Girona

Totes les notícies

L'equip d'ERC Girona durant un Ple Municipal

ERC Girona ha aconseguit que el govern dupliqui les inversions a les escoles de la ciutat

Els republicans pacten una partida de 100.000 euros per l’adaptació en l’àmbit escolar a la situació de la Covid-19. També acorden la pacificació a l’entorn del centre educatiu Marta Mata i l’escola bressol Garbí, al barri de Palau-sacosta. Lamenten que es descarti la remodelació de l’Estació Espai Jove, i en canvi s’aposti per altres inversions que no es podran executar aquest any. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona ha pactat amb el govern de JxCat millores en l’àmbit escolar en la negociació conjunta que han mantingut sobre les noves inversions a la ciutat. Per una banda, la formació republicana ha acordat doblar la partida destinada a les inversions als centres educatius de la ciutat. Així, per aquest 2020, el consistori tindrà un paquet total de 220.000 euros per fer les remodelacions que siguin necessàries. L’augment que ha aconseguit ERC es destinarà a l’adaptació en l’àmbit escolar a la situació de la Covid-19. “Hi ha una nova realitat a la que ens hem d’adaptar”, afirma el portaveu d’ERC Quim Ayats, que avança que s’hauran de fer reformes dins i fora dels centres educatius. “Hem de garantir que els alumnes tornin a les aules amb seguretat i amb la màxima confiança”, sosté Ayats. En la mateixa línia, però en l’àmbit de la mobilitat, ERC Girona segueix apostant per potenciar els camins escolars segurs a tots els barris. És per això que en la negociació sobre les noves inversions a la ciutat els republicans han pactat amb el govern una partida pressupostària concreta per la pacificació de la zona educativa a l’entorn de l’escola Marta Mata i l’escola bressol Garbí, al barri de Palau-sacosta. “Els camins escolars i la pacificació del trànsit a l’entorn de les escoles fomenten la seguretat i l’educació en valors com el respecte, la responsabilitat i la solidaritat”, remarca el portaveu d’ERC Quim Ayats, que recorda que aquests projectes “representen una transformació de l’espai públic i dels hàbits de mobilitat, alhora que afavoreixen el medi ambient i retornen el protagonisme als vianants per davant del vehicle motoritzat”.

Imatge de la reunió d'avui dels regidors i regidores d'ERC a l'Ajuntament de Girona

ERC Girona reclama actuacions urgents als espais naturals

Presenta una moció al Ple Municipal per protegir, dinamitzar i connectar el patrimoni natural. Insta l’equip de govern a que tregui del calaix els acords pactats amb l’oposició i els projectes que no ha executat o que ha deixat a mitges. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposarà dilluns al Ple Municipal que el consistori posi en marxa un seguit d’actuacions urgents per protegir, dinamitzar i connectar els espais naturals de la ciutat i l’àrea urbana. A través d’una moció, els republicans plantegen una desena d’accions per gestionar i mantenir aquests espais d’una forma adequada. “El desconfinament per la Covid-19 està servint perquè molts veïns i veïnes redescobreixin els espais naturals de la nostra ciutat”, assegura la regidora d’ERC, M. Àngels Cedacers, que remarca que zones com el Parc de la Devesa, el Parc de les Pedreres, les Hortes de Santa Eugènia, la vall de Sant Daniel o el bosc terapèutic de Palau-sacosta “han tingut afluències de ciutadans extraordinàries”. “Malauradament aquests veïns i veïnes també han pogut comprovar com en aquests espais hi ha una manca de neteja, d’il·luminació o de senyalització”, denuncia Cedacers, que alerta que la majoria d’aquestes deficiències “delaten una aposta política insuficient per part del govern de la ciutat”. Davant d’aquesta situació, el grup municipal d’ERC a Girona reclama un augment de la freqüència de neteja generalitzada; reforçar la cura i el desbrossament dels quatre rius i de la sèquia de la ciutat, amb especial atenció als rius Ter i Onyar; i millores de l’accessibilitat a les lleres dels rius. Així mateix, els republicans proposen un augment de la il·luminació i senyalització informativa; la potenciació de la difusió dels espais i de les campanyes de sensibilització ciutadana per promoure un ús responsable de l’entorn natural. “Reivindiquem que aquests espais estiguin en òptimes condicions, ja que son uns entorns segurs davant la pandèmia de la Covid-19”, afirma la regidora d’ERC, Annabel Moya, que explica que els espais verds, més amplis que les zones urbanitzades, son els més capaços de garantir la distància de seguretat entre persones.

