Santa Coloma de Gramenet

Totes les notícies


Negociacions Ordenances i Pressupostos

El passat divendres ens vam reunir amb la regidora d’economia i la tècnica de pressupostos del consistori per tal de negociar les propostes i al·legacions al pressupost i a les ordenances fiscals que des del grup municipal d’Esquerra Republicana havíem presentat amb anterioritat.  Les nostres propostes en relació a les ordenances van encarades a incloure elements de progressivitat, de protecció del medi ambient i de combat a les desigualtats de gènere a Santa Coloma de Gramenet. De fet, sembla que es durà a terme l’estudi corresponent per comprovar la viabilitat de dues de les nostres pretensions. Per un costat, l’establiment d’un Registre Municipal d’Habitatges Desocupats, per poder aplicar el recàrrec del 50% de l’IBI  als propietaris que siguin subjectes passius del mateix. Per altra banda, l’establiment de tipus diferenciats a l’IBI atenent al valor cadastral de les construccions, per a què paguin més aquells amb més capacitat económica, sense tenir en compte els immobles residencials. A més, valoren molt positivament els nostres suggeriments adreçades a fomentar l’esport femení colomenc. Estudiaran la inclusió d’una bonificació del 50% a les entitats esportives que disposin de secció femenina i masculina i una altra bonificació del 100% per a les que continguin exclusivament seccions femenines. En ambdós casos, han de participar en competicions oficials d’àmbit català o estatal.   Les al·legacions al pressupost presentades també han estat ben valorades. Una de les nostres reclamacions consisteix en eliminar la partida relativa al projecte de moneda local, ja que entenem que constitueix una mesura que no ha complert els objectius previstos. No obstant, haurem de tornar a fer aquesta reclamació un cop finalitzi la vigència de l’acord que té l’ajuntament. Tal i com ens van informar, queden dos anys.  Sembla que no canviarà el fet que l’ajuntament subvencioni el Centre Esportiu Raval (CER) amb 80.000 euros.

Crònica del Ple Municipal de Novembre

En el ple d’aquest mes de novembre semblava que ens estalviariem calories, havia de ser un ple “Light”, curt, amb poques discussions eternes. Per bé que celebrem la enorme implicació de la ciutadania a l’activitat institucional, el gran nombre de peticions de paraula per part de les entitats locals va fer que la sessió s’allargués més del que esperàvem. Cal destacar també l’absència de l’alcaldessa en el ple amb més implicació ciutadana que hem viscut com a grup municipal. Així doncs, el ple va començar, a diferència del que és habitual, amb les declaracions institucionals. La primera consistia en una declaració institucional amb motiu del dia internacional i europeu de les persones amb discapacitat. Van prendre la paraula representants de CEMFIS (Centre de persones amb discapacitat Física), d’ASPANIDE i de la fundació Tallers. Diverses persones amb discapacitat funcional van reivindicar el seu dret a la no-discriminació i a prendre les decisions que els toquen malgrat les seves diversitats funcionals. Seguidament es va fer la lectura del manifest del 25N Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 2019 que va esdevenir declaració institucional en ser recolzada per tots els grups municipals. Havien demanat paraula les Dones d’En Comú Podem de Santa Coloma, i The Suffragettes. Les entitats feministes de la ciutat van expressar la necessitat de polítiques actives des del municipi per la prevenció de la violència masclista i la protecció a les víctimes. I encara una altra declaració institucional amb motiu del dia mundial de la SIDA, 1 de desembre de 2019. Després de les declaracions institucionals vam arrencar, com sempre, amb el gruix de temes administratius, en què es va donar compte, entre d’altres, dels dies festius amb possibilitat d’obrir els comerços i del nomenament de membres de la Comissió del Patrimoni Arquitectònic, Cultural i Natural i per a la Normalització Lingüística.

