Granollers

Totes les notícies

Moció per la llibertat de creences en els ritus funeràris

ERC presenta una moció pel respecte a la llibertat de creences en els ritus funeràris

El Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers ha registrar una moció pel respecte a la lliberta de creences en els ritus funeràris, per tal de que sigui debatuda al Ple previst pel proper dimarts 26 de maig. L'alta mortalitat a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, ha comportat un gran nombre de defuncions i ha posat en evidència que com a societat no estem prou preparats perquè cadascú pugui accedir a un enterrament o camí de dol conforma a les seves creences o voluntats, ja que els cementiris municipals no estan prou preparats per acollir aquesta diversitat. Pel que fa als enterraments, fins a l’esclat de la situació d’emergència sanitària declarada en motiu de la pandèmia, bona part de les persones de confessió islàmica optaven per la repatriació dels seus cossos als països d’origen. El fet que en aquest moments les fronteres estiguin tancades a la mobilitat internacional dels difunts,  junt amb que cada vegada més hi ha persones que han viscut bona part de la seva vida a Catalunya i que amb els anys ja hi han fet arrels i volen ser enterrats aquí. És per això que instem a les institucions que tenen competència als cementiris municipals a habilitar un espai on poder realitzar el ritual funerari concebut per les comunitats religioses que així ho demanin de forma expressa en cada municipi, tot respectant les directrius excepcionals en l’actual context d'emergència sanitària. Aquests espais no han de ser segregats ja que les diverses comunitats s’han de respectar. Per aquest motiu cal condicionar aquests espais de forma neutra per tal que respectin les diferents confessions religioses, així com la voluntat de les persones agnòstiques o atees. Per tots aquests motius, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal a l’Ajuntament de Granollers proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS: PRIMER.- L'Ajuntament de Granollers manifesta el compromís d'habilitar un espai on poder realitzar el ritu funerari adient a aquelles comunitats religioses que així ho demanin de forma expressa.

Esquerra proposa l'obertura d'un gran eix cívic que doni continuïtat a l'illa de vianants i la generació d'espais sense cotxes als barris.

La situació d’emergència sanitària arrel de la expansió de la COVID-19 ha comportat mesures molt dràstiques per la població per tal de frenar aquesta amenaça. El passat 14 de març es va aprovar el Reial Decret 463/2020 pel qual es declara l’Estat d’Alarma, amb l’objectiu de forçar el distanciament social i evitar així una major propagació del virus. Amb la baixada de nous casos i l’aplanament de la corba, des del passat diumenge 26 d’abril, s’ha iniciat una desescalada en el confinament que permet la sortida dels infants al carrer per passejar i que els hi toqui l’aire. El passat dissabte 2 de maig també es va donar la possibilitat de sortida a totes aquelles persones majors de 14 anys per sortir a passejar o a fer esport. Aquests fets tenen com a resultat que un gran volum de granollerins i granollerines surtin a passejar i en alguns casos, les voreres poden ser massa estretes com per poder respectar les mesures de distanciament social. A més, la reducció de la mobilitat en cotxe a la ciutat fa que en alguns carrers, els ciutadans ja circulin per la calçada. En aquests moments tant complicats, se’ns obren oportunitats úniques per repensar la mobilitat a la ciutat, per pensar actuacions per fer-la més verda, ciclable i amigable a l’hora d’anar a peu. Alhora, ens ha de permetre posar els barris al centre de les polítiques municipals, generant-hi espais neuràlgics on poder-hi fer vida, més enllà del centre de la ciutat. D’altra banda, tota aquesta tasca, inclosa la que es proposa avui, necessita de la participació dels agents implicats, com són les Associacions de Veïns de la Ciutat i l’entitat Granollers Pedala, entre d’altres. Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana considerem que l’inici del desconfinament progressiu obliga a l’Ajuntament a facilitar el distanciament social en aquells punts de la ciutat on les voreres són estretes, dissenyant estratègies de mobilitat alternatives per aquests dies de confinament, alhora que s’aprofiti l’oportunitat que se’ns presenta aquests dies per repensar profundament la mobilitat de la ciutat.

Una Taula de Ciutat per l’endemà.

