Gràcia

Totes les notícies

Connectem-nos: Cinquena reunió telemàtica de Casal amb Montserrat Benedí

La regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona va ser la protagonista d’una nova reunió telemàtica de la militància del casal de Gràcia el passat dimecres 13 de maig. L’eix central de la seva intervenció va ser la situació actual dels serveis socials a Barcelona, posats a prova per la pandèmia del covid-19.   En la introducció al tema, la Montse va destacar la seva importància afirmant que els serveis socials haurien de ser, juntament amb la salut i l’educació, un dels tres pilars fonamentals de l’estat del benestar, ja que garanteixen una sèrie de drets dels quals la gent no en sol ser conscient. Considera un error que es pensi que estan adreçats exclusivament a la gent pobra, cosa que fa que estiguin, en certa manera, «estigmatitzats», en paraules seves. També va recordar els seus orígens, allà cap als anys 80, de la mà d’Eulàlia Vintró, qui va ser regidora a l’Ajuntament en els àmbits d’Educació i de Benestar Social. Malgrat la seva part positiva, va reconèixer que els serveis socials s’han vist afeblits progressivament des de la crisi del 2008 fins avui. Abans de l’arribada del covid-19, l’espera mitjana per ser atès era d’uns 20 dies. Actualment, els serveis socials estan saturats. Les seves actuacions, tot i ser en molts casos força limitades, encara es mantenen parcialment en els àmbits d’àpats a domicili, teleassistència, servei d’atenció domiciliària, atenció a drogodependents i sense sostre, centres d’higiene personal, menjadors socials, assentaments i centres de joves. Pel que fa als pavellons de la Fira habilitats per a l’atenció als sense sostre, que donen cabuda a unes 200 persones, la Montse va destacar la manca de transparència sobre les seves dades i funcionament tant per part de l’Ajuntament de la ciutat com de la Creu Roja, un tema que també està aixecant força polèmica entre la ciutadania. També va assenyalar que un centre de joves s’ha hagut d’obrir al municipi de Montgat perquè a Barcelona no ha estat possible.

CRÒNICA REPUBLICANA DEL CONSELL PLENARI DE GRÀCIA DEL 5 DE MAIG DEL 2020

El Consell Plenari de Gràcia del mes de maig ha estat caracteritzat per la seva excepcionalitat, tant en el format -el primer Plenari telemàtic de la història de Gràcia- com per la situació de crisi sanitària i la conseqüent crisi socioeconòmica i humanitària.   RESPOSTA A L’INFORME DEL REGIDOR   En resposta a l’informe de regidor, com és habitual, vaig intervenir jo mateixa com a Consellera Portaveu d’Esquerra Republicana al districte de Gràcia. Faig un parèntesi per destacar que, a diferència de la majoria dels altres districtes de la ciutat de Barcelona, mai rebem l’informe del regidor amb anterioritat, de manera que és una resposta cega a allò que exposa govern en el període comprés entre el darrer Consell Plenari i el que transcorre. Seria d’agrair, i entenc que també com a mostra de transparència, que se’ns fos facilitat amb anterioritat als grups de l’oposició per poder preparar les nostres respostes amb major precisió i eficiència.   Vam iniciar la intervenció expressant el nostre més sentit condol als veïns i veïnes que han perdut éssers estimats en aquests moments tant difícils, així com expressant el nostre suport i escalf a les persones que continuen lluitant contra la covid-19 a les quals, un cop més, us expressem el nostre desig d’una bona i ràpida  recuperació. Vam agrair també la feina i el compromís de tot el personal sanitari (els veritables herois i heroïnes, als quals vam suggerir interrompre un minut la sessió per tal de dedicar-los-hi els aplaudiments diaris que reben per part de la ciutadania, en aquest cas va ser en llenguatge de signes a través de les pantalles), del personal de les residències de gent gran (fent una feina ingent en ésser el col·lectiu de major vulnerabilitat davant aquest coronavirus, com hem vist arreu), dels cossos de seguretat i tots els treballadors i treballadores públics que feu que els serveis bàsics continuïn en funcionament i es pugui atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes.

