Santa Coloma de Gramenet

Totes les notícies

Reforçant l'enllumenat

ERC Gramenet respecte a la sensació de seguretat i la reimplantació de la figura del “sereno”

El 16 de gener, el PSC de Santa Coloma anunciava en període preelectoral un nou servei per a la ciutat on, part de les seves funcions complementant la dels cossos de policia. L'Ajuntament ha anomenat, interessadament, la recuperació de la figura del "sereno", quan en realitat estan parlant d'agents cívics nocturns. Des d'ERC creiem que aquesta és el resultat d'una manca de planificació i previsió futura de les necessitats de la policia local de Santa Coloma, en què el procés entre la convocatòria d'oposicions i la incorporació efectiva de l'agent a la plantilla de la policia local pot trigar entre any i mig i dos anys. Santa Coloma és una ciutat segura. Tenir una ciutat on no es registri cap delicte és una utopia. Cal combatre dos aspectes: per una banda els delictes en si i per l'altra la sensació d'inseguretat de la ciutadania. La sensació d'inseguretat és preocupant. Les darreres notícies relatives a la seguretat ciutadania no ajuden, si a més sumem les notícies i rumors (no sempre certs) que es difonen a través de les xarxes socials és difícil tallar les sensacions d'inseguretat. Cal retornar la confiança a la ciutadania, i amb el joc del triler que suposa la incorporació del “sereno” no ajuda. Cal aplicar mesures que augmentin la sensació de confiança a la ciutadania: joves, gent gran, dones. Reforçant l'enllumenat, detectant punts foscos dels barris, instal·lant punts liles, incrementant la presència de mediadors en conflictes. En l’aspecte laboral, creiem positiu que l'Ajuntament doni sortida laboral a persones majors de 45 anys que estiguin a l'atur. Cal però que des de l’administració no cronifiquin ni facin seguidisme de la precarietat laboral que suposan els contractes temporals encadenats o no. No serveix només el fet d'incorporar persones al mercat laboral sinó que aquesta ocupació ha de ser de qualitat, si el que volem és crear una ciutat justa i amb oportunitats de futur.

República, Contruir progrés i futur

El republicanisme sempre va prioritzar el bé comú i el benestar de les persones per sobre de qualsevol altra valor. Una de les seves prioritats, ha estat sempre l’educació. La república va impulsar una important renovació pedagògica progressista. Avui, també volem donar resposta als grans reptes globals i de país a què ens enfrontem. Reptes en educació i cultura, en sostenibilitat, en habitatge. A la nostra ciutat, Esquerra Republicana vol avançar i encarar aquests reptes. Somiem amb una ciutat de i per a les persones. Una ciutat on poder apendre, intercanviar i compartir per enriquir la vida, dins la nostra diversitat. Per tal d’arribar però, necessitem de la implicació total de l’administració i de la ciutadania. Necessitem d’un pacte entre tots els agents progressistes de la ciutat. Necessitem consensuar un projecte progressista de ciutat, i Esquerra Republicana el vol liderar. El primer i més valuòs capital de la ciutat és la nostra gent i és en aquest sentit  on més ens hi hem d’esforçar, amb imaginació i creativitat, amb experiències compartides, amb coratge. En l’educació, implicant-hi a tot el teixit associatiu, obrint els espais a la ciutat, donant contingut educatiu i cultural al temps de lleure de la nostra gent, conectant educació i cultura per tal de aconseguir generar esperit crític i autonomia als nostres joves, per generar condicions de plena igualtat entre ells, propiciant el coneixement de l’altre, el diàleg com a camí per conviure. La mobilitat és un altra àmbit on hem de ser valents, on hem de pendre decisions amb empenta, hem de ser capaços de donar un salt endavant, en la prioritat del ciutadà enfront del tràfic fent de la ciutat més segura i més saludable. On la nostra gent pugui tornar a ocupar el carrer.   Polítiques per augmentar el parc d’habitage amb protecció social, de limitació dels preus del lloguer, de rehabilitació de habitages, prioritzant mesures de millora en l’eficiència energètica i obrint la porta a solucions innovadores en l’aillament d’edificis, en l’autoabastiment d’energia  i desenvolupant-ho de manera prioritaria en els edificis públics.

