Santa Coloma de Gramenet

Totes les notícies

Salvador Clavera, Santa Coloma, Gramenet, erc

Ciutat Habitable

Hem entrat de ple a l'estiu, deixem enrere el soroll de la campanya electoral i abandonem el cos i la ment a la relaxació. És ara el moment de gaudir dels espais a l'aire lliure de que disposem a la ciutat. De les nostres places,dels nostres parcs i de la resta d’espais de lleure de la ciutat. També però, entrem de ple en la canícula, un període de l'estiu on les onades de calor se succeeixen una darrera de l'altra. Un període on des de les administracions es posen en marxa plans d’actuació, dirigits a la nostra gent gran i als nostres infants, per tal de prevenir i minimitzar les possibles complicacions de salut derivades de les temperatures extremes del nostre clima mediterrani. Ells són els més sensibles. No falten les recomanacions per evitar sortir al carrer en les hores centrals del dia, fer servir barrets i gorres, vestir roba lleugera, Mantenir les habitacions fresques obrint les finestres durant la nit. Hidratar-se sovint, fer servir una bona protecció solar i buscar zones amb ombres. Des de Esquerra Republicana de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet sempre hem apostat per la qualitat dels nostres espais públics. Uns espais de trobada i de lleure, on els nostres grans puguin seure a la fresca i on els nostres infants també puguin jugar distesament.   Santa Coloma disposa d'uns espais cívics de qualitat però també d'altres, d’importantíssims, amb greus mancances. Un d'ells és el Parc Europa, un espai que per la seva grandària i la seva ubicació hauria de convertir-se en una gran àgora de la ciutat. Actualment és un espai de poc us per part dels veïns. Com pot ser que en quasi tota la extensió no existeixi un espai fresc amb bones ombres que convidi a seure i gaudir del lloc? Com pot ser que a les àrees de joc infantils no existeixi ni una sola ombra? Un altre espai on podem trobar mancances és al parc fluvial del riu Besòs, un espai de lleure i d'activitat esportiva a tots els nivells, allà ens podem trobar, des de grups de gent gran fins a joves ciclistes i corredors.

Volem Carril Bici a Santa Coloma de Gramenet

Mobilitat Sostenible i Segura

Entre els dies 16 i 22 de setembre va tenir lloc als municipis del Barcelonès Nord la “Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016”. Jornada que formava part de les mesures destinades a la sensibilització ciutadana incloses dintre del “Pla d'acció per a la millora de la qualitat de l'aire de Santa Coloma de Gramenet (2008­-2014-­2020)”. Entre altres activitats, destacava la bicicletada popular, que va tenir lloc diumenge 18 de setembre amb un recorregut pe'ls municipis del Barcelonès Nord. Aquesta, va comptar amb la presència de l'Alcaldessa Núria Parlón. Curiosament, el recorregut per Santa Coloma, no va discorre per cap carril destinat a l'ús de la bicicleta. Uns dies abans “el Mirall” informava sobre el disseny del tram final de la Rambla, on hi destacava un carril bici central. Reconec que, com a usuari diari de la bicicleta, vaig tenir una grata sorpresa. El transport, a l'area metropolitana, representa la primera causa de contaminació. Aquests nivells de contaminació ambiental estan directament relacionats amb problemes de salut importants. Són la causa d'un 30% dels ictus, 20% dels infarts, 1/4 part dels cancers de pulmó, problemes respiratoris en els nostres infants i fins i tot de problemes en la conducta. Està plenament demostrat que la reducció d'aquests nivells es traduïria en una disminució similar de la totalitat dels problemes de salut esmentats i amb un augment en l'esperança de vida. Davant d'aquestes dades, la bicicleta constitueix una de les alternatives de transport més sostenibles i des del nostre punt de vista creiem, que l'hem d'incentivar perquè esdevingui una realitat. Santa Coloma necessita una xarxa de carril bici coherent, segura i suficient per a la mobilitat, interconectada amb els municipis del voltant i amb punts de connexió amb el transport públic. Hauria d'augmentar també, el número de places d'estacionament amb aparcaments segurs. Queda clar que, davant d'aquestes evidències, la intervenció per canviar aquesta dinàmica és prioritaria i no necessariament, amb grans despesses econòmiques.

