Granollers

Totes les notícies

L'escola en català

Contra la supressió de la immersió lingüística de Catalunya

Ja fa masses dies que sentim a parlar de la sentència del Tribunal Suprem que pretén obligar a les escoles catalanes a fer servir el castellà com a llengua vehicular. Un fet que significaria la fi del sistema d’immersió lingüística de Catalunya, que fins ara ha estat un dels eixos per a garantir la cohesió social i la preservació de la nostra llengua. . Un dels objectius d’Esquerra és assolir l’hegemonia de la llengua catalana en tots els àmbits. I davant aquests fets, des del Grup Municipal d’Esquerra vam presentar al Ple de gener una moció de rebuig a aquesta sentència que instava a l’Ajuntament de Granollers a reclamar unitat a les forces polítiques i a la societat civil catalana enfront aquest nou atac a la llengua, la cultura i la cohesió de la societat catalana, així com a posar-se a disposició de la societat civil catalana, i en especial dels moviments de renovació pedagògica, per a defensar el nostre model d’immersió lingüística. A més hem de tenir en compte que el nostre sistema d’immersió lingüística ha estat elogiat internacionalment. De fet, el Parlament Europeu l’ha defensat amb fermesa i la Comissió Europea s’ha pronunciat en diverses ocasions a favor del català com a llengua vehicular de l’ensenyament, fins al punt de definir la immersió lingüística a Catalunya com el model a seguir per a la resta de països de la Unió Europea. D’altra banda, aquest 21 de febrer la UNESCO celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, l’objectiu del qual és defensar el plurilingüisme i la diversitat cultural. I sense dubte l’eina més eficaç per promoure el plurilingüisme és el sistema d’immersió lingüística. I això no només ho defensem nosaltres, sinó també l’Eurocambra a través de l’informe “Multilingualism: an asset for Europe and a shared commitment” (2009), text que a més a més s’oposa a reconèixer el dret dels pares a escollir la llengua d’escolarització dels seus fills, donat que pot perjudicar la cohesió social.

Tribunal Suprem

ERC Granollers presenta una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a l’escola

El grup municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Granollers ha presentat avui una moció en rebuig a la sentència emesa pel Tribunal Suprem a finals del mes passat en què obliga la Generalitat de Catalunya a fer servir l'espanyol com a llengua vehicular a les escoles. Aquesta sentència invoca la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'estatut, que anul·lava la prevalença del català a l'escola, i significaria la fi del sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes, el qual ha estat elogiat internacionalment com a model per preservar la llengua i garantir la integració de les persones nouvingudes, com a model de cohesió social a Catalunya. Davant aquests fets, la moció insta a l’Ajuntament de Granollers a reclamar unitat a les forces polítiques i a la societat civil catalana enfront l’enèsim atac a la llengua, la cultura i la cohesió de la societat catalana i a posar-se a disposició de la societat civil catalana, i en especial dels moviments de renovació pedagògica, per a defensar el nostre model d’immersió lingüística. La moció serà debatuda a la junta de portaveus prèvia al ple del mes de gener.

Pressupost 2011

El pressupost de “depèn com t’ho miris”

Depèn l’òptica des de la qual ens ho mirem, podem interpretar el pressupost de l’Ajuntament de Granollers pel 2011 de moltes maneres. I per aquest motiu podem dir que son uns pressupostos de “depèn com t’ho miris”. És cert que, des d’un punt de vista numèric, se’ns dóna un missatge de cert pragmatisme, i fins i tot de prudència. L’equip de govern qualifica els seus pressupostos de realistes, d’exemple de contenció, i asseguren que responen a una actitud responsable. Però el cert és que ens hem vist obligats a reduir despeses - principalment pel que fa a les inversions- davant la davallada dels ingressos, sobretot dels que procedeixen d’altres administracions, que en molts casos s’han quedat a zero. Tenim també una dificultat afegida a l’hora de mirar-nos el pressupost del 2011 doncs els múltiples canvis introduïts respecte als pressupostos del 2010, com ara conceptes que canvien de partida, partides que és desglossen de forma diferent i d’altres qüestions fa que sigui força complicat fer un seguiment del pressupost, sobretot quan volem establir comparacions amb el del 2010, o quan intentem esbrinar on van a parar els diners que se'ns ingressa des d’altres administracions per determinats projectes. I nosaltres de tot això, en diem poca transparència, perquè el fet que el pressupost hagi guanyat en detall als darrers anys no significa que sigui més clar. D’altra banda, esperàvem un pressupost on al marge dels números, més o menys freds, hi veiéssim els projectes que l’equip de govern pensa dur a terme a la ciutat, reivindicació bàsica per donar definitivament la transparència necessària, per saber en què ens gastem els diners. Per exemple, no hem vist la relació entre aquests pressupostos i el desplegament del 2on Pla Estratègic, ni veiem de quina dotació disposen els diferents projectes del PAM. M’hagués agradat veure un pressupost vinculat a les actuacions previstes en aquests dos documents que ara per ara semblen només intencions o voluntats.

