Santa Coloma de Gramenet

Totes les notícies


La prioritat: ampliar el parc públic d'habitatges

Article d'opinio - Ajuntament informa febrer 2020 Que l'Ajuntament no disposa d'un parc públic d'habitatge per a lloguer social que cobreixi les necessitats de la ciutadania no és cap secret i, què ha fet el govern del PSC des del 2015? No només no han fet res sinó que han deixat escapar una oportunitat, una eina que la Generalitat va posar a disposició dels ajuntaments per tal que aquests poguessin comprar pisos en mans dels bancs abans que aquests els venguessin a fons voltors. Aquesta mesura hauria permès ampliar substancialment els pisos públics. Durant aquests anys no es van donar d'alta al sistema de la Generalitat ni tampoc s'ha interessat per aquesta mesura. Però tampoc està aplicant el programa, també de la Generalitat, del 40/60 en què permet llogar un habitatge al mercat privat de lloguer per reallotjar persones quan l'Ajuntament no disposa de cap alternativa de reallotjament. En aquest cas, la Generalitat assumeix el 60% del cost de lloguer i l'Ajuntament el 40% restant. Davant d'aquesta situació i per evitar la inacció per part del govern de la ciutat, Esquerra Republicana vam presentar una moció que persegueix ampliar el parc públic de forma urgent aprofitant totes les eines que tenen a disposició. Una moció aprovada per a tots els partits i que té com a objectiu millorar l'aprofitament d'oportunitats per ampliar el parc sense necessitat de construir i hipotecar el sòl públic, alhora d'utilitzar totes les eines que altres administracions com la Generalitat posen a l'abast dels municipis per donar resposta a les necessitats de les Taules d'emergències. Gemma Espanyol Regidora Esquerra Republicana

Moció GM ERC pel retorn social del rescat bancari i per garantir accés habitatge social

Part de les principals conseqüències de la crisi tenen a veure amb l’habitatge. L’accés a l’habitatge ha esdevingut un factor clau de desigualtat. La diferència existent entre l’evolució de les rendes i el cost d’accés a l’habitatge impacta sobre les persones i famílies amb menor capacitat econòmica. Per aquest motiu, i davant el lent procés de maduració de les polítiques públiques que tendeixen a incrementar el parc d’habitatge subjecte a algun tipus de protecció pública especialment a Santa Coloma, cal que trobem mecanismes que permetin garantir l’accés a l’habitatge per a part de la ciutadania, especialment d’habitatge amb caràcter social mitjançant l’ús de tots aquells actius immobiliaris procedent del rescat bancari. La crisi financera va portar una elevada inversió per part del Govern espanyol per a reestructurar la banca i assegurar la liquiditat de les entitats bancàries i el sistema financer de l’Estat en el seu conjunt. A la banca van arribar més de 64.000 milions d’euros, provinents en gran part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) amb el que es van sanejar els balanços de les entitats bancàries, concentrant els seus actius més tòxics en la SAREB. Un rescat que en realitat es va convertir en un xec en blanc que eximia les responsabilitats als culpables de la crisi, mentre que no feia res per a reparar les conseqüències d’aquesta gestió que patien i pateixen milers de persones. No es va produir un rescat de la ciutadania que va patir les conseqüències de les decisions preses per els responsables de les entitats bancàries abans i durant la crisi. Tampoc es va actuar per assegurar que els responsables de les entitats bancàries que havien rebut  fons públics paguessin per la seva gestió anterior a la crisi. El Síndic de Greuges de Catalunya, va emetre, el febrer del 2018, el seu informe “El dret a l’Habitatge: Qüestions Urgents” on recollia propostes d’actuacions per poder donar millor resposta a les necessitats actuals d’habitatge i poder garantir el dret a accedir a un habitatge digne.

