Gràcia

Notícia

PAU ALSINA, DE NOU A GRÀCIA

El resultat de la consulta veïnal  ha estat favorable a la restitució del nom del carrer Pau Alsina, teixidor, primer diputat català de classe treballadora, escollit el 1866 pel Partit Republicà Democràtic a les Corts espanyoles i regidor a l’Ajuntament de Barcelona.
 
L’any 1942 el dictador el va substituir pel de Secretari Coloma, impulsor de la Inquisició a Catalunya, que va signar, en nom dels Reis Catòlics, el decret d’expulsió dels jueus del Regne de Castella i la Corona d’Aragó, va ordenar tortures i dictar condemnes a la foguera per a persones que la Inquisició sentenciava com a culpables d’heretgia o bruixeria.
 
La Comissió de Nomenclàtor, el 17 de gener de 2017, va debatre el canvi de nom, a iniciativa del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, que va prendre com a pròpia la determinació del seu secretari Josep Beltri i Seguí, amb l’argument que Joan de Coloma no fou un personatge digne per a recordar-lo en un carrer del nostre districte, ja que les seves fites van ser força sagnants, fosques i reaccionàries. Es va presentar el manifest al que es donaria difusió entre el veïnat, amb recollida de signatures pel canvi, on s’informava sobre qui era aquest personatge, es promovia un procés participatiu i es demanava que l’Ajuntament de Barcelona es comprometés a retirar aquest nom si el veïnat així ho volia.
 
El Plenari de l’1 de març de 2017 va incloure a proposta d’ERC com a mesura d’impuls i control “Que es porti a terme una consulta ciutadana políticament vinculant per al districte de Gràcia, entre el veïnat de l’actual carrer Secretari Coloma, per tal d’eliminar aquest nom del nomenclàtor barceloní, amb les opcions de resposta prèviament seleccionades per la Comissió de Nomenclàtor del Districte de Gràcia”. Aquesta proposició va aprovar-se amb els vots favorables d’ERC, BC, PSC, Demòcrata (PDeCAT-Unió-Demòcrates) i CUP i el vot en contra dels grups municipals de Cs i PPC. 15 a 2. El motiu que ens va decidir a presentar aquesta iniciativa va ser aconseguir el compromís del Plenari per tal de donar més força i materialitzar la proposta aprovada en la Comissió de Nomenclàtor.
 
La plataforma veïnal de suport al canvi va dur a terme la recollida de signatures, com a mètode per  informar i conscienciar al veïnat sobre el canvi de nom. En paral·lel, les JERC van dur a terme una campanya d’informació i sensibilització al barri, amb encartellada i repartiment de fulletons, en diversos moments.
 
La Comissió de Nomenclàtor, el 27 de setembre de 2017, va acordar que l’alternativa fos restituir Pau Alsina. La consellera de govern va comunicar que es consultaria al veïnat si volia o no restituir el nom de Pau Alsina.
 
El regidor, en el Plenari de l’11 d’octubre de 2017, va destacar el compliment de la proposició que s’havia presentat al Plenari de l’1 de març. Va concretar els passos que es durien a terme per fer la consulta: cartes al veïnat, termini i mètode de votació. Es transmetrien els resultats a la Ponència del Nomenclàtor de ciutat perquè els tingués en compte.
 
La comunitat educativa de l’institut, que pren com a nom propi el nom del carrer on es troba, haurà de plantejar-se, una vegada fet el canvi, si vol demanar també un canvi de nom. Decidir si un personatge que representa l’integrisme religiós, la intolerància i la repressió ha de donar nom a un centre educatiu.
 
Felicitem al veïnat del carrer, i a tot el veïnat del districte, i instem l’Ajuntament de Barcelona, via la Ponència de Nomenclàtor de ciutat, a ser diligent, i aprovar i materialitzar el canvi el més aviat possible.
 
Núria Pi i Martínez
 
Consellera del grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya