Gràcia

Totes les notícies

La plaça de la Virreina acull l’acte electoral central d’ERC a Gràcia

Com si fos per trencar una mica la monotonia de la campanya, entre parades al carrer i el repartiment d’informació als punts més concorreguts del districte, ERC Gràcia va organitzar aquest dilluns, 20 de juny, un acte electoral a la plaça de la Virreina per acostar als veïns la veu d’alguns protagonistes de la política dels republicans en diferents àmbits. Alba Metge, consellera-portaveu d'ERC al districte, Jordi Coronas, regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Ana Surra, diputada al Congrés espanyol (ara de nou candidata) i Toni Comín, conseller  de Salut de la Generalitat, van ser els participants a l’acte, que va presentar Núria Pi, també consellera d’ERC al districte, davant unes 150 persones. Alba Metge, en la seva intervenció, va repassar els principals precs i preguntes formulades recentment per ERC al districte, entre els quals hi ha l’adequació del funcionament de les diferents línies del bus del barri, l’elaboració del mapa ecològic del districte, l’adaptació dels carres dels barris de muntanya, els usos provisionals dels solars i els patis de les escoles i les actuacions contra la violència masclista i l’homofòbia. També va donar resposta a tres preguntes: per què som d’esquerres, perquè som republicans i per què som independentistes. D’esquerres, va dir, per lluitar per les persones (aquí va criticar el bloqueig de la CUP i Catalunya Sí Que es Pot als pressupostos del Govern), republicans perquè volem una societat d’homes i dones lliures amb igualtat de drets i obligacions, i independentistes per poder defensar els drets de la gent  en un nou estat no subordinat, en un país net i just. Jordi Coronas va descriure com es va frustrar l’entusiasme inicial que portaven quan van entrar a l’ajuntament, tant ell com els altres quatre regidors d’ERC. De l’aprovació dels pressupostos municipals no com els d’Ada Colau sinó com els de la ciutat, i el desencís que va suposar el posterior pacte de govern municipal amb el PSC, contradictori amb l’esperança dipositada pels barcelonins en una nova política, ja que suposava retornar el poder als de sempre.

Sobre el desallotjament del Banc Expropiat de la Vila de Gràcia

Aquí podeu llegir l'article de la Consellera-Portaveu d’ERC al Districte de Gràcia, Alba Metge, les reflexions personals de la portaveu del nostre casal entorn als greus incidents que afecten a les veïnes i veïns de Gràcia,   Sobre el desallotjament del Banc Expropiat de la Vila de Gràcia: http://locals.esquerra.cat/gracia/opinio/30689/sobre-el-desallotjament-del-banc-expropiat-de-la-vila-de-gracia   Aquí podreu trobar el Comunicat arran del desallotjament del Banc Expropiat d’ERC, posicionament oficial d’ERC, una proposta per cercar vies de diàleg i trobar-hi una solució política: http://bloc.esquerrabcn.cat/search?q=comunicat  

Meritxel Benedí (esquerra) i Mireia Mata, dilluns al casal.

El Pla d’Igualtat d’ERC arriba a Gràcia

Després d’un viatge per vint casals de tot Catalunya els últims mesos, el Pla d’Igualtat d’ERC va acabar el seu periple de presentacions aquest dilluns 9 de maig al casal Francesc Macià. Van ser Mireia Mata, vicesecretària general d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, i Meritxell Benedí, experta en polítiques socials i de gènere i assessora del Departament de Treball, Afers Social i Famílies, que van explicar a la militància els trets principals del document. Es tracta, en realitat, d’un escrit previ a la redacció del Pla d’Igualtat, una diagnosi, i és un document intern que encara ha de passar per diversos grups de treball en una segona fase, abans de ser presentat i aprovat per l’Executiva i el Consell Nacional. Alguns dels objectius que planteja el pla són convertir ERC en el partit capdavanter en polítiques de gènere i augmentar el protagonisme de la dona no només dins del partit, sinó també fora, atraient el seu vot. En aquest sentit, pretén ser el pla per a la igualtat d’ERC com a organització de treball i com a partit polític, i el full de ruta de les polítiques de dones. La Meritxell, de formació historiadora, començà la seva exposició repassant la vida del feminisme, moviment social cabdal per les nostres idees republicanes i d’esquerres. El  feminisme copià de la Revolució Francesa els ideals de llibertat, igualtat i fraternitat per estendre’ls també a les dones. Així, Olympe de Gouges va escriure al 1791 la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana, germana de la que havien redactat els revolucionaris francesos però aquest cop sí, sense oblidar les dones. D’aleshores ençà, el moviment reivindicatiu per a l’assoliment de la igualtat de drets agafà volada en diferents llocs per després prioritzar d’altres reivindicacions a més de la igualtat. El primer feminisme, o feminisme de la igualtat, fou protagonitzat per les sufragistes, sobretot nord-americanes (influenciades per la convenció de Seneca Falls, del 1848), però s’estengué per Europa.

