Granollers

Totes les notícies

ERC presenta una moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social per a debatre-la en el Ple del proper dilluns 23 de desembre. La moció argumenta que part de les principals conseqüències de la crisi tenen a veure amb l’habitatge. L’accés a l’habitatge ha esdevingut un factor clau de desigualtat. La diferència existent entre l’evolució de les rendes i el cost d’accés a l’habitatge impacta sobre les persones i famílies amb menor capacitat econòmica. A més, com ja s’ha posat sobre la taula diverses vegades, el parc d’habitatge públic a la ciutat de Granollers és totalment insuficient per atendre les realitats socials i les emergències habitacionals dels granollerins i les granollerines. Per tot això, el text reclama que davant el lent procés de maduració de les polítiques públiques tendents a incrementar el parc d’habitatge subjecte a algun tipus de protecció pública, cal que trobem mecanismes que permetin garantir l’accés a l’habitatge per a part de la ciutadania, especialment amb caràcter d’habitatge social mitjançant l’ús de tots aquells actius immobiliaris procedents del rescat bancari. Per tot això, a l’apartat d’acords, la moció reclama, en primer lloc, que s'insti al Govern espanyol a modificar la llei que limita l'ús del superàvit municipal per tal de poder constituir estoc d'habitatge públic de lloguer social; i en segon lloc, que s'insti al Govern espanyol a modificar la llei per tal d'obligar a la SAREB a que cedeixi un 30% dels seus immobles per a la creació d'un fons social d'habitatge. Podeu consultar la moció en el document adjunt.

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM al Ple de l'Ajuntament de Granollers

ERC vota en contra del Pressupost 2020 de l’Ajuntament i reclama més voluntat negociadora a l’equip de govern del PSC.

Ahir es va celebrar sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes de novembre. Un Ple on hi destacava a l’ordre del dia el debat i l’aprovació del projecte de Pressupost de l’Ajuntament per a l’exercici 2020. El projecte presentat per l’equip de govern es va aprovar amb els vots a favor del PSC, les abstencions de Junts per Granollers i Cs, i el vot en contra d’ERC i Primàries. La portaveu del Grup Municipal, Núria Maynou, va iniciar la seva intervenció destacant l’absència de negociació per part de l’equip de govern, «tot i que agraïm que el to ha millorat respecte l’any passat, la negociació en el seu sentit més estricte ha brillat per la seva absència, ja sigui pels tempos de tot plegat i per l’actitud de l’equip de govern» deia Maynou. La regidora reclamava que «de cara a l’any vinent, tinguem més temps i una actitud més oberta per part del PSC a l’hora de parlar dels pressupostos». Entrant a valorar els pressupostos presentats per l’equip de govern, Maynou els entenia com «uns pressupostos conservadors, poc valents, que no aspiren a promoure un canvi substancial, uns pressupostos d’on no s’hi desprèn un projecte clar per la nostra ciutat més enllà del dia a dia i la gestió grisa.» A continuació Maynou va relatar totes les propostes que el grup havia fet a l’equip de govern i que aquest havia rebutjat  La portaveu republicana va encarar la part final de la seva intervenció afirmant que «un pressupost serveix per dibuixar el model de ciutat que volem, serveix per il·lusionar, per posar un horitzó. Quan més compartit sigui aquest horitzó, quan més propostes diverses reculli el pressupost, més ciutadania se sentirà interpel·lada a participar del bé comú i dels afers col·lectius». Per últim, va concloure que «sovint, però, ens trobem amb la seva política grisa i tancada. Una política que fuig del debat republicà i se sent còmode en la seguretat de l’anar fent» Un altre punt que va generar intervencions va ser l’aprovació per unanimitat d’un conveni per a la organització del Mundial Femení l’any 2021 a la ciutat de Granollers.

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM a la roda de premsa de presentació de les propostes als Pressupostos 2020.

ERC presenta una bateria de propostes als Pressupostos 2020 de l'Ajuntament de Granollers

La sessió ordinària del Ple que es celebrarà el proper dimarts 26 de novembre servirà per debatre la proposta de Pressupostos per l'exercici 2020 de l'Ajuntament de Granollers. El Grup Municipal d'Esquerra Republicana, amb la contínua voluntat de fer un treball constructiu des de l'oposició, ha fet arribar a l'equip de govern del PSC una bateria de propostes per tal de que s'incorporin al Pressupost 2020 de l'Ajuntament. Aquestes propostes giren en diversos àmbits amb l'objectiu final de fer de Granollers una ciutat més dinàmica, cohesionada i republicana. El Grup Municipal d'ERC-AM espera que l'equip de govern s'obri a negociar aquestes propostes, de la mateixa manera que ho va fer amb les ordenances, i que no s'escudi en la seva majoria absoluta per tal d'evitar fer política i arribar a un consens amb la oposició. Podeu consultar el detall de les propostes en el document adjunt.  

