Granollers

Totes les notícies

Manifestació sentència manada

ERC-AG presenta una moció per la defensa de les dones víctimes d'agressions sexuals

Amb motiu de la sentència dictada recentment per l’Audiència provincial de Navarra en relació al cas conegut com “La Manada”, que condemna els cinc membres acusats per abús sexual i no per violació, el grup municipal d’ERC-Acció Granollers ha presentat avui una moció per exigir, entre d’altres, la revisió del Codi Penal perquè s’hi incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere. La moció també reclama que es garanteixi la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones.  Tal i com explica la moció, és evident que la justícia espanyola no empara els drets de la ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Aquesta sentència crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen.   Per la seva part, les administracions públiques han de continuar portant a terme mesures de prevenció de la violència masclista i de sensibilització en la igualtat de gènere i la prevenció de les relacions abusives. En aquest sentit, tot i que Granollers ja disposa d’un Protocol contra les agressions sexistes en espais de festa a Granollers, el grup republicà proposa que el consistori elabori un protocol per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual també en els espais d’oci i de lleure de la ciutat.   Finalment, la moció anima a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes   

Ple Granollers

Crònica del ple d'abril

Com cada mes, el 24 d’abril vam celebrar el Ple Ordinari de l’Ajuntament de Granollers, on ens van acompanyar membres de Marea Pensionista i de la Plataforma de la Ronda Sud, a més de ciutadans i ciutadanes diverses. L’únic expedient del Ple on es van produir intervencions de diversos grups municipals va ser el que feia referència a eliminar les actuals restriccions a les entitats bancàries per obrir més sucursals al centre de la ciutat. Un expedient que ja es va aprovar inicialment al mes de gener, quan PdeCat-Demòcrates, Crida-CUP i ERC-AG vam mostrar el nostre desacord, entre d’altres motius perquè considerem que permetre la concentració indiscriminada d’aquest tipus de serveis a determinades zones, com ara al centre, no és positiu per la ciutat. Sobretot en un context on aquestes mateixes entitats tanquen oficines a altres zones de la ciutat - a Can Bassa, els veïns i veïnes tenen l’oficina més propera a la plaça Colom. I malgrat que no permetre la instal·lació de més locals al centre no farà que les entitats n’obrin més a la resta de barris, és evident que l’aixecament de la restricció no ho afavorirà. Davant els vots contraris, al gener, d’aquests tres grups de l’oposició, es van obrir debats en el si de la comissió informativa de Territori i Ciutat per tal de valorar si aquesta restricció es podia mantenir, si més no, de forma parcial. L’equip de govern socialista, però, no ha fet cap modificació a la proposta inicial, amb l’excusa que no s’ha presentat cap al·legació formal (sembla ser que els debats i aportacions fetes a la comissió no són suficients). Per aquest motiu, hi vam tornar a votar en contra. A banda, el Ple va aprovar les festes locals pel 2019, que seran el 31 de maig per l’Ascensió i el 30 d’agost per Festa Major, així com dues modificacions del pressupost a les quals ens vam abstenir ja que responen a la gestió pròpia del govern municipal. De la mateixa manera, també ens vam abstenir en l’aprovació del conveni amb la Direcció General de Cadastre per l’actualització del mateix.

Núria Maynou

Núria Maynou, única candidata a les primàries d’ERC-AG

El període de presentació de precandidatures va finalitzar ahir dijous a les 18h, i la Comissió Electoral Local ja n’ha validat la documentació A diferència de les primàries de 2014 - en les que Pep Mur va haver de disputar el primer lloc de la llista amb Mariona Serra-, Núria Maynou concorrerà sola a les primàries d’ERC-AG per optar a l’alcadia de Granollers, després d'haver estat l'única persona en presentar els avals necessaris. El president d'ERC Granollers, Ferran Raga, ja va anunciar fa unes setmanes que l'actual regidora era la proposta de l'Executiva Local per encapçalar les llistes a les municipals de 2019. Tot i així, Maynou, que és independent, ha optat per presentar l'aval de la militància, amb el recull de 32 signatures, el que suposa un 60% dels afiliats republicans. La ja precandidata, a més, compta amb l'aval dels tres caps de llista republicans anteriors: Pep Mur i Planas, Isabel Alcalde i Manel Balcells. Avui, 20 d'abril, s'obre el període de campanya on Núria Maynou haurà d'explicar el seu projecte a la ciutadania de Granollers per tal d'aconseguir el màxim suport possible. Recordem que qualsevol persona resident a Granollers podrà votar a les primàries si es registra a un cens de votants. Fins el 3 de maig es poden fer les inscripcions prèvies al local d'ERC-AG (C/Torres i Bages, 9) o enviant un correu a granollers@esquerra.cat. El dia de la jornada electoral (5 de maig, de 11h a 18:30h, es tornarà a obrir el cens per fomentar la participació. Núria Maynou i Hernàndez, de 45 anys, és llicenciada en Geografia i Història i té estudis també en Demografia. És veïna del barri Tres Torres, treballa com a tècnica a l’administració pública comarcal i té experiència en desenvolupament local i gestió pública des de l’àmbit tècnic. Vinculada al teixit associatiu de la ciutat, fa tres anys que és regidora independent del grup d’ERC-AG. Més informació sobre el procés de primàries a pensemgranollers.

