Granollers

Totes les notícies

Crònica del ple: S’aprova una moció d’ERC-AG per incloure la perspectiva de gènere en l’urbanisme de la ciutat.

El Ple s’adhereix al Pacte Contra la Segregació Escolar promogut pel Síndic de Greuges. El grup municipal d’ERC-AG s’absté del Reglament de Participació Ciutadana de Granollers. S’aprova una moció de suport al Dia Internacional de les Dones. El passat dimarts 26 de febrer, es va celebrar la sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Granollers corresponent al mes de Febrer. El primer punt que va generar debat i intervencions va ser la proposta d’adhesió de l’Ajuntament al Pacte nacional contra la segregació escolar promogut pel Síndic de Greuges. Aquest pacte compta amb la implicació dels principals agents de la comunitat educativa i recull un seguit d’actuacions per combatre la segregació escolar. El pacte es va aprovar amb els vots favorables d’ERC-AG, PSC, PDCAT i PP, l’abstenció de Cs i els vots en contra de la Crida – CUP. El portaveu del grup municipal republicà, Pep Mur, va començar la seva intervenció recordant que el problema de la segregació escolar va molt més enllà de l’àmbit educatiu i que cal plantejar-lo com un problema de ciutat, en tots els àmbits que acaben generant desigualtat social. Mur va reivindicar que «cal defensar els projectes educatius dels centres com a eina per lluitar contra la segregació. L’Ajuntament ha de donar el suport necessari per a que tots els centres puguin tenir un projecte educatiu atractiu». El regidor afegia que «cal ajudar a les escoles en situació de descrèdit per situar-les en el mapa educatiu de la ciutat». Mur va concloure la seva intervenció reafirmant que «no s’ha de criminalitzar a l’escola concertada, però cal exigir-li molt més a l’hora de compartir amb l’escola pública l’objectiu de lluitar contra la segregació escolar». El següent punt que va generar debat va ser la proposta d’aprovació del Reglament de Participació Ciutadana, aquest document va ser aprovat amb els vots a favor del PSC, PDCAT, Cs, PP i les abstencions de la CUP i d’ERC-AG.

Núria Maynou presenta Lorena Torró, Esther Vega i Josep Canudas com a números 3, 5 i 6 de la llista d'ERC Granollers

Torró – educadora social, vinculada al cooperativisme -, Vega – doctora en ciències medioambientals i professora universitària – i Canudas – activista polític i tanatopractor – acompanyaran a Núria Maynou, Pau Llobet i Enric Gisbert al capdavant del projecte municipal d'ERC. La candidata a l'alcaldia d'ERC, Núria Maynou, ha presentat aquest passat dilluns les persones que ocuparan els números 3, 5 i 6 de la llista a les eleccions municipals del maig. En la presentació, Maynou ha destacat el fet que, tal com ja havia avançat, la llista d'ERC és totalment paritària i cremallera, així com ha remarcat el fet que totes les persones presentades són independents i, fins ara, desvinculades de la política municipal: “Poden aportar una nova actitud, una nova manera de fer les coses, per a transformar Granollers en una ciutat viva cohesionada i republicana”. Lorena Torró, educadora social i número 3 a la llista, ha remarcat la seva trajectòria en el món sociocultural i socioeducatiu, així com ha explicat que el dia 1 d'octubre, que va passar a l'escola Granollers (Pau Vila) li “va provocar un canvi de xip en la manera de pensar com la ciutadania ens hem d'implicar en la construcció de la República, que fem des dels municipis”. Torró també ha destacat la necessitat de fer polítiques d'esquerres per a cohesionar Granollers: “L'economia social és una porta per trencar l'estancament. Cal organitzar l'economia i la ciutat de Granollers d'una manera més justa, solidària i feminista“. Esther Vega, doctora en ciències del medi ambient, que ocuparà el número 5, ha explicat que va viure a Xile durant quatre anys, on va treballar al voltant de la investigació del medi ambient i la lluita contra la contaminació atmosfèrica, així com ha senyalat que “Cal afrontar en visió de conjunt les grans problemàtiques mediambientals com la mobilitat i la contaminació atmosfèrica, que durant anys han estat presents a la ciutat”, així com ha expressat la seva gran il·lusió i ganes d'incorporar-se al projecte de la Núria Maynou.