L'estació de la Girocleta del barri de Vista Alegre-Carme.

ERC Girona reclama corredors per a ciclistes que uneixin els barris de la ciutat

Planteja una xarxa de connectivitat amb bicicleta per cobrir els principals eixos viaris i l’àrea urbana.   Proposa espais de mobilitat activa els caps de setmana i la reducció dels límits de velocitat. Lamenta que el govern de JxCat hagi aplicat mesures de desconfinament sense comptar amb la Taula de Mobilitat. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona posa sobre la taula un seguit de propostes en matèria de mobilitat en bicicleta a la ciutat. La declaració de l’estat d’alarma ha provocat una reducció històrica dels desplaçaments de vehicles motoritzats. Aquest fet, alhora, posa de manifest, un cop més, els beneficis de l’ús de la bicicleta. És per això que ERC insisteix en la necessitat de posar en marxa una sèrie d’iniciatives en aquest àmbit, com la creació de corredors per a ciclistes que uneixin els barris de la ciutat. Es tracta d’una xarxa de connectivitat amb bicicleta per cobrir els principals eixos de mobilitat i l’àrea urbana. “La nova realitat ens dona l’oportunitat de fer una aposta clara i valenta per una mobilitat sostenible, amable i que posi la salut de les persones al centre”, assegura la regidora republicana Annabel Moya. Aquests nous corredors haurien d’estar senyalitzats tant de forma horitzontal (pintura groga i temporal) com vertical,  hauran de tenir en compte les persones invidents i s’implementarien tant en espais àmplis on abans no hi havia espai ciclista previ, com en els ja existents. Aquests últims, s’haurien d’eixamplar en aquelles vies més transitades o estratègiques per augmentar la seva capacitat, així com procurar perquè siguin més accessibles per garantir la incorporació i la sortida en condicions de seguretat. Les mesures d'ampliació de calçades haurien de començar pels barris de Girona amb més densitat de població i menys espais verds.  Una altra de les apostes que fa ERC és la posada en marxa d’espais de mobilitat activa els caps de setmana. El projecte planteja que una àrea del nucli urbà de la població limiti el trànsit de vehicles motoritzats a desplaçaments d'urgència durant algunes hores del cap de setmana, i crear una mena d’illa de vianants i usuaris de la bicicleta.

Els regidors i regidores d'ERC Girona en una reunió, dies abans del confinament.

ERC Girona proposa que l’Ajuntament faciliti material de protecció al comerç davant la Covid-19

