Girona

Totes les notícies

Els regidors i regidores d'ERC Girona, durant una reunió d'aquesta setmana a la sala Diumé.

ERC Girona proposa un Pla de xoc per minimitzar l’impacte de les onades de calor

Els republicans reclamen proveir els centres educatius públics amb sistemes de climatització adequats i el màxim de sostenibles. Demanen elaborar un mapa de tota la ciutat que permeti detectar els barris i espais públics més afectats per aquest fenomen. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona vol que es posi en marxa un Pla de xoc per fer front a les onades de calor a la ciutat. La iniciativa, que es presentarà en format moció al pròxim Ple Municipal, pretén que el consistori gironí impulsi un seguit d’actuacions el màxim d’ambicioses possible capaç d’avançar-se i minimitzar l’impacte de les altes temperatures. “Cada cop tenim més onades de calor i hem de donar respostes específiques a la realitat de cada barri, col·lectiu i activitat que s’organitzi a la ciutat durant les setmanes que hi hagi aquests fenòmens”, sosté el portaveu d’ERC Girona Quim Ayats. Precisament un dels col·lectius que ha insistit més en les seves reivindicacions en aquest aspecte és l’educatiu. És per això que Esquerra Republicana a Girona planteja proveir els centres educatius públics de la ciutat amb sistemes de climatització adequats i el màxim de sostenibles. “Proposem mitigar l’efecte illa de calor a través de mesures com ampliar el projecte de les cobertes verdes, pacificar els entorns escolars i, en relació als patis, eliminar progressivament l’asfaltatge i incrementar la vegetació”, explica el regidor Àdam Bertran. D’altra banda, els republicans proposen reforçar el seguiment dels col·lectius més vulnerables a la calor, com són la gent gran, les persones amb problemes cardíacs i malalties cròniques i les persones sense llar. A nivell tècnic, Esquerra Republicana a Girona proposarà al Ple Municipal fer un seguiment periòdic de la intensitat i evolució de les illes de calor dins el municipi, a través de l’elaboració de cartografies termogràfiques o mapes de calor. “Aquest sistema ens permetrà detectar els barris i espais públics més afectats per aquest fenomen amb l’objectiu de guiar futures actuacions”, argumenta el portaveu d’ERC Girona Quim Ayats.

L'actual edifici de l'hospital Trueta.

Quim Ayats: “Els projectes anunciats per Salut són un èxit col·lectiu”

El portaveu d’ERC Girona veu positiu que s’hagi desencallat el nou Trueta, “un projecte llargament reivindicat”. Ayats celebra el pla d’actuació “ambiciós” en centres d’atenció primària de la ciutat on s’havien detectat més necessitats. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera una bona notícia per la ciutat i pel conjunt de les comarques gironines el triple anunci que ha fet el Departament de Salut del Govern de la Generalitat. Per una banda, la construcció del nou Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, que és una de les decisions estratègiques més rellevants dels darrers anys en l’àmbit d’equipaments del sistema sanitari públic gironí. I per l’altra, les millores en els centres d’atenció primària (CAP) dels barris de Taialà, Can Gibert del Pla i Barri Vell, i la construcció d’un de nou a l’Eixample. A tot plegat, també s’hi suma el compromís del Departament de Salut de l’edificació d’un nou centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) al sector nord de la ciutat de Girona. “Els projectes que es posaran en marxa ens obren una finestra d’oportunitat per sumar, ampliar serveis i afrontar els reptes de futur”, assegura el portaveu republicà Quim Ayats, que posa en valor la feina realitzada pel Departament de Salut per desencallar-los. La construcció del nou Trueta genera nous objectius que “han d’anar encaminats en la direcció d’un hospital de prestigi i de referència no només per a les comarques gironines, sinó també pel conjunt del país”, sosté Ayats, “un nou hospital que permeti donar la millor resposta a les necessitats de salut dels veïns i veïnes de l’àrea urbana i la resta d’usuaris de les comarques gironines durant les properes dècades”. “Les ciutats de Girona i de Salt comparteixen els projectes de futur d’aquestes noves infraestructures, i estic convençut que serà un èxit col·lectiu”, remarca el portaveu d’ERC a Girona. Ayats considera que el nou projecte també generarà el repte del futur campus de salut de la Regió Sanitària Girona, amb la projecció de les facultats de Medicina i d’Infermeria de la Universitat de Girona.