Connectem-nos: Quarta reunió telemàtica de Casal amb Elisenda Alemany i Pilar Vallugera

Aquest dimecres 22 d’abril la militància d’Esquerra Republicana del Casal Francesc Macià hem tingut l’oportunitat de conversar i debatre de política nacional i municipal amb l’Elisenda Alemany, regidora a l’Ajuntament de Barcelona, i amb la Pilar Vallugera, diputada al Congrés. Sobre la taula s’han posat moltes qüestions d’interès, però la que suscita avui més debat públic és el procés cap al desconfinament de la població i la relaxació de les mesures adoptades per l’estat d’alarma. Al centre del debat hi ha l’exigència del Govern de Catalunya, la recuperació competencial de la Generalitat de Catalunya per activar un pla propi de desconfinament. Ambdues ponents hi han insistit profusament, “ningú pot entendre que les Canàries o les Illes Balears tinguin els mateixos criteris de desconfinament que Catalunya o Madrid, essent realitats tant diferents per nombre d’infectats, morts, estructura demogràfica, sistema poblacional... el procés de desconfinament ha de ser pilotat des de l’àmbit autonòmic, sí o sí, i així també ho pensen altres comunitats autònomes, governades per diverses forces polítiques, ja n’hi ha prou de recentralitzar les competències gestionades satisfactòriament durant dècades des de la Generalitat de Catalunya ”, ha afirmat indignada la Pilar. L’Elisenda ha anat més enllà i ha destacat la necessitat que Barcelona disposi d’una proposta pròpia per al desconfinament, de la mateixa manera que el Govern està preparant un pla català per al desconfinament, Barcelona hauria de tenir un projecte propi, “que necessàriament – ha dit- hauria de passar pels 10 districtes, ja que la pandèmia del Covid-19 ha tingut una incidència molt desigual en els diferents districtes de la ciutat”. En aquest sentit l’Elisenda ha recordat que des d’Esquerra Republicana estem impulsant el projecte “Impulsem l’Endemà”, per buscar respostes més ambicioses a la crisi generada per la Covid-19 i començar a reflexionar sobre les polítiques que caldrà impulsar per fer front a la crisi socioeconòmica que sobrevingui a la pandèmia.

Connectem-nos: tercera reunió telemàtica de Casal amb Robert Fabregat

Aquest 15 d'abril la militància d'Esquerra Republicana de Gràcia ha celebrat la seva tercera sessió de Connectem-nos, participant de la reunió telemàtica proposada pel Casal de Sarrià-Sant Gervasi, una xerrada amb Robert Fabregat, Director General de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per parlar dels diferents escenaris de futur de la crisi sanitària. Ha estat una acció virtual coordinada amb els nostres veïns i veïnes de districte, que respon, també, a la voluntat d'una major cooperació entre els Casals de la Federació de Barcelona i a una optimització dels recursos disponibles. Les plataformes digitals de videoconferències són una eina molt efectiva que ens permeten augmentar aquesta col·laboració entre districtes i, alhora, poder estrènyer lligams amb la militància confinada per la pandèmia del Covid-19. Els companys i companyes d'Esquerra Republicana de Sarrià-Sant Gervasi celebraven la seva primera sessió del Connectem-nos, podeu llegir la seva crònica de l'acte en el següent enllaç, Primera reunió telemàtica conjunta d'ERC SSTG i ERC Gràcia sobre el Covid 19 S'ha pogut abordar amb en Robert un debat per tractar diferents aspectes de gran preocupació social, com ara el calendari de desconfinament, molt concretament del desconfinament escolar de nens i adolescents, un debat que ha agafat força dimensió mediàtica aquests darrers dies. També s'ha debatut la necessitat d'adoptar mesures per poder fer tests massius al conjunt de la societat catalana i els diferents tipus de tests que hi ha ara en servei. La realització de tests massius, amb el seu document, virtual o no, de contagi és imprescindible per poder desescalar les mesures de desconfinament i anar tornat poc a poc a la "normalitat", tot i que no serà exactament la mateixa normalitat que abans de la pandèmia. En Robert també ens ha parlat de les diferents vies de recerca científica pel futur tractament de la malaltia.

Connectem-nos: Segona reunió telemàtica de Casal amb Marta Vilaret i José Rodríguez

Aquest dijous 9 d’abril la militància d’Esquerra Republicana de Gràcia hem pogut celebrar la segona reunió de casal de forma telemàtica a través de la plataforma Jitsi. Hem comptat amb l'assistència de Marta Vilaret, Vicesecretària General de de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d'Esquerra Republicana, i amb José Rodríguez (Trinitro), diputat al Parlament de Catalunya per parlar de l'actualitat política catalana. La Marta ha explicat la posició del partit al Congrés dels Diputats, no avalant la pròrroga de l’estat d’alarma “no podem avalar la gestió del gobierno perquè va tard i malament, el govern més progressista de la història de la democràcia espanyola -segons es qualifiquen ells mateixos- no està aplicant les mesures polítiques progressistes necessàries per sortir de la crisi sanitària, econòmica i social que el Covid-19 ha arrossegat de manera dramàtica; hi ha un excés d’improvisació, de  nacionalisme de tall militarista, i una recentralització  de competències autonòmiques que no podem avalar de cap de les maneres”. En José Rodríguez ha advertit que “correm el risc i el perill d’una restricció de drets i llibertats estructural, aprofitant la crisi sanitària, com ara el dret de manifestació, de participació política (suspensió de eleccions), de mobilitat...tot recordant com la Llei Mordassa va ser aprovada en el context de crisi econòmica del 2008, per reprimir les veus crítiques amb el model econòmic i social.” En Trinitro ha presentat el document “Les 30 mesures principals d'acció de govern de la Generalitat”, el  pla de xoc del Govern per fer front a la pandèmia del Covid-19. Ambdós ponents han volgut fer èmfasi en la extrema vulnerabilitat del sistema públic de prestacions socials: sanitat, educació, habitatge, serveis socials, tots ells molt tensionats per l’allau de de demanda i alhora, per la futura caiguda de la recaptació d’impostos, que es preveu dramàtica per la davallada de l’activitat econòmica i del consum.

