Gràcia

Notícia

Debat a Ràdio Gràcia: La cacera reial, YPF, junta de portaveus al Districte, català a l'ajuntament...

Núria Pi, Secretària de Política Municipal d'ERC-Gràcia, representa Esquerra Republicana

Núria Pi, Secretària de Política Municipal nostra, participà el proppassat 18 d’abril de 2012 al debat setmanal a Ràdio Gràcia (107.7 FM). Heus aquí uns apunts seus. Trobareu un resum més complert al document adjunt.

La cacera reial és una mostra més de l'estat que no ens convé. Per nosaltres, que som republicans, d'entrada la monarquia ja ens està de més, no ens serveix per a res, ni ens representa. És indignant aquesta mostra de malbaratament de diners i la desconsideració amb tantes persones en dificultats. Per altra banda, si aquesta família disposa de gairebé 8 milions i mig d'euros a l’any, amb moltes despeses pagades amb altres diners, no saben en què gastar-s'ho i per tant acabant malgastant-ho. El més greu és que aquest malbaratament es fa amb els diners dels nostres impostos...

En l'afer de la nacionalització de Repsol a l’Argentina, l'estat espanyol vol implicar-se a fons, potser pel nombre de persones accionistes (petits, mitjans i grans), potser per l'envergadura de l'empresa, però lamentem que per tantes i tantes altres empreses privades, potser no tan grans, no hagi fet absolutament res deixant-les a la seva sort. La política industrial i econòmica d'un país no pot ser tan parcial, hauria de tenir criteris clars i objectius i aplicar-los a totes les empreses del país.

A la junta extraordinària de portaveus al Districte s'hi va portar la protesta, per part de tots els partits de la oposició, per tant tots menys CIU que és qui governa, pel fet que l'equip de govern no respecta els acords presos sobre l'ordre del dia dels consells de barri (afegeix temes o en treu sense previ avís), no facilita informació als altres partits amb l'antelació necessària per poder-la estudiar i posicionar-se fonamentadament, i els obliga a improvisar o a no posicionar-se. Tampoc no els dóna la paraula en els consells que acaben sent un monòleg de la regidora, els seus consellers i els seus tècnics, etc. El partit de govern reconeix que no ho han fet bé fins ara, i es comprometen a esmenar-ho. Ara bé, sobta que després de tants anys en la oposició de l'Ajuntament no haguessin après el funcionament ordinari i democràtic del districte, i els hi vingui tan de nou... denota una manca de sensibilitat i respecte democràtic, que una institució no hauria de permetre.

Ús del català a l’Ajuntament de Barcelona. Una vegada més ens trobem amb l’actitud dels que volen castellanitzar-nos encara més, i recorren tot el que poden per atacar la nostra llengua. De fet, fulletons i impresos de l'ajuntament estan escrits en ambdues llengües oficials, català i castellà, i sobta que davant d’un rètol “Oficina d’atenció al ciutadà” reclamin perquè no diu també “Oficina de atención al ciudadano” al·legant que algú podria no entendre-ho, quan són llengües germanes, amb similituds evidents. Per altra banda, bé que entenen declaracions de portuguesos, per exemple, en programes esportius on no se'ls tradueix, perquè també és una altra llengua germana que també presenta força semblances. En definitiva, lamentem l'obsessió per atacar constantment la nostra llengua i el fet que els qui esmercen aquest recursos, al·legant desconeixement, no els esmercin en que aquests que el desconeixem puguin aprendre'l. Sembla que prefereixen la ignorància de ser monolingües a la riquesa d’entendre i parlar dues o més llengües. Recordem que els països i les ciutats no són bilingues ni monolingües, ho són les persones. I una societat bilingüe i en pau no és aquella en que la meitat parlen una llengua i l’altra meitat una altra, sinó aquella en que tothom entén i pot parlar ambdues llengües.