Girona

Totes les notícies

Esquerra Girona defensa que cal una aposta decidida pel lleure inclusiu

Reivindica que les persones amb discapacitat puguin gaudir dels mateixos drets i serveis de què disposa la resta de la ciutadania Denuncia que el govern municipal ha renunciat a les seves obligacions i, un cop més, ha traspassat tota la responsabilitat a les entitats   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona creu prioritari que tots aquells drets, serveis i llibertats de què gaudim com a ciutadans estiguin a l’abast de tothom. Alguns d’ells tenen a veure amb el lleure, que hauria de ser totalment inclusiu. Els casals d’infants i juvenils o la pràctica esportiva son clars exemples dels deures que queden pendents. “Cal trencar uns estereotips encara massa presents i motivar els nens i nenes amb discapacitat a sentir l’esport tant seu com el sentiria qualsevol altre infant”, afirma la regidora republicana Annabel Moya.   Esquerra fa aquest toc d’atenció coincidint amb la jornada Posa’t al meu lloc de Girona i del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. La jornada, que va tenir lloc diumenge, va donar l’oportunitat als assistents a posar-se en la pell de les persones amb discapacitat, i comprovar les dificultats que afronten en el seu dia a dia. En aquest sentit, els republicans denuncien que el govern municipal de JxCat ha renunciat totalment a les seves obligacions en aquest àmbit, i ha traspassat tota la responsabilitat a les entitats.   Fer de Girona un espai amable i accessible per a tothom ha estat, és i serà una de les prioritats per Esquerra. És per això que el grup municipal treballa perquè totes les polítiques de l’Ajuntament incorporin aquesta perspectiva. Un pas endavant en aquesta línia es va fer al Ple d’octubre, quan Esquerra va presentar una moció per a una Girona accessible universalment. Aquesta iniciativa, treballada amb les entitats, incorporava deu propostes d’acord que van ser aprovades per unanimitat. Aquestes es van centrar sobretot en temes d’urbanisme i de mobilitat: qüestions bàsiques com millorar l’accessibilitat dels equipaments públics i dels parcs infantils, potenciar la presència de semàfors i parades de bus adaptats per a persones invidents o col·locar pictogrames orientatius a l’espai públic i equipaments municipals per a persones amb TEA, entre d’altres.

Esquerra Girona defensa una solució tècnica al projecte del nou Trueta

El grup municipal prioritza que l’hospital es quedi a Girona, però entén que la decisió final es basi en criteris tècnics de salut El portaveu Quim Ayats remarca que el principal objectiu és que en surtin beneficiats els usuaris i el conjunt de la ciutadania “Ha de ser el millor hospital que doni el millor servei als nostres ciutadans i ciutadanes”, sosté Ayats   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera que el nou hospital doctor Josep Trueta ha de ser un centre sanitari de referència per les comarques gironines i pel país. El canvi d’ubicació, que té previst anunciar en breu el govern de la Generalitat, suposarà una de les decisions estratègiques en l’àmbit sanitari més importants per les futures generacions. És per això que Esquerra reconeix que malgrat li agradaria que el nou hospital sigui construït a la ciutat de Girona, entén que la decisió final acabi sent tècnica.   “Sigui a Girona nord o Girona sud, ha de ser un projecte que tingui com a objectiu que en surtin beneficiats els usuaris i el conjunt de la ciutadania”, afirma el portaveu republicà Quim Ayats. “De la mà de l’hospital Santa Caterina o als terrenys de Domeny s’ha d’alçar un referent sanitari i un model d’èxit pel país i les comarques gironines”, assegura. “Ha de ser el millor hospital que doni el millor servei als nostres ciutadans i ciutadanes”, conclou Ayats.   Alhora, Esquerra Girona considera que és important que aquesta decisió tingui en compte un criteri d’equilibri territorial. L’actual hospital Josep Trueta cobreix un servei de proximitat al sector de Gironès nord i al Pla de l’Estany, alhora que actua com a equipament especialitzat d’alta complexitat que dona servei al conjunt de les comarques gironines.  

Quim Ayats

Esquerra Girona reclama al govern que desencalli els compromisos adquirits en els pressupostos del 2019