Qualitat de l'aire

La Qualitat de l'Aire

Santa Coloma de Gramenet forma part de l'àrea metropolitana de Barcelona, una de les zones europees amb més densitat de trànsit de vehicles, amb un gran volum de desplaçaments, tant en vehicle privat com en transports públics. A la vegada, malgrat no disposar de grans nuclis industrials, en tenim de molt importants molt a la vora, sense oblidar que a la ciutat existeix un gran centre de fabricació de begudes derivades de la llet. Si sumem tots aquests factors, ens trobem que la ciutat té una deficient qualitat de l'aire. Aconseguir que la contaminació es redueixi ha de ser una prioritat per a totes les poblacions i ciutats afectades. Ens hi va la salut. Des d'Esquerra Republicana de Catalunya estem disposats a treballar per fer de la nostra ciutat un referent en el canvi necessari per aconseguir ciutats més saludables. Un mirall en què demostrar que un altre model de ciutat és possible, no volem més projectes de millora que mai s'executen. Estem compromesos a fer de Santa Coloma una ciutat per a les persones, una ciutat saludable. A Santa Coloma se superen els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) que estableix la unió europea, aquest contaminant és emes a l'aire per la combustió del dièsel i la gasolina dels vehicles. La quantitat de partícules en suspensió també és alarmant, ja que els registres diaris superen els valors límits establerts, estudis realitzats per La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat indiquen que el 50% d'aquestes emissions són provocades per la mobilitat i els mitjans de transport. L'objectiu ha de ser clar, reduir el trànsit de vehicles dintre del nucli urbà, fomentant mitjans de desplaçaments lliures de contaminants com la bicicleta i fer que les persones s'apoderin de carrers i places, incentivant la facilitat per moure's a peu per la ciutat amb grans àrees de prioritats invertides. Fomentar l'ús de transports col·lectius respectuosos a la ciutat i aconseguir un canvi d'hàbits en la població pot fer reduir el reguitzell de cotxes circulant pels nostres carrers, produirà un benefici immediat pels colomencs i colomenques.

Santako, Gabriel Rufian

Si vols independència, vota independència

Si vols la independència, vota un partit independentista. I si vols una posició independentista ferma amb en Joan Tardà fotent canya a Madrid, vota ERC. A més, ERC presenta com a cap de llista ­fent tàndem amb Tardà­ a un colomenc de naixement, en Gabriel Rufián, del barri del Fondo i alumne del Verge de les Neus. Tothom sap que ERC parla clar a Madrid i que no pactarà amb ningú que no reconegui la sobirania de Catalunya, bé per acceptar el resultat del 27­S i el procés de desconnexió; o bé per pactar un referèndum ‘a l’escocesa’ en el termini d’un any. Qui vulgui pactar amb ERC a Madrid ha d’assumir això o no hi haurà pacte. Des d’ERC valorem l’esforç que fan els companys de Podemos per tal que hi hagi referèndum. I si ells guanyessin, nosaltres el pactaríem amb ells. Però han de guanyar i poder governar, i per això han de guanyar a províncies com Valladolid, Palencia, Cáceres, Cuenca... I malauradament, això no passarà mai. No debades, els dos únics llocs on van guanyar va ser a Catalunya i el País Basc. Ni tan sols a Andalusia van guanyar! (ni guanyaran...) D’altra banda, curiosament, Podemos va renunciar al procés constituent que –en tot cas- necessitaria Espanya. De manera que el projecte de República Catalana, que ha defensat històricament ERC, és el veritable canvi real i de regeneració democràtica. Finalment, i més enllà que ERC és, com tothom sap, el garant del procés a Madrid, mentre formem part de l’Estat espanyol, reclamarem el deute que l’Estat té amb nosaltres, i en particular amb Santa Coloma. De fet va ser gràcies a una iniciativa d’ERC en que es reclamava el reconeixement del deute històric de finançament que tenia la ciutat, que Santa Coloma va rebre el més gran finançament de tota la seva història. O dit en altres paraules, la modernització colomenca de la darrera dècada ha estat gràcies al finançament aprovat a Madrid gràcies a ERC. Així mateix, ERC també ha presentat una moció per tal de paralitzar qualsevol projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) i, via Pressupostos Generals de l’Estat, el cobriment de la B­20 al seu pas per Santa Coloma, que els socialistes quan governaven amb ZP van pressupostar, però mai van executar.

