Granollers

Totes les notícies

Núria Maynou: "Haurem de fer polítiques valentes, ambicioses, que no deixin ningú enrere. D'aquesta crisi ens en sortirem, i ens en sortirem totes!"

Vivim immersos en una crisi sanitària inèdita, on l’entrada d’un virus devastador ens amenaça a tots i totes. Una crisi que ens exigeix mesures dràstiques i una gran responsabilitat per tal d’actuar contra aquesta situació. Actuant cuidant-nos, cuidant els qui ens envolten d’una manera tant especial. La solidaritat, l’ajuda i el suport mutu es tradueix en quedar-nos a casa, sortir al mínim imprescindible i prioritzar la cura de les persones més vulnerables. És en aquestes situacions en les que es demostra la força de la gent, de la ciutadania, però sobretot del personal sanitari i d’emergències i també de tots aquells treballadors que han de seguir treballant per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats. A tots i totes elles, el nostre més sincer agraïment, us tenim en ment cada vespre quan sortim a aplaudir-vos. De la mateixa manera, cal traslladar tota la força als ciutadans i ciutadanes que pateixen la malaltia; i tot el nostre escalf a tots aquells a qui han perdut persones properes aquests dies. En moments com aquests, els Grups Municipals del consistori seguim tenint una responsabilitat altíssima i el deure de seguir treballant per la ciutat. Per aquest motiu vam posar a disposició de l’equip de govern una bateria de propostes molt diversa per tal de revertir la situació, i així ho seguirem fent mentre aquesta situació duri. La crisi sanitària que patim ho canviarà tot: tindrà unes conseqüències socials econòmiques, socials i emocionals molt importants a totes les ciutats del món, també a Granollers, on haurem d’estar a l’altura. Hem de començar a treballar, des de ja, en tot el que vindrà: totes les administracions, i els ajuntaments especialment, hauran de prendre mesures extraordinàries per tal de revertir i pal·liar la situació d’emergència que s’ha generat. Haurem de fer polítiques valentes, ambicioses, que no deixin ningú enrere i repensar molt el model en el que fins ara vivíem.

El Ple telemàtic es va poder seguir en directe per streaming.

Núria Maynou: “Ara més que mai és moment d’arremangar-nos i de treballar encara més per la ciutat i per pal·liar aquesta situació d’emergència”.

Ahir a la tarda es va celebrar, per primera vegada a la història de la ciutat, un Ple telemàtic degut a la situació d’emergència sanitària del COVID-19. El Ple va començar amb la lectura del manifest unitari del món local davant la crisi del coronavirus, elaborat per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya.  Seguidament es va dedicar un minut de silenci a totes les persones que han perdut la vida a causa de la malaltia. El Ple també es va aturar a les 20h per dedicar un aplaudiment a tots aquells treballadors i treballadores que segueixen a primera línia per fer front a l’emergència del COVID-19. L’únic punt de l’ordre del dia del Ple que va generar intervencions va ser el relatiu a una modificació de crèdit destinada a la construcció d’un alberg per transeünts a Palou i a la renovació de la gespa i l’adequació del camp de futbol de Primer de Maig, on el grup municipal republicà es va abstenir. La portaveu Núria Maynou va justificar el seu vot argumentant que “degut al context potser no era el Ple on aprovar aquesta modificació”. Maynou també va aprofitar per “donar una abraçada virtual molt gran a tota la ciutadania, i en especial, al personal sanitari i d’emergències i també a tots aquells treballadors que segueixen al peu del canó per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats”. La portaveu republicana va posar en valor la bateria de propostes que ha fet i seguirà fent el grup municipal d’Esquerra i afirmava que “ara és moment d’arremangar-nos i de treballar encara més per la ciutat i per pal·liar aquesta situació d’emergència”. Per últim, en el torn de precs i preguntes, Maynou va demanar a l’equip de govern que calia treballar, des de ja, en un Pla de reactivació social i econòmica, que segurament haurà de fer replantejar tota la planificació pressupostària prevista per aquest any. La regidora republicana també va apuntar a la possibilitat de repensar les aportacions i les dietes que perceben els Grups Municipals per tal d’ajudar a pal·liar aquesta situació d’emergència.

