Girona

Totes les notícies

devesa, parc de la devesa, plàtans

Esquerra Girona demana desencallar els projectes del parc de la Devesa i les Pedreres

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple, el 22 de juliol, instant el consistori a reprendre la redacció del Pla Especial de la Devesa per finalitzar-la abans del 2021. · Els republicans també volen que s’hagi posat data a les actuacions del Pla Especial de les Pedreres abans que acabi l’any.   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà en el proper ple del 22 de juliol una moció per instar l’equip de govern a desencallar el Pla Especial de la Devesa i el de les Pedreres.   En la moció, ERC Girona posa de manifest que l’emergència climàtica és una situació que obliga a pensar un desenvolupament de futur de la ciutat basat en la sostenibilitat, on els barris i els seus parcs hi tenen un paper molt important.   Tot i ser un tema prioritari, els darrers vuit anys s’han perdut en anuncis que no s’han arribat a materialitzar i deixant el Pla d’Usos i el Pla Especial del parc de la Devesa en un calaix, mentre que en d’altres espais on ja hi ha Pla Especial aprovat aquest no s’està duent a terme i cal posar data a actuacions que ja són urgents.   Per tot això, els republicans demanaran, aquest 22 de juliol, que es reprengui i planifiqui la redacció del Pla Especial de la Devesa per completar-lo abans del 2021. Durant aquest temps, caldrà fer inversions urgents per reparar el mobiliari urbà i millorar la seguretat del parc.   Per altra banda, Esquerra Girona també demanarà que es doni compliment al Pla Especial de les Pedreres i es posi data a les properes actuacions abans que s’acabi l’any.   Finalment, durant el ple, els republicans també faran diverses preguntes sobre habitatge, la salut dels plàtans del parc de la Devesa, accessibilitat i neteja als barris.  

Cedacers i Ayats durant la roda de premsa

Esquerra Girona s’abstindrà a la votació del cartipàs amb condicions

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat diversos acords com a condició per abstenir-se en l’aprovació del cartipàs. · Han demanat la reducció de càrrecs de confiança, tant a govern com als diferents grups municipals, i la promoció d’habitatge social de la Plaça Leonor Joher. Aquest divendres 5 de juliol Esquerra Republicana de Catalunya a Girona ha exposat els diferents acords als que han arribat amb Junts per Catalunya Girona com a condició per abstenir-se a la votació del ple de cartipàs que es celebrarà en els propers dies. El portaveu de la formació, Quim Ayats ha explicat que “hem vingut a seure, parlar i arribar a acords; som l’oposició responsable que no hem vingut a bloquejar sinó a desencallar projectes i tirar endavant la ciutat”.   No obstant això, per tal d’abstenir-se i poder posar en marxa l’ajuntament, el grup municipal d’ERC a Girona ha demanat un seguit de gestos polítics i compromisos que han estat acceptats pel grup municipal de Junts per Catalunya.   Pel que fa als compromisos organitzatius, els Republicans han demanat a Madrenas els següents punts:     - La reducció del nombre d’assessors de l’equip de Govern Municipal i dels Grups Municipals respecte a la proposta inicial que havia presentat JxCat:     - En el cas dels assessors de Govern, de sis a cinc.     - En el cas dels assessors dels Grups Municipals de quinze a onze. - Racionalitzar els imports percebuts pels regidors/es per raó d’assistència als òrgans col·legiats, així com les assignacions econòmiques dels grups municipals.  - Ser presents en diferents organismes de l’ajuntament que afecten directament a les gironines i els gironins, especialment aquells on la oposició no sempre hi és representada:     - Transports Municipals del Gironès (TMG),     - SERMUNEGI S.A.,     - TRARGISA S.A,     - Fundació Fira de Girona,     - Vivendes de Girona S.A.,     - Comissió de Seguiment per a l’ús de la llengua catalana     - Mancomunitat Intermunicipal del Gironès Pel que fa als gestos polítics que els republicans han demanat al futur govern, la regidora Maria Àngels Cedacers ha explicat que s’hi troben tres punts que ja constaven en el programa electoral d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona:   - Calendaritzar i finalitzar, en un termini màxim de dos anys, la promoció d’habitatge social a la Plaça Leonor Joher (Santa Eugènia), amb l’objectiu de destinar-la a lloguer assequible per a joves i gent gran.