celesti, boada

Reconeguem la figura de l'alcalde assassinat pel feixisme

El 18 d'octubre es compleixen 77 anys de l'assassinat a mans del feixisme de l'alcalde de Gramenet de Besòs, en Celestí Boada Creiem que el record sobre la figura de l'alcalde i sobre els fet que es van produir,han tingut el ressó que merexeria un acte d'aquestes característiques. Per tot això volem demanar als representants locals, el ple reconeixement de la figura de Celestí Boada, alcalde de Gramenet de Besòs afussellat per les tropes franquistes. Demanem al nostre ajuntament incloure la data del 18 d'octubre en el calendari de fets remarcables de la ciutat i aquest, aprofiti aquesta data, per organitzar activitats al voltant de la memòria històrica de la ciutat i en concret sobre la figura de l'alcalde i de tants altres colomencs que van patir la repressió. Entenem que, el conjunt de la representació política a la ciutat per part de  les forces democràtiques, recolzaran aquesta iniciativa. Dimarts 18 d'octubre al vespre 20:15h a la Plaça de la Vila, retrem homenatge a l'alcalde Celestí Boada i demanarem el reconeixement que cal a a la seva figura.

Festa major 2016

Reflexions sobre la festa major

Finalitzada la Festa Major i amb temps per compartir amb diferents ciutadans les experiències viscudes durant aquells dies, sens presenten algunes reflexions i alhora interrogants. Parlem dels concerts a la Plaça de la Vila. Quina és la capacitat d'aforament de la nostra Plaça 1000, 2000, 3000...? És aquest espai el millor lloc per fer les actuacions més multitudinàries? Quantes persones poden convocar certs grups en una actuació gratuïta en una ciutat de més de 100.000 habitants? I'Ajuntament és conscient d'aquesta possiblitat de convocatòria? Hi caben amb total seguretat aquesta gentada? Existeixen plans d'evacuació i de seguretat en casos d'emergència? Els carrers estan correctament senyalitzats? Participant d'aquests con-certs, un té la sensació  que la seguretat a la Plaça no estava, com a mínim plenament garantida. La Plaça no disposava de senyalitacions amb carrers d'entrada i sortida, ni dels serveis d'emergències, com sol passar en events d'aquesta magnitud. La presència de seguretat era més aviat testimonial, i tampoc era gaire evident les senyalitzacions de com i per on evacuar la plaça de forma segura. Creiem que per concerts amb aquests nivells d'afluència la Plaça no reuneix les mínimes condicions de seguretat. O si més no, la impressió de molts ciutadans és aquesta. Potser l'Ajuntament ens ho podria aclarir. Evidenment creiem que la Plaça ha de ser el centre neuràlgic de la Festa Major, aplaudim les iniciatives recuperades com el concert del diumenge o fins i tot la celebració del cap d'any. Però sens dubte creiem que cal repensar l'espai i quins són els usos que es poden donar en aquest espai. Però com en molts altres casos no tot decau en la quantitat sinó també, i d'una manera. més important, en la qualitat. I això ens porta a parlar de la neteja dels espais. Quants banys portàtils hi havia a disposició de la gentada que omplia tota la Plaça? Quants cops es va netejar la Plaça i els carrers del voltant una vegada finalitzatdes les actuacions? Era molt fàcil, fent només un petita ullada, veure gent utilitzar qualsevol racó per buidar les seves bufetes, carrers, porteries, cantonades, parquings.

Ana Balsera

República té nom de dona

“A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”. Maria Mercè Marçal El 8 de març, dia de la dona treballadora, mirem al passat i veiem que al llarg de la història (política, social, filosòfica, científica, religiosa) la dona ha estat sotmesa, menystinguda, ignorada i que la lluita per la igualtat ha estat llarga, dura, reprimida. Però mirem el present i avergonyim-nos!: La bretxa salarial entre homes i dones a l’Estat espanyol ronda el 20%, que significa que una dona ha de treballar dos mesos més que l’home per cobrar igual salari o cotitzar 11 anys més per cobrar la mateixa pensió. La igualtat que predica la llei és paper moll quan el veritable poder continua en mans dels homes i el seu masclisme. La igualtat és paper moll quan hi ha lleis masclistes que encara pretenen negar els nostres drets, com el de decidir lliurement sobre el  nostre propi cos (si els homes s’embarassessin, l’avortament seria legal). El dret a sufragi femení a Espanya no va arribar fins a la Segona República. Ara, necessitem una nova República per garantir-nos la plena igualtat. I la tenim a tocar. Tenim la gran oportunitat de construir la República d’igualtat, llibertat i fraternitat. Participem activament en el procés reivindicant que només pot ser República si es reconeixen els nostres drets. Siguem conscients de la nostra responsabilitat històrica i de la necessitat que l’assumim. Per nosaltres, per les nostres filles, per les nostres mares, per les dones oprimides, humiliades, silenciades durant segles... I també per un món millor. Perquè un món d’igualtat, on la mirada femenina s’imposi serà necessàriament un món millor. Dones colomenques, ciutadanes de Catalunya, ara és l’hora d’estar alerta... i de ser tres voltes rebel. Ana Balsera Marín Secretaria de la Dona de la Secció local ERC Secretaria de la Dona Secretaria de la Dona Secretaria de la Dona   Secretaria de la Dona Ana Balsera Marín Ana Balsera Marín