La plaça de la Porxada, buida (Foto: Ajuntament de Granollers)

ERC fa una bateria de propostes per mitigar la crisi de la COVID-19

Vivim immersos en una crisi sanitària inèdita, on l’entrada d’un virus devastador ens amenaça a tots i totes. Una crisi que requereix de mesures dràstiques i de l’esforç de totes i tots per tal de frenar aquesta amenaça. És en aquestes situacions en les que es demostra la força de la gent, dels ciutadans i les ciutadanes, però sobretot del personal sanitari i d’emergències i de tots aquells treballadors que han de seguir treballant per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats. A tots ells, el nostre més sincer reconeixement i agraïments. De la mateixa manera, aprofitem aquest comunicat per desitjar als ciutadans que pateixen la malaltia tota la nostra força per recuperar-se el més aviat possible. En moments difícils com aquests, els Grups Municipals a la oposició tenim la responsabilitat i el deure de situar-nos al costat de l’equip de govern de la nostra ciutat, mostrant-los tot el nostre suport en uns temps on prendre decisions és una tasca molt complicada, i posant-nos a la seva disposició pel que requereixin. La crisi sanitària que patim, té i tindrà unes conseqüències econòmiques i socials molt importants a totes les ciutats del món, també a Granollers. L’Ajuntament, doncs, haurà de prendre mesures extraordinàries per tal de revertir i pal·liar la situació d’emergència social i econòmica que s’ha generat. Per tot això, des del Grup Municipal d’ERC-AM posem a la disposició de l’equip de govern la següent bateria de propostes: 1. Modificació del calendari del contribuent per ajornar i/o fraccionar pagaments de famílies, autònoms i empreses sense costos financers. Suspensió temporal de les quotes dels serveis municipals no prestats mentre s’allargui l’estat d’alarma (serveis educatius, terrasses, preus públics, escombraries comercials, etc.).  2. Desplegar un paquet d’ajudes al lloguer per a famílies que puguin acreditar una reducció d’ingressos fruit d’una modificació de la seva relació laboral, també aplicable als treballadors autònoms.

Un patinet elèctric per l'illa de vianants (Fotografia: Ajuntament de Granollers)

Enric Gisbert: «El pas que fem avui és important, però ens cal molt més per transformar Granollers en una ciutat molt més verda i sostenible».

Ahir va tenir lloc la sessió plenària corresponent al mes de febrer de l’Ajuntament de Granollers. El punt que va generar més debat va ser l’aprovació de la modificació de l’ordenança de circulació amb l’objectiu de regular la circulació dels patinets elèctrics, també coneguts com a Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). La nova ordenança recull tots els preceptes de la instrucció elaborada per la DGT i n’afegeix tres de nous de competència municipal. En primer lloc, l’edat mínima per a poder circular amb patinet elèctric serà de 14 anys; en segon lloc, el casc serà obligatori fins als 16 anys; i per últim, la seva circulació per l’illa de vianants estarà limitada fora dels horaris comercials, així com en aquells moments de màxima afluència. El regidor del grup republicà, Enric Gisbert, tot i compartir la regulació proposada, afegia que segueixen «tenint la sensació que no s’afronta d’una manera definitiva la mobilitat a la nostra ciutat». Gisbert va remarcar la necessitat de disposar d’uns itineraris ciclables òptims per tal de «retirar al cotxe la condició d'amfitrió per a que passi a ser un convidat a les nostres ciutats». Per últim, va concloure que «el pas que fem avui és important, però ens cal molt més per transformar Granollers en una ciutat molt més verda i sostenible» Ja en l’apartat de mocions, es va aprovar unanimitat el text proposat conjuntament per ERC i Primàries per tal de fomentar el reciclatge dels olis vegetals. En aquest punt, la regidora Lorena Torró va remarcar que «estaran atents per tal de que s’acabin implementant mesures reals en aquest sentit». La segona moció que es va aprovar per unanimitat va ser la presentada pels republicans per tal de commemorar el Dia Internacional de de les Dones. La portaveu del grup municipal, Núria Maynou, va reivindicar que «ens cal tenir clar que només podem fer política amb les ulleres de gènere ben posades per combatre el patriarcat i transformat la societat».