Sam Nuñez, Karate Can Peixauet

Els nois i noies del Karate Can Peixauet van al Parlament

El Divendres 14 de Desembre un grup d’alumnes de l’escola de Karate can Peixauet ens van acompanyar al Parlament de Catalunya. La visita va ser encapçalada pel nostre Candidat a les eleccions municipals de 2019, Sam Nuñez i la Diputada Eva Baró va donar la benvinguda al grup, va explicar que el parlament és la casa de tots els ciutadans de Catalunya, vinguin d’on vinguin i parlin l’idioma que parlin. L’escola de Karate Can Peixauet està dirigida pel Lee Redondo, el Lee i el seu equip fan una gran labor social al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet, Fan servir l’esport per educar als joves del barri en valors, disciplina i respecte, una educació a temps complet. Hi ha nois i noies de diferents orígens que fan Karate i treballen per poder gaudir de les mateixes oportunitats a la vida que qualsevol altre nen i nena de Catalunya, des d’esquerra republicana creiem fermament en la igualtat, el reconeixement dels diferents i el respecte a les persones, treballen per erradicar la xenofòbia i garantir que els nostres joves tinguin totes les eines al seu abast per poder forjar el seu futur amb plenitud. Van gaudir del saló de plens i van poder conèixer on seu la Diputada Najat Driouech nascuda a Asilah, el Marroc, és la primera Diputada Musulmana de la història i la primera a dur vel. També van seure a l’escó del Conseller de Treball Chakir El Homrani nascut a Barcelona però fill de Migrants Marroquins. Veure un nom Marroquí a la bancada del govern els va causar una gran sorpresa i a l’hora satisfacció de veure's representats a la cambra catalana per diputats del mateix origen que ells i elles. La visita va concloure amb un passeig pels salons de passos perduts. Des d’Esquerra Republicana estem molt agraïts de poder col·laborar amb les entitats de la nostra ciutat i d’apropar les institucions a tots els nostres conciutadans.

Santa Coloma, Republica Gramenet, Gramenet, Sam Nuñez, Gabriel Rufian, Ciutat Habitable

Nunca renunciamos a la República

¿Por qué trabajamos para conseguir la República Catalana?  Porque construir la República es conseguir una sociedad mejor, más justa, donde las personas se sitúen en el centro de la política, donde se defiendan los derechos universales, de manifestación, expresión y libertad ideológica. Pero sobre todo una república social, donde la educación, la sanidad, la vivienda sean derechos no negociables por parte de los bancos y las oligarquías.   Los monárquicos afirman que la República Catalana pretende que los españoles que viven en Catalunya dejen de ser españoles. No es cierto. Porque la lucha por la República no va de banderas. Mi padre era de Córdoba, mi abuela materna era de Almería y no reniego de los orígenes. Pero precisamente porque esto no va de banderas, mi posicionamiento político por una República está por encima de los orígenes o de mi supuesta identidad nacional.   Lamento que la mayoría de los territorios del Estado sean monárquicos y no republicanos. Pero ello no puede ser obstáculo para que la ciudadanía catalana construya una sociedad mejor en forma de República. Y el nacionalismo español tampoco puede ser la excusa para menospreciar Catalunya, derogando leyes sociales como la de la pobreza energética, no cumpliendo con las inversiones necesarias para que nuestra vida sea mejor, nuestros hijos tengan un futuro y nuestros mayores dispongan de las comodidades y atenciones necesarias.   La República nos beneficia a todas las catalanas y catalanes, bailemos sardanas, sevillanas, jotas o salsa; comamos cuscús, salmorejo, botifarra o anticucho; digamos te quiero, t’estimo, أنا أحبك,  میں تم سے پیار کرتا ہوں ,我爱你 y tengamos el origen que tengamos, hoy somos de Santako y todas y todos nos merecemos un futuro mejor.   La República es para ti, es para todas y todos. Y así lo entendió la ciudadanía de nuestra ciudad en 1.931, cuando catalanes, andaluces, castellanos, aragoneses o gallegos votaron en masa a ERC para construir una República.

