Granollers

Totes les notícies

ERC presenta una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi i per repensar el nomenclàtor en clau feminista.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi per a que sigui debatuda al Ple del proper dimarts 28 de gener. La moció exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació. La moció destaca el paper de tres dones que van patir l’exili, la deportació i van ser perseguides pel feixisme i el nazisme, com van ser: Neus Català, Conxita Grangé i Teresa Pàmies. Totes tres van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia. Atès que el foment de la memòria democràtica és essencial com a eina de dignificació i record per les persones que han estat perseguides, la moció proposa que s’obri la Comissió del Nomenclàtor per tal d’acordar que es dediqui un carrer o espai municipal a les tres dones mencionades, així com a la resta de republicanes exiliades, deportades i perseguides pel feixisme i el nazisme. De la mateixa manera, es proposen campanyes de difusió sobre la vida i dificultats de les dones als camps de concentració. Per últim, la moció també reclama un procés per tal de repensar el nomenclàtor de la ciutat en clau feminista, recordant totes aquelles dones que han fet contribucions a la nostra societat, com és el cas d’Isabel Clara-Simó, que recentment ens ha deixat. Podeu consultar la moció en el document adjunt.

ERC, JxG i Primàries presenten conjuntament una moció de rebuig a la resolució de la JEC i el Tribunal Suprem respecte el President de la Generalitat i l'eurodiputat Oriol Junqueras

Els Grups Municipals d'Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries Catalunya - Granollers per la Independència han presentat conjuntament una moció que rebutja la resolució de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem respecte el M.H. President de la Generalitat Quim Torra i l'eurodiputat Oriol Junqueras. Aquesta moció sorgeix com a resposta de l'acord pres per la Junta Electoral Central el passat divendres 3 de gener de 2020, on s'exposava que l'eurodiputat Oriol Junqueras no podia exercir aquesta condició, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De la mateixa manera, el dia 9 de gener el Tribunal Suprem va decidir fer cas omís a aquesta sentència dictaminant que Oriol Junqueras no té immunitat i que per tant no pot ser eurodiputat. De la mateixa manera, la Junta Electoral Central, en una decisió ratificada el dia 10 de gener pel Tribunal Suprem, pretén també la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat, Quim Torra, malgrat no haver-hi sentència ferma, i deixar sense efecte la seva credèncial de diputat electe del Parlament de Catalunya. Aquestes resolucions s'afegeixen a la llarga llista d'electes i institucions del nostre país que pateixen repressió i persecució per part d'instàncies administratives i judicials de l'Estat espanyol per sol fet de defensar l'autodeterminació de Catalunya. Per tots aquests motius, els grups municipals que presenten aquesta moció, proposen l'adopció dels següents acords: PRIMER.- Rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem per la qual s’intenta executar la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat Quim Torra i s’ordena la retirada de la seva credencial de diputat. L’esmentada resolució vulnera tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com el Reglament del Parlament de Catalunya. SEGON.- Rebutjar la resolució de la mateixa Junta Electoral Central i del Tribunal suprem, que fent cas omís al TJUE, nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras, malgrat que la recent sentència del TJUE dictamina que hauria d’haver recollit l’acta d’eurodiputat i, per tant, tindria immunitat parlamentària.

El Ple de l'Ajuntament de Granollers

El PSC i Cs tomben la moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d'Oriol Junqueras i la resta de preses polítiques.

