Santa Coloma de Gramenet

Notícia

Acte Presentació de Sam Núñez

Gabriel Rufian, Sam Nuñez, Esquerra Republicana, catalunya, independencia, santa coloma, gramenet, municipals, repúblicagramenet
Presentació Sam Núñez
El Divendres 8 de Febrer va tenir lloc a la sala d'actes del Museu torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet la presentació de Sam Nuñez, Candidat Esquerra Republicana Gramenet a les Municipals 2019.
L'acte va comptar amb la participació de Noemi Egea, portaveu del Jovent Republicà Gramenet i de Gabriel Rufián, Diputat al Congreso de los Diputados.
La sala va quedar petita per acollir a més de 300 colomencs i colomenques que es van apropar a escoltar les línies generals del programa de les municipals i el projecte de futur que té Esquerra per la Ciutat de Santa Coloma.
A continuació podeu trobar els discursos de la Noemi Egea i de Sam Nuñez.

Noemi Egea:
Bona tarda,
Sóc la Noemí Egea, militant de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Gramenet i veïna del barri del Riu Sud. Com ja sabeu, avui estem aquí per dur a terme la presentació d'en Sam Nuñez, que com a candidat a alcaldable, encapçala la llista d'Esquerra Republicana de Gramenet a les eleccions de maig d'aquest mateix any.

Per altra banda, agraïm la participació d'en Gabriel Rufián, membre del Congrés dels diputats representant a Esquerra Republicana. A més de company de partit, també el sentim una mica nostre, ja que va créixer a Santako, al barri del Fondo.

Una pregunta que tots els que em coneixeu sabeu que em faig dia a dia és la següent: ¿Per què no puc canviar la meva ciutat? Per què sóc una dona? Per què sóc jove?

Formo part d'un dels col·lectius que des que tenim consciència l'únic que hem viscut i sofert ha sigut crisi, injustícia social i creixement de les desigualtats: el jovent. Santa Coloma és la ciutat on vull viure. Per fer-ho necessito emancipar-me, fet que ara resulta impossible per diverses raons entre elles: mercat immobiliari inaccessible, precarietat laboral i una educació que no ens forma per ser agents actius de la societat, que faci sorgir joves amb esperit i pensament crític. Per tant, en primer lloc calen mesures d'habitatge transversals i mesures enfocades als joves: foment i regulació del lloguer, recuperació d'habitatges buits propietat de bancs i fons voltors de l'habitatge social en forma de lloguer per a joves, multes als propietaris que ostenten pisos buits, etc. En matèria de treball és també evident: volem un treball que ens permeti viure i realitzar-nos com a persones. Diem no a les jornades inacabables, diem no al treball temporal precari, etc. Necessitem una educació que respongui a les nostres necessitats i expectatives; que sigui participativa i democràtica, fruit del consens dels diversos agents educadors del municipi.

Sóc jove i també sóc dona. Amb l'auge dels partits feixistes d'extrema dreta que defensen les retallades dels nostres drets i llibertats és nuclear fer visible i reconèixer la lluita feminista per poder garantir la igualtat efectiva en la societat del 52% de la ciutadania que som. Sóc feminista perquè també sóc republicana, ja que entenc que ser republicana no és només no tenir un rei sinó que també implica uns valors que es promouen dins del feminisme: l'alliberament de les persones per sobre de tot i la justícia social. M'agradaria una Santa Coloma que promogui la nostra participació en la vida del municipi i que dugui a terme polítiques feministes i LGTBIQ+ transversals en totes les àrees de l'ajuntament que tinguin com a resultat el nostre apoderament. Em refereixo per exemple a la creació de polítiques educatives en perspectiva de gènere que permetin transformar la societat des de la base, és a dir, el municipalisme. Santa Coloma ha de liderar les polítiques feministes reals, no aquelles que es troben escrites sota un paper i després no s'exerceixen. Això ve molt de lluny, ja que en els últims 10 anys no s'han dut a terme polítiques de dones. El pròxim 26 de maig tenim l'oportunitat de començar-ho.

