Granollers

Totes les notícies

Pep Mur i Planas

Les petites coses que marquen la diferència

Comencem un any nou i és un bon costum aprofitar aquestes dates per analitzar com ha anat l’any anterior i marcar-nos reptes per als propers 12 mesos. Això té un risc, però, i és que sovint ens centrem en els grans desafiaments i oblidem que per arribar a la meta hem de caminar passa rere passa. Per millorar la nostra salut, per exemple, no és suficient fer dieta; també cal adquirir hàbits saludables com ara fer exercici o controlar l’estrès. De vegades, als grups polítics també ens pot passar una cosa semblant, i és que de tant en tant ens perdem en els grans projectes de futur per assolir la ciutat que volem i ens oblidem del dia a dia. No sempre prestem suficient atenció a les petites coses, però són precisament els assumptes més bàsics, aquells que poden semblar insignificants, els que donen valor afegit a les ciutats i els que poden marcar la diferència i ajudar al benestar de les persones. Parlem d’aspectes com el reciclatge, els aparcaments –o la manca d’ells– per a bicicletes i patinets a les escoles, l’estat dels carrers, la neteja dels parcs infantils, els passos de vianants  –o la manca d’ells –, mesures per lluitar contra la pobresa energètica, la gent gran que viu sola... Tenim la sensació que efectivament el govern de la ciutat descuida moltes d’aquestes petites coses. Són moltes i repetides les demandes dels granollerins i granollerines per millorar la ciutat en aspectes com aquests. I estem convençuts que amb l’execució dels pressupostos participatius pels exercicis de 2018 i 2019, moltes d’aquestes preocupacions es manifestaran de nou. ERC-AG tenim molts i diversos reptes per al 2018, no ens cansarem de treballar per millorar la ciutat, però entre les tasques que ens posem com a deures aquest any també inclourem prestar una major atenció a aquestes petites, però importants coses. No podem acabar aquest article sense desitjar-vos a tots i a totes un bon any nou, un any que esperem marqui diferències!  

Ple extraordinari

Granollers aprova una moció en defensa dels presos i preses polítiques

Dijous 16 de novembrem el Ple de l’Ajuntament de Granollers va aprovar,una moció de rebuig l'aplicació del 155 i en defensa dels presos i preses polítiques. Va ser al Ple extraordinari que van sol.licitar els grups municipals de PDCAT-Demòcrates, ERC-Acció Granollers i Crida-CUP amb un únic punt a l’ordre del dia: el debat i votació d’una moció per tal que l’ajuntament rebutgi l’escalada repressiva dels darrers mesos i exigeixi l’excarceració immediata de tots els presos i preses polítiques catalanes. A més, la moció proposa, entre d’altres, denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i exigir la fi de la judicialització de la política catalana, així com expressar el ple suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, i a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que s’han vist desposseïts de les seves competències per l’aplicació indigna de l’article 155 de la Constitució Espanyola. Chakir El Homrani, ponent de la moció, va destacar que "la brutalitat que significa tenir 10 presos polítics és la mostra de fins on s'ha arribat: la raó d'estat s'ha situat per sobre de l'estat de dret, i això és molt perillós" i va afegir que "ens estan fent un judici a la totalitat de com a mínim dos milions de persones pel projecte polític que defensen". Malgrat això, El Homrabi va destacar que "la violència repressiva que s'està duent al nostre país va més enllà dels presos polítics i la voluntat de crear una república". La moció va comptar amb els vots favorables dels grups convocants PDCAT-Demòcrates, ERC-Acció Granollers i Crida-CUP) i del PSC i els vots contraris del PP i de Ciutadans.  