Consulta el resum dels acords del Ple que va tenir lloc ahir dilluns 23 de desembre: Resum dels acords de Ple de 23 de desembre de 2019       1.  Aprovar l'acta del Ple de la sessió ordinària del dia 26 de novembre de 2019. 2. Control i fiscalització pel Ple dels acords adoptats per la Junta de Govern Local de les sessions dels dies 5, 12, 19, i 26 de novembre de 2019. 3. Control i fiscalització pel Ple de les resolucions de l'alcalde president i els seus delegats. COMISSIÓ INFORMATIVA DE L’ÀREA DE SERVEIS GENERALS 4. Aprovació definitiva de les Ordenances fiscals 2020. Es desestimen les reclamacions presentades per dos ciutadans i s'aprova definitivament, una vegada resoltes aquestes reclamacions, la modificació de les Ordenances fiscals, així com l’establiment i modificació dels tributs, per a la seva vigència a partir de l’1 de gener de 2020. Votació. A favor: PSC. En contra: JxG i Primàries. Abstenció: ERC-AG i Ciutadans. COMISSIÓ INFORMATIVA DE L’ÀREA DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT 5. Aprovar el text refós de la modificació puntual del POUM en l’àmbit de nova centralitat a l’entorn de la plaça de Josep Barangé, que incorpora les prescripcions de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. S'aprova el text refós de la modificació puntual del POUM en l’àmbit de nova centralitat a l’entorn de la plaça de Josep Barangé, un cop s'han incorporat tots els requiriments formulats per la Comissió Territorial d’Urbanisme. Aquest àmbit inclou els terrenys de la plaça Pau Casals, plaça Josep Barangé, part del carrer Agustí Vinyamata, la façana de l’avinguda del Parc i la residència de Torrebadella, amb un total de 15.271 m². L'expedient complet es traslladarà ara a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona per tal que l'aprovi amb caràcter definitiu. També es transmet una còpia de la memòria del text refós aprovat, que incorpora l’estudi de l’avaluació de la mobilitat generada completat, a l’Autoritat del Transport Metropolità.

La plaça de la Porxada plena a vessar en les mobilitzacions del 3 d'Octubre de 2017

Els Grups Municipals d’ERC, Junts i Primàries presenten conjuntament una moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques.

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries han presentat de forma conjunta una moció que reclama la nul·litat de la sentència i la llibertat immediat d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques. La moció que es presenta per a ser debatuda en el Ple del proper dilluns sorgeix després de que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi dictat sentència reconeixent la immunitat d’Oriol Junqueras, determinant que aquesta és vigent des de que es proclamen de forma definitiva els resultats de les eleccions. Els Grups Municipals denuncien que des del passat mes de maig, quan es van celebrar les darreres eleccions europees, Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín han vist vulnerats els seus drets. D’aquesta manera, el text exigeix que el Tribunal Suprem apliqui la sentència europea de forma immediata i deixi en llibertat Oriol Junqueras, anul·lant la sentència condemnatòria de presó ja que amb el reconeixement de la seva immunitat, tot el procediment posterior és nul. De la mateixa manera, la moció reclama que es reconegui immediatament la condició d’eurodiputats a Carles Puigdemont i Toní Comin, i finalment, insta a l’administració espanyola a aturar la repressió en totes les seves formes, com la inhabilitació recentment coneguda al President Quim Torra, i a l’alliberament immediat de tots els presos i preses polítiques catalanes. Podeu consultar la moció adjunta per a més informació.

ERC presenta una moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social per a debatre-la en el Ple del proper dilluns 23 de desembre. La moció argumenta que part de les principals conseqüències de la crisi tenen a veure amb l’habitatge. L’accés a l’habitatge ha esdevingut un factor clau de desigualtat. La diferència existent entre l’evolució de les rendes i el cost d’accés a l’habitatge impacta sobre les persones i famílies amb menor capacitat econòmica. A més, com ja s’ha posat sobre la taula diverses vegades, el parc d’habitatge públic a la ciutat de Granollers és totalment insuficient per atendre les realitats socials i les emergències habitacionals dels granollerins i les granollerines. Per tot això, el text reclama que davant el lent procés de maduració de les polítiques públiques tendents a incrementar el parc d’habitatge subjecte a algun tipus de protecció pública, cal que trobem mecanismes que permetin garantir l’accés a l’habitatge per a part de la ciutadania, especialment amb caràcter d’habitatge social mitjançant l’ús de tots aquells actius immobiliaris procedents del rescat bancari. Per tot això, a l’apartat d’acords, la moció reclama, en primer lloc, que s'insti al Govern espanyol a modificar la llei que limita l'ús del superàvit municipal per tal de poder constituir estoc d'habitatge públic de lloguer social; i en segon lloc, que s'insti al Govern espanyol a modificar la llei per tal d'obligar a la SAREB a que cedeixi un 30% dels seus immobles per a la creació d'un fons social d'habitatge. Podeu consultar la moció en el document adjunt.

