Gràcia

Notícia

Què fem a Esquerra Dones? Amb Raquel Sans i Guerra, Vicesecretària General de les Dones d’Esquerra Republicana

  • Xerrada amb Raquel Sans
  • Xerrada amb Raquel Sans
  • Xerrada amb Raquel Sans
  • Xerrada amb Raquel Sans
En el marc del Dia Internacional de les Dones, el Casal Francesc Macià ha organitzat una sèrie d’activitats per donar a conèixer i reconèixer les lluites feministes que Esquerra Republicana ha endegat en els darrers temps i que en l’actualitat impulsa. La primera acció plantejada per la Secretaria de les Dones del Casal Francesc Macià ha estat convidar la Raquel Sans, Vicesecretària General de les Dones d’Esquerra Republicana des del passat mes de setembre, a participar en una conversa amb la nostra militància a l’Espai Musons.

L'Olga Hiraldo, consellera portaveu d'ERC-Gràcia i secretària d’Organització, ha presentat l'acte. Pels qui encara no coneixien la Raquel, l’ha presentat com a periodista de formació i castellera de vocació, ja que “com a bona vallenca que és, forma part de la Colla Joves Xiquets de Valls i està molt vinculada al món casteller.” Actualment és, també, diputada al Parlament de Catalunya, i, tal com ella mateixa ha puntualitzat, hi participa en  les comissions d’Economia i d’Igualtat.

Recordant que la Raquel succeeix a la Mireia Mata i Solsona en el càrrec de Vicesecretària General de les Dones d’Esquerra Republicana, ha aprofitat per comentar que si a la Mireia, quan va venir al casal, li vam dir, fent un hàbil joc de paraules, que "les dones d'esquerra érem els joncs de la Mata" (fent referència al seu cognom i a la faula de Muntaner de “La mata de jonc”), ara podem dir que "som la pinya de la Raquel, ja que entre totes hem de contribuir a fer d'ERC un partit més feminista i feministitzat, i treballar per assolir la igualtat real entre homes i dones”.

La Raquel Sans ha començat ressaltant tota la feina que s’ha fet en l’anterior mandat, recordant que la seva vicesecretaria era de nova creació i, entre moltes altres coses, va permetre aprovar el Pla d’Igualtat que Esquerra Republicana a finals del 2016, una eina inèdita fins aleshores i que va ser liderada per la seva predecessora. Sans ha recordat que en “els darrers 4 anys s'ha fet molta feina per feminitzar el partit i actualment després de les eleccions municipals tenim 1.384 regidores, 83 alcaldesses, som el partit amb més proporció de dones al Congrés dels Diputats a Madrid i hem treballat per les llistes cremallera, però cal continuar treballant ”.

El diagnòstic i els objectius, vist amb perspectiva, han estat reptes assumits: s’ha feminitzat els òrgans del partit, amb les llistes cremalleres a les convocatòries electorals (en municipis de més de 3.000 habitants), ha augmentat el nombre de dones en càrrecs interns i institucionals, però també ha volgut posar la mirada en un futur que cal seguir treballant per tal de feministitzar el partit i tots els àmbits.
Ha recordat que els nous estatuts del partit també han inclòs aquestes mesures del Pla d’Igualtat, de manera que han esdevingut d’obligat compliment. Així, per exemple, tenim una Executiva nacional paritària, o bé, s’ha incorporat la figura de la Secretaria General a altres executives territorials. No obstant, com diu també la nostra Secretària General Marta Rovira: “s'ha fet molta feina a nivell quantitatiu. Ara l'objectiu és fer aquesta feina a nivell també qualitatiu”.
 