Deixem de parlar del que jo vull, i centrem-nos en la raó per la qual estem avui tots aquí: conèixer en Sam. En Sam va créixer del barri de Singuerlín i va néixer el 17 de febrer de 1981 pocs dies abans d'un cop d'Estat i en ple procés d'un esdeveniment molt important per la ciutat. Us sona el Pla popular d'Alternativa Urbana de 1978 de l'arquitecte i activista Xavier Valls? El pla va permetre solucionar gran part de les necessitats de reforma urbanística del municipi a finals de la dictadura franquista amb les reclamacions veïnals de falta d'equipaments i planificació del territori. Volien que deixés de ser una ciutat dormitori marginal per ser simplement una ciutat de i per la gent. Va començar per la restauració i recuperació de la masia de Can Mariner, el disseny d'edificis i escoles públiques com les Palmeres, Salvat Papasseit o Rosselló Pòrcel.

És amb aquest esperit, que des d'Esquerra Gramenet hem estat treballant per tornar a plantar la llavor d'un nou Pla a mitjà i llarg termini que doni solucions als nous reptes de la Santa Coloma actual, i que reculli el testimoni del llunyà Pla Popular.

Sam Nuñez:
 • Benvinguda
Bona tarda i gràcies Noemí per les teves paraules, graciès a tots i totes per ser avui aquì, em feu molt feliç.
Com bé diu la meva companya fa 4 dies que pujava i baixava les escales de l'escola Salvatella al barri de Singuerlín per estudiar a les primeres classes en immersió lingüística, a prop de l'escola al carrer Enric Granados estava l'autoescola on treballava el meu pare.
 • Família
Un Cordovès que es guanyava la vida ensenyant a conduir a mitja Santa Coloma, sóc fill d'una colomenca, treballadora de sanitat amb mare d'Almeria i pare de Badalona, no us explico res nou, sóc com diu Muchachito "Singuerlin Style" un Xarnego del barri de Singuerlín, barri obrer i orgullós.
 • Repressió
També us vull explicar que això de la repressió que estem patint actualment per part de l'estat espanyol no és res nou en la meva família,
escoltar la ràdio pirinenca va portar al meu avi, aquell senyor de Badalona, a la modelo durant 3 anys  "por rojo" on va fer d'infermer, el seu germà Miquel va exiliar-se a Bèlgica, on encara viuen els seus fills, no van tornar mai.
Ja m'ho diuen de tant en tant, tu ja saps contra qui lluitem.
 • Bàsquet
Jo era un Jove colomenc que sempre anava amb una pilota de bàsquet a sota del braç, El Rufián també jugava a bàsquet a la nostra ciutat, de fet tenim algun amic en comú d’aquella epoca com l’Alberto Moreno.
He gaudit molt jugant a Can Sisterè amb fred i calor, però sobretot amb el que més he gaudit és fent d'entrenador, he entrenat a molts nois i noies d'aquesta ciutat.
Fas uns mates i aconsegueixes que els nens i nenes s'enamorin d'aquest esport.
He entrenat al Club basquet Santa Coloma, al Basquet Neus i també a les noies del Draft, sempre he pensat que si estàvem allà no estàvem pels carrers de santako sense rumb.
Hem après junts, he liderat grans equips humans, hem fet bons amics i amigues, hem treballat fort cada entrenament, quan ja no podíem més trèiem l'últim esforç, i finalment ho vàrem aconseguir, gràcies a la feina vam aconseguir gaudir i guanyar un campionat.
Aquí, també ho aconseguirem!!
 • Família i Feina
Però no tot és el bàsquet,  també tinc la meva família i la meva feina,  cada matí toca aixecar-se d'hora, posar la canalla en marxa i pujar a l'escola bressol i al Riera alta, deixar els petits i poder marxar a treballar, com fa tothom.
Com em va dir un dels meus caps, en Lluis, "calen persones com tu, persones que saben les dificultats que hi ha per tirar endavant els projectes professionals, personals i familiars en un entorn certamen complex i competitiu com l'actual."
Això faig cada matí, afrontar els reptes!!
 • Esquerra
I segurament us pregunteu que faig aquí?, que faig encapçalant el projecte d'esquerra republicana a Santa Coloma de Gramenet?
No tenia cap altra opció, va néixer el meu fill Aniol i vaig pensar que no li podia deixar a ell tot allò que pogués fer jo, ho faig perquè el meu fill i la meva filla puguin tenir un futur en aquesta ciutat, un futur que tots i totes mereixem, el que vull per ells d'aquí a 20 anys és el mateix que vull per aquesta ciutat, una ciutat per viure plenament.
 • Context Nacional
Els reptes no són menors,
igual que explicava la Noemí l'any 81, quan jo vaig néixer, es va produir un cop d'estat feixista a l'estat espanyol.
Una vegada executada la Transició els partits de l'esquerra espanyola van deixar de fer un front comú contra el franquisme, van normalitzar l'extrema dreta sense fer cap canvi important a l'estat, simplement canvis de noms i maquillatge i es van unir a al règim del 78.
Ens van vendre una transició que no ha existit mai i que molts com PSC, PCPC o el PSUC es van creure.
Avui en paguem les conseqüències, Ara veiem al senyor Iceta i als mitjans de comunicació espanyols blanquejant a l'extrema dreta i compartint manifestacions.
Els feixistes s'han fet tan grans que fent la pinça amb la dreta conservadora postfranquista han aconseguit Andalusia.
 • Context Mundial
Ens enfrontem a l'augment del populisme i la dreta radical a tot el món, Trump a Estats units, Bolsonaro a Brasil i Salvini a Itàlia, hem de ser capaços de liderar el front antifeixista per fer caure aquesta amenaça, cal treballar l'educació, la cultura i la sostenibilitat per aconseguir solucions als problemes reals de les persones.
A tots els problemes, l'habitatge, el treball i la democràcia, amb voluntat d'aconseguir canvis substancials de manera immediata, cal parlar sobre xenofòbia i feminisme.
 • Propostes de Futur
Fent polítiques efectives per a la gent de Santa Coloma podem combatre el discurs populista de l'extrema dreta, hem de governar totes les institucions possibles amb transparència i excel·lència, amb capacitat de gestionar el bé comú de forma efectiva,
