Gràcia

Totes les notícies

JORNADA MUNICIPALISTA: CONSTRUÏM UNA GRÀCIA REPUBLICANA

Aquí podeu veure'n un recull de fotos El dissabte passat 12-01-2018, va tenir lloc una jornada de participació oberta a tots els veïns i veïnes de Gràcia per tal que poguessin aportar les seves propostes i suggeriments pel programa electoral amb el que ens presentarem a les properes eleccions municipals del 26 de maig.   El President de la Federació Regional d’Esquerra Republicana a Barcelona, en Robert Fabregat, va donar el tret de sortida de la jornada, destacant-ne l’organització i agraint l’assistència de tots els participants ja que «la construcció d’un país es fa bàsicament des dels barris, des de les viles. Així jornades com aquesta ens permeten fer un programa amb idees i propostes des de la base, a partir de la participació.”   Així doncs, al llarg de tot el dia, vam poder participar a les diferents taules que tractaven temes com la mobilitat i accessibilitat; urbanisme, habitatge i medi ambient; convivència i espai públic; i, comerç i mercats. Rere les ponències, cada taula va disposar d'un torn de preguntes i d'una part més dinàmica i participativa on els assistents van poder exposar les seves propostes, i es va procedir a votar-les per a definir les que tenien més suport veïnal. Es van recollir una vuitantena de propostes durant la jornada, que en una segona fase, es debatran entre la militància i s’acordarà així el programa electoral per al nostre districte.   La taula de mobilitat i accessibilitat va comptar amb la participació de la consellera de districte Núria Pi, i en Salvador Barrau, president de l’Associació de Veïns del Coll-Vallcarca. En Salvador va iniciar la seva exposició fent un interessant repàs a la història de Gràcia, centrant-se sobretot en els barris de la zona nord del districte, dels que destaca la manca d’inversions durant els darrers anys, que “ha comportat l’existència d’una desigualtat econòmica i social entre els diferents barris de Gràcia”. Aquestes també són presents pel que fa a mobilitat, condicionada, a més, per una orografia més complexa en els barris de Vallcarca i els Penitents, El Coll i La Salut, que no pas en La Vila de Gràcia i Camp d’en Grassot - Gràcia Nova.

Autor: LluísMa Albert

Eva Baró: “Aquest divendres l’Executiva Nacional es reuneix amb Marta Rovira a Ginebra per treballar conjuntament l’agenda política dels properes mesos”

Després d'alguns intents fallits per motius d’agenda, finalment aquest dimecres hem pogut xerrar i debatre amb l’Eva Baró, Diputada d’Esquerra Republicana per Barcelona al Parlament de Catalunya sobre l’actualitat política catalana.   La trobada s’ha produït en un context d’una certa aturada política, inevitable fins a cert punt, - ha comentat l’Eva Baró-  per la celebració de les festes de Nadal. Però no només. L’Eva ens ha recordat que la majoria política independentista al Parlament, amb 70 diputats escollits a les eleccions del 21-D, no és efectiva a l’hora de les votacions al ple. I amb els 61 vots reals, amb capacitat de vot de les dues formacions polítiques de la coalició de govern, no són suficients per impulsar les polítiques necessàries per avançar en la legislatura. L’equilibri parlamentari és precari. “Els reptes que es plantegen d’ara en endavant són d’una extrema complexitat,  i en uns escenaris en permanent mutació. Es per això que aquest divendres l’Executiva Nacional es reuneix amb Marta Rovira a Ginebra per treballar conjuntament l’agenda política dels propers mesos” ha reblat.   En aquesta agenda política més immediata “caldrà donar una resposta, el màxim d’unitària possible, a tot un seguit de reptes polítics, judicials, socials... que se’ns van plantejant, un rere un altre o solapadament. Entre els primers reptes caldrà donar una resposta política i de mobilització social al judici, i a la futura sentència que se’n derivi. Les preses i els presos estan preparats per afrontar amb fermesa un judici farsa, amb sentències a màxims, injustes, però afegeix que “estan forts, amb ganes de començar el judici, per explicar-se i defensar-se.” El judici -ha augurat l’Eva- pot acabar essent l’estocada final a l’estat de dret que diuen defensar els nostres adversaris polítics.   En segon lloc, l’Eva Baró ha anunciat la creació dins del partit  d’una comissió d’estratègia antirepressiva per coordinar les accions que vinguin a contrarestar la ferotge repressió que pateix el moviment independentista en particular, i la societat catalana en general.

