Gràcia

Notícia

Davant la violència masclista: República feminista!

  • Lluís Mª Albert
  • Lluís Mª Albert
  • Lluís Mª Albert
  • Lluís Mª Albert
  • Lluís Mª Albert

Aquest dimecres 27 de novembre ens ha visitat la Mireia Mata, Directora General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, per parlar-nos de “per què ens diem feministes, per què som feministes i quin és el nostre objectiu polític”.

Ha introduït la xerrada l’Olga Hiraldo, Consellera Portaveu d’Esquerra Republicana al districte de Gràcia i Secretària d’Organització d’Esquerra Republicana a Gràcia, i la Beatriu Acín, responsable de la Secretaria de les Dones del nostre casal.

L’Olga ens ha recordat que aquest acte s’emmarca dins del “Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones” que commemorem el 25 de novembre, i que el casal ha anat incorporant amb una agenda pròpia d’activitats. Ha lamentat  que en anys anteriors s’incloïa a les nenes, i que enguany ja no, i que no s’ha explicat prou el per què no. “La lluita feminista és una lluita diària que ens interpel·la a tots i totes cada dia, per eliminar les violències masclistes i equiparar la igualtat de drets”. En aquest sentit va avançar que el nostre grup municipal presentarà una nova proposta política en forma de Declaració Institucional al proper plenari municipal encaminada a crear una xarxa de refugis liles, on les dones que se sentin assetjades al carrer puguin trobar un espai de seguretat, en comerços de confiança adscrits a la xarxa i on puguin trobar refugi.

La Beatriu Acín ha fet la presentació de la Mireia Mata, i ens ha explicat que la Mireia és gironina, nascuda a Portbou,  llicenciada en filologia catalana, i que parla fins a 6 idiomes. Entre la seva formació en destaca el postgrau en Gestió Cultural per la Universitat Ramon Llull, màster en Alta Funció Directiva per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Com a membre del cos superior de la Generalitat de Catalunya,  ha estat Coordinadora dels Serveis Territorials de Joventut, Responsable de l'Escola d'Administració Pública i Directora dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques a Girona. És membre del Col·legi d'Educadors i Educadores Socials de Catalunya.

Dins d’Esquerra Republicana ha estat regidora de l'Ajuntament de Figueres (mandats 2007-11 i 2011-15) i Consellera Comarcal de l'Alt Empordà (2011-2012), dins l’Executiva Nacional, i  com a   Vicesecretària General d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, va ser la responsable de dissenyar i implementar el Pla d’Igualtat, “per feminitzar i feministitzar el partit, feminitzar el partit (que hi hagi més dones) i feministitzar-lo (fer-ne una organització de dones i homes feministes)”, tal i com ella mateixa ha definit aquest  Pla, “ja que tothom percep Esquerra Republicana  com el partit de Macià i Companys, però no el visualitza com el partit de l’Aurora Bertrana i Nativitat Yarza”

La Beatriu també ha llegit la carta Feminisme i llibertat, lluites indestriables de la Carme Forcadell i Dolors Bassa publicada al diari Ara, i que la Mireia s’ha fet seves aquestes paraules: Estem vivint moments molt durs, especialment des de la presó, però tenim clar que les dones no recularem. Som moltes i tenim la raó. Juntes, liderant, aconseguirem una societat justa, democràtica, pròspera i lliure de discriminacions. Hem iniciat dues lluites que són indestriables l’una de l’altra, la feminista i la de la llibertat. La lila i la groga. La de la igualtat i la de la República Catalana. Som feministes perquè som republicanes i som republicanes perquè som feministes.

Seguidament la Mireia ha iniciat la seva xerrada recordant els orígens de la Direcció General d’Igualtat. Ha recordat que va ser creada durant el govern de coalició de Junts pel Sí, quan calia fonamentar els pilars de la futura República Catalana que volíem construir en 18 mesos, i que finalment no ha reeixit, però que és “una feina que hem anat fent que  va prenent sentit i algun dia, en un futur, en tindrà més”, perquè “la igualtat representa un conjunt de valors que tenim i que cal fer emergir i visibilitzar”.

La Mireia ha denunciat que encara avui hi ha una bretxa salarial d’un 23% entre homes i dones per a les mateixes feines “una injustícia tant grossa que només se sustenta per la normalització d’aquesta desigualtat”. Una desigualtat i una injustícia flagrants, que sovint no és acceptada socialment, ni quan surt publicada per organismes oficials. També ha denunciat que “fins el 70% de les dones estan amenaçades per la pobresa al final de la seva vida laboral, víctimes d’unes pensions de vergonya. Dones que han treballat durament tota la vida estan al llindar de la precarietat en una situació dramàtica. La lluitar contra aquesta injustícia social, contra la violència econòmica i institucional, també és lluita feminista, i no tant sols manifestar-se el 25 de novembre o el 8 de març”. De la mateixa manera que ha denunciat que “l’Estat espanyol en la seva deriva cap a la precarietat i la misèria generalitzada ens ha portat a ser un dels països amb la natalitat més baixa del món, i això no és perquè sí, no tothom qui vol tenir fills pot fer-ho” i ha recordat les paraules de l’escriptora i lluitadora feminista Simone de Beauvoir, “qualsevol  crisi política, econòmica, social o religiosa serà una bona excusa per fer retrocedir els drets de les dones” per fer-nos adonar de com les retallades socials imposades durant la crisi econòmica s’ha acarnissat de forma especial amb les dones, en forma de retallades a les llars d’infants o amb les prestacions a la dependència, ja que majoritàriament són les dones les que assumeixen aquestes tasques de cuida i cura.

Malgrat totes aquestes dades decebedores la Mireia s’ha mostrat optimista de cara el futur, “la lluita per a la igualtat és la lluita per un futur millor, i que alhora és un futur possible, no és una cosa marciana, de Salses enllà, a l’Europa del nord, avui ja és possible. Aquí, fa uns anys, la representació política de les dones érem un testimoni, ara, a les llistes electorals d’Esquerra Republicana ja som la meitat les candidates, gràcies a les llistes cremallera”.

En una reunió recent que la Mireia ha mantingut amb la Marta Rovira, aquesta l’interpel·lava, “què és això de cap dona a l’oblit? Les dones hem de ser-hi al capdavant i liderant la defensa de la igualtat i plantant cara”.
 
Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política