Santa Coloma de Gramenet

Notícia

El ple més antic de la Història

Ple Municipal
Nosaltres fa poc que som a l’Ajuntament, però el nostre partit fa molt de temps que va néixer i té molta memòria. La setmana passada, ERC complia noranta anys; un partit destinat a fer de Catalunya la punta de llança del republicanisme continua incansablement defensant la seva ideologia als carrers i les institucions. Potser nosaltres no tenim tanta experiència, però hi ha coses al ple municipal que semblen enquistades des de fa molt de temps. Tot i que a poc a poc ens belluguem cap a un món i una Santa Coloma nova, els nostres intents per modernitzar-nos corren el risc de no complir les expectatives.

Una cosa que hom trobarà familiar, tingui o no tants anys, és que ja és rutinari que als darrers plens municipals sempre es revisa la continuïtat dels treballadors municipals. Sembla que ells també estan enquistats en un cúmul de contractes que no fan més que allargar la temporalitat. També és preocupantment freqüent el fet de trobar diversos punts on es parla dels treballadors socials. Això és símptoma que l’Ajuntament no està resolent el volum de feina que ha generat la crisi de la COVID en uns serveis socials que ja no estaven al dia amb aquestes qüestions.

Tampoc és cap novetat que una part del ple no es prengui seriosament les competències municipals establertes de manera democràtica. Per això ens sobta la proposta de delegar funcions del Ple a la Junta de Govern Local. No podem aprovar aquesta manera de vulnerar el sentit de la sobirania colomenca, expressada als seus regidors que formen el Ple Municipal.

El temps que vivim, però, té les seves dinàmiques. Encara que siguem antics, no podem continuar fent el mateix. Per això vam reivindicar la necessitat d’implantar mesures d’estalvi i eficiència energètica en els edificis municipals. La reducció del consum energètic és quelcom prou important. L’Ajuntament ha de donar exemple i s’havia de comprometre ahir, que era el dia mundial del recurs més valuós; l’aigua.

Les mocions també van demostrar el contrast existent entre les pulsions antigues i noves dins del ple municipal colomenc.

Una cosa nova és que existeix la voluntat per impulsar la Llei Trans al Congreso. Aquesta llei ha d’acabar amb la patologització d’una manera de ser -la transsexualitat- que no vulnera cap dret, sinó que manifesta la diversitat de la humanitat. Al contrari, els drets de les persones transgènere són els que estan amenaçats. Una cosa antiga és que els que són ambiguament d’esquerres, també ho són per defensar els drets civils. A Santa Coloma de Gramenet, el govern del PSC va copiar al govern Socialista de l’Estat i va presentar una esmena a la totalitat per fugir del debat tangible i per desvirtuar el contingut de la moció que presentàvem amb altres grups de l’oposició. Van desplaçar el debat polític; van evitar que l’Ajuntament fes un pas en ferm en el compromís concret de la llibertat i els drets de les dones i homes i infants trans.

Per recolzar el seu posicionament ambigu, van convidar al ple a persones amb posicionaments feministes transexcloents. Nosaltres vam convidar a entitats que no dubten en defensar el dret de tothom. Des d’aquí volem agrair una vegada més la participació de la Clara Palau en representació de Ca l’Enredus-Actuavallès, d’Eiden Marín en nom d’ENTENEM LGTB i de la Tina Recio de I-Vaginarium. Els socialistes ni tan sols es van mullar al debat, van deixar que entitats que comparteixen la seva por infundada a perdre drets davant de col·lectius encara més vulnerats el duguessin a terme en nom seu. L’esmena a la totalitat es va aprovar després de dues hores de debat.

Com hem fet sempre, ens hem posicionat del costat de la defensa de les pensions públiques. No sense haver destacat la necessitat de reestructurar el sistema de pensions. Cal tenir els drets de sempre, però cal protegir-los amb noves fórmules.

Un problema incipient és que el suïcidi s’ha incrementat als darrers anys com la causa de mort prematura més habitual. Per enfrontar-nos-hi cal invertir esforços en les mesures de prevenció a l'atenció primària. És un deure social combatre la proliferació dels suïcidis que la pandèmia ha augmentat i per això vam votar a favor la iniciativa que es va proposar al ple per combatre aquesta problemàtica.

Vam presentar una moció per la millora de la xarxa de vigilància metropolitana de contaminació atmosfèrica a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’incompliment sistemàtic de les normes de la UE és inqüestionable, fins al punt que el 2017 l’Estat Espanyol va ser multat. El problema és antic; fa molt que s’avisa dels problemes que pot comportar la falta de regulació de la contaminació atmosfèrica, però els efectes ens han agafat recentment sense sorpresa. Només a la ciutat de Barcelona hi ha un miler de morts naturals a l'any,  i de la contaminació en deriva el 7% de les defuncions anuals de la ciutat. El 33% dels nous casos d'asma infantil i l'11% dels nous casos de càncer de pulmó són atribuïbles a la mala qualitat de l'aire. 
Per combatre-ho cal aprofitar el poder que té l’AMB com a institució clau en el control de la circulació i la via pública. Hauríem d’actuar abans que aquest problema torni a ser un vell conegut dels futurs plens. La proposta va ser aprovada gràcies a les negociacions fetes entre el nostre grup municipal i el tinent d’Alcaldessa.

Una cosa nova és veure com algunes forces polítiques comarcals copien el discurs de l’alcalde de la ciutat veïna de Badalona. La seguretat i la violència estan essent atretes al centre de la política. Una cosa vella és que el pacifisme forma part del nostre ADN. Hi estem d’acord, volem que els mossos puguin fer la seva feina -protegir a la ciutadania- en les millors condicions. Per això el que reivindiquem nosaltres és una reestructuració del model policial i d’ordre públic, perquè la nostra condemna a la violència és global. Creiem que aquells que no mouen un sol dit davant del monopoli de la violència i l’exercici d’aquesta mateixa quan s’executa un desnonament, quan s’identifica arbitràriament a persones pel seu color de pell o quan es talla el subministrament energètic, no tenen dret a exigir que condemnem una determinada violència.

El ple més vell de la Història va acabar tard, potser podria figurar com un dels plens més llargs de la història. La darrera moció la va presentar ECP, volent reivindicar la Segona República Espanyola. Nosaltres ens adherim a la moció, perquè el republicanisme és tan vell i tan nou per nosaltres, que recordar el passat ens referma en la nostra convicció. Només demanem memòria; Catalunya va ser clau per fer fora els borbons, el republicanisme va ser clau perquè Catalunya fes aquest gran avenç a la denúncia de les injustícies socials i nacionals. Esquerra Republicana de Catalunya va ser l’entesa que va aglutinar al seu si tota la família republicana del país. Nosaltres ja vam fer caure als borbons i al règim, i tornarem a vèncer.