Gràcia

Notícia

Balanç del primer any de mandat

Equip de Consellers.
Equip de Consellers.

El 26 de maig del 2019 Esquerra Republicana va tornar a guanyar unes eleccions municipals a Barcelona. Després de més de 80 anys sense aconseguir-ho, va fer-ho amb els millors resultats de la història amb més de 160.000 vots a la ciutat, tot i que un pacte entre BeC, PSC i Manuel Valls va fer que no estiguem governant la ciutat de Barcelona.

A Gràcia passàvem d’un 12% al 2015 al 23.76%, amb 14.789 vots i esdevenint segona força a només 40 vots de Barcelona en Comú i guanyant en 4 dels 5 barris del Districte: Camp d’en Grassot – Gràcia Nova, La Salut, El Coll, i, Vallcarca i els Penitents. Aquests bon resultats van permetre que dos mesos més tard, prengués possessió els consellers i conselleres d’Esquerra Republicana al Districte de Gràcia, constituït pels consellers Miquel Colomé, Núria Pi, Marc Bosch i Guillem Roma, i jo mateixa, Olga Hiraldo, com a consellera portaveu, a més del regidor adscrit a Gràcia Max Zañartu.

Des del primer moment, però, vam mostrar-nos com una oposició constructiva amb la què no només fiscalitzaríem la tasca del govern, i n’exigiríem un bon funcionament,  sinó que impulsaríem totes les transformacions necessàries, teixint aliances amb tota la ciutadania, per construir una Gràcia més justa, més verda, més feminista, més pròspera i més lliure.

Seriem els que sempre hi som, buscant sempre la complicitat amb Gràcia, treballant per millorar els nostres barris, escoltant, dialogant i esdevenint l’eina per canalitzar les demandes dels graciencs i gracienques, el que ens ha dut a reunir-nos amb més d’un centenar d’entitats i associacions.

Des de l’inici del mandat, hem presentat al Consell Plenari: 5 proposicions (totes aprovades), 8 precs (7 acceptats i 1 rebutjat) i 2 preguntes. A més, de 12 precs i 15 preguntes per escrit. A banda de treballar per desencallar problemàtiques com la MPGM en l’àmbit de la prolongació de la Rambla del Prat, on la nostra proposta recollia les demandes veïnals i permetia mantenir el patrimoni natural i cultural (per a més informació, clica aquí - adjuntar enllaç) o el tancament definitiu de la discoteca Canela.

Altres iniciatives del nostre grup a destacar és l’ampliació de l’espai públic amb prioritat per al vianant, força necessària i més en el context actual de pandèmia on és important mantenir la distància física; la cessió de la caserna de la guàrdia civil de Travessera de Gràcia i d’altres immobles de titularitat de l’estat espanyol, donat el desús o infrautilització d’aquests i la necessitat de sòl per equipaments, espais verds i habitatge social a Gràcia; mesures per protegir el comerç de proximitat degut al sotrac que ha suposat la crisi sanitària de la Covid-19; la pacificació del carrer Mare de Déu de La Salut, que ens han informat que en breu s’iniciaran les obres de millora de l’accessibilitat i la pacificació de les cruïlles; el traspàs dels Jardins Comas i Llaberia a l’espai del carrer Anna Piferrer per tal de poder iniciar la nova construcció de l’Institut Vallcarca, reivindicat durant tants anys pels veïns i veïnes dels barris de Vallcarca i els Penitents, El Coll i La Salut; o, per exemple la millora de les instal·lacions del Camp de l’Àliga, tot i que encara hi ha camí per recórrer ja que dotar de gespa artificial els camps de futbol del Nou Sardenya i el Camp de l’Àliga, així com també, un canvi de la instal·lació elèctrica del Nou Sardenya, forma part de les inversions demanades pel nostre grup en negociar i aprovar el pressupost municipal a inicis d’any. Altra inversió que vam proposar i que just el passat 23 de juliol ja veiem fet realitat (parcialment) és el nou carril bici de Via Augusta, entre Diagonal i Riera de Cassoles (la proposta acordada era fins a la plaça Borràs, al districte de Sarrià-Sant Gervasi). (Aquí podeu consultar l’acord pel que fa al pressupost municipal i a les inversions a Gràcia).

Han estat uns mesos intensos, i encara estem en una situació complexa degut a la pandèmia de la Covid-19 que ha derivat en una crisi socioeconòmica sense precedents, que ha evidenciat i agreujat les desigualtats existents entre els diferents barris o la violència masclista, però també és una oportunitat per esdevenir referent en el canvi de paradigma impulsant polítiques valentes que no només reverteixin els efectes de la crisi garantint que no hi hagi cap retallada de drets i llibertats, sinó que també facin front als grans reptes que tenim com ara l’emergència climàtica, canviar el model de turisme o facilitar l’accés a l’habitatge.

En aquest sentit, les nostres darreres propostes han anat dirigides a activar mesures per assegurar l'accés de tothom a serveis bàsics, promocionar el comerç de proximitat i garantir els drets dels treballadors i treballadores, prioritzar l’educació i la cultura, reformular la mobilitat per combatre l’emergència climàtica, posar les cures al centre i aplicar la perspectiva de gènere en totes les polítiques.

En conclusió, ha estat un any intens de feina, ple d’aprenentatges i noves experiències, que ens han permès conèixer millor els nostres barris, la seva gent, i millorar en la nostra tasca municipal, sempre treballant per tots els veïns i veïnes dels cinc barris de Gràcia, amb gran compromís i responsabilitat. I encara queden tres anys de mandat que els encarem amb il·lusió i amb la voluntat de continuar treballant amb i pels veïns i veïnes, com a alternativa de govern, impulsant una Gràcia socialment més justa, més sostenible, més feminista, més ecologista, més pròspera i defensant els drets i llibertats dels nostres veïns, així com continuar exigint l’amnistia i la llibertat per als nostres presos i preses polítiques, i el lliure retorn de les exiliades i exiliats. 
 
Olga Hiraldo i Martí
Consellera portaveu d’Esquerra Republicana a Gràcia