Gràcia

Totes les notícies

Xerrada d'actualitat política amb Pilar Vallugera i Carles Garcias

Aquest dimecres 30 d'octubre la militància d'Esquerra Republicana de Gràcia ens hem aplegat al Casal Francesc Macià per xerrar amb la Pilar Vallugera, candidata nº5 a la llista per Barcelona al Congrés dels Diputats, i amb Carles Garcias, director de la campanya electoral del 10N a Barcelona, per parlar de l'actualitat política catalana i de les línies estratègiques de cara a la propera contesa electoral . En Carles ha subratllat la importància d'aquestes eleccions, on un cop més el moviment independentista ens ho juguem tot, malgrat que el context social post sentència porti a percebre que aquesta no és "la campanya electoral de les nostres vides".   En una visita recent d'en Carles a la presó de  Lledoners ha tingut l'oportunitat de parlar amb l’ Oriol Junqueras. L'Oriol li ha traslladat el següent missatge per a la militància: "resistiu, persistiu i persistiu, i guanyeu, perquè no guanyar és perdre, i perdre no és una opció" . En Carles també ha fet èmfasi en el fet que la repressió de l'Estat, en forma d'una sentència profundament injusta, ha silenciat alguns dels lideratges més rellevants del nostre partit. Per fer-hi front, recordem que enguany ni l'Oriol ni el Raúl encapçalen les llistes al Congrés i al Senat, i mostrar el nostre rebuig a les inhabilitacions dictades pel Tribunal Suprem tornem a presentar-los en els materials de campanya electoral. En Carles ha fet una valoració de les darreres enquestes publicades en diferents mitjans, i del resultat d'aquestes es pot concloure que la tendència general situa ERC com a primera força política, seguida del PSC, però res està guanyat -ha advertit-. La diferència entre ambdues pot  marcar un punt d'inflexió en el diàleg forçat que proposem. L'altra dada significativa que apunten les enquestes és el nombre de vots i escons que el moviment independentista  pot aplegar el 10N, si finalment es supera el 50% en vots i escons es veurà reforçada la capacitat de forçar una taula de negociació política.

Crònica del 1r Plenari del Districte del mandat

El 2 d'octubre es va celebrar el primer Plenari del Districte de Gràcia del nou mandat, després de la constitució del consell el passat mes de juliol. Plenari extraordinari de cartipàs En una primera convocatòria extraordinària va tenir lloc el plenari de cartipàs, on es va informar dels nomenaments de constitució dels grups polítics municipals i de la composició de la Comissió de Govern i de la Junta de Portaveus del districte. També es va informar dels nomenaments dels consellers i conselleres en cadascun dels diferents àmbits d’actuació sectorial i d’adscripció als diferents barris. Tal com va comentar la portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya al Districte de Gràcia, l’adscripció als diferents barris dels nostres consellers i conselleres, ha estat per proximitat, ja que cadascú viu a un dels diferents 5 barris del districte. Pel que fa a les Comissions Consultives, les Comissions de treball i els Consells sectorials o d’equipaments, podeu consultar la designació dels seus consellers i conselleres aquí:  Cartipàs del Grup municipal de districte d’ERC Gràcia. Va ser en aquest ple on el President del Districte, Ferran Mascarell, va prendre possessió com a tal, i on també es va proposar el nomenament de la Vicepresidenta del Consell del districte, que en aquest cas, que la nostra portaveu Olga Hiraldo va ser la única candidatura a ocupar la Vicepresidència, així que en va prendre possessió  amb el recolzament de tots els grups polítics tret l’abstenció de Cs. Plenari ordinari El primer plenari del nou curs polític teníem les propostes d’informació favorable per a la posterior aprovació, de dues Modificacions del Pla General Metropolità.  Es tracta de la MPGM en l’àmbit discontinu dels sòls situats al Passatge Mariner, 12 (Jardins de Caterina Albert) i Passatge Llavallol, 16 (Jardins de la Sedeta), que permetrà la construcció d’un nou Casal de Joves del Camp del Grassot- Gràcia Nova, donant resposta a una demanda històrica del jovent d’aquest barri.

Hem salvat l'alzina?

