Gràcia

Totes les notícies

Un moment de la trobada

Jornada d'acollida de nous militants, amigues i amics

El passat dilluns 24 d'octubre vam organitzar una trobada de nous militants, simpatitzants i amics amb l'executiva del nostre casal i en Jordi Coronas, regidor portaveu d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona. A les sis menys cinc, una desena llarga de companys i companyes esperaven puntuals a la porta per a començar i després d'una roda de presentacions va començar l'acte amb una intervenció d'en Jordi Coronas. El portaveu al consistori va començar per donar les gràcies a totes les persones que han fet, en les seves paraules, «un pas que no s'estila». Al partit hi tenim molta feina i cada parell de braços i cada cap és benvingut, ens va dir. A nivell nacional tocarà arremangar-nos en una nova campanya que de ben segur serà de bell nou la campanya de les nostres vides, i a nivell municipal va asseverar que «tenim un Dragon Khan a l'ajuntament» arran dels darrers esdeveniments produïts al Centre Cultural El Born que han desembocat amb  la retirada de les estàtues feixistes de la via pública. Els diferents membres de l'executiva que van prendre la paraula van explicar la nostra dinàmica de treball, el paper que tenim a l'ajuntament i, sobre tot, que la gent d'Esquerra som els ulls i les orelles del partit fora de les quatre parets del casal. Després de l'acte d’acolliment de nous militants vam celebrar la nostra reunió habitual dels dilluns, que va comptar amb la presència de Montserrat Benedí,  regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, i on vàrem debatre conjuntament algunes de les propostes d’ERC pel proper plenari municipal, en especial la defensa d’un model d’urbanisme de gènere, més inclusiu i d’igualtat de tracte. La jornada va cloure amb un refrigeri entre la nova i la vella militància, tot recordant els propers actes polítics impulsats pel casal: l’acte de proximitat de l’Alfred Bosch amb les veïnes i veïns del barri del Coll i el sopar de lliurament dels premis Francesc Vilaplana, que comptarà amb la presència de la Secretària General d’ERC, Marta Rovira.

Aspecte del casal durant la xerrada. Marta Jiménez

Alfred Bosch: «No es pot defensar Barcelona sense defensar Catalunya»

El president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va ser dilluns al casal Francesc Macià de Gràcia per fer una xerrada amb militants i amics i debatre sobre la política municipal a Barcelona. Va començar fent un balanç de l’activitat del govern municipal i del paper d’ERC, des de l’engrescador programa amb què Barcelona en Comú (BeC) va guanyar l’alcaldia fins a l’estat actual de fracàs i decepció. Va defensar que, al principi, no es podia estar en contra del programa social presentat per BeC, però que de mica en mica es van començar a incomplir els pactes a què havien arribat amb ERC. «Pensem que és hora de començar a repartir llenya», va dir, referint-se al fet que en l’actual situació és impensable seguir donant-li suport, especialment pel que fa als pressupostos. Com a exemple va posar els acòlits d’Ada Colau al Parlament, que amb el seu bloqueig als pressupostos de la Generalitat van fer perdre a Barcelona uns 185 milions d’euros, cosa que perjudica la ciutat i en la qual ERC no pot participar. «No es pot defensar Barcelona sense defensar Catalunya», va explicar Bosch. Però no va deixar de fer referència, fins i tot abans que un militant li fes una pregunta en aquest sentit, a les dificultats per afrontar aquesta situació. L’aritmètica municipal i el repartiment de regidors fa molt difícil arribar a majories, i una moció de censura es perdria quasi amb tota seguretat. Malgrat la bona sintonia amb la militància i el crèdit moral davant BeC, va defensar la necessitat d’adreçar-se al seus votants i presentar-nos com a alternativa d’esquerres i social. Obert el torn de preguntes, es van plantejar diversos temes d’actualitat municipal, uns ja tradicionals i altres de nous. Les intervencions per temes de mobilitat es van centrar en les bicicletes i la circulació de cotxes. Bosch va criticar el disseny de la xarxa de carrils bici així com la seva senyalització, sense que això s’hagi d’entendre com una justificació de l’incivisme.

