Gràcia

Notícia

Institut i verd: dues necessitats irrenunciables

Les darreres setmanes s’han revifat polèmiques ‘de sempre’ al barri de Vallcarca, especialment al voltant dels espais verds. Particularment, entre els Jardins del Dr. Comas i Llaberia i el futur Institut Vallcarca, que s’instal·larà en l’espai que ara ocupen aquests jardins.

Des del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Gràcia, pensem que verd i equipaments són dues necessitats irrenunciables arreu de Barcelona, i especialment al barri de Vallcarca, que porta dècades patint els efectes del capitalisme rendista i de la paràlisi urbanística. Per aquest motiu, celebrem que els pactes entre el nostre grup, Junts per Catalunya i Barcelona en Comú-En Comú Podem a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat hagin aconseguit tant la construcció de l’Institut Vallcarca com del parc Anna Piferrer, que augmentarà la superfície verda al barri.

L’Institut Vallcarca és una urgència pels barris de Vallcarca-Penitents, La Salut i el Coll. A dia d’avui, les escoles Farigola, Montseny, Pare Poveda, Rius i Taulet, Josep Maria de Sagarra, Turó del Cargol i Baldiri Reixac han d’anar a buscar alternatives públiques fora del barri o fins i tot del districte. Això atempta contra el principi d’escola de proximitat i genera afectes adversos tant a nivell social, trencant els llaços entre l’alumnat, les famílies i el teixit del barri, pedagògic, impedint la creació de projectes compartits entre escoles de primària i instituts, alhora que s’impedeix que l’alumnat accedeixi a l’escola a peu. Des d’Esquerra Republicana de Gràcia, defensem una escola de proximitat i arrelada al barri, per aquest motiu, i coherentment amb el que vam reclamar al mandat passat, hem treballat a totes les institucions per a aconseguir un Institut a Vallcarca i per Vallcarca.

De la mateixa manera, entenem i reclamem la presència de verd a la nostra ciutat, mancada de d’espais de natura i de lleure dins del teixit urbà. Per aquest motiu hem treballat per què el parc Anna Piferrer tingui una dotació pressupostària per tal que les obres comencin com abans millor. Per aquest motiu, no podem entendre per què, quan es va decidir la ubicació del nou institut, l’anterior govern municipal no va iniciar immediatament les obres per a tenir el nou parc obert ben abans que comenci l’edificació del centre. Això, sens dubte, hagués facilitat la transició d’usos i, amb tota probabilitat, no ens trobaríem en el conflicte on ens trobem avui.

Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Gràcia, doncs, celebrem haver aconseguit tant Institut com Parc. No creiem en polèmiques estèrils sobre quin equipament és millor, més urgent o més necessari, sinó que reclamem que es faci el possible per a gaudir d’ambdós equipaments com més aviat millor i treballarem a tots els espais necessaris perquè així sigui. Constatem també que el consens i el treball conjunt ha estat el que ens ha dut a posar les bases d’aquests dos projectes més que no els retrets i els anuncis sense contingut. Amb el treball conjunt de tothom, farem un barri millor.

Equip de Conselleres i Consellers de Districte d'ERC Gràcia

Article publicat a L'Independent de Gràcia 
14/03/2020