(Article publicat originalment al 9nou del dia 30/04/2020) Dimarts passat celebràvem, per segona vegada, un Ple en unes circumstàncies excepcionals: no només pel fet de fer-ho de manera telemàtica, sinó perquè tots tenim al cap, i al cor, la situació excepcional que estem vivint. En aquest mateix Ple el nostre grup va demanar al Govern municipal la posada en marxa, de forma immediata, d’una Taula de Ciutat per a la reactivació social, cultural i econòmica de la ciutat a l’endemà de la crisi de la COVID-19. La nostra ciutat necessita una taula gran, oberta, que vagi més enllà dels partits, on s’inclogui també el treball dels diferents Consells que té la ciutat. Però ha de ser un espai realment participatiu on començar a pensar i treballar en una agenda concreta, eficient, que serveixi per parlar i decidir el camí a seguir en temes tant importants com són l’equilibri social i les desigualtats, l’economia o la fiscalitat, la salut, la democràcia o el canvi climàtic. Aquesta Taula no només hauria de dibuixar quins són els escenaris de futur, sinó que també s’hauria d’ocupar d’avaluar i fiscalitzar tota la tasca que des de l’Ajuntament s’ha fet i es farà per sortir d’aquesta crisi. Justament per les dificultats que tenim a davant, l’Ajuntament ha d’escoltar encara més la ciutat, als actors econòmics i socials, als veïns i les veïnes i a les entitats de tots els àmbits, especialment les del Tercer Sector. Aquesta Taula de Ciutat que proposem va més enllà d’un pacte polític, ha de ser un autèntic pacte de ciutat amb la representació més àmplia possible. No volem, a nivell local uns pactes de la Moncloa com els que es pretenen fer a Madrid, a nosaltres no ens toca això. Ens toca treballar pel Bé comú, defensant el benestar col·lectiu i especialment el de les persones més vulnerables. Des de l’inici d’aquesta crisi hem remarcat la voluntat del nostre grup de ser útils i constructius, en contacte directe amb la ciutadania, traslladant bateries de propostes en tots els àmbits de govern, però ens manca un espai on compartir i debatre totes aquestes propostes i encara no les hem pogut enriquir prou amb les aportacions dels ciutadans i ciutadanes que podrien formar part d’aquesta Taula de ciutat.

Els regidors al ple telemàtic corresponent al mes d'abril

Núria Maynou: "Demanem la posada en marxa d'una Taula de Ciutat, amb la màxima representació possible, per la reactivació social, cultural i econòmica per fer front a la crisi de la COVID-19.

Els republicans demanen superar les taules de partit i establir immediatament un espai fixe, amb contingut i detall, per poder escoltar els actors socials, culturals i econòmics, als veïns i veïnes i entitats de tot tipus, especialment les del tercer sector.  Dimarts passat va tenir lloc la celebració del Ple ordinari telemàtic de l’Ajuntament de Granollers on la portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana ha aprofitat el torn de precs i preguntes per demanar la posada en marxa, de forma immediata, d’una Taula de Ciutat per a la reactivació social, cultural i econòmica per fer front a la crisi de la COVID-19. Maynou ha recalcat que cal anar més enllà dels consells participatius que té la ciutat, generant un espai més ampli, on s’escolti a la ciutat. Aquesta taula hauria de comptar amb la màxima representació possible de tots els agents socials, econòmics i culturals, els veïns i les veïnes i les entitats, especialment les del tercer sector. La republicana ha aclarat que el que necessita Granollers no és només un pacte polític, sinó un pacte de ciutat amb la representació més àmplia possible. “No ens podem limitar a una reedició a nivell local dels Pactes de la Moncloa que es pretenen fer a Madrid” ha sentenciat. Finalment, Maynou també ha suggerit que aquesta Taula podria ser una eina imprescindible per a la avaluació i el seguiment de tota la tasca de l’Ajuntament per sortir d’aquesta crisi. A banda d'això, també va generar intervencions el punt de l'aprovació de la liquidació de l'exercici 2019 de l'Ajuntament, que suposa un romanent de tresoreria disponible de 8.640.175,03€. En aquest sentit, Maynou va reivindicar la necessitat de modificar les lleis orgàniques estatals de regla de despesa que limita el que els Ajuntaments poden fer amb els seus superhàbits, fet que suposa que els ens locals tinguin 27.000 milions d'euros d'estalvi als bancs. Maynou també va afegir que "les úniques polítiques que ens podem permetre són les expansives, no hi ha regla de despesa que valgui per fer front a la situació que vivim".

Els barris de la ciutat de Granollers

Esquerra proposa a l'equip de govern un pla específic de desconfinament que divideixi la ciutat per zones.

