Granollers

Totes les notícies

Tribunal Constitucional

ERC Granollers dóna suport als reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals

El Grup Municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Granollers ha presentat una moció en suport als reglaments per a l’ús de la llengua catalana a les administracions locals. Tal i com s'evidencia en la vida quotidiana a casa nostra, l'ús de la llengua catalana no provoca cap tipus de confrontació social, ans el contrari, és una eina més de convivència a la societat catalana i un instrument de cohesió social del país. Recentment, però, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, instat pel Grup Municipal del Partit Popular a Barcelona i per l’entitat Convivència Cívica Catalana, ha portat a terme una suspensió cautelar d'alguns dels articles dels reglaments d'ús del català de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida, respectivament. Així mateix, l'Associació Cívica Ciutadana ha anunciat que també portarà als jutjats el reglament de la Diputació de Girona. Per tots aquests motius, el Grup Municipal d’ERC ha proposat al ple de l’Ajuntament que expressi el seu rebuig més profund vers l’ús partidista i l'ofensiva contra la llengua catalana que han demostrat alguns col·lectius tot presentant recursos contra els reglaments d’ús del català a diferents administracions locals i que doni suport a les administracions locals que disposen de reglaments vigents per a l’ús de la llengua catalana on el català és llengua preferent, com és el cas de l’Ajuntament de Granollers, i esperonar a la resta a aprovar-ne.

Campament de la Dignitat

ERC Granollers presenta una moció de condemna a l'atac marroquí al Campament sahrauí de la Dignitat

El Grup Municipal d’ERC ha presentat una moció perquè l’Ajuntament manifesti la seva condemna pel desallotjament violent i la repressió posterior del Campament de la Dignitat d’Al-Aiun. Mitjançant aquesta moció, Esquerra també busca que el consistori insti a la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya a adoptar una posició inequívoca a favor de la resolució definitiva i justa d’aquest conflicte, a més de demanar al Govern espanyol, la Unió Europea i les Nacions Unides que facin servir totes les vies al seu abast per tal d’aconseguir una condemna d’atacs com el patit al Campament de la Dignitat, l’impuls d’una nova fase negociadora entre el Govern marroquí i el Front Polisario, així com el compliment de les resolucions aprovades en el marc de les Nacions Unides sobre el conflicte. La moció es debatrà a la Junta de Portaveus prèvia al Ple municipal de dimarts 30 de novembre.

Violant Mascaró i Pep Mur

ERC inicia la campanya electoral a Granollers

ERC Granollers ja ha iniciat la campanya de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya amb la primera ronda d’enganxada de cartells. Ahir dijous, a les 23:45h, la Violant Mascaró i la Isabel Alcalde, candidates d’ERC a diputades al Parlament de Catalunya pel Vallès Oriental, i en Pep Mur, candidat d’ERC a l’alcaldia de Granollers, vam participar, juntament amb amics i militants del partit, en aquest primer acte de campanya a la ciutat, amb l’enganxada del primer cartell al pirulí que hi ha davant el Casino (C/ Agustí Vinyamata), En Pep Mur, a la seva intervenció, va fer menció de les fites assolides per ERC al Govern de la Generalitat durant l’última legislatura, com ara la Llei de Serveis Socials, la de Vegueries, la del Cinema o la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum, i va afirmar que “si ERC en aquesta legislatura no ha aconseguit declarar la independència és perquè només suma 21 diputats”, al mateix temps que demanava el vot per ERC perquè “imagineu que podem aconseguir-hi amb més diputats”. La Violant Mascaró, per la seva part, va recordar les condicions indispensables que posarà ERC sobre la taula a l'hora de negociar un nou Govern i en va destacar com a clau la convocatòria d’un referèndum per la independència en la propera legislatura .

