Granollers

Totes les notícies

Acte Treball Granollers

El món del treball a la nova República Catalana

Divendres 28 d'abril, a les 19:30h, al Museu de Granollers, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, acompanyat del diputat Chakir El Homrani i del president del Fòrum Sindical Noël Climent debatran sobre quin marc de relacions laborals ha d’impulsar la nova República. La República ha de bastir un mercat de treball enfocat al fet que les persones puguin exercir el seu dret i deure al treball, digne i de qualitat, en igualtat de condicions, amb seguretat en la feina, amb participació en la presa de decisions de les empreses i amb concertació social en les relacions laborals. El mercat de treball a la nova República s'ha de basar en les feines per compte aliè, l'autoocupació, l'emprenedoria i la funció pública. I s'ha de dotar d’una inversió sostenible i eficient en infraestructures i d’un sistema de cotització adequat que permetrà establir un sistema de protecció social a la ciutadania (prestacions contributives i no contributives).  

ERC-AG dóna suport polític als i les encausades de Ca l'Enkant

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers va votar ahir a favor de la moció presentada per la Crida-CUP en suport als i les encausades de Ca l'Enkant, oferint així el seu suport polític. D’aquesta manera, la regidora republicana Núria Maynou va explicar que “més enllà d’estar o no d’acord  amb l’ocupació d’aquest local, el que s’ha evidenciat amb aquest conflicte és la necessitat de fer més partícips als i les joves i una gestió diferents dels equipaments i espais municipals”.   En aquest sentit, la regidora d’ERC-AG va demanar a l’equip de govern voluntat per potenciar la creació d’espais alternatius autogestionats que potenciï una major implicació dels i les joves, que “és una manera de potenciar valors republicans com la cultura democràtica i la responsabilitat respecte la gestió de la cosa pública”.   Maynou també va preguntar al consistori el perquè de la seva manca d’intervenció en aquest conflicte, malgrat l’obligació del govern ha de vetllar pels interessos de tota la ciutadania, entre els hi ha les inquietuds dels i les joves de Ca l'Enkant. “Evidentment, l'ajuntament no pot ni ha d'estar a favor d'una ocupació com aquesta, però creiem que el mínim que hauria d'haver fet és anar a parlar amb els i les joves i intentar fer de mediador”. Malgrat que ERC-AG és conscient que, per la naturalesa de l'ocupació, no s'hauria arribat a una situació d'acord entre les parts, “era indispensable mostrar l’interès del  consistori en el tema i tractar d’evitar un desallotjament forçós i un conflicte judicial”.  

Regidors ERC-AG

ERC-AG s’absté per segona vegada en el Pla de Xoc

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers es va abstenir ahir, per segon any consecutiu, en el Pla de Xoc. El regidor republicà Chakir El Homrani va recordar que ja fa un any, al ple on es va aprovar l’anterior Pla de Xoc, el seu grup va deixar clar que no donaria suport a cap altre pla de caire social que no parteixi d’un Pla Estratègic d’Acció Social que actuï com a punt d’orientació per les polítiques socials municipals. “Cal una mirada que vagi més enllà de la pal·liació, ens calen eines per canviar la situació”.   Malgrat l’acord amb el grup socialista per tirar endavant aquest pla, El Homrani va expressar la seva preocupació sobre la metodologia que s’utilitzarà per elaborar-ho, ja que el regidor Terrades va assegurar al ple anterior que “La regidoria responsable (...) està analitzant un document, l'anomenarem així, que quan tingui les línies fixades entregarem a tots vostès (...) per analitzar-ho” (extracte de l’acta del ple del 28 d’abril de 2017). “Valorem el know-how de l’equip tècnic de l’ajuntament – assegurava El Homrani -, però la nostra  proposta és partir d’una diagnosi social consensuada amb una mirada molt més àmplia”.   En aquesta línia, El Homrani també va reclamar una visió més valenta per part de l’equip de govern per tirar endavant un procés participatiu metodològic al volant del Pla de Xoc que vagi més enllà del consell econòmic i social i englobi tota la ciutadania.   Un altre motiu expressat pel grup republicà que explica la seva abstenció és el fet que aquest nou Pla de Xoc és continuista respecte als anteriors. De fet, segons ERC-AG, els plans de xoc han anat perdent sentit. “Els plans de xoc – deia El Homrani-  son una inversió social per contrarestar situacions de risc de manera immediata, però el que s’entén com a excepcionalitat s’ha traslladat a l’àmbit de l’ordinari fins el punt que fins i tot es convoquen ajudes escolars incloses al pla de xoc abans de l’aprovació d’aquest”.

