Girona

Totes les notícies

Els quatre regidors i regidores d'Esquerra Republicana durant el darrer ple

ERC Girona proposa la creació d’un mecanisme de consulta directa a la ciutadania

El grup municipal vol que sigui operatiu de cara als grans projectes de ciutat previstos per enguany La regidora Annabel Moya defensa que “les grans decisions de ciutat han d’estar en mans de la ciutadania” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposa la posada en marxa d’un sistema de consultes obertes i directes a través del qual la ciutadania pugui definir les accions prioritàries en les grans decisions de ciutat. Els republicans fan la petició a través d’una moció que presentaran al pròxim Ple municipal, en la que posen sobre la taula una eina que sigui operativa de cara als grans projectes de ciutat previstos per enguany, com el Pacte Local per l’Habitatge, el Pla de Mobilitat o el Pla Local de Joventut. L’objectiu és crear, de forma conjunta amb el teixit social i associatiu gironí, nous processos participatius que permetin incrementar la implicació ciutadana en la governança de la ciutat. “La Girona del futur ha de cridar la gent a deliberar més d’una vegada a l’any, fent que les grans decisions estiguin en mans de la ciutadania”, assegura la regidora d’ERC, Annabel Moya. “Aquestes decisions han de gaudir d’una implicació ciutadana que vagi més enllà dels tràmits d’audiència pública, i acompanyar-se d’autèntics processos participatius que culminin amb una votació oberta per prioritzar les actuacions”, afirma.  Alhora, en la seva moció, Esquerra Republicana de Girona emplaça l’equip de govern a que refermi el seu compromís per redefinir i reforçar el model de pressupostos participats, tal i com va pactar amb ERC i amb la resta d’agents socials i associatius de la ciutat el juliol passat. En aquest sentit, els republicans també demanen que es faci públic el més aviat possible l’informe que surti d’aquest procés i generar un debat ciutadà.  “És important que el govern municipal cregui en la participació i es comprometi a executar els compromisos presos amb la ciutadania”, defensa Annabel Moya, que remarca que “només així aconseguirà guanyar-se la credibilitat i la confiança necessàries perquè aquesta participi”.

Quim Ayats, Àdam Bertran, Martí Fonalleras, Balandrau, Educació, Girona

ERC Girona trasllada les peticions de l’Escola Balandrau a Educació i demana reduir ràtios al sector oest per mantenir el P3 a Montfalgars

Els republicans han obtingut el compromís aquest dimarts al matí, després de reunir-se amb el director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras A més d’aquesta acció, s’ha acordat amb el Departament estudiar una baixada de les ràtios d’alumnes a Santa Eugènia, Can Gibert del Pla i Sant Narcís, que garanteixi mantenir la línia de P3 a l’Escola Montfalgars i recuperar la del Dalmau Carles Des que el Departament d’Educació va comunicar que estudiava reduir el grup de P3 de l’Escola Balandrau de Girona, el grup municipal d’ERC a la ciutat es va posar a disposició de la comunitat educativa. Després de parlar amb les famílies i amb diferents representants de l’administració per intentar trobar una solució a aquesta situació, ha acabat obtenint, en una reunió aquest dimarts amb el director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, el compromís de frenar el tancament de la línia, fet que el mateix Fonalleras va comunicar ahir al vespre a la direcció del centre. El regidor d’ERC a Girona, Àdam Bertran, es mostra satisfet amb aquesta solució. “En els darrers dies hem parlat amb totes les parts i hem traslladat les demandes i propostes al Departament per trobar una solució a les necessitats immediates de l’escola i de les seves famílies”, assenyala. “Tot i així, no podem oblidar que l’oferta educativa és quelcom que s’ha de planificar a llarg termini, amb una visió global de ciutat en comptes d’una mirada individualitzada, i això és el que hem demanat”. En aquest sentit, el regidor republicà recorda que, per qüestions demogràfiques, el nombre d’infants que es matricula cada any a P3 a la ciutat de Girona s’ha anat reduint i seguirà fent-ho, amb un impacte evident sobre el món educatiu. “És per això que cal planificar l’oferta educativa a llarg termini i amb mirada àmplia; per donar resposta a aquest repte i a d’altres igualment importants com la segregació escolar”, assenyala Bertran.

Els regidors d'ERC Girona, Àdam Bertran, Quim Ayats i Annabel Moya, durant la roda de premsa a l'Ajuntament de Girona.