Ple Granollers

L'Ajuntament de Granollers convoca Ple extraordinari per exigir la llibertat dels presos i preses polítiques catalanes

Avui s'ha convocat una sessió extraordinària del Ple el proper dia 16 de novembre per debatre i votar una moció per la llibertat dels presos i preses polítiques catalanes, després que així ho acordés dijous passat la Junta de Portaveus. Aquesta convocatòria dóna resposta a una petició formal dels grups municipals de PDCAT-Demòcrates, ERC-Acció Granollers i Crida-CUP, que van sol.licitar dimarts passat la celebració d’un ple extraordinari de caràcter urgent amb un únic punt a l’ordre del dia: el debat i votació d’una moció per tal que l’ajuntament rebutgi l’escalada repressiva dels darrers mesos i exigeixi l’excarceració immediata de tots els presos i preses polítiques catalanes. A més, la moció proposa, entre d’altres, denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i exigir la fi de la judicialització de la política catalana, així com expressar el ple suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, i a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que s’han vist desposseïts de les seves competències per l’aplicació indigna de l’article 155 de la Constitució Espanyola. L’article 46.2 de la Llei 7/1985 de 2 d’abril de Bases de Règim Local estableix que “...el Ple celebra sessió extraordinària quan així ho decideixi el President o ho sol·liciti la quarta part, al menys, del número legal de membres de la Corporació”. En el mateix sentit s’expressa l’article 46.2 del Reglament Orgànic Municipal de Granollers.  

Ple octubre 2017

Corresponsabilització i empoderament

El Pressupost Municipal de l'Ajuntament de Granollers pel 2018 incorpora, per primera vegada, una partida d'inversió de 500.000€ que es destinarà als projectes que sorgeixin d'un procés ciutadà de participació. És el que coneixem com a pressupostos participatius, i que fa més d'una dècada que el nostre grup reclama. Ara fa un any, ERC-Acció Granollers vam aconseguir el compromís de l'equip de govern socialista de consensuar i posar en marxa un model de pressupost participatiu de cara al 2018. Malgrat la manca de consens (de moment només ens ha arribat un esborrany de la proposta al qual vam fer al·legacions i que no hem pogut debatre), ens alegra veure que Granollers per fi dóna aquest pas. Però som molt conscients que el model de participació del PSC és molt diferent al nostre, i ens preocupa que el procés que finalment s'acabi implementant no afavoreixi la participació i implicació de la ciutadania. De fet, el propi PSC defineix aquest nou procés participatiu com una “crida de la ciutadania a l'Ajuntament assenyalant-li què es pot fer perquè el que està malament o és millorable pugui estar millor, plantejant mitjans des de la perspectiva ciutadana”. Per nosaltres, en canvi, es tracta de promoure l’apoderament econòmic, polític, social i cultural de la ciutadania i la seva corresponsabilització en la gestió pública. Precisament per fomentar els pressupostos participatius, el nostre grup va engegar un projecte durant els mesos de juliol i setembre per recollir propostes dels veïns i veïnes de Granollers. Es tractava, sobre tot, de mostrar l'interès de la ciutadania d'implicar-se en la realitat que l'envolta i començar a explicar en què consisteix un pressupost participatiu. En total, vam recollir una cinquantena de propostes que vam fer arribar a l'equip de govern per tal que l'estudiï i l'inclogui, si escau, al pressupost de 2018. Les propostes han girat principalment a l'entorn de quatre grans blocs: neteja i civisme, mobilitat, espai públic i equipaments municipals.

Candidats ERC VO al Parlament 2017

Chakir El Homrani, primer candidat d'ERC per a les llistes d'ERC al Parlament

Chakir El Homrani, regidor d'ERC-AG a l'Ajuntament de Granololers i actualment diputat del Parlament de Catalunya, va ser escollit dimarts primer candidat del Vallès Orienta per ERC a les eleccions del 21 de desembre. Al Congrés comarcal d'ERC al Vallès Oriental, celebrat el passat dia 7 de novembre a Martorelles, es van triar sis candidats, els noms dels quals s'haurà de determinar si acaben entrant a la llista definitiva i en quin lloc. En el número 2 de la llista se situa la regidora d'Ara Mollet ERC a l'Ajuntament de Mollet, Marta Vilaret.  