Gairebé fa un any, les alarmes s'encenien a la Gràcia, unes alarmes que només els veïns i veïnes de la Vila havien sabut veure i escoltar, i que el govern havia ignorat o obviat. Com sempre el veïnat va fer la feina, va mobilitzar-se, va apretar, va lluitar i va salvar l'Alzina. Les màquines es van aturar, l'Alzina es va salvar, part de les casetes i el jardí també però ara per culpa de la manca de governança municipal ho podem perdre tot. Avui, però, ens trobem en aquell punt on cal ser responsable i governar com no s'ha fet fins ara, a risc de perdre tota la feina feta. En aquest cas, governar vol dir PACTAR. Queda enrere la llicència concedida i el permís per tallar l'alzina que van rebre els propietaris, sempre sota la supervisió i seguiment municipal, i les ganes de buscar una solució a les reclamacions veïnals. En aquest procés no podem obviar la voluntat dels veïns i veïnes però tampoc els drets i les ganes de trobar una entesa dels propietaris, uns propietaris que van accedir a canviar el projecte per salvar l'Alzina, a baixar edificabilitat per salvar les casetes i a deixar el jardí d'ús públic pel gaudi veïnal, unes concessions que sortien molt barates pel consistori i que permetien arribar més enllà de les reclamacions inicials. Però durant el període preelectoral, el consistori no va ser valent, va preferir la via de l'imposició i engegar un procediment d'expropiació contra les casetes d'Encarnació, una expropiació valorada en gairebé 5 milions d'euros i que amb tota seguretat costarà molt més, que ja té un contenciós al damunt i on l'Ajuntament i tots plegats hi tenim més a perdre que guanyar. L'expropiació es feia al·legant la necessitat de solars per construir una escola bressol en la zona, cosa que sorprèn quan uns mesos abans diversos solars amb qualificació d'equipaments es convertien en dotacionals per fer habitatge, "ja que no hi havia la necessitat de tant espai per equipaments"..., i ara s'allibera el solar de les Teixidores; potser la podríem haver posat allí? Un altre punt que sorprèn és que l'Escola bressol proposada a Encarnació acaba ocupant més espai de jardí del que estaven disposats a cedir la propietat, el qual a més quasi amb total seguretat acabarà tancat al públic, però no l'havíem de salvar, no havia de ser pel gaudi veïnal? En l'aprovació inicial vam fer un vot de confiança i vam votar a favor essent crítics i exposant els arguments anteriors, però amb la voluntat i confiança que servís per arribar a una entesa entre propietaris, Ajuntament i veïnat; malauradament no ha estat així, el consistori no ha fet la feina i tornem estar en el mateix desgovern que fa uns mesos.

La consellera portaveu, Olga Hiraldo

Entrevista amb Olga Hiraldo, consellera portaveu al districte

El dimecres passat, 2 d’octubre, es va celebrar el primer plenari de districte de la nova etapa municipal, en què Esquerra Republicana té cinc consellers i conselleres. Per tal que la militància i els nostres simpatitzants els puguin conèixer una mica millor, iniciem avui una sèrie d’entrevistes amb tots cinc. La primera entrevistada és la consellera portaveu al districte, Olga Hiraldo.       - Olga, la teva intensa activitat prèvia al Poblenou va facilitar el teu accés a la secretaria d’Organització del nostre casal. Seguiràs en el càrrec ara que ets la consellera portaveu al districte? Primer volia deixar clar que això és una decisió que ha de prendre el Partit i que jo sempre estaré d’acord amb el que el Congrés de Gràcia i l’Executiva decideixin. De totes maneres, encara tenim uns mesos per endavant abans que hi hagi el congrés per escollir una nova executiva, i per ara, continuo ocupant aquesta secretaria. Tinc clar que vull continuar implicada amb el casal, però ja veurem de quina manera, de fet, com a consellera portaveu ja en soc membre nat. També és interessant renovar i deixar espai a altres companyes i companys amb ganes d’implicar-se més enllà d’una militància passiva. - Del 2007 al 2011 vas ser secretària de Dones al Poblenou. Queda molt per fer en temes d’igualtat però, creus que des de llavors hi ha hagut avenços significatius? Sí, hi ha hagut avenços però és evident que no prou, encara hi ha un llarg camí per arribar a una plena igualtat i per erradicar la violència masclista, hem d’interpel·lar tota la societat per avançar cap a una societat més justa i igualitària. D’altra banda, a nivell intern, hi ha hagut molts avenços, com ara el Pla per la Igualtat o l’eina per fer front a la violència masclista aprovada fa uns mesos. - Els barris del districte tenen un teixit associatiu molt actiu, però molts troben a faltar una associació de veïns potent en comptes de plataformes temporals per fer front als conflictes puntuals que van sorgint.