Sopar de lliurament dels IV Premis Francesc Vilaplana 2017-2018

Aquí podeu veure un recull de fotos del sopar Aquest dijous 29 de novembre Esquerra Republicana de Gràcia ha celebrat a la seu de l'ACIDH el sopar de lliurament dels IV Premis Francesc Vilaplana 2017-2018. Una quarta edició marcada pel context de repressió política que viu Catalunya d'ençà l'1-O, tal i com ha recordat la Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, en un vídeo que ens ha enviat des de l'exili per donar-nos la benvinguda, i que s'ha emès com a introducció a l'acte. En la seva intervenció la Marta Rovira ens ha recordat que "patim una repressió molt bèstia, molt dura, molt ferotge, una repressió instrumentada i dirigida per l'Estat espanyol, governi qui governi, una repressió incessant aquest últim any.  Una repressió que ens afecta molt personalment, per això us agraeixo poder gravar aquest vídeo, i estar aquí amb vosaltres, perquè és una manera de no fer efectiva aquesta repressió" D'aquesta manera, i rodejats pels cartells amb els rostres dels exiliats, les exiliades, els presos i les preses polítiques, el format d'aquesta IV edició dels Premis Francesc Vilaplana ha estat de sopar de solidaritat, o com ja es coneix arreu, Sopar Groc. Davant de més d'un centenar d'assistents el President del Casal Francesc Macià, Toni López ha inaugurat el sopar del lliurament dels Premis amb un discurs de benvinguda, i ha excusat la presència de la consellera de districte, Alba Metge, de  la Txell Bonet i de la Betona Comín i d'en Robert Fabregat, president de la Federació d'Esquerra Republicana de Barcelona, que per diferents motius no han pogut venir a un acte que no es volien perdre. També ha tingut unes paraules de solidaritat i record pels presos i preses polítiques que han arrencat entre els assistents un fort aplaudiment i crits de Llibertat presos polítics!!!   Seguidament l'Olga Hiraldo, Secretaria d'Organització del nostre casal i presentadora de l'acte,  ha donat la paraula a Ferran Morell  President de l'ACIDH, Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, (www.

Crònica de la inauguració de l'exposició "VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTANT MITES?" i del taller "DESEMMASCAREM ELS MICROMASCLISMES QUOTIDIANS"

En relació al Dia internacional per l'eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre), aquest dilluns 19 de novembre ha tingut lloc la inauguració de l'exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites? al casal Francesc Macià d’ERC Gràcia.   Per aquesta ocasió, hem comptat amb l’assistència de la Directora General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya i Vicesecretària general de Dones d'Esquerra Republicana, Mireia Mata, què va trobar molt encertada la temàtica de l'exposició però també va intervenir en un sentit més general, ja que “el maltractament passa a tots els nivells de la nostra societat i nosaltres com a dones, com a republicans i persones compromeses amb la justícia i benestar, no el podem permetre”. Així, recorda que “les violències són qualsevol vulneració de drets, qualsevol desigualtat que viu una dona pel sol fet de ser dona” i, en aquest sentit, ens ha encoratjat a continuar lluitant contra qualsevol tipus de violència envers les dones, perquè “volem una República que necessàriament ha de ser la República de la Justícia, de la Llibertat, de la Fraternitat i Igualtat. I aquesta igualtat suposa voler una República feminista on homes i dones siguin iguals en deures i en drets.”   Per acabar, ha agraït a la gent de Gràcia que sempre hi som, i ha tingut un record sentit i emocionat per quatre grans dones feministes que avui no poden estar amb nosaltres: Carme Forcadell, Dolors Bassa, Marta Rovira i Meritxell Serret; sense deixar de mencionar la resta d'exiliades i imputades. Per elles, diu “el millor homenatge és continuar aquesta lluita feminista, cal reivindicar el dret de les dones”.   Finalment, la militància ha volgut mostrar el seu suport davant l'amenaça de mort per part de Daniel Estulin a través de les xarxes socials, fet que na Mireia ha agraït i ha declarat que no ha pres aquesta amenaça com un atac personal, sinó com un atac a la feina feta en matèria d'igualtat, a totes les persones que lluiten per la defensa dels drets de les dones i dels drets de col·lectius de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals; i davant els atacs masclistes cal denunciar, tolerància zero.