Connectem-nos: primera reunió telemàtica de Casal amb Ernest Maragall i Pilar Vallugera

Aquest dijous 2 d’abril la militància d’Esquerra Republicana de Gràcia hem pogut celebrar la primera reunió de forma telemàtica a través de la plataforma Jitsi. Aquesta eina digital, juntament amb d’altres plataformes per fer videoconferències, ha estat impulsada des del nostre partit en el marc  del programa “Connectem-nos”, un projecte molt eficaç per activar la participació política i el debat intern entre els militants i els càrrecs polítics i institucionals  en temps de confinament per la pandèmia del Covid-19.  Fins ara ja s’ha pogut fer fins a 70 trobades entre les assemblees locals i els càrrecs polítics i institucionals. Anteriorment, l’executiva del Casal Francesc Macià ja s’havia pogut reunir de forma telemàtica i organitzar aquesta primera reunió amb l’Ernest Maragall, President del grup municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona, i Pilar Vallugera, Diputada d’Esquerra Republicana per Barcelona al Congrés el Diputats. També hem tingut la oportunitat d’escoltar, i veure, a l’Olga Hiraldo, Consellera Portaveu d’Esquerra Republicana Gràcia,  així com a la Núria Pi i Miquel Colomé, ambdós representants al Consell de Districte. Tots tres han fet un repàs de les diferents accions de seguiment de la crisi sanitària al nostre districte, parant especial atenció en l’àmbit de la sanitat i serveis socials dels nostres barris, i en les greus dificultats d’algunes de  les residències geriàtriques dels nostres barris, així com l’impacte de la pandèmia en el petit comerç de proximitat, molt afectat pel confinament general i el tancament obligatori en els sectors no essencials. L’Ernest Maragall i la Pilar Vallugera han fet una valoració política de la situació actual de la crisi sanitària, i han denunciat “la militarització de la crisi enfront els criteris tècnics i científics que haurien de prevaldre en aquests temps de pandèmia, també han apuntat el greu risc, de cara un futur post crisi sanitària, de recentralització de les competències autonòmiques i locals de forma estructural i la consolidació d’actituds autoritàries i de control social en la vida política espanyola”.

Per responsabilitat, seguretat i solidaritat, quedem-nos a casa

Benvolguts i benvolgudes,   En aquests moments tan difícils per tothom, des d’Esquerra Republicana a Gràcia volem fer-te arribar els nostres ànims per afrontar aquesta situació de crisi sanitària, així com reconfortar totes les persones afectades, desitjant que tots i totes estigueu bé.   En segon lloc, també us volem fer arribar l’agraïment per tota la tasca que esteu fent als nostres barris per alleugerir el confinament mitjançant les diferents iniciatives de suport veïnal i acció comunitària; o bé, amb diverses propostes i activitats culturals, educatives o esportives, per exemple, dirigides als nostres veïns i veïnes; així com la feina pedagògica perquè tothom es quedi a casa, en mesures de les seves possibilitats. Per responsabilitat i per seguretat, quedem-nos a casa.   Ara és moment d'actuar amb fermesa, seguint totes les indicacions de les autoritats sanitàries i amb el compromís de quedar-nos a casa i fer tot el possible per evitar la propagació del virus. Si actuem tots amb responsabilitat, individual i col·lectiva, aconseguirem superar aquesta pandèmia.   Informar-vos que la Federació d’Esquerra Republicana a Gràcia resta tancat al públic i ha cessat tota la seva activitat fins que les autoritats sanitàries no aixequin les mesures de prevenció causats per l’epidèmia del COVID-19, no obstant seguim treballant telemàticament.   Així, tant el regidor adscrit com tot l’equip de consellers i conselleres de Gràcia, com sempre, seguim estant a la vostra disposició, i de la resta d’entitats i associacions i del Districte, per tot allò que necessiteu així com també per rebre els vostres suggeriments i qualsevol comentari que ens vulgueu fer arribar.   És hora d'actuar de forma conjunta per tal de posar fi a la propagació del virus, així com aconseguir que tot funcioni el millor possible, sobretot per aquells col·lectius que més ho necessiten.   I per acabar, un enorme agraïment també a totes les persones servidores públiques i treballadores, en especial dels serveis sanitaris, per la gran tasca que estan duent a terme en uns moments tan complicats, avantposant el benestar col·lectiu al seu propi.

