Granollers

Totes les notícies

Josep Bargalló i Mirella Cortès en un acte a Granollers 06-11-2019 (eleccions 10N)

Josep Bargalló reivindica ERC com a avantguarda de l'independentisme i carril central per “tornar-ho a fer”

El conseller d'educació va reivindicar la necessitat de victòria a les urnes de l'independentisme i de mobilització permanent al carrer en un acte de campanya a Granollers el passat dimecres 6, al costat de la portaveu d'ERC al Senat Mirella Cortès, la regidora republicana i cap de l'oposició Núria Maynou i els candidats vallesans Manel Bueno i Muntsa Marzábal. El conseller d'educació, Josep Bargalló, va participar aquest passat dimecres 6 en un acte de campanya organitzat per ERC a Granollers, a la Sala Tarafa. Davant de quasi un centenar de persones, Bargalló va expressar la necessitat d'una resposta de l'independentisme contundent a les urnes. El conseller republicà va explicar que en una visita al líder empresonat d'ERC, Oriol Junqueras, aquest li va dir que a la primera reacció enfadada de la sentència calia que la seguís un treball constant i amb il·lusió. Bargalló va reivindicar també la unitat estratègica expressant que “Hi ha gent que té dret a ser independentista i ser de dretes i hi ha gent que té dret a ser independentista i ser d'esquerres. Aquí hi la la unitat.“. De la mateixa manera, va remarcar que “La independència no és senzilla d'aconseguir però tenim trumfos a la mà. El TC ja no ens fa por. Perquè després d1'uns en venen uns altres”. Bargalló va criticar també durament el decret contra la llibertat d'internet “no l'admetria ni Guttemberg”. El conseller va concloure demanant que el diumenge Sánchez, Borrell, Marlaska o Celaá vegin que “diumenge hem guanyat nosaltres, els hem de veure aquesta cara d'espant”. Al seu torn, la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, va centrar la seva intervenció en una dura crítica al PSOE, de qui va dir que “Pedro Sánchez és el PSOE del 155 de fa dos anys”, en contraposició a ERC, que “és la força del diàleg i les llibertats. La sentència no és el final”. Cortès també va recordar que a Espanya hi ha hagut quatre eleccions en quatre anys, sense que en aquest temps es vehiculés cap proposta per a Catalunya, “Només jutges i porres”.

El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes d'octubre.

ERC s’absté en la votació de les Ordenances Fiscals després de que el govern municipal acceptés alguna de les seves propostes.

Ahir es va celebrar sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, corresponent al mes d’octubre. Un Ple on hi destacava a l’ordre del dia l’aprovació de la modificació de les Ordenances Fiscals per al proper any 2020. En aquest sentit, la portaveu del grup municipal Republicà, Núria Maynou, ja apuntava que «el debat d’avui i el de pressupostos del més vinent són transcendentals, ja que és en les ordenances i els pressupostos en els que s’aterra de manera tangible la voluntat del govern municipal». Maynou va iniciar la seva intervenció afirmant que el seu grup considera que «les ordenances fiscals haurien de ser una eina de redistribució de la riquesa i per incentivar bones pràctiques mediambientals i socials a les empreses». La regidora republicana, sobre l’augment de la pressió fiscal, afirmava que «l’augment és segurament necessari per donar resposta a l’augment de la despesa, però que haurà de tenir en compte que encara hi ha persones pels que la crisi perdura o tot just comença». Seguidament, Maynou agraïa a l’equip de govern que «no s’hagin escudat en la seva majoria absoluta i s’hagin prestat a negociar». El grup municipal d’Esquerra Republicana celebrava que s’hagin inclòs algunes de les propostes que va presentar a l’equip de govern, com ara: 1) Augmentar la bonificació a les famílies nombroses en l’IBI. 2) Estudiar la creació d’una bonificació de fins al 95% en l’IBI per aquells habitatges llogats amb renda limitada, és a dir, per aquells habitatges que es lloguin per sota d’un preu de referència. 3) Compromís d’elaborar un cens d’habitatges desocupats durant l’any 2020 amb la voluntat de desplegar efectivament el recàrrec del 50% en l’IBI als pisos buits. 4) Estudiar i repensar la taxa d’escombraries en funció dels residus generats durant l’any 2020, ja que en aquest sentit nosaltres proposàvem reduir la taxa mínima o excloure aquells comerços que generen molts pocs residus, que avui en dia paguen, com a mínim, més de 450 euros.

ERC presenta propostes a les Ordenances Fiscals per lluitar per la justícia social i contra el canvi climàtic.