ERC i Primàries presenten conjuntament una moció per promoure el reciclatge d'olis vegetals

Avui 19 de febrer, els Grups Municipals d'Esquerra Republicana i Granollers per la Independència - Primàries Catalunya han presentat una moció per promoure el reciclatge d'olis vegetals d'ús domèstic, amb l'objectiu d'iniciar una campanya de conscienciació de l'impacte d'aquest residu en el medi ambient, i assolir per part de l'Ajuntament de Granollers la implantació d'un sistema de recollida que permeti a la ciutadania tractar-lo adequadament sense necessitat d'haver-se d'adreçar a la deixalleria per dipositar-lo. Cal recordar que actualment a Catalunya es generen una mitjana de quatre litres per persona i any de residus d'olis vegetals, gran part dels quals (aproximadament unes 1,238 tones a tot Catalunya) no es tracten adequadament i es llencen per l'aigüera, fet que provoca la contaminació d'aqüífers, amb una mitjana de 1,000 contaminats per cada litre d'oli usat no tractat. En la mateixa moció, els Grups proposants han reconegut la tasca d'associacions i entitats de la ciutat que han iniciat projectes pilot de recollida d'olis (com per exemple, el cas de l'Associació de Veïns de Sota el Camí Ral), i proposen que aquest model pioner pugui esdevenir en una xarxa de punts de recollida d'olis usats arreu del municipi, amb la col·laboració precisament d'associacions i entitats, però també d'establiments i edificis municipals. Adjuntem text de la moció.

ERC Granollers presenta una campanya per a reivindicar el dret a l'accés a l'habitatge

Els republicans basaran la campanya en dos eixos: Assegurar la implantació d'un parc públic de lloguer social per part del govern municipal del PSC i promoure les formes alternatives d'accés i tinença d'habitatge ERC Granollers ha presentat, aquest passat dilluns, la campanya política que desenvoluparà durant els properes mesos a la ciutat. Es tracta d'un projecte per reclamar una millora en l'accés a l'habitatge per part de la ciutadania, demanant el desenvolupament d'un parc públic de lloguer social que pugui afectar als preus del lloguer de mercat, així com la promoció de les formes alternatives d'accés a l'habitatge i la creació d'un marc legal que les promogui. La portaveu a l'ajuntament d'ERC-AG i cap de l'oposició, Núria Maynou, ha explicat que el dret a l'habitatge és clau en l'estat del benestar, al nivell de la sanitat, educació o pensions. És per això que preocupa en especial l'augment dels preus, tan de lloguer com de compra, que hi ha hagut en els últims anys. Maynou ha recordat que l'Ajuntament de Granollers ha basat, fins ara, les seves polítiques en mesures assistencialistes i que des d'abans de la crisi econòmica que no ha construit habitatge social – que aleshores es va destinar a la venda -. Maynou ha insistit en la necessitat de realitzar polítiques d'habitatge valentes per tal de cohesionar més Granollers, així com ha recordat que, encara que l'ajuntament ha fet passos endavant cap a la implantació d'una base d'habitatges en lloguer social, la ciutat encara es troba molt lluny del punt òptim socialment. De la mateixa manera, Maynou ha reivindicat el nou decret d'habitatge impulsat per la Generalitat com una eina més per a facilitar les polítiques d'habitatge. En la seva intervenció, Guillem Pujadas – membre del grup impulsor de la campanya – ha explicat les dues línies d'actuació. Per una banda el seguiment i reivindicació de la implantació del parc públic de lloguer social – fent referència als 2700 habitatges potencials que exposa el pla local d'habitatge aprovat pel consistori – i la promoció de les mesures alternatives d'accés a l'habitatge.

El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes de gener.

Aprovada per unanimitat la moció d’ERC per al reconeixement de les dones exiliades als camps de concentració nazi.