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM al Ple de l'Ajuntament de Granollers

ERC vota en contra del Pressupost 2020 de l’Ajuntament i reclama més voluntat negociadora a l’equip de govern del PSC.

Ahir es va celebrar sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de novembre. Un Ple on hi destacava a l’ordre del dia el debat i l’aprovació del projecte de Pressupost de l’Ajuntament per a l’exercici 2020. El projecte presentat per l’equip de govern es va aprovar amb els vots a favor del PSC, les abstencions de Junts per Granollers i Cs, i el vot en contra d’ERC i Primàries. La portaveu del Grup Municipal, Núria Maynou, va iniciar la seva intervenció destacant l’absència de negociació per part de l’equip de govern, «tot i que agraïm que el to ha millorat respecte l’any passat, la negociació en el seu sentit més estricte ha brillat per la seva absència, ja sigui pels tempos de tot plegat i per l’actitud de l’equip de govern» deia Maynou. La regidora reclamava que «de cara a l’any vinent, tinguem més temps i una actitud més oberta per part del PSC a l’hora de parlar dels pressupostos». Entrant a valorar els pressupostos presentats per l’equip de govern, Maynou els entenia com «uns pressupostos conservadors, poc valents, que no aspiren a promoure un canvi substancial, uns pressupostos d’on no s’hi desprèn un projecte clar per la nostra ciutat més enllà del dia a dia i la gestió grisa.» A continuació Maynou va relatar totes les propostes que el grup havia fet a l’equip de govern i que aquest havia rebutjat  La portaveu republicana va encarar la part final de la seva intervenció afirmant que «un pressupost serveix per dibuixar el model de ciutat que volem, serveix per il·lusionar, per posar un horitzó. Quan més compartit sigui aquest horitzó, quan més propostes diverses reculli el pressupost, més ciutadania se sentirà interpel·lada a participar del bé comú i dels afers col·lectius». Per últim, va concloure que «sovint, però, ens trobem amb la seva política grisa i tancada. Una política que fuig del debat republicà i se sent còmode en la seguretat de l’anar fent» Un altre punt que va generar intervencions va ser l’aprovació per unanimitat d’un conveni per a la organització del Mundial Femení l’any 2021 a la ciutat de Granollers.

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM a la roda de premsa de presentació de les propostes als Pressupostos 2020.

ERC presenta una bateria de propostes als Pressupostos 2020 de l'Ajuntament de Granollers

La sessió ordinària del Ple que es celebrarà el proper dimarts 26 de novembre servirà per debatre la proposta de Pressupostos per l'exercici 2020 de l'Ajuntament de Granollers. El Grup Municipal d'Esquerra Republicana, amb la contínua voluntat de fer un treball constructiu des de l'oposició, ha fet arribar a l'equip de govern del PSC una bateria de propostes per tal de que s'incorporin al Pressupost 2020 de l'Ajuntament. Aquestes propostes giren en diversos àmbits amb l'objectiu final de fer de Granollers una ciutat més dinàmica, cohesionada i republicana. El Grup Municipal d'ERC-AM espera que l'equip de govern s'obri a negociar aquestes propostes, de la mateixa manera que ho va fer amb les ordenances, i que no s'escudi en la seva majoria absoluta per tal d'evitar fer política i arribar a un consens amb la oposició. Podeu consultar el detall de les propostes en el document adjunt.  