El proper dimarts 29 d’Octubre es celebrarà la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers en la que es debatran les modificacions a les Ordenances Fiscals per a l’any 2020. Des del Grup Municipal d’ERC-AM, considerem que les Ordenances Fiscals són una eina de recaptació, però també haurien d’actuar com a eina per incentivar bones pràctiques mediambientals i socials, i sobre tot, com a eina generadora de justícia social mitjançant la redistribució i la tarificació progressiva. Per això, des del Grup Municipal d’ERC-AM apostem per una fiscalitat municipal més justa, progressiva, i que alhora fomenti la igualtat d’accés als serveis públics i atengui els col·lectius i àmbits més necessitats de protecció i defensa. Cal, doncs, fonamentar les ordenances en el principi de contribució segons la capacitat econòmica dels ciutadans i una major sensibilitat social pel que fa a les taxes i els preus públics, aplicant la tarificació social sobretot als serveis públics com serien les Escoles Bressol i les Escoles de Música. En aquest sentit, el Grup Municipal d’ERC-AM ha traslladat a l’equip de govern tot un seguit de propostes que giren en dos eixos: la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic. Pel que fa a aquest primer eix, algunes de les propostes destacades, serien: augmentar la bonificació en l’IBI per a les famílies nombroses, el desplegament efectiu del recàrrec de l’IBI als pisos buits i afegir sistemes de bonificació a partir de la tarificació social en els preus públics de les escoles bressol i de música. També es proposa introduir una taxa per l’aprofitament de la via pública que fan les entitats financeres que instal·len caixers automàtics en façanes que donen al carrer. Pel que fa a la millora ambiental de la ciutat, el Grup Municipal d’ERC-AM destaca les propostes d’incrementar la bonificació als vehicles en funció de la seva etiqueta ambiental o crear una bonificació en l’IAE per aquelles activitats econòmiques que utilitzin o generin energies renovables.

La Sala de Plens, plena a vessar en motiu del ple extraordinari.

El PSC, amb dues abstencions, tomba la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

Ahir es va celebrar una sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, a petició dels Grups Municipals d’ERC-AM, Junts per Granollers i GxI-Primàries, per tal de debatre i votar una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i a favor del dret a l’autodeterminació. La moció va ser rebutjada amb 12 vots en contra (PSC), dues abstencions (PSC) i 8 vots favorables (ERC, JxG, Primàries). La portaveu del grup republicà, que exercia de portaveu dels tres grups per defensar la moció, va començar la seva intervenció afirmant que «la democràcia espanyola està tocada de mort» i afegia que «l’Estat ha perpetrat la seva venjança». Maynou, seguidament, afegia que «el càstig i la repressió no poden ajudar en res» i reclamava que «ens agradaria trobar a la bancada dels companys socialistes demòcrates un posicionament sense embuts i equidistàncies, amb major empatia, davant d’aquest judici i davant d’aquesta sentencia venjativa». Pel que fa a les mobilitzacions d’aquesta setmana, Núria Maynou afirmava que «la força de la gent és la força del carrer, i d’una manera especial, la força dels nostres joves i no tant joves que des de dilluns passat s’han mobilitzat cada dia i que s’han tornat a trobar, cara a cara, amb la brutalitat policial més salvatge». La republicana va concloure la seva intervenció llegint els acords que contenia la moció (que trobareu adjunta al final d’aquesta pàgina) i afirmant que «ara el camí ha de ser el de la mobilització pacifica, l’amnistia que permeti alliberar els presos, tornar a la política un problema polític i la resolució democràtica del conflicte que passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació». Tot seguit, van intervenir la resta de Grups Municipals. El Grup Municipal del PSC va argumentar que havia fet propostes i esmenes a la moció ja que hi havia alguns termes que no podia compartir i que per això havia presentat un text alternatiu. Núria Maynou, en el seu torn de tancament, va recordar al Grup Socialista que la moció s’havia presentat dilluns «amb la voluntat d’acceptar esmenes per tal de que tirés endavant» però «la proposta del PSC no va arribar fins dissabte la nit en forma d’una moció totalment nova que desvirtuava els objectius de la que motivava aquest ple extraordinari».

Comunicat conjunt de les forces independentistes a l’Ajuntament de Granollers en relació a la sentència del judici del procés

