Granollers

Totes les notícies

Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers

Un any després. Reflexions d’un any de mandat

(Article publicat al diari el 9 nou el divendres 31 de juliol de 2020) Estem ja al mig de l’estiu i tot just acabem de celebrar el darrer Ple del curs. A aquestes alçades, sempre es bo mirar enrere i fer balanç de l’any i escaig que ja portem de mandat municipal a Granollers. Fer balanç per poder mirar endavant i encarar un nou curs polític, marcat per unes condicions d’emergència extraordinàries, i per seguir treballant per millorar la vida dels granollerins i granollerines. Un any de mandat en el que hem estrenat una nova responsabilitat: ser la primera força de la oposició i, alhora, ser l’única força nítidament d’esquerres a la oposició. Per tot això, en Pau, la Lorena, l’Enric, i jo mateixa, hem assumit el repte de treballar molt per fer una oposició incisiva, constructiva i responsable, des de la qual reivindiquem els valors d’esquerres, ecologistes, feministes i republicans. Un any marcat per la pandèmia del coronavirus, que ens ha agafat a tots a contrapeu i ha sacsejat amb força les nostres vides. Davant d’aquesta situació, des del nostre Grup Municipal ens hem exigit treballar encara més, des del primer moment i sense parar, per traslladar propostes constructives a l’equip de govern per tal de pal·liar els efectes que l’emergència sanitària ha tingut en tots els àmbits de la nostra vida. Perquè aquesta crisi és una crisi humanitària mundial, que ens posa en perill a totes i posa en evidència les debilitats i mancances del sistema en el que vivim. Per això, entre altres coses, setmanes enrere, vam demanar la posada en marxa d’una Taula de Ciutat per a la reactivació econòmica i social de la ciutat, un procés que va culminar en la presentació del Pacte de Ciutat elaborat pel Consell de Ciutat i treballat en bona part per la ciutadania. Des d’ERC, celebrem que finalment aquest pacte hagi recollit un desplegament per concretar i especificar actuacions, tal i com nosaltres reclamàvem des d’un inici. A l’inici del mandat, ens plantejàvem diferents línies d’acció per poder tirar endavant el model de ciutat en el que creiem.

Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Núria Maynou sobre l’espionatge als líders independentistes: «hi ha una guerra bruta contra l’independentisme, una causa general que persegueix un moviment pacífic i democràtic.»

Ahir es va celebrar la darrera sessió plenària de l’Ajuntament de Granollers abans del període de vacances. El primer punt que va generar intervencions va ser a l’apartat de mocions. En aquest sentit, es va aprovar la moció conjunta presentada pels grups municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries de rebuig a l’espionatge polític d’activistes, periodistes i autoritats. En aquest punt, la portaveu republicana, Núria Maynou afirmava que hi ha «una guerra bruta contra l’independentisme, una causa general que persegueix un moviment pacífic i democràtic. Una guerra bruta que ve de lluny: dels GAL o l’Operación Garzón, entre d’altres» Un altre punt que va generar intervencions va ser l’aprovació de la moció presentada per ERC de rebuig a la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP2, AP7, C33 i C32 nord. En aquesta línia, Maynou afirmava que la finalització de les concessions suposa que «a Granollers, l’esperada finalització d’aquestes concessions obre la porta a l’eliminació del peatge de l’AP7, una fita que ajudaria a reduir el trànsit de vehicles pel municipi, especialment en zones com la Ronda Sud». L’última moció que va generar intervencions va ser la proposada per Junts per Granollers de suport a l’escola concertada. En aquest sentit, Núria Maynou va justificar l’abstenció del seu grup ja que "tot i compartir moltes de les coses que es diuen als acords, discrepem en alguns punts de la part expositiva i pensem que un debat com aquest s'hauria d'haver fet amb molta més serenor, apostant per una moció que defenses l'escola catalana com a servei públic" Per últim, en el torn de precs i preguntes, el regidor Enric Gisbert va denunciar que s’havia perdut una oportunitat pel que fa al turisme durant aquest estiu. El regidor va reclamar unir esforços, recursos i establir una estratègia conjunta per tal de reflotar el turisme i tenir clar el model de ciutat i el projecte que volem per la nostra ciutat.

