Girona

Notícia

L’Ajuntament de Girona millora la seguretat a l’escola Montjuïc

Tala alguns pins després que n’hagin caigut alguns basant-se en la conclusió d’un estudi encarregat per l’AMPA del centre a la Cooperativa de Serveis Forestals
 
El consistori gironí es compromet a recuperar la vegetació arbòria i a treballar amb l’alumnat perquè conegui el bosc mediterrani
 
L’Ajuntament de Girona ha començat la tala dels pins que hi ha al pati de l’escola Montjuïc i al seu entorn. La decisió s’ha pres per motius de seguretat, després que hagin caigut nombrosos arbres de la zona en els darrers mesos, i s’ha basat en la conclusió d’un estudi encarregat per l’AMPA del centre a la Cooperativa de Serveis Forestals. Segons aquest estudi, els pins de l’escola i els del seu voltant no presenten una estabilitat mecànica òptima, i no existeixen mesures per corregir aquest fet. Per la qual cosa, l’estudi conclou que la única solució possible és la tala dels pins per evitar risc de caigudes.
 
El regidor d'Educació, Àdam Bertran, ha explicat que “conjuntament amb l'Àrea de Sostenibilitat hem de garantir entorns educatius segurs que es gestionin de la forma més sostenible possible, harmònicament amb l'entorn natural i urbà més proper”. Bertran també ha posat l'accent en el fet que “cal la implementació de mesures de millores dels centres com a foment de la qualitat educativa”.

Així mateix, el vicealcalde Quim Ayats avança que "el govern de Girona es compromet a recuperar l'arbrat que s'ha de treure de l’espai amb vegetació autòctona". A banda de les millores en seguretat, Ayats també destaca que "des del consistori es promourà que els i les alumnes de l'escola Monjuïc coneguin la biodiversitat local i la riquesa d'espècies, i que, alhora, s'impliquin en la recuperació d'aquest espai del centre educatiu". 

Tenint en compte que es tracta d’un entorn altament freqüentat per infants i per les seves famílies, els serveis tècnics de l’Ajuntament han considerat que el risc no és acceptable, i han contractat la tala d’un total de 59 pins ubicats tant a l’interior de l’escola com al seu voltant. Els treballs s’han adjudicat a l’empresa Talher, S.A per un import de 22.979,96 euros (IVA inclòs).
 
A l’escola Montjuïc i al seu entorn proper hi ha nombrosos pins que van ser plantats a mitjans del segle XX per recuperar la vegetació forestal de la muntanya. Si bé fins l’any 2019 la caiguda de branques grans o d’arbres havia estat ocasional en aquesta zona, en els darrers dos anys aquest risc s’ha incrementat exponencialment. En concret, des del desembre del 2019 fins a l’agost del 2020 van caure tres arbres a l’interior de l’escola i tres més en zones pròximes.
 
L’increment del risc es deu diversos factors. Per una banda, aquest any els pins han crescut en alçada, agafant formes irregulars i força inclinació com a conseqüència de la dificultat amb què es troben per captar llum solar. Per altra banda, l’envelliment i l’estat d’assentament dels pins en el sòl comporta que els arbres tinguin poca estabilitat i puguin trencar-se, un perill que incrementa en episodis de pluges i ventades.