Impostos

Els impostos i les taxes municipals pel 2011

La situació econòmica del país, així com la de Granollers, no és massa diferent de la de l’any passat, quan vàrem aprovar la congelació dels impostos i taxes municipals. Al 2011, l’increment general serà de l’1,5%, entre 5,5 i 6,4 euros per habitant, un percentatge que queda per sota de l’IPC previst i que de no fer-se li suposaria a l’Ajuntament deixar d’ingressar 350.000€. I tot i que pel Grup Municipal d’ERC el més adient hagués estat congelar un altre any les taxes i impostos per intentar que els ciutadans i ciutadanes de Granollers recuperin part del poder adquisitiu perdut, vam donar el nostre suport a aquestes ordenances perquè entenem que no podem deixar de votar a favor d’aquest increment en un context on l’Ajuntament necessita poder donar cobertura a polítiques econòmiques i també i sobretot a polítiques de caire social. Perquè malgrat que aquests 350.000 euros puguin semblar una quantitat molt petita dins el pressupost d’ingressos de l’Ajuntament,, el cert és que amb aquesta quantitat i amb una bona gestió a Granollers es poden fer moltes coses, tot i que per conèixer en detall a què es destinaran aquests diners caldrà esperar els nous pressupostos. Tot i així, hem demanat a l’equip de govern més eficiència en la resolució dels problemes de la ciutadania, alleugerint, per exemple, el pagament dels diferents impostos fraccionant-los d'acord amb les necessitats de cada un. Sabem que aquest fraccionament ja s’està aplicant, però si això no és suficient s’han de poder facilitar altres mètodes, i els canvis organitzatius que poden implicar no han de ser cap excusa. Com sempre, Esquerra va fer les seves propostes a les Ordenances Fiscals i l’equip de govern ens ha acceptada dos de relacionades amb els pagaments del tributs. Concretament, hem aconseguit fraccionat en tres el pagament de la taxa de recollida i tractament de residus comercials, i en dos la de residus domiciliaris, tot i que la nostra proposta contemplava un número major de fraccionaments.

Arrossada

ERC Granollers celebra dissabte la seva tradicional arrossada amb Jordi Portabella

El pròxim dissabte 6 de novembre, de les 13.30h fins les 17h, la secció local de d'Esquerra a Granollers organitza una arrossada amb la seva militància al Centre Cívic Nord on assistirà com a convidant en Jordi Portabella, president del grup municipal d'ERC a l’Ajuntament de Barcelona i President del Consell Nacional. Enguany, la trobada girarà en torn a les properes eleccions municipals de maig de 2011 i hi intervindran en Pere Sadurní - president de l’executiva local d’ERC -, en Pep Mur - candidat d’ERC a l’alcaldia de Granollers -, la Violant Mascaró – candidata comarcal a Diputada al Parlament de Catalunya -, i en Jordi Portabella, qui explicarà el seu projecte sobre una candidatura independentista única a Barcelona de cara a les municipals de i reflexionarà sobre el municipalisme d’Esquerra.

Gent gran

Granollers, més a prop de tenir pisos de lloguer adaptats a la gent gran

Aquest octubre a l’ajuntament hem fet un pas més per a tenir a Granollers pisos de lloguer adaptats a les necessitats de la gent gran. Serà un servei públic municipal d’habitatge que es situarà a Can Bassa i que ara ha fet públiques el plec de condicions que haurà de tenir aquest servei. I aquesta és una bona notícia, perquè aquest nou servei ens ajudarà a atendre les necessitats temporals d’habitatge adaptat per aquelles persones grans que el puguin necessitar, en un moment de la seva trajectòria vital, per a mantenir la seva independència i qualitat de vida. De fet, Esquerra l’any 2007 ja tenia al seu programa la construcció d’habitates dotacionals per a gent gran, tot i que nosaltres els hi varem dir d’una altra manera: “pisos assistencials”. L’objectiu era el mateix, però en canvi proposàvem situar-los a la plaça Barangé, al bell mig de Granollers, doncs entenem que els seus usuaris han de poder situar-se a prop del centre de la ciutat. De tota manera és millor això que res ! En qualsevol cas, he trobat a faltar un parell de qüestions quan es descriu de forma detallada com funcionarà el servei. En primer lloc, així com el projecte contempla de forma molt clara els criteris per la selecció dels primers usuaris, no queda prou ben establert quina serà la forma per atorgar els habitatges quan, per un o altre motiu, es vagin desocupant i haguem exhaurit la llista d’espera del primer moment. Tampoc especifica qui serà l’encarregat d’actualitzar aquesta llista d’espera. Aquest és un aspecte que hem de tenir en compte i explicitar-lo si volem fer una ocupació amb criteri i justa dels habitatges . I referent als diners que l’ajuntament cobrarà de l’empresa per l’explotació del servei, que seran un mínim de 15.000 € a l’any, pensem que caldria reinvertir en el propi servei: posant nous serveis a la disposició dels usuaris, abaixant el preu del menú del menjador, proposant noves activitats d’oci... o el que en aquell moment es consideri més necessari.

