Gràcia

Notícia

CRÒNICA REPUBLICANA DEL DARRER CONSELL PLENARI DE GRÀCIA

El darrer consell plenari de Gràcia d’enguany ha estat marcat pel Pla d’Actuació del Districte, que s’iniciarà a partir de gener. Recordem que fa 4 anys el PAD de Gràcia no va obtenir el suport necessari dels grups de l’oposició i no va ser aprovat. En aquest mandat, el nostre desig és impulsar Gràcia a partir de les aportacions que puguem fer des d’Esquerra Republicana, per tal de millorar entre tots i totes la proposta perquè surtin guanyant tots els graciencs i gracienques.

INFORME DEL REGIDOR

La nostra primera intervenció va ser per posar sobre la taula els reptes que fa dos mesos havia anunciat el regidor Badia per aquest mandat a Gràcia: emergència climàtica, educació, habitatge i esport. Per ara, veiem que aquests mesos, segueixen la tònica del mandat anterior: titulars que s’esvaeixen com el fum...

Pel que fa a l’emergència climàtica, la nostra consellera portaveu Olga Hiraldo va denunciar que el Consell d’Emergència climàtica del passat 25 de novembre va ser un autèntic despropòsit, de fet, va sentenciar “una de les coses que menys suporto, és que em menteixin a la cara”, ja que se’ns va convocar aquell mateix matí després que la tarda anterior demanés si es tractava d’una sessió informativa de la ZBE, com s’havia estat anunciant, o si bé era el Consell d’emergència climàtica del Districte. Se’ns va assegurar que era el consell sectorial amb un únic punt de l’ordre del dia que era la informació de la ZBE, però ni en fons ni en forma ho va ser. Ja ens va quedar a tots i totes clar quan només començar, el Regidor Badia va deixar clar que estava allà no com a regidor de Gràcia, sinó en qualitat de regidor responsable de l’Emergència climàtica de l’Ajuntament de Barcelona i venia a informar de la ZBE, tot i que aleshores encara era una proposta en període d’al•legacions.

Respecte al xoc climàtic, des d’Esquerra Republicana defensem que cal preveure els impactes futurs d’escenaris d’escalfament climàtic i preparar la resposta de la ciutat en els àmbits més vulnerables, com és la façana marítima o les illes de calor. En el nostre cas, degut a l’orografia de Gràcia, també serà important tenir en compte que cada vegada plou menys vegades i més intensament, així aquestes pluges torrencials provocaran problemes en erosionar més intensament el territori. L’augment tèrmic fa que tinguem més onades de calor, i més nits tòrrides, i això també està afectant a la nostra biodiversitat i a la salut pública. Així, com a conseqüència de la pujada de la temperatura i la reducció de les precipitacions, el risc d’incendis augmentarà al conjunt de la regió mediterrània. Aquests incendis seran més intensius i devastadors, i al nostre districte ho patiran sobretot els barris de la vessant barcelonina de Collserola i els que contenen més zona verda, com són Vallcarca i Els Penitents, El Coll i La Salut.

Respecte els esports, molts reptes, però ja veiem que poques accions, o insuficients. El Plenari anterior, l’Eloi Badia ens recordava que en breu veuríem la gestió directa del poliesportiu Josep Comellas, sent una demanda de totes les entitats esportives, doncs bé, per ara el que s’ha fet és prorrogar fins al juny la concessió actual que s’acabava a finals d’any. També ens informava que s’estava treballant per crear un nou equipament esportiu de referència al carrer Sardenya, al solar fronterer amb Horta-Guinardó i podríem dir també amb l’Eixample, una altra llarga demanda de les entitats esportives, però ens trobem que no està ni contemplat al pressupost. D’altra banda, va ressaltar algunes actuacions del Districte, com el canvi de l’enllumenat del Nou Sardenya el passat 7 de novembre, tot i que malauradament no es va a solucionar l’arrel del problema, i un mes després 7 focus dels nous ja no funcionen degut al mal estat de la instal·lació elèctrica.

Respecte al repte de l’educació, el Sr. Badia ens comentava que en aquest mandat hi hauria la construcció de l'Institut Vallcarca, hi haurà el trasllat de l’Escola Teixidores de Gràcia a on hi ha l’Hospital Evangèlic, i tenen el projecte de construir una nova Escola bressol a les Casetes d’Encarnació. Molt bones intencions però tot queda, un cop més, en titulars que ràpidament s’esvaeixen. Tal com es va evidenciar, també, en el Consell Escolar del Districte, on la consellera de govern no tenia cap tipus d’informació al respecte. En més de 4 mesos de mandat encara no s’han preocupat ni de trobar possibles ubicacions per a crear una nova escola pública de primària al barri de la Vila de Gràcia, ni de dues escoles bressols més, a banda de la que ens van informar que construirien al carrer Encarnació, 13-17, quan el terreny no és ni tant sols de titularitat municipal a hores d’ara; o un institut en la part sud del Districte.