· La formació republicana es va abstenir en la votació a condició que JxCat executés 7 projectes que hores d’ara continuen pendents · El portaveu d’Esquerra Girona, Quim Ayats, requereix una reunió amb l’equip de govern per tractar l’estat d’execució dels acords abans de seure a negociar els pressupostos del 2020 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona insta al govern municipal a que tiri endavant els projectes acordats que es van pactar en el marc de les negociacions dels pressupostos del 2019. Concretament son 7 els compromisos que va adquirir l’equip de l’alcaldessa Marta Madrenas, però que continuen pendents de realitzar-se. Durant el ple del febrer passat, els republicans es van abstenir en la votació del pressupost municipal de l’Ajuntament de Girona, facilitant així l’aprovació dels comptes, a canvi de desencallar projectes importants i de dignificar algunes zones de la ciutat. Ara, Esquerra Girona fa un toc d’alerta d’aquests incompliments i reclama la seva execució abans d’encarar les imminents negociacions dels pressupostos de l’any vinent. “Cal que el govern municipal concreti en quin punt estan els assumptes pendents abans d’iniciar les converses de cares al pressupost del 2020”, assegura el portaveu d’Esquerra Girona, Quim Ayats. És per això que reclama una reunió formal amb l’equip de govern per tractar l’estat d’execució dels acords com a condició prèvia a seure a negociar les noves partides del curs vinent. “No podem avançar sense revisar la feina feta i comprovar que els pactes que Esquerra va arribar amb el govern municipal no han quedat en paper mullat o guardats en un calaix”, sosté Ayats. Entre les propostes pactades entre el govern i Esquerra Girona hi ha una partida d’uns 100.000 euros destinada al pla de les Pedreres. Un compromís que no s’ha executat malgrat que la formació republicana va insistir en la seva reivindicació en una moció presentada i aprovada al ple del juliol perquè les actuacions a les Pedreres arranquessin abans de finalitzar el 2019.

Esquerra Girona considera que el pla de govern és ambigu i mancat de visió estratègica

El grup municipal creu que el programa de JxCat està ple de pedaços El portaveu Quim Ayats sosté que la majoria de projectes “son deures pendents” que el govern “ha tingut parats massa temps”   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona considera que el pla de govern de JxCat a l’Ajuntament de Girona està basat en pedaços i sense tenir ni una diagnosi ni un rumb clar. Més enllà de la manca de visió estratègica, els republicans creuen que molts punts són excessivament ambigus i sense concreció sobre com i quan es pensa desenvolupar cada proposta. Esquerra troba a faltar més detalls sobre les mesures que teòricament es pensen emprendre per a facilitar l’accés al lloguer, la potenciació de l’esport de base i l’esport femení, la participació activa de la ciutadania o l’impuls del carrer del Carme com un eix comercial de la ciutat.   Un altre clar exemple de la manca de visió i de projecte del govern de JxCat son les propostes de seguretat ciutadana, un dels temes que més preocupa la ciutadania. El govern està proposant mesures com ampliar el nombre d’agents, posar càmeres de vigilància o impulsar les taules de seguretat, però en cap moment es fa esment a la necessitat de fer un pla local de seguretat que faci un anàlisi global d’aquesta problemàtica i a partir d’aquí proposi i posi data a un univers coordinat d’actuacions. Aquesta manca de planificació per part del govern en aquesta matèria s’ha vist en episodis com les jubilacions anticipades de 14 agents a principis d’any. Un altre exemple és el Parc de la Devesa. El pla de govern parla de qüestions com la millora de la gestió de l’arbrat o les inversions en aspectes com l’enllumenat o l’accessibilitat, sense tenir un projecte global pel Parc ni fer-ne en cap moment esment.  “Ja estem d’acord amb moltes d’aquestes actuacions, i la prova és que la majoria fa temps que les reclamem, però el que no compartim és que un cop més es converteixin en pedaços per seguir demorant una reflexió integral, valenta i consensuada de cap on volem anar”, afirma el portaveu d’Esquerra Girona, Quim Ayats.

Esquerra Girona reclama mesures urgents per no demorar més el problema de l’habitatge

La formació considera que la diagnosi sobre l’estat de l’habitatge a la ciutat que ha presentat el govern no aporta més informació de la ja coneguda i emplaça a JxCat a donar resposta a les necessitats de la ciutadania El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona reclama mesures urgents per fer front al problema de l’habitatge a la ciutat. És per això que insta al govern municipal a que no demori més les solucions i doni resposta a les necessitats dels ciutadans. La formació republicana considera que cal avançar i tirar endavant iniciatives alhora que paral·lelament es vagi treballant el futur Pacte Local per l’Habitatge.   En aquest sentit, Esquerra torna a posar sobre la taula la seva proposta d’incentivar mesures per mobilitzar l’habitatge buit; crear programes per compartir habitatge (per exemple entre ancians i estudiants); augmentar el nombre de places residencials per a estudiants (per exemple, la construcció d’apartaments i/o residència per a estudiants a Montilivi); així com augmentar el parc d'habitatge públic a través del sistema de tanteig i retracte.   El portaveu d’Esquerra a Girona, Quim Ayats, remarca que “som conscients que el tema de l’habitatge és complex, però cal plantejar mesures urgents”. És per això que reclama al govern municipal que ultimi el compromís que va adquirir amb Esquerra en les negociacions del cartipàs municipal de calendaritzar i finalitzar la promoció d’habitatge a la plaça Leonor Joher del barri de Santa Eugènia amb l’objectiu de destinar-la a lloguer assequible per a joves i gent gran. Així mateix, Ayats considera que la diagnosi sobre l’estat de l’habitatge a la ciutat que ha presentat avui el govern municipal “no aporta més informació de la que ja sabíem” i emplaça a JxCat a “treballar per donar una resposta immediata al problema de l’habitatge”.   En aquest sentit, la regidora republicana Annabel Moya, alerta que “la situació actual és tant greu i s’ha arribat tant al límit que no podem esperar més”.

