Girona

Totes les notícies

El portaveu Quim Ayats, la regidora Annabel Moya i l'exregidor Miquel Poch, davant la promoció d’habitatges que hi ha a la plaça Leonor Joher del barri de Santa Eugènia

ERC i PSC Girona proposen una bateria de mesures per fer front a l’emergència de l’habitatge

Reclamen una partida mínima de dos milions d’euros per aquest 2020 Plantegen que l’ajuntament tingui un parc d’habitatge social propi per deixar de recórrer a pisos turístics i hotels Els grups municipals del PSC i Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposen una bateria de mesures per fer front a la problemàtica de l’habitatge a la ciutat. Les propostes van encaminades a paliar l’emergència habitacional sobretot entre els joves, la gent gran i les famílies. Tot just ara el govern de JxCat ha anunciat que preveu iniciar un procés participatiu que finalitzarà a un any vista amb un Pla Local d’Habitatge. Si bé els grups municipals del PSC i ERC volen participar de l’elaboració d’aquest pla, volen evitar un nou any perdut en matèria de polítiques d’habitatge. És per això que socialistes i republicans faran arribar a l’equip de govern una sèrie de mesures d’aplicació immediata. Per una banda, els dos grups municipals consideren insuficient la inversió de 500.000 euros en habitatge públic que ha previst el govern de Girona per aquest any. Es tracta d'una partida que es va pactar bilateralment entre JxCAT i Guanyem durant les negociacions del Pressupost de 2020. Socialistes i republicans plantegen que si l’objectiu del pla de govern és d’ampliar el parc públic en 50 habitatges més, cal una inversió mínima de 2 milions d’euros, una xifra que JxCat ja es va comprometre que aportaria el 2019 però que finalment no va complir.  Pel que fa a aquestes mesures urgents, PSC i ERC també reclamen que el govern de Girona tingui a la seva disposició com a mínim una desena d’habitatges d’inclusió que gestioni directament l’ajuntament. L’objectiu és que no sigui necessari recórrer a pisos turístics ni hotels, i alhora permetria donar una resposta més àgil a les urgències socials de la ciutadania.  D’altra banda, socialistes i republicans reclamen una política de promoció de la Borsa Municipal d’Habitatge, i posen sobre la taula propostes com les assegurances contra l’impagament, una vinculació a un índex de preu de lloguer assequible, avantatges per a la reforma dels immobles, potenciar la figura del prospector o ampliar el suport jurídic per casos de desnonament de lloguer.

Els quatre regidors d'ERC Girona, durant el darrer ple municipal

ERC Girona reclama obrir el debat sobre el model de gestió de la neteja

Els republicans plantegen la conveniència d’estudiar la municipalització del servei La regidora Annabel Moya remarca que "per tenir una ciutat neta, cal un nou contracte perquè l’actual està desfasat" Esquerra Republicana de Catalunya a Girona reclama al govern municipal un debat ampli sobre el futur model de gestió del nou contracte de neteja viària de la ciutat. Els republicans critiquen que JxCat estigui plantejant ja públicament les clàusules d’aquest proper contracte sense fer una reflexió prèvia sobre la possibilitat de municipalitzar el servei. “En cap moment han plantejat si a la ciutat li convé que la neteja viària la gestioni una empresa privada, una de mixta o la municipalització”, assegura la regidora d’ERC Annabel Moya, que insta al govern a fer un debat ampli per optimitzar els recursos i alhora tenir la ciutat neta. “Com ajuntament tenim com a primera obligació que els carrers estiguin nets, i per tenir un bon servei ens cal un model de gestió òptim”, diu Moya, que remarca que "per tenir una ciutat neta, cal un nou contracte perquè l’actual està desfasat i no cobreix les necessitats de la ciutat". D’altra banda, ERC Girona demana tenir en compte criteris com la tendència a l’alça de la demografia, el model urbanístic o l’oci nocturn per definir aquest model i les condicions que s’han d’establir. “Hi ha un decalatge amb el plec de condicions actual, ja que no té en compte, per exemple, que les necessitats de la ciutadania canvien, així com el model de residus”, sosté la regidora d’ERC, que demana que aquest model sigui més flexible i tingui presents les futures tendències.  Sobre el plec de clàusules del pròxim contracte de neteja, els republicans també demanen que sigui consensuat amb els partits amb representació a l’Ajuntament de Girona, els veïns i comerciants. “El govern municipal ha d’ampliar aquest debat intern i obrir-ho a la ciutadania i als actors implicats”, sosté la regidora d’ERC Annabel Moya.

La silueta de les àligues continuen al pont de l'Aigua.

