Gavà

Notícia

ERC insta l'Ajuntament de Gavà a reclamar la suspensió de la venda d'armes per part del govern espanyol a l'Aràbia Saudita

  • Nens supervivents d'un atac aeri a la ciutat de Sada, al Iemen, ordenat per l'Aràbia Saudita.
El grup municipal d'ERC-Gavà ha registrat una declaració política, per ser debatuda i aprovada al Ple de novembre, on es demana al Govern espanyol suspendre la venda d'armes a la coalició internacional liderada per l'Aràbia Saudita que opera actualment a la guerra del Iemen.

La moció recorda que, segons Amnistia Internacional i altres organitzacions de cooperació i ajuda solidària, aquesta coalició ha dut a terme més de 18.000 bombardejos amb armes comprades a diferents països, entre ells Espanya. I ha comés, presumptament, nombrosos crims de guerra mitjançant atacs deliberats i indiscriminats contra objectius civils com ara escoles, hospitals, mesquites, fàbriques, mercats, cerimònies de noces i funerals.

El Consell de Drets Humans de l'ONU va recomanar a la comunitat internacional, el passat agost, abstenir-se de subministrar armes que puguin ser utilitzades a la guerra del Iemen, on ja han mort almenys 6.000 civils, més de 50.000 n'han resultat ferits i hi ha tres milions de persones desplaçades dins del país.

A la declaració s'indica també que, entre l'any 2015 i el 2017, l'Estat espanyol va exportar armes a l'Aràbia Saudita per valor de 932 milions d'euros, malgrat el risc de ser còmplice de la comissió de crims contra el dret internacional i els drets humans.

Diferents països han decidit els darrers mesos suspendre la venda d'armes per a la guerra del Iemen, però el govern presidit pel socialista Pedro Sánchez s'hi va negar, el passat 23 d'octubre, amb el suport del PP, en una votació al Congrés dels Diputats sobre aquesta qüestió.

Podeu llegir el text íntegre de la moció aquí.