tripartit

Saldo Positiu

L’any 2003 es constituïa el primer govern catalanista i d’esquerres d’ençà el 1939. L’expectació després de quaranta anys de dictadura i de vint i tres anys de democràcia amb reiterats governs del centre dreta pronosticava un canvi de cicle en la política del País. Tot i que durant vint-i-tres anys van està governant Convergència Democràtica de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya i durant vuit anys aquestes formacions polítiques van tenir el suport del PP català, mai es va emprar la terminologia “tripartit” per fer-hi referència. El mot tripartit s’ha utilitzat en els darrers temps per menystenir la tasca feta per tres formacions polítiques que han hagut de fer política en el marc d’una crisi econòmica, d’una desafectació general, en definitiva, en unes condicions gens afavoridores. Malgrat tot, malgrat el soroll provocat per mitjans de comunicació, malgrat el guirigall de tertulians radiofònics s’han executat polítiques d’acord amb les necessitats dels temps que estem vivim. Alguns exemples:  - El pressupost d’Acció Social i Ciutadania ha passat de 600,8 milions d’euros a 1.702,2 milions d’euros, augmentant un 283% en sis anys, d’aquesta manera més de 120.000 persones s’han beneficiat de la llei de la dependència. - Tots els nuclis de població de més de 50 habitants tenen garantit l’accés a les Tecnologies de la Informació arreu, el que permet a zones històricament deixades de la ma de deu està presents a les xarxes socials, econòmiques o de gaudiment. - S’ha incrementat un 21,7% els recursos en recerca el que permet fer que el País comenci a ser un referent en determinats àmbits de la R+D.  - Hem apostat fort per lleis com la del Cinema, la Immigració, la de Consultes Populars, la de Vagueries o la del Comerç, entre d’altres, per anar construint un País normalitzat.  - Un 37% dels reclusos dels centres penitenciaris estant matriculats en diferents ensenyaments reglats i més 3000 interns estan treballant fent així efectives les polítiques de reinserció.

Moviment Laic i Progressista

ERC Granollers presenta a Ple una moció en suport a la signatura d’un Pacte Nacional per a la Laïcitat

El grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha presentat avui una moció per donar impuls a la signatura d’un futur Pacte Nacional per la Laïcitat. Per aquest motiu, insta al consistori a adherir-se a la proposta impulsada pel Moviment Laic i Progressista de demanar als partits polítics catalans que impulsin un debat que permeti arribar a la signatura d'un Pacte Nacional per a la Laïcitat. Tal i com expressa la moció, aquest gran acord per la laïcitat ha de ser un pacte que tingui com a objectiu potenciar els valors de la llibertat de consciència i de religió, el pluralisme, la igualtat, el respecte, i la cohesió com a pilars fonamentals de la convivència al nostre país. A més, ha de comptar amb la participació activa del conjunt de la ciutadania: associacions cíviques i confessions religioses, partits polítics, agents socials, comunitat educativa, món acadèmic, mitjans de comunicació, etc. La moció es sotmetrà a votació el proper dimarts dia 26 d’octubre al ple de l’Ajuntament de Granollers.

Anunci Homenatge Lluís Companys

70 anys de l’afusellament del President Lluís Companys

Aquest quinze d’octubre fa setanta anys de l’afusellament de Lluís Companys, el president de la Generalitat de Catalunya. Companys fou afusellat per un exercit que s’havia alçat contra les institucions democràtiques republicanes legalment constituïdes, va desencadenar una guerra cruel i va instaurar una dictadura que va durar 40 anys i va sumir el país a la misèria. ERC vol fer memòria d’aquest fet perquè veiem en la recuperació del nostre passat, i en la reflexió lúcida dels fets, l’única forma de fer-nos hereus de la nostra història, conèixer d’on venim com a poble i pensar cap a on volem anar i com ens cal fer-ho. Cada any per aquetes dates, m’agrada conèixer quins han estat els fets més rellevants en referència a aquest fet històric i no m’amagaré de dir-vos que m’hagués agradat molt poder dir que l’Estat Espanyol havia fet l’anul·lació definitiva del judici al president Lluís Companys, com a mostra de la rehabilitació pública que es mereix. Però no ha estat així. Tenim, però una molt bona noticia que ve de la societat civil. Una troballa feta per Joaquim Aloy, investigador i responsable d'un dels portals més complets dedicats a la recuperació de la Memòria Històrica al nostre país (www.memoria.cat). Aloy es va desplaçar fins a l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam per consultar el fons del dirigent anarquista berguedà Josep Ester on va trobar una seixantena de documents inèdits relacionats amb el president Companys i amb Carme Ballester, segona dona del president. Avui, gràcies al seu esperit divulgatiu, tenim un web enllestit i penjat a la xarxa que conté un dossier especial de 36 pàgines dedicat a Lluís Companys. D’aquest arxiu en forma part una carta que m’ha permès conèixer un pensament del president, que vull compartir amb vosaltres. Un pensament potser no tant cridaner com l’al·locució que va fer des del balcó del Palau de la Generalitat, i que tots coneixem, però que demostra que Companys no va perdre l’esperança fins l’últim moment.