Planteja que el consistori compri mascaretes, guants i gel desinfectant i els distribueixi entre els establiments perquè puguin obrir amb seguretat. Demana que s’organitzi un curs online perquè el comerç de la ciutat tingui la formació i les eines necessàries. Posa sobre la taula la possibilitat que el mercat es traslladi del Parc de la Devesa a la Copa per evitar aglomeracions i mantenir la distància. Esquerra Republicana de Catalunya proposa que l’Ajuntament de Girona faci una gran comanda de material de protecció davant de la Covid-19 per cobrir les necessitats del comerç de la ciutat. La proposta neix de la dificultat que tenen els comerciants d’obtenir mascaretes, guants i gel desinfectant per protegir els seus  treballadors un cop reobrin els negocis. “Els establiments han d’obrir amb totes les garanties possibles, tant per la seguretat dels treballadors com la dels clients”, afirma el portaveu Quim Ayats. Aquesta distribució de material complementaria a la que ja estan fent altres administracions públiques i les entitats del gremi. En aquest sentit, ERC també planteja que des de l’Ajuntament de Girona s’organitzi un curs online perquè el comerç de la ciutat tingui la formació i les eines necessàries quan reobri les seves portes. “No poden anar a cegues, el comerç de la nostra ciutat ha de tenir a les seves mans tota la informació possible per sentir-se segur i transmetre aquesta seguretat als seus clients”, sosté Ayats. D’altra banda, la formació republicana demana al govern de la ciutat que posi en marxa mesures a fons perdut. Per exemple, que deixi de cobrar la taxa d’escombraries a aquells establiments que hagin hagut de tancar per culpa de la pandèmia de la Covid-19. “No generen residus perquè l’estat d’alarma els ha obligat a tancar, per tant, és de rebut que no l’hagin de pagar”, remarca Ayats.  En la mateixa línia, ERC Girona proposa ampliar les ajudes al petit comerç, potenciant els projectes ja consolidats com l’Aixequem Persianes, o d’altres dirigits a la diversificació, a mancomunar serveis i potenciar el producte de KM 0.

Els regidors i regidores d'ERC Girona durant un ple.

ERC Girona proposa una Taula de Ciutat per fer front a la crisi de la Covid-19

La iniciativa seria totalment oberta, fent partícips el teixit social, econòmic, cultural i polític de Girona. “Hem d’anar més enllà de les taules de partits i trobar un espai molt més ampli per escoltar i donar respostes”, assegura el portaveu Quim Ayats. Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposa la creació d’una Taula de Ciutat per plantar cara a les conseqüències econòmiques i socials derivades de la crisi de la Covid-19. ERC planteja que formin part d’aquesta taula de treball representants dels àmbits socials, econòmics, polítics i culturals. Aquesta fórmula permetria establir amb urgència un espai fixe i amb contingut, per atendre i donar resposta a tots els sectors de la ciutat que estan patint aquesta crisi.  “Hem d’anar més enllà de les taules de partits i trobar un espai molt més ampli”, afirma el portaveu republicà Quim Ayats, que demana posar-lo en marxa de forma immediata i amb una agenda “concreta i eficient”. El que proposa Esquerra Republicana és aportar solucions a la ciutadania de forma directa, escoltant el seu testimoni i les seves necessitats, i donant solucions concretes amb els mecanismes de que disposa l’Ajuntament de Girona. “La Taula de Ciutat ha de ser ambiciosa i no només retòrica”, diu Ayats, que remarca que “no és un pacte polític sinó una plasmació de propostes valentes d’un treball previ d’haver escoltat la ciutat”. “El comerç, la restauració o el món cultural i turístic, per posar alguns exemples, estan patint les conseqüències econòmiques de la crisi de la Covid-19, i ells saben més que ningú el que requereixen”, assegura el portaveu d’ERC Quim Ayats. “L’Ajuntament ha de donar resposta a aquestes necessitats; per tant, escoltar per trobar solucions”, conclou.

Els quatre regidors i regidores d'ERC, durant el Ple de dilluns.