Josep Bargalló i Mirella Cortès en un acte a Granollers 06-11-2019 (eleccions 10N)

Josep Bargalló reivindica ERC com a avantguarda de l'independentisme i carril central per “tornar-ho a fer”

El conseller d'educació va reivindicar la necessitat de victòria a les urnes de l'independentisme i de mobilització permanent al carrer en un acte de campanya a Granollers el passat dimecres 6, al costat de la portaveu d'ERC al Senat Mirella Cortès, la regidora republicana i cap de l'oposició Núria Maynou i els candidats vallesans Manel Bueno i Muntsa Marzábal. El conseller d'educació, Josep Bargalló, va participar aquest passat dimecres 6 en un acte de campanya organitzat per ERC a Granollers, a la Sala Tarafa. Davant de quasi un centenar de persones, Bargalló va expressar la necessitat d'una resposta de l'independentisme contundent a les urnes. El conseller republicà va explicar que en una visita al líder empresonat d'ERC, Oriol Junqueras, aquest li va dir que a la primera reacció enfadada de la sentència calia que la seguís un treball constant i amb il·lusió. Bargalló va reivindicar també la unitat estratègica expressant que “Hi ha gent que té dret a ser independentista i ser de dretes i hi ha gent que té dret a ser independentista i ser d'esquerres. Aquí hi la la unitat.“. De la mateixa manera, va remarcar que “La independència no és senzilla d'aconseguir però tenim trumfos a la mà. El TC ja no ens fa por. Perquè després d1'uns en venen uns altres”. Bargalló va criticar també durament el decret contra la llibertat d'internet “no l'admetria ni Guttemberg”. El conseller va concloure demanant que el diumenge Sánchez, Borrell, Marlaska o Celaá vegin que “diumenge hem guanyat nosaltres, els hem de veure aquesta cara d'espant”. Al seu torn, la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, va centrar la seva intervenció en una dura crítica al PSOE, de qui va dir que “Pedro Sánchez és el PSOE del 155 de fa dos anys”, en contraposició a ERC, que “és la força del diàleg i les llibertats. La sentència no és el final”. Cortès també va recordar que a Espanya hi ha hagut quatre eleccions en quatre anys, sense que en aquest temps es vehiculés cap proposta per a Catalunya, “Només jutges i porres”.

El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes d'octubre.

ERC s’absté en la votació de les Ordenances Fiscals després de que el govern municipal acceptés alguna de les seves propostes.

Ahir es va celebrar sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, corresponent al mes d’octubre. Un Ple on hi destacava a l’ordre del dia l’aprovació de la modificació de les Ordenances Fiscals per al proper any 2020. En aquest sentit, la portaveu del grup municipal Republicà, Núria Maynou, ja apuntava que «el debat d’avui i el de pressupostos del més vinent són transcendentals, ja que és en les ordenances i els pressupostos en els que s’aterra de manera tangible la voluntat del govern municipal». Maynou va iniciar la seva intervenció afirmant que el seu grup considera que «les ordenances fiscals haurien de ser una eina de redistribució de la riquesa i per incentivar bones pràctiques mediambientals i socials a les empreses». La regidora republicana, sobre l’augment de la pressió fiscal, afirmava que «l’augment és segurament necessari per donar resposta a l’augment de la despesa, però que haurà de tenir en compte que encara hi ha persones pels que la crisi perdura o tot just comença». Seguidament, Maynou agraïa a l’equip de govern que «no s’hagin escudat en la seva majoria absoluta i s’hagin prestat a negociar». El grup municipal d’Esquerra Republicana celebrava que s’hagin inclòs algunes de les propostes que va presentar a l’equip de govern, com ara: 1) Augmentar la bonificació a les famílies nombroses en l’IBI. 2) Estudiar la creació d’una bonificació de fins al 95% en l’IBI per aquells habitatges llogats amb renda limitada, és a dir, per aquells habitatges que es lloguin per sota d’un preu de referència. 3) Compromís d’elaborar un cens d’habitatges desocupats durant l’any 2020 amb la voluntat de desplegar efectivament el recàrrec del 50% en l’IBI als pisos buits. 4) Estudiar i repensar la taxa d’escombraries en funció dels residus generats durant l’any 2020, ja que en aquest sentit nosaltres proposàvem reduir la taxa mínima o excloure aquells comerços que generen molts pocs residus, que avui en dia paguen, com a mínim, més de 450 euros.

