Gràcia

Notícia

Esquerra Republicana de Gràcia, amb el Rebost Solidari

  • Marc Bosch, Conseller Distrricte


L'emergència social derivada de la crisi sanitària del coronavirus ha derivat en una crisi humanitària amb devastadors efectes econòmics i socials per a molts veïns i veïnes de Gràcia i de la nostra ciutat. Entre el 16 de març i el 14 de maig, els serveis socials van atendre a Barcelona  34.385 persones, un terç del total atès en tot l'any passat. D’aquestes, un 17% no havien demanat mai ajuda o feia més d'un any que no la requerien, i el 72% de les persones ateses han estat dones, posant també de manifest la feminització de la pobresa i la violència masclista, agreujades durant el confinament. 
 
La majoria de les ajudes dirigides a pal·liar les conseqüències de la crisi han estat per sufragar despeses d’alimentació i necessitats bàsiques (80%) i d’habitatge (20%). Així, la crisi també es reflexa en l’increment de persones que necessiten adquirir aliments i productes de primera necessitat en no tenir ingressos per suplir aquestes despeses (sovint els afectats provenen de l’economia submergida i treballs sense contracte, que per tant no poden accedir a cap tipus de  prestació, i en menor mesura, persones que podent accedir-hi encara no han cobrat cap tipus de prestació).
 
A Gràcia tenim un bon exemple, el Rebost Solidari de Gràcia, que va veure la llum a inicis d’any, i que en poques setmanes veia com el nombre de demandes augmentava per sobre de les seves possibilitats. El Rebost Solidari s’abasteix de productes provinents del Banc dels Aliments, de la Unió Europea i de supermercats, forns de pa i botigues del barri, i també les darreres setmanes ha rebut productes aportats per altres entitats del districte que no han dubtat en col·laborar fent recollides de productes de primera necessitat per fer pinya davant l’emergència social, com ara els Castellers de la Vila de Gràcia.
 
El servei de provisió d’aliments arrencava amb 396 usuaris el passat 7 de gener, i actualment atén més de 4.000 persones amb necessitat d’aliments i productes bàsics. Això ha fet que, a banda del magatzem que se’ls va adaptar al Mercat de Lesseps per poder guardar els aliments en fresc, i el local situat al carrer Reig i Bonet, 12, el districte els hagi posat a disposició un altre espai al Torrent de les Flors, ja que les instal·lacions els hi havien quedat petites i el seu actual magatzem no els permet fer la distribució d’aliments in situ, ni poden emmagatzemar aliments en condicions al seu local habitual a la Vila de Gràcia. Aquest fet dificulta enormement la logística i el bon funcionament de l’economat solidari, requerint més voluntariat per a traslladar, amb els seus vehicles particulars, totes les donacions que reben del Banc d’Aliments cap els altres dos locals.
 
Des del nostre grup municipal de Districte estem treballant i valorant opcions per a donar resposta a aquesta situació, i com ja avançàvem en el nostre prec el passat Consell Plenari, en el que demanàvem que l’Ajuntament acordés amb l’estat espanyol la cessió d’alguns espais de la seva propietat que actualment estan en desús o infrautilitzats, com ara l’antic CAP Quevedo o la caserna de la guàrdia civil de la Travessera de Gràcia, creiem que aquesta és també la via de resolució. Per això, hem demanat al Govern del Districte, mitjançant un prec per escrit, que insti a l’Ajuntament de Barcelona a iniciar els tràmits per acordar amb el Govern de l’estat espanyol la cessió de l’espai de titularitat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, situat al carrer Pau Alsina, 115 (cantonada amb Passeig d'Amunt), que fa 15 anys que està en desús, per garantir així un local definitiu en condicions al Rebost Solidari de Gràcia que optimitzi tots els recursos per al bon funcionament d’aquest.
 
A principis d’any s’inaugurava el Rebost Solidari de Gràcia, un projecte de Gràcia Participa, després de més de tres anys de gestions per tal d’aconseguir un local on instal·lar-se. Finalment, obrien portes al carrer de Reig i Bonet,12, en un local cedit per l’Ajuntament per atendre persones derivades dels Serveis Socials. Tot i així, des de l’inici es va creure que calia trobar un local més gran (d’uns 500 m2) per poder tenir el supermercat i el magatzem en un mateix espai. Esperem que aquest sigui el camí per a aconseguir-ho!
 
Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d’Esquerra Republicana a Gràcia