La Noemí i el Sam amb les al·legacions que hem fet a les ordenances municipals

El Grup Municipal d'ERC presenta les al·legacions a les ordenances municipals

PROPOSTES QUE PRESENTA EL GRUP D’ESQUERRA REPUBLICANA SOBRE L’APROVACIÓ INICIAL DE LES ORDENANCES FISCALS DE L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE GRAMENET En data de 30 de setembre de 2019 es va aprovar provisionalment l’expedient d’ordenances fiscals de l’exercici 2020. L’anunci de l’aprovació inicial de l’expedient d’ordenances fiscals es va fer el 8 d’octubre i ha estat exposat al públic en temps i forma legal perquè qualsevol interessat pugui presentar les al·legacions pertinents durant els trenta dies hàbils posteriors a la seva publicació. Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana hem aprofitat aquesta finestra oberta a les esmenes de caràcter administratiu de les ordenances per a fer les aportacions que ens semblen adients per defensar els interessos dels colomencs i colomenques. En quant a l’IBI, creiem que l’IBI hauria d’incloure mesures de progressivitat, és a dir que es pagui en funció de la capacitat econòmica. Tot i això, la legislació actual no preveu gaire flexibilitat en aquest sentit, és per això que proposem afegir un article que incorpora aquesta progressivitat fiscal als immobles de caràcter comercial i industrial. Creiem necessària la creació d’un registre d’habitatges desocupats per tal de poder aplicar un recàrrec de l’IBI als seus propietaris amb l’objectiu de mobilitzar el parc d’habitatges existents a la ciutat. A més creiem que seria necessari incloure algunes modificacions més: Complementar el recàrrec amb una bonificació de fins el 95% per als habitatges llogats amb renda limitada, és a dir, aquells que es troben per sota d’un preu de referència establert per l’ajuntament, que fins i tot es podria vincular a l’Índex de Referència de Preus de Lloguer que ja treballa l’Agència d’Habitatge de Catalunya. Creiem que igual que s’estableix un impost per les persones propietaries de pisos buits, s’ha d’establir una bonificació per les que decideixen disposar del seu immoble per sota d’un preu de referència.

Cal Coronel

El futur de Cal Coronel i solucions per Catalunya

L'enderroc d'urgència de Cal Coronel que realitza el govern socialista ens genera el dubte de si s'està gestionant correctament el patrimoni de la ciutat, cal replantejar-se els usos d'aquests edificis singulars i preservar tot el patrimoni històric, quants "Cal Coronel" hi ha a Santa Coloma esperant al fet que quedin en runes sense que es faci res per solucionar-ho? Seguint amb l'actualitat, l'independentisme ha guanyat les eleccions a Catalunya, ho hem tornat a fer! A nosaltres sempre ens trobaran asseguts a la taula per trobar una solució al conflicte, una solució que ha de passar per l'amnistia de les persones encausades pel procés i treballar per aconseguir la celebració d'un referèndum d'autodeterminació acordat que permeti al conjunt de la ciutadania de Catalunya decidir lliurement el seu futur, donar veu als independentistes i als unionistes, a TOTS. I aprofito per fer als colomencs una pregunta molt sincera, si la solució no és un acte democràtic com un referèndum, quina és la solució? Tancar a la presó a tots aquells que volem viure en una república? Exiliar a tots aquells que volen una república per garantir els drets bàsics com el de l'habitatge, l'educació o la sanitat? Aplicar la brutal repressió a tots aquells joves que busquen un futur millor? Quina és la solució si no és un referèndum acordat? Sam Núñez Portaveu Grup Municipal Esquerra Republicana (Article publicat a L'Ajuntament Informa 15 nov 2019)