ERC presenta propostes a les Ordenances Fiscals per lluitar per la justícia social i contra el canvi climàtic.

El proper dimarts 29 d’Octubre es celebrarà la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers en la que es debatran les modificacions a les Ordenances Fiscals per a l’any 2020. Des del Grup Municipal d’ERC-AM, considerem que les Ordenances Fiscals són una eina de recaptació, però també haurien d’actuar com a eina per incentivar bones pràctiques mediambientals i socials, i sobre tot, com a eina generadora de justícia social mitjançant la redistribució i la tarificació progressiva. Per això, des del Grup Municipal d’ERC-AM apostem per una fiscalitat municipal més justa, progressiva, i que alhora fomenti la igualtat d’accés als serveis públics i atengui els col·lectius i àmbits més necessitats de protecció i defensa. Cal, doncs, fonamentar les ordenances en el principi de contribució segons la capacitat econòmica dels ciutadans i una major sensibilitat social pel que fa a les taxes i els preus públics, aplicant la tarificació social sobretot als serveis públics com serien les Escoles Bressol i les Escoles de Música. En aquest sentit, el Grup Municipal d’ERC-AM ha traslladat a l’equip de govern tot un seguit de propostes que giren en dos eixos: la justícia social i la lluita contra el canvi climàtic. Pel que fa a aquest primer eix, algunes de les propostes destacades, serien: augmentar la bonificació en l’IBI per a les famílies nombroses, el desplegament efectiu del recàrrec de l’IBI als pisos buits i afegir sistemes de bonificació a partir de la tarificació social en els preus públics de les escoles bressol i de música. També es proposa introduir una taxa per l’aprofitament de la via pública que fan les entitats financeres que instal·len caixers automàtics en façanes que donen al carrer. Pel que fa a la millora ambiental de la ciutat, el Grup Municipal d’ERC-AM destaca les propostes d’incrementar la bonificació als vehicles en funció de la seva etiqueta ambiental o crear una bonificació en l’IAE per aquelles activitats econòmiques que utilitzin o generin energies renovables.

La Sala de Plens, plena a vessar en motiu del ple extraordinari.

El PSC, amb dues abstencions, tomba la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

Ahir es va celebrar una sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, a petició dels Grups Municipals d’ERC-AM, Junts per Granollers i GxI-Primàries, per tal de debatre i votar una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem i a favor del dret a l’autodeterminació. La moció va ser rebutjada amb 12 vots en contra (PSC), dues abstencions (PSC) i 8 vots favorables (ERC, JxG, Primàries). La portaveu del grup republicà, que exercia de portaveu dels tres grups per defensar la moció, va començar la seva intervenció afirmant que «la democràcia espanyola està tocada de mort» i afegia que «l’Estat ha perpetrat la seva venjança». Maynou, seguidament, afegia que «el càstig i la repressió no poden ajudar en res» i reclamava que «ens agradaria trobar a la bancada dels companys socialistes demòcrates un posicionament sense embuts i equidistàncies, amb major empatia, davant d’aquest judici i davant d’aquesta sentencia venjativa». Pel que fa a les mobilitzacions d’aquesta setmana, Núria Maynou afirmava que «la força de la gent és la força del carrer, i d’una manera especial, la força dels nostres joves i no tant joves que des de dilluns passat s’han mobilitzat cada dia i que s’han tornat a trobar, cara a cara, amb la brutalitat policial més salvatge». La republicana va concloure la seva intervenció llegint els acords que contenia la moció (que trobareu adjunta al final d’aquesta pàgina) i afirmant que «ara el camí ha de ser el de la mobilització pacifica, l’amnistia que permeti alliberar els presos, tornar a la política un problema polític i la resolució democràtica del conflicte que passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació». Tot seguit, van intervenir la resta de Grups Municipals. El Grup Municipal del PSC va argumentar que havia fet propostes i esmenes a la moció ja que hi havia alguns termes que no podia compartir i que per això havia presentat un text alternatiu. Núria Maynou, en el seu torn de tancament, va recordar al Grup Socialista que la moció s’havia presentat dilluns «amb la voluntat d’acceptar esmenes per tal de que tirés endavant» però «la proposta del PSC no va arribar fins dissabte la nit en forma d’una moció totalment nova que desvirtuava els objectius de la que motivava aquest ple extraordinari».

