Gavà

Notícia

ERC-Gavà lamenta el perjudici per als gavanencs de la no convalidació del decret de la Generalitat per regular el preu dels lloguers

El Parlament va decidir el passat 26 de juny, amb els vots de Cs, PSC, PP, els Comuns i la CUP, no convalidar el decret llei per regular el preu dels lloguers elaborat  pel Departament de Justícia del Govern de la Generalitat, liderat per la consellera Ester Capella (ERC), i aprovat inicialment el 21 de maig d’enguany.

Des de la Secció Local d’Esquerra lamentem el perjudici per als gavanencs d’aquesta decisió, ja que la iniciativa de Justícia donava eines al govern català -ja fos directament o derivant la capacitat de fer-ho als ajuntaments i als ens supramunicipals- per limitar de forma temporal el preu del lloguer amb l’objectiu de garantir el dret a l’accés a un habitatge digne.

El canvi normatiu volia incidir, especialment, en els barris i ciutats on l’oferta d’habitatge assequible sigui escassa. Aquest és el cas de Gavà que, a més, és un dels municipis catalans on més ha augmentat el preu del lloguer durant els darrers anys, a causa de les habituals pràctiques especulatives del mercat immobiliari.

El decret llei col·locava Catalunya al nivell de països com Alemanya o Itàlia, on els respectius codis civils contemplen aquesta possibilitat. A altres llocs com Portugal, Àustria, França o Suïssa també compten amb fórmules semblants. Els tres partits del bloc del 155  (PSC, Cs i PP) van argumentar el seu rebuig afirmant, un cop més, que la norma excedia les competències de la Generalitat. La CUP i els Comuns es van afegir al bloqueig per motius partidistes.

Des del Departament de Justícia s’havia demanat al govern espanyol lleialtat per respectar les competències que li corresponen en aquesta matèria i que no torpedinés els intents de donar resposta des de Catalunya a “una clara i urgent demanda social”, en paraules de la consellera Capella.

Malgrat aquesta negativa, ERC no renuncia a la limitació del preu dels lloguers i, en breu, portarà el document de nou al Parlament com a proposició de llei per negociar un acord que sumi la majoria de la cambra.