Anàlisi resultats Santa Coloma 10N

Les eleccions celebrades el 10N de 2019 amb una campanya reduïda en la durada, per causa de la repetició electoral, però d'una intensitat important, ja que en realitat tot just va començar amb la convocatòria del setembre, i en què ha tingut com a fet remarcable la sentència als nostres representants i líders polítics i també les posteriors mobilitzacions i protestes, per tant, emmarcada en el procés polític català, l'han convertida en una de les més importants dels últims anys i en la que calia enviar un missatge clar a l'estat en forma de resultats. Volem també remarcar l'enorme irresponsabilitat del Partit socialista en la convocatòria d'aquestes eleccions, per la seva incapacitat a l'hora de formar un govern de coalició i progressista i també d'una manera important per la covardia a encarar el conflicte polític català des d'una perspectiva democràtica i també la seva negativa al diàleg.  Cal també destacar la seva responsabilitat en l'augment de la ultradreta a l'estat amb l'assumpció de bona part del seu discurs reaccionari.  En clau local els resultats són altament positius en tota l'Àrea metropolitana de Barcelona, aquesta zona continua sent una de les zones on l'independentisme d'esquerres segueix creixent, un dels territoris més densament poblats de tot el país i que presenta més diversitat i pluralitat política, és per tant un territori de difícil penetració per al projecte republicà i independentista tot i això aquest no para de créixer. A Santa Coloma de Gramenet, en primer lloc, Esquerra Republicana ha passat a ocupar el tercer lloc en resultats per davant de Ciutadans, que actualment exerceix com a primera força de l'oposició a l'Ajuntament. Els resultats tot i haver-se reduït en números absoluts, probablement relacionat amb l'abstenció i en el fet que per primer cop es presentaven totes les formacions independentistes amb representació al parlament de Catalunya, el percentatge ha augmentat per sobre de l'11% respecte al 10% del 28A i sembla que tot indica que ens consolidem en aquestes xifres.

Cal Coronel

Comunicat Oficial d'ERC Gramenet sobre l'enderroc de Cal Coronel

El dia 4 de novembre el Govern socialista de Santa Coloma de Gramenet ens informa, mitjançant junta de portaveus d'urgència, de la decisió que el dia 5 de novembre s'aprova d'urgència, en Junta de Govern local, l’enderroc de Cal Coronel, degut a l'enfonsament de part de la teulada i a l’imminent col·lapse de l’edifici. Cal Coronel és un edifici històric situat al centre de la ciutat, molt a prop de l’ajuntament, edifici que havia estat una fonda molt coneguda on els ciutadans prenien les famoses maduixades i on tradicionalment es reunien les forces d’esquerra a la ciutat abans de la guerra i que des de 2001 era propietat de l’ajuntament de la ciutat. L’edifici tot i formar part de la història de la ciutat no ha estat catalogat com a patrimoni arquitectònic o històric dels colomencs i colomenques i els diferents governs socialistes l’han mantingut en l’ostracisme i degut a la manca de manteniment i projecte de recuperació, s’ha acabat convertint en un edifici ruinós, estat que sembla beneficiar els interessos de l’actual govern de la ciutat. La finca situada al costat dels jardins de Can Sisteré disposa d'una superfície de 421m2 amb una construcció de 404 m2, té una qualificació urbanística de 219m2 de zona verda i 202m2 d'usos administratius. L'objectiu del govern del PSC és juntament amb l'enderroc del pavelló esportiu de Can Sisteré, situat al mateix entorn que resta tancat per culpa de problemes estructurals, construir un edifici annex a l'ajuntament on poder encabir els serveis municipals, principalment l'oficina d'informació i atenció ciutadana (OIAC). Des d'Esquerra Republicana no estem a favor de l'enderroc de Cal Coronel i lamentem que el govern socialista no realitzi cap mena d'iniciativa per preservar i potenciar el patrimoni històric, arquitectònic i cultural de la ciutat. Creiem necessari realitzar una actualització del cens d’edificis protegits de la ciutat per tal de garantir que cap altre edifici singular de la ciutat es deixa en l'oblit fins al seu esfondrament.