El portaveu d'ERC Girona Quim Ayats i la regidora M. Àngels Cedacers, durant un ple.

ERC Girona proposa municipalitzar la gestió dels aparcaments subterranis

Els republicans presentaran una moció al Ple que planteja un canvi de model a la ciutat. Aposten per preus públics, gratuïtat en certes franges horàries i la reserva de places d’aparcament per veïns i veïnes. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposa recuperar les concessions dels aparcaments subterranis de la ciutat amb l’objectiu que els gestioni una empresa municipal. Els republicans portaran la iniciativa al Ple municipal de dilluns amb l’objectiu de posar en marxa un canvi de model a la ciutat. Actualment hi ha una dotzena d’aparcaments subterranis de titularitat municipal concessionats a empreses privades. La majoria d’aquestes concessions es van fer per uns terminis de quaranta o cinquanta anys, però just ara es veu en l’horitzó la finalització dels primers d’aquests contractes. “Aquesta realitat és una oportunitat per replantejar i millorar la forma de gestió dels aparcaments municipals de la ciutat, i des d’Esquerra Republicana creiem que això passa necessàriament per la remunicipalització”, assegura el portaveu republicà Quim Ayats. “Els aparcaments municipals han de ser capaços de generar recursos econòmics per la ciutat, però per damunt de tot, han de ser també capaços de donar resposta a les necessitats de la ciutadania”, sosté Ayats.  Més enllà de canviar la forma de gestió, la iniciativa que impulsa Esquerra Republicana a Girona pretén posar el servei a l’abast de totes les gironines i gironins. En aquest sentit, els republicans plantegen que el servei tingui preus públics, gratuïtat en certes franges horàries, una tarificació que prengui com a model la zona verda o una reserva del 50% de les places d’aparcament pels veïns i veïnes. “És necessari un canvi ambiciós del model de gestió; cal ser contundents i recuperar aquest servei en benefici de la ciutat”, remarca Ayats.  Esquerra Republicana planteja que es faci un estudi de les dates de finalització dels contractes, i proposa que en el cas que caduqui una llicència, la concessió quedi en mans de l’empresa municipal per gestionar-la; i en el cas que caduqui més endavant, fer un estudi econòmic per posar en marxa un pla de rescat.

Una imatge d'un carretó de Girona+Neta a plaça Catalunya de Girona.

ERC Girona aconsegueix que es reforci la neteja als carrers on se celebren ‘botellons’

Els republicans obtenen millores per la ciutat al nou plec d’inversions a Girona+Neta. Es potenciarà la recollida de residus a l’entorn de contenidors i es contractaran 6 peons. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona ha aconseguit millores significatives en l’àmbit de la neteja dels carrers a la ciutat. Totes elles formen part del paquet de propostes que els republicans han fet arribar al govern de JxCat del nou plec d’inversions anuals de 900.000 euros prevista a Girona+Neta. Una de les queixes veïnals que s’ha atès en aquest paquet de mesures son les relacionades amb els anomenats ‘botellons’. ERC ha aconseguit que, a partir d’ara i a tota la ciutat, s’incrementi la neteja viària per trobades i festes imprevistes en espais públics. “El servei es reforçarà amb un peó especialista i un vehicle auxiliar els matins dels dissabtes, diumenges i dilluns per recollir tot el que s’ha abandonat a la via i als espais públics”, concreta la regidora republicana Annabel Moya. Alguns dels sectors que se centrarà la neteja serà els Jardins Ignasi Bosch, Parc Núria Terés, la plaça de Santa Eugènia, el carrer Figuerola, Bonastruc i entorn, plaça Federico Fellini, Mirador del carrer de les Dones, Jardins dels Germans Maristes o el Parc Mas Masó, entre altres.  Alhora, ERC aposta per reforçar a tota la ciutat la recollida de residus a l’entorn dels contenidors. El primer pas endavant es farà als barris de Santa Eugènia i Sant Narcís, que per la seva densitat de població necessita una actuació més immediata. Així doncs, part de la nova partida de 900.000 euros pressupostada es destinarà a reforçar aquest servei durant els 7 dies a la setmana i amb dos equips de matí i tarda a través d’un vehicle auxiliar. A més, en aquests dos barris es realitzarà una neteja dels contenidors i de la seva ubicació amb aigua un cop al mes. “Amb aquestes noves clàusules hem aconseguit un pas endavant en les peticions veïnals dels barris de Santa Eugènia i Sant Narcís”, assegura el portaveu d’ERC Quim Ayats, que avança que: “exigirem que aquestes millores en neteja a les zones de contenidors s’ampliïn a tota la ciutat en el pròxim plec d’inversions a Girona+Neta”.