Moció GM ERC per la nul·litat de la Sentència i la llibertat immediata de l'Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat sentència, en data 19 de desembre de 2019, que reconeix la immunitat d’Oriol Junqueras. La justícia ha arribat des d’Europa, determinant que la immunitat d’un eurodiputat és vigent des que es proclamen de forma definitiva els resultats de les eleccions, desvinculant-ho del procediment intern dels estats membres. Això significa, per tant, que des del passat mes de maig, quan es van celebrar les darreres eleccions europees, Oriol Junqueras, i la resta de polítics catalans escollits com a eurodiputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, han vist vulnerats els seus drets. Exigim que de forma immediata el Tribunal Suprem (TS) apliqui la sentència europea i deixi en llibertat Oriol Junqueras, anul·lant la sentència condemnatòria amb relació al judici de l’1 d’octubre. Amb el reconeixement de la immunitat d’Oriol Junqueras i de la seva condició d’eurodiputat, tot el procediment posterior a la immunitat és nul. D’aquí l’exigència de nul·litat immediata de la sentència i l’exigència de la seva posada en llibertat. Malgrat que a hores d’ara encara resten per resoldre’s els diferents recursos presentats pels seus defensors per tal que s’anul·lin les decisions preses pel TS i el PE considerem important preservar els drets que l’ordenament jurídic europeu atorga als representants escollits per la ciutadania. Per tots els motius exposats anteriorment, es proposa al ple l’adopció dels següents acords: PRIMER. Demanar al Tribunal Suprem que apliqui la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i aixequi la inhabilitació d’Oriol Junqueras. SEGON. Demanar al Tribunal General de la UE que obligui al Parlament Europeu a suspendre la decisió presa per aquest i es retorni la condició d’eurodiputat a l’Oriol Junqueras. TERCER. Exigir la nul·litat de la sentència del judici de l’1 d’octubre i reclamar la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos polítics.

Crònica del Ple Municipal de Gener

El Ple d’aquest mes de Gener arriba en una setmana en què, com últimament ja estem acostumats, l’actualitat política a nivell de país està en plena efervescència. Això sí a nivell de ciutat deu n’hi do les coses que hi ha sobre la taula. D’una banda es va presentar la setmana passada el programa per a les jornades de memòria històrica de la nostra ciutat, d’altra banda l’aprovació a la junta de govern local de la setmana passada de la segona fase d’enderrocs del PERI Ciutat Vella II, mancances detectades a l’auditoria de diverses escoles bressol i el cementiri municipal, etc. En definitiva “la cuesta de enero” sembla que aquest any és prou costeruda. Això sí el ple semblava que havia de ser d’allò més lleugeret i sense gaire complicacions. Ara bé, ja ens hem adonat que els plens municipals de Santa Coloma sovint estan plens de sorpreses! El “gruix” administratiu del ple d’aquest mes ha sigut més aviat prim que no pas gruixut. Això sí, en quant ens hem posat amb les mocions això ja canvia. Anem a pams, fa uns dies la defensora de la ciutadania va presentar un informe sobre el padró i aprofitant que un punt de l’ordre del dia parlava de l'actualització del mateix varem aprofitar per fer d’amplificador de les mancances que remarca respecte al dret de padró detectats a la ciutat i varem demanar a l’equip de govern que puguin revisar els protocols, puguin seguir les recomanacions realitzades per la defensora de la ciutadania i no pensin en el padró com un número que s’actualitza sinó com a persones que troben una sortida a una situació vulnerable. Després es va presentar l’informe d’auditoria respecte a diverses escoles bressol i el cementiri municipal on es van detectar greus deficiències i per tant esperem que el govern del PSC i els serveis responsables de l’Ajuntament facin servir tots els mecanismes al seu abast per solucionar o prendre les accions necessàries per denunciar i corregir les greus mancances detectades.

Prec GM ERC Instal·lació Stolpersteine (Ple Ordinari Gener 2020)