Així, entre els reptes que es planteja la Vicesecretaria de Dones d’Esquerra, hi ha eliminar la bretxa salarial; treballar de manera més coordinada i col·laborativa, com es va fer en la trobada organitzada fa uns dies referent al Dia Europeu per la Igualtat Salarial (recomanem l’article “Esquerra Republicana es marca la lluita contra la discriminació salarial de les dones com una prioritat absoluta” https://www.esquerra.cat/ca/bretxa-salarial-dones-prioritat-esquerra-erc-igualtat); impulsar la flexibilitat laboral o el teletreball; o, incidir en la durada de les dones en la política ja que sovint ens trobem que hi ha dos tipus de càrrecs electes i representants al partit: homes molt experimentats i amb una llarga trajectòria dins del partit, i d’altra banda, dones electes amb molta rotació i poca continuïtat, dificultant l’aplicació plena del talent i el funcionament òptim del partit.
Apunta algunes possibles causes d’aquesta poca permanència de les dones en llocs d’alta responsabilitat i en els òrgans de decisió del partit: la conciliació familiar, les cures de familiars, així com, l’individualisme i competitivitat en certs ambients que van en detriment de l’esperit cooperatiu, més comú en el àmbit de les dones.
L’enutja que la legislació sobre reducció de jornada per cures o criança sempre penalitzi les dones, i qui s’hi acull, redueixi el salari i la cotització, fet que agreuja la bretxa salarial i les pensions, en definitiva, consolida la feminització de la pobresa.

Un altre tema que es va posar sobre la taula és la poca visibilitat de les dones, Esquerra Republicana és encara percebuda com un partit masculinitzat, amb una presència majoritària als mitjans de comunicació dels càrrecs homes, com ara l’Oriol Junqueras, en Pere Aragonès, Roger Torrent, Sergi Sabrià o l’Ernest Maragall, tot i la presència cada cop major de la Marta Vilalta o la Marta Rovira. Així que una de les tasques que liderarà la Raquel Sans serà elaborar un Pla de Comunicació de les Dones d’Esquerra, perquè és incoherent ser un partit feminista i no sortir tant davant els mitjans de comunicació. També apunta que s’ha de treballar per incloure més dones militants, ja que a nivell nacional tenim un 32.48% de militància femenina, encara molt allunyada del 52% de dones electores (a Gràcia aquesta presència de dones en la militància s’eleva a un 38.10%).
Altre mesura que facilitaria la conciliació familiar amb la política, seria limitar els actes públics mensuals previstos per realitzar al vespre als que assisteixin els càrrecs d’Esquerra Republicana. També recorda que les primeres baixes per maternitat i paternitat al Govern ha estat les de la MH Consellera Alba Vergés i del VP Pere Aragonés, predicant amb l’exemple d’allò que defensa Esquerra Republicana.
També ha explicat que un 70% de l’assistència a esdeveniments i actes culturals, són dones. En aquesta línia, ens ha avançat la creació d’un club de lectura de literatura  feminista (prevista a partir del dijous 19 de març i engegat a partir del manifest “Feminisme per al 99%”, un text que posa les estratègies del moviment feminista actual a debat), ja que darrerament han sortit moltes obres i que ajudarà també a crear xarxa entre totes nosaltres, molt necessària en una societat que ens individualitza i masculinitza.

La Raquel Sans també ens va exposar breument el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022, aprovat pel Govern l’any passat, que inclou 6 eixos d’acció, 21 objectius estratègics, 103 objectius operatius i conté 326 actuacions a favor de la igualtat efectiva de dones i homes en aquest període (podeu consultar-ho a: http://dones.gencat.cat/web/.content/02_institut/10-pla_interdepartamental/Pla_Estrategic_2019_2022.pdf ).
També ens va lliurar informació sobre la programació econòmica del Pla per a l’any 2019 se situa al voltant dels 72,5 milions d’euros.

Va acabar la seva exposició presentant la llibreta groga de la Dolors Bassa que es presentarà pel 8 de març, complementant el projecte del bolígraf lila de la Carme Forcadell, amb una de les frases que va dir davant la seva compareixença pel 155: “és amb el roig del sindicalisme, amb el groc de la llibertat i amb el lila del feminisme que aconseguirem aquesta República catalana que tant anhelem”. Sans ho assimila a la manera d’entendre el feminisme, amb lideratges compartits i col·laboratius.

Per acabar, hi va haver torn obert de paraules i després d’un ampli debat amb la Raquel Sans, la sessió es va cloure per imperatiu horari, i no pas per manca d’interacció i interès autèntic.


Beatriu Acin, Secretaria de les Dones
Olga Hiraldo, Portaveu i Secretària d’Organització
Casal Francesc Macià - ERC Gràcia