El portaveu d'ERC Girona, Quim Ayats, i la regidora M. Àngels Cedacers.

Quim Ayats: “Amb la Taula de Ciutat hem de donar resposta a l’emergència social i econòmica”

Avui es posa en marxa la Taula de Ciutat, la iniciativa d’ERC Girona per fer front a la crisi derivada de la Covid-19. Regidors de tots els grups municipals i tècnics de l’Ajuntament fan avui la primera sessió de treball conjunta per definir els objectius i els reptes. La Taula de Ciutat es posa en marxa. És previst que avui a les 16h tingui lloc la primera reunió de treball per començar a establir les bases de l’estratègia en tots els àmbits per fer front a la crisi social i econòmica que està portant la pandèmia de la Covid-19. La iniciativa, que va ser proposada per Esquerra Republicana de Catalunya a Girona i que va rebre el suport de totes les forces polítiques de l’Ajuntament, neix amb el repte de ser un espai de treball obert, ambiciós i no només retòric, on les diferents veus que conformen la ciutat puguin proposar i perfilar accions de forma horitzontal. “ERC va presentar la iniciativa amb la voluntat d’anar més enllà de les taules de partit per trobar solucions”, afirma el portaveu republicà Quim Ayats, que sosté que “és imprescindible que comptem amb tothom”.  En aquesta primera reunió de treball prevista per avui servirà per acotar objectius i reptes. A partir d’aquí s’obrirà un espai virtual de debat per recollir dades i documentació que qualsevol persona o col·lectiu podrà fer les seves aportacions a través de la web de la Taula de Ciutat, que s’habilitarà a la pàgina de l’Ajuntament de Girona. Finalment, els dies 25 i 26 de setembre es durà a terme a l'Auditori de Girona una trobada oberta al públic en format ‘hackató’, una experiència de treball col·laboratiu entre ciutadans per desenvolupar projectes i trobar solucions a reptes com ara és el cas de la Covid-19. “Hem de passar de les idees a propostes concretes”, afirma Ayats, que afirma que “després d’aquesta emergència sanitària hi ha una emergència social i econòmica, i això exigeix que hi siguem tots per tenir capacitat per donar-hi resposta”.