Un moment de la persentació al Centre Cívic Sant Narcís de Girona

Gabriel Rufián i Sergi Sol presenten els seus llibres a Girona en una conversa sobre els presos polítics amb Maxi Calero, Montse Bassa i Quim Ayats

· L’acte s’ha celebrat aquest dijous 27 de juny a les 19:00h al Centre Cívic Sant Narcís, amb l’assistència d’una vuitantena de persones   La secció local de Girona d’Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat aquest dijous 27 de juny un acte amb la presència de Gabriel Rufián i Montse Bassa, diputats del partit al Congrés, a més del portaveu del grup municipal d’ERC a Girona Quim Ayats i Sergi Sol, autor del llibre “Fins que siguem lliures”, i Maxi Calero, amic personal d’Oriol Junqueras.   L’acte s’ha celebrat al Centre Cívic Sant Narcís de Girona amb gairebé una vuitantena d’assistents, i ha començat amb la música de Pep Picas. Seguidament, Quim Ayats ha donat la benvinguda i ha presentat la resta de ponents, per acabar destacant la força de Dolors Bassa, que tot just ahir arribava a la presó del Puig de les Basses. El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Girona ha posat les bases sobre les que la resta de ponents centrarien les seves intervencions.   A continuació ha pres la paraula Montse Bassa, explicant que la seva entrada a la política va estar marcada per la indignació per l’empresonament de la seva germana Dolors. Bassa ha destacat, parlant del llibre de Sergi Sol, que reclamava unitat als partits, però no “unitat de llistes” sinó estratègica, i ha explicat als assistents que la seva germana Dolors li havia assegurat, encara avui, que no es penedia d’haver tornat per enfrontar-se al judici.   Maxi Calero ha destacat els orígens de Dolors Bassa als sindicats i en la lluita obrera, punt que comparteixen. Ha explicat també la situació històrica de Sant Vicenç dels Horts i el context en què Oriol Junqueras va arribar a l’alcaldia d’un municipi que abans el governaven PSOE i PP, i on Junqueras va promoure l’intercanvi d’idees entre tots els habitants per tal d’arribar a escoltar a tothom, a diferència dels partits que havien governat prèviament. Finalment, després d’explicar diverses anècdotes viscudes amb Junqueras, ha reiterat la necessitat de seguir treballant per tenir més suports.

Discurs de Quim Ayats al Ple d'investidura

Escucha "Discurs de Quim Ayats (ERC) al ple d'investidura del 15 de juny de 2019" en Play SER Malauradament avui no és un dia feliç per a la democràcia. Més ben dit, darrerament no és una època feliç per a la democràcia al nostre país. La magnitud de la repressió de l’Estat espanyol contra els líders polítics i socials de l’independentisme, contra el moviment independentista en el seu conjunt, un moviment polític pacífic, profundament democràtic i totalment legítim, fa que no vivim en una situació política gens normal. La situació és extraordinària, no val a mirar cap a una altra banda, no podem mirar cap a una altra banda; i siusplau, no us demanem que ho compartiu, sols us demaneu que ho entengueu, no ens demanin a nosaltres que mirem cap a una altra banda, nosaltres no ho farem mai. Aquells que pensen que tenim llàgrimes als ulls han de saber que la mirada la tenim serena, que ens permet veure amb claredat que hi ha certs discursos que avalen la repressió contra el moviment independentista, i el més trist de tot és pensar que, o no se n’adonen, o, pitjor encara, sí que se n’adonen però no hi donen importància. Tots ens faríem un favor si no neguéssim els drets civils i polítics de tots els catalans i les catalanes, que és el mateix que dir de tots els gironins i les gironines. Cal que tots els que estem aquí ens conjurem per treure la política de la justícia d’una vegada per totes, i trobem conjuntament solucions polítiques als problemes polítics del nostre país. Aquesta nostra mirada serena de la que us parlava, també ens permet veure els problemes que pateix la nostre ciutat, com el de les desigualtats socials i econòmiques entre diversos col·lectius i barris de Girona, com els problemes de seguretat d’alguns barris, com el desequilibri entre turistes i veïns, o com les dificultats d’accés a un habitatge digne, especialment dels col·lectius més vulnerables. Són qüestions que han de centrar la nostra atenció, la d’aquest Ple.

Esquerra Girona votarà a Quim Ayats aquest dissabte a la sessió constitutiva de l’Ajuntament