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana – Acord Municipal, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya, un cop coneguda la sentència als presos política, exposem que: PRIMER. - Ens trobem davant d’una sentència absolutament injusta i inacceptable, i que en neguem totalment la seva legitimitat, atès que posa en entredit no sols drets polítics i fonamentals, si no també el fonament bàsic del parlamentarisme: el debat. SEGON.- Reivindiquem la legitimitat de la nostra lluita per la independència de Catalunya, que s’ha caracteritzat sempre per la no violència, el diàleg i la voluntat d’assolir consensos. TERCER.- Sol·licitarem la convocatòria d’un Ple extraordinari per debatre una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar la llibertat immediata per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l’autodeterminació. QUART.- Els Grups Municipals que signen aquest comunicat aturaran tota activitat institucional fins que no es produeixi la celebració d’aquest Ple. CINQUÉ.- Reclamen que l’Ajuntament de Granollers es posicioni contra aquesta sentència i exigim al govern municipal que es posicioni al costat de la democràcia. És per això que us convoquem a sortir al carrer i mobilitzar-vos, encoratjant-vos a auto organitzar-vos per tal d’exigir l’alliberament immediat dels presos i les preses polítiques, i posar en evidència la fallida de la democràcia espanyola. Per últim, volem resumir amb aquestes ratlles les paraules que des d’aquest matí ens comuniquen des de la presó de Lledoners, Puig de les Basses, el Catllar i l’exili. “Cap sentència canviarà les aspiracions polítiques de milions de ciutadans, ni aquesta ni les que vindran. Avui la democràcia a l’Estat espanyol ha fet fallida i els seus poders exerceixen la venjança perquè no entenen de justícia, de política ni de processos democràtics. No han jutjat els fets, sinó les idees i per això ens han condemnat.

Núria Maynou: “Ràtzies com les d’ahir no auguren els millors presagis i recorden als temps de l’Operació Garzón»

Ahir es va celebrar la sessió plenària ordinària corresponent al mes de setembre, la primera després del període vacacional. Un dels punts més rellevants del Ple va ser l’apartat de precs i preguntes, en aquest sentit, la portaveu republicana, Núria Maynou, va preguntar a l’Alcalde quina seria la reacció institucional de l’Ajuntament en cas de sentència condemnatòria. Maynou argumentava que «ràtzies com les d’ahir no auguren els millors presagis i recorden als temps de l’Operació Garzón». La republicana afegia, també, que «l’únic que sembla mantenir unit a l’Estat Espanyol és la llei antiterrorista» i que el PSC «parla molt de diàleg però després tenen líders com l’Eva Granados que afirmen que la ciutadania no hi te res a dir en una qüestió com l’autodeterminació». Pel que fa a la resta del Ple, el primer punt que va generar intervencions per part del grup republicà va ser l’aprovació d’una concessió administrativa per construir un aparcament tancat i segur de bicicletes a l’estació de Granollers Centre. En aquest sentit, el regidor Enric Gisbert celebrava aquest primer pas endavant però advertia «que això no pot quedar aquí». Gisbert apostava per «fer de Granollers una autèntica ciutat ciclable» seguint el decàleg elaborat per l’entitat Granollers Pedala. Ja a l’apartat de mocions, es va aprovar una declaració per fer front a l’amenaça d’Endesa, exigint que es compleixi la Llei 24/2015. En aquest sentit, el regidor Pau Llobet lamentava que el PSC no hagués «estat prou valent» per acceptar una esmena que havia fet el Grup Republicà en la qual s’exigia a l’empresa la condonació total del deute a aquelles persones protegides per la Llei de pobresa energètica. Seguidament, es va aprovar una moció presentada pel Grup Municipal d’ERC en suport a les ONGs que treballen i salven vides al mediterrani. Núria Maynou reclamava que «des del món municipal cal reiterar el compromís a favor de l’acollida, posant a disposició de les entitats i el Govern recursos per acollir a les persones refugiades».

La façana de l'Ajuntament, sense el llaç groc

El PSC tomba la moció per tornar a incorporar el llaç groc al balcó de l’Ajuntament.

Ahir es va celebrar l’última sessió plenària abans de les vacances d’estiu. Els Grups Municipals d’ERC-AM, Junts per Granollers i GxI – Primàries van presentar conjuntament una moció per tornar a incorporar el llaç groc al balcó de l’Ajuntament. La moció, però, va ser rebutjada amb els vots contraris del PSC i Ciutadans. La portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, Núria Maynou, lamentava que el llaç groc no s’hagi tornat a incorporar tenint en compte «que la situació d'injustícia no ha canviat gens ni mica». Maynou, afegia que el Grup Municipal d’ERC ja va reclamar mitjançant instància a l’endemà de les eleccions, que es tornés a incorporar el llaç groc. La portaveu republicana lamentava, també, que encara no se’ls hi hagi donat resposta. Maynou, reclamava la presència del llaç groc com «un símbol de defensa de la democràcia, que transcendeix el moviment independentista, un símbol de solidaritat i denuncia davant d’una situació d'injustícia i d’abús de la figura de la presó preventiva, un símbol que situava Granollers en el cantó just de la balança». La portaveu del Grup Municipal va acabar la seva intervenció amb el compromís de seguir treballant «per denunciar la injustícia de tenir polítics i líders socials a la presó i per solucionar des de la política tots aquells conflictes que són eminentment polítics. L’altre moció que es va aprovar i va generar intervenció per part del grup republicà va ser la presentada per les entitats Granollers Pedala, Granollers en Transició i l’Ateneu de Granollers sobre la declaració d’emergència climàtica. Aquesta moció acordava, per una banda, establir els compromisos polítics, normatives i recursos necessaris per garantir reduccions de gasos d’efecte hivernacle per tal d’arribar al balanç net zero no més tard de 2050; i per l’altre, abandonar els combustibles fòssils i apostar per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària.