Jordi Carbonell vota a les primàries d'ERC, a l'antic casal del carrer Sant Salvador.

Adéu, Jordi

Aquest dilluns ens ha portat la trista notícia del traspàs del nostre company i amic Jordi Carbonell, diumenge passat. Lluitador antifranquista i expresident d’ERC, va morir als 92 anys, després d’una vida intensa dedicada a la lluita pel país i també per la cultura, ja que com a filòleg va realitzar una important tasca per la llengua i va ser director de la Gran Enciclopèdia Catalana del 1963 al 1972. La seva activitat política, sempre molt compromesa, havia començat molt abans, i el va portar a ser perseguit i represaliat pel franquisme. La seva cèlebre cita “Que la prudència no ens faci traïdors”, que ha esdevingut una consigna fonamental, la va pronunciar la Diada del 1976 a Sant Boi de Llobregat, aviat farà 40 anys. Carbonell es va fer militant d’ERC afiliant-se a la secció local de Gràcia l’any 1992. Quatre anys més tard, el 1996, esdevingué president d’ERC, càrrec en què va estar vuit anys, fins el 2004. La seva desaparició ha provocat nombroses reaccions de reconeixement, i tots els que compartien amb ell els desitjos de llibertat i independència han coincidit que la millor manera de retre-li homenatge és aconseguir-les. Per ell i per tants altres que s’han quedat pel camí. Els militants i amics d’ERC Gràcia volem enviar a la família del company Jordi Carbonell el nostre condol i una forta abraçada.  

Foto de família del assistents al dinar.

Dinar de Festa Major de militants i amics d'ERC Gràcia

Enmig de la Festa Major de Gràcia, dijous passat, els militants i amics d’ERC del districte van reunir-se per gaudir d’un dinar de germanor a l’espai Tasta Gràcia, als jardins de Manuel Torrente. Aperitius, cargols amb salsa, amanida de pasta, botifarra a la brasa, broquetes de porc i fruita va ser el menú que es van cruspir les 55 persones que hi van assistir. Entre elles hi eren Ester Capella, diputada al Congrés espanyol; Afred Bosch, president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona; i Jordi Coronas, portaveu del grup. També tenia prevista la seva assistència el diputat al Congrés Joan Tardà, que no va poder assistir per la convocatòria de la junta de portaveus a Madrid, de la qual forma part. L’ambient va ser festiu, com és d’esperar en aquestes dates de celebració al barri. Inclús els breus parlaments dirigits als comensals en acabar el dinar van ser distesos, tot i ser engrescadores de cara a la importància de participar a les convocatòries de l’Assemblea Nacional Catalana per l’11 de setembre a tota Catalunya. Després d’aquestes paraules, alguns dels assistents van acompanyar l’Ester, l’Alfred i el Jordi a fer un volt pels carres del barri guarnits de festa.  

Aspecte del casal durant l'intervenció d'Alba Metge al congrés.