qui millor per fer-ho que Esquerra Republicana que no té cap cas de corrupció en els 88 anys de la seva història.
Hem d'iniciar els canvis davant dels reptes que tenim per transformar la societat.
Cal que fem com quan es planta una vinya jove, plantar el cep, regar-lo i cuidar-lo per tal que any rere any pugui augmentar la producció de vi i també la seva qualitat.
Cal treballar i cuidar la vinya per poder collir fruits de qualitat durant els pròxims 20 anys.
Transformant la societat en educació i cultura, un projecte de futur que vagi més enllà d'una legislatura, hem de ser capaços de garantir als joves colomencs que disposin de les eines i les oportunitats per poder treballar-se un futur, i que aquest impliqui quedar-se a Santa Coloma.
Facilitar la seva emancipació.
D'aquesta manera la nostra ciutadania cada vegada estarà més preparada i tindrà els recursos necessaris per gaudir d'una vida plena i digne.
La mainada d'avui, necessita que nosaltres comencem la transformació de la ciutat per quan ells siguin adults, cal fer polítiques per caminar cap a la ciutat habitable, la Santa Coloma de Gramenet del 2040.
 • Nou Pla Popular
Als anys 80 la nostra ciutat va millorar gràcies a la transformació del Pla popular, es van aconseguir molts èxits amb lluites compartides, reivindicar aquelles victories és legítim, però la ciutat necessita mirar al futur, cal un nou procés constituent.
On la ciutadania, les entitats, les associacions i els partits polítics puguem dissenyar la ciutat que ens volem donar-nos entre tots,
necessitem un projecte comú que independentment de qui governi sigui l'objectiu de tothom, no volem que la dissenyin els bancs ni les grans corporacions.
Una Ciutat Habitable on les persones puguin viure i treballar, un espai de progrés col·lectiu, interacció social i benestar.
 • Eixos de Campanya
Aquesta transformació la volem aconseguir incidint en 3 àmbits, Educació, Sostenibilitat i Cultura.
 • Educació
Una societat educada és aquella que té valor i respecte per les coses comunes, l'educació no es limita a l'ensenyament regulat que, a més, no ocupa més que un període determinat de la vida, justament abans d'entrar en el mercat laboral.
Els ciutadans han de poder fer plans amb les seves vides, han de participar activament en la societat i han d'aprendre a conviure de manera positiva amb la diversitat cultural, ètnica, religiosa i lingüística.
L'educació, en el sentit més ampli del terme, és la clau per aprendre i entendre com hem de fer front a aquests reptes.
Construir una societat integradora que ofereixi a tothom les mateixes oportunitats per accedir a un aprenentatge de qualitat durant tota la vida i en què les normes que regulen l'educació i la formació es basin, sobretot, en les necessitats i expectatives dels individus.
Canviar les maneres d'oferir educació i formació,
organitzar el treball remunerat per tal que la gent pugui planificar la seva pròpia combinació d'aprenentatge, treball i vida familiar.
Cal crear les condicions per disposar d'una ciutat on l'aprenentatge reglat o no reglat generin la possibilitat de fer créixer a les persones per ser autònomes, crítiques i amb igualtats d'oportunitats.
Volem construir una Santa Coloma amb ciutadans i ciutadanes amb esperit crític i participatiu.
 • Sostenibilitat
Una ciutat Sostenible entesa com una ciutat connectada, verda, centrada en la persona i eficient,
fer renéixer la vida pública en places i carrers, impulsar polítiques de transformació dels nostres barris mitjançant l'educació per disminuir les desigualtats socials.
L'any 2040 cal que el 100% del nostre abastiment energètic sigui a través de renovables.
Aquest compromís implica remodelar els tres principals sectors urbans de consum energètic: l'electricitat, la climatització; calefacció i aire condicionat; i el transport.
Una gran part del consum energètic és conseqüència de l'activitat i l'ús dels edificis, que, per tant, es converteixen també en un dels principals espais d'emissió de gasos d'efecte hivernacle.
Els edificis són la base de les ciutats, i és per això que cal adaptar la seva construcció i la seva gestió.
Exigir que tots els edificis de nova creació compleixin una norma de baix consum energètic, promoure l'autoconsum i garantir l'eficiència energètica, evitar l'efecte illa de calor amb la recuperació de l'espai natural mitjançant la implantació de cobertes verdes.
Cal fer polítiques per aconseguir una ciutat sostenible, que generi la seva pròpia energia, que recuperi i disminueix els residus que es generen.
Cal ser valents per lluitar contra el canvi climàtic, empoderant a la població a fer accions que afavoreixin el consum d'energies renovables i d'autoconsum.
Cal fer actuacions per fer disminuir la temperatura de les ciutats per frenar l’augment global.
Com a societat ens hem d'enfrontar a aquest greu problema, hem de prendre decisions importants, no podem deixar-ho per un altre moment.
 • Model de Governança
Canviar el model de governança per una governança participativa, involucrar més als ciutadans en les decisions polítiques, el veïnat, els comerciants, les associacions, han de poder escollir a què es destina una part important del pressupost municipal.
Generar processos de debats i consultes als barris, establir les prioritats i els criteris d'assignació de fons públics.
L'aplicació d'aquest nou sistema permet, entre altres coses, reduir l'evasió d'impostos, l'incivisme i respectar el bé comú.
 • Disseny de Ciutat
El disseny urbà pot servir per fomentar la vida pública i la interacció social.
La distribució del mobiliari urbà, bancs, carrils bici i àmplies zones de vianants,
ha de fomentar l'ús i l'acceptació de l'espai públic entre els ciutadans i aconseguir que la gent interactuï i reforci vincles.