ERC Girona reclama l’aparcament tancat per a bicicletes a l’estació de tren

Els republicans recorden que el govern de JxCat s’hi va comprometre a partir d’una moció d’ERC La regidora Annabel Moya lamenta que hores d’ara ni tan sols s’hagi fet l’estudi sobre la seva viabilitat Esquerra Republicana de Catalunya a Girona reclama la construcció de l’aparcament tancat per a bicicletes a l’estació de tren. La regidora republicana, Annabel Moya, va recordar al Ple de dilluns que ERC va presentar una moció el passat mes de novembre, que es va aprovar per unanimitat per tots els grups municipals del consistori, per potenciar la bicicleta a la ciutat de Girona. Llavors, l’equip de govern liderat per JxCat es va comprometre a elaborar en un termini de sis mesos un estudi sobre la viabilitat d’instal·lar un aparcament segur per a bicicletes en les immediacions de l’estació de RENFE, inspirat en el servei ‘Bicibox’ que s’ofereix en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb l’objectiu d’executar-lo el 2020.  La proposta que fa ERC a Girona és oferir a la ciutadania un espai tancat i protegit per a bicicletes en una zona estratègica, facilitant la mobilitat intermodal. “Aquesta ha de ser una prova pilot que, en cas de ser exitosa, es pugui ampliar a altres punts de la ciutat”, sosté la regidora Annabel Moya, que remarca que “la realitat ens obliga, com a Ajuntament, a seguir treballant per impulsar aquest vehicle, posant totes les facilitats per a garantir que moure’s en bici per la ciutat de Girona i les seves immediacions sigui pràctic, àgil, segur i accessible”.  Ara, el grup municipal d’ERC a Girona, en la seva política de seguiment dels pactes i del compliment dels compromisos amb la ciutadania, recorda al govern de JxCat que el projecte és un acord de Ple i que el termini compromès per encarregar l’estudi s’esgota. Alhora, els republicans hi veuen un escull en l’execució de la proposta, una preocupació que la regidora Annabel Moya va transmetre dilluns al Ple: “Ens poden explicar com ho pensen fer si no està contemplat ni tan sols en el Pressupost 2020 que ens van presentar el desembre amb el suport de Guanyem?”.

Els regidors i regidores d'ERC en una sessió de treball a la sala Miquel Diumé.

ERC Girona proposa al Ple invertir 2 milions d’euros en habitatge

Els republicans reclamen que la partida s’executi aquest 2020 Demanen potenciar la borsa d’habitatge per al lloguer social i establir una clàusula de garantia contra els impagaments Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposarà dilluns al Ple municipal que el consistori inverteixi aquest any 2 milions d’euros en habitatge d’ús públic. Segons l’esborrany per a l’aprovació inicial del Pla territorial sectorial d’habitatge, la dotació d’habitatge social a la ciutat de Girona hauria de créixer en unes 235 unitats l’any per arribar, en un termini de 15 anys, al ràtio del 15% sobre el total d’habitatges que seria recomanable. “És un objectiu molt ambiciós que només es podrà assolir si tirem endavant polítiques d’habitatge valentes i decidides”, assegura la regidora republicana Annabel Moya, que adverteix que “no ens podem permetre donar passos enrere ni incomplir els compromisos adoptats amb la ciutadania”.  En el Pressupost municipal de 2020, tirat endavant pel govern de Junts per Catalunya (JxCat) amb el suport de Guanyem, s’ha previst una partida de 500.000 euros per a l’adquisició d’habitatge d’ús públic. ERC considera que aquesta quantitat no és suficient per respondre a la demanda d’aquest tipus d’habitatge a la ciutat, i consideren fonamental recuperar la inversió de dos milions d’euros que JxCat va prometre el novembre de 2018. Paral·lelament a l’adquisició de més habitatge d’ús públic, ERC proposa potenciar la borsa d’habitatge per al lloguer social, que pateix d’un clar estancament. Entre les iniciatives que els republicans porten a Ple, destaca una clàusula de garantia que permetria el cobrament de fins a sis mesos d’impagaments als propietaris que posin les seves vivendes a la borsa municipal d’habitatge. Alhora, ERC demana la creació de la figura del prospector o prospectora a la borsa amb la funció d’atendre a les persones propietàries i a les sol·licitants d’habitatge i difondre el servei entre noves persones i col·lectius.