ERC registra una moció de rebuig a la pròrroga de les concessions de les autopistes AP2 i AP7

El Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers ha registrar una moció de rebuig a la pròrroga o ampliació de les concessions de les autopistes AP2 i AP7. El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern espanyol, de la mà del ministre José Luis Ávalos, va tancar la porta, l’abril passat, a compensar les empreses concessionàries que exploten la gestió de les autopistes per les eventuals pèrdues provocades per una disminució de la mobilitat vial com a conseqüència de la COVID-19. La realitat ha estat que, malgrat l’anunci inicial, el govern espanyol ha autoritzat per decret llei que aquestes empreses puguin demanar a l’Estat una pròrroga en els contractes de concessió per compensar les pèrdues ocasionades per les mesures per frenar l’expansió de la pandèmia durant l’estat d’alarma. A Catalunya aquesta mesura podria afectar a les concessions del tram d’AP-7 comprès entre Cambrils i La Jonquera i del tram de l’AP-2 entre El Vendrell i Lleida. En tots dos casos, el contracte amb Abertis expira l’1 de setembre de 2021, però amb el nou decret es podria allargar. La finalització de les concessions obre també la porta a estudiar opcions alternatives de pagament com la vinyeta, una taxa variable que pagarien els vehicles per tal de poder realitzar el manteniment de les carreteres, així com finançar i millorar el transport públic. A Granollers, la finalització d’aquestes concessions ens acosta a l’esperat alliberament dels peatges de l’AP7 al seu pas per Granollers, una fita que ajudaria a reduir el trànsit de vehicles de pas pel municipi, sobretot en zones especialment afectades com és el cas de la Ronda Sud. Podeu consultar la moció al document adjunt.

Roger Torrent i Ernest Maragall han estat víctimes d'espionatge a través del software Pegasus

ERC, Junts i Primàries presenten una moció de rebuig a l’episodi d’espionatge polític d’activistes, periodistes i autoritats.

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya han registrat conjuntament una moció de rebuig a l’episodi d’espionatge polític d’activistes, periodistes i autoritats per a ser debatuda al Ple de l’Ajuntament previst per al proper dimarts 28 de juliol. La proposta sorgeix arran de que durant el darrer mes s’ha donat a conèixer que un centenar de periodistes, activistes i polítics arreu del món han estat víctimes d’un programari informàtic, conegut com a Pegasus, que en origen ha estat dissenyat per tal de que els governs puguin obtenir informació rellevant en la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme. El fet de que aquest programari s’hagi utilitzat per a l’espionatge d’activistes, periodistes i autoritats polítiques suposa un autèntic escàndol antidemocràtic que ha tingut una greu incidència a Catalunya, afectant a la segona màxima autoritat del país, el Molt Honorable President del Parlament Roger Torrent i a l’Honorable Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. Alhora, també s’han vist afectats el diputat del Parlament i Regidor de l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, l’exdiputada Anna Gabriel i el membre del secretariat nacional de l’ANC Jordi Domingo Per tots aquests motius, la moció insta a condemnar l’ús d’aquest programari en l’espionatge de líders polítics i activistes catalans, així com reclama una investigació per esclarir els fets en el marc del Congrés dels Diputats i del Govern espanyol. Podeu trobar adjunt el text de la moció.

La portaveu del Grup Municipal, Núria Maynou, signant el Pacte de Ciutat.

S'aprova el Pacte de Ciutat per recuperar el dinamisme econòmic i social en resposta a la crisi de la COVID19

Ahir dimecres, al pati del Museu de Ciències Naturals la Tela, es va presentar el "Pacte de ciutat de Granollers per recuperar el dinamisme de la ciutat arrel de la Covid-19". Aquest document, elaborat pel Consell de Ciutat a proposta de la Junta de Portaveus, recull sis compromisos i emplaça a totes les persones, entitats, empreses i institucions a adherir-s'hi.  Des d'ERC vam reclamar aquest pacte com una Taula de Ciutat per a la recuperació econòmica i social de la ciutat. Les nostres aportacions al Pacte que es va presentar ahir han estat nombroses, tant des del Grup Municipal com des del nostre representant al Consell i s'han centrat en garantir la concreció i el desplegament d'aquest pacte, a posteriori, en mesures i actuacions concretes, que es desenvoluparan a partir de grups de treball per àmbits amb l'objectiu d'elaborar plans d'actuació que es presentaran a finals d'any i que hauríen de servir per orientar el pressupost de l'any 2021. Podeu llegir el contingut del pacte a https://wp.granollers.cat/conselldeciutat/pacte-de-ciutat/  

Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Núria Maynou: "la «nova normalitat» que estrenem aquest estiu no supera la «vella repressió» de l’Estat"

(Text publicat al Granollers Informa dels mesos de Juliol - Agost 2020) Ens trobem a les portes d’un estiu diferent, un estiu marcat per la pandèmia del coronavirus que tant ha afectat i seguirà afectant les nostres vides. Un estiu que coincideix en el relaxament de les mesures restrictives que ens fan començar a veure la llum i ens permet començar a retrobar-nos amb familiars i amics. Tot i així, no ens podem permetre abaixar la guàrdia, hem de seguir atents a les recomanacions sanitàries en solidaritat amb aquelles persones més vulnerables i amb tots els treballadors i treballadores que ho han donat tot durant aquests mesos i han fet que el nostre dia a dia fos molt més fàcil. Des de les institucions, les persones que tenim responsabilitat pública haurem de seguir donant respostes davant d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica. El Pacte de Ciutat que s’ha començat a gestar des del Consell de Ciutat és un primer pas per començar a pensar, a llarg termini, com reactivar Granollers i treballar perquè ningú quedi enrere. Aquest pacte no pot ser paper mullat, necessitem que es concreti en actuacions clares, participades i amb un pressupost assignat per tal de fer polítiques municipals que ajudin als granollerins i granollerines. I no oblidem que la «nova normalitat» que estrenem aquest estiu no supera la «VELLA REPRESSIÓ» de l’Estat. Un Estat que es nega a investigar el presumpte terrorisme d’estat del Govern de Felipe Gonzàlez i que manté a la presó persones innocents que l’únic que van fer és situar-se al costat de la voluntat del poble i defensar la democràcia. Un Estat, també, que durant aquests mesos de pandèmia i crisi humanitària ha seguit lluint tics centralistes i actuant des de la imposició. Encetem un estiu diferent, un estiu per estar amb els nostres i descobrir els entorns més propers. Aquest estiu i els darrers mesos ens haurien de servir per proposar-nos fer les coses d’una manera diferent. Les administracions, especialment als municipis, hem d’estar a l’altura i al costat de la ciutadania, donant suport i tirant endavant polítiques públiques que realment ajudin a superar totes les adversitats d’aquesta crisi.

No al Quart Cinturó

(article publicat al diar el 9nou el dia 03 de juliol de 2020) Aquestes darreres setmanes hem sentit a parlar del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), un Pla que planteja quina ha de ser la mobilitat entre les dues comarques. És evident que el Vallès, tot i ser un dels territoris més importants de Catalunya, no té, ni de bon tros, les infraestructures de transports que mereix i necessita.   De la mateixa manera, amb el debat sobre el PEMV ha tornat a sortir un vell dimoni que semblava enterrat: el quart cinturó, una infraestructura que pretén trinxar el territori i, que lluny de fomentar una mobilitat sostenible, fomenta l’ús del vehicle privat amb els problemes mediambientals que tot això suposa, encara més en el context d’emergència climàtica en el que ens trobem. Una infraestructura contra la qual molts ja ens hem manifestat durant anys.   Tot i que el PEMV no el recull com a tal, si que ho fa de manera maquillada amb el que s’anomena “Ronda del Vallès” que es supedita a un estudi d’oportunitat. En aquest sentit, el nostre posicionament és clar, i segueix sent el mateix de sempre: NO al Quart Cinturó, de manera clara, sense ambigüitats i sense succedanis ni canvis de nom. Aparquem definitivament el quart cinturó, enterrem-lo per sempre i no en parlem mai més.   Cal millorar les connexions per carretera entre els Vallesos? Si. I ens cal també millorar la connexió entre comarques veïnes, com poden ser Osona, Maresme i encara més enllà, superant un model centralista que ha prioritzat la connexió amb Barcelona. Per tant, fem una aposta clara per millorar les connexions per carretera amb els territoris veïns, però fem-ho des del paradigma de la sostenibilitat, contemplant el reciclatge, el bon ús i l’aposta clara per millorar i potenciar les connexions i infraestructures ja existents. Fem-ho pensant des de la lògica, que ens diu que abans d’ocupar més territori, hem d’aprofitar el que tenim. I atrevim-nos també a anar més enllà, aprofitant per generar eixos ciclables per connectar les nostres poblacions i fer de la nostra terra vallesana un lloc idoni per promoure el transport alternatiu.

