Gelida

Notícia

El Parlament rebutja el tram Abrera – Sant Sadurní del Quart Cinturó

El dijous 13 de febrer, a la comissió de territori, vam viure un pas més en la lluita del territori per evitar que la B-40, popularment coneguda com a Quart Cinturó, tingui un tram que creui l’Alt Penedès. 
Aquesta via proposada en el PDU d’infraestructures de la Ròtula d’Abrera (i també PDU d’activitat econòmica del Baix Llobregat Nord) ve a proposar un traçat per una zona d’alt valor paisatgístic i vitivinícola, que acull importants cellers de cava del país com es recull al Catàleg del Paisatge del Penedès, amb les greus afectacions que hi provoca, afectant els municipis de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida, Sant Llorenç d’Hortons i Masquefa. A la gravíssima afectació per al territori, s’hi suma que cap estudi demostra la seva necessitat, cap intensitat Mitjana diària de trànsit justifica que calgui una nova infraestructura viària. 
Convençuts de què el quart cinturó no ha de tenir un ramal per sobre l’Alt Penedès, des d’ERC Gelida, juntament amb els companys de Sant Llorenç d’Hortons i Sant Sadurní d’Anoia vam presentar mocions als nostres respectius plens municipals en el mes de juny i juliol de l’any passat, que van ser totes aprovades, i, a més, des d’ERC Gelida i ERC Alt Penedès vam presentar al·legacions el passat mes de setembre contra aquest PDU en aquest àmbit. Des de llavors, ERC s’ha estat treballant amb la conselleria de Territori per fer-los arribar l’oposició a aquest traçat. També, aquesta greu afectació que va fer que la ciutadania, caves, organitzacions patronals, sindicals vitivinícoles, s’organitzin en la Plataforma “Defensem la identitat vitivinícola del Penedès”. 
I, ara, en la comissió de Territori del Parlament de Catalunya, s’aprovava, només amb l’abstenció de C’s i l’absència a la comissió del PP, instar el govern de l’Estat espanyol a desprogramar l’eix viari de la B-40 en el seu tram Abrera – Sant Sadurní d’Anoia i, paral·lelament, instar el Govern de la Generalitat a retirar del projecte del PDU d’Infraestructures del node Martorell – Abrera la proposta d’ampliació del quart cinturó cap el Penedès, fent que el departament competent estudiï altres opcions per canalitzar la mobilitat dins altres infraestructures. Des d’ERC vam debatre sobre la proposta de text presentada per En Comú Podem (ECP) i vam aconseguir que, enriquint-la amb punts importants com sol·licitar a l’Estat la desprogramació de la tram viari, s’hi afegissin JxCAT i la resta dels grups que hi van votar favorablement per a què aquesta negativa al quart cinturó dins el PDU d’Infraestructures de la Ròtula d’Abrera fos una realitat.
Així, des d’ERC ens felicitem i som conscients que s’ha fet un important primer pas per evitar que el quart cinturó existeixi en el tram Abrera – Sant Sadurní i per aconseguir que un possible trànsit derivat d’aquest entri a l’Alt Penedès ja canalitzat dins l’AP7. Caldrà seguir atents i vigilants perquè en el debat del Pla Territorial Parcial del Penedès no pugui tornar a aparèixer aquesta via.