Ajuntament de Granollers

ERC, JUNTS i GxI-Primàries presentem una moció conjunta per a que es torni a inocorporar el llaç groc a la façana de l'Ajuntament de Granollers

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries han presentat conjuntament una moció que reclama que es torni a incorporar el llaç groc al balcó de l’Ajuntament de Granollers. Un mes després de la finalització del període electoral, i havent-se constituït la corporació municipal amb una majoria absoluta socialista liderada per Josep Mayoral, molts ciutadans de Granollers segueixen esperant que el llaç groc torni a la façana de l’Ajuntament. Des d'Esquerra Republicana, ja vam exigir a l'equip de govern que el tornés a incorporar mitjançant instància al registre, de la que encara esperem resposta. Els llaços grocs s’han convertit en un símbol reivindicatiu i de solidaritat per mostrar el rebuig contra la vulneració dels drets civils i polítics més fonamentals. El llaç groc no és una reivindicació exclusiva dels independentistes, és una reivindicació democràtica contra la presó preventiva d’activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques. En aquest sentit, moltes persones, entitats i institucions han decidit mostrar la seva solidaritat amb aquesta situació d'injustícia col·locant llaços grocs en els seus espais més visibles. L’equip de govern de l’Ajuntament de Granollers va mantenir el llaç groc fins a l’inici del cicle electoral d’aquest 2019 ja que hi havia vigent una prohibició per part de la Junta Electoral Central. L’endarreriment del seu retorn a la façana del consistori només es pot interpretar, un cop extingida l’obligació legal derivada del dictamen de la Junta Electoral Central, com una mostra del desinterès del govern municipal en la salut democràtica del nostre país i en la possibilitat d’un diàleg polític entre iguals amb les forces polítiques sobiranistes. Per això, insistim a reclamar el retorn immediat del llaç groc a la façana de l’ajuntament i l’adopció per part del consistori d’un compromís inequívoc amb la defensa dels valors democràtics.

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers

«Per dignificar la política l’element clau és que es faci de forma temporal i sobretot: amb transparència i responsabilitat pública»

El passat dimarts es va celebrar el Ple extraordinari d’aprovació del Cartipàs Municipal per al mandat 2019-2023. Aquest Ple serveix per aprovar l’organització municipal: àrees de govern, comissions informatives, consells de participació ciutadana, i, també, les retribucions que percebran els regidors i regidores, així com els Grups Municipals. La portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM, Núria Maynou, va començar la seva intervenció condemnant l’assassinat masclista de la jove granollerina Vianca Roca, que es va confirmar ara fa uns dies. Maynou considerava que «com a Ajuntament tenim molta feina a fer per fer que siguem una ciutat referent en les polítiques contra la violència masclista». La republicana també va aprofitar per condemnar els atacs racistes i xenòfobs ocorreguts al Masnou, en un centre d’acollida de joves migrants sols. Aterrant a l’Ordre del dia del Ple, la Portaveu del Grup republicà considerava que «l’organització municipals hauria d’anar lligada a l’establiment clar de prioritats, i hauria de servir per posar en marxa polítiques valentes, ambicioses i innovadores». En contraposició, Maynou afegia que de la lectura del cartipàs se’n desprenien poques novetats, «poques novetats que fan qüestionar-nos si el nou govern es regeix per criteris d’eficiència organitzativa o si realment es regeix per reordenar políticament el Grup Municipal Socialista» Pel que fa al debat sobre les retribucions i les assignacions als Grups Municipals, Maynou considerava que aquest «és un debat molt complex ja que en una societat on la redistribució de rendes es tant desigual, els sous d’aquells qui fan política estan sempre qüestionats, i ja és bo que així sigui». Pels republicans, les retribucions han de ser justes ja que «per dignificar la política l’element clau és que es faci de forma temporal, amb dedicació, ganes, i sobretot: amb transparència i responsabilitat pública». En relació a les retribucions que percebran els regidors de la oposició, Maynou celebrava que «després de molt temps sent la més baixa del país, aquestes s’hagin actualitzat per poder exercir la nostra tasca de manera adient», la regidora afegia, també, que «aquest augment de retribucions vindrà acompanyat de molta més exigència i d’un augment de la nostra dedicació».