Granollers

Totes les notícies

Núria Maynou

Recuperem el futur de Granollers

Diuen que les ciutats tenen ànima i jo, com a geògrafa, crec que no només tenen ànima, sinó que són éssers vius: amb dinamisme, creixement, entrades i sortides de persones, activitat econòmica... Però aquesta ànima fa temps que està adormida, perquè el dinamisme granollerí sembla estancat, somort. I això, ho podem dir d’una manera ben clara, es deu a que el govern socialista actual ens té immersos en un model de vella política, de no apostar pels canvis transformadors ni incorporar una nova manera de fer les coses. Fa temps que reivindiquem que calen noves formes de fer política. No només toca escoltar la gent, ens cal ser propers i saber-nos posar al lloc dels altres, incloure noves mirades. I això es tradueix en coses concretes: significa apostar per fer polítiques pensades realment per a les persones; significa fer una aposta clara per la mobilitat sostenible, fent una ciutat més amable pels vianants, menys contaminada i més inclusiva; significa també que hem de pensar més a l’hora de plantejar-nos com fem les coses, quines coses fem i, sobretot, per a qui les fem. El futur d’aquesta ciutat no el pot gestionar qui fa més de 30 anys que està governant. Perquè el futur de Granollers no és ni el gris ni les grans obres; el futur és una ciutat més amable, amb polítiques de benestar reals, una ciutat educadora de veritat, oberta i transformadora. Hem d’assumir, però, que per canviar la realitat que ens envolta cal entomar els reptes i treballar per millorar i canviar les coses. Hem d’arremangar-nos per fer sortir la nostra ciutat de la grisor i l’estancament al que l’han acabant portant tants anys de govern del PSOE. Per fer-ho possible, però, necessitem molta gent al darrera, empenyent, acompanyant-nos i ajudant-nos a assolir els objectius que ens proposem. Ara, i a un any vista de les eleccions municipals, comença el minut 0 de la meva feina com a alcaldable d’ERC-Acció Granollers. Ara em toca, ens toca, parlar, escoltar i construir amb vosaltres el Granollers que volem a partir del 2019.

RdP Ronda Sud

ERC-AG reclama diàleg per abordar i donar una resposta conjunta a la problemàtica de la Ronda Sud

El Ple Ordinari d’avui 29 de maig abordarà dues mocions relacionades amb la Ronda Sud. D’una banda, la presentada per la Plataforma d’Integració de la Ronda Sud i, de l’altra, una de conjunta de PSC, PDeCAT i PP que aquests grups han presentat davant la negativa de la plataforma a acceptar cap esmena dels grups municipals. Davant aquesta situació, ERC-AG insta a ambdues parts a ajornar les mocions amb l’objectiu d’intentar arribar a un acord de ciutat per tal de fer un front comú davant la demanda dels veïns i veïnes de Can Bassa i Tres Torres. Es tracta de dos mocions molt similars, per la qual cosa considerem que arribar a un acord és possible amb voluntat de diàleg. La plataforma per la integració de la Ronda Sud ens mostra com la ciutadania s’està empoderant per incidir més en les polítiques públiques, i ERC-AG ho valorem molt positivament. Però tal i com ja hem expressat en moltes altres ocasions, cal posar en valor la capacitat de buscar consensos. És important que ciutadania i representants polítics treballem junts i sumem esforços pel bé comú, però actualment existeix una desconfiança entre els uns i els altres que hem de ser capaços de superar a través del diàleg. I considerem que presentar mocions paral·leles per tal d’amagar el vot negatiu a la proposta inicial no ajuda a reconstruir aquesta confiança. A més, ERC-AG reclama lideratge municipal per abordar i donar una resposta conjunta a aquesta problemàtica que provoca contaminació, inseguretat i segregació urbana. És evident que la construcció de la Ronda Sud va estar mal plantejada des del seu origen i que no s’ha resolt cap dels problemes de seguretat i mediambientals que se’n deriven (embussos, soroll, contaminació ambiental...). I malgrat que la competència d’aquesta via és de la Generalitat, entenem que l’ajuntament podria haver fet una sèrie d’actuacions per minimitzar-ne els efectes. De fet, el nostre grup municipal ha fet diverses propostes a l’equip de govern aquests darrers anys - i també en anteriors legislatures -, en la línia d’estudiar la reducció del volum de trànsit, facilitar la connexió entre Palou i Can Bassa amb els barris de Tres Torres i Sant Miquel pels vianants i les bicicletes, i cercar solucions per reduir el trànsit i millorar la seguretat a Marie Curie.