Ajuntament Granollers

Comunicat d'ERC-AG respecte als pressupostos i ordenances fiscals municipals

Dilluns, diversos mitjans de comunicació local informaven d’una sèrie de notícies relacionades amb el pressupost municipal de 2018, on el regidor socialista Jordi Terrades explicava, entre d’altres, que ja s’ha encarregat a una empresa externa la redacció d’un Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS) i s’han contractat dos consultores per dissenyar el pressupost participatiu pels anys 2018 i 2019 (un únic procés pels dos anys propers anys). En la mateixa notícia, Terrades assegura que el govern municipal no aplicarà la tarificació social a les escoles bressol. Aquests tres projectes (pressupostos participatius, PEAS i tarificació social) responen a un compromís del PSC amb ERC-AG en el marc del debat del pressupost de 2017 (en el cas de l’estudi sobre la viabilitat de la tarificació social, l’acord ve de l’any 2015). El compliment d’aquests compromisos tenia una calendarització clara que es va sobrepassar, i que en qualsevol cas tenia com a data límit per la seva execució l’aprovació del pressupost 2018, tal i com el mateix regidor Terrades va assegurar als plens d’abril i juny.   Respecte als pressupostos participatius,  el compromís inicial del PSC era estudiar i acordar abans de l’abril un model per poder tirar endavant un procés participatiu de cara al pressupost de 2018. El nostre grup va rebre al juliol un esborrany amb una proposta inicial i incompleta,  document al qual el nostre grup va fer una sèrie d’al·legacions sense que haguem tingut resposta o se’ns hagi explicat cap altra novetat. Ara ens assabentem que s’han contractat dos consultores i que ja s’està treballant en una plataforma tecnològica, sense que se’ns hagi informat en cap moment. Respecte al PEAS, el nostre grup municipal va ser informat a l’abril que la regidora de serveis socials i el seu equip tècnic ja hi estava treballant i tindríem el document abans d’acabar l’any. Davant aquesta informació, vam presentar una proposta metodològica per l’elaboració del document davant la nostra preocupació pel que fet que s’estigués treballant de forma tancada.

Roda premsa recull propostes pressupost

ERC-AG presenta un recull de propostes ciutadanes pel Pressupost de 2018

El grup municipal d'ERC-Acció Granollers ha presentat el recull de propostes ciutadanes recollides durant la campanya de pressupostos participatius que va portar a terme entre el juliol i el setembre. En total, hi han participat una cinquantena de persones que han fet arribar lles seves idees a través de la web pensemgranollers.cat o bé a través d'una de les dos trobades que va organitzar ERC-AG durant la primera setmana de setembre (una d'elles a la zona nord i una altra a la zona sud). “L'objectiu d'aquest projecte de foment dels pressupostos participatius - ha explicat la regidora Núria Maynou – és fer la ciutadania més responsable i implicar-la en la realitat que l'envolta”. Maynou ha destacat l'interès de les persones que hi han participat per conèixer més sobre com funcionen els pressupostos municipals, així com les “ganes per aportar idees i ser escoltats per millorar els seus barris”. Per la seva part, el portaveu del grup municipal, Pep Mur, s'ha mostrat crític amb el model de pressupostos participatius que el PSC va presentar al juliol, el qual “té menys compromís i més distanciament amb a ciutadania” respecte a la proposta metodològica que va presentar ERC-AG fa més d'un any. Mur també ha recordat que dels tres grans compromisos als quals va arribar ERC-AG amb el grup socialista al 2016 – elaboració del Pla Estratègic d'Acció Social, estudi de viabilitat de la tarificació social i pressupostos participatius -, cap s'ha desenvolupat plenament. D'aquesta manera, Mur ha anunciat que “l'estudi sobre tarificació social que ens ha fet arribar l'equip de govern només fa referència a les escoles bressol i l'únic que sabem de l'elaboració del Pla Estratègic d'Acció Social és que hi estan treballant”. Pel que fa al pressupost participatiu, el grup republicà no ha tornat a tenir notícies des de que el PSC li va fer arribar l'esborrany del seu model, al qual el grup republicà va fer-hi una sèrie d'al.legacions.