Ple març 2017

Crònica del ple de març

En més d’una ocasió reflexionem sobre com els plens municipals haurien de ser espais de debat sobre les problemàtiques i oportunitats de la ciutat. I ho fem perquè, en la majoria dels casos, els plens es limiten a aprovar expedients de gestió i/o administratius amb poc interès per la ciutadania i que no fomenten el diàleg entre els seus representants polítics. És precisament per aquest motiu que hem vist com les intervencions dels darrers plens se centren més en l’apartat de mocions i en el de precs i preguntes.  Va a tornar a ser el cas del ple de dimarts.   En primer lloc, el Ple va donar compte de la liquidació del Pressupost de 2016, el qual es votarà al setembre un cop estiguin fetes les auditories pertinents.  Respecte a aquest punt, el regidor Jordi Terrades va informar que, un any més, hem obtingut un romanent de tresoreria positiu (això és, diners que no hem gastat), concretament de 16,3 milions d’euros (dels quals n'hi haurà 8M€ de disponibles).  I va anunciar que destinaria aquest excedent a quatre qüestions: reduir deute, avançar inversions, despeses pel pla d’habitatge i complir un acord que el PSC va prendre amb Ciutadans  al debat del pressupost 2017 i que consisteix en un programa de suport a l’emprenedoria i a la innovació.   Ens en alegrem que el PSC hagi acceptat la proposta del nostre grup de sumar els diners no gastats al 2016 al Pla d’Habitatge d’enguany, o com a mínim això es desprèn de la seva intervenció. Però no considerem adequat gastar el gruix d’aquest romanent a reduir deute (que per altra banda en el cas de Granollers no és elevat) i a fer obres, quan la situació actual el que reclama és més inversió social.   I relacionat precisament amb els compromisos socialistes amb els grups de l’oposició, a l’apartat de precs i preguntes vam aprofitar per preguntar a l’equip de govern per què no han incorporat al seu PAM 2017 els compromisos presos amb ERC-AG al Ple de Pressupostos, això és: elaboració d’un Pla Estratègic d’Acció Social, estudi sobre la viabilitat d’implementar la tarificació social a les ordenances fiscals de 2018 i un estudi sobre models de pressupost participatiu de cara als propers pressupostos.

Pep Mur i Planas

Recuperació Social

De la mateixa manera que un metge ha de realitzar determinades proves diagnòstiques abans de tractar una malaltia, per dissenyar i impulsar polítiques socials també és necessari fer una diagnosi prèvia de la situació. Una diagnosi que ha de ser consensuada amb tots els agents implicats en l’atenció de les persones més vulnerables. Si no ho fem així, ens podem trobar fàcilment amb que les mesures preses no són suficientment efectives (només cal veure les dades d’execució de determinades ajudes com les de l’IBI) o no són les que més es necessiten.   Per aquest motiu, fa un any vam reclamar a l’equip socialista l’elaboració d’un Pla Estratègic d’Acció Social per dotar-nos d’eines de planificació a mig i llarg termini que ens permetin abordar i combatre les causes de les desigualtats que condemnen moltes persones a l’exclusió social. Finalment, i després d’insistir-hi, vam aconseguir el compromís del PSC a tirar-ho endavant durant el 2017. Fa quatre mesos d’això, i no n’hem tornat a sentir a parlar.   Però ara, de nou, tornarem a posar en marxa l’aprovació d’un Pla de Xoc i un Pla d’Habitatge sense que aquests s’aixopluguin sota el paraigües d’un pla més global que defineixi estratègies i accions amb l’objectiu no només de pal·liar les situacions més urgents, sinó també la d’incidir sobre les causes estructurals de la desigualtat. Perquè no ens enganyem, la pobresa s’ha instaurat a nostra societat i la situació d’excepcionalitat que va originar el Pla de Xoc s’ha tornat ordinària.   Justament per això creiem que cal anar més enllà del Pla de Xoc puntual o del Pla d’Habitatge concret. Ens cal pensar més a llarg termini i partir d’una diagnosi que, des d’un enfocament més global i integral, desenvolupi propostes que permetin la recuperació social de tots aquells col·lectius que mica en mica van quedant més apartats. No pot ser que la recuperació econòmica es tradueixi únicament en obres, en reformar places i carrers que no tenen més de 20 o 30 anys.

Bust Companys a Granollers

ERC-AG presenta una moció per al reconeixement i reparació a la figura del President Companys

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers ha presentat avui una moció per reivindicar i exigir l’anul·lació de les sentències dels judicis sumaríssims, entre elles la del President Lluís Companys, i la reparació de l’honor de totes les persones represaliades durant el franquisme.   Aquesta moció es presenta després que el passat 8 de març la Comissió Constitucional del Congres dels Diputats va rebutjar - amb 10 vots a favor (Esquerra Republicana, Unidos Podemos, PNB i Bildu) i 27 en contra (PP, PSOE, Ciudadanos i UPN)-, la proposició no de llei presentada per Esquerra Republicana per al reconeixement i justa reparació a la figura del President Lluís Companys i a totes les víctimes del franquisme. La constant negativa de l’Estat espanyol a anul·lar els consells de guerra sumaríssims per causes polítiques duts a terme pel règim franquista només es pot entendre en el context d’una democràcia feble, incapaç de reparar les persones represaliades per motius polítics. Aquest immobilisme i manca de sensibilitat per part dels diferents governs de l’Estat Espanyol contrasten amb els actes de desgreuge que tant des d’Alemanya com des de França s’han fet pels crims comesos pels respectius països durant la II Guerra Mundial, així com pel fet d’haver col·laborat amb el general Franco.  

