Santa Coloma de Gramenet

Notícia

Article Sam Núñez Elmirall.net - Humanitzar l'espai públic

Humanitzar l’espai públic
Estic convençut que el veïnat de Santa Coloma té el dret democràtic de gaudir amb plenitud de l'espai públic, el que és de tothom. Per tal de gaudir-lo ha de tenir una sèrie de valors que anomeno “de les ciutats republicanes”, pensades per a la majoria: més espai per als vianants, jerarquització de carrers, més verd, més aigua, menys fums, amb la llum adient i sempre amb una mirada feminista de l'urbanisme.
L'Ajuntament ha de tenir l'objectiu de preservar el bon ús de l'espai públic mitjançant la planificació i l’aplicació de lleis, ordenances i reglaments que prioritzin els usos cívics i penalitzin els incívics. Sense oblidar, però, el que deia Louis D. Brandeis, jutge progressista dels EUA, "El càrrec polític més important és el de ciutadà. En una república, els deures que imposa aquest càrrec no es poden descuidar sense perjudicar greument l'interès públic".

Per tant, no podem oblidar ni menystenir les obligacions que tenim com a veïns i veïnes en la utilització de l'espai públic i del seu manteniment. La gent ha d'estimar i cuidar la ciutat i fer-se-la seva.
Com a regidor d'Esquerra Republicana vaig defensar una moció a l'últim ple municipal per demanar la humanització de l'espai públic, moció que no va ser aprovada per la negativa del govern municipal a explorar vies per millorar els nostres carrers i places.

Es van posar a debat diferents situacions que ens afecten, per exemple, el gran nombre de motos que aparquen sobre les voreres o la immensa quantitat de pilons que hi ha per evitar-ne l'aparcament de vehicles que a la vegada treuen espai a les persones i dificulten el seu desplaçament, especialment a les que tenen una mobilitat reduïda o a les famílies amb cotxets de nadó.

També vam parlar sobre l'ús de les terrasses dels establiments de restauració i de l'obligació d'aquests a recollir les taules i cadires una vegada finalitzat el seu horari comercial, juntament amb temes tan importants com la recollida d'excrements de mascotes, l’utilització d'ampolles d'aigua per diluir els orins, l'abandonament de mobles a la via pública o costums i hàbits com el de llençar burilles a terra o escopir.

Necessitem un pla per recuperar el bon ús dels espais urbans i un calendari per millorar la qualitat dels nostres carrers i places implicant tant als colomencs com a l'Ajuntament i en això em comprometo també com a ciutadà.


Sam Núñez
Regidor d’Esquerra Republicana