ERC Girona exigeix al govern municipal que tregui les 112 plaques franquistes que hi ha a la ciutat

Els republicans denuncien que JxCat no ha complert amb el compromís d’esborrar les àligues franquistes del pont de l’Aigua   La regidora Maria Àngels Cedacers afirma que “a qualsevol país democràtic del món aquests símbols estarien eliminats o en un museu” Esquerra Republicana de Catalunya a Girona exigeix al govern municipal de JxCat que tregui el centenar de plaques franquistes que continuen a la via pública. Concretament, es tracta de 112 plaques de simbologia feixista que encara estan exposades en habitatges. La dada es desprèn, segons l’última reunió de la Comissió del Nomenclàtor de Girona, de la revisió de l’inventari de simbologia franquista obtingut del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya de l’any 2009 i 2010. A partir d’aquest inventari s’ha comprovat l’existència en l’actualitat de 79 plaques en blocs de pisos i 33 en cases en filera. “El govern municipal té la seva ubicació exacta i hi ha un registre fotogràfic de totes elles”, remarca la regidora d’ERC a Girona Maria Àngels Cedacers, que sol·licita una calendarització per la seva retirada immediata. La majoria d’aquestes plaques es troben al barri de Vila-roja (32), seguit de Can Gibert del Pla i l’Eixample Nord (17); Santa Eugènia (16); l’Eixample Sud (12); Carme, Sant Ponç i Taialà (3); Pont Major i la Creueta (2); i la resta a Font de la Pólvora, Germans Sàbat, Mercadal, Montilivi i Pedret (1). A banda d’aquestes 112 plaques en habitatges, Esquerra Republicana de Catalunya a Girona alerta d’altres elements feixistes que també continuen en diferents punts de la ciutat, així com el nom de carrers i places de la ciutat. Un d’ells son les àligues franquistes del pont de l’Aigua, uns treballs d’eliminació que es van iniciar el setembre de 2018, però que es van quedar a mitges. El cost va ser d’uns 1.600 euros, i les tasques consistien en què l’Ajuntament de Sarrià assumia les obres d’enretirar els símbols, i Girona el de remolinar i repintar el lloc on es trobaven els escuts, per esborrar-ne qualsevol vestigi.

Una imatge actual de la plaça Catalunya.

ERC Girona proposa la peatonalització de la plaça Catalunya

Els republicans volen que el projecte estigui operatiu aquest 2020 El portaveu Quim Ayats destaca que “la Girona del futur ha de connectar barris de forma més sostenible, segura i intel·ligent”  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposa que s’activin els mecanismes tècnics i administratius necessaris perquè la peatonalització de la plaça Catalunya sigui una realitat aquest any 2020. Així mateix, plantegen que en aquest mandat s’aprovi el projecte de remodelació integral de la plaça per culminar aquest nexe d’unió entre eixos comercials i com a continuïtat de la Rambla de la Llibertat cap a l'Eixample i el carrer del Carme. Els republicans fan la petició a través d’una moció que presentaran al pròxim Ple municipal, en la que remarquen la necessitat d’emprendre un canvi cap a una ciutat més amable, on el ciutadà, cada vegada més, guanyi protagonisme per davant dels vehicles motoritzats. “La Girona del futur ha de ser una ciutat més pacificada i sostenible”, assegura el portaveu d’ERC a Girona, Quim Ayats, que  sosté que per aconseguir-ho “cal treballar per una mobilitat que posi la ciutadania al centre i un urbanisme que aposti pels espais verds i les zones de vianants”. Els republicans assenyalen que actualment la plaça Catalunya presenta diversos inconvenients. Per una banda, que circulatòriament estigui plantejada de forma perimetral provoca problemes de trànsit i de seguretat vial. D’altra banda, la massificació de vehicles motoritzats genera contaminació acústica i atmosfèrica, i per tant, un risc per la salut. “Estem convençuts que la plaça Catalunya ens dona una finestra d’oportunitat per anar complint l’objectiu d’aquesta Girona del futur, que connecti barris de forma més sostenible, més segura i més intel·ligent”, assegura Quim Ayats, que avança que aquests canvis s’han de fer de la mà dels veïns i veïnes i consensuadament amb tots els actors socials, polítics, econòmics i associatius de l’entorn.

El pont està projectat al número 54 del carrer del Carme.