CRÒNICA REPUBLICANA DEL CONSELL PLENARI DE GRÀCIA DEL 10 DE MARÇ DEL 2020

El darrer consell plenari de Gràcia d’enguany ha estat marcat pel que anomenen pressupostos participatius; els processos de participació del Pla d’Actuació del Districte, que finalment es van engegar durant el mes de febrer; i, l’emergència climàtica.   MESURA DE GOVERN: EMERGÈNCIA CLIMÀTICA   Compartim la diagnosi i la necessitat de declarar l’estat d’Emergència Climàtica, que per ser una emergència, creiem que arriba tard i amb mesures poc eficients. L’emergència és necessària a dos nivells: la reducció de la contribució de la ciutat a l’escalfament global, i la preparació de la ciutat per a tal de mitigar els efectes adversos d’aquest escalfament que ja estem patint. Hi ha dos factors importants: temps i impacte, i s’ha d’actuar en aquestes dues direccions. Així, creiem que aquestes mesures i plans haurien d’anar acompanyats d’una estratègia orientada a agilitzar i accelerar l’aplicació de mesures de prevenció i mitigació de canvi climàtic al districte i a la ciutat. A més, cal implementar aquelles mesures que ens permetin un major impacte de reducció sobre les emissions de la ciutat i aquelles que ens preparin millor i de forma més generalitzada a les noves condicions que es preveuen pel futur en aquesta situació de xoc climàtic.   Cal una selecció de programes i mesures, tant de prevenció com de mitigació, veritablement significatives, prioritzades segons major impacte sobre els objectius, establint un programa d’accions i inversions veritablement rellevants i urgents que responguin de debò al concepte d’Emergència.   Però ens trobem amb un predomini de mesures de baix impacte. La majoria de propostes efectives són d’abast molt reduït o només es poden aplicar parcialment. Com ara permeabilitzar (despavimentar) i recuperar sòl orgànic en les urbanitzacions de la MPGM de Vallcarca.   Algunes mesures ja estaven planificades o en procés d’execució en el mandat anterior. Davant l’emergència climàtica cal innovar, polítiques més ambicioses i valentes per obtenir resultats positius.

Institut i verd: dues necessitats irrenunciables

Les darreres setmanes s’han revifat polèmiques ‘de sempre’ al barri de Vallcarca, especialment al voltant dels espais verds. Particularment, entre els Jardins del Dr. Comas i Llaberia i el futur Institut Vallcarca, que s’instal·larà en l’espai que ara ocupen aquests jardins. Des del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Gràcia, pensem que verd i equipaments són dues necessitats irrenunciables arreu de Barcelona, i especialment al barri de Vallcarca, que porta dècades patint els efectes del capitalisme rendista i de la paràlisi urbanística. Per aquest motiu, celebrem que els pactes entre el nostre grup, Junts per Catalunya i Barcelona en Comú-En Comú Podem a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat hagin aconseguit tant la construcció de l’Institut Vallcarca com del parc Anna Piferrer, que augmentarà la superfície verda al barri. L’Institut Vallcarca és una urgència pels barris de Vallcarca-Penitents, La Salut i el Coll. A dia d’avui, les escoles Farigola, Montseny, Pare Poveda, Rius i Taulet, Josep Maria de Sagarra, Turó del Cargol i Baldiri Reixac han d’anar a buscar alternatives públiques fora del barri o fins i tot del districte. Això atempta contra el principi d’escola de proximitat i genera afectes adversos tant a nivell social, trencant els llaços entre l’alumnat, les famílies i el teixit del barri, pedagògic, impedint la creació de projectes compartits entre escoles de primària i instituts, alhora que s’impedeix que l’alumnat accedeixi a l’escola a peu. Des d’Esquerra Republicana de Gràcia, defensem una escola de proximitat i arrelada al barri, per aquest motiu, i coherentment amb el que vam reclamar al mandat passat, hem treballat a totes les institucions per a aconseguir un Institut a Vallcarca i per Vallcarca. De la mateixa manera, entenem i reclamem la presència de verd a la nostra ciutat, mancada de d’espais de natura i de lleure dins del teixit urbà. Per aquest motiu hem treballat per què el parc Anna Piferrer tingui una dotació pressupostària per tal que les obres comencin com abans millor.