Girona

Totes les notícies

Esquerra Girona participarà a la manifestació de la vaga mundial del clima aquest divendres 27 de setembre

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona també anima la resta d’institucions i ciutadania a participar-hi. La plaça del Vi de Girona acollirà la mobilització el divendres 27 de setembre a les 18:00 El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona participarà a manifestació de la Vaga Mundial pel Clima que tindrà lloc aquest divendres 27 de setembre a les 18:00 a la plaça del Vi de Girona i ha animat a la resta d’institucions i ciutadania a participar-hi.   Anabel Moya, regidora d’ERC a Girona, ha assegurat que “davant la situació d’emergència climàtica que estem vivint, les institucions hem de donar una resposta ferma a través de polítiques energètiques, ambientals i de sostenibilitat valentes i ambiciones: hem de passar del compromís a l’acció”. D’aquesta manera, remarca que “no n’hi ha prou” amb el suport de les institucions i que cal anar adoptar models de gestió que apostin per la minimització i transformació de residus, les energies renovables, l’autoconsum o l’exportació racional i sostenible dels recursos naturals, entre d’altres.   Pel portaveu del grup republicà a Girona, Quim Ayats, les institucions han de conscienciar i participar per facilitar canvis en els hàbits de les veïnes i els veïns. “No podem exigir que la ciutadania adopti hàbits més sostenibles si les institucions no fem el mateix”, ha explicat Ayats, que ha posat com a exemples la promoció de sistemes de recollida que garanteixin un percentatge superior de recollida selectiva neta, augmentar l’eficiència energètica dels equipaments municipals amb energies renovables, incrementar i protegir els espais verds o fomentar la mobilitat sostenible, “accions que portàvem al programa electoral i que des de l’oposició impulsarem per a poder-los fer realitat en aquest mandat”. Ayats recorda que la Generalitat i la Diputació de Girona han fet passos en aquest sentit: la corporació oferirà suport tècnic i econòmic als ajuntaments i farà la institució “carboni-neutre”.

Annabel Moya, Cedacers, Àdam Bertran, Bertran, Quim Ayats, Joaquim Ayats, Ayats, Girona, regidors

Esquerra Girona proposa un model de mobilitat més sostenible i eficient

El grup republicà vol una aposta pel transport públic, un ús més amable de les bicicletes i vehicles de mobilitat personal i pels vianants, a més d’obrir el debat a tota l’àrea urbana La regidora Annabel Moya insisteix que, a més d’actualitzar-lo, cal complir les mesures del Pla de Mobilitat que encara estan pendents En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana a Girona proposa iniciar les negociacions per a la redacció del nou Pla de Mobilitat. Segons la regidora Annabel Moya, cal que la nova versió es centri en dos eixos clau: la mobilitat sostenible i la necessitat de connectar l’àrea urbana.   En referència a la sostenibilitat, Moya assenyala que “cal reduir el nombre de desplaçaments amb automòbils privats i potenciar aquells a peu, amb transport públic, amb bicicleta i amb vehicles de mobilitat personal (VMP)”.    Amb això, segons la regidora republicana, “no només respondrem a la situació d’emergència climàtica en què vivim, sinó que també millorarem la salut pública”, ja que fins a un 80% dels indicadors de salut són determinats per l’entorn. “Una mobilitat més sostenible implica més i millor vida pels nostres fills”.    Una mobilitat més sostenible centrada en els desplaçaments eficients   Per potenciar una mobilitat més sostenible, Moya considera que cal apostar des de l’Ajuntament pel transport públic per fer-lo més pràctic i accessible. “Això implica actualitzar el servei del bus urbà i adaptar millor les freqüències i recorreguts a les necessitats de la gent”, relata.    Moya defensa també un impuls a la Girocleta, revisant-ne l’horari, estudiant la creació de noves parades i reforçant les més properes a punts clau com centres educatius o espais culturals. “En general, hem de fer de Girona una ciutat més amable amb les bicis, i per això necessitem una xarxa de carrils bici que permeti desplaçar-se per tota l’àrea urbana de forma àgil i segura”.

