Santa Coloma de Gramenet

Notícia

Comunicat Oficial d'ERC Gramenet sobre l'enderroc de Cal Coronel

Cal Coronel
Cal Coronel
El dia 4 de novembre el Govern socialista de Santa Coloma de Gramenet ens informa, mitjançant junta de portaveus d'urgència, de la decisió que el dia 5 de novembre s'aprova d'urgència, en Junta de Govern local, l’enderroc de Cal Coronel, degut a l'enfonsament de part de la teulada i a l’imminent col·lapse de l’edifici.

Cal Coronel és un edifici històric situat al centre de la ciutat, molt a prop de l’ajuntament, edifici que havia estat una fonda molt coneguda on els ciutadans prenien les famoses maduixades i on tradicionalment es reunien les forces d’esquerra a la ciutat abans de la guerra i que des de 2001 era propietat de l’ajuntament de la ciutat.

L’edifici tot i formar part de la història de la ciutat no ha estat catalogat com a patrimoni arquitectònic o històric dels colomencs i colomenques i els diferents governs socialistes l’han mantingut en l’ostracisme i degut a la manca de manteniment i projecte de recuperació, s’ha acabat convertint en un edifici ruinós, estat que sembla beneficiar els interessos de l’actual govern de la ciutat.

La finca situada al costat dels jardins de Can Sisteré disposa d'una superfície de 421m2 amb una construcció de 404 m2, té una qualificació urbanística de 219m2 de zona verda i 202m2 d'usos administratius.

L'objectiu del govern del PSC és juntament amb l'enderroc del pavelló esportiu de Can Sisteré, situat al mateix entorn que resta tancat per culpa de problemes estructurals, construir un edifici annex a l'ajuntament on poder encabir els serveis municipals, principalment l'oficina d'informació i atenció ciutadana (OIAC).

Des d'Esquerra Republicana no estem a favor de l'enderroc de Cal Coronel i lamentem que el govern socialista no realitzi cap mena d'iniciativa per preservar i potenciar el patrimoni històric, arquitectònic i cultural de la ciutat.

Creiem necessari realitzar una actualització del cens d’edificis protegits de la ciutat per tal de garantir que cap altre edifici singular de la ciutat es deixa en l'oblit fins al seu esfondrament.

Denunciar la reiterada apropiació del patrimoni arquitectònic i històric local per a ocupar els espais amb dependències administratives de serveis municipals, el nou edifici situat a la finca de Cal Coronel serà la futura oficina de la OIAC però prèviament altres casos com l’ocupació de l’edifici Manent per encabir els serveis d’esports o l’edifici de Can Xiquet per encabir els serveis de Grameimpuls són exemples d’aquesta apropiació administrativa. Entenem que els serveis municipals poden ubicar-se en un edifici municipal sense caràcter històric tal com passa amb els serveis territorials de la plaça Olimpo o l’exemple del nou ajuntament de la ciutat veïna de Badalona. Cal recuperar aquests espais emblemàtics de la ciutat per a usos culturals, històrics i de memòria i no per a usos administratius.

Per tot això exigim al govern de la ciutat l’aturada de l’enderroc programat i la posada en marxa de la rehabilitació integral de l’edifici de Cal Coronel.


5 de novembre de 2019, Santa Coloma de Gramenet
Mots clau
: històric patrimoni