ERC Girona votarà en contra del Pressupost 2020 perquè ha perdut la confiança en el govern municipal

· El grup lamenta que JxCat sigui incapaç de complir els compromisos adquirits amb la ciutadania · El portaveu Quim Ayats qualifica els comptes de “continuïstes” ja que “mantenen el model de ciutat de l’antiga convergència” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera que no hi ha voluntat política del govern de JxCat de tirar endavant els compromisos pendents amb la ciutadania. Els republicans creuen que l’equip que lidera l’alcaldessa Marta Madrenas ha faltat a la paraula, i que per tant no té credibilitat. “És una falta de respecte als ciutadans”, afirma el portaveu Quim Ayats, que afirma que “hem perdut totalment la confiança en aquest govern municipal”. “No ens han deixat cap més marge que votar en contra a la proposta de Pressupost de 2020”, conclou.   ERC recorda que es va abstenir en la votació del Pressupost de 2019 a condició que JxCat executés 7 projectes que hores d’ara 5 continuen pendents. Entre ells hi ha l’inici de les actuacions del pla de les Pedreres; un pla de xoc per fer inversions immediates a la Devesa; la redacció del projecte del nou centre cívic de Montjuïc; l’adaptació amb criteris d’accessibilitat dels parcs de jocs infantils; i la projecció d’una nova línia de bus que enllaci els campus de la UdG. “No és una obsessió amb els acords del 2019, és una obsessió amb el compliment dels compromisos amb els veïns i les entitats”, insisteix Ayats, que lamenta que en alguns casos “el govern ni tan sols ha fet la trucada per començar els tràmits”. “I com aquests, molts altres compromisos ha aparcat el govern”, diu el portaveu d’ERC, que posa com exemple la passera del carrer del Carme, la reforma del Pont de l’Areny, el projecte de la Punta del Pi, el Parc Mas Masó, la cruïlla del tennis o la biblioteca de la Casa de Cultura.   Sobre la proposta de Pressupost de 2020 de JxCat, que compta amb la col·laboració de Guanyem, el portaveu republicà lamenta que sigui “un projecte continuïsta” i que “manté el model de ciutat de l’antiga convergència”.

Els regidors d'ERC durant el darrer ple

ERC Girona reclama al govern municipal la inversió de 2 milions d’euros en habitatge públic

Insta JxCat a que compleixi l’anunci que va fer públic fa un any de la compra d’una vintena de pisos i que ho inclogui al Pressupost de 2020  Insisteix que el govern ha de complir amb els compromisos adquirits amb la ciutadania durant el 2019  El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona reclama al govern de JxCat que compleixi amb tots els compromisos adquirits amb la ciutadania. És per això que els republicans exigeixen que en el Pressupost de 2020 de l’Ajuntament de Girona hi hagi inclosa la partida de dos milions d’euros que el govern municipal va prometre fa just un any per a l’adquisició d’habitatge d’ús públic. Llavors, l’alcaldessa Marta Madrenas va dir que aquests diners servirien per comprar més d’una vintena de pisos i augmentar així un 20% el parc públic d’habitatge “gràcies a la bona salut financera del consistori”. Ha passat només un any d’aquell anunci i la partida compromesa s’ha reduït substancialment. El pressupost presentats per JxCat, i que compta amb la col·laboració de Guanyem, només contemplen 500.000 euros pel pla d’inversió en habitatge, quan fa un any el govern municipal n’havia posat sobre la taula dos milions. “Perquè s’han rebaixat les pretensions?”, pregunta el portaveu d’ERC a Girona, Quim Ayats, “el problema social amb l’habitatge continua, no es poden demorar més les solucions; cal plantejar mesures urgents”. Ayats remarca que el seu grup ha treballat una sèrie de partides pressupostàries pel nou curs que “impulsen una ciutat que ara mateix està aturada”. “No es mou perquè, entre d’altres coses, hi ha acords amb la ciutadania que no s’han complert”, insisteix. És per això que ERC reitera la seva predisposició a sumar en aquest Pressupost del 2020, sempre i quan s’avancin en els projectes del 2019. “Per coherència i perquè la ciutat miri endavant, cal solucionar les reivindicacions veïnals”, assegura Ayats. Recordar que la formació republicana es va abstenir en la votació del Pressupost del 2019 a condició que JxCat executés 7 projectes que hores d’ara 5 continuen pendents.

Tres regidors d'Esquerra Girona, Maria Àngels Cedacers, Àdam Bertran i Annabel Moya, durant el ple passat.