Josep Bargalló i Mirella Cortès en un acte a Granollers 06-11-2019 (eleccions 10N)

Josep Bargalló reivindica ERC com a avantguarda de l'independentisme i carril central per “tornar-ho a fer”

El conseller d'educació va reivindicar la necessitat de victòria a les urnes de l'independentisme i de mobilització permanent al carrer en un acte de campanya a Granollers el passat dimecres 6, al costat de la portaveu d'ERC al Senat Mirella Cortès, la regidora republicana i cap de l'oposició Núria Maynou i els candidats vallesans Manel Bueno i Muntsa Marzábal. El conseller d'educació, Josep Bargalló, va participar aquest passat dimecres 6 en un acte de campanya organitzat per ERC a Granollers, a la Sala Tarafa. Davant de quasi un centenar de persones, Bargalló va expressar la necessitat d'una resposta de l'independentisme contundent a les urnes. El conseller republicà va explicar que en una visita al líder empresonat d'ERC, Oriol Junqueras, aquest li va dir que a la primera reacció enfadada de la sentència calia que la seguís un treball constant i amb il·lusió. Bargalló va reivindicar també la unitat estratègica expressant que “Hi ha gent que té dret a ser independentista i ser de dretes i hi ha gent que té dret a ser independentista i ser d'esquerres. Aquí hi la la unitat.“. De la mateixa manera, va remarcar que “La independència no és senzilla d'aconseguir però tenim trumfos a la mà. El TC ja no ens fa por. Perquè després d1'uns en venen uns altres”. Bargalló va criticar també durament el decret contra la llibertat d'internet “no l'admetria ni Guttemberg”. El conseller va concloure demanant que el diumenge Sánchez, Borrell, Marlaska o Celaá vegin que “diumenge hem guanyat nosaltres, els hem de veure aquesta cara d'espant”. Al seu torn, la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, va centrar la seva intervenció en una dura crítica al PSOE, de qui va dir que “Pedro Sánchez és el PSOE del 155 de fa dos anys”, en contraposició a ERC, que “és la força del diàleg i les llibertats. La sentència no és el final”. Cortès també va recordar que a Espanya hi ha hagut quatre eleccions en quatre anys, sense que en aquest temps es vehiculés cap proposta per a Catalunya, “Només jutges i porres”.

El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes d'octubre.

ERC s’absté en la votació de les Ordenances Fiscals després de que el govern municipal acceptés alguna de les seves propostes.

Ahir es va celebrar sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, corresponent al mes d’octubre. Un Ple on hi destacava a l’ordre del dia l’aprovació de la modificació de les Ordenances Fiscals per al proper any 2020. En aquest sentit, la portaveu del grup municipal Republicà, Núria Maynou, ja apuntava que «el debat d’avui i el de pressupostos del més vinent són transcendentals, ja que és en les ordenances i els pressupostos en els que s’aterra de manera tangible la voluntat del govern municipal». Maynou va iniciar la seva intervenció afirmant que el seu grup considera que «les ordenances fiscals haurien de ser una eina de redistribució de la riquesa i per incentivar bones pràctiques mediambientals i socials a les empreses». La regidora republicana, sobre l’augment de la pressió fiscal, afirmava que «l’augment és segurament necessari per donar resposta a l’augment de la despesa, però que haurà de tenir en compte que encara hi ha persones pels que la crisi perdura o tot just comença». Seguidament, Maynou agraïa a l’equip de govern que «no s’hagin escudat en la seva majoria absoluta i s’hagin prestat a negociar». El grup municipal d’Esquerra Republicana celebrava que s’hagin inclòs algunes de les propostes que va presentar a l’equip de govern, com ara: 1) Augmentar la bonificació a les famílies nombroses en l’IBI. 2) Estudiar la creació d’una bonificació de fins al 95% en l’IBI per aquells habitatges llogats amb renda limitada, és a dir, per aquells habitatges que es lloguin per sota d’un preu de referència. 3) Compromís d’elaborar un cens d’habitatges desocupats durant l’any 2020 amb la voluntat de desplegar efectivament el recàrrec del 50% en l’IBI als pisos buits. 4) Estudiar i repensar la taxa d’escombraries en funció dels residus generats durant l’any 2020, ja que en aquest sentit nosaltres proposàvem reduir la taxa mínima o excloure aquells comerços que generen molts pocs residus, que avui en dia paguen, com a mínim, més de 450 euros.