselleria d'Ensenyament, tot i que no hi ha cap prova de la seva culpabilitat). També lamenten la persecució personal que han patit i les difamacions, calumnies i injúries que han rebut per part d'alguns mitjans de comunicació, vulnerant el seu dret a la pressumpció d'innocència.

Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.