Celebració del Congrés anual d’ERC Gràcia al Casal Francesc Macià

Dilluns passat, 11 de juliol, ERC Gràcia va celebrar el seu Congrés anual al Casal Francesc Macià. Més d’una quarantena de militants i amics s’hi van donar cita per desenvolupar un ordre del dia que va ser aprovat per aclamació. La consellera de districte i portaveu d’ERC Gràcia Alba Metge va començar exposant els trets principals de la política municipal duta a terme als barris graciencs durant els últims mesos. També va respondre a les qüestions plantejades per la militància, que van tenir dos eixos principals: el mercat de l’Abaceria i l’Institut Vallcarca. Pel que fa al mercat, va remarcar que l’Institut Municipal de Mercats encara no té enllestit l’estudi sobre l’ús que es donarà a part de la superfície de l’Abaceria, ja que es parla de llogar-ne part a alguna cadena de supermercats, en determinades condicions, com s’ha fet en altres mercats de la ciutat. També va destacar que difícilment es farà cap actuació abans d’un any i mig, ja que encara ni s’ha obert el procediment de licitació per dur a terme les obres del mercat provisional, previst d’instal·lar a la part alta del passeig de Sant Joan. Va justificar la manca d’informació sobre l’Institut Vallcarca en el fet que ERC no està al Govern, cosa que dificulta l’accés a les actuacions que es fan al respecte per l’opacitat de l’equip municipal. També va afirmar que l’argument recurrent de l’Ajuntament per justificar els retards és l’esforç realitzat darrerament per engegar l’Escola Univers, al carrer Bailèn. L’informe de la presidència, presentat pel Toni López, va repassar les activitats dutes a terme des del 2 de novembre passat, data de la presa de possessió de l’actual executiva. Durant aquests vuit mesos llargs, els esdeveniments polítics han estat molts i molt intensos. A manera de recapitulació cal recordar que hi ha hagut dues campanyes electorals espanyoles, un feixuc procés d’investidura del President, l’entrada d’ERC al Govern de la Generalitat i dures negociacions de pressupostos a diversos nivells.

Reunió de la primera Assemblea de Dones al Casal Francesc Macià.

Reunió de la primera Assemblea de Dones d'ERC Gràcia

El passat 8 de juliol es va celebrar al Casal Francesc Macià la primera Assemblea de Dones d’ERC Gràcia. Reunides algunes de les militants gracienques juntament amb la nova secretària de la Dona, Roser Ros Riu, van acordar els objectius de la recentment creada Assemblea. Seguidament, després que la Roser expliqués el que s’havia acordat en la darrera reunió de l’Operativa de la Dona de la Federació d’ERC Barcelona, es van fixar les demandes de la nostra Assemblea per a l’Operativa i un seguit d’actes per a impulsar el feminisme d’esquerres i republicà a la nostra vila. Per últim, la Roser va explicar la darrera trobada amb les Feministes per la Independència i posà de relleu la necessitat de conèixer la forma de fer política des del feminisme. Així doncs, totes estigueren d’acord que els propòsits de la nostra Assemblea fossin: - Disposar d’un grup de suport mutu entre les dones del Casal a fi de fomentar la formació i l’intercanvi d’informació sobre la dona. - Establir un ‘lobby’ de pressió permanent per ajudar el nostre partit a impulsar el feminisme. - Captar noves militants gracienques i ajudar d’altres casals (sobretot els veïns, com ara el d’Horta-Guinardó) a desenvolupar aquesta tasca.   A continuació, la secretària de la Dona d’ERC-Gràcia va exposar el que es va establir en la reunió de l’Operativa de la Dona de la Federació d’ERC-Barcelona. En aquesta reunió del darrer 28 de juny es va pactar: - Crear l’Associació de Dones Republicanes per tal de disposar d’una persona jurídica oberta a tothom. - Establir una Comissió Redactora del Reglament intern de la Dona dins del renovat Reglament de la Federació. - Que la Secretaria de la Dona passi a anomenar-se Secretaria de les Dones. - Que la Secretària de la Dona de la Federació sigui present en les reunions de comunicació internes de la Federació. - La programació d’un seguit d’accions formatives internes, que després serien traslladables als casals, sobre els següents temes: prostitució, pobresa femenina, economia feminista i dones i immigració.

Diumenge 26 de juny de 2016, tot a punt per votar.