La façana de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Guanyem, PSC i ERC s’oposen a la prohibició de construir a Domeny proposada per JxCat

Els tres partits de l’oposició consideren que “no té sentit” tenint en compte la proximitat de la decisió sobre la ubicació del nou Trueta Els grups municipals van votar en contra de portar la proposta al ple i anuncien que ho tombaran si tot i així l’alcaldessa ho presenta Guanyem Girona, el PSC i ERC han sortit al pas davant les informacions que apunten que el govern de Marta Madrenas té la intenció de suspendre les llicències d’obres durant un any als dos terrenys de propietat privada de Domeny on JxCat vol que s’hi edifiqui el nou hospital Josep Trueta. El tres grups de l’oposició al consistori gironí manifesten que s’oposen a aquesta decisió i anuncien que tombaran la proposta si es porta al proper plenari municipal de dilluns. Per a les formacions aquesta iniciativa “no té sentit” tenint en compte que la decisió sobre si el nou centre hospitalari es farà als esmentats terrenys de Domeny o a Salt se sabrà abans que acabi el primer trimestre de l’any, tal i com va anunciar la conselleria de Salut. Els tres partits adverteixen que aquesta operació “podria hipotecar la política en habitatge de Girona, bloquejant durant un any la possibilitat de construir pisos a un dels pocs espais que té la ciutat per créixer.” Guanyem, el PSC i ERC recalquen que la decisió s’ha de prendre “seguint criteris estrictament sanitaris i que permeti aconseguir el millor parc sanitari possible.” Finalment, els tres grups municipals han subratllat la seva aposta per una sanitat “pública i de qualitat.” El portaveu del grup municipal de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha lamentat que l’alcaldessa vulgui “segrestar unes parcel·les clau perquè Girona pugui ampliar el seu parc d’habitatge protegit.” “Si finalment l’hospital es fa a la part sud, la ciutat tindrà inutilitzats els millors terrenys que podrien ajudar a mitigar la crisi habitacional”, ha remarcat Salellas. Finalment, el regidor de Guanyem ha demanat que “s’aparquin les lluites partidistes per una decisió que afectarà generacions de gironins i gironines.

El portaveu Quim Ayats, la regidora Annabel Moya i l'exregidor Miquel Poch, davant la promoció d’habitatges que hi ha a la plaça Leonor Joher del barri de Santa Eugènia

ERC i PSC Girona proposen una bateria de mesures per fer front a l’emergència de l’habitatge

Reclamen una partida mínima de dos milions d’euros per aquest 2020 Plantegen que l’ajuntament tingui un parc d’habitatge social propi per deixar de recórrer a pisos turístics i hotels Els grups municipals del PSC i Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposen una bateria de mesures per fer front a la problemàtica de l’habitatge a la ciutat. Les propostes van encaminades a paliar l’emergència habitacional sobretot entre els joves, la gent gran i les famílies. Tot just ara el govern de JxCat ha anunciat que preveu iniciar un procés participatiu que finalitzarà a un any vista amb un Pla Local d’Habitatge. Si bé els grups municipals del PSC i ERC volen participar de l’elaboració d’aquest pla, volen evitar un nou any perdut en matèria de polítiques d’habitatge. És per això que socialistes i republicans faran arribar a l’equip de govern una sèrie de mesures d’aplicació immediata. Per una banda, els dos grups municipals consideren insuficient la inversió de 500.000 euros en habitatge públic que ha previst el govern de Girona per aquest any. Es tracta d'una partida que es va pactar bilateralment entre JxCAT i Guanyem durant les negociacions del Pressupost de 2020. Socialistes i republicans plantegen que si l’objectiu del pla de govern és d’ampliar el parc públic en 50 habitatges més, cal una inversió mínima de 2 milions d’euros, una xifra que JxCat ja es va comprometre que aportaria el 2019 però que finalment no va complir.  Pel que fa a aquestes mesures urgents, PSC i ERC també reclamen que el govern de Girona tingui a la seva disposició com a mínim una desena d’habitatges d’inclusió que gestioni directament l’ajuntament. L’objectiu és que no sigui necessari recórrer a pisos turístics ni hotels, i alhora permetria donar una resposta més àgil a les urgències socials de la ciutadania.  D’altra banda, socialistes i republicans reclamen una política de promoció de la Borsa Municipal d’Habitatge, i posen sobre la taula propostes com les assegurances contra l’impagament, una vinculació a un índex de preu de lloguer assequible, avantatges per a la reforma dels immobles, potenciar la figura del prospector o ampliar el suport jurídic per casos de desnonament de lloguer.