Cal dissenyar la ciutat com un gran espai on plantes i animals puguin conviure amb les activitats humanes,La biodiversitat urbana és un important indicador de la qualitat de vida que serveix per depurar l'aire, regular el microclima, redueix sorolls, i té un impacte positiu sobre el benestar de les persones.
Les ciutats del segle XX han estat dissenyades per tenir dret a anar en cotxe.
Ara cal que les persones recuperem les ciutats. Tenim dret a caminar, a jugar, a relacionar-nos, aprendre i créixer.
 • Cultura
Facilitar l'accessibilitat a la cultura, és un dels reptes més grans, sobretot trobar els mètodes efectius que facilitin l'acostament i la dinamització cultural.
En aquest sentit, l'educació és la clau per facilitar l'interès cultural, que obri les portes als ciutadans a tota mena de manifestacions i propostes a través de les eines al seu abast.
Ampliar el rang d'usuaris en cultura és un dels principals objectius, crear les polítiques públiques per guanyar una ciutadania culta van més enllà dels aspectes comercials i logístics.
Però per tal de poder incidir en l'acces a la cultura, és imprescindible saber què cal afrontar i com fer-ho. Les barreres són de diferents aspectes i tipologies, com ara; factors educatius i d'edat, motius econòmics i estereotips socials, barreres físiques, també barreres digitals, legals, o distinció per diversitat cultural o lingüística.
Cal anar també més enllà de l'estereotip sobre la necessitat de grans infraestructures i equipaments per tal d'oferir propostes culturals interessants.
Cal tenir en compte que dotant d'eines bàsiques els mateixos ciutadans, es poden desenvolupar accions i generar les pròpies activitats aprofitant la infraestructura existent, ampliant tant la participació com la seva resposta. També utilitzar les possibilitats que ofereix la xarxa digital per apropar la cultura, Internet permet trencar barreres fins ara existents, sobretot les econòmiques i les geogràfiques.
Tothom hauria de tenir dret a accedir a la cultura i al patrimoni, i si volem que de grans, els nens i les nenes utilitzin aquest dret, és important que des de petits experimentin el plaer que els pot aportar, Cal Treballar perquè cap infant quedi privat del dret a gaudir de la cultura, independentment de les seves circumstàncies socials o econòmiques.
 • 1oct, independència, República
Esquerra Gramenet sempre ha estat compromesa amb la República i d'aquí al maig treballarem per eixamplar i obtenir el màxim suport de la ciutadania de Santa Coloma. Necessitem més republicans, necessitem més republicanes i per això fem una crida a sumar, a ser partícip d'aquest projecte i portar els valors republicans a l'ajuntament.
Aquest objectiu no l'hem de deixar en mans d'aquells que s'autodefineixen socialistes i d'esquerres i que alhora són còmplices de la repressió, amb la seva implicació i silenci, i que ens arrossega a una situació política de temps passats on, com deia Ovidi Montllor".. Hi ha gent que no li agrada que es parle, escriga o es pense"
Volem construir una República per a tothom.
No és possible fer un país nou i millor, amb més drets, més lliure, més net i més just, sense independència.
En el context actual de confrontació amb un estat autoritari, necessitem que Esquerra Republicana sigui decisiva en totes les institucions.
Aconseguir una majoria d'Esquerra Republicana, sòlida i àmplia en el municipalisme és indispensable per articular una mobilització cívica i pacífica contra la repressió de l'Estat.
No és el mateix afrontar la sentència amb una victòria a Barcelona, Rubí, Sabadell o Badalona, que amb una derrota.
Com em va dir fa poc l'Oriol Junqueras, feu que la nostra presó pagui la pena, cada persona que sumem al projecte republicà a Santa Coloma és un gran pas per aconseguir una república, una república per millorar la vida de la gent.

