Granollers

Totes les notícies

L'Associació Catalana pels Drets Civils, guanyadora del Guardó Salvador Casanova 2018

L'Associació Catalana pels Drets Civils ha estat la guanyadora del Guardó Salvador Casanova 2018, per la seva tasca en suport a les famílies dels presos polítics. El jurat del guardó ho ha anunciat a l'acte que s'ha dut a terme a les Oliveres de la Porxada i que ha comptat també amb el tradicional homenatge que la secció local d'ERC fa a l'activista i polític, desaperagut l'any 1982 i que formà part, entre d'altres àmbits polítics, de la primera llista d'ERC en unes eleccions municipals, l'any 1979. Francesc Sala, membre del jurat del Guardó Salvador Casanova, va ser l'encarregat d'anunciar l'entitat guanyadora. A l'acte també hi van participar el diputat al Congrés, Joan Capdevila, que va recordar la figura de l'activista polític, amb qui havia coincidit, així com va destacar-ne el compromís i la feina en l'àmbit polític. Per la seva banda, Cesc Riera, familiar d'Oriol Junqueras, va denunciar l'anomalia que suposa rebre el guardó, en tant que els presos polítics i exiliats haurien d'estar en llibertat. Per la seva banda, la candidata Núria Maynou va fer èmfasi en la necesitat de construir república des dels municipis, així com de canviar el govern local per un que estigui a costat dels drets civils i democràtics del país. També va expressar la voluntat d'ERC de liderar aquest canvi indepedentista i republicà a Granollers.

El 10 de setembre, acte en record a l'activista social i polític Salvador Casnova

El proper dia 10 de setembre, a les 19:30h, la secció local d'ERC farà el seu tradicional homenatge a l'activista Salvador Casanova, que morí a Granollers l'any 1982. Casanova va ser un destacat activista en diversos camps. Des de l'activisme cultural en el món sardanista, fins a la participació al Front Nacional de Catalunya (FNC). El 1968 va prendre part amb els escindits del FNC que van fundar el Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Va ser, justament, en el marc del PSAN que inicià la seva participació en l'impuls de l'Assemblea de Catalunya a Granollers i al Vallès Oriental. Salvador Casanova va ocupar el número 2 a la primera llista d'ERC a les eleccions municipals de l'any 1979. Com cada any, l'acte constarà d'una ofrena floral a les oliveres de la Porxada, on hi ha el monument en record a l'activista. A més, es realitzaran els parlaments polítics a càrrec de Núria Maynou, candidata a l'alcaldia d'ERC-AG, Joan Capdevila, diputat al congrés i Cesc Riera, familiar del president d'Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras i membre de l'Associació Catalana pels Drets Civils. A més, el jurat del guardó Salvador Casanova anunciarà el guanyador de l'edició del 2018. La secció local d'ERC entrega aquest guardó a una entitat que hagi treballat a nivell local o nacional per la llengua, la cultura i els drets socials i civils del nostre país. Després de l'acte, la secció local anima als assistents a prendre part de la resta d'esdeveniments reivindicactius de la jornada del dia 10, com l'acte organitzat per Òmnium Cultural i que farà una crema simbòlica del Decret de Nova Planta i de l'Aprovació de l'article 155; així com la tradicional ballada i sopar que organitza l'esbart dansaire.