Plaça de la Vila 121118 (5) · Autor:

CARTA D’ORIOL JUNQUERAS A LA CONCENTRACIÓ DE PLAÇA DE LA VILA · 12-11-2018

Dilluns 12-11-2018, a la concentració per la Llibertat dels presos i les preses polítiques de Plaça de la Vila de Gràcia, l’Olga Hiraldo, secretària d’organització d’Esquerra Republicana Gràcia, va llegir una carta que l'Oriol Junqueras,Vicepresident de la Generalitat i President d'ERC, ens ha adreçat des de Lledoners amb motiu del primer aniversari del seu empresonament.   Vídeo de la lectura de la carta per part d’Olga Hiraldo A continuació, podeu llegir la carta:   CARTA D’ORIOL JUNQUERAS A LA CONCENTRACIÓ DE PLAÇA DE LA VILA · 12-11-2018:   Benvolgudes amigues i amics de Gràcia,   És un orgull saber que hi sou, que no defalliu, que seguiu endavant, amb optimisme, lluitadors, treballant, amb un somriure, generosos, cohesionats i amb tota la voluntat i determinació intactes. Sentim el vostè escalf. Sapigueu que ens sentim forts, molt forts, i que no defallirem.   Barcelona és la capital de Catalunya i ha de ser també el far de la lluita pels drets civils i polítics, el far de la lluita per la llibertat, la capital republicana d’una nació que lidera la lluita per la fraternitat, referent internacional, per una societat més lliure i justa, com ho va ser al 36 quan vam proposar l’Olimpíada popular front el jou del feixisme. Necessitem que tothom hi posi el coll, teixint complicitats per avançar.   Sovint us he dit que mereixem guanyar, que volem guanyar i el que hem de fer és guanyar, volem dibuixar el somriure de la victòria com sovint diu el Gabriel Rufian: 'Somrieu perquè hem nascut per guanyar!'. Som en el camí i sabem que aquest camí no és fàcil, que és ple de paranys, que ens faran patir i que ens volen fer pagar un preu molt alt en forma d’escarment. Les peticions de la Fiscalia evidencien els pals de cec de l’estat. Aquest moment històric demana el nostre compromís, la nostra cohesió com a grup humà, intel·ligència política i eficàcia per damunt de la cridòria. Sumar i sumar fins que siguem imbatibles.