Ahir va tenir lloc la primera sessió plenària de l’Ajuntament de Granollers d’aquest any 2020. En el marc de la celebració del Dia per la Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana va registrar una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis. La moció, que ha rebut esmenes del PSC i Primàries, exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació. La moció destaca el paper de dues dones com van ser Neus Català i Conxita Grangé, que van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia. En aquest sentit, la portaveu republicana, Núria Maynou, celebrava l’aprovació de la moció i recordava que «avui és un bon dia per recordar a totes les víctimes i dir ben clar que el feixisme no el volem mai més, enlloc, contra ningú.» La sessió plenària d’ahir també va servir per aprovar el II Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament de Granollers. En aquest punt Maynou destacava que aquest «hauria de ser un Pla que ajudi a fer del nostre Ajuntament un model referencial feminista per a la nostra ciutat». Seguidament, es va aprovar el conveni de col·laboració entre els Ajuntaments de Granollers i Canovelles per la programació conjunta del Teatre Auditori i Can Palots. En aquest sentit, el regidor republicà Pau Llobet insistia en la necessitat de «potenciar la conurbació amb els pobles veïns en l’àmbit cultural com a primer pas per a fer front a molts altres reptes que demanen mirades globals, compartides i solidàries».

ERC presenta una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi i per repensar el nomenclàtor en clau feminista.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi per a que sigui debatuda al Ple del proper dimarts 28 de gener. La moció exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació. La moció destaca el paper de tres dones que van patir l’exili, la deportació i van ser perseguides pel feixisme i el nazisme, com van ser: Neus Català, Conxita Grangé i Teresa Pàmies. Totes tres van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia. Atès que el foment de la memòria democràtica és essencial com a eina de dignificació i record per les persones que han estat perseguides, la moció proposa que s’obri la Comissió del Nomenclàtor per tal d’acordar que es dediqui un carrer o espai municipal a les tres dones mencionades, així com a la resta de republicanes exiliades, deportades i perseguides pel feixisme i el nazisme. De la mateixa manera, es proposen campanyes de difusió sobre la vida i dificultats de les dones als camps de concentració. Per últim, la moció també reclama un procés per tal de repensar el nomenclàtor de la ciutat en clau feminista, recordant totes aquelles dones que han fet contribucions a la nostra societat, com és el cas d’Isabel Clara-Simó, que recentment ens ha deixat. Podeu consultar la moció en el document adjunt.

ERC, JxG i Primàries presenten conjuntament una moció de rebuig a la resolució de la JEC i el Tribunal Suprem respecte el President de la Generalitat i l'eurodiputat Oriol Junqueras

Els Grups Municipals d'Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries Catalunya - Granollers per la Independència han presentat conjuntament una moció que rebutja la resolució de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem respecte el M.H. President de la Generalitat Quim Torra i l'eurodiputat Oriol Junqueras. Aquesta moció sorgeix com a resposta de l'acord pres per la Junta Electoral Central el passat divendres 3 de gener de 2020, on s'exposava que l'eurodiputat Oriol Junqueras no podia exercir aquesta condició, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De la mateixa manera, el dia 9 de gener el Tribunal Suprem va decidir fer cas omís a aquesta sentència dictaminant que Oriol Junqueras no té immunitat i que per tant no pot ser eurodiputat. De la mateixa manera, la Junta Electoral Central, en una decisió ratificada el dia 10 de gener pel Tribunal Suprem, pretén també la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat, Quim Torra, malgrat no haver-hi sentència ferma, i deixar sense efecte la seva credèncial de diputat electe del Parlament de Catalunya. Aquestes resolucions s'afegeixen a la llarga llista d'electes i institucions del nostre país que pateixen repressió i persecució per part d'instàncies administratives i judicials de l'Estat espanyol per sol fet de defensar l'autodeterminació de Catalunya. Per tots aquests motius, els grups municipals que presenten aquesta moció, proposen l'adopció dels següents acords: PRIMER.- Rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem per la qual s’intenta executar la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat Quim Torra i s’ordena la retirada de la seva credencial de diputat. L’esmentada resolució vulnera tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com el Reglament del Parlament de Catalunya. SEGON.- Rebutjar la resolució de la mateixa Junta Electoral Central i del Tribunal suprem, que fent cas omís al TJUE, nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras, malgrat que la recent sentència del TJUE dictamina que hauria d’haver recollit l’acta d’eurodiputat i, per tant, tindria immunitat parlamentària.