El foment de la memòria històrica és important com a eina de dignificació i record per a les persones que han sigut víctimes de guerres o persecucions diverses per raons ètniques, ideològiques,  religioses o de qualsevol tipus. Més enllà del record necessari, crear espais de memòria és imprescindible per fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte entre les generacions més joves. El 27 de gener, avui, es celebra el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, dia instaurat per Nacions Unides per posar de manifest la memòria de qui va ser víctima de la barbàrie Nazi. A Santa Coloma de Gramenet, gràcies als estudis publicats, coneixem que fins a 13 persones van ser assassinades en camps d’extermini nazi. Moltes de les persones deportades en el conjunt de Catalunya eren dones, de les que malauradament no ha quedat cap registre, no se’n sap el nom ni la procedència. Per aquest motiu, proposem instal·lar plaques o llambordes de memòria, també anomenats Stolpersteine, una idea importada d’Alemanya que va començar a desenvolupar l’artista Gunter Demnig l’any 1992. Els “Stolpersteine” estan fets de formigó de 10 cm per 10 cm i estan coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona que va ser víctima del nazisme. Des de l'inici  del projecte, s’han instal·lat més de 60.000 llambordins en més de 1.800 municipis europeus, a fins a 21 països d'Europa. Demanem: - Que l’Ajuntament, en col·laboració amb les entitats de la memòria històrica i les persones que han investigat, actualitzi, elabori i publiqui un cens definitiu de les persones de Santa Coloma de Gramenet deportades als camps nazis.   - Que l’Ajuntament instal·li els llambordins “Stolpersteine” en record de les persones registrades de Santa Coloma de Gramenet deportades als camps de concentració nazis i afegeixi una llamborda més per a les dones de les que no tenim registre.

Finestra d'oportunitat, amb reixa

S'obre davant de tots nosaltres una escletxa, un espai per barrar el pas a la dreta extrema i l'extrema dreta, un govern progressista, un govern de coalició suposa una oportunitat per solucionar el conflicte polític català. Amb l'abstenció dels partits que veuen en l'autodeterminació la solució del conflicte es forçarà al Gobierno del reino de Espanya a seure a una taula on es pugui parlar de tot, també d'un referèndum, és clar que no ens refiem d'aquest Gobierno però vetllarem perquè no ens aixequin la camisa, pactant una consulta amb la solució del conflicte, i si ho fan?, quedaran en evidència davant la ciutadania de Catalunya. Molts colomencs que dipositen l'esperança de progrés en els partits del nou "gobierno" veuran com novament són menystinguts per l'estat, igual que va passar amb l'estatut. I no oblidem que per combatre l'augment de l'extrema dreta cal gestionar el dia a dia solucionant els problemes de la gent, els sous, l'habitatge, el treball, per això cal ser valent i fer les reformes necessàries, sinó les dretes "camparan a sus anchas". Però aquesta finestra encara té reixes, presos i preses polítiques, exiliats i exiliades i milers de represaliats, cal treballar també per una llei d'amnistia que pugui tornar el conflicte totalment a la política. L'Oriol Junqueras és l'últim exemple d'atropellament de l'aparell de l'estat que no respecta els seus drets polítics i els dels seus votants, fins i tot el tribunal de justícia europeu reconeix el seu dret a la immunitat com a eurodiputat. Podrà el Gobierno de PSOE i Unidas podemos treure la reixa i fer que l’independentisme català deixi d’estar perseguit?  Gemma Espanyol

Comunicat ERC Gramenet

A l’atenció de la secció de Política Comunicat als Mitjans de Comunicació L'equip de govern socialista no garanteix als regidors d'Esquerra Republicana el nomenament en els òrgans municipals que els corresponen pel mandat. El dia 9 de gener el Grup Municipal d’Esquerra Republicana presenta una queixa formal a l’Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet perquè s’ha vist vulnerat el seu dret a participació com a consellers al Consell Escolar Municipal. Els regidors del GM d’Esquerra Republicana consideren que el fet que no se’ls hagi convocat al Consell Escolar de dilluns 13 de gener constitueix una vulneració dels seus drets polítics així com la de tota la ciutadania, a la que representen. Després de la presa de possessió com a regidors de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet els regidors del grup municipal vam revisar la normativa dels diferents òrgans i vam demanar accedir a tots els consells i comissions a les que tinguéssim dret a assistir. La resposta de la coordinació del Consell Escolar municipal va ser que se’ns convocaria a la propera sessió d’aquests però amb sorpresa hem comprovat a dia d’avui que no ha estat així. Degut a aquest fet, el Grup municipal ha presentat una queixa en format de carta per a traslladar el malestar a l’equip de govern. Hem aprofitat també per a demanar la revisió de tots els procediments de nomenaments dels diferents consells d’aquest Ajuntament, consell de dones, de serveis socials, etc. Cordialment Sam Núñez Amela Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana Santa Coloma de Gramenet, 10 de gener de 2020  