Acte primàries

Núria Maynou, candidata d’ERC a les municipals de 2019

L’actual regidora independent d’ERC-AG, Núria Maynou, ha estat proclamada cap de llista d’ERC a les properes eleccions municipals. Maynou va rebre 121 vots a favor dels 123 vots emesos durant la jornada electoral del passat 5 de maig. En la seva intervenció, Maynou ha destacat que s'estima Granollers i que vol "fer-la més viva". Per aconseguir-ho, creu que és imprescindible que hi hagi un canvi en el govern socialista de la ciutat: "Porten 30 anys i tapen el dinamisme granollerí” i ha convertit Granollers en “una ciutat d’anar fent”. Maynou ha posat a la llista "apostar per polítiques socials reals que evitin l'exclusió social, polítiques culturals de la mà del teixit associatiu, la mobilitat sostenible i polítiques pers joves i la gent gran". Per fer-ho, ha defensat que cal “una manera radicalment republicana” que aposti per la gestió compartida i la igualtat. Per la seva banda, l'actual portaveu del grup municipal, Pep Mur, ha posat en valor la tasca feta pel grup municipal durant la legislatura, i ha posat diversos exemples com la Guia de contractació pública responsable, la posada en marxa dels pressupostos participatius o el Pla Estratègic d'Acció Social. A l'acte també hi han estat presents l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, i el diputat al Congrés Gabriel Rufian. Aquest últim ha destacat que "qui trenca un país no és qui vota en un referèndum sinó qui fa tot el possible per crear desigualtats i generar pobresa".

Manifestació sentència manada

ERC-AG presenta una moció per la defensa de les dones víctimes d'agressions sexuals

Amb motiu de la sentència dictada recentment per l’Audiència provincial de Navarra en relació al cas conegut com “La Manada”, que condemna els cinc membres acusats per abús sexual i no per violació, el grup municipal d’ERC-Acció Granollers ha presentat avui una moció per exigir, entre d’altres, la revisió del Codi Penal perquè s’hi incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere. La moció també reclama que es garanteixi la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones.  Tal i com explica la moció, és evident que la justícia espanyola no empara els drets de la ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Aquesta sentència crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen.   Per la seva part, les administracions públiques han de continuar portant a terme mesures de prevenció de la violència masclista i de sensibilització en la igualtat de gènere i la prevenció de les relacions abusives. En aquest sentit, tot i que Granollers ja disposa d’un Protocol contra les agressions sexistes en espais de festa a Granollers, el grup republicà proposa que el consistori elabori un protocol per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual també en els espais d’oci i de lleure de la ciutat.   Finalment, la moció anima a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes   

Ple Granollers

Crònica del ple d'abril

Com cada mes, el 24 d’abril vam celebrar el Ple Ordinari de l’Ajuntament de Granollers, on ens van acompanyar membres de Marea Pensionista i de la Plataforma de la Ronda Sud, a més de ciutadans i ciutadanes diverses. L’únic expedient del Ple on es van produir intervencions de diversos grups municipals va ser el que feia referència a eliminar les actuals restriccions a les entitats bancàries per obrir més sucursals al centre de la ciutat. Un expedient que ja es va aprovar inicialment al mes de gener, quan PdeCat-Demòcrates, Crida-CUP i ERC-AG vam mostrar el nostre desacord, entre d’altres motius perquè considerem que permetre la concentració indiscriminada d’aquest tipus de serveis a determinades zones, com ara al centre, no és positiu per la ciutat. Sobretot en un context on aquestes mateixes entitats tanquen oficines a altres zones de la ciutat - a Can Bassa, els veïns i veïnes tenen l’oficina més propera a la plaça Colom. I malgrat que no permetre la instal·lació de més locals al centre no farà que les entitats n’obrin més a la resta de barris, és evident que l’aixecament de la restricció no ho afavorirà. Davant els vots contraris, al gener, d’aquests tres grups de l’oposició, es van obrir debats en el si de la comissió informativa de Territori i Ciutat per tal de valorar si aquesta restricció es podia mantenir, si més no, de forma parcial. L’equip de govern socialista, però, no ha fet cap modificació a la proposta inicial, amb l’excusa que no s’ha presentat cap al·legació formal (sembla ser que els debats i aportacions fetes a la comissió no són suficients). Per aquest motiu, hi vam tornar a votar en contra. A banda, el Ple va aprovar les festes locals pel 2019, que seran el 31 de maig per l’Ascensió i el 30 d’agost per Festa Major, així com dues modificacions del pressupost a les quals ens vam abstenir ja que responen a la gestió pròpia del govern municipal. De la mateixa manera, també ens vam abstenir en l’aprovació del conveni amb la Direcció General de Cadastre per l’actualització del mateix.