Pep Mur i Planas

La mobilitat, un repte pendent

Aquest mes d'octubre Granollers es dotarà del seu segon Pla de Mobilitat Urbana, un document on encara s’evidencien algunes  mancances que, en d’altres ocasions, ja hem denunciat des d'ERC-Acció Granollers.   Des de l'aprovació del primer Pla al 2009, la fisonomia de nostra ciutat ha canviat molt, principalment al centre gràcies a la creació i ampliació de l'illa de vianants. Aquests canvis han donat resposta a algunes necessitats entorn la mobilitat urbana, però alhora han provocat alguns problemes nous.   D'una banda, hem aconseguit fer fora del centre bona part dels cotxes que creuaven Granollers, però aquests vehicles es concentren ara als barris més perifèrics. De fet, tenim un problema amb alguns carrers secundaris que acumulen alts volums de trànsit, com l'avinguda Marie Curie o el carrer Minetes, carrers que molts conductors fan servir per evitar les vies principals.   També tenim una ciutat on l'ús de la bicicleta o el patinet és cada cop més freqüent, malgrat la manca d’aparcaments segurs, de senyalització i de seguretat. És evident que queda molt a fer per assolir una veritable xarxa ciclable a la nostra ciutat, i des d'ERC-AG seguirem reclamant mesures en aquesta línia.   Una altre de les actuacions que fa anys que reclamem i que el Pla preveu és la millora de les voreres per fer-les més accessibles i la col·locació de més passos de vianants, sobretot a les cruïlles dels carrers secundaris. A un 39% dels llocs on hauria d'haver un pas de vianant, aquest no existeix.   I no menys important, cal millorar la seguretat viària als entorns de les escoles i aplicar mesures per reduir la contaminació acústica provocada pel trànsit, com ara als barris com Can Bassa i Tres Torres, afectats directament per la Ronda Sud.    Per ERC-Acció Granollers, el problema de base és la priorització del vehicle privat per damunt de les persones. I malgrat que aquest nou Pla de Mobilitat planteja una sèrie de reptes i accions de cara als propers anys, creiem que seran insuficients per garantir la recuperació de l'espai públic per als vianants, i per fer d’aquest espai públic un entorn més net i sostenible.

Acte Salvador Casanova 2017

Els Xics de Granollers, guanyadors del setè Guardó Salvador Casanova

El Jurat del Guardó Salvador Casanova ha fet públic durant l'acte de commemoració en record de Salvador Casanova, el veredicte del seu setè Guardó, enguany que s'atorga enguany als Xics de Granollers. El Jurat del Guardó vol reconèix així, i durant la celebració dels 25 anys de la fundació de la colla,  el seu lligam amb la festa major de Granollers; el seu esforç per donar a conèixer els castells; el seu arrelament a la ciutat a partir de les diverses iniciatives en les quals participa activament; la seva constant millora fins a convertir-se en una colla de vuit, i la seva capacitat de mobilitzar els granollerins i desvetllar un gran suport social en el fenomen casteller. GUARDÓ SALVADOR CASANOVA Aquest guardó neix per iniciativa d'ERC Granollers i està pensat per reconèixer la persona, col·lectiu o entitat de la ciutat o de la comarca que hagi destacat pel seu servei al país i la seva acció a favor de la llengua, la cultura o la nació.   Les premisses bàsiques que es valoren per concedir aquest guardó son: * la defensa, explícita o implícita, dels valors cívics i democràtics de la nostra societat la defensa i treball en favor dels valors de la llibertat, la justícia, la igualtat i el servei al país * el fet d'haver realitzar activitats destacables a favor de la llengua, la cultura o la nació catalana * una sensibilitat en línia amb el que representa el país, la cultura i la història * la realització de forma honesta de la seva activitat.   Fins ara,se’ls ha concedit aquest reconeixement a diferents entitats: El Voluntariat per la Llengua (2011) Casal del Mestre (2012) Agrupació Excursionista de Granollers (2013) Òmnium Cultural (2014) Centre d’Estudis de l’Associació Cultural de Granollers (2015) Llibreria La Gralla (2016)