El Ple es va celebrar al Centre d'Arts en Moviment de Roca Umbert

Núria Maynou «El posicionament d’ERC segueix sent el mateix que el de fa molts anys: no al Quart Cinturó i prioritzem la línia orbital ferroviària»

Ahir es va celebrar la primera sessió presencial del Ple de l’Ajuntament de Granollers després de l’emergència sanitària de la COVID19. El Ple va tenir lloc al Centre d’Arts en Moviment a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. També va ser el primer Ple que va permetre l’assistència de públic, tot i que l’aforament fos molt limitat. Entre els 17 punts de l’ordre del dia, el primer en destacar va ser l’aprovació de les al·legacions de l’Ajuntament de Granollers al Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV). Aquest Pla, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, servirà per redefinir i reordenar la mobilitat dels Vallesos. En aquest punt, la portaveu republicana, Núria Maynou, lamentava que aquest pla «fa sortir un vell dimoni que semblava enterrat: el quart cinturó» i afirmava que el posicionament dels republicans seguia sent el mateix que el de ja fa molts anys: «No al Quart Cinturó, de manera clara, sense ambigüitats i sense canvis de noms». En la mateixa línia, destacava que la prioritat hauria de ser la línia orbital ferroviària, un eix transversal que aniria des de Vilanova i la Geltrú fins a Mataró, passant per Vilafranca, Martorell, Terrassa, Sabadell i Granollers. «Una infraestructura imprescindible que donaria resposta a una connexió entre comarques que és insuficient». Maynou també va remarcar que el seu grup municipal havia traslladat propostes a les al·legacions que havia preparat l’Ajuntament, seguint l’esperit d’una oposició constructiva. Un altre punt rellevant va ser l’aprovació del I Pla Local per la Diversitat Sexual i de Gènere (2020-2024). «Un Pla que serveix per fer un pas important per seguir construint una ciutat més justa i igualitària, un espai de trobada, d’acolliment i de respecte a les identitats sexuals de totes i tots». Llobet va reclamar que li hagués agradat que s’hagues penjat la bandera LGBTI+ al balcó i afegia que «els jutges espanyols van començar prohibint el color groc i ara ja ens prohibeixen tots els colors de la tolerància».

Moció de suport a les lluites per l'eliminació de la discriminació racial

Esquerra presenta una moció de suport a les lluites per l’eliminació de la discriminació racial

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció de suport a les lluites per l’eliminació de la discriminació racial per a ser debatuda al proper Ple de dimarts 30 de juny. La violència policial especialment intensa d’aquestes últimes setmanes als Estats Units, amb l’assassinat de George Floyd, els episodis de violència racista que es van viure a Premià de Mar, així com les agressions racistes d’agents dels Mossos d’Esquadra que han sortit recentment a la llum, ens mostren com el racisme encara es present arreu i la necessitat de combatre’l amb contundència, sobretot des de les institucions. Per tot això el Grup Municipal d’ERC proposa que l’Ajuntament condemni l’assassinat de George Floyd i de totes les víctimes del racisme, als Estats Units i arreu del món, reafirmant el seu compromís amb una societat lliure de desigualtats i discriminacions. El grup també proposa que el Ple adquireixi el compromís de constituir una Comissió de treball que elabori un informe de diagnosi sobre l’estat del racisme a la ciutat. Podeu llegir la moció completa al document adjunt.