Porxada

Esquerra, amb la gent que es mou

Cada ciutat té la seva petita història lligada a persones i entitats molt concretes que a través de la seva feina van canviant de mica en mica la realitat del nostre entorn. Persones i entitats que donen el millor de sí mateixes per fer créixer projectes de tota mena que fan que la nostra ciutat sigui més humana, més culta, més solidaria, més esportiva. En definitiva, més feliç. És gent que es mou per un objectiu comú: transformar la ciutat. Gent creativa i entusiasta de la ciutat. Granollers no seria el que és sense la constància, l’esforç, l’estima i el compromís de la seva ciutadania. Per aquest motiu, és important reconèixer la feina de la gent compromesa amb aquesta ciutat, i en especial la vida cívica i associativa de Granollers. Hem de creure en les persones, en els emprenedors, en els comerciants, en la gent que ha demostrat esforç, treball en comú i generositat. Una de les maneres que té la ciutat de reconèixer aquestes persones és mitjançant les medalles de la ciutat, que avui s’atorgen a tres granollerins i una entitat: en Carles Riera, l’Antoni Botey, la Dolors Lamarca i l'Agrupament Minyons Escoltes i Guia Sant Jordi. Agrair i reconèixer públicament la tasca feta pels nostres conciutadans és una de les millors feines que podem fer. Però no ha de ser l’única, existeixen altres maneres d’agrair i impulsar aquest esforç. Per exemple, augmentant progressivament el grau de competències dels Consells Municipals en la presa de decisions, possibilitant que les entitats i associacions siguin informades del contingut de les Comissions Informatives, o obrint aquestes comissions a persones no regidores. També potenciant l’associacionisme tant a nivell veïnal com cultural, cívic, econòmic, etc., o a través de la realització de consultes populars. Això és, a través d’un canvi en la governança municipal que fomenti les iniciatives de participació i millori el grau d’informació de l’acció municipal, per tal ajudar a pal·liar els dèficits i les disfuncions del nostre sistema polític, el predomini de la burocràcia o la distància entre l’administració i els ciutadans.

Ple novembre 2010

ERC i ICV renuncien a la seva moció en condemna a l’atac marroquí contra el campament de la Dignitat per assolir l’unanimitat amb la versió posterior pel PSC

Ahir, a la Junta de Portaveus, el grup municipal d’Esquerra, amb l’acord d’ICV-EUA, vam decidir donar suport a la moció en rebuig a l’atac marroquí pels fets del 8 de novembre a la ciutat d’ Al-Aaiun que el PSC va presentar dies després que ERC i ICV-EUA en presentessin una de conjunta. D’aquesta manera, la moció del Grup Municipal del PSC es va poder aprovar per unanimitat. A diferència de la moció presentada pel PSC, la d’ERC i ICV-EUA denunciava la violació sistemàtica dels drets humans en els territoris del Sàhara Occidental ocupat per part del Regne del Marroc i demanava a les Nacions Unides una ràpida investigació per part de la MINURSO per depurar la responsabilitats penals dels autors d'aquest assassinat. A més, ERC i ICV valoraven amb preocupació l’actitud poc decidida de la comunitat internacional, la Unió Europea i del Govern Espanyol i demanàvem la suma d’esforços d’aquests actors i el seu compromís vers el rellançament de les opcions de diàleg que han de permetre una resolució justa del conflicte. Per altra banda, el consistori també va aprovar la moció en suport a l’Impuls de la Signatura d’un Pacte Nacional per a la Laïcitat que el Grup Municipal d’ERC va presentar el mes passat. En aquell moment, previ a la visita del Papa a Barcelona, el Grup Municipal del PSC va demanar el seu ajornament per tal de fer-ne aportacions, tot i que finalment la moció s’ha aprovat tal i com la va presentar Esquerra.

Joc infantil de la Plaça de la Corona

Però això no ho havien arreglat, ja?

Molts ciutadans i ciutadanes tenen la sensació que passejar per Granollers pot arribar a ser un perill o una molèstia. Creix la idea que hi ha obres que no s’acaben mai o que, un cop finalitzades, s’han de reprendre per a millorar-ne algun element. La frase: ‘però això no ho havien arreglat, ja?’ s’ha convertit en un clàssic de moltes converses de carrer. El problema és la mala execució de l’ajuntament. A mesura que s’acosten les eleccions, l’equip de govern té falera per inaugurar-ho tot, i això pot jugar males passades. La pressa és mala consellera diuen els savis, i a Granollers ho estem patint. A part d’obres mal fetes i els problemes que aquestes ocasionen als granollerins i granollerines, des d’Esquerra ens preocupa també la seguretat dels espais de lleure infantil de la ciutat. En els últims temps ens han arribat moltes queixes sobre el fet que aquests llocs contenen elements pocs segurs per a la canalla (escaires tallants de l’enllumenat, rugositat del terra...) i això ens preocupa. L’exemple més clar és el de Plaça de la Corona. Allà fa pocs dies s’hi ha tancat un dels pocs jocs infantils que existeixen al centre de la ciutat, el qual ha rebut moltes crítiques de pares i mares que veuen amb preocupació que l’espai no és apte pel joc. No sabem si aquesta actuació s’ha portat a terme per evitar que els nens prenguin mal o per quina altra raó. El que sí que sabem és que una munió d’operaris encara canviaven rajoles després de més de 4 mesos d’haver inaugurat la plaça amb tota la propaganda institucional possible. Per altra banda, la carretera encara no té els bancs que molts ciutadans reclamen. I la gestió dels accessos amb cotxe a la zona de vianants, a banda de provocar un accident que ha tingut greus conseqüències, no ha acabat de satisfer tothom. En definitiva, nosaltres també creiem que tenim una carretera molt grisa, vaja. A Esquerra vam donar suport a la vianalització del centre de la ciutat perquè creiem que és una de les estratègies clau per millorar la mobilitat dels granollerins i granollerines, revitalitzar el teixit comercial i fer més activa la vida al centre històric.