Esquerra Girona proposa la creació d’una comissió d’entitats que organitzi les Fires de Sant Narcís

Aquesta figura impulsaria la participació ciutadana i articularia una Festa Major dissenyada des de la base El regidor Àdam Bertran la defineix com “una eina oberta, dinàmica i complementària a la Comissió de la Copa” El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona proposa la creació d’una Comissió de Festa Major oberta a les entitats de la ciutat i que sigui operativa de cara a l’organització de la propera edició de les Fires de Sant Narcís. Els republicans fan la petició a través d’una moció que presentaran al pròxim Ple municipal, en la que posen sobre la taula una nova eina per reforçar el model vigent. “La Comissió de Festa Major que proposem ha d’articular la participació ciutadana i fer de les Fires de Sant Narcís una celebració organitzada des de la base, des de les diferents entitats i barris”, assegura el regidor d’Esquerra Girona Àdam Bertran. “Plantegem aquesta figura com una eina oberta, dinàmica i que sigui complementària a la Comissió de la Copa, però anant més enllà de l’organització d’unes determinades activitats i dissenyant també el conjunt de la festa major”, defensa.   El grup municipal d’Esquerra proposa al Ple municipal que es creï aquesta comissió d’entitats en un termini de dos mesos des de l’aprovació de la moció. Alhora, planteja una trobada amb les entitats interessades per debatre i fixar-ne els estatuts, que hauran de preveure, entre d’altres qüestions, la relació d’aquest òrgan amb la Comissió de la Copa. En aquest sentit, i sempre cercant el màxim consens amb les entitats, Esquerra sosté que les properes edicions de Fires de Sant Narcís haurien de prioritzar aspectes com la sostenibilitat i el respecte a l’entorn de totes les activitats; la tolerància zero davant conductes incíviques i il·legals, com ara la venda d’alcohol a menors; la lluita contra el sexisme i les violències masclistes; la diversificació cultural i d’oferta; el foment de la cultura de base i de barri; i la defensa del català en els productes, activitats o fils musicals.

Esquerra Girona veu necessari replantejar de dalt a baix el model de participació

Proposa que es pugui consultar a la ciutadania sobre projectes de ciutat i que aspectes socials centrats en les persones tinguin un pes cabdal La regidora Maria Àngels Cedacers creu que l’actual plantejament de Pressupostos Participats genera “frustració” perquè encara ara hi ha obres pendents del 2013   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera que cal un canvi substancial en el model de participació i proposa que es pugui consultar als veïns i veïnes sobre projectes que afectin tota la ciutat i no només al seu barri. Els republicans emplacen al govern municipal i a la resta de partits a obrir de nou el debat un cop s’han tancat les votacions dels Pressupostos Participats 2019. S’ha demostrat un any més que cal replantejar-los de dalt a baix, segons els republicans, ja que només han tingut una participació del 5,2%, o sigui, 4.380 votants d’un cens de 83.479 persones. Esquerra sosté que un cop més ha punxat la participació perquè la ciutat no té un model ni una diagnosi amb cara i ulls. “El govern no ha fet cap esforç per implicar a la gent”, afirma la regidora republicana Annabel Moya, que reclama a JxCat que busqui la màxima representativitat. “No genera debat, no dinamitza ni treballa per crear espais de trobada”, afirma Moya, que lamenta que el que està fent el govern de Girona “és crear dinàmiques de competència”.   Un dels punts febles de l’actual model de Pressupostos Participats és la tardança  del govern en executar els projectes. N’hi ha algun que s’arrossega des del 2013 a Font de la Pólvora, com la reconstrucció de la font del barri i la rehabilitació dels seus voltants; del 2014, com la instal·lació de càmeres de videovigilància al Barri Vell i a Vila-Roja; del 2015, relacionades amb la creació de vies verdes al barri de Montjuïc i Palau-Sacosta; i del 2016, amb una dotzena d’empantanegats, en barris com el Mercadal, Santa Eugènia, Germans Sàbat, Torre de Taialà, Carme-Vista Alegre, Pedreres-Fora Muralla o Campdorà.

Esquerra Girona defensa que cal una aposta decidida pel lleure inclusiu

Reivindica que les persones amb discapacitat puguin gaudir dels mateixos drets i serveis de què disposa la resta de la ciutadania Denuncia que el govern municipal ha renunciat a les seves obligacions i, un cop més, ha traspassat tota la responsabilitat a les entitats   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona creu prioritari que tots aquells drets, serveis i llibertats de què gaudim com a ciutadans estiguin a l’abast de tothom. Alguns d’ells tenen a veure amb el lleure, que hauria de ser totalment inclusiu. Els casals d’infants i juvenils o la pràctica esportiva son clars exemples dels deures que queden pendents. “Cal trencar uns estereotips encara massa presents i motivar els nens i nenes amb discapacitat a sentir l’esport tant seu com el sentiria qualsevol altre infant”, afirma la regidora republicana Annabel Moya.   Esquerra fa aquest toc d’atenció coincidint amb la jornada Posa’t al meu lloc de Girona i del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. La jornada, que va tenir lloc diumenge, va donar l’oportunitat als assistents a posar-se en la pell de les persones amb discapacitat, i comprovar les dificultats que afronten en el seu dia a dia. En aquest sentit, els republicans denuncien que el govern municipal de JxCat ha renunciat totalment a les seves obligacions en aquest àmbit, i ha traspassat tota la responsabilitat a les entitats.   Fer de Girona un espai amable i accessible per a tothom ha estat, és i serà una de les prioritats per Esquerra. És per això que el grup municipal treballa perquè totes les polítiques de l’Ajuntament incorporin aquesta perspectiva. Un pas endavant en aquesta línia es va fer al Ple d’octubre, quan Esquerra va presentar una moció per a una Girona accessible universalment. Aquesta iniciativa, treballada amb les entitats, incorporava deu propostes d’acord que van ser aprovades per unanimitat. Aquestes es van centrar sobretot en temes d’urbanisme i de mobilitat: qüestions bàsiques com millorar l’accessibilitat dels equipaments públics i dels parcs infantils, potenciar la presència de semàfors i parades de bus adaptats per a persones invidents o col·locar pictogrames orientatius a l’espai públic i equipaments municipals per a persones amb TEA, entre d’altres.