Àdam Bertran, Maria Àngels Cedacers, Cedacers, Bertran, Joaquim Ayats, Quim Ayats, Ayats, ERC Girona, Girona, Esquerra Girona

Esquerra Girona reclama més accions per defensar i promoure l’ús del català a la ciutat

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple, aquest dilluns 9 de setembre, on demana diverses accions en favor de l’ús del català en els àmbits més sensibles. · El grup republicà vol recuperar la figura de tècnic/a de dinamització lingüística de l’Ajuntament per coordinar les accions i plans de promoció de l’ús de la llengua catalana a la ciutat. El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà en el proper ple d’aquest dilluns 9 de setembre una moció per la defensa i l’impuls del català en tots els àmbits de la ciutat. El principal motiu que ha empès el grup republicà a preparar aquesta moció és la davallada d’ús del català com a llengua habitual, que l’any 2003 es situava en un 46% segons l’enquesta d’usos lingüístics de la Generalitat de Catalunya i que l’any 2018 només arriba al 36,1%.  A més, el darrer informe de la Plataforma per la Llengua d’aquest 2019, del qual se n’ha parlat àmpliament en diversos mitjans, ha posat de manifest que només el 14,6% de les converses d’alumnes als patis de les escoltes de les zones urbanes de Catalunya són en català. Aquesta situació, segons la moció, “podria complicar-se encara més a causa dels nous hàbits d’oci” dels més joves, que substitueixen els mitjans tradicionals com la televisió per uns mitjans telemàtics on massa sovint el català hi és residual, sobretot en aquelles marques de dispositius o aplicacions amb més audiència jove. El cinema, l’etiquetatge i l’àmbit judicial també mostren xifres preocupants En altres àmbits com el cinema també hi ha dades que mostren que cal centrar-se en la defensa i impuls del català. Així, l’any 2017 només el 4,5% de l’oferta de pel·lícules als cinemes catalans era en català. En l’etiquetatge comercial, malgrat la Llei 22/2010 de 20 de Juliol que estableix el dret a rebre en català les “informacions necessàries per al consum, l’ús i el maneig adequat dels béns i serveis”, més del 90% dels productes comercialitzats a Catalunya la incompleix, malgrat que es tracti d’un dret garantit en nombroses comunitats lingüístiques comparables al català o fins i tot més petites d’arreu del món.

Esquerra Girona vol reforçar la prevenció i la resposta davant les violències sexuals

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple, aquest dijous 1 d’agost, on reclama una desena d’actuacions per prevenir i condemnar aquest tipus de violència masclista a la ciutat. · El grup republicà planteja la condemna d’aquestes agressions des del consistori, l’impuls de campanyes de sensibilització o la formació gratuïta en gènere i violència a les entitats que organitzin o participin de celebracions a la ciutat.   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà en el proper ple d’aquest dijous 1 d’agost una moció per promoure la prevenció i la resposta davant les violències sexuals.   En la moció, ERC Girona posa de manifest que segons l’OMS, una de cada tres dones patirà violència masclista al llarg de la seva vida, i que a la ciutat de Girona s’han rebut 150 trucades a la línia d’atenció a les dones en situacions de violències en només 6 mesos.   Les violències sexuals, que són el tipus de violències masclistes sobre el que es centra la moció, són, segons Esquerra Girona, “una expressió més de la dominació patriarcal, una violència que pateixen dones i nenes pel sol fet de ser-ho”. A Catalunya, segons una enquesta de 2016, un 7,1% de les dones va declarar haver estat obligada a mantenir relacions sexuals.   Per tot això, els republicans volen que l’Ajuntament de Girona tingui un paper “capdavanter i exemplificador” en la lluita contra aquestes violències, “posant el feminisme al centre de l’acció política”.   Entre les accions que proposa la moció s’hi troben refermar la condemna del consistori a totes les formes de violències sexuals que pateixen dones i nenes; reforçar i impulsar campanyes de sensibilització, visibilització i prevenció de les violències masclistes; adherir l’Ajuntament al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci impulsat pel Departament d’Interior; assegurar que a tots els festivals i celebracions del municipi apliquin el protocol de seguretat contra les violències sexuals; oferir formació gratuïta en gènere i violència de gènere a les entitats que organitzin o participin en celebracions a la ciutat; estudiar la possibilitat que l’Ajuntament es personi com a acusació particular contra els casos de violència masclista, i condemnar institucionalment tot episodi de violència sexual.