Oriol Junqueras

JUNQUERAS, NUL·LITAT DE LA SENTÈNCIA I LLIBERTAT

L'Oriol Junqueras està pres des del 2 de novembre de 2017, primer com a pres preventiu, és a dir, en espera de judici, i des del 14 d'octubre amb sentència ferma del tribunal suprem espanyol condemnat a 13 anys de presó. El crim, organitzar un referèndum. Durant aquest temps en Junqueras es va poder presentar com a cap de llista a les eleccions al congrés de diputats i també al parlament europeu. L'Oriol, com a cap de llista, va sortir escollit en les dues eleccions. El tribunal suprem es va encarregar de dinamitar les legítimes aspiracions amb dues inhabilitacions passant per sobre del seu dret a la llibertat personal i de representació política. Els tribunals espanyols tenen l'última decisió en el que respecta a les eleccions al congrés de diputats però sobre les del parlament europeu l'òrgan superior és el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). I aquest tribunal, de resultes d'una pregunta feta pel mateix tribunal suprem, aquest passat 19 de desembre, ha dictat una sentència on ordena la posada en llibertat de l'Oriol Junqueras per haver estat escollit diputat al parlament europeu i disposar, des del primer moment de la proclamació, d'immunitat. Per tant la sentencia al "judici de la vergonya" no s'hauria d'haver produït sense l'autorització del parlament europeu, via suplicatori. Aquesta només és la primera de tantes, d'un llarg llistat de vergonyants actuacions dels tribunals espanyols que la qual aniran formant-ne part. Però a hores d'ara, i una setmana més tard, l'Oriol encara és a presó. La justícia espanyola i per ende l'estat espanyol, transiten des de fa massa temps per un carreró cada cop més estret. Amb la decisió de judicialitzar un projecte polític legítim, com és l'independentisme, i refermat elecció rere elecció per àmplies majories de la ciutadania no ha fet més que reduir la llum. A partir d'ara, les resolucions de la justícia europea aniran obrint escletxes per reconduir aquest camí i retornar-lo al terreny de la política.

Moció per un Baltasar de Veritat

MOCIÓ EN SUPORT DE LA CAMPANYA "UN BALTASAR DE VERITAT" Un grup de persones impulsores de Casa nostra, casa vostra han desenvolupant iniciatives de comunicació i de conscienciació social en l'àmbit de la migració i el refugi, contra el racisme i a favor d'una societat inclusiva. "Un Baltasar de veritat" és una iniciativa del col·lectiu Casa Nostra Casa Vostra que es va iniciar l'any 2018 amb la finalitat d’erradicar els estereotips racistes en una de les nostres tradicions culturals més concorregudes, la cavalcada de reis. El 5 de gener de 2019, més de 200 municipis del país es van adherir a la campanya, buscant entre el seu veïnat persones negres per fer aquest paper. El hashtag #BaltasarDeVeritat volava per les xarxes socials, posant fi a l'antic costum racista del blackface, pintar el rei negre, que té uns orígens colonials. Enguany es realitzarà un mapa actualitzat del registre de tots els municipis que s'hagin compromès a eliminar les pràctiques racistes de la cavalcada i que tinguin un #BaltasarDeVeritat. El mapa es publicarà al web casanostracasavostra.cat i a les xarxes de l'entitat. La cavalcada de Santa Coloma de Gramenet és un exemple de la nostra societat diversa i inclusiva i fa nombroses edicions que el rei Baltasar és autèntic, sent així un municipi compromès en eliminar les pràctiques racistes i en fomentar la cohesió social i el bon veïnat entre tots els ciutadans de Santa Coloma de Gramenet d'orígens i cultures diverses. Per això proposem al ple municipal els següents acords: PRIMER.- Continuar treballant perquè tota la comitiva del rei negre, i no només el rei o els patges, puguin ser persones negres. Evitant d’aquesta forma pintar de negre als membres de la comitiva del rei Baltasar. SEGON.- Donar suport mitjançant les xarxes socials d'aquest Ajuntament a la campanya #BaltasarDeVeritat, per tal de donar ressò de l'adhesió del nostre municipi a la citada campanya i contribuir a la lluita contra el racisme i la xenofòbia.