Un altre dels grans reptes és l’habitatge, cal ampliar el parc públic d’habitatge tenint en compte les realitats diferenciades de cada barri. Recordem que som el districte de la ciutat que menys habitatge públic té, tal com també ens va recordar el Regidor de Govern, i malauradament no creiem que canviï en aquest mandat. Hi ha eines per treballar-hi, com el dret de tempteig i retracte, però no veiem que s’estiguin usant prou totes les opcions. Més aviat sembla que el govern es capfiqui en crear habitatge social allà on no troben el consens amb els veïns i les veïnes. En aquest sentit, ens preocupa que a Gràcia s’hagin registrat un total de 33 desnonaments efectius entre octubre i novembre, la majoria al nucli històric de la Vila de Gràcia (13 casos) i a la Salut (10 casos), mentre que al darrera se situen el Coll (5 casos), Camp d’en Grassot (3 casos) i Vallcarca i els Penitents (2 casos).

PRESSUPOST

Pel que fa al Pressupost Municipal 2020 proposat pels dos grups de govern, la nostra consellera Núria Pi ha defensat la nostra abstenció ja que trobem que els hi falta l’ambició progressista que seria exigible i que demanda Barcelona en el moment actual.

Les nostres demandes i prioritats són:
  1. Pla vinculat a una despesa social enfocada directament amb plans d’ocupació i formació a col·lectius actualment expulsats del mercat laboral per cobrir, també, llocs de treball amb condicions laborals i salaris dignes que no troben la mà d’obra concreta, vinculant empresa i enfocat a perceptors de rendes/subsidis de caràcter social.

2. Pla de xoc contra l’emergència climàtica, centrat en la rehabilitació d’edificis per reduir el consum energètic de la ciutat.

3. Pla d’educació per garantir una oferta adequada de 0-3 i una Formació Professional adequada a les necessitats laborals i que fomenti llocs de treball de qualitat.

4. Pla per mobilitzar fons per augmentar considerablement el parc públic d’habitatges a la ciutat.

5. Programa d’inversions de barri per apropar els pressupostos a la gent. I des del nostre Grup Municipal de Districte farem tot el possible per a què tirin endavant el trasllat dels jardins Comas i Llaberia a Anna Pi-Ferrer per tal de deixar el solar a punt per a la construcció del institut Vallcarca, o projectes com el poliesportiu del Baix Guinardó.


PROPOSICIÓ: PACIFICACIÓ DE MARE DE DEU DE LA SALUT

Com a proposició, la nostra consellera Núria Pi va exposar que el carrer Mare de Déu de la Salut s’ha convertit en una via ràpida alternativa a la Travessera de Dalt.
En el mandat anterior vam demanar que es prenguessin mesures per la seva pacificació; la resposta va ser que s’instal·laria un radar pedagògic, per quantificar el nombre de vehicles que superen la velocitat permesa i la velocitat amb què circulen.
El radar es va instal·lar del 29 d’octubre al 12 de novembre de 2018 en la cruïlla amb Pau Alsina. Vam veure clar que la informació que se’n trauria no mostraria tota la realitat. Les persones que vivim al barri sabem que els vehicles acceleren passada la Riera de Can Toda; si la intenció era mesurar velocitats excessives, s’hauria d’haver instal·lat més endavant, a l’indret de l’ermita, o de la parròquia, o del CUAP.
L’estudi demostra que la velocitat mitjana dels vehicles és 37km/h, un 74,4% dels vehicles superen la velocitat permesa (30km/h) i es van registrar velocitats de fins a 85km/h. Imagineu si s’hagués instal·lat on els vehicles corren i acceleren de valent, amb l’objectiu de passar tot el carrer amb una sola seqüència de semàfor.
La resposta del districte ha estat eliminar un carril entre Pau Alsina i Riera de Can Toda, que no soluciona aquest problema en absolut.
Per això proposem que es prenguin mesures per pacificar aquest carrer, limitant de veritat la velocitat amb què els vehicles poden circular-hi. Que aquest carrer no sigui una via ràpida de facto, sinó una zona de prioritat per a vianants, zona 10. Ressalts en tots els passos zebra i de vianants, de forma que els vehicles necessitin minorar la velocitat per passar-los. No voreres rebaixades per anivellar el pas amb l’asfaltat, sinó apujar l’asfaltat al nivell de les voreres en tots els passos de vianants i zebra. I possar dos passos per creuar a dues cruïlles, Sors i Clavell, que no en tenen.