Quim Ayats, Maria Àngels Cedacers, Àdam Bertran, Anabel Moya, Adam Bertran, Cedacers, regidors, ajuntament, girona

Esquerra Girona desencalla els projectes del parc de la Devesa i les Pedreres

· La moció per accelerar el Pla Especial de la Devesa i el de les Pedreres ha comptat amb el recolzament de tots els grups polítics menys JxCat i Guanyem, que s’hi han abstingut · El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona planteja finalitzar el Pla Especial de la Devesa abans del 2021 i que les actuacions del Pla Especial de les Pedreres arrenquin abans de finalitzar el 2019   Els regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Girona han forçat a l’equip de govern municipal a accelerar els tràmits del Pla Especial de la Devesa i del Pla Especial de les Pedreres. Ho han fet a partir d’una moció en què es fixen uns terminis per començar a tirar endavant els documents i, d’aquesta manera, recuperar dues de les grans zones verdes que té la ciutat de Girona.   La moció va comptar amb 12 vots a favor del document de la majoria de grups polítics a l’Ajuntament i les abstencions de Junts per Catalunya (JxCat) i Guanyem Girona.   Un dels punts que marca el document aprovat és el compromís del govern municipal per reprendre la redacció del Pla Especial de la Devesa amb la condició de tenir-lo acabat abans del 2021. D’aquesta manera, Esquerra vol posar fil a l’agulla després que el parc “hagi perdut vuit anys de promeses i inversions incomplertes”, malgrat les exigències veïnals. Segons la número dos dels republicans, Maria Àngels Cedacers, treure el Pla Especial del calaix i treballar-lo de forma col·lectiva és indispensable per definir “quina Devesa volem”, una actuació que ha d’anar acompanyada d’altres inversions a curt termini com ara la millora del mobiliari i la seguretat al parc.   D’altra banda, l’aprovació de la moció d’ERC també compromet a l’equip de regidors de Marta Madrenas a donar compliment al Pla Especial de les Pedreres i arrencar les primeres actuacions abans que s’acabi aquest 2019. “En el cas de les Pedreres, hi ha un Pla Especial aprovat però no s’està aplicant, fet que provoca episodis d’ús fraudulent, brutícia o mala il·luminació que perjudiquen els veïns i veïnes del barri”, assenyalava la número dos dels republicans.

devesa, parc de la devesa, plàtans

Esquerra Girona demana desencallar els projectes del parc de la Devesa i les Pedreres

