Santa Coloma de Gramenet

Crònica del Ple Municipal de Febrer 2021

Els plens municipals no són tan diferents a les campanyes i les jornades electorals. La darrera campanya, on ha abundat l’ingeni i l’ús de recursos digitals, no ha quedat al marge d’aquestes similituds. Al final, la legislatura telemàtica ha fet que tothom es sorprengui de l’ingeni d’alguns regidors i del fet que el treball polític a l’ajuntament, tot i l’esforç digital, no arribi correctament a la ciutadania. Altres similituds ens pertoquen directament. Hi ha qui no ha abanderat cap projecte propi i durant la campanya es va dedicar a retreure’ns la nostra feina, a assenyalar-la i a dir que no és correcta o no ens toca fer-la. Igual passa al ple de la nostra ciutat. Podria semblar que la nostra feina molesta i que si fem el que ningú espera, no estem fent la nostra feina. Nosaltres, però, no oblidem mai que al consistori també s’hi veu reflectida la feina que fem al carrer, amb els peus a terra i al costat de la gent. Als punts de secretaria, vam posicionar bé quines són les nostres prioritats per la ciutat. Vam expressar la necessitat de finalitzar la convocatòria d’auxiliars administratives i de serveis socials. No podem fer els ulls grossos quan ja portem un any en el procés per crear la borsa, i la pandèmia no ens serveix com a excusa. També vam votar a favor d’aprovar l’acord de la mesa de negociació sobre l’aplicació dels fons addicionals i de la modificació de l’ordenança municipal de circulació, qüestió molt important per adaptar la ciutat a la nova realitat del segle XXI. Així mateix vam votar a favor d’augmentar la despesa de neteja i vam posar en valor aquesta tasca i la importància que té per ajudar a controlar la transmissió del virus. Però ens vam abstenir a la proposta de bonificar amb un 95% de l’IBI i l’IAE a les tres empreses de la ciutat que es proposaven, perquè creiem que tot i que la pandèmia ha tornat vulnerable a tothom, la distribució de la riquesa ha de ser justa. A les mocions, vam compartir espai amb altres forces del ple i vam escoltar les intervencions de diferents entitats.

Moció de suport a l'amnistia

L'històric conflicte polític entre Catalunya i l'Estat Espanyol s'aguditzà després de la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar la proposta de nou pacte estatutari, l’any 2010, enèsim intent de trobar un encaix a les aspiracions d'autogovern catalanes per part dels actors polítics, socials, econòmics i culturals de Catalunya.  Davant aquesta situació de conflicte entre les institucions de l'Estat i de la Generalitat, la societat catalana, a través de llurs legítims representants, optà per reivindicar l'exercici ple dels drets i llibertats fonamentals amb l'objectiu de decidir, de nou democràticament, el seu futur polític. Obstruïda la via del referèndum pactat o de la consulta no referendària i ateses les limitacions de l'expressió política del 9-N, de les eleccions de 27 de setembre de 2015 en resultà una majoria favorable a iniciar un procés democràtic que culminés amb la independència de Catalunya, en el cas que així ho decidís la ciutadania amb el seu vot.  La resposta de les institucions de l'Estat fou la insistència en un procés de judicialització que, de forma creixent des de 2013, ha comportat penes de presó, exili, multes i inhabilitacions. Lluny d’acabar-se, aquesta repressió s’incrementa, ja que són moltes encara les persones pendents d’alguna resolució judicial. A desembre del 2020 hi ha més de 2.800 persones que han estat o segueixen encausades per la participació a actes relacionats amb la consulta del 9 de novembre, el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i les diverses mobilitzacions i protestes ciutadanes a favor del dret a l'autodeterminació i en contra de la repressió del poble català. També s’han obert més de 600 contenciosos administratius contra els ajuntaments catalans i electes locals per temes relacionats amb la independència de Catalunya. Es tracta de procediments vinculats d'alguna manera a la presa de decisions per permetre l'exercici del dret a l'autodeterminació o a l'expressió de les idees que s'hi troben vinculades.