Residència Ramon Berenguer

SOS GENT GRAN - PASSAT, PRESENT i FUTUR

SOS GENT GRAN ha posat les carències de la ciutat en el debat ciutadà, felicitem-nos, veïns que surten al carrer per reivindicar drets i sacsejar consciències. Ells són part imprescindible de la vida política de la ciutat. Necessitem augmentar les places residencials i un centre de dia públics per cobrir la demanda de la ciutat. Aquesta necessitat ve de lluny i evidencia la inoperància dels partits polítics municipals que han tingut responsabilitats de govern, ja que no han estat a l'altura en la defensa de les persones grans. Fem memòria d'aquesta situació. Les primeres converses daten del 2004 on l'alcalde Bartomeu Muñoz (PSC) va demanar a la Generalitat una residència on el cost de la construcció l'assumia l'ajuntament. El 2006, diferents grups municipals van presentar i aprovar diverses mocions per demanar aquests equipaments, però mai es van cedir els terrenys. L'alcalde socialista va posar per sobre dels seus interessos econòmics als veïns, ja que en aquella època es van construir 12 residències i centres de dia a l'Àrea Metropolitana. Van desaparèixer 3M€ i ningú en vol parlar, "eren altres temps" el responsable el Sr. Bartomeu, s'enfronta a greus acusacions per corrupció. Membres d'aquell equip de govern municipal continuen tenint responsabilitats polítiques a l'Ajuntament, Diputació, Parlament de Catalunya i "Congreso de los Diputados". L'Ajuntament va tancar el centre de dia per manca de finançament el 2013, però al mateix temps no hem d'oblidar la responsabilitat de l'Estat Espanyol. Els catalans patim les seves retallades de 336M€ en Serveis socials, equivalents a 18.150 places residencials, així com una Llei de dependència infrafinançada de la qual no compleixen els compromisos inicials d'una aportació del 50% l'estat espanyol i d'un 50% la Generalitat. Actualment de cada 10 euros, 1,46 els paga l'Estat, 1,50 € l'usuari i la resta la Generalitat. Recordem els 16.000 M€ que se'n van i no tornen i que en 10 anys equival a uns 213.

2.929 Gràcies

El 26J de 21016 s'han celebrat les eleccions Generals a les corts espanyoles, Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat com a cap de llista un Colomenc de naixement, en Gabriel Rufián. En Gabriel i 8 companys més, s'han guanyat un lloc al congrés espanyol per tal de defensar als catalans i el seu procés d'independència. Santa Coloma de Gramenet és coneguda per ser una gran plaça socialista i la feina per eixamplar el republicanisme català i el seu projecte de futur que representa la República Catalana, com un espai de drets, de llibertats i de justícia social entre tots els seus ciutadans, és dura i amb petits resultats. Però poc a poc, pam a pam, sense deixar de picar pedra, anem aconseguint petites fites amb les que empenyer aquest gran projecte de país. El 26J hem fet un pas en aquesta direcció, la nostra formació política ha crescut a la ciutat, tant en vots com en percentatges. A les eleccions de 2011, Esquerra Republicana va treure uns discrets resultats amb Alfred Bosch com a nº1 al Congrés, 1.087 vots, fent un 2,15% dels vots totals de la ciutat. A les eleccions del 20 de Desembre de 2015, ja amb en Gabriel Rufián com a Candidat, compartint lideratge amb en Joan Tardà, els resultats van oferir una important millora amb 2.809 vots i un 5,05% del total escrutat. El 26J de 2016 Esquerra Republicana encara ha millorat el seu paper a nivell municipal amb els millors resultats de la seva història en unes eleccions generals, 2.929 vots i un percentatge també a l'alça, 5,79%, fet que de tractar­se d’unes eleccions municipals asseguraria un regidor a l'ajuntament de Santa Coloma. El camí que encetem és llarg, queden 3 anys de treball fins a les properes eleccions municipals, 3 anys que en el context polític actual, segur, seran molt intensos, plens de reptes nacionals i també locals, però des de la secció local d'Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramenet us diem que seguirem treballant i lluitant i us encoratjem a fer­nos costat i a treballar plegats per tal d'aconseguir tos aquests reptes.