Pau Llobet es presenta com a nou regidor d’ERC a Granollers

Pau Llobet serà el nou regidor d’ERC-AG a la ciutat de Granollers. Llobet, de 39 anys i nascut a la capital vallesana, és sociòleg i ha especialitzat la seva carrera en el camp de les polítiques socials. La seva entrada al consistori és a causa de la marxa de Chakir El Homrani, que va deixar el càrrec de regidor per ser nomenat conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Llobet prendrà possessió al ple de juliol, que se celebrarà aquest dimarts 31 de juliol i que tancarà el curs polític actual a la ciutat. Llobet té una llarga trajectòria d’activisme polític i cívic – ha estat vinculat a colònies Sant Esteve, l’AMPA de l’escola Salvador Espriu i la colla dels Blancs – i ocupà el número 5 de la llista d’ERC-AG a les eleccions municipals del 2015. És la primera vegada que exercirà de regidor i assegura que ho fa amb “moltes ganes i il·lusió”, assegurant que “és un moment complex, però alhora il·lusionant”. També afegeix que “Tenim el deure de fer passos endavant, especialment quan hi ha presos polítics i exiliats per defensar les seves idees”. Valora molt positivament “tenir al costat un veterà com en Pep Mur i una persona amb l’empenta de la Núria Maynou”. El nou regidor es marca el repte de “fer la política més propera al ciutadà, seguir baixant al carrer per veure què s’hi diu i què hi passa”, així com “fer que el projecte d’ERC sigui fidel a la ciutat que vol representar, s’obri a gent de pensaments i perfils diversos i creï un projecte que faci que la ciutat segueixi anant endavant”. En aquest sentit, Llobet assegura que la candidata d’ERC-AG per a les eleccions municipals de l’any que ve, Núria Maynou, “representa tots aquests valors i més: Les ganes de fer “política imaginativa, de cohesionar la ciutat, de fer-la més dinàmica i transformadora” i aposta per a “un projecte que begui de les ganes de transformació de les ciutats els anys 80 i 90.

Núria Maynou

Recuperem el futur de Granollers

Diuen que les ciutats tenen ànima i jo, com a geògrafa, crec que no només tenen ànima, sinó que són éssers vius: amb dinamisme, creixement, entrades i sortides de persones, activitat econòmica... Però aquesta ànima fa temps que està adormida, perquè el dinamisme granollerí sembla estancat, somort. I això, ho podem dir d’una manera ben clara, es deu a que el govern socialista actual ens té immersos en un model de vella política, de no apostar pels canvis transformadors ni incorporar una nova manera de fer les coses. Fa temps que reivindiquem que calen noves formes de fer política. No només toca escoltar la gent, ens cal ser propers i saber-nos posar al lloc dels altres, incloure noves mirades. I això es tradueix en coses concretes: significa apostar per fer polítiques pensades realment per a les persones; significa fer una aposta clara per la mobilitat sostenible, fent una ciutat més amable pels vianants, menys contaminada i més inclusiva; significa també que hem de pensar més a l’hora de plantejar-nos com fem les coses, quines coses fem i, sobretot, per a qui les fem. El futur d’aquesta ciutat no el pot gestionar qui fa més de 30 anys que està governant. Perquè el futur de Granollers no és ni el gris ni les grans obres; el futur és una ciutat més amable, amb polítiques de benestar reals, una ciutat educadora de veritat, oberta i transformadora. Hem d’assumir, però, que per canviar la realitat que ens envolta cal entomar els reptes i treballar per millorar i canviar les coses. Hem d’arremangar-nos per fer sortir la nostra ciutat de la grisor i l’estancament al que l’han acabant portant tants anys de govern del PSOE. Per fer-ho possible, però, necessitem molta gent al darrera, empenyent, acompanyant-nos i ajudant-nos a assolir els objectius que ens proposem. Ara, i a un any vista de les eleccions municipals, comença el minut 0 de la meva feina com a alcaldable d’ERC-Acció Granollers. Ara em toca, ens toca, parlar, escoltar i construir amb vosaltres el Granollers que volem a partir del 2019.

RdP Ronda Sud

ERC-AG reclama diàleg per abordar i donar una resposta conjunta a la problemàtica de la Ronda Sud