Moció per recuperar els Carrers per als Vianants

L’espai públic dins de les ciutats és un bé escàs que gairebé ha quedat reduït a l’ús del vehicle privat que actualment ocupa un 75% de l’espai. La recuperació de l’espai enfront del vehicle és cabdal per tal d’assegurar la seguretat i comoditat del vianant, així com per tal de garantir la sostenibilitat ambiental de la ciutat. No hauríem de passar per alt que amb la recuperació de l’espai públic, el que es pretén és assolir un protagonisme més gran de les persones que habiten l’àmbit urbà. Afavorint uns usos més encaminats a la relació veïnal i de les persones, més que no pas a la mobilitat del vehicle privat. Els vianants són una part essencial del sistema de mobilitat. Els desplaçaments a peu són, entre d’altres, saludables i contribueixen a la sostenibilitat ambiental i a la interacció social. Unes instal·lacions per als vianants ben dissenyades i mantingudes fomenten un nombre més elevat de desplaçaments a peu. Els vianants volen instal·lacions segures, atractives, còmodes i fàcils d'utilitzar. Segons el codi de circulació, els carrers de convivència són aquelles zones de circulació especialment condicionades que són destinades en primer lloc als vianants i en les quals s’apliquen les normes especials de circulació següents: la velocitat màxima dels vehicles està fixada en 20 quilòmetres per hora i els conductors han de concedir prioritat als vianants. Els vehicles només poden estacionar-se als llocs designats per senyals o per marques. Els vianants poden utilitzar tota la zona de circulació i els jocs i els esports hi estan autoritzats. El disseny d’un carrer de convivència ha de mostrar clarament que, al carrer, els vehicles en moviment ocupen un lloc secundari respecte als vianants, ciclistes i altres vehicles sostenibles de mobilitat personal. Per això es recomana:   Limitar la velocitat màxima a 20km/h. Utilitzar elements de geometria vertical i horitzontal per a moderar la velocitat dels vehicles.

Comunicat ERC Gramenet en referència a l'atropellament greu a una vianant al carrer Major

Arrel d’aquests fets greus ocorreguts aquest migdia al carrer major de Santa Coloma on una vianant ha estat atropellada pel camió d'escombraries, volem traslladar el nostre desig d’una pronta recuperació a la víctima i oferir-li el nostre escalf a ella i a les persones del seu entorn. Atès que el tram on s’ha produït l’accident ha estat objecte de diverses demandes i queixes per part dels veïns des del 2015 respecte el trànsit rodat i que no s’ha pres cap mesura prèvia, manifestem la necessitat urgent de permetre exclusivament el trànsit dels vehicles dels veïns i veïnes al tram del carrer Rafael de Casanovas des de Mossèn Jaume Gordi i al carrer Major. A més, caldria un canvi del sistema de recollida de residus adaptant-se als carrers d’aquest entorn. No hem d’oblidar que cal definir el model d’espais de veïnat de la ciutat. Model que hem proposat i reivindicat i en què hem insistit en diferents ocasions i que planteja, entre d’altres, les següents mesures per tal de recuperar l’espai públic per a la ciutadania: - Augmentar el control en el compliment de les mesures de limitació de velocitat de vehicles en les zones de vianants - Tolerància zero amb els vehicles de motor en el compliment de la nova ordenança de circulació - Implementar barris de vianants amb prioritat a les persones: disminuint la presència del vehicle a la calçada, disminuint l'aparcament en superfície i eliminant les pilones per a facilitar la mobilitat a les persones amb especial interès per a aquells ciutadans amb mobilitat reduïda. - Implementar de forma efectiva plataformes de repartiment de paqueteria sostenible a la ciutat. Aquestes propostes les presentarem en el proper ple de febrer. Santa Coloma de Gramenet, 28 de gener de 2021.