Acte contaminació atmosfèrica

Què respirem i com ens afecta?

Estem constantment rebent missatges en els mitjans de comunicació que la nostra salut es veu afectada per la contaminació atmosfèrica. Hi ha estudis que l’associen amb un augment de malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, de problemes respiratoris, fins i tot que pot afectar el desenvolupament cognitiu dels infants. Però hi ha contaminació atmosfèrica a Granollers? I a la província de Barcelona? A programes de televisió, al telenotícies, a les tertúlies, a dossiers de premsa, a entrevistes, en parlem... Però sabem què és la contaminació atmosfèrica? Coneixem que són les partícules en suspensió? I el diòxid de nitrogen? I l’ozó? Com es produeixen i quan? És degut a la mobilitat, a les indústries, a l’agricultura o altres sectors? Tenim molta o poca contaminació? I com ens afecta? Des del grup municipal d’ERC-Acció Granollers és un tema que ens preocupa. Sabem, com molts ciutadans i ciutadanes, que les administracions municipals i supramunicipals estan proposant accions i actuant per frenar la contaminació atmosfèrica. Com també coneixem els avisos de l’alerta de la Unió Europea. A més, sabem que la nostra preocupació també és compartida per altres granollerines i granollerins que volen saber com pot millorar la seva qualitat de vida. Quines pràctiques públiques s’apliquen per reduir la contaminació i quina afectació tenen? I què podem fer els ciutadans, des dels petits gestos, per frenar-la? Per respondre aquestes preguntes i més, us convidem el proper divendres 24 de març a les 19h a la Sala Tarafa de Granollers (C/Corró, 47) on tindrà lloc una xerrada amb investigadors i activistes experts sobre Salut i contaminació atmosfèrica.

Ple febrer 2017

CRÒNICA DEL PLE DE FEBRER

El d’ahir va tornar a ser un d’aquells plens on les mocions van captar tot el protagonisme de la sessió. De fet, dels quatre expedients que es presentaven, els grups només van intervenir en un, concretament en referència al Pla municipal de drogues.  A banda d’aquest, hi havia dos expedients relacionats amb la reforma del soterrani del Mercat de Sant Carles i la concessió de les parades (que ja vam tractar al ple de desembre) i un altre per esmenar un error en l’adscripció del Teatre Auditori a la societat municipal Granollers Escena SL.   En canvi, de les set mocions que finalment van anar a ple (se n’havien presentat 9, però se’n van retirar dos de l’ordre del dia), els grups vam intervenir en 5 d’elles, generant un debat real i necessari.   En primer lloc, i en relació al Pla Municipal de Drogues – el qual es va aprovar per unanimitat-, el nostre grup va voler destacar la línia teòrica i metodològica del pla, que evidencia una molt bona feina per part de l’equip tècnic del servei de salut pública. De fet tots els grups vam destacar, com no podia ser d’altra manera, la capacitat i el treball realitzat.   Pel que fa a la part executiva, però, creiem que està ben enfocada però potser queda massa oberta pel que fa als detalls de les accions que es duran a terme. Tal i com va explicar la companya Núria Maynou, trobem a faltar la concreció de com actuarem en referència a  la protecció de les noies en la franja d’edat de 14 a 18 anys, si programarem dirigides als pares i mares dels alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius, o de quina manera mantindrem actualitzat l’Observatori municipal de Consum de Drogues, entre moltes altres qüestions.   Per aquest motiu, vam reclamar que es reactivi la Comissió Municipal de Drogodependències com a espai participat amb tots els agents implicats en l’abordament de les drogodependències i on desenvolupar una feina de control i seguiment del pla. No podem convocar aquest consell només cada cop que hem d‘actualitzar el pla.

sobredorgues.net

ERC-AG RECLAMA QUE ES REACTIVI LA COMISSIÓ MUNICIPAL DE DROGODEPENDÈNCIES

El grup municipal d’ERC-Acció Granollers va reclamar ahir al Ple, durant l’aprovació del tercer Pla Municipal de Drogues, que es reactivi la Comissió Municipal de Drogodependències com a espai participat amb tots els agents implicats en l’abordament de les drogodependències i on desenvolupar una feina de control i seguiment d’aquest Pla.   En els darrer cinc anys, aquesta comissió només s’ha convocat dos cops, una al novembre de 2012 i l’altra al novembre de 2016, coincidint amb la presentació dels nous plans municipals prèvia aprovació al Ple.   Malgrat que el reglament de la pròpia comissió no marca un mínim de trobades, creiem que com a mínim s’hauria de reunir dos cops l’any per tractar la planificació anual de les accions contemplades dins del Pla Municipal de Drogues i fer un seguiment d’aquestes.   El grup republicà, però, va votar favorablement al Pla tant per la correcta i exhaustiva línia teòrica i metodològica com per un bon enfocament pel que fa a la part executiva del pla, malgrat que considerem que queda massa obert pel que fa als detalls de les accions que es duran a terme.