El Ple Ordinari d’avui 29 de maig abordarà dues mocions relacionades amb la Ronda Sud. D’una banda, la presentada per la Plataforma d’Integració de la Ronda Sud i, de l’altra, una de conjunta de PSC, PDeCAT i PP que aquests grups han presentat davant la negativa de la plataforma a acceptar cap esmena dels grups municipals. Davant aquesta situació, ERC-AG insta a ambdues parts a ajornar les mocions amb l’objectiu d’intentar arribar a un acord de ciutat per tal de fer un front comú davant la demanda dels veïns i veïnes de Can Bassa i Tres Torres. Es tracta de dos mocions molt similars, per la qual cosa considerem que arribar a un acord és possible amb voluntat de diàleg. La plataforma per la integració de la Ronda Sud ens mostra com la ciutadania s’està empoderant per incidir més en les polítiques públiques, i ERC-AG ho valorem molt positivament. Però tal i com ja hem expressat en moltes altres ocasions, cal posar en valor la capacitat de buscar consensos. És important que ciutadania i representants polítics treballem junts i sumem esforços pel bé comú, però actualment existeix una desconfiança entre els uns i els altres que hem de ser capaços de superar a través del diàleg. I considerem que presentar mocions paral·leles per tal d’amagar el vot negatiu a la proposta inicial no ajuda a reconstruir aquesta confiança. A més, ERC-AG reclama lideratge municipal per abordar i donar una resposta conjunta a aquesta problemàtica que provoca contaminació, inseguretat i segregació urbana. És evident que la construcció de la Ronda Sud va estar mal plantejada des del seu origen i que no s’ha resolt cap dels problemes de seguretat i mediambientals que se’n deriven (embussos, soroll, contaminació ambiental...). I malgrat que la competència d’aquesta via és de la Generalitat, entenem que l’ajuntament podria haver fet una sèrie d’actuacions per minimitzar-ne els efectes. De fet, el nostre grup municipal ha fet diverses propostes a l’equip de govern aquests darrers anys - i també en anteriors legislatures -, en la línia d’estudiar la reducció del volum de trànsit, facilitar la connexió entre Palou i Can Bassa amb els barris de Tres Torres i Sant Miquel pels vianants i les bicicletes, i cercar solucions per reduir el trànsit i millorar la seguretat a Marie Curie.

Acte primàries

Núria Maynou, candidata d’ERC a les municipals de 2019

L’actual regidora independent d’ERC-AG, Núria Maynou, ha estat proclamada cap de llista d’ERC a les properes eleccions municipals. Maynou va rebre 121 vots a favor dels 123 vots emesos durant la jornada electoral del passat 5 de maig. En la seva intervenció, Maynou ha destacat que s'estima Granollers i que vol "fer-la més viva". Per aconseguir-ho, creu que és imprescindible que hi hagi un canvi en el govern socialista de la ciutat: "Porten 30 anys i tapen el dinamisme granollerí” i ha convertit Granollers en “una ciutat d’anar fent”. Maynou ha posat a la llista "apostar per polítiques socials reals que evitin l'exclusió social, polítiques culturals de la mà del teixit associatiu, la mobilitat sostenible i polítiques pers joves i la gent gran". Per fer-ho, ha defensat que cal “una manera radicalment republicana” que aposti per la gestió compartida i la igualtat. Per la seva banda, l'actual portaveu del grup municipal, Pep Mur, ha posat en valor la tasca feta pel grup municipal durant la legislatura, i ha posat diversos exemples com la Guia de contractació pública responsable, la posada en marxa dels pressupostos participatius o el Pla Estratègic d'Acció Social. A l'acte també hi han estat presents l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, i el diputat al Congrés Gabriel Rufian. Aquest últim ha destacat que "qui trenca un país no és qui vota en un referèndum sinó qui fa tot el possible per crear desigualtats i generar pobresa".

Manifestació sentència manada

ERC-AG presenta una moció per la defensa de les dones víctimes d'agressions sexuals

Amb motiu de la sentència dictada recentment per l’Audiència provincial de Navarra en relació al cas conegut com “La Manada”, que condemna els cinc membres acusats per abús sexual i no per violació, el grup municipal d’ERC-Acció Granollers ha presentat avui una moció per exigir, entre d’altres, la revisió del Codi Penal perquè s’hi incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere. La moció també reclama que es garanteixi la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones.  Tal i com explica la moció, és evident que la justícia espanyola no empara els drets de la ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Aquesta sentència crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen.   Per la seva part, les administracions públiques han de continuar portant a terme mesures de prevenció de la violència masclista i de sensibilització en la igualtat de gènere i la prevenció de les relacions abusives. En aquest sentit, tot i que Granollers ja disposa d’un Protocol contra les agressions sexistes en espais de festa a Granollers, el grup republicà proposa que el consistori elabori un protocol per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual també en els espais d’oci i de lleure de la ciutat.   Finalment, la moció anima a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes   