ERC Girona reclama al govern municipal que prioritzi la construcció del pont entre Vista Alegre-Carme i Montilivi

JxCat reconeix que és un projecte que no es farà de forma immediata tot i que fa 14 anys que està guardat en un calaix Els republicans denuncien que es tracta d’un altre incompliment dels compromisos que el govern municipal havia adquirit amb la ciutadania  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona requereix al govern de JxCat que prioritzi la construcció del pont per a vianants i bicicletes que uneixi els barris Vista Alegre-Carme i Montilivi. Els republicans lamenten que fa 14 anys que el projecte està aparcat i exigeixen al govern que faci efectiu el decret d’alcaldia del 8 de gener de 2019 el qual n’encarregava un estudi sobre la seva viabilitat. De fet, la construcció del pont està prevista en el planejament urbanístic de la ciutat i l’Ajuntament és propietari dels terrenys on es construiria. ERC es mostra decebuda pel posicionament del govern municipal, ja que, al darrer Ple, el regidor de JxCat Lluís Martí va reconèixer que no és un projecte prioritari i que, per tant, no es farà de forma immediata. “Com aquest, hi ha altres projectes contemplats en l’acord de pressupostos de relligar barris amb infraestructures i es faran allà on es pugui”, va assegurar el regidor de JxCat, que sosté que “els calendaris urbanístic son complexes”. Davant d’aquestes afirmacions, ERC denuncia que, altre cop, el govern està incomplint un compromís que havia adquirit amb la ciutadania i exigeix la construcció del pont. Esquerra Republicana de Girona recull les reivindicacions veïnals dels dos barris, que tan sols els separen uns metres en línia recta a banda i banda de l‘Onyar. Aquesta separació natural provoca que diàriament milers de veïns del sector estiguin allunyats de serveis bàsics com el CAP de Montilivi o l’escola Pericot, o d’espais naturals com la via verda del carrilet. ERC remarca que l’actual passera de ciment que hi ha a la llera és totalment insuficient i inaccessible per persones amb mobilitat reduïda.

Els regidors i regidores d'ERC durant el darrer ple

ERC reclama la instal·lació urgent de generadors per resoldre els talls de llum a Girona Est

Els republicans exigeixen donar una solució immediata als veïns que hores d’ara estan patint l’onada de fred  El grup sosté que el govern municipal de JxCat no ha donat fins ara cap solució efectiva El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona veu urgent la instal·lació de generadors elèctrics per resoldre de forma provisional els talls de llum a Girona Est. Els republicans consideren que els veïns estan vivint una situació límit, i més ara amb l’excepcionalitat de l’arribada de l’onada de fred. ERC demana així recuperar una de les peticions que van fer els veïns del barri al Ple de desembre, però que el govern municipal va desestimar adduint qüestions tècniques.   “Exigim solucions provisionals mentre no hi hagi una de definitiva”, sosté el portaveu d’ERC, Quim Ayats, que lamenta que el govern municipal de JxCat “ha estat incapaç de donar resposta a un problema que fa anys que pateixen els veïns”. Els republicans remarquen que els veïns estan reclamant tenir coberta una necessitat bàsica, com és la llum, i que per tant, és urgent donar-los una solució immediata. És per això que ERC segueix defensant l’ús de generadors com a eina d'emergència i emplaça el govern municipal que exigeixi a Endesa la seva instal·lació de forma urgent. “A dia d’avui no ens han posat sobre la taula cap alternativa més ràpida i efectiva que l’ús de generadors”, afirma Ayats, que remarca que “si tenen altres solucions millors i igual de ràpides, doncs que les posin en marxa immediatament”. Alhora, els republicans, conscients que aquestes són respostes temporals, també reclamen a JxCat que insti a la companyia elèctrica a donar una solució definitiva als problemes de llum al sector est de la ciutat.

Els quatre regidors i regidores d'Esquerra Republicana durant el darrer ple

ERC Girona proposa la creació d’un mecanisme de consulta directa a la ciutadania

El grup municipal vol que sigui operatiu de cara als grans projectes de ciutat previstos per enguany La regidora Annabel Moya defensa que “les grans decisions de ciutat han d’estar en mans de la ciutadania” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposa la posada en marxa d’un sistema de consultes obertes i directes a través del qual la ciutadania pugui definir les accions prioritàries en les grans decisions de ciutat. Els republicans fan la petició a través d’una moció que presentaran al pròxim Ple municipal, en la que posen sobre la taula una eina que sigui operativa de cara als grans projectes de ciutat previstos per enguany, com el Pacte Local per l’Habitatge, el Pla de Mobilitat o el Pla Local de Joventut. L’objectiu és crear, de forma conjunta amb el teixit social i associatiu gironí, nous processos participatius que permetin incrementar la implicació ciutadana en la governança de la ciutat. “La Girona del futur ha de cridar la gent a deliberar més d’una vegada a l’any, fent que les grans decisions estiguin en mans de la ciutadania”, assegura la regidora d’ERC, Annabel Moya. “Aquestes decisions han de gaudir d’una implicació ciutadana que vagi més enllà dels tràmits d’audiència pública, i acompanyar-se d’autèntics processos participatius que culminin amb una votació oberta per prioritzar les actuacions”, afirma.  Alhora, en la seva moció, Esquerra Republicana de Girona emplaça l’equip de govern a que refermi el seu compromís per redefinir i reforçar el model de pressupostos participats, tal i com va pactar amb ERC i amb la resta d’agents socials i associatius de la ciutat el juliol passat. En aquest sentit, els republicans també demanen que es faci públic el més aviat possible l’informe que surti d’aquest procés i generar un debat ciutadà.  “És important que el govern municipal cregui en la participació i es comprometi a executar els compromisos presos amb la ciutadania”, defensa Annabel Moya, que remarca que “només així aconseguirà guanyar-se la credibilitat i la confiança necessàries perquè aquesta participi”.