Comunicat conjunt de les forces independentistes a l’Ajuntament de Granollers en relació a la sentència del judici del procés

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana – Acord Municipal, Junts per Granollers i Granollers per la Independència – Primàries Catalunya, un cop coneguda la sentència als presos política, exposem que: PRIMER. - Ens trobem davant d’una sentència absolutament injusta i inacceptable, i que en neguem totalment la seva legitimitat, atès que posa en entredit no sols drets polítics i fonamentals, si no també el fonament bàsic del parlamentarisme: el debat. SEGON.- Reivindiquem la legitimitat de la nostra lluita per la independència de Catalunya, que s’ha caracteritzat sempre per la no violència, el diàleg i la voluntat d’assolir consensos. TERCER.- Sol·licitarem la convocatòria d’un Ple extraordinari per debatre una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar la llibertat immediata per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l’autodeterminació. QUART.- Els Grups Municipals que signen aquest comunicat aturaran tota activitat institucional fins que no es produeixi la celebració d’aquest Ple. CINQUÉ.- Reclamen que l’Ajuntament de Granollers es posicioni contra aquesta sentència i exigim al govern municipal que es posicioni al costat de la democràcia. És per això que us convoquem a sortir al carrer i mobilitzar-vos, encoratjant-vos a auto organitzar-vos per tal d’exigir l’alliberament immediat dels presos i les preses polítiques, i posar en evidència la fallida de la democràcia espanyola. Per últim, volem resumir amb aquestes ratlles les paraules que des d’aquest matí ens comuniquen des de la presó de Lledoners, Puig de les Basses, el Catllar i l’exili. “Cap sentència canviarà les aspiracions polítiques de milions de ciutadans, ni aquesta ni les que vindran. Avui la democràcia a l’Estat espanyol ha fet fallida i els seus poders exerceixen la venjança perquè no entenen de justícia, de política ni de processos democràtics. No han jutjat els fets, sinó les idees i per això ens han condemnat.

Núria Maynou: “Ràtzies com les d’ahir no auguren els millors presagis i recorden als temps de l’Operació Garzón»

Ahir es va celebrar la sessió plenària ordinària corresponent al mes de setembre, la primera després del període vacacional. Un dels punts més rellevants del Ple va ser l’apartat de precs i preguntes, en aquest sentit, la portaveu republicana, Núria Maynou, va preguntar a l’Alcalde quina seria la reacció institucional de l’Ajuntament en cas de sentència condemnatòria. Maynou argumentava que «ràtzies com les d’ahir no auguren els millors presagis i recorden als temps de l’Operació Garzón». La republicana afegia, també, que «l’únic que sembla mantenir unit a l’Estat Espanyol és la llei antiterrorista» i que el PSC «parla molt de diàleg però després tenen líders com l’Eva Granados que afirmen que la ciutadania no hi te res a dir en una qüestió com l’autodeterminació». Pel que fa a la resta del Ple, el primer punt que va generar intervencions per part del grup republicà va ser l’aprovació d’una concessió administrativa per construir un aparcament tancat i segur de bicicletes a l’estació de Granollers Centre. En aquest sentit, el regidor Enric Gisbert celebrava aquest primer pas endavant però advertia «que això no pot quedar aquí». Gisbert apostava per «fer de Granollers una autèntica ciutat ciclable» seguint el decàleg elaborat per l’entitat Granollers Pedala. Ja a l’apartat de mocions, es va aprovar una declaració per fer front a l’amenaça d’Endesa, exigint que es compleixi la Llei 24/2015. En aquest sentit, el regidor Pau Llobet lamentava que el PSC no hagués «estat prou valent» per acceptar una esmena que havia fet el Grup Republicà en la qual s’exigia a l’empresa la condonació total del deute a aquelles persones protegides per la Llei de pobresa energètica. Seguidament, es va aprovar una moció presentada pel Grup Municipal d’ERC en suport a les ONGs que treballen i salven vides al mediterrani. Núria Maynou reclamava que «des del món municipal cal reiterar el compromís a favor de l’acollida, posant a disposició de les entitats i el Govern recursos per acollir a les persones refugiades».