L'assemblea de militants aprova per unanimitat la proposta d’un govern conjunt entre Junts per Catalunya, Guanyem Girona i Esquerra Girona. Els militants també acorden votar a Quim Ayats a la sessió constitutiva de l’Ajuntament de Girona, atès que no s’ha rebut resposta de Junts per Catalunya a la proposta d’Esquerra Girona. Aquest dijous 13 de juny una setantena de militants han ratificat en assemblea la decisió de mantenir la proposta de govern conjunt entre Junts Per Catalunya, Guanyem Girona i Esquerra Girona que el partit republicà va posar sobre la taula passades les eleccions municipals. L’aposta d’Esquerra Girona per un govern fort, unitari i independentista que no estigui supeditat als partits del 155 ha obtingut el suport unànime de tots els militants que han assistit a l’assemblea. De la mateixa manera, el partit ha recordat que la seva proposta no ha variat i segueix en la mateixa tessitura que durant la campanya, i que continua treballant per un govern municipal que desencalli temes de ciutat i alhora defensi els drets civils i socials, sense deixar de tenir en compte la situació actual amb presos polítics i repressió ideològica. Malgrat tot, la manca de resposta per part de Junts per Catalunya a la proposta d’Esquerra Girona ha fet que també s’hagi posat sobre la taula el sentit del vot dels quatre regidors republicans a la sessió constitutiva de l’Ajuntament de Girona d’aquest dissabte. Davant l’opció de votar a Quim Ayats o fer-ho en blanc, la militància ha escollit en un 95% l’opció de votar Quim Ayats. Esquerra Girona també ha destacat que fins el moment no s’ha rebut cap proposta concreta d’altres partits que aporti garanties per a un pla de govern factible, ja que les opcions que s’han posat sobre la taula han passat totes per governs en minoria, amb el suport dels partits del 155. En el cas de la proposta de Guanyem Girona, que apostaria per un govern amb Esquerra Girona i 10 regidors, necessitaria els vots del PSC-PSOE a canvi de res, quan precisament Sílvia Paneque ja ha advertit que només negociaria si optava a compartir l’alcaldia.

ERC Girona dona la benvinguda als nous militants en un acte amb Ester Capella, Teresa Jordà i Joan Tardà

Entre la vintena de nous afiliats durant el darrer trimestre en destaca la incorporació de Joan Olòriz, vinculat al partit com a independent des de 2015 ​La secció local de Girona d’Esquerra Republicana de Catalunya ha celebrat aquest dilluns 10 de juny un acte de benvinguda als nous militants que ha comptat amb la presència de les conselleres Ester Capella i Teresa Jordà, l’exdiputat Joan Tardà, la diputada Laia Cañigueral, el cap de llista per Girona i regidor electe Quim Ayats, i el president de l’executiva local David Sabaté.   L’acte s’ha celebrat al +Cub, a la plaça de Catalunya de Girona amb gairebé un centenar d’assistents, i ha començat amb diversos parlaments, entre ells el de Joan Olòriz, que, tal com va anunciar al tancament de la campanya per les municipals, ha estat presentat com a nou militant d’Esquerra Republicana de Catalunya.   En l’acte, al que han assistit la majoria de components de la llista per les municipals i els quatre regidors electes, s’ha donat la benvinguda a una vintena de nous militants, entre ells Olòriz, que ha estat diputat independent per ERC al Congrés dels diputats de Madrid des de l’any 2016, i que va representar ICV com a regidor a l’Ajuntament de Girona durant quinze anys, en els que va coincidir amb Quim Ayats i Miquel Poch al consistori gironí.   Durant els parlaments, Sabaté ha agraït l’esforç de la militància, destacant la força de la gent dins el partit. Quim Ayats ha destacat les figures de Tardà, Jordà i Capella com a exemples de la coherència, capacitat de mobilització i dedicació de la organització.   Per la seva part, Joan Tardà ha remarcat els valors d’esquerres del partit, tot reivindicant el socialisme com a valor per sobre de la terminologia. Ester Capella ha destacat l’experiència tant com a consellera a la Generalitat com al Congrés i al Senat, on també havia coincidit amb els assistents i ha posat en valor la lluita d’ERC pels drets individuals i col·lectius dels ciutadans.

Per un govern republicà unitari

Ens vam presentar a les eleccions municipals a Girona dient que ERC era l’impuls que Girona necessita, que no ens podíem permetre el luxe de tenir una ciutat parada, que calia afrontar els debats amb determinació i ser capaços de prendre decisions amb el màxim consens possible. El nostre discurs no ha canviat passades les eleccions. Continuem dient que cal que desencallem projectes que requereixen consens per millorar les condicions de vida dels ciutadans de Girona, com la Devesa, les Pedreres, Sant Narcís o la reforma de la carretera Barcelona; o mesures com la de retornar l’equilibri perdut al Barri Vell entre el turisme i els seus veïns, fer front als problemes d’accés a l’habitatge, millorar la seguretat als barris i també la mobilitat a l’àrea urbana de Girona. Per això, el nostre compromís és posar els quatre regidors d’ERC a l’Ajuntament de Girona al servei del projecte polític que defensem per a la nostra ciutat, i és per això que continuarem treballant per posar els ciutadans al centre de les decisions que anem prenent tots plegats. En coherència amb tot això, i en coherència amb el context polític actual, Esquerra Girona té com a prioritat treballar per un govern republicà de majoria àmplia; un govern de consens entre JxCat, Guanyem i ERC. En un moment de repressió brutal contra el moviment independentista no només cal evitar que el govern de la nostra ciutat estigui supeditat als partits que avalen la repressió i l’existència de presos polítics i exiliats, sinó que el context històric fa necessari que ens unim per defensar els drets civils i polítics de tothom, independentistes i no independentistes, si el que volem és esdevenir una societat democràtica avançada. No podem entendre que els grups municipals a qui estem allargant la nostra mà facin propostes de govern, o estiguin pensant en propostes de govern que, d’una manera o d’una altra, necessiten del suport dels partits del 155. Ho podem dir més alt, però no més clar: la nostra prioritat és formar govern amb aquells partits que defensen els drets civils i polítics de tots els ciutadans; amb aquells partits que creuen que la solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya és més democràcia, i no més repressió.

