Gavà

Notícia

ERC defensa el dret a la llibertat d'expressió en l'espai públic

  • Pancarta per la igualtat de gènere entre dones i homes, al costat d'una de la campanya per l'alliberament d'Oriol Junqueras i la resta de presos polítics, a la Rambla de Gavà.
El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per al seu debat i aprovació al Ple de setembre, on defensa el dret a la llibertat d'expressió a l'espai públic, tal i com està reconegut per les lleis vigents.

La moció vol respondre a la polèmica viscuda les darreres setmanes per la campanya impulsada per C's, amb el suport del PP i d'alguns dirigents del PSOE, reclamant la “neutralitat” de l’espai públic entesa en sentit negatiu, és a dir, defensant la prohibició de l’exhibició als carrers i les places d’idees i posicionaments polítics i socials.

Segons Esquerra, una societat democràtica es basa en el contrast de parers i la diversitat ideològica. El marc de llibertats permet i garanteix que totes les idees es puguin difondre i divulgar, i de fet el mateix text constitucional encara vigent a Catalunya estableix, a l’article 20.1 que “es reconeixen i es protegeixen els drets (...) a expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l’escriptura o qualsevol altre mitjà”.

La declaració recorda que la democràcia implica divisió d’opinions, debat i en darrera instància, vot. En aquest sentit, l’espai públic ha de ser un lloc de discussió i contrast de parers. Ha de servir per anunciar actes i activitats en una societat viva i plural.

És per això que ERC considera que qualsevol prohibició de l’expressió d’idees i d'opinions en l’espai públic, ni que sigui sota l’aparença d’una falsa “neutralitat”, és profundament antidemocràtica i reclama que el consistori deixi clar el seu rebuig majoritari a qualsevol acció i proposta que limiti aquest dret.

Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.