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà una moció al proper ple, el 22 de juliol, instant el consistori a reprendre la redacció del Pla Especial de la Devesa per finalitzar-la abans del 2021. · Els republicans també volen que s’hagi posat data a les actuacions del Pla Especial de les Pedreres abans que acabi l’any.   El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona presentarà en el proper ple del 22 de juliol una moció per instar l’equip de govern a desencallar el Pla Especial de la Devesa i el de les Pedreres.   En la moció, ERC Girona posa de manifest que l’emergència climàtica és una situació que obliga a pensar un desenvolupament de futur de la ciutat basat en la sostenibilitat, on els barris i els seus parcs hi tenen un paper molt important.   Tot i ser un tema prioritari, els darrers vuit anys s’han perdut en anuncis que no s’han arribat a materialitzar i deixant el Pla d’Usos i el Pla Especial del parc de la Devesa en un calaix, mentre que en d’altres espais on ja hi ha Pla Especial aprovat aquest no s’està duent a terme i cal posar data a actuacions que ja són urgents.   Per tot això, els republicans demanaran, aquest 22 de juliol, que es reprengui i planifiqui la redacció del Pla Especial de la Devesa per completar-lo abans del 2021. Durant aquest temps, caldrà fer inversions urgents per reparar el mobiliari urbà i millorar la seguretat del parc.   Per altra banda, Esquerra Girona també demanarà que es doni compliment al Pla Especial de les Pedreres i es posi data a les properes actuacions abans que s’acabi l’any.   Finalment, durant el ple, els republicans també faran diverses preguntes sobre habitatge, la salut dels plàtans del parc de la Devesa, accessibilitat i neteja als barris.  

Cedacers i Ayats durant la roda de premsa

Esquerra Girona s’abstindrà a la votació del cartipàs amb condicions

· El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat diversos acords com a condició per abstenir-se en l’aprovació del cartipàs. · Han demanat la reducció de càrrecs de confiança, tant a govern com als diferents grups municipals, i la promoció d’habitatge social de la Plaça Leonor Joher. Aquest divendres 5 de juliol Esquerra Republicana de Catalunya a Girona ha exposat els diferents acords als que han arribat amb Junts per Catalunya Girona com a condició per abstenir-se a la votació del ple de cartipàs que es celebrarà en els propers dies. El portaveu de la formació, Quim Ayats ha explicat que “hem vingut a seure, parlar i arribar a acords; som l’oposició responsable que no hem vingut a bloquejar sinó a desencallar projectes i tirar endavant la ciutat”.   No obstant això, per tal d’abstenir-se i poder posar en marxa l’ajuntament, el grup municipal d’ERC a Girona ha demanat un seguit de gestos polítics i compromisos que han estat acceptats pel grup municipal de Junts per Catalunya.   Pel que fa als compromisos organitzatius, els Republicans han demanat a Madrenas els següents punts:     - La reducció del nombre d’assessors de l’equip de Govern Municipal i dels Grups Municipals respecte a la proposta inicial que havia presentat JxCat:     - En el cas dels assessors de Govern, de sis a cinc.     - En el cas dels assessors dels Grups Municipals de quinze a onze. - Racionalitzar els imports percebuts pels regidors/es per raó d’assistència als òrgans col·legiats, així com les assignacions econòmiques dels grups municipals.  - Ser presents en diferents organismes de l’ajuntament que afecten directament a les gironines i els gironins, especialment aquells on la oposició no sempre hi és representada:     - Transports Municipals del Gironès (TMG),     - SERMUNEGI S.A.,     - TRARGISA S.A,     - Fundació Fira de Girona,     - Vivendes de Girona S.A.,     - Comissió de Seguiment per a l’ús de la llengua catalana     - Mancomunitat Intermunicipal del Gironès Pel que fa als gestos polítics que els republicans han demanat al futur govern, la regidora Maria Àngels Cedacers ha explicat que s’hi troben tres punts que ja constaven en el programa electoral d’Esquerra Republicana de Catalunya a Girona:   - Calendaritzar i finalitzar, en un termini màxim de dos anys, la promoció d’habitatge social a la Plaça Leonor Joher (Santa Eugènia), amb l’objectiu de destinar-la a lloguer assequible per a joves i gent gran.