PREC: CAMINS ESCOLARS

Com a prec, la consellera portaveu Olga Hiraldo va demanar que el Districte de Gràcia impulsi camins escolars segurs i transitables a tots aquells centres educatius dels nostres barris que encara no en tenen. Ens el van acceptar, ara en farem un seguiment perquè s’actuï en aquesta línia. Entenem que els camins escolars són una mesura per fer front també a l’emergència climàtica ja que es pot produir una pacificació del trànsit en aquests entorns escolars -de manera permanent o inclòs en franges horàries- aconseguint així una disminució significativa dels nivells de contaminació en alguns centres escolars i els seus entorns. En aquest sentit, cal tenir present que els nivells de contaminació atmosfèrica a les escoles de Gràcia l’any 2018 van superar en un 44% (24 de les 54 escoles de Gràcia) els nivells de contaminació recomanats per la mitjana anual per l’OMS i establert com a màxim legal per la legislació Europea (40 µg/m3).

Els camins escolars, a més,  faciliten que els infants, de manera autònoma i segura, facin a peu, en bicicleta o patinet, el camí d’anada i tornada de casa a l’escola, potencien la seva autonomia personal a més de fomentar així una activitat física diària que ajuda a disminuir l'obesitat infantil, i els valors del respecte, la responsabilitat i la bona convivència entre tota la comunitat educativa i el barri.

Cal insistir en la visió republicana de l’urbanisme ja que els nostres carrers estan dissenyats sense tenir en compte les característiques físiques dels vianants en edat infantil, així ens trobem, per exemple, que el mobiliari urbà obstaculitza la vista dels infants provocant situacions de perill, tal com vam viure el passat mes d’octubre a la confluència dels carrers Torrent de les Flors amb Cardener, on malauradament va morir un nen de cinc anys i altre va ser ingressat molt greu, tot i que s’està recuperant.


PREGUNTA: TEMPTEIG I RETRACTE A GRÀCIA

La nostra pregunta, presentada pel conseller Miquel Colomé, va anar dirigida a conèixer quantes vegades ha fet servir l’Ajuntament de Barcelona el dret de tempteig i retracte per a la transmissió d’immobles o terrenys per a la construcció d’habitatge públic al districte de Gràcia el darrer any. La resposta és en zero casos.

Fa un any, al desembre de 2018, a través d’una Modificació del Pla General Metropolità, l’Ajuntament es va dotar de dues eines per poder generar habitatge assequible: el dret de tempteig i retracte i l’obligació de fer un 30% de pisos amb preu assequible en les noves edificacions. El dret de tempteig i retracte és un dret que consisteix a poder comprar un solar o edifici quan dos agents privats es posen d’acord en una compra-venda simplement igualant-ne el preu.

El govern de la ciutat ha de treballar amb responsabilitat, i en l’àmbit dels equipaments, i especialment, del parc públic d’habitatge ha de ser molt curós. En el mandat passat el Govern municipal va agafar el mal costum d’anunciar com a projectes el què simplement eren desitjos. Perquè els projectes es facin realitat cal treballar-los. Sinó el què fan és generar falses expectatives i frustracions.

Actualment es venen edificis i solars al Districte de Gràcia. És més, s’estan venent edificis i solars a la Vila de Gràcia. Es venen edificis i solars qualificats d’equipaments a la Vila de Gràcia. Ho farem servir?


DECLARACIÓ INSTITUCIONAL REFERENT AL 25N DIA PER L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

Després de la fusió de la nostra declaració institucional i la de Barcelona en Comú, el text signat per unanimitat acordava els següents 9 punts:

Treballar l’abordatge de les violències masclistes i la seva prevenció  a la societat en general, amb sensibilització i la seva prevenció en l’àmbit de l’espai públic i en el conjunt de la nostra societat.

 Fer difusió permanent dels recursos adreçats a les dones, especialment, cal millorar, optimitzar i ampliar les vies d’informació, d'atenció i denúncia més properes al jovent.

Continuar treballant en el marc de la Taula del Protocol contra les agressions masclistes a les festes majors i grans esdeveniments festius a l’espai públic dels nostres barris.

Ampliar projectes de coeducació a les escoles i donar suport i eines per fer arribar l’educació afectiva i sexual als centres educatius, interpel·lant a les administracions responsables, en cada cas.

Treballar per la transversalitat de gènere en totes les polítiques del districte.

Mostrar el rebuig vers el discurs del partits d’extrema dreta que pretenen eliminar les polítiques de gènere i les lleis contra la violència masclista.

Donar suport a les iniciatives i propostes de consens sorgides del Consell de les Dones de Gràcia.

En aquesta línia, estudiar i impulsar als barris de Gràcia una xarxa d’entitats, establiments i comerços sensibilitzats amb la lluita contra la violència masclista que esdevinguin refugis liles per a vianants que necessitin ajuda per trobar-se en situació de risc per violència masclista.

Treballar, en el marc del districte, les actuacions de la mesura de govern “Sumant aliances: Barcelona lliure d’agressions masclistes” presentada aquesta passada setmana, treballada des de la regidoria de feminismes, amb diàleg i aportacions de tots els grups municipals.


Olga Hiraldo, Miquel Colomé, Núria Pi, Marc Bosch i Guillem Roma
L’equip de Conselleres i Consellers de Districte d’Esquerra Republicana a Gràcia.