Granollers

Totes les notícies

Núria Maynou, candidata a l'alcaldia de Granollers

Granollers, sortim de l’estancament

Aquest dimarts s’ha celebrat el Ple de l’Estat de la ciutat. Un Ple monogràfic i extraordinari que un cop a l’any es fa per debatre i parlar de l’estat de la ciutat. Bé, de fet es debat de l’acció de govern, de la tasca feta per qui està al capdavant del govern i també, de la feina feta des de l’oposició. Quan nosaltres parlem al ple de la ciutat, sovint ho fem més com a ciutadans que com a regidors: Vivim, gaudim i patim la ciutat en el seu dia a dia, a còpia de trepitjar-la, caminar-la, treballar-hi conèixer-la pam a pam. La gaudim, per exemple, als carrers i places plens de gent i la patim, d'altra banda, quan una rajola del nostre carrer es mou, quan la brutícia ocupa les voreres, si veiem persones que es deixen la pell buscant alguna cosa en els contenidors o gent gran que pateix solitud. Alhora, ens entusiasmem amb la Festa Major, amb les iniciatives que les entitats tiren endavant i, sobretot, del treball que fan dia a dia, i sovint des de la discreció màxima, moltes i bones persones que treballen per fer millor la ciutat. És per això que volem reivindicar la ciutat de tothom, una ciutat viva, cohesionada i republicana. El Granollers que volem assolir. No pot ser bo que un govern cregui ser la ciutat, que només ell l’entén i que la dirigeixi només des de la seva òptica, perquè perd la perspectiva del que té al seu voltant i del que s’hi viu. I perquè així s’afebleix la seva capacitat de col·laborar, establir sinergies i fer xarxa amb la ciutadania, amb les entitats i amb els municipis del voltant. És a dir, paralitza la ciutat, la descohesiona i en limita el seu dinamisme. Aquest creure’s que Granollers és seu i que no cal canviar res perquè tot va fent bé, fa que la nostra ciutat romangui estancada, sense canvis, i buida d'idees, perquè sovint tenim la sensació que, davant de reptes i necessitats nous – i no tant nous, – el govern del PSC topa amb una manca d'idees o idees obsoletes i aplica solucions antigues.

Els regidors d'ERC-AG al ple de l'Estat de la Ciutat

Núria Maynou: «La ciutat espera un canvi, un salt endavant que acabi amb aquesta sensació d’anar fent.»

Ahir es va celebrar el Ple extraordinari de l’Estat de la Ciutat, un ple monogràfic que serveix per avaluar, discutir i debatre la feina feta pel govern i l’oposició. Per part del Grup Municipal d’Esquerra Republicana, la regidora i candidata a l’alcaldia Núria Maynou va començar recalcant que «més que com a regidors, intervenim com a ciutadans compromesos que vivim, gaudim i patim la ciutat en el seu dia a dia, perquè la trepitgem, hi comprem, treballem i la coneixem pam a pam». Seguidament va recalcar que sovint l’equip de govern és creu ser la ciutat en exclusiva i que això els pot «fer perdre la perspectiva del que tenen al seu voltant i del que s’hi viu.» Maynou va destacar que Granollers és una ciutat amb molt de potencial però considerava que aquest «no es veu que s’expressi prou ni que es defensi des del govern del PSC» i que ja feia temps que la ciutat corria el risc de perdre el protagonisme que li correspon. D’aquesta manera, destacava que «la ciutat espera un canvi, un salt endavant que acabi amb aquesta sensació d’anar fent» que es tradueix en «un govern de gestió cansada i estancada, que aplica solucions antigues a problemes nous». La regidora va repassar les potencialitats del teixit associatiu i comercial de la ciutat, posant èmfasis en la necessitat de vetllar-lo i acompanyar-lo, així com destacant «la necessitat de fer un canvi en la manera de fer política, obrir l’Ajuntament i traslladar la política del balcó i les fotos als butlletins, als carres i places». Per Maynou «això no va de sortir a la foto, va de ser presents, entre la gent, com un o una més.» Pel que fa al comerç es va destacar el perill que suposava la invasió de franquícies i multinacionals, que «provoquen que els comerços de tota la vida, els que marquen la diferència, acabin tancant». Maynou destacava que el valor afegit que el comerç local i de proximitat dóna a Granollers és molt alt, «amplia el teixit social, ens vincula a la ciutat, la cohesiona i la fa centre neuràlgic del territori.