Quim Ayats, Àdam Bertran, Martí Fonalleras, Balandrau, Educació, Girona

ERC Girona trasllada les peticions de l’Escola Balandrau a Educació i demana reduir ràtios al sector oest per mantenir el P3 a Montfalgars

Els republicans han obtingut el compromís aquest dimarts al matí, després de reunir-se amb el director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras A més d’aquesta acció, s’ha acordat amb el Departament estudiar una baixada de les ràtios d’alumnes a Santa Eugènia, Can Gibert del Pla i Sant Narcís, que garanteixi mantenir la línia de P3 a l’Escola Montfalgars i recuperar la del Dalmau Carles Des que el Departament d’Educació va comunicar que estudiava reduir el grup de P3 de l’Escola Balandrau de Girona, el grup municipal d’ERC a la ciutat es va posar a disposició de la comunitat educativa. Després de parlar amb les famílies i amb diferents representants de l’administració per intentar trobar una solució a aquesta situació, ha acabat obtenint, en una reunió aquest dimarts amb el director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, el compromís de frenar el tancament de la línia, fet que el mateix Fonalleras va comunicar ahir al vespre a la direcció del centre. El regidor d’ERC a Girona, Àdam Bertran, es mostra satisfet amb aquesta solució. “En els darrers dies hem parlat amb totes les parts i hem traslladat les demandes i propostes al Departament per trobar una solució a les necessitats immediates de l’escola i de les seves famílies”, assenyala. “Tot i així, no podem oblidar que l’oferta educativa és quelcom que s’ha de planificar a llarg termini, amb una visió global de ciutat en comptes d’una mirada individualitzada, i això és el que hem demanat”. En aquest sentit, el regidor republicà recorda que, per qüestions demogràfiques, el nombre d’infants que es matricula cada any a P3 a la ciutat de Girona s’ha anat reduint i seguirà fent-ho, amb un impacte evident sobre el món educatiu. “És per això que cal planificar l’oferta educativa a llarg termini i amb mirada àmplia; per donar resposta a aquest repte i a d’altres igualment importants com la segregació escolar”, assenyala Bertran.

Els regidors d'ERC Girona, Àdam Bertran, Quim Ayats i Annabel Moya, durant la roda de premsa a l'Ajuntament de Girona.

ERC Girona votarà en contra del Pressupost 2020 perquè ha perdut la confiança en el govern municipal

· El grup lamenta que JxCat sigui incapaç de complir els compromisos adquirits amb la ciutadania · El portaveu Quim Ayats qualifica els comptes de “continuïstes” ja que “mantenen el model de ciutat de l’antiga convergència” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera que no hi ha voluntat política del govern de JxCat de tirar endavant els compromisos pendents amb la ciutadania. Els republicans creuen que l’equip que lidera l’alcaldessa Marta Madrenas ha faltat a la paraula, i que per tant no té credibilitat. “És una falta de respecte als ciutadans”, afirma el portaveu Quim Ayats, que afirma que “hem perdut totalment la confiança en aquest govern municipal”. “No ens han deixat cap més marge que votar en contra a la proposta de Pressupost de 2020”, conclou.   ERC recorda que es va abstenir en la votació del Pressupost de 2019 a condició que JxCat executés 7 projectes que hores d’ara 5 continuen pendents. Entre ells hi ha l’inici de les actuacions del pla de les Pedreres; un pla de xoc per fer inversions immediates a la Devesa; la redacció del projecte del nou centre cívic de Montjuïc; l’adaptació amb criteris d’accessibilitat dels parcs de jocs infantils; i la projecció d’una nova línia de bus que enllaci els campus de la UdG. “No és una obsessió amb els acords del 2019, és una obsessió amb el compliment dels compromisos amb els veïns i les entitats”, insisteix Ayats, que lamenta que en alguns casos “el govern ni tan sols ha fet la trucada per començar els tràmits”. “I com aquests, molts altres compromisos ha aparcat el govern”, diu el portaveu d’ERC, que posa com exemple la passera del carrer del Carme, la reforma del Pont de l’Areny, el projecte de la Punta del Pi, el Parc Mas Masó, la cruïlla del tennis o la biblioteca de la Casa de Cultura.   Sobre la proposta de Pressupost de 2020 de JxCat, que compta amb la col·laboració de Guanyem, el portaveu republicà lamenta que sigui “un projecte continuïsta” i que “manté el model de ciutat de l’antiga convergència”.