Crònica del Ple Municipal de Gener 2021

Dilluns vam assistir al primer ple de l’any. Malauradament, mentre les dades de la COVID-19 es mantinguin com fins ara, haurem de fer els plens telemàtics, escoltant i veient la ciutadania que intervé a través d’una pantalla i sense poder mostrar el nostre suport de manera física a les seves reivindicacions i demandes.  En els primers punts del Ple, vam aprofitar que el CRJ Mas Fonollar es troba obert després de les obres, per reivindicar la necessitat de canviar el model de gestió del centre cap a un model que fomenti l’associacionisme i la participació del jovent, que no és possible si es gestiona mitjançant una empresa privada. També vam mostrar el nostre suport a l’aprovació del nou límit de velocitat de 30 km/h en les vies urbanes de tota la ciutat, però posant sobre la taula la necessitat d’acompanyar les mesures amb un control del seu compliment. Per últim, amb el padró no admetem cap excusa: les administracions tenen l’obligació d’empadronar a tothom. Cal fer cas a les recomanacions de la Defensora de la Ciutadania i resoldre els tràmits amb la màxima celeritat possible revisant i simplificant els procediments necessaris.  Arriba el torn de les mocions. Tots els grups vam presentar iniciatives en relació al preu de l’energia. L'accés a l’energia elèctrica hauria de ser un dret fonamental, per això vam demanar al PSC i ECP que incloguessin a la seva iniciativa la rebaixa de l’IVA de l’energia elèctrica, però els partits del govern suposadament progressista i d’esquerres van rebutjar la nostra proposta. En la moció que es va aprovar aquests dos partits es dediquen a tirar pilotes fora insten a les altres administracions a fer coses. Cal reiterar que el govern de l’estat el comparteixen aquests mateixos partits? I ara una bona notícia: s’aprova per unanimitat la nostra moció en suport del projecte “Hub internacional de coneixement per al desenvolupament sostenible i la pau" en l’àmbit de les Tres Xemeneies demanant la col·laboració de l’Ajuntament a l’hora de fer aquesta gran infraestructura.

Moció en suport al projecte funcional del "HUB internacional de coneixement per al desenvolupament sostenible i la pau", en l'àmbit de les tres xemeneies i al desenvolupament d'una acció estratègica Next Generation EU

Santa Coloma de Gramenet conjuntament amb les ciutats de Badalona i Sant Adrià del Besòs formen part d’una de les subcomarques amb més població de Catalunya, gairebé 400.000 habitants. El Barcelonès Nord és per tant un entramat urbà continu amb una gran interacció entre els veïns i veïnes dels 3 municipis. Actualment s’està tramitant el Pla director urbanístic del front litoral en l’àmbit de les Tres Xemeneies (PDU) , que afecta directament als municipis de Sant Adrià de Besòs i Badalona. La zona constructiva de Nau de Turbines i Tres Xemeneies s’ha identificat com una ubicació idònia per crear el projecte funcional del “HUB INTERNACIONAL DE CONEIXEMENT PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE I LA PAU”, projecte que ha de contribuir a la reactivació econòmica i la cohesió social, així com de la reindustrialització del Baix Besòs amb activitats relacionades amb la transició ecològica i la transformació digital. El projecte té com a objectiu, per un costat, el disseny i la potenciació d’un espai (ecosistema de coneixement) centrat en la promoció de la pau, els drets humans, el dret internacional, el diàleg intercultural i la col·laboració en la promoció del benestar socioeconòmic dels pobles, i de l’altre, potenciar-hi activitats científiques i tecnològiques en el camp de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic. Aquests objectius s’han dissenyat a través dels reptes i objectius de desenvolupament sostenible en base als principis de la Societat del Coneixement (formació, recerca, innovació-transferència-difusió). La Comissió Europea en el Pla Next Generation EU per a reconstruir l’economia europea després de l’impacte generat per la COVID-19 ha identificat com a prioritaris aquests àmbits de transició ecològica i transformació digital que es recullen en el projecte funcional en l'àmbit de les Tres Xemeneies fent d’unió entre els diferents pols de coneixement existents en el territori: Campus d’Enginyeries i de l’Energia (UPC) Diagonal Besòs a Sant Adrià del Besòs-Barcelona.