Salvador Clavera, Santa Coloma, Gramenet, erc

Ciutat Habitable

Hem entrat de ple a l'estiu, deixem enrere el soroll de la campanya electoral i abandonem el cos i la ment a la relaxació. És ara el moment de gaudir dels espais a l'aire lliure de que disposem a la ciutat. De les nostres places,dels nostres parcs i de la resta d’espais de lleure de la ciutat. També però, entrem de ple en la canícula, un període de l'estiu on les onades de calor se succeeixen una darrera de l'altra. Un període on des de les administracions es posen en marxa plans d’actuació, dirigits a la nostra gent gran i als nostres infants, per tal de prevenir i minimitzar les possibles complicacions de salut derivades de les temperatures extremes del nostre clima mediterrani. Ells són els més sensibles. No falten les recomanacions per evitar sortir al carrer en les hores centrals del dia, fer servir barrets i gorres, vestir roba lleugera, Mantenir les habitacions fresques obrint les finestres durant la nit. Hidratar-se sovint, fer servir una bona protecció solar i buscar zones amb ombres. Des de Esquerra Republicana de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet sempre hem apostat per la qualitat dels nostres espais públics. Uns espais de trobada i de lleure, on els nostres grans puguin seure a la fresca i on els nostres infants també puguin jugar distesament.   Santa Coloma disposa d'uns espais cívics de qualitat però també d'altres, d’importantíssims, amb greus mancances. Un d'ells és el Parc Europa, un espai que per la seva grandària i la seva ubicació hauria de convertir-se en una gran àgora de la ciutat. Actualment és un espai de poc us per part dels veïns. Com pot ser que en quasi tota la extensió no existeixi un espai fresc amb bones ombres que convidi a seure i gaudir del lloc? Com pot ser que a les àrees de joc infantils no existeixi ni una sola ombra? Un altre espai on podem trobar mancances és al parc fluvial del riu Besòs, un espai de lleure i d'activitat esportiva a tots els nivells, allà ens podem trobar, des de grups de gent gran fins a joves ciclistes i corredors.

Volem Carril Bici a Santa Coloma de Gramenet

Mobilitat Sostenible i Segura

Entre els dies 16 i 22 de setembre va tenir lloc als municipis del Barcelonès Nord la “Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016”. Jornada que formava part de les mesures destinades a la sensibilització ciutadana incloses dintre del “Pla d'acció per a la millora de la qualitat de l'aire de Santa Coloma de Gramenet (2008­-2014-­2020)”. Entre altres activitats, destacava la bicicletada popular, que va tenir lloc diumenge 18 de setembre amb un recorregut pe'ls municipis del Barcelonès Nord. Aquesta, va comptar amb la presència de l'Alcaldessa Núria Parlón. Curiosament, el recorregut per Santa Coloma, no va discorre per cap carril destinat a l'ús de la bicicleta. Uns dies abans “el Mirall” informava sobre el disseny del tram final de la Rambla, on hi destacava un carril bici central. Reconec que, com a usuari diari de la bicicleta, vaig tenir una grata sorpresa. El transport, a l'area metropolitana, representa la primera causa de contaminació. Aquests nivells de contaminació ambiental estan directament relacionats amb problemes de salut importants. Són la causa d'un 30% dels ictus, 20% dels infarts, 1/4 part dels cancers de pulmó, problemes respiratoris en els nostres infants i fins i tot de problemes en la conducta. Està plenament demostrat que la reducció d'aquests nivells es traduïria en una disminució similar de la totalitat dels problemes de salut esmentats i amb un augment en l'esperança de vida. Davant d'aquestes dades, la bicicleta constitueix una de les alternatives de transport més sostenibles i des del nostre punt de vista creiem, que l'hem d'incentivar perquè esdevingui una realitat. Santa Coloma necessita una xarxa de carril bici coherent, segura i suficient per a la mobilitat, interconectada amb els municipis del voltant i amb punts de connexió amb el transport públic. Hauria d'augmentar també, el número de places d'estacionament amb aparcaments segurs. Queda clar que, davant d'aquestes evidències, la intervenció per canviar aquesta dinàmica és prioritaria i no necessariament, amb grans despesses econòmiques.

Qualitat de l'aire

La Qualitat de l'Aire

Santa Coloma de Gramenet forma part de l'àrea metropolitana de Barcelona, una de les zones europees amb més densitat de trànsit de vehicles, amb un gran volum de desplaçaments, tant en vehicle privat com en transports públics. A la vegada, malgrat no disposar de grans nuclis industrials, en tenim de molt importants molt a la vora, sense oblidar que a la ciutat existeix un gran centre de fabricació de begudes derivades de la llet. Si sumem tots aquests factors, ens trobem que la ciutat té una deficient qualitat de l'aire. Aconseguir que la contaminació es redueixi ha de ser una prioritat per a totes les poblacions i ciutats afectades. Ens hi va la salut. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya estem disposats a treballar per fer de la nostra ciutat un referent en el canvi necessari per aconseguir ciutats més saludables. Un mirall en què demostrar que un altre model de ciutat és possible, no volem més projectes de millora que mai s'executen. Estem compromesos a fer de Santa Coloma una ciutat per a les persones, una ciutat saludable. A Santa Coloma se superen els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) que estableix la unió europea, aquest contaminant és emes a l'aire per la combustió del dièsel i la gasolina dels vehicles. La quantitat de partícules en suspensió també és alarmant, ja que els registres diaris superen els valors límits establerts, estudis realitzats per La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat indiquen que el 50% d'aquestes emissions són provocades per la mobilitat i els mitjans de transport. L'objectiu ha de ser clar, reduir el trànsit de vehicles dintre del nucli urbà, fomentant mitjans de desplaçaments lliures de contaminants com la bicicleta i fer que les persones s'apoderin de carrers i places, incentivant la facilitat per moure's a peu per la ciutat amb grans àrees de prioritats invertides. Fomentar l'ús de transports col·lectius respectuosos a la ciutat i aconseguir un canvi d'hàbits en la població pot fer reduir el reguitzell de cotxes circulant pels nostres carrers, produirà un benefici immediat pels colomencs i colomenques.