Núria Maynou

Núria Maynou, única candidata a les primàries d’ERC-AG

El període de presentació de precandidatures va finalitzar ahir dijous a les 18h, i la Comissió Electoral Local ja n’ha validat la documentació A diferència de les primàries de 2014 - en les que Pep Mur va haver de disputar el primer lloc de la llista amb Mariona Serra-, Núria Maynou concorrerà sola a les primàries d’ERC-AG per optar a l’alcadia de Granollers, després d'haver estat l'única persona en presentar els avals necessaris. El president d'ERC Granollers, Ferran Raga, ja va anunciar fa unes setmanes que l'actual regidora era la proposta de l'Executiva Local per encapçalar les llistes a les municipals de 2019. Tot i així, Maynou, que és independent, ha optat per presentar l'aval de la militància, amb el recull de 32 signatures, el que suposa un 60% dels afiliats republicans. La ja precandidata, a més, compta amb l'aval dels tres caps de llista republicans anteriors: Pep Mur i Planas, Isabel Alcalde i Manel Balcells. Avui, 20 d'abril, s'obre el període de campanya on Núria Maynou haurà d'explicar el seu projecte a la ciutadania de Granollers per tal d'aconseguir el màxim suport possible. Recordem que qualsevol persona resident a Granollers podrà votar a les primàries si es registra a un cens de votants. Fins el 3 de maig es poden fer les inscripcions prèvies al local d'ERC-AG (C/Torres i Bages, 9) o enviant un correu a granollers@esquerra.cat. El dia de la jornada electoral (5 de maig, de 11h a 18:30h, es tornarà a obrir el cens per fomentar la participació. Núria Maynou i Hernàndez, de 45 anys, és llicenciada en Geografia i Història i té estudis també en Demografia. És veïna del barri Tres Torres, treballa com a tècnica a l’administració pública comarcal i té experiència en desenvolupament local i gestió pública des de l’àmbit tècnic. Vinculada al teixit associatiu de la ciutat, fa tres anys que és regidora independent del grup d’ERC-AG. Més informació sobre el procés de primàries a pensemgranollers.

RPD Pobresa energètica

ERC-AG presenta 15 propostes per lluitar contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics

El grup republicà ha presentat un recull de propostes sobre pobresa energètica a l’equip de govern per tal que aquest sigui més proactiu amb aquest tema. Es tracta de 15 mesures assumibles des del món local que tenen per objectiu millorar la capacitat de lluita contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics de les persones, així com empoderar-les per exercir aquests drets.   Les propostes presentades per ERC-AG es divideixen en sis eixos d’acció: atacar les causes estructurals de la pobresa; aconseguir una fiscalitat més justa; impulsar un canvi de relacions entre la ciutadania i les empreses subministradores a través de la defensa dels drets energètics; millorar l’eficiència energètica de les llars i edificis de les persones més vulnerables; formació i treball transversal per a la detecció de situacions de pobresa energètica, i reclamar un pacte de país per lluitar contra la pobresa energètica.   Tal i com ha explicat la regidora Núria Maynou, entre les mesures concretes n’hi ha dos de clau per assolir aquests objectius: d’una banda, posar en marxa un punt d’assessorament energètic i, de l’altra, l’elaboració d’un circuit sancionador a les empreses que incompleixen la llei 24/2015 d’emergència habitacional i pobresa energètica.   En aquest sentit, Núria Maynou recorda que el passat juliol Ple de Granollers va aprovar per unanimitat l’establiment d’un circuit sancionador per aquelles empreses que fessin talls indeguts, però després de 8 mesos no s’ha avançat en aquest tema. ”El nostre és un dels 15 municipis catalans amb plenes competències per multar les empreses energètiques que incompleixen la llei 24/2015. Ara, a més, hi sumen solidesa jurídica, després de la sentència del passat 20 de març en que la justícia donava la raó a l’ajuntament de Sabadell per una sanció d’aquest tipus”.   Respecte a l’Oficina d’Assessorament Energètic, aquest servei, que hauria d’estar vinculat a l’Oficina d’Habitatge, seria l’encarregat de millorar els mecanismes d’informació i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat energètica i estimular l’empoderament energètic de la ciutadania, entre d’altres.

