Girona

Notícia

"Els joves són el present i el futur de la ciutat, hi tenen molt a dir sobre com dissenyar-la i construir-la"

Anabel Moya, regidora d’ERC a l’Ajuntament de Girona
Anabel Moya, regidora d’ERC a l’Ajuntament de Girona
Vénen quatre anys de molta feina. Què faràs per relaxar-te?
 
Doncs el que més m’agrada, que és portar els meus fills a l’escola. Una vegada allà em trobaré amb d’altres pares i mares i xerraré una estona amb ells... Amics dels meus fills, pares que conec... I si tot va bé també recuperaré les classes de ioga. Seran clau per posar el comptador a zero!
 
Si el que més t’agrada és portar els fills a l’escola, entenc que la família juga un paper clau a la teva vida...
 
La meva família ho és tot. És el meu suport i són les persones amb qui més confio. Sé que sempre m’esperaran a casa i que quan els necessiti em regalaran el millor dels seus somriures per animar-me. A més, són les persones amb qui més aprenc... I ells també aprenen de mi!
 
I quina Girona t’agradaria que es trobessin el dia de demà?
 
Doncs la veritat és que espero que sigui una Girona millor. M’agradaria que fos una ciutat molt més humana, molt més amable, molt més sostenible i molt més pensada per la gent que hi vivim.
 
Per treballar necessites silenci o ets més d’escoltar música?
 
Jo sóc de les que necessita silenci. Primer he d’ordenar les meves idees, escriure-les en un paper i després llegir-ho. I per això necessito tranquil·litat i silenci. Ara, quan ho tinc tot en el paper, que comenci la música! (riu)
 
M’han dit que la bici i tu sou grans amics...
 
Sí... (riu). Moure’t en bici és la manera més fàcil de fer esport. Et mous més ràpid i, a més, no produeixes emissions de gasos contaminants. També estàs contribuint a la salut del conjunt de la ciutadania. De fet, és una manera de viure, però a la vegada la bici és una oportunitat molt gran per treballar altres valors a la ciutat com ara la convivència, l’educació...
 
A nivell de ciutat, què t’agradaria desencallar en els propers quatre anys?
 
Doncs seguint amb la mobilitat, crec que aquí tenim un gran repte. Seria important plantejar-nos la mobilitat no només des del prisma del cotxe, sinó d’aquells que anem en bici, caminant i alguna vegada agafem el cotxe. Cal mirar les necessitats i tots els moviments que fa la ciutadania, i després donar prioritat als que fan els vianants.
 
Més vianants, vol dir més salut?
 
Més vianants vol dir més espai per a la gent que es mou a peu pels llocs i que gaudeix del carrer i de la ciutat. Sí, potser vol dir més salut, però també vol dir més sostenibilitat. I per aconseguir aquesta sostenibilitat també caldria augmentar les zones verdes de la ciutat. La ciutat necessita més espais verds. A més, hem de desencallar algunes zones verdes com ara les Pedreres o la Devesa que encara estan pendents.
 
Així el projecte prioritari en què el govern ha de començar a treballar ha de ser un d’aquests dos?
 
Jo no concretaria cap projecte com a prioritat, sinó que considero prioritari que el nou equip comenci a treballar en una manera diferent de governar. L’Ajuntament de Girona ha de ser una institució més accessible i oberta a la ciutadania. El govern ha d’estar més pensat en les persones que viuen a Girona, tan en els serveis que ofereix com en l’atenció que dona.
 
Una manera d’aconseguir aquest govern més obert seria millorant la participació?
 
De ben segur que sí. Però la participació no es pot veure com un objectiu en sí, sinó com una eina. Ha de ser una metodologia i una manera de fer que es pugui aplicar a tots els àmbits, tan en educació, com en mobilitat... I a més ha de ser transversal, que tothom s’hi senti inclòs i còmode.
 
El jovent està menystingut per les administracions?
 
El jovent funciona de manera diferent i nosaltres estem enrocats. Però no només estem enrocats amb els joves, eh? També ho estem amb els infants, amb temes de gènere, amb les persones del col·lectiu LGTBI+... Hem donat la imatge d’una ciutat amb un sol perfil. I no ens hi acostarem si no els donem l’oportunitat de participar i ser una part activa de la ciutat.
 
Els joves poden ser una part activa?
 
Sens dubte! Els joves són el present i el futur de la ciutat, hi tenen molt a dir sobre com dissenyar-la i construir-la. Però també és cert que els joves no deixen de ser un reflex dels adults... Si nosaltres no participem, tampoc podem pretendre que ells sí que ho facin.
 
I la gent gran és una part activa?
 
Jo crec que les persones jubilades són l’enveja de molts! (riu). Gairebé podríem dir que és com una segona joventut. Arriben a la jubilació amb molta energia i coneixement, amb inquietuds... I tot aquest talent no l’estem aprofitant... Hem de trobar la manera de canalitzar-lo per fer una ciutat millor.