Aspecte del casal dilluns passat.

Jordi Coronas repassa amb la militància gracienca l’actualitat municipal a Barcelona

Si el passat mes de març va ser la diputada Ester Capella qui va posar-nos al corrent dels últims moviments de la política espanyola, aquest dilluns 11 d’abril va ser el regidor Jordi Coronas qui va acostar-nos a l’actualitat municipal de Barcelona. No feia gaire (l’últim dimecres de març) que el casal d’ERC a Gràcia havia organitzat una jornada de formació municipal al Centre Cultural La Violeta oberta no només a amics i militants, sinó al públic en general, que va servir per acostar els assistents al funcionament de la política municipal al districte. A la conversa de dilluns, Jordi Coronas va començar explicant els canvis que ha pogut observar al fer el salt, després de vuit anys com a conseller de districte, a l’Ajuntament de Barcelona. El primer és la magnitud de les coses, ja que tot sembla més gran, sobretot pel gran ressò mediàtic que l’envolta. També va destacar que no es para d’aprendre coses , ja que hi ha més contacte amb gent molt variada, amb moltes més entitats i amb nombroses comissions de diversos àmbits (Ecologia urbana, Turisme, Urbanisme...).   Pel que fa al govern de l’alcaldessa, Ada Colau, va fer notar que representa una esperança de canvi, tot i la seva relativa feblesa (11 regidors de 41) i les seves notables indefinicions, sobretot en l’àmbit nacional. Com a exemple va citar la moratòria de la normativa d’allotjaments turístics i va criticar que de moltes resolucions se n’han d’assabentar per la premsa. També va defensar la redacció d’un codi ètic municipal (que ERC va demanar el juliol passat) que reguli temes com les dietes o la contractació de familiars directes, mitjançant uns comitès no polítics amb una durada de sis anys i no de quatre com ara. A continuació, Coronas va fer referència a alguns temes calents com els pressupostos, i a d’altres que després van tornar a sortir en el torn de preguntes, com mobilitat i contaminació atmosfèrica, les superilles i els manters, tema aquest que l’afecta directament en la seva tasca a l’ajuntament.

Un moment de l'intervenció d'Alfred Bosch.

ERC Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi presenten les seves propostes als veïns

El primer dia de primavera va ser una mica plujós. També va ser el 85è aniversari de la fundació d’ERC. Però el mal temps no va impedir que un nombrós grup de veïns s’acostés a la plaça Lesseps per parlar de les propostes d’Esquerra per millorar els districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. L’acte va comptar amb les intervencions d’Alfred Bosch, president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona; Jordi Coronas, regidor portaveu d’ERC; Guillem Casals, conseller del districte de Sarrià-Sant Gervasi; i Alba Metge i Núria Pi, conselleres del districte de Gràcia. La presentació la van fer les conselleres de Gràcia, que van plantejar mesures per millorar els problemes de mobilitat i accessibilitat, més notables als barris del nord, com la potenciació de les línies dels busos del barri (prec presentat al plenari del districte del desembre passat), i la instal·lació de baranes en carrers que tinguin més d’un 10% de desnivell. També com a mesura prioritària es va fer referència a la necessitat de la construcció de  l’IES Vallcarca, ja que al no haver-hi cap institut als barris del nord, els alumnes s’han de repartir entre Sarrià-Sant Gervasi, Horta i també Nou Barris. Guillem Casals va destacar la manca d’equipaments al Farró, i va proposar potenciar la Vil·la Urània i l’adquisició de l’antiga clínica Sant Josep. També es va referir a l’adequació de carrers com Saragossa, Sant Eusebi i Lincoln; a problemes de mobilitat als carrers República Argentina i Balmes, així com a un canvi de nom de l’avinguda Príncep d’Astúries.   En la seva intervenció, Jordi Coronas va posar la mateixa plaça Lesseps com a exemple de mala gestió municipal i va criticar el Pla d’Usos de Gràcia, argumentant que algunes disposicions, com les que regularan el tema musical, s’haurien de replantejar donades les característiques d’alguns barris. També va insistir en els problemes de mobilitat i accessibilitat, sobretot als barris de muntanya.

Ester Capella, al casal Francesc Macià.