Pau Llobet i Enric Gisbert ocuparan els números 2 i 4 de la llista d'ERC Granollers

Han estat presentats per la candidata Núria Maynou aquest passat dilluns. Maynou també ha anunciat que la llista d'ERC serà paritària, cremallera i amb més d'un 50% d'independents. L'actual regidor d'ERC-AG Pau Llobet i Enric Gisbert, director de l'Hotel Granollers, són les primeres cares visibles del projecte d'ERC Granollers per a les eleccions municipals del maig de 2019. La candidata a l'alcaldia Núria Maynou els ha presentat en una roda de premsa on ha tornat a reivindicar l'important paper dels ajuntaments en la construcció de la República, així com ha explicat les característiques de la llista d'ERC: Serà totalment paritària i cremallera – alternant sempre una dona i un home -, així com tindrà més de la meitat de membres independents. Maynou va apuntar que s'ha treballat per a fer una llista transversal i diversa, així com va reivindicar el paper de les dones en política i la necessitat d'assumir responsabilitats. Per la seva banda, Llobet ha reivindicat la necessitat de tenir veus més diverses a l'ajuntament “A l'Ajuntament hi falta debat i innovació política, el govern fa sempre el mateix, està estancat” - ha afirmat -. També va recordar la necessitat de cohesionar la ciutat, els seus espais i les seves realitats, ja sigui físicament com socialment. Llobet valora molt positivament la seva experiència d'un any com a regidor a l'Ajuntament i es mostra il·lusionat d'encarar la legislatura vinent com a número 2 de la candidatura. Gisbert s'ha mostrat també amb moltes ganes d'afrontar el repte de ser número 4 a la llista de Maynou. El director de l'hotel Granollers ha estat sempre estretament vinculat al teixit de la ciutat, al gremi d'hostaleria i a l'associació d'hotelers del Vallès Oriental. Ha afirmat que feia el pas a la política perquè cal que la ciutadania estigui compromesa amb la ciutat, així com que “La meva generació no ha estat vinculada en política i ara ens toca aportar més enllà dels projectes personals”.

Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers

Crònica del Ple: Granollers aprova el Pla Estratègic d’Acció Social, una proposta d’ERC-AG.

Ahir dimarts 29 de gener, es va celebrar la primera sessió plenària ordinària de l’any a l’Ajuntament de Granollers. El punt que va generar més debat de l’ordre del dia va ser l’aprovació del Pla Estratègic d’Acció Social, una proposta del grup municipal d’Esquerra Republicana – Acció Granollers que es va traduir en un acord pressupostari l’any 2016. Aquest Pla sorgeix de la necessitat de vertebrar les polítiques socials de l’Ajuntament en un document estratègic que serveixi com a instrument per guiar l’actuació del municipi en l’àmbit de l’acció social, amb un objectiu clar: donar la volta a la situació social de la ciutat per tal d’evitar la cronificació de la pobresa i atacar les causes estructurals de les desigualtats. Pau Llobet va començar la seva intervenció «felicitant a la regidora i al seu equip, als tècnics i als consultors que han ajudat a fer possible aquest Pla, ja que és un bon document de treball, un bon document d’inici per debatre com millorar l’atenció social a la nostra ciutat». Afegia el regidor que aquest document «s’inspira en valors progressistes, en idees de justícia social» i «dona molta importància al desenvolupament comunitari, a la feina que els treballadors socials volen i poden fer al carrer, tornant als barris i ajudant a crear espais de trobada i cohesió entre els veïns». El regidor va agrair que s’hagin tingut en compte les propostes que el Grup Municipal d’ERC-AG (que podeu consultar més avall) va fer un cop se li va entregar al Pla però alhora va animar a l’equip de govern a «obrir un debat sincer sobre la tarificació social que aglutini totes les taxes, preus i impostos que regula l’Ajuntament per a fer una fiscalitat més progressiva». Llobet va acabar la seva intervenció reclamant que aquest document «no quedi en paper mullat, sinó que sigui un instrument compartit de treball social per a la transformació de la ciutat». El següent punt que va generar intervencions va ser la moció presentada per l’Assemblea Integradora de la Ronda i Sud de Granollers que reclamava adquirir el compromís de demanar a les administracions competents que realitzin les actuacions necessàries per a la restricció de l’accés de vehicles de mercaderies perilloses.