El seu Joc, la nostra misèria

Fa unes setmanes el Jovent Gramenet vam sentir la veu d’especialistes i afectats en el joc, que ens explicaven la realitat de les cases d’apostes i el paper que ha jugat Internet en el joc online. En primer lloc, Internet ofereix una àmplia oferta de joc online que fa unes dècades no existia. Això ha facilitat l’accés a innombrables joves al joc, gràcies a l’anonimat que presenta i a la manda de restriccions presents a la xarxa. Però la realitat és que Internet no és l’únic culpable de les conseqüències del joc: les cases d’apostes juguen un paper fonamental en aquesta addicció. A Catalunya, entre el 2010 i el 2019 les cases d’apostes van augmentar els seus beneficis un 10% i la mitjana dels jugadors patològics és de 19 anys, dels quals es creu que un 37% va començar a jugar abans de l’edat legal. Aquestes esgarrifoses dades demostren que el joc és una greu problemàtica entre el jovent. En addició, les cases d’apostes no només són poc fidels a la legalitat amb les restrccions d’edat, sinó que utilitzen entramats fiscals per tal de contribuir el mínim possible amb el sector públic. És per això que les cases d’apostes no només es lucren d’un greu problema social sinó que, a més a més, no financien els recursos necessaris per acompanyar les seves víctimes. Des del Jovent Gramenet sempre hem defensat i defensarem els valors socialistes i la plena independència i consciència de la ciutadania; perquè el joc no ens ofereix llibertat sinó que ens enganya i ens empobreix. Per aquest motiu, estarem disposats a lluitar contra l’alienació que provoca el sistema capitalista envers les classes populars. Perquè, tot i que aquest sistema injust ens prefereixi sotmesos i callats, no deixarem de defensar les persones. Marc Del Amo Romero Militant del Jovent Republicà Gramenet

Per Nadal, Comerç Local

Santa Coloma engalana els seus carrers i places, transformant-los en espais festius que conviden la ciutadania a sortir al carrer, a passejar i, si és possible, a comprar. A tothom li agrada veure els centres de les ciutats plens de gent. És clar, però, que per poder gaudir d’aquest ambient nadalenc, cal una aposta de totes les administracions, començant pels ajuntaments, pel model de comerç de proximitat, foment de cohesió social i d'humanització de les grans ciutats.   Ja fa un parell de setmanes que s’ha iniciat la campanya nadalenca. Són unes dates molt esperades per aquest sector, que hi confia per recuperar-se dels estralls de la crisi econòmica i social que provoca la pandèmia de la COVID19. Aprofitem per prendre millors decisions, d’acord amb els nostres valors, descobrint i gaudint de les botigues dels nostres barris que ja han patit prou les aquesta pandèmia i apostem per elles.   El consum de proximitat és respectuós amb el medi ambient, és econòmic, disminueix la “petjada de carboni” i permet respectar les mesures sanitàries que calen per gaudir de les festes en companyia de la nostra gent. La responsabilitat que cal per a poder-ho fer és cosa de tots, tant els dies previs a les festes com a les trobades familiars. És important que tinguem totes les precaucions possibles a l’hora de trobar-nos amb els nostres familiars i amics, per a que puguem gaudir d’unes festes en la seva companyia i d’un bon inici d’any 2021 que de ben segur serà pròsper i esperançador.   Així doncs, des del Grup municipal d’Esquerra Republicana desitgem que tingueu unes bones festes i que l’any 2021 omplim de nou els carrers de vida.   Distància, neteja de mans i mascareta

Ana Balsera, representant del Baix Besòs, número 18 de la llista per Barcelona a les properes eleccions al Parlament

Avui el Consell Nacional extraordinari d’Esquerra Republicana ha aprovat la configuració de les llistes electorals que es presentaran a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. La representant elegida per la militància de la comarca del Baix Besòs, Ana Balsera Marín, ocuparà el lloc 18 a la llista de Barcelona. L’acompanyaran també els altres dos candidats de la comarca, Marc Fernández Giralt i Pol Carrión I Huguet a les posicions 47 i 77, respectivament. L’Ana Balsera (1991) és de Santa Coloma de Gramenet i advocada especialitzada en dret mercantil i civil. Va començar a militar a Esquerra Republicana i les JERC al 2015, mantenint la doble militància fins a complir els 28 anys. Actualment és vicepresidenta i secretària de la Dona al seu municipi i secretària de la Dona de la Federació Comarcal. La Federació Comarcal del Baix Besòs d’Esquerra Republicana es mostra satisfeta per la llista i reitera el suport als companys i companyes que la representaran a les properes eleccions. Cal destacar l’aposta que fa el partit per l’Àrea Metropolitana i per la comarca del Baix Besòs. El president comarcal, Eduard Puig ha afirmat que: “Tenim clar que només assolirem la República Catalana amb una aposta política potent per l’espai metropolità i demostrant que els republicans i les republicanes tenim la capacitat de donar resposta a les necessitats socials del país. En aquest sentit volem expressar la nostra satisfacció per la llista aprovada, segurs que l’Ana, en Marc i en Pol representaran de forma excel·lent al nostre territori dins les llistes d’Esquerra”.