La situació d’emergència sanitària arrel de la expansió de la COVID-19 ha comportat mesures molt dràstiques per la població per tal de frenar aquesta amenaça. El passat 14 de març es va aprovar el Reial Decret 463/2020 pel qual es declara l’Estat d’Alarma, amb l’objectiu de forçar el distanciament social i evitar així una major propagació del virus. Amb la baixada de nous casos i l’aplanament de la corba, des del passat diumenge 26 d’abril, s’ha iniciat una desescalada en el confinament que permet la sortida dels infants al carrer per passejar i que els hi toqui l’aire. El fet de que aquesta primera fase de desescalada no estigues del tot regulada ha fet que s’hagin produït aglomeracions en algunes zones de la nostra ciutat. Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal considerem que l’Ajuntament de Granollers té la capacitat, la necessitat i la possibilitat d’establir recomanacions per tal d’organitzar de manera especifica aquesta desescalada, que tindrà una nova fase aquest proper dissabte 2 de maig, amb la possibilitat de sortida de tots els granollerins i granollerines que no presentin símptomes per tal de fer esport o passejar. Per tots aquests motius, el Grup Municipal d’ERC-AM proposa: PRIMER. Promoure una campanya comunicativa en la que es divideixi la ciutat per zones o barris, recomanant a la ciutadania que hi viu a acudir i fer els desplaçaments només als espais del seu entorn més immediat (veure ANNEX 1)   SEGON. Acompanyar aquesta campanya comunicativa d’una infografia que expliciti les recomanacions fetes per la Generalitat de Catalunya, i que inclou Protecció Civil al seu FAQs, més enllà de les que estrictament recull l’ordre del govern de l’Estat. Granollers, 27 d’Abril de 2020.   Núria Maynou i Hernández Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Acord Municipal.  

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM en roda de premsa telemàtica.

ERC presenta una nova bateria de propostes per ajudar a pal·liar la situació d’emergència generada per la COVID-19

Avui al matí, en roda de premsa telemàtica, el Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha presentat una bateria de propostes per ajudar a pal·liar la situació d’emergència generada pel coronavirus. Aquest document és una actualització del que ja es va traslladar a l’equip de govern fa unes setmanes. Núria Maynou ha començat la seva intervenció agraïnt la tasca de tot el personal que segueix al peu del canó durant aquests dies, fent èmfasi en l’àmbit periodístic, tant important en moments com els que vivim. Entrant ja en matèria, la portaveu republicana remarcava que “en moments com aquests els grups municipals seguim tenint una responsabilitat i el deure de treballar encara més per la ciutat”. Maynou remarcava també que la seva era una oposició constructiva i positiva, i afegia que ara no és moment de retrets i que valorava la tasca de l’equip de govern a l’hora de respondre a aquesta emergència remarcant que "en moments com aquests sempre ens trobaran al seu costat a l'hora de fer propostes". En aquesta línia, reclamava, però, més voluntat d’escoltar-los a l’hora de facilitar respostes a les situacions que es van produint. Seguidament, Núria Maynou ha explicat possibles fonts de finançament per fer front a l’emergència sanitària, totes basades en una reformulació profunda del pressupost municipal,  com podrien ser la partida de inversions, la supressió d’esdeveniments a la ciutat o les assignacions que perceben els polítics, entre d’altres. A continuació, la resta de regidors del Grup Municipal han passat a explicar les propostes, agrupades en diferents àmbits sectorials. Podeu consultar totes aquestes propostes en el document adjunt.  

Núria Maynou: "Haurem de fer polítiques valentes, ambicioses, que no deixin ningú enrere. D'aquesta crisi ens en sortirem, i ens en sortirem totes!"

Vivim immersos en una crisi sanitària inèdita, on l’entrada d’un virus devastador ens amenaça a tots i totes. Una crisi que ens exigeix mesures dràstiques i una gran responsabilitat per tal d’actuar contra aquesta situació. Actuant cuidant-nos, cuidant els qui ens envolten d’una manera tant especial. La solidaritat, l’ajuda i el suport mutu es tradueix en quedar-nos a casa, sortir al mínim imprescindible i prioritzar la cura de les persones més vulnerables. És en aquestes situacions en les que es demostra la força de la gent, de la ciutadania, però sobretot del personal sanitari i d’emergències i també de tots aquells treballadors que han de seguir treballant per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats. A tots i totes elles, el nostre més sincer agraïment, us tenim en ment cada vespre quan sortim a aplaudir-vos. De la mateixa manera, cal traslladar tota la força als ciutadans i ciutadanes que pateixen la malaltia; i tot el nostre escalf a tots aquells a qui han perdut persones properes aquests dies. En moments com aquests, els Grups Municipals del consistori seguim tenint una responsabilitat altíssima i el deure de seguir treballant per la ciutat. Per aquest motiu vam posar a disposició de l’equip de govern una bateria de propostes molt diversa per tal de revertir la situació, i així ho seguirem fent mentre aquesta situació duri. La crisi sanitària que patim ho canviarà tot: tindrà unes conseqüències socials econòmiques, socials i emocionals molt importants a totes les ciutats del món, també a Granollers, on haurem d’estar a l’altura. Hem de començar a treballar, des de ja, en tot el que vindrà: totes les administracions, i els ajuntaments especialment, hauran de prendre mesures extraordinàries per tal de revertir i pal·liar la situació d’emergència que s’ha generat. Haurem de fer polítiques valentes, ambicioses, que no deixin ningú enrere i repensar molt el model en el que fins ara vivíem.