ERC millora notablement el resultat de les eleccions generals del 2015 a Gràcia

Esquerra Republicana de Catalunya, que també s’ha presentat en aquestes eleccions generals del 2016 en coalició amb la plataforma Catalunya Sí, ha millorat notablement tant en vots com en percentatge els resultats obtinguts a les eleccions generals del 2015 al districte de Gràcia. L’any passat, ERC va treure al districte 14.089 vots (el 21,8%), mentre que aquest n’ha obtingut 14.865 (el 24,6%), tot i una participació de més de quatre punts per sota, en concret del 69,3%, sobre un cens de 87.269 electors. Barri per barri també ha millorat en vots i percentatge a tots, fins al punt que a dos d’ells, la Salut (per 13 vots) i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (per 113 vots), ERC ha estat la guanyadora, un fet insòlit fins ara. Als altres tres barris, Vallcarca i Penitents, el Coll i la Vila de Gràcia, s'ha imposat En Comú Podem. Els resultats d'ERC a Gràcia han estat els següents: – Vila de Gràcia: 6.292 vots // 26,3% – Camp d’en Grassot i Gràcia Nova: 4.624 vots // 25,1% – Vallcarca i Penitents: 1.631 vots // 20,8% – La Salut: 1.564 vots // 23,3% – El Coll: 747 vots // 21,1% Al municipi de Barcelona, ERC ha sumat un total de 132.729 vots, el que suposa un 17,3% dels vots emesos. Aquestes xifres suposen també una retallada important (quasi bé de 30.000 vots) respecte a En Comú Podem, que tot i haver perdut força (més de 21.000 vots des de l’any passat), segueix sent la formació més votada de la ciutat en les eleccions generals. Jaume Martínez Secretari adjunt de Comunicació  

La plaça de la Virreina acull l’acte electoral central d’ERC a Gràcia

Com si fos per trencar una mica la monotonia de la campanya, entre parades al carrer i el repartiment d’informació als punts més concorreguts del districte, ERC Gràcia va organitzar aquest dilluns, 20 de juny, un acte electoral a la plaça de la Virreina per acostar als veïns la veu d’alguns protagonistes de la política dels republicans en diferents àmbits. Alba Metge, consellera-portaveu d'ERC al districte, Jordi Coronas, regidor a l’Ajuntament de Barcelona, Ana Surra, diputada al Congrés espanyol (ara de nou candidata) i Toni Comín, conseller  de Salut de la Generalitat, van ser els participants a l’acte, que va presentar Núria Pi, també consellera d’ERC al districte, davant unes 150 persones. Alba Metge, en la seva intervenció, va repassar els principals precs i preguntes formulades recentment per ERC al districte, entre els quals hi ha l’adequació del funcionament de les diferents línies del bus del barri, l’elaboració del mapa ecològic del districte, l’adaptació dels carres dels barris de muntanya, els usos provisionals dels solars i els patis de les escoles i les actuacions contra la violència masclista i l’homofòbia. També va donar resposta a tres preguntes: per què som d’esquerres, perquè som republicans i per què som independentistes. D’esquerres, va dir, per lluitar per les persones (aquí va criticar el bloqueig de la CUP i Catalunya Sí Que es Pot als pressupostos del Govern), republicans perquè volem una societat d’homes i dones lliures amb igualtat de drets i obligacions, i independentistes per poder defensar els drets de la gent  en un nou estat no subordinat, en un país net i just. Jordi Coronas va descriure com es va frustrar l’entusiasme inicial que portaven quan van entrar a l’ajuntament, tant ell com els altres quatre regidors d’ERC. De l’aprovació dels pressupostos municipals no com els d’Ada Colau sinó com els de la ciutat, i el desencís que va suposar el posterior pacte de govern municipal amb el PSC, contradictori amb l’esperança dipositada pels barcelonins en una nova política, ja que suposava retornar el poder als de sempre.

Sobre el desallotjament del Banc Expropiat de la Vila de Gràcia

Aquí podeu llegir l'article de la Consellera-Portaveu d’ERC al Districte de Gràcia, Alba Metge, les reflexions personals de la portaveu del nostre casal entorn als greus incidents que afecten a les veïnes i veïns de Gràcia,   Sobre el desallotjament del Banc Expropiat de la Vila de Gràcia: http://locals.esquerra.cat/gracia/opinio/30689/sobre-el-desallotjament-del-banc-expropiat-de-la-vila-de-gracia   Aquí podreu trobar el Comunicat arran del desallotjament del Banc Expropiat d’ERC, posicionament oficial d’ERC, una proposta per cercar vies de diàleg i trobar-hi una solució política: http://bloc.esquerrabcn.cat/search?q=comunicat