Anabel Moya, regidora d’ERC a l’Ajuntament de Girona

"Els joves són el present i el futur de la ciutat, hi tenen molt a dir sobre com dissenyar-la i construir-la"

Vénen quatre anys de molta feina. Què faràs per relaxar-te?   Doncs el que més m’agrada, que és portar els meus fills a l’escola. Una vegada allà em trobaré amb d’altres pares i mares i xerraré una estona amb ells... Amics dels meus fills, pares que conec... I si tot va bé també recuperaré les classes de ioga. Seran clau per posar el comptador a zero!   Si el que més t’agrada és portar els fills a l’escola, entenc que la família juga un paper clau a la teva vida...   La meva família ho és tot. És el meu suport i són les persones amb qui més confio. Sé que sempre m’esperaran a casa i que quan els necessiti em regalaran el millor dels seus somriures per animar-me. A més, són les persones amb qui més aprenc... I ells també aprenen de mi!   I quina Girona t’agradaria que es trobessin el dia de demà?   Doncs la veritat és que espero que sigui una Girona millor. M’agradaria que fos una ciutat molt més humana, molt més amable, molt més sostenible i molt més pensada per la gent que hi vivim.   Per treballar necessites silenci o ets més d’escoltar música?   Jo sóc de les que necessita silenci. Primer he d’ordenar les meves idees, escriure-les en un paper i després llegir-ho. I per això necessito tranquil·litat i silenci. Ara, quan ho tinc tot en el paper, que comenci la música! (riu)   M’han dit que la bici i tu sou grans amics...   Sí... (riu). Moure’t en bici és la manera més fàcil de fer esport. Et mous més ràpid i, a més, no produeixes emissions de gasos contaminants. També estàs contribuint a la salut del conjunt de la ciutadania. De fet, és una manera de viure, però a la vegada la bici és una oportunitat molt gran per treballar altres valors a la ciutat com ara la convivència, l’educació...   A nivell de ciutat, què t’agradaria desencallar en els propers quatre anys?   Doncs seguint amb la mobilitat, crec que aquí tenim un gran repte. Seria important plantejar-nos la mobilitat no només des del prisma del cotxe, sinó d’aquells que anem en bici, caminant i alguna vegada agafem el cotxe.

Esquerra Girona aposta per un govern fort, unitari i independentista que no estigui supeditat als partits del 155

Esquerra Girona aposta per un govern format per les forces independentistes i unitari a l'Ajuntament de Girona que no estigui supeditat als partits del 155. Segons els resultats electorals, l'única manera possible de defugir d'aquesta possibilitat és agrupant totes les formacions sobiranistes i formar un govern per assegurar-se una majoria àmplia. El cap de llista de la candidatura republicana, Quim Ayats, ha defensat que treballaran per garantir un “un govern a la ciutat que defensi els drets i les llibertats tant individuals com col·lectives”. Ayats ha tornat a manifestar, tal i com ha repetit durant la campanya, que “Esquerra és l'única força capaç d'asseure a tothom en una mateixa taula per negociar”, encara més amb uns resultats que només garanteixen majories escollint entre un gran pacte unitari de les forces independentistes o una coalició amb partits del 155. “És hora que ens mirem tots als ulls i treballem per fer un gran acord en benefici de la ciutat i del país, deixant enrere les desavinences purament partidistes”, ha explicat. “Els resultats electorals de diumenge diuen que la majoria independentista a Girona és aclaparadora. Per tant, entenem que el repte que ens proposa la ciutadania expressat lliurement a les urnes aquest diumenge és una conjugació de diferents sensibilitats amb punts en comú però en un horitzó marcat en clau de país”, ha afegit. El cap de llista també ha recordat que és una oportunitat més per “convertir l'Ajuntament de Girona en la punta de llança de l'independentisme i enviar un missatge a l'estat espanyol que som més forts que mai”.