ERC-AG vota en contra dels pressupostos i reclama avançar cap a una fiscalitat progessiva i un sistema més participatiu

El grup municipal va presentar una moció per reclamar un estudi de viabilitat de l’aplicació de la tarificació social en les Ordenances Fiscals de l’Ajuntament de Granollers que va ser rebutjada amb els vots contraris del PSC. ERC-AG denuncia la falta de voluntat política del govern del PSC per negociar i consensuar el projecte d’ordenances i pressupostos per a l’any 2019. El Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Acció Granollers va votar en contra dels pressupostos i les ordenances fiscals de l’Ajuntament de Granollers per l’any 2019, en el Ple celebrat el passat dimarts 30 d’Octubre, ja que, segons la regidora Núria Maynou, no hi ha hagut cap voluntat política per part de l’equip de govern per construir aquests pressupostos de manera consensuada i s’ha renunciat a fer política. La regidora també va recalcar que tots els grups polítics representen a la ciutadania i que tenien moltes coses a dir sobre els pressupostos, malgrat que no se’ls hagi escoltat. A més, considerem que tant els pressupostos com les ordenances fiscals no responen a les necessitats reals de la població. Pel que fa a les ordenances, tal com va expressar Núria Maynou, el grup Municipal d’ERC-AG aposta per una fiscalitat municipal més justa, progressiva i redistributiva, i que alhora fomenti la igualtat d’accés als serveis públics i atengui els col·lectius més necessitats de protecció com a objectiu prioritari d’actuació. Maynou també va argumentar que les ordenances s’haurien de fonamentar en el principi de contribució segons la capacitat econòmica dels ciutadans i ciutadanes i va reclamar una major sensibilitat social en serveis educatius com ara les Escoles Bressol o l’Escola de Música. Tal i com va expressar Maynou «es tracta de fixar el preu dels serveis en funció de la renda i el nombre de membres de cada família». ERC-AG va tornar a reclamar una revisió profunda de les ordenances fiscals en el seu conjunt amb una moció per avançar cap a un model de fiscalitat progressiva.

L'Associació Catalana pels Drets Civils, guanyadora del Guardó Salvador Casanova 2018

L'Associació Catalana pels Drets Civils ha estat la guanyadora del Guardó Salvador Casanova 2018, per la seva tasca en suport a les famílies dels presos polítics. El jurat del guardó ho ha anunciat a l'acte que s'ha dut a terme a les Oliveres de la Porxada i que ha comptat també amb el tradicional homenatge que la secció local d'ERC fa a l'activista i polític, desaperagut l'any 1982 i que formà part, entre d'altres àmbits polítics, de la primera llista d'ERC en unes eleccions municipals, l'any 1979. Francesc Sala, membre del jurat del Guardó Salvador Casanova, va ser l'encarregat d'anunciar l'entitat guanyadora. A l'acte també hi van participar el diputat al Congrés, Joan Capdevila, que va recordar la figura de l'activista polític, amb qui havia coincidit, així com va destacar-ne el compromís i la feina en l'àmbit polític. Per la seva banda, Cesc Riera, familiar d'Oriol Junqueras, va denunciar l'anomalia que suposa rebre el guardó, en tant que els presos polítics i exiliats haurien d'estar en llibertat. Per la seva banda, la candidata Núria Maynou va fer èmfasi en la necesitat de construir república des dels municipis, així com de canviar el govern local per un que estigui a costat dels drets civils i democràtics del país. També va expressar la voluntat d'ERC de liderar aquest canvi indepedentista i republicà a Granollers.

El 10 de setembre, acte en record a l'activista social i polític Salvador Casnova

El proper dia 10 de setembre, a les 19:30h, la secció local d'ERC farà el seu tradicional homenatge a l'activista Salvador Casanova, que morí a Granollers l'any 1982. Casanova va ser un destacat activista en diversos camps. Des de l'activisme cultural en el món sardanista, fins a la participació al Front Nacional de Catalunya (FNC). El 1968 va prendre part amb els escindits del FNC que van fundar el Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Va ser, justament, en el marc del PSAN que inicià la seva participació en l'impuls de l'Assemblea de Catalunya a Granollers i al Vallès Oriental. Salvador Casanova va ocupar el número 2 a la primera llista d'ERC a les eleccions municipals de l'any 1979. Com cada any, l'acte constarà d'una ofrena floral a les oliveres de la Porxada, on hi ha el monument en record a l'activista. A més, es realitzaran els parlaments polítics a càrrec de Núria Maynou, candidata a l'alcaldia d'ERC-AG, Joan Capdevila, diputat al congrés i Cesc Riera, familiar del president d'Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras i membre de l'Associació Catalana pels Drets Civils. A més, el jurat del guardó Salvador Casanova anunciarà el guanyador de l'edició del 2018. La secció local d'ERC entrega aquest guardó a una entitat que hagi treballat a nivell local o nacional per la llengua, la cultura i els drets socials i civils del nostre país. Després de l'acte, la secció local anima als assistents a prendre part de la resta d'esdeveniments reivindicactius de la jornada del dia 10, com l'acte organitzat per Òmnium Cultural i que farà una crema simbòlica del Decret de Nova Planta i de l'Aprovació de l'article 155; així com la tradicional ballada i sopar que organitza l'esbart dansaire.