El futur neix on l'esperança resisteix

Ser un projecte polític tan igual com la ciutat que volem representar. Fem política per estar amb la gent i per ajudar a que els seus problemes tinguin solució. Intentar-ho, almenys. Fem política per ser útils. I per generar il·lusió (és clar que sí!) sense crear expectatives irrealitzables, però. Som honestos. Tenim una idea, un concepte de ciutat que volem difondre. Des dels matisos, des del consens, des de la discussió d’essència republicana (entre totes, tot; a la plaça, votant!). Volem ser un projecte obert, empàtic. Escoltar, escoltar, escoltar. Tornar amb la gent, coi. Volem fer República però, abans, caldrà fer republicanisme; participació política, compromís, bona gestió pública, avaluació d’allò que fem, govern obert. Viure la ciutat i patir-la; la ronda Sud i els incendis que allà s’hi congrien, Palou, la contaminació, la mobilitat, el carrer Colom, la seguretat... parlem-ne, trobem-nos, escoltem i escoltem-nos. Trobar els interessos que compartim tants i tantes i saber relligar-los des d’una òptica republicana i d’esquerres. Fer política és, també, saber llegir els signes dels temps. Avui, encara, les desigualtats campen pel nostre sistema econòmic. L’atur creix, la desesperança aflora. Un projecte que vol governar ha de saber trobar un discurs que uneixi la lluita contra la desigualtat amb aquell que aposti pel creixement per a fer possible la distribució de les oportunitats. Tenim el repte de ser valents i lligar-ho tot a partir d’uns eixos que ERC ha articulat durant 83 anys d’història: esquerra, país, república. I com ho farem? Apostant per la justícia social, treballant per la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, tots i totes juntes. Fent possible una dinamització econòmica responsable: polígons moderns, comerç urbà de proximitat i progressivitat fiscal. Vetllant per l’educació i la cultura com a eines per a fer ciutadanes lliures i responsables, incidint en la lluita contra la segregació escolar, apostant per la gestió pública dels serveis i sent mediambientalment responsables.

Sóc la Núria Maynou i vull ser l'alcaldessa de Granollers

Aixi va acabar el seu discurs de presentació la candidata a l'alcaldia Núria Maynou: "Davant de l'estancament, Dinamisme. Davant la segregació, cohesió. Davant de la repressió, república. Sóc la Núria Maynou i vull ser l'alcaldessa de Granollers." El passat dilluns 17 de desembre Núria Maynou va presentar el seu projecte per a la ciutat de Granollers.Ho va fer a la Sala Tarafa, acompanyada pel conseller d'Afers Socials, Treball i Famílies Chakir El Homrani, qui va ser regidor de la ciutat i company de Maynou abans del seu nomenament i del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. L'acte va ser presentat per Gisela Comas, presidenta de l'Associació de comerciants de Sota el Camí Ral i amiga de Maynou. En la primera intervenció, El Homrani va destacar la capacitat de treball de Maynou, les seves ganes d'escoltar i enraonar, el seu compromís amb el projecte de la república catalana i el seu gran coneixament de la ciutat de Granollers. El Homrani també va deixar clar que el seu departament està fent la feina que ha de fer per garantir que l'esperada residència de persones grans arribi a la ciutat. L'acte també va comptar amb un vídeo de la secretària general d'ERC Marta Rovira, que va mostrar el seu suport a la candidatura de la Núria Maynou i va advertir de la necessitat d'estar més forts i animats que mai quan arribin les sentències. Va advertir també que la repressió té com a objectiu fragmentar-nosi allunyar-nos els uns dels altres i cal lluitar contra aquesta dinàmica. Al seu torn de presentació, Gisela Comas va comentar que la Núria Maynou era la seva ídol: Mare de quatre fills, treballadora, alegre i amb una gran capacitat d'implicació, treball i empatia. Va cloure el discurs demanant la necessitat que Granollers tingui una alcaldessa. Per la seva banda, Maynou va presentar-se com a candidata i ciutadana de Granollers: Nascuda prop de l'Hospital, ha viscut a Sant Miquel i Tres Torres. Implicada en moltes entitats de la ciutat, a través d'ella o els seus quatre fills, geògrafa i demògrafa.

Núria Maynou presentarà la seva candidatura a l'alcaldia i les línies de futur d'ERC per Granollers

Els republicans presentaran Maynou com a candidata el 17 de desembre, acompanyada per Chakir el Homrani i Roger Torrent i amb un missatge de Marta Rovira Núria Maynou presentarà la seva candidatura a l'alcaldia, sota el títol “Pensem Granollers – Cohesió, dinamisme, república – el dilluns vinent. A l'acea, la candidata d'ERC explicarà quines són les línies de futur per les que aposten els republicans per Granollers. L'acte, que es durà a terme a les 19:30h a la Sala Tarafa, hi intervindrà també el conseller d'Afers Socials, treball i famílies Chakir el Homrani. El Homrani va ser regidor d'ERC-AG a Granollers al costat de Núria Maynou i Pep Mur des del 2015 fins a la presa de possessió del seu càrrec actual. A banda de Maynou i el Homrani, l'acte també comptarà amb el president del Parlament, Roger Torrent i una intervenció telemàtica de la Secretària General d'ERC, Marta Rovira, que actualment es troba exiliada a Suïssa a causa de la persecució i repressió de l'estat espanyol. Maynou, nascuda fa 46 anys a Granollers, és independent i va ser proclamada candidata d'ERC el passat 5 de maig, després d'un procés de primàries obertes (que ERC ja va dur a terme també el 2015) on podia presentar-s'hi i votar qualsevol ciutadà granollerí. Maynou és geògrafa, mare de quatre fills i està vinculada a l'esbart dansaire i a d'altres entitats de la ciutat. Va ser escollida per primera vegada regidora les passades eleccions del 2015. En la seva proclamació va explicar que es presenta a l'alcaldia de Granollers “per fer una ciutat més viva i dinàmica, que canviï les maneres d'un govern buit d'idees i cansat, cohesionada en els seus barris i radicalment republicana”.