Anabel Moya, Annabel Moya, Quim Ayats, Joaquim Ayats, Adam Bertran, Àdam Bertran, Girona, ERC Girona, Esquerra Girona

Esquerra Girona reclama millores als carrils bici, més aparcaments i bicicletes elèctriques a la Girocleta

Esquerra Girona presentarà una moció per promoure els desplaçaments en bicicleta a la ciutat al ple d’aquest dilluns on reclama millores en les infraestructures com els carrils bici o aparcaments de bicicletes per fer-les més segures L'estudi de la viabilitat de les bicicletes elèctriques serà una de les propostes que Esquerra posarà sobre la taula a l'hora de negociar els pressupostos Els republicans també proposen incorporar bicicletes elèctriques a la Girocleta pels usuaris de barris amb pendents pronunciats com Palau o Montjuïc   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple de l’Ajuntament de Girona, el dilluns 11 de novembre, per apostar per un model de mobilitat sostenible potenciant els desplaçaments en bicicleta a la ciutat.   Pels republicans, cal que els gironins i les gironines puguin pedalar de forma àgil i segura d’un costat a l’altre de la ciutat, i per a fer-ho possible cal ampliar les infraestructures existents, en especial els aparcaments de bicicletes i els “carrils bici”, on també s’hi hauria d’actuar per netejar-los d’obstacles, i millorar i homogeneïtzar la seva senyalització.   Per Esquerra Girona també és important fer de la bicicleta un mitjà més accessible per a tothom, tant a nivell econòmic com d’utilitat. La promoció d’iniciatives de donació de bicicletes o l’ampliació del servei de bicicletes públiques (la Girocleta) permetria acostar aquest mitjà de transport a més usuaris, a la vegada que la introducció de bicicletes elèctriques a la Girocleta oferiria un millor servei a veïns de barris amb pendents pronunciats com Montjuïc o Palau.   Totes aquestes millores centren l’interès de la moció dels republicans, que basen les propostes en la reforma del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) en col·laboració amb entitats i ciutadania, revisar les deficiències urbanístiques que poden resultar perilloses pels ciclistes o reforçar els controls en vehicles que obstaculitzin carrils bici.

El plenari de Girona aprova una moció d'Esquerra per tenir una ciutat més accessible i inclusiva

· Els republicans demanen al govern municipal que redacti un Pla d'actuació que permeti l'accessibilitat de les atraccions i aplicar-lo a partir de les fires de l'any vinent   · També fixen un termini de sis mesos per adaptar parades de bus i semàfors en punts estratègics El plenari municipal de Girona ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya per aconseguir una ciutat més accessible i inclusiva. El text s'ha treballat conjuntament amb diverses entitats d'aquest col·lectiu i es concentra específicament en la millora de les Fires de Sant Narcís. La regidora d'Esquerra a l'Ajuntament de Girona, Annabel Moya, ha lamentat que hi hagi infants que "hagin de mirar des de baix com la resta poden pujar" a les atraccions. "Aquest no ha de ser el nostre exemple, cal que treballem per la igualtat", ha afegit.   En el text, els republicans demanen al govern municipal que redacti un Pla d'actuació per normalitzar que a les Fires de Girona hi hagi atraccions adaptades per a les persones amb mobilitat reduïda. A més, Esquerra vol que aquest Pla d'actuació es comenci a aplicar a partir de les Fires de Sant Narcís del 2020.   Esquerra Girona també vol garantir que s'habilitin espais reservats per a per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a les Fires de Sant Narcís, ja sigui en espais públics o edificis municipals, on aquestes puguin estar tranquil·les i relaxar-se en casos d’episodis d’angoixa o malestar.       En paral·lel, els republicans també demanen que l'Ajuntament que es compleixi l'acord dels pressupostos del 2018 en què hi havia una partida de 100.000 euros per a millorar l'accessibilitat dels parcs infantils. En aquest sentit, marquen com a prioritat la renovació dels parcs de Plaça Catalunya, el Parc de la Devesa o la Plaça Josep Pla. De fet, volen que en sis mesos hi hagi un calendari establert per aquestes accions.   D'altra banda, la moció d'Esquerra Girona també vol garantir que s'adaptin els semàfors per a persones invidents en els encreuaments propers a zones estratègiques, com ara els que hi ha al carrer de Barcelona amb el d'Emili Grahit i Passeig d'Olot o el carrer de Joan Maragall amb el de Sant Antoni Maria Claret.