Pau Llobet es presenta com a nou regidor d’ERC a Granollers

Pau Llobet serà el nou regidor d’ERC-AG a la ciutat de Granollers. Llobet, de 39 anys i nascut a la capital vallesana, és sociòleg i ha especialitzat la seva carrera en el camp de les polítiques socials. La seva entrada al consistori és a causa de la marxa de Chakir El Homrani, que va deixar el càrrec de regidor per ser nomenat conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. Llobet prendrà possessió al ple de juliol, que se celebrarà aquest dimarts 31 de juliol i que tancarà el curs polític actual a la ciutat. Llobet té una llarga trajectòria d’activisme polític i cívic – ha estat vinculat a colònies Sant Esteve, l’AMPA de l’escola Salvador Espriu i la colla dels Blancs – i ocupà el número 5 de la llista d’ERC-AG a les eleccions municipals del 2015. És la primera vegada que exercirà de regidor i assegura que ho fa amb “moltes ganes i il·lusió”, assegurant que “és un moment complex, però alhora il·lusionant”. També afegeix que “Tenim el deure de fer passos endavant, especialment quan hi ha presos polítics i exiliats per defensar les seves idees”. Valora molt positivament “tenir al costat un veterà com en Pep Mur i una persona amb l’empenta de la Núria Maynou”. El nou regidor es marca el repte de “fer la política més propera al ciutadà, seguir baixant al carrer per veure què s’hi diu i què hi passa”, així com “fer que el projecte d’ERC sigui fidel a la ciutat que vol representar, s’obri a gent de pensaments i perfils diversos i creï un projecte que faci que la ciutat segueixi anant endavant”. En aquest sentit, Llobet assegura que la candidata d’ERC-AG per a les eleccions municipals de l’any que ve, Núria Maynou, “representa tots aquests valors i més: Les ganes de fer “política imaginativa, de cohesionar la ciutat, de fer-la més dinàmica i transformadora” i aposta per a “un projecte que begui de les ganes de transformació de les ciutats els anys 80 i 90.

Núria Maynou

Recuperem el futur de Granollers

Diuen que les ciutats tenen ànima i jo, com a geògrafa, crec que no només tenen ànima, sinó que són éssers vius: amb dinamisme, creixement, entrades i sortides de persones, activitat econòmica... Però aquesta ànima fa temps que està adormida, perquè el dinamisme granollerí sembla estancat, somort. I això, ho podem dir d’una manera ben clara, es deu a que el govern socialista actual ens té immersos en un model de vella política, de no apostar pels canvis transformadors ni incorporar una nova manera de fer les coses. Fa temps que reivindiquem que calen noves formes de fer política. No només toca escoltar la gent, ens cal ser propers i saber-nos posar al lloc dels altres, incloure noves mirades. I això es tradueix en coses concretes: significa apostar per fer polítiques pensades realment per a les persones; significa fer una aposta clara per la mobilitat sostenible, fent una ciutat més amable pels vianants, menys contaminada i més inclusiva; significa també que hem de pensar més a l’hora de plantejar-nos com fem les coses, quines coses fem i, sobretot, per a qui les fem. El futur d’aquesta ciutat no el pot gestionar qui fa més de 30 anys que està governant. Perquè el futur de Granollers no és ni el gris ni les grans obres; el futur és una ciutat més amable, amb polítiques de benestar reals, una ciutat educadora de veritat, oberta i transformadora. Hem d’assumir, però, que per canviar la realitat que ens envolta cal entomar els reptes i treballar per millorar i canviar les coses. Hem d’arremangar-nos per fer sortir la nostra ciutat de la grisor i l’estancament al que l’han acabant portant tants anys de govern del PSOE. Per fer-ho possible, però, necessitem molta gent al darrera, empenyent, acompanyant-nos i ajudant-nos a assolir els objectius que ens proposem. Ara, i a un any vista de les eleccions municipals, comença el minut 0 de la meva feina com a alcaldable d’ERC-Acció Granollers. Ara em toca, ens toca, parlar, escoltar i construir amb vosaltres el Granollers que volem a partir del 2019.