Crònica del Ple: Granollers aprova la moció de rebuig a la petició de més de 200 anys de presó per als processats pel referèndum de l’1 d’Octubre

El passat dimarts 27 de novembre, es va celebrar sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Granollers. Una sessió tradicionalment especial ja que és en aquest ple de novembre en el que s’aprova l’atorgament de les Medalles de la Ciutat, que serveixen per reconèixer i agrair a aquelles persones i entitats que fan de Granollers una ciutat més gran amb les seves contribucions a la societat. Aquest any, per primera vegada, no va haver-hi unanimitat en l’atorgament de les medalles. El grup de Ciutadans es va abstenir ja que no estaven d’acord amb l’atorgament d’una medalla a «La Gralla» al considerar que aquest establiment fa publicitat «separatista». La regidora Núria Maynou va manifestar que des del grup d’Esquerra Republicana – Acció Granollers lamentàvem aquesta situació i mostràvem tot el nostre suport a la gent de La Gralla, aprofitant també la intervenció per «agrair els seus més de 50 anys al servei de la ciutat. Esdevenint-ne un referent cultural i estant sempre al costat de la cultura granollerina» deia Maynou. La regidora també va aprofitar per recordar la figura d’en Josep Bover i Xavier Castellsagué, als quals també se li atorgava la medalla de la ciutat a títol pòstum. El següent punt que va produir intervencions va ser una modificació de crèdit que suposa un atorgament de 7.500 euros en mode de subvenció al BM Granollers per poder anar a jugar un torneig solidari al Senegal. El nostre grup hi va votar a favor, però va qüestionar que els diners provinguin de donar de baixa una partida de cooperació. Pau Llobet també va mostrar el seu malestar pel tracte que sovint rep l’oposició a les Comissions Informatives en la que no se li va donar resposta quan el regidor va demanar més informació sobre aquest projecte. A l’apartat de mocions, l’Ajuntament de Granollers va acordar rebutjar formalment la petició de penes de més de 200 anys de presó per als processats pel Referèndum de l’1 d’Octubre.

La plaça de la Porxada plena a vessar en les mobilitzacions del 3 d'Octubre de 2017

ERC-AG, PDeCAT - Demòcrates i la CUP presenten conjuntament una moció de rebuig a la petició de més de 200 anys de presó per als processats pel referèndum de l’1 d’Octubre

Els grups municipals d'Esquerra Republicana – Acció Granollers, PDeCAT - Demòcrates i Crida per Granollers – CUP presentaran al proper Ple ordinari del dia 27 de novembre una moció conjunta per rebutjar la petició de més de 200 anys de presó per als processats pel Referèndum de l’1 d’Octubre. La petició de penes que, en data 2 de novembre de 2018, va fer la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat contra els processats en relació al Referèndum ha conduit als grups municipals esmentats a presentar aquesta moció, que considera inacceptable que persones que han demostrat el seu compromís cívic amb la democràcia i les vies pacífiques d’actuació siguin acusats de delictes com la rebel·lió, la sedició, la desobediència o la malversació. La moció també posa de relleu l’enorme irresponsabilitat de l’Estat espanyol i les seves més altes autoritats, que van escollir el camí de la repressió davant un conflicte que el poble català i els seus representants democràtics han mantingut i mantindran sempre en el marc del diàleg i el pacifisme. A la part expositiva, afegeixen que l’escrit d’acusació s’escriu sobre una ficció que pretén criminalitzar l’exercici legítim de drets fonamentals i recorda també que les euroordres contra els exiliats han estat rebutjades al ser considerades part d’un conflicte polític i no pas criminal ordinari. Finalment, s’apel·la a l’esperit del 3 d’Octubre, on Granollers va viure una de les mobilitzacions més massives de la seva història recent, per avançar al voltant dels grans consensos que ens uneixen: el fi de la repressió, la llibertat dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats, així com arribar a una solució democràtica al conflicte català exercint el dret a l’autodeterminació. A la part d’acords, la moció reclama manifestar formalment el rebuig de l’Ajuntament de Granollers a la petició de la Fiscalia i l’Advocacia l’Estat, exigir la llibertat dels presos polítics, exigir la fi de la judicialització del conflicte polític i reclamar que es donin totes les garanties jurídiques als exiliats, així com reiterar el compromís del consistori de bastir un front comú en la defensa de la democràcia i els drets civils.