Ester Capella: «Si no hi ha eleccions espanyoles al juny, n’hi haurà abans d’un any i mig»

El dilluns 7 de març vam tornar a comptar amb la presència d’Ester Capella al casal d’ERC a Gràcia, aquesta vegada per parlar de les sessions de la setmana anterior al Congrés espanyol. Abans de començar es va fer una breu repassada dels actes relacionats amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora i l’Ester fer una pinzellada del Pla d’Igualtat d’ERC. Considera que és un objectiu polític d’alta importància, entre altres coses perquè les dones tenen la facultat de captar coses que poden passar desapercebudes, com va passar en el seu moment amb la llei de dependència. El paper de la dona també és fonamental en la política, va dir, per la seva eficàcia, ja que són capaces de gestionar moltes coses alhora. Com a exemple il·lustratiu va esmentar un informe de la Cambra de Comerç segons el qual aquesta facultat augmenta la productivitat i competitivitat de les empreses. «El nostre partit ha d’assemblar-se a la societat que volem representar», va acabar dient en relació al nombre de diputades d’ERC, abans de començar a parlar de les sessions d’investidura al Congrés espanyol.   «El panorama és desolador». Aquesta va ser la frase amb què l’Ester va començar la seva intervenció, i que serveix com a resum de la buidor del present polític espanyol. Dues sessions d’investidura a la presidència del Govern espanyol fracassades han evidenciat que el discurs del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, és més propi d’una campanya electoral que d’algú que pretén presidir un Govern. El fet que Sánchez responsabilitzi els que no l’han votat del seu fracàs és, segons l’Ester, un intent de reforçar-se davant dels seus i dir que els dolents són els altres. L’aritmètica parlamentària deixa clar que l’única manera d’evitar noves eleccions passa per un acord entre PP i PSOE (amb Ciutadans o sense), cosa que és una mostra de l’escàs futur del Govern que en podria sortir.   Va destacar que el discurs de Sánchez és decebedor, perquè renuncia a representar el centreesquerra i enterra molts dels seus principis com a partit.

QUÈ ÉS LA VIOLÈNCIA MASCLISTA?

  El passat dilluns, 29 de febrer, vam comptar amb la presència de Rubén Sánchez, psicòleg i formador. Col·labora amb l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència fent xerrades i conferències conscienciant d’aquesta realitat socialment tan invisibilitzada i plena de prejudicis. Treballa a la Ciutat de la Justícia en l’atenció a les víctimes de la violència masclista. El públic assistent vam tenir l’oportunitat d’escoltar de primera mà una veu experta i coneixedora de les causes que sustenten aquesta violència, els cicles que l’alimenten i els estereotips que l'envolten.  Podeu llegir el resum de la seva intervenció clicant el següent enllaç: http://locals.esquerra.cat/gracia/opinio/29584/xerrada-colloqui-que-el-la-violencia-masclista-a-carrec-de-ruben-sanchez

Lluís Llach, al Tradicionàrius.

Lluís Llach parla del Procés Constituent al Centre Artesà Tradicionàrius

“Avui seré a Gràcia, el dol no em farà anul·lar res. Ans al contrari, amb més empenta que mai. La lliçó de la Muriel és ben clara. Continuem”. Aquesta és la piulada que Lluís Llach va penjar dilluns al Twitter per deixar clar que a dos quarts de vuit del vespre seria al Centre Artesà Tradicionàrius, on l’Assemblea Nacional Catalana a Gràcia havia organitzat una tertúlia amb el diputat de Junts pel Sí. La militància d’ERC-Gràcia va ajornar la reunió de casal dels dilluns i va anar al CAT per assistir a la xerrada.   Abans de l’hora indicada la sala gran del CAT ja estava plena, i molta gent va haver de seguir l’acte dreta. Van sonar les notes del Cant dels Ocells en record de la Muriel Casals, que ens va deixar diumenge, a qui Llach va dedicar unes sentides paraules abans de començar a parlar del moment polític que estem vivint. El títol de la tertúlia, “Procés constituent: la nostra oportunitat per un país millor”.   En la seva presentació, acompanyat pel periodista Oriol Ferran, que va moderar l’acte, Llach va explicar algunes anècdotes de com va arribar a ser diputat i de les seves impressions un cop dins la “maquinària” del Parlament. També va rondinar perquè fins que hi va arribar mai havia tingut horaris per entrar i sortir.   Del procés polític va destacar que estem en un moment de definició del país que volem, i que en aquest procés també participa gent de Catalunya Sí que es Pot i del PSC, cosa que el fa especialment il·lusionant. També es va mostrar convençut del potencial econòmic de Catalunya i el seu dinamisme de cara al futur, prou conegut a Europa i el món.   Un dels temes més debatuts pel públic va ser la interpretació dels resultats de les eleccions autonòmiques, feta per certs sectors polítics com una derrota de l’independentisme com si hagués estat un referèndum, i que així ens ho volen fer creure.   Es va parlar molt també de tota la feina que queda per fer “picant pedra” a llocs i barris on costa arribar, i de les dificultats que hi ha per endavant, possiblement en forma de setges mediàtic, judicial i pressupostari, que poden entorpir el pla de xoc del Govern.

EN RECORD DE LA MURIEL CASALS

L'executiva del Casal d'ERC -Gràcia en nom de la militància, amics i simpatitzants expressa el seu més sentit condol a la família de la Muriel Casals. Ho farem per tu. Nosaltres som el somni.