Una imatge de l'estació de la Girocleta de plaça Catalunya

ERC Girona denuncia deficiències en el servei de Girocleta

Reclama al govern de la ciutat que garanteixi el servei, sobretot en hores punta. Insisteix que les mesures que s'han pres fins ara no han estat suficients. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona denuncia deficiències en el servei de Girocleta a la ciutat. El grup municipal alerta que els usuaris es troben dia rere dia mancances, sobretot en el número de bicicletes operatives a les estacions. En aquest sentit, els republicans reclamen al govern de JxCat que garanteixi el servei, sobretot en hores punta. Avui, a tall d’exemple, hi ha hagut veïns i veïnes que a primera hora del matí s’han trobat sense bicicletes a la plaça del Barco, al barri de Santa Eugènia, i a l’estació de la biblioteca Ernest Lluch. “El govern no pot anar obrint estacions de Girocleta sense garantir el servei a la resta”, sosté la regidora d’ERC Annabel Moya, que lamenta que “les mesures que s'han pres fins ara no han estat suficients”. A més, la formació republicana afirma que les accions que s’han tirat endavant fins ara s’han focalitzat en el sector centre de la ciutat i deixant al marge els barris. Per Esquerra Republicana, el disseny de les ciutats que tinguin en compte els equipaments o els centres generadors de mobilitat són una peça clau per a una mobilitat sostenible i amable. I, en els nuclis urbans, els tipus de transport més eficients i sostenibles són anar a peu i en bicicleta. “No s'han habilitat per la bicicleta els eixos viaris centrals de la ciutat”, reclama Moya, que alhora lamenta que el govern de Girona “no ha donat prou suport a sectors econòmics de la bicicleta”.   ERC insisteix en la necessitat de posar en marxa una sèrie d’iniciatives en aquest àmbit, com la creació de corredors per a ciclistes que uneixin els barris de la ciutat o el foment de la mobilitat intermodal. De fet, els republicans ja van presentar una moció al Ple municipal per promoure els desplaçaments en bicicleta a la ciutat, on reclamava millores en les infraestructures com els carrils bici o l’aparcament tancat per a bicicletes a l’estació de tren.

Un tram del carrer del Carme que ERC reclama pacificar

ERC Girona reclama la pacificació del carrer del Carme

Demana ampliar les voreres des del pont de l’Areny fins a la plaça Catalunya per garantir les distàncies de seguretat i donar resposta a les necessitats dels negocis. Exigeix al govern de Girona que atengui les peticions dels veïns i veïnes del barri de Vista Alegre-Carme i compleixi el seu compromís de remodelar el carrer. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona reclama al govern de la ciutat que pacifiqui el tram del carrer del Carme comprès entre el pont de l’Areny fins a la plaça Catalunya. Els republicans proposen que el nou tram de vorera s’ampliï eliminant les places d'aparcament, calcant el model que ja s’ha implantat al carrer Juli Garreta, l’avinguda Santa Eugènia i la plaça del Poeta Marquina, entre altres. Així la calçada es convertiria en vorera per tal de garantir la distància mínima de seguretat. Alhora, en algun tram donaria resposta a les necessitats de negocis de restauració que han demanat poder disposar de terrassa a l’exterior a causa de les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19.  “El vianant ha de guanyar la partida al cotxe”, assegura el portaveu Quim Ayats, que recorda que ERC “aposta per un model de ciutat més pacificada, tranquil·la i segura, on els vianants són els protagonistes”. En aquest sentit, reclama que siguin permanents molts dels canvis en mobilitat que ara mateix s’estan implementant, i posa com exemple la restricció al trànsit del vial oest de plaça Catalunya. “El govern de Girona està posant en marxa el projecte que des d’ERC ja vam proposar al febrer a través d’una moció: que la plaça Catalunya sigui un espai per a vianants. Volem que aquests canvis es mantinguin”, sosté Ayats. Així mateix, Esquerra Republicana exigeix al govern de Girona que atengui les peticions dels veïns i veïnes del barri de Vista Alegre-Carme que fa anys que reclamen la remodelació del carrer per millorar-ne la mobilitat, disminuir el trànsit i que es converteixi en un espai de passeig pacificat per als vianants que afavoreixi el comerç i la restauració de la zona.

La regidora d'ERC, Annabel Moya.