Primàries 2014

Primàries obertes a tothom: tornem-hi

L'any 2014, ERC-AG va decidir que el seu candidat o candidata a l'alcaldia s'elegiria a través d'unes eleccions primàries totalment obertes a la ciutadania. Es tractava d'una iniciativa totalment inèdita a la ciutat i en l'àmbit polític del país, que va tenir un gran èxit: dues candidatures (una d'independent i una altra de militància) i quasi 500 vots de granollerins i granollerines que van voler donar suport a l'elecció. Amb les properes eleccions municipals a l'horitzó – falta poc més d'un any –, ens tornem a posar a treballar en l'elecció de la persona que encapçalarà la nostra llista i, igual que l'any 2014, hem optat per fer partícip tot Granollers en aquest procés. El model de primàries obertes d'ERC-AG seguirà sent el mateix: tota la ciutadania adulta de Granollers pot presentar-hi candidatura i tothom hi podrà votar. És un procés d'elecció de candidatura totalment obert i transparent, amb un reglament públic i amb un rigor total. Volem que tothom hi participi, independentment del que pensi o de qui voti a les eleccions. L'objectiu és l'obertura i exposició a la ciutat d'un projecte amb voluntat d'aglutinar moltes sensibilitats de Granollers des de l'òptica del republicanisme i d'una esquerra constructiva i transformadora. Aspirem a construir una idea de ciutat que sigui una alternativa a la monotonia i a l'estancament que pateix el govern de Mayoral, actualment cansat i esgotat d'idees que renovin i dinamitzin Granollers. És per això que obrim a tothom l'elecció de la persona candidata; volem que la ciutadania de Granollers participi en aquest projecte des de l'inici, amb diversitat d'opinió i un debat plural i transversal. La República Catalana vol fundar-se sobre una sèrie de valors democràtics que l'Estat Espanyol ha demostrat no tenir i, des dels municipis, tenim l'oportunitat d'avançar cap a la conquesta d'aquests drets. És per això que fem una crida a que el major nombre de persones participi a les eleccions primàries obertes d'ERC-AG el proper 5 de maig.

Ple març 2018

ERC-AG reclama que es constitueixi una comissió tècnico-polític per estudiar el futur model de la gestió de l’aigua

La regidora Núria Maynou ha demanat a l’equip de govern socialista, durant el debat del darrer Ple per aprovar la modificació del contracte amb SOREA, que s’iniciïn els tràmits per l’estudi del model de gestió de l’aigua que s’haurà d’implantar a partir del 2021, un cop acabi la concessió actual.   Maynou ha posat en evidència la manca de control i coneixement de la gestió del servei, després que el consistori hagi trigat quatre anys en analitzar els aspectes econòmics del servei per tal de dur a Ple avui una actualització de la tarifa. Un fet que a la republicana li “sorprèn i preocupa”. “Hem de decidir quin model de gestió de l’aigua volem pel futur i fer-ne els tràmits necessaris. Aquest procés, però, no és senzill i no es fa d’un dia per l’altre. Només cal recordar el que vam trigar en redactar el plec del servei de neteja viària i recollida d’escombraries”, ha assegurat Maynou.   Els republicans han posat com a exemple el cas de Terrassa, una de les primeres grans ciutats de l'Estat que ha optat per la gestió municipal directa de l'aigua com a garantia d'un servei públic, eficaç, transparent i participatiu. A finals de 2018, l’empresa pública empresarial creada a tal fi assumirà la gestió després d’un procediment que formalment es va iniciar al juliol de 2016, quan el consistori va aprovar el canvi de gestió, però que va començar al 2014 amb la creació de la comissió tècnica.   “Si traslladem aquests tempos a Granollers, fa un any que hauríem d’haver començat a treballar amb la designació d’una comissió d’estudi tècnico-política per elaborar una memòria justificativa que valori l’eficiència i sostenibilitat econòmica de cada forma de gestió i decidir, sense apriorismes i en les millors condicions, la forma de la futura gestió de l’aigua.   Malgrat que el consistori va pressupostar una partida al 2018 per elaborar una auditoria, la adjudicació del contracte encara no s’ha posat en marxa.