Santako, Gabriel Rufian

Si vols independència, vota independència

Si vols la independència, vota un partit independentista. I si vols una posició independentista ferma amb en Joan Tardà fotent canya a Madrid, vota ERC. A més, ERC presenta com a cap de llista ­fent tàndem amb Tardà­ a un colomenc de naixement, en Gabriel Rufián, del barri del Fondo i alumne del Verge de les Neus. Tothom sap que ERC parla clar a Madrid i que no pactarà amb ningú que no reconegui la sobirania de Catalunya, bé per acceptar el resultat del 27­S i el procés de desconnexió; o bé per pactar un referèndum ‘a l’escocesa’ en el termini d’un any. Qui vulgui pactar amb ERC a Madrid ha d’assumir això o no hi haurà pacte. Des d’ERC valorem l’esforç que fan els companys de Podemos per tal que hi hagi referèndum. I si ells guanyessin, nosaltres el pactaríem amb ells. Però han de guanyar i poder governar, i per això han de guanyar a províncies com Valladolid, Palencia, Cáceres, Cuenca... I malauradament, això no passarà mai. No debades, els dos únics llocs on van guanyar va ser a Catalunya i el País Basc. Ni tan sols a Andalusia van guanyar! (ni guanyaran...) D’altra banda, curiosament, Podemos va renunciar al procés constituent que –en tot cas- necessitaria Espanya. De manera que el projecte de República Catalana, que ha defensat històricament ERC, és el veritable canvi real i de regeneració democràtica. Finalment, i més enllà que ERC és, com tothom sap, el garant del procés a Madrid, mentre formem part de l’Estat espanyol, reclamarem el deute que l’Estat té amb nosaltres, i en particular amb Santa Coloma. De fet va ser gràcies a una iniciativa d’ERC en que es reclamava el reconeixement del deute històric de finançament que tenia la ciutat, que Santa Coloma va rebre el més gran finançament de tota la seva història. O dit en altres paraules, la modernització colomenca de la darrera dècada ha estat gràcies al finançament aprovat a Madrid gràcies a ERC. Així mateix, ERC també ha presentat una moció per tal de paralitzar qualsevol projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) i, via Pressupostos Generals de l’Estat, el cobriment de la B­20 al seu pas per Santa Coloma, que els socialistes quan governaven amb ZP van pressupostar, però mai van executar.

celesti, boada

Reconeguem la figura de l'alcalde assassinat pel feixisme

El 18 d'octubre es compleixen 77 anys de l'assassinat a mans del feixisme de l'alcalde de Gramenet de Besòs, en Celestí Boada Creiem que el record sobre la figura de l'alcalde i sobre els fet que es van produir,han tingut el ressó que merexeria un acte d'aquestes característiques. Per tot això volem demanar als representants locals, el ple reconeixement de la figura de Celestí Boada, alcalde de Gramenet de Besòs afussellat per les tropes franquistes. Demanem al nostre ajuntament incloure la data del 18 d'octubre en el calendari de fets remarcables de la ciutat i aquest, aprofiti aquesta data, per organitzar activitats al voltant de la memòria històrica de la ciutat i en concret sobre la figura de l'alcalde i de tants altres colomencs que van patir la repressió. Entenem que, el conjunt de la representació política a la ciutat per part de  les forces democràtiques, recolzaran aquesta iniciativa. Dimarts 18 d'octubre al vespre 20:15h a la Plaça de la Vila, retrem homenatge a l'alcalde Celestí Boada i demanarem el reconeixement que cal a a la seva figura.