Ple Granollers

Crònica del ple d'abril

Com cada mes, el 24 d’abril vam celebrar el Ple Ordinari de l’Ajuntament de Granollers, on ens van acompanyar membres de Marea Pensionista i de la Plataforma de la Ronda Sud, a més de ciutadans i ciutadanes diverses. L’únic expedient del Ple on es van produir intervencions de diversos grups municipals va ser el que feia referència a eliminar les actuals restriccions a les entitats bancàries per obrir més sucursals al centre de la ciutat. Un expedient que ja es va aprovar inicialment al mes de gener, quan PdeCat-Demòcrates, Crida-CUP i ERC-AG vam mostrar el nostre desacord, entre d’altres motius perquè considerem que permetre la concentració indiscriminada d’aquest tipus de serveis a determinades zones, com ara al centre, no és positiu per la ciutat. Sobretot en un context on aquestes mateixes entitats tanquen oficines a altres zones de la ciutat - a Can Bassa, els veïns i veïnes tenen l’oficina més propera a la plaça Colom. I malgrat que no permetre la instal·lació de més locals al centre no farà que les entitats n’obrin més a la resta de barris, és evident que l’aixecament de la restricció no ho afavorirà. Davant els vots contraris, al gener, d’aquests tres grups de l’oposició, es van obrir debats en el si de la comissió informativa de Territori i Ciutat per tal de valorar si aquesta restricció es podia mantenir, si més no, de forma parcial. L’equip de govern socialista, però, no ha fet cap modificació a la proposta inicial, amb l’excusa que no s’ha presentat cap al·legació formal (sembla ser que els debats i aportacions fetes a la comissió no són suficients). Per aquest motiu, hi vam tornar a votar en contra. A banda, el Ple va aprovar les festes locals pel 2019, que seran el 31 de maig per l’Ascensió i el 30 d’agost per Festa Major, així com dues modificacions del pressupost a les quals ens vam abstenir ja que responen a la gestió pròpia del govern municipal. De la mateixa manera, també ens vam abstenir en l’aprovació del conveni amb la Direcció General de Cadastre per l’actualització del mateix.

Núria Maynou

Núria Maynou, única candidata a les primàries d’ERC-AG

El període de presentació de precandidatures va finalitzar ahir dijous a les 18h, i la Comissió Electoral Local ja n’ha validat la documentació A diferència de les primàries de 2014 - en les que Pep Mur va haver de disputar el primer lloc de la llista amb Mariona Serra-, Núria Maynou concorrerà sola a les primàries d’ERC-AG per optar a l’alcadia de Granollers, després d'haver estat l'única persona en presentar els avals necessaris. El president d'ERC Granollers, Ferran Raga, ja va anunciar fa unes setmanes que l'actual regidora era la proposta de l'Executiva Local per encapçalar les llistes a les municipals de 2019. Tot i així, Maynou, que és independent, ha optat per presentar l'aval de la militància, amb el recull de 32 signatures, el que suposa un 60% dels afiliats republicans. La ja precandidata, a més, compta amb l'aval dels tres caps de llista republicans anteriors: Pep Mur i Planas, Isabel Alcalde i Manel Balcells. Avui, 20 d'abril, s'obre el període de campanya on Núria Maynou haurà d'explicar el seu projecte a la ciutadania de Granollers per tal d'aconseguir el màxim suport possible. Recordem que qualsevol persona resident a Granollers podrà votar a les primàries si es registra a un cens de votants. Fins el 3 de maig es poden fer les inscripcions prèvies al local d'ERC-AG (C/Torres i Bages, 9) o enviant un correu a granollers@esquerra.cat. El dia de la jornada electoral (5 de maig, de 11h a 18:30h, es tornarà a obrir el cens per fomentar la participació. Núria Maynou i Hernàndez, de 45 anys, és llicenciada en Geografia i Història i té estudis també en Demografia. És veïna del barri Tres Torres, treballa com a tècnica a l’administració pública comarcal i té experiència en desenvolupament local i gestió pública des de l’àmbit tècnic. Vinculada al teixit associatiu de la ciutat, fa tres anys que és regidora independent del grup d’ERC-AG. Més informació sobre el procés de primàries a pensemgranollers.