CIUTATS REPUBLICANES, CIUTATS DE PROGRÉS: BARCELONA, CAPITAL DE LA REPÚBLICA CATALANA

Aquest dissabte 10 de novembre, la plaça de la Virreina de la Vila de Gràcia, ha acollit l’acte sobre municipis republicans davant centenars d’assistents. Al començament de l’acte la diputada al Parlament de Catalunya, Eva Baró, ha procedit a la lectura d’una carta de l’Oriol Junqueras, en la què ens encoratja a no defallir i continuar treballant per a fer possible la República catalana: “Aquest moment històric demana el nostre compromís, la nostra cohesió com a grup humà, intel·ligència política i eficàcia. Sumar, sumar i sumar fins que siguem imbatibles”. Ana Surra, diputada al Congrés, s’ha dirigit al públic immigrant per demanar la seva implicació en construir una República més justa i igualitària, defensant també els seus drets; i, ha agraït a Esquerra que fos el partit que els va entendre i obrir les portes, en aquest sentit, diu: “El gobierno de Barcelona tiene que parar los pies a la propuesta de Manuel Valls. No nos moverán de Barcelona. Estamos con Esquerra Republicana porque esta es la izquierda real y no la de postal”. A continuació, Ester Capella, Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, ha denunciat la repressió que estem patint aquests darrers temps:  “L’estat espanyol sempre ha buscat la manera de restringir drets i llibertats. Utilitza les seves pròpies institucions per laminar drets i impedir que les catalanes i els catalans puguem decidir el nostre futur”. En referència als presos i preses polítiques, afirma “El judici no serà just. El Codi Penal no diu res pel que volen imputar els nostres presos polítics”. Capella aposta per la República ja que: “Quan defensem el dret a ser una República, defensem els drets i les llibertats de tothom, perquè la llibertat es veu amenaçada a Espanya, a Europa i al món”, així, “construirem una xarxa de lluites compartides contra el feixisme, pel feminisme, pels drets laborals”. També ha tingut un record per les persones preses  exiliades polítiques, Ernest Maragall, Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència: “Que hi hagi preses i presos polítics i persones a l’exili, és una terrible agressió a la nostra identitat, a la nostra més profunda raó, a la nostra voluntat col·lectiva”.

Ernest Maragall: "Barcelona com a capital d'Europa"

El passat dimecres 24-10-18, una seixantena de persones van assistir a la presentació de la candidatura d'Ernest Maragall per encapçalar la llista republicana a les municipals del 2019 a la seu d'Esquerra Republicana a Gràcia. Amb el casal Francesc Macià ple a vessar, el candidat va avançar-nos els principals eixos de la campanya electoral i alguns dels continguts i conceptes a tractar. Cal saber projectar com és la ciutat, què necessita en el seu conjunt, “sou dels barris de Gràcia però també us demano que us proclameu barcelonins”. Hi haurà un candidat de dretes amb molts recursos que ja està treballant molt intensament, visitant empreses, sobretot, i que ve a defensar els interessos d’aquests poders financers. Estem davant un embat entre el poder econòmic i financer, cada cop més global i més llunyà, i la democràcia, en un sentit ampli de la paraula. L’habitatge, el turisme, la mobilitat, el comerç... tot són qüestions on hi ha aquesta confrontació d’interessos entre un poder particular i un interès públic, ciutadà. En el cas del turisme, diu, “és un exemple claríssim; és una font de recursos molt important, però no s'està gestionant bé. Correm el risc de perdre la pròpia identitat si no s'actua políticament”. La dreta vol centrar la campanya electoral en la llei, l’ordre i la seguretat. Maragall afirma que no s'han de negar els problemes, però tinguem clar que les solucions que plantegen són només repressives, i no ataquen l’arrel del problema.Així, és important com diagnostiquem la campanya electoral, què serà molt desigual en qüestió de recursos. Esquerra Republicana només ens tenim a nosaltres, “el capital és humà, i haurem de saber explicar el projecte que tenim per a Barcelona però també explicitar els límits i les dificultats, sent honestos i amb respecte per Barcelona i tota la ciutadania”. Nosaltres, com a republicans hem de donar respostes, així Maragall creu que Esquerra Republicana avui és gairebé l’únic partit amb una proposta política capaç de donar aquestes respostes, amb respecte cap a la resta de formacions polítiques i ciutadania, “cal generar il·lusió, caràcter i engrescament, i no tant definir-se per oposició al adversari polític”.

Pere Aragonès, durant la seva intervenció.