El Ple telemàtic es va poder seguir en directe per streaming.

Núria Maynou: “Ara més que mai és moment d’arremangar-nos i de treballar encara més per la ciutat i per pal·liar aquesta situació d’emergència”.

Ahir a la tarda es va celebrar, per primera vegada a la història de la ciutat, un Ple telemàtic degut a la situació d’emergència sanitària del COVID-19. El Ple va començar amb la lectura del manifest unitari del món local davant la crisi del coronavirus, elaborat per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya.  Seguidament es va dedicar un minut de silenci a totes les persones que han perdut la vida a causa de la malaltia. El Ple també es va aturar a les 20h per dedicar un aplaudiment a tots aquells treballadors i treballadores que segueixen a primera línia per fer front a l’emergència del COVID-19. L’únic punt de l’ordre del dia del Ple que va generar intervencions va ser el relatiu a una modificació de crèdit destinada a la construcció d’un alberg per transeünts a Palou i a la renovació de la gespa i l’adequació del camp de futbol de Primer de Maig, on el grup municipal republicà es va abstenir. La portaveu Núria Maynou va justificar el seu vot argumentant que “degut al context potser no era el Ple on aprovar aquesta modificació”. Maynou també va aprofitar per “donar una abraçada virtual molt gran a tota la ciutadania, i en especial, al personal sanitari i d’emergències i també a tots aquells treballadors que segueixen al peu del canó per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats”. La portaveu republicana va posar en valor la bateria de propostes que ha fet i seguirà fent el grup municipal d’Esquerra i afirmava que “ara és moment d’arremangar-nos i de treballar encara més per la ciutat i per pal·liar aquesta situació d’emergència”. Per últim, en el torn de precs i preguntes, Maynou va demanar a l’equip de govern que calia treballar, des de ja, en un Pla de reactivació social i econòmica, que segurament haurà de fer replantejar tota la planificació pressupostària prevista per aquest any. La regidora republicana també va apuntar a la possibilitat de repensar les aportacions i les dietes que perceben els Grups Municipals per tal d’ajudar a pal·liar aquesta situació d’emergència.

La plaça de la Porxada, buida (Foto: Ajuntament de Granollers)

ERC fa una bateria de propostes per mitigar la crisi de la COVID-19

Vivim immersos en una crisi sanitària inèdita, on l’entrada d’un virus devastador ens amenaça a tots i totes. Una crisi que requereix de mesures dràstiques i de l’esforç de totes i tots per tal de frenar aquesta amenaça. És en aquestes situacions en les que es demostra la força de la gent, dels ciutadans i les ciutadanes, però sobretot del personal sanitari i d’emergències i de tots aquells treballadors que han de seguir treballant per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats. A tots ells, el nostre més sincer reconeixement i agraïments. De la mateixa manera, aprofitem aquest comunicat per desitjar als ciutadans que pateixen la malaltia tota la nostra força per recuperar-se el més aviat possible. En moments difícils com aquests, els Grups Municipals a la oposició tenim la responsabilitat i el deure de situar-nos al costat de l’equip de govern de la nostra ciutat, mostrant-los tot el nostre suport en uns temps on prendre decisions és una tasca molt complicada, i posant-nos a la seva disposició pel que requereixin. La crisi sanitària que patim, té i tindrà unes conseqüències econòmiques i socials molt importants a totes les ciutats del món, també a Granollers. L’Ajuntament, doncs, haurà de prendre mesures extraordinàries per tal de revertir i pal·liar la situació d’emergència social i econòmica que s’ha generat. Per tot això, des del Grup Municipal d’ERC-AM posem a la disposició de l’equip de govern la següent bateria de propostes: 1. Modificació del calendari del contribuent per ajornar i/o fraccionar pagaments de famílies, autònoms i empreses sense costos financers. Suspensió temporal de les quotes dels serveis municipals no prestats mentre s’allargui l’estat d’alarma (serveis educatius, terrasses, preus públics, escombraries comercials, etc.).  2. Desplegar un paquet d’ajudes al lloguer per a famílies que puguin acreditar una reducció d’ingressos fruit d’una modificació de la seva relació laboral, també aplicable als treballadors autònoms.