La Irresponsabilitat del Govern Socialista

La convocatòria d’eleccions per segon cop consecutiu ha estat una irresponsablitat per part del govern “socialista” d’en Pedro Sánchez és una evidència, i crec que ningú a hores d’ara ho pot discutir. Una irresponsabilitat del govern “socialista” per la incapacitat de formar un govern de coalició amb Unidas Podemos. Una irresponsabilitat del govern “socialista” per oferir en safata la possibilitat que la dreta i l’extrema dreta poguin acabar sumant en un govern, que complicaria i molt la sortida negociada del conflicte polític català. Una irresponsabilitat del govern “socialista” sabent que coincidiria amb la publicació de la indigna sentència i les protestes que aquesta sentència comportaria. Una irresponsabilitat del govern “socialista”, per la incapacitat de formar un govern progressista a l’estat i avançar en els canvis necessaris i revertir totes les polítiques neoliberals i retallades socials acumulades sobre les classes populars durant tants anys. Una irresponsabilitat del govern “socialista” per assumir com a pròpies les causes i també les receptes de la dreta i l’extrema dreta, incendiant literalment l’ambient en les protestes contra la sentència. Una irresponsabilitat del govern “socialista” donant una nova empenta a les clavegueres de l’estat per activar la repressió contra un moviment democràtic com l’independentisme. Una irresponsabilitat del govern “socialista” i un gran despropòsit organitzant un entrerrament d’estat al dictador que va assassinar i enterrar a milers de persones a les cunetes de mig país. Una irresponsabilitat del govern “socialista” no acceptar i ni tans sols respondre al telèfon de la màxima autoritat del país. Una irresponsabilitat del govern “socialista” no acceptar una taula de diàleg sense condicions per tal d’arribar a una solució democràtica al conflicte. L’única cosa segura és que nosaltres seguirem en el mateix lloc, no desapareixerem, no marxarem enlloc.

Moció en Resposta de la Sentència

MOCIÓ DE RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM I PER DEMANAR L’AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D’AUTODETERMINACIÓ Definitivament, la democràcia a l'Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó. I Meritxell Borràs i Carles Mundó, amb multes i inhabilitació. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte.  Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. El judici i la sentència ens han conduït a un estat d’absoluta excepcionalitat. Vivim moments molt greus, moments en què es posa de manifest que l’aparell de l’Estat espanyol actua intentant abolir la pluralitat política, vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement, agredeix el dret que tenim a transformar la societat a través de la independència. I, al mateix temps, avui tornem a constatar que les forces polítiques de l’Estat són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte.  Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78. I és que, una vegada més, reivindiquem el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania catalana. Cap sentència ens aturarà.

Crònica Ple Municipal Octubre

El Ple d’aquest mes semblava que tenia pressa per arribar i ja unes dues hores i mitja abans de l’hora prevista per l’inici del mateix ja va començar l’activitat pels passadissos de l’ajuntament (de l’oposició almenys). Ens arriba la notícia de la detenció d’en Juan Pastor, company de la PAHV, per la seva intervenció en un desallotjament. Així doncs, una gran quantitat de gent es trasllada a la comissaria dels mossos de Singuerlin per exigir la seva posada en llibertat. El ple arranca i sembla com si l’equip de govern fos l’únic al que no ha arribat la notícia de la detenció. El portaveu del nostre grup, en Sam Núñez, demana abans de la primera intervenció, que es posi en llibertat el Juan Pastor detingut en defensa del dret social a l’habitatge. Així doncs un cop expressat el nostre suport pel Juan comença el ple municipal. En primer lloc, vam dur a terme la votació per aprovar de manera inicial el Pressupost del 2020, amb l’abstenció d’En Comú Podem i la nostra per una banda, i el vot en contra de Ciutadans per una altra. Evidentment els pressupostos inicials queden aprovats per la majoria absoluta del PSC sense necessitat de cap recolzament per part dels altres grups. La nostra abstenció es deu a que volem presentar propostes per tal de millorar-lo, amb la confiança que puguin ser incorporades. Aquest no és el nostre pressupost perquè nosaltres, com la resta de partits, presentaríem el nostre propi model de gestió.  D’entrada trobem a faltar inversió en el creixement de l’activitat econòmica per tal de disminuir la dependència de les transferències de l’estat i de la generalitat. En relació a l’economia, és notori el fet de la reducció del pressupost de la despesa per a l’Oficina tècnica de la Moneda local. No obstant, ens continua semblant exagerada la quantitat de diners que es destinen a la mateixa, tenint en compte el poc impacte que està tenint en la ciutadania.  A més creiem que s’hauria d’invertir més en el foment de la pràctica esportiva i saludable en tots els barris i en l’àmbit públic.