Ho vam demostrar l'1 d'octubre del 2017.
Esquerra Gramenet vam ser garants de la sobirania popular que va permetre l'exercici del dret a vot dels colomencs i colomenques.
Les persones que treballem en el projecte d'Esquerra Republicana som les que fem que les coses passin.
Aquell dia, amb molts de vosaltres i la comunió de molta gent, ho vam tornar a fer.

La República és inevitable.
Els nous governs municipals republicans seran un espai indispensable per fer-nos avançar cap al seu assoliment.
Des d'un independentisme obert i inclusiu, els ajuntaments continuaran la defensa dels drets i les llibertats de la ciutadania catalana.
Seran també governs diversos com la societat catalana que promouran el debat ciutadà sobre quin model de República volem.
Només si som forts als ajuntaments assegurarem que es construeixi de baix a dalt.
 • Cloenda
Tot això no puc fer-ho tot sol, cal que tothom agafi aquestes idees i se les faci seves.
Educació!!!
Sostenibilitat!!!!
Cultura!!!!!
Feminisme!!!!!
i Republica!!!!
Cal que ho expliqueu!!!,
als vostres amics i amigues!!!!!,
als vostres veïns i veïnes!!!!,
als vostres companys i companyes de feina!!!!
Esquerra Republicana vol transformar la ciutat de Santa Coloma de Gramenet!!!,
i no dubteu que ho farem!!!!.
Farem una Ciutat Habitable!!!!,
Farem una ciutat de tothom!!!
Farem una ciutat per a tothom!!!!!
Farem La República Gramenet!!!!