Campament de la Dignitat

ERC i ICV-EUA presenten una moció de condemna a l’atac marroquí contra el Campament sahrauí de la Dignitat

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers i ICV-EUA ha presentat de forma conjunta una moció de condemna a la brutal intervenció militar que estan exercint les forces de seguretat i l'exèrcit marroquí sobre la població sahrauí que es troba assetjada en el “Campament Justícia i Dignitat” i la ciutat del Aaiún, al Sàhara Occidental. Després del desallotjament violent dels 20.000 manifestants concentrats al Campament de la Dignitat, a les zones de la ciutat del Aaiún, la matinada del 9 de novembre, ara, la policia i l'exèrcit marroquí impedeixen no solament el pas d'aliments, aigua o medicaments al campament, sinó també el pas d'observadors internacionals i mitjans de comunicació. Uns incidents que s’afegeixen a una llarga llista del conflicte del Sàhara Occidental, i que trenca amb l’alto al foc signat el 1991 en què les dues parts es comprometien a respectar la celebració d'un referèndum organitzat per l'ONU per resoldre el contenciós del Sàhara Occidental. Tant ERC com ICV valoren amb preocupació el fet que l’actitud de la comunitat internacional, la Unió Europea i del Govern espanyol no està essent prou decidida i per tant, demanen, com la millor garantia per la pau, la suma d’esforços d’aquests actors i el seu compromís, a l’àmbit internacional, vers el rellançament de les opcions de diàleg que han de permetre una resolució justa del conflicte. Per això, la moció, entre d’altres, insta a la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya a adoptar una posició inequívoca a favor de la resolució definitiva i justa d’aquest conflicte i al govern espanyol a coordinar las accions necessàries amb l’objectiu de culminar el procés de descolonització del Sàhara Occidental, a través de la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació que inclogui la independència, d’acord amb la legalitat internacional i las resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

Tribunal Constitucional

ERC Granollers dóna suport als reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals

El Grup Municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Granollers ha presentat una moció en suport als reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals. Tal i com s'evidencia en la vida quotidiana a casa nostra, l'ús de la llengua catalana no provoca cap tipus de confrontació social, ans el contrari, és una eina més de convivència a la societat catalana i un instrument de cohesió social del país. Recentment, però, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, instat pel Grup Municipal del Partit Popular a Barcelona i per l’entitat Convivència Cívica Catalana, ha portat a terme una suspensió cautelar d'alguns dels articles dels reglaments d'ús del català de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida, respectivament. Així mateix, l'Associació Cívica Ciutadana ha anunciat que també portarà als jutjats el reglament de la Diputació de Girona. Per tots aquests motius, el Grup Municipal d’ERC ha proposat al ple de l’Ajuntament que expressi el seu rebuig més profund vers l’ús partidista i l'ofensiva contra la llengua catalana que han demostrat alguns col·lectius tot presentant recursos contra els reglaments d’ús del català a diferents administracions locals i que doni suport a les administracions locals que disposen de reglaments vigents per a l’ús de la llengua catalana on el català és llengua preferent, com és el cas de l’Ajuntament de Granollers, i esperonar a la resta a aprovar-ne.

Campament de la Dignitat

ERC Granollers presenta una moció de condemna a l'atac marroquí al Campament sahrauí de la Dignitat

El Grup Municipal d’ERC ha presentat una moció perquè l’Ajuntament manifesti la seva condemna pel desallotjament violent i la repressió posterior del Campament de la Dignitat d’Al-Aiun. Mitjançant aquesta moció, Esquerra també busca que el consistori insti a la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya a adoptar una posició inequívoca a favor de la resolució definitiva i justa d’aquest conflicte, a més de demanar al Govern espanyol, la Unió Europea i les Nacions Unides que facin servir totes les vies al seu abast per tal d’aconseguir una condemna d’atacs com el patit al Campament de la Dignitat, l’impuls d’una nova fase negociadora entre el Govern marroquí i el Front Polisario, així com el compliment de les resolucions aprovades en el marc de les Nacions Unides sobre el conflicte. La moció es debatrà a la Junta de Portaveus prèvia al Ple municipal de dimarts 30 de novembre.