Un moment de la persentació al Centre Cívic Sant Narcís de Girona

Gabriel Rufián i Sergi Sol presenten els seus llibres a Girona en una conversa sobre els presos polítics amb Maxi Calero, Montse Bassa i Quim Ayats

· L’acte s’ha celebrat aquest dijous 27 de juny a les 19:00h al Centre Cívic Sant Narcís, amb l’assistència d’una vuitantena de persones   La secció local de Girona d’Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat aquest dijous 27 de juny un acte amb la presència de Gabriel Rufián i Montse Bassa, diputats del partit al Congrés, a més del portaveu del grup municipal d’ERC a Girona Quim Ayats i Sergi Sol, autor del llibre “Fins que siguem lliures”, i Maxi Calero, amic personal d’Oriol Junqueras.   L’acte s’ha celebrat al Centre Cívic Sant Narcís de Girona amb gairebé una vuitantena d’assistents, i ha començat amb la música de Pep Picas. Seguidament, Quim Ayats ha donat la benvinguda i ha presentat la resta de ponents, per acabar destacant la força de Dolors Bassa, que tot just ahir arribava a la presó del Puig de les Basses. El portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Girona ha posat les bases sobre les que la resta de ponents centrarien les seves intervencions.   A continuació ha pres la paraula Montse Bassa, explicant que la seva entrada a la política va estar marcada per la indignació per l’empresonament de la seva germana Dolors. Bassa ha destacat, parlant del llibre de Sergi Sol, que reclamava unitat als partits, però no “unitat de llistes” sinó estratègica, i ha explicat als assistents que la seva germana Dolors li havia assegurat, encara avui, que no es penedia d’haver tornat per enfrontar-se al judici.   Maxi Calero ha destacat els orígens de Dolors Bassa als sindicats i en la lluita obrera, punt que comparteixen. Ha explicat també la situació històrica de Sant Vicenç dels Horts i el context en què Oriol Junqueras va arribar a l’alcaldia d’un municipi que abans el governaven PSOE i PP, i on Junqueras va promoure l’intercanvi d’idees entre tots els habitants per tal d’arribar a escoltar a tothom, a diferència dels partits que havien governat prèviament. Finalment, després d’explicar diverses anècdotes viscudes amb Junqueras, ha reiterat la necessitat de seguir treballant per tenir més suports.

Discurs de Quim Ayats al Ple d'investidura

Escucha "Discurs de Quim Ayats (ERC) al ple d'investidura del 15 de juny de 2019" en Play SER Malauradament avui no és un dia feliç per a la democràcia. Més ben dit, darrerament no és una època feliç per a la democràcia al nostre país. La magnitud de la repressió de l’Estat espanyol contra els líders polítics i socials de l’independentisme, contra el moviment independentista en el seu conjunt, un moviment polític pacífic, profundament democràtic i totalment legítim, fa que no vivim en una situació política gens normal. La situació és extraordinària, no val a mirar cap a una altra banda, no podem mirar cap a una altra banda; i siusplau, no us demanem que ho compartiu, sols us demaneu que ho entengueu, no ens demanin a nosaltres que mirem cap a una altra banda, nosaltres no ho farem mai. Aquells que pensen que tenim llàgrimes als ulls han de saber que la mirada la tenim serena, que ens permet veure amb claredat que hi ha certs discursos que avalen la repressió contra el moviment independentista, i el més trist de tot és pensar que, o no se n’adonen, o, pitjor encara, sí que se n’adonen però no hi donen importància. Tots ens faríem un favor si no neguéssim els drets civils i polítics de tots els catalans i les catalanes, que és el mateix que dir de tots els gironins i les gironines. Cal que tots els que estem aquí ens conjurem per treure la política de la justícia d’una vegada per totes, i trobem conjuntament solucions polítiques als problemes polítics del nostre país. Aquesta nostra mirada serena de la que us parlava, també ens permet veure els problemes que pateix la nostre ciutat, com el de les desigualtats socials i econòmiques entre diversos col·lectius i barris de Girona, com els problemes de seguretat d’alguns barris, com el desequilibri entre turistes i veïns, o com les dificultats d’accés a un habitatge digne, especialment dels col·lectius més vulnerables. Són qüestions que han de centrar la nostra atenció, la d’aquest Ple.