participants a l'acte polític, divendres 16

Crònica de la Festa Major 2019 a Esquerra Republicana de Gràcia

Ja fa uns quants dies que es va acabar la Festa Major de Gràcia d’enguany. Set dies intensos en què hem gaudit de bons moments en bona companyia, però també d’instants d’enuig i d’indignació.   Com ja comença a ser una tradició, el casal es va tornar a guarnir per participar en el 21è Concurs de Balcons i Portalades. Immediatament després de la celebració del Congrés de Districte, el 3 de juliol, el casal es va convertir en el lloc on nombrosos militants i amics voluntaris es reunien per participar en el disseny, elaboració i muntatge de la portalada. El tema escollit va ser el llibre ‘Contes des de la presó’, una col·lecció d’històries que l’Oriol Junqueras ha escrit a la presó per als seus fills Lluc i Joana. En concret, van ser tres dels contes recopilats al llibre: ‘Una ovella amb 42 quilos de llana’ (escrit a Estremera el febrer de 2018), ‘El principi de tot’ (Estremera, juny de 2018) i ‘El drac negre’ (Lledoners, gener de 2019). El disseny també recollia altres escrits dels presos polítics, exiliats i represaliats, en forma de llibres col·locats entre les reixes de la presó i un mur de maons al fons.   De les més de 30 participants, la nostra portalada va quedar en el grup de 10 finalistes, però a l’acte d’entrega de premis, celebrat a la plaça de la Vila la tarda del dia 17, només vam aconseguir el novè, el mateix que l’any passat.   El dia anterior a l’entrega de premis, el divendres 16, va tenir lloc davant del casal un acte polític amb les intervencions del president del grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, la consellera de Justícia, Ester Capella, i el president del Parlament, Roger Torrent, a més de la consellera portaveu al districte de Gràcia, Olga Hiraldo. Tots quatre van lloar les festes i en van destacar diferents aspectes de la seva funció social, no només de Gràcia sinó de tots el barris de la ciutat. El parlament més polític va ser el de Roger Torrent, que fent referència a Salvador Seguí, ‘el noi del sucre’, va afirmar, com deia ell, que els principals beneficiaris de la independència de Catalunya serien les classes treballadores.

Una passejada per la Història de la Festa, controvertida i emocional

Aquí podeu veure totes les fotos de la visita El passat 24 de juliol es presentava a l’Espai Mussons la Festa Major de Gràcia d’enguany, i a continuació es va inaugurar l’exposició «La Història passeja per la Festa», comissariada per Josep Fornés, tal com ell mateix va remarcar, patró de la Fundació Festa Major, a més d’antropòleg i director del Museu Antropològic i de les Cultures del Món. Per part d’Esquerra Republicana de Gràcia, vam assistir els 5 consellers: Miquel Colomé, Núria Pi, Marc Bosch, Guillem Roma i jo mateixa, Olga Hiraldo; i també ens va acompanyar el nostre regidor adscrit, en Max Zañartu. Amb cinc minuts de presentació de l’exposició, i en tant que també ocupo la secretaria d’organització del Casal Francesc Macià, vaig tenir clar que havíem d’organitzar una visita comentada per a la nostra militància, i dit i fet!   El passat dimarts 6 d'agost vam assistir una vintena de militants i amics a la visita comentada que ens va oferir el mateix Fornés, després que en Josep Maria Contel ens donés la benvinguda. Va ser una visita molt enriquidora, i amb controvèrsia i anècdotes dels assistents, que també van aportar la vessant més emocional, i inclòs gastronòmica, amb l’amic Josep García Fortuny (alguns encara somiem amb els canelons)!   L’exposició, amb més de 120 objectes i publicacions originals, mostra com la Festa Major de Gràcia ha estat marcada pels fets històrics i sociològics durant aquests darrers dos segles. Un dels documents més destacats és precisament la primera documentació escrita sobre aquesta festa, el Diari de Barcelona de dijous 14 d’agost del1817.   La nostra companya Pilar Venteo, ens parlava, emocionada, com encara conserva i treu per les festes de Nadal, la vaixella que la seva mare va obtenir amb els cupons de Ahorro del hogar. Un altre company, en Jaume Martínez, feia uns dies ens explicava com la seva mare s’emocionava i recordava molts amics que apareixien en una fotografia sota la pancarta per Festa Major del carrer Camprodón de l’any 1935, va veure just aquesta mateixa imatge en una pel·lícula de gran valor històric de la família Rojo a la darrera festa en llibertat.

El casal d’Esquerra Republicana de Gràcia escull el nou equip de Conselleres i Consellers de Districte