ERC Girona impulsa l’accessibilitat en parades de bus i parcs infantils

Instal·laran senyalitzacions per a persones invidents en deu parades principals. Adaptaran el parc infantil de la plaça Josep Pla, al barri del Mercadal. L’Ajuntament de Girona millorarà l’accessibilitat en una desena de parades de bus i en el parc infantil de la plaça Josep Pla. Ho fa a proposta d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona, que l’octubre passat va presentar una moció al plenari municipal per tirar endavant mesures a favor d’una ciutat més inclusiva. “Des d’Esquerra Republicana estem treballant perquè totes les polítiques de l’Ajuntament de Girona incorporin aquesta perspectiva”, assegura la regidora Annabel Moya.  Per una banda, s’ha iniciat l’expedient de contractació per poder adaptar per a persones cegues les principals parades de bus urbà. Concretament es té previst instal·lar senyalització podotàctil a les deu parades més utilitzades, segons les dades que disposa Transports Municipals del Gironès (TMG). Aquest pas endavant permetrà adaptar-les a la normativa vigent d’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.  De la mateixa manera, també s’ha iniciat l’expedient de contractació per a poder renovar el parc infantil de la plaça Josep Pla, al barri del Mercadal. L’objectiu és adaptar-lo perquè sigui més inclusiu per infants amb algun tipus de discapacitat, afavorint-ne la integració social. Alhora, també s’aprofitarà per renovar alguns jocs. “Hores d’ara encara hem de veure infants que s’ho han de mirar de lluny mentre la resta poden jugar i ells no", lamenta la regidora republicana Annabel Moya, que demana “treballar per la igualtat”.   Aquests dos projectes estan en la línia de prioritats d’ERC de fer de Girona un espai amable i accessible per a tothom. La moció dels republicans del Ple d’octubre també incorporava deu propostes centrades sobretot en temes d’urbanisme i de mobilitat: qüestions bàsiques com millorar l’accessibilitat dels equipaments públics, potenciar la presència de semàfors i parades de bus adaptats per a persones invidents o col·locar pictogrames orientatius a l’espai públic i equipaments municipals per a persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), entre d’altres.

Els regidors i regidores d'ERC Girona, durant una reunió.

ERC Girona planteja donar un impuls al sector de l’Avellaneda

Proposa la construcció d'habitatge protegit i solucionar els problemes de mobilitat. Insta el govern a modificar el planejament urbanístic en aquesta zona. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona planteja repensar tot el sector de l’Avellaneda-Aragó, i considera que una de les opcions factibles seria recuperar parcialment l’esperit de les àrees residencials estratègiques (ARES). El desenvolupament d’aquestes parcel·les, de prop de vuit hectàrees i situades al carrer Aragó, suposaria la construcció de més de 500 habitatges nous, un 50% dels quals es destinarien a habitatge protegit. “Girona fa anys que arrossega un dèficit greu d’habitatge social”, sosté el portaveu d’ERC Quim Ayats, que demana que “no es demorin més les solucions” i que “cal plantejar mesures urgents”.  L’àrea residencial estratègica del sector de l’Avellaneda-Aragó va formar part del pla estratègic del 2008 del govern de la Generalitat per tirar endavant mesures urbanístiques urgents. Amb la seva aprovació, es va modificar el planejament i es va permetre ampliar la trama urbana consolidada i possibilitar la construcció de grans superfícies en el sector. El projecte pretenia, a més, obtenir de manera ràpida sòl que permetés la construcció d’habitatge protegit i contrarestar l’increment sostingut dels preus. Però finalment la crisi econòmica de llavors no va permetre el seu desenvolupament.  Ara el grup municipal d’ERC demana actualitzar el projecte tenint en compte les necessitats del sector i que el consistori impulsi la iniciativa. “Caldrà reiniciar l’expedient urbanístic i modificar el pla general, però és una oportunitat que no podem deixar passar per ampliar el parc social d’habitatge”, remarca Ayats, que reclama, alhora, vincular les polítiques d’habitatge d’aquesta zona amb la reordenació de l’espai públic. “Paral·lelament cal una aposta ferma per l’accessibilitat i desenvolupar el sector de l’Avellaneda a través de polítiques de mobilitat sostenibles i de pacificació del trànsit”, assegura el portaveu republicà, que posa com exemple el desenvolupament de carrils bici, l’ampliació de voreres i la instal·lació d’estacions de Girocleta.