Joan Olòriz, Joan Tardà, Quim Ayats

Joan Olòriz presenta el seu llibre “Del Congrés estant” a Girona amb Joan Tardà i Quim Ayats

L’acte s’ha celebrat aquest dijous 24 d’octubre a les 19:30h a la sala Martí i Pol de la Fundació Valvi, i ha comptat amb l’assistència de diversos diputats, exdiputats, senadors i la consellera Ester Capella.   La secció local de Girona d’Esquerra Republicana de Catalunya i Curbet Edicions han organitzat aquest dijous 24 d’octubre la presentació a Girona del llibre “Del Congrés estant” de Joan Olòriz, amb la presència de l’autor acompanyat de l’exdiputat Joan Tardà i el portaveu del grup municipal dels republicans a Girona, Quim Ayats.   L’acte s’ha celebrat a la sala Martí i Pol de la Fundació Valvi de Girona amb gairebé una cinquantena d’assistents, i ha començat amb la intervenció de Quim Curbet, fundador i editor de Curbet Edicions, donant la benvinguda als assistents i a la confiança d’Olòriz, “company i amic”, en l’editorial pel seu llibre.   A continuació, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha començat parlant de la profunditat dels missatges d’Olòriz, també en el seu nou llibre, indicant que les reflexions provenen d’un “treball constant”, amb “molt de pòsit” i, sobretot, li ha agraït la “passió que tothom qui hi ha parlat sap que la transmet permanentment”.   Seguidament, Joan Tardà, que ha preparat el pròleg del llibre, ha explicat que des del primer moment va entendre’s amb Olòriz, del qual n’ha destacat la saviesa entesa com a consistència ideològica i explicació molt didàctica. Tardà ha destacat que Olòriz és “ideològicament desacomplexat: no és nacionalista, és republicà. És un home d’esquerres”. Sobre la situació política, Tardà ha situat el moment actual de campanya electoral després que Esquerra confiés que un govern a Madrid amb Podemos i el PSOE seria “mig bri” -i ha destacat que només mig- més dialogant que qualsevol altra alternativa. Al no haver tirat endavant aquesta opció, Tardà s’ha preguntat si haurà de caure la segona restauració borbònica perquè, com l’any 1931, l’estat espanyol torni a dialogar amb un poble català “armat cívicament amb la força de les urnes i punt”.

Quim Ayats, Maria Àngels Cedacers, Àdam Bertran, Anabel Moya, Adam Bertran, Cedacers, regidors, ajuntament, girona

Esquerra Girona votarà a favor de les ordenances fiscals perquè seran més socials i "el moment demana unitat"

Diverses de les propostes del grup municipal d’Esquerra Republicana a Girona s’han incorporat a les ordenances després de les negociacions El portaveu dels republicans, Quim Ayats, assegura que “tot i ser millorables”, les ordenances incorporen propostes dels partits independentistes i hi votaran a favor perquè “el moment demana unitat”. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona votarà a favor de les ordenances fiscals després de negociar amb l’equip de govern alguns canvis per fer-les “més socialment justes”, a partir de les propostes que va presentar basades en aconseguir uns impostos més progressius i que afavoreixin les energies netes i la mobilització d’habitatge buit.   El portaveu de la formació republicana a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, també ha destacat que les ordenances han incorporat altres propostes dels grups del consistori “que aposten per la llibertat i per les polítiques socials”, i ha afirmat que, a més, “el moment demana unitat i esforços per part de tots”, i és per això que el grup hi votarà favorablement. “Hem trobat diàleg per fer unes ordenances millors i, tot i que des del nostre punt de vista són millorables, estem vivint uns moments en què es fa més necessari que mai seure i parlar”.   D’entre les propostes que els republicans van presentar, n’hi ha diverses que finalment s’incorporaran a les ordenances fiscals després de les negociacions amb el govern municipal. Les propostes finals d’Esquerra Girona que s’han incorporat són l’augment del 15% de l’IBI a grans superfícies comercials, bancàries i immobiliàries de la ciutat amb valors cadastrals elevats, per donar més progressivitat a l’impost i reduir el desequilibri existent entre grans superfícies i petit comerç, i un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI als habitatges de grans tenidors que estiguin desocupats durant més de dos anys, per reduir el desequilibri entre oferta i demanda i mobilitzar els més de 350 pisos buits de grans tenidors que hi ha a la ciutat.