Parlaments, vermut solidari i dinar de Festa Major · 19 d'agost 2018

Com l’any passat, ERC Gràcia ha organitzat un vermut de festa major obert a tothom. Aquesta vegada va ser el diumenge 19, també davant el casal Francesc Macià, al carrer de les Tres Senyores. Abans, els assistents van tenir l’oportunitat d’escoltar els parlaments de la portaveu d’ERC al districte de Gràcia, Alba Metge; del portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, i del vicepresident del Govern, Pere Aragonès.   L’Alba Metge va agrair l’esforç de tots el qui van participar en la confecció de la portalada del casal (que va guanyar el novè premi del concurs), que és un homenatge als presos polítics i els exiliats i recorda la seva injusta situació. Aquesta també va ser criticada pel Jordi Coronas, que va començar el seu parlament recordant els fets del 17 d’agost de l’any passat, en plena festa major. Aquell dia, després d’un dinar com el de diumenge, les primeres notícies de l’atemptat van començar a arribar mentre els convidats, entre els quals hi havia el Joan Tardà, visitaven els carrers guarnits del barri.   Recordant aquells fets, el Jordi Coronas va introduir una reflexió sobre el jovent i sobre què els pot portar a oferir la seva vida per objectius que no els pertoquen. Va destacar que el discurs de la seguretat ha de ser portat des de l’esquerra, després de reconstruir tot el que va passar des d’aquell dia, com els fets del 20 de setembre a la conselleria d’Economia, el referèndum del primer d’octubre, les detencions dels nostres polítics, l’exili... Amb una barreja de tristor i esperança, va recordar que el guarnit guanyador d’aquest any ha estat el del carrer de la Llibertat. Tota una premonició.   En la seva intervenció, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va parlar de l’ara tant debatut ‘espai públic’ per introduir la seva utilització per reprimir la llibertat d’expressió. Va recordar les agressions patides per gent com el fotoperiodista Jordi Borràs, els diputats Jenn Díaz i Josep Maria Jové, els escamots violents que actuen de nit pels nostres pobles i ciutats, alhora que exigeix a l’Estat  que posi fre als constants atacs contra la llibertat d’expressió.

LA FESTA MAJOR DE GRÀCIA REIVINDICA LA LLIBERTAT DELS PRESOS POLÍTICS

Ahir el pregó donava pas a l'inici de les Festes de Gràcia en la seva 201ena edició. Elena Carreras, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i un referent dins d'aquest camp a nivell mundial, va ser l'encarregada de llegir-lo. El discurs va ser doblement reivindicatiu: destacant l'apoderament de la dona i demanant la llibertat pels presos polítics i exiliats.  Va tenir unes paraules dedicades especialment a les nostres preses polítiques i als presos graciencs: “També és una forma de sororitat enviar una abraçada molt forta a les nostres preses polítiques Consellera Dolors Bassa i Presidenta Carme Forcadell, una abraçada especial als familiars graciencs de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com a tots els presos polítics, persones a l’exili o recloses a casa, castigades de manera arbitrària i injusta i que enguany no podran compartir la Festa Major amb nosaltres. Vull que ens conjurem a agafar forces durant aquests dies de Festa Major, per aconseguir que l’any que ve siguin aquí i en aquesta balconada!”.  El pregó de la Festa Major de Gràcia 2018 d’Elena Carreras   A la balconada, entre els assistents, hi havia l'alcaldable per ERC a Barcelona Alfred Bosch, que, sobre la campanya de Ciudadanos de retirar llaços grocs, va assegurar que “la millor petició que podrien fer és que sortissin els presos polítics i no caldria que invertissin cap mena d'esforç a retirar símbols que en demanen la llibertat i que són llibertat d'expressió”.   Referent a la Festa Major de Gràcia, l'Alfred ha desitjat “que les festes es celebrin amb civisme, cordialitat, alegria, i respecte pels guarniments, una feinada dels veïns i veïnes. Són festes que aporten molts valors que cal respectar”.   Tant l'Alfred Bosch com el regidor Jordi Coronas, van passar pel Casal ERC Gràcia, on van poder compartir uns moments del muntatge del guarniment de la portalada, ja que enguany ens estrenem al 20è Concurs de Guarniments de Balcons i  Portalades, amb l'Arbre per la llibertat dels presos polítics, com no podia ser d'altre manera.