Esquerra Girona defensa una solució tècnica al projecte del nou Trueta

El grup municipal prioritza que l’hospital es quedi a Girona, però entén que la decisió final es basi en criteris tècnics de salut El portaveu Quim Ayats remarca que el principal objectiu és que en surtin beneficiats els usuaris i el conjunt de la ciutadania “Ha de ser el millor hospital que doni el millor servei als nostres ciutadans i ciutadanes”, sosté Ayats   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera que el nou hospital doctor Josep Trueta ha de ser un centre sanitari de referència per les comarques gironines i pel país. El canvi d’ubicació, que té previst anunciar en breu el govern de la Generalitat, suposarà una de les decisions estratègiques en l’àmbit sanitari més importants per les futures generacions. És per això que Esquerra reconeix que malgrat li agradaria que el nou hospital sigui construït a la ciutat de Girona, entén que la decisió final acabi sent tècnica.   “Sigui a Girona nord o Girona sud, ha de ser un projecte que tingui com a objectiu que en surtin beneficiats els usuaris i el conjunt de la ciutadania”, afirma el portaveu republicà Quim Ayats. “De la mà de l’hospital Santa Caterina o als terrenys de Domeny s’ha d’alçar un referent sanitari i un model d’èxit pel país i les comarques gironines”, assegura. “Ha de ser el millor hospital que doni el millor servei als nostres ciutadans i ciutadanes”, conclou Ayats.   Alhora, Esquerra Girona considera que és important que aquesta decisió tingui en compte un criteri d’equilibri territorial. L’actual hospital Josep Trueta cobreix un servei de proximitat al sector de Gironès nord i al Pla de l’Estany, alhora que actua com a equipament especialitzat d’alta complexitat que dona servei al conjunt de les comarques gironines.  

Quim Ayats

Esquerra Girona reclama al govern que desencalli els compromisos adquirits en els pressupostos del 2019

· La formació republicana es va abstenir en la votació a condició que JxCat executés 7 projectes que hores d’ara continuen pendents · El portaveu d’Esquerra Girona, Quim Ayats, requereix una reunió amb l’equip de govern per tractar l’estat d’execució dels acords abans de seure a negociar els pressupostos del 2020 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona insta al govern municipal a que tiri endavant els projectes acordats que es van pactar en el marc de les negociacions dels pressupostos del 2019. Concretament son 7 els compromisos que va adquirir l’equip de l’alcaldessa Marta Madrenas, però que continuen pendents de realitzar-se. Durant el ple del febrer passat, els republicans es van abstenir en la votació del pressupost municipal de l’Ajuntament de Girona, facilitant així l’aprovació dels comptes, a canvi de desencallar projectes importants i de dignificar algunes zones de la ciutat. Ara, Esquerra Girona fa un toc d’alerta d’aquests incompliments i reclama la seva execució abans d’encarar les imminents negociacions dels pressupostos de l’any vinent. “Cal que el govern municipal concreti en quin punt estan els assumptes pendents abans d’iniciar les converses de cares al pressupost del 2020”, assegura el portaveu d’Esquerra Girona, Quim Ayats. És per això que reclama una reunió formal amb l’equip de govern per tractar l’estat d’execució dels acords com a condició prèvia a seure a negociar les noves partides del curs vinent. “No podem avançar sense revisar la feina feta i comprovar que els pactes que Esquerra va arribar amb el govern municipal no han quedat en paper mullat o guardats en un calaix”, sosté Ayats. Entre les propostes pactades entre el govern i Esquerra Girona hi ha una partida d’uns 100.000 euros destinada al pla de les Pedreres. Un compromís que no s’ha executat malgrat que la formació republicana va insistir en la seva reivindicació en una moció presentada i aprovada al ple del juliol perquè les actuacions a les Pedreres arranquessin abans de finalitzar el 2019.