El passat dimecres 3 de juliol la militància del Casal Francesc Macià va celebrar un Congrés  per escollir les Conselleres i els Consellers de Districte per als propers quatre anys. Cal remarcar que gràcies al bons resultats obtinguts en les darreres eleccions municipals, hem passat de 2 conselleres del passat mandat a un equip format per 5 representants al Districte. En un Casal ple de gom a gom i, després de la presentació de les persones candidates, es va procedir a la seva votació. El resultat final de l’escrutini va  proclamar com a Consellera Portaveu, Olga Hiraldo, biòloga i arqueòloga de professió, que ha ocupat la Secretaria d’Organització del Casal els darrers dos anys. La resta de Conselleres i Consellers escollits són: Núria Pi, directora tècnica de l’Institut de Qualificacions Professionals, que repeteix com a Consellera quatre anys més, donant continuïtat i expertesa al nou equip. Guillem Roma, que no és militant d’Esquerra Republicana i s’incorpora com a independent.  En Guillem participa activament en el teixit associatiu gracienc i especialment en tots els àmbits de la cultura popular. En Miquel Colomé, militant  des del 2003 és empresari de professió i activista en diverses entitats i plataformes de Gràcia. El cinquè Conseller de Districte, en Marc Bosch, ja havia estat  escollit pel Jovent Republicà de Gràcia, i participava a l’executiva del Casal com adjunt a la Secretaria de Política Municipal. El Congrés ha finalitzat amb un torn de paraules on la Consellera Portaveu sortint, Alba Metge, ha agraït la confiança i el suport que el Casal li ha donat els darrers vuit anys, i  ha emplaçat a la militància -a seguir treballant als carrers i a les places dels nostres barris en favor de les lluites veïnals, al costat dels nostres veïns i veïnes, així com a seguir lluitant per defensar els nostres drets i llibertats-. En Max Zañartu, Regidor electe de Barcelona, i el Toni López, President del Casal, han tancat el Congrés amb unes paraules d’agraïment a la Núria Pi i en especial a l’Alba Metge, per l’ingent tasca feta com a conselleres els darrers anys; i han emplaçat al nou equip escollit a seguir treballant en la mateixa direcció, per guanyar a Gràcia i a Barcelona en les properes convocatòries electorals.

Comunicat de suport a l'escola Nou Patufet

El Nou Patufet neix el setembre del 2015, a partir de la iniciativa de la societat civil per donar resposta a una necessitat de serveis educatius al barri, donat que l'Escola Patufet tanca per jubilació. Així, es tracta d’una escola cooperativa d’una sola línia (dels 3 als 16 anys) arrelada al barri de Gràcia. Al 2018, UNICEF reconeix Nou Patufet com a centre educatiu referent en Educació en Drets d’infància i Ciutadania Global, i des d'aquest curs passat, estan acreditats amb el Segell Smart, segell d’innovació educativa. Tot i la consolidació del projecte d'autoocupació i autogestió, que enguany assolirà un ple tècnic amb 340 alumnes, l'inici del proper curs per als més petits, està ple d'incerteses degut a problemes burocràtics entre el districte i l'ECA, Entitat Col·laboradora de l'Administració. Nou Patufet està repartit en 3 locals de lloguer autoritzats al carrer Encarnació, 22 i 23, i al carrer Bruniquer, 25.  Per donar sortida al model educatiu, Nou Patufet va fer una gran inversió i va comprar el 2017 un local al carrer Encarnació 58, per adequar-lo per donar servei a Educació Infantil (P3-P5) en un únic local (actualment s'ubiquen als dos locals d'Encarnació). El procés d'adequació del local requereix tenir tots els permisos necessaris per poder fer les obres, i en aquest punt estan. El mes de febrer l'ECA va demanar unes petites modificacions, des d'aleshores el projecte ha obtingut el vist-i-plau de Bombers i del districte de Gràcia però el permís d'obres continua sense arribar. És per aquest motiu que encara no han començat les obres que tenen una durada prevista de 4-5 mesos.  I mentrestant, el districte informa del precinte dels dos locals d'Encarnació el proper 24 de juliol a les 12h (enmig dels casals d'estiu) per cessament de l'activitat, quan encara no han atorgat el permís d'obres pel nou local, amb el greuge que suposa per a un bon nombre de famílies de Gràcia que no tenen clar si els seus fills podran escolaritzar-se per un permís que no arriba, tot i tenint constància el districte.

Autor: LluísMa Albert

La militància reprèn les reunions després d’una intensa etapa electoral

Dimecres passat, la militància d’ERC Gràcia es van reunir al casal Francesc Macià per comentar els resultats de les recents eleccions municipals i europees. Van assistir les conselleres de districte Núria Pi i Alba Metge, a més de l’Eva Baró i el Max Zañartu, regidora i regirdor electes d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona. Les intervencions de l'Eva i en Max, així com les de les conselleres i de la militància asiistent, a més d’analitzar els resultats electorals als diferents barris del districte, van coincidir en destacar la importància de la feina feta i l’esforç personal de tothom que va participar en la campanya, que va tenir com a conseqüència l’important èxit col·lectiu que significa guanyar unes eleccions municipals. En segon terme van quedar les possibles estratègies per aconseguir formar govern municipal, que ja s’estan estudiant i ho seran més els propers dies, amb la convocatòria d’un Congrés Regional de Barcelona el 14 de juny, en el que es debatrà i aprovarà, si s’escau, la proposta d’investidura i possible acord de govern municipal. En acabar, els assistents van brindar amb unes copes de cava per la victòria aconseguida, amb la vista posada als complicats dies que s’acosten. Jaume Martínez Secretaria Adjunta de Comunicació-Webmaster