RdP Ronda Sud

ERC-AG reclama diàleg per abordar i donar una resposta conjunta a la problemàtica de la Ronda Sud

El Ple Ordinari d’avui 29 de maig abordarà dues mocions relacionades amb la Ronda Sud. D’una banda, la presentada per la Plataforma d’Integració de la Ronda Sud i, de l’altra, una de conjunta de PSC, PDeCAT i PP que aquests grups han presentat davant la negativa de la plataforma a acceptar cap esmena dels grups municipals. Davant aquesta situació, ERC-AG insta a ambdues parts a ajornar les mocions amb l’objectiu d’intentar arribar a un acord de ciutat per tal de fer un front comú davant la demanda dels veïns i veïnes de Can Bassa i Tres Torres. Es tracta de dos mocions molt similars, per la qual cosa considerem que arribar a un acord és possible amb voluntat de diàleg. La plataforma per la integració de la Ronda Sud ens mostra com la ciutadania s’està empoderant per incidir més en les polítiques públiques, i ERC-AG ho valorem molt positivament. Però tal i com ja hem expressat en moltes altres ocasions, cal posar en valor la capacitat de buscar consensos. És important que ciutadania i representants polítics treballem junts i sumem esforços pel bé comú, però actualment existeix una desconfiança entre els uns i els altres que hem de ser capaços de superar a través del diàleg. I considerem que presentar mocions paral·leles per tal d’amagar el vot negatiu a la proposta inicial no ajuda a reconstruir aquesta confiança. A més, ERC-AG reclama lideratge municipal per abordar i donar una resposta conjunta a aquesta problemàtica que provoca contaminació, inseguretat i segregació urbana. És evident que la construcció de la Ronda Sud va estar mal plantejada des del seu origen i que no s’ha resolt cap dels problemes de seguretat i mediambientals que se’n deriven (embussos, soroll, contaminació ambiental...). I malgrat que la competència d’aquesta via és de la Generalitat, entenem que l’ajuntament podria haver fet una sèrie d’actuacions per minimitzar-ne els efectes. De fet, el nostre grup municipal ha fet diverses propostes a l’equip de govern aquests darrers anys - i també en anteriors legislatures -, en la línia d’estudiar la reducció del volum de trànsit, facilitar la connexió entre Palou i Can Bassa amb els barris de Tres Torres i Sant Miquel pels vianants i les bicicletes, i cercar solucions per reduir el trànsit i millorar la seguretat a Marie Curie.

Acte primàries

Núria Maynou, candidata d’ERC a les municipals de 2019

L’actual regidora independent d’ERC-AG, Núria Maynou, ha estat proclamada cap de llista d’ERC a les properes eleccions municipals. Maynou va rebre 121 vots a favor dels 123 vots emesos durant la jornada electoral del passat 5 de maig. En la seva intervenció, Maynou ha destacat que s'estima Granollers i que vol "fer-la més viva". Per aconseguir-ho, creu que és imprescindible que hi hagi un canvi en el govern socialista de la ciutat: "Porten 30 anys i tapen el dinamisme granollerí” i ha convertit Granollers en “una ciutat d’anar fent”. Maynou ha posat a la llista "apostar per polítiques socials reals que evitin l'exclusió social, polítiques culturals de la mà del teixit associatiu, la mobilitat sostenible i polítiques pers joves i la gent gran". Per fer-ho, ha defensat que cal “una manera radicalment republicana” que aposti per la gestió compartida i la igualtat. Per la seva banda, l'actual portaveu del grup municipal, Pep Mur, ha posat en valor la tasca feta pel grup municipal durant la legislatura, i ha posat diversos exemples com la Guia de contractació pública responsable, la posada en marxa dels pressupostos participatius o el Pla Estratègic d'Acció Social. A l'acte també hi han estat presents l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, i el diputat al Congrés Gabriel Rufian. Aquest últim ha destacat que "qui trenca un país no és qui vota en un referèndum sinó qui fa tot el possible per crear desigualtats i generar pobresa".