RPD Pobresa energètica

ERC-AG presenta 15 propostes per lluitar contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics

El grup republicà ha presentat un recull de propostes sobre pobresa energètica a l’equip de govern per tal que aquest sigui més proactiu amb aquest tema. Es tracta de 15 mesures assumibles des del món local que tenen per objectiu millorar la capacitat de lluita contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics de les persones, així com empoderar-les per exercir aquests drets.   Les propostes presentades per ERC-AG es divideixen en sis eixos d’acció: atacar les causes estructurals de la pobresa; aconseguir una fiscalitat més justa; impulsar un canvi de relacions entre la ciutadania i les empreses subministradores a través de la defensa dels drets energètics; millorar l’eficiència energètica de les llars i edificis de les persones més vulnerables; formació i treball transversal per a la detecció de situacions de pobresa energètica, i reclamar un pacte de país per lluitar contra la pobresa energètica.   Tal i com ha explicat la regidora Núria Maynou, entre les mesures concretes n’hi ha dos de clau per assolir aquests objectius: d’una banda, posar en marxa un punt d’assessorament energètic i, de l’altra, l’elaboració d’un circuit sancionador a les empreses que incompleixen la llei 24/2015 d’emergència habitacional i pobresa energètica.   En aquest sentit, Núria Maynou recorda que el passat juliol Ple de Granollers va aprovar per unanimitat l’establiment d’un circuit sancionador per aquelles empreses que fessin talls indeguts, però després de 8 mesos no s’ha avançat en aquest tema. ”El nostre és un dels 15 municipis catalans amb plenes competències per multar les empreses energètiques que incompleixen la llei 24/2015. Ara, a més, hi sumen solidesa jurídica, després de la sentència del passat 20 de març en que la justícia donava la raó a l’ajuntament de Sabadell per una sanció d’aquest tipus”.   Respecte a l’Oficina d’Assessorament Energètic, aquest servei, que hauria d’estar vinculat a l’Oficina d’Habitatge, seria l’encarregat de millorar els mecanismes d’informació i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat energètica i estimular l’empoderament energètic de la ciutadania, entre d’altres.

Primàries 2014

Primàries obertes a tothom: tornem-hi

L'any 2014, ERC-AG va decidir que el seu candidat o candidata a l'alcaldia s'elegiria a través d'unes eleccions primàries totalment obertes a la ciutadania. Es tractava d'una iniciativa totalment inèdita a la ciutat i en l'àmbit polític del país, que va tenir un gran èxit: dues candidatures (una d'independent i una altra de militància) i quasi 500 vots de granollerins i granollerines que van voler donar suport a l'elecció. Amb les properes eleccions municipals a l'horitzó – falta poc més d'un any –, ens tornem a posar a treballar en l'elecció de la persona que encapçalarà la nostra llista i, igual que l'any 2014, hem optat per fer partícip tot Granollers en aquest procés. El model de primàries obertes d'ERC-AG seguirà sent el mateix: tota la ciutadania adulta de Granollers pot presentar-hi candidatura i tothom hi podrà votar. És un procés d'elecció de candidatura totalment obert i transparent, amb un reglament públic i amb un rigor total. Volem que tothom hi participi, independentment del que pensi o de qui voti a les eleccions. L'objectiu és l'obertura i exposició a la ciutat d'un projecte amb voluntat d'aglutinar moltes sensibilitats de Granollers des de l'òptica del republicanisme i d'una esquerra constructiva i transformadora. Aspirem a construir una idea de ciutat que sigui una alternativa a la monotonia i a l'estancament que pateix el govern de Mayoral, actualment cansat i esgotat d'idees que renovin i dinamitzin Granollers. És per això que obrim a tothom l'elecció de la persona candidata; volem que la ciutadania de Granollers participi en aquest projecte des de l'inici, amb diversitat d'opinió i un debat plural i transversal. La República Catalana vol fundar-se sobre una sèrie de valors democràtics que l'Estat Espanyol ha demostrat no tenir i, des dels municipis, tenim l'oportunitat d'avançar cap a la conquesta d'aquests drets. És per això que fem una crida a que el major nombre de persones participi a les eleccions primàries obertes d'ERC-AG el proper 5 de maig.

Ple març 2018

ERC-AG reclama que es constitueixi una comissió tècnico-polític per estudiar el futur model de la gestió de l’aigua

La regidora Núria Maynou ha demanat a l’equip de govern socialista, durant el debat del darrer Ple per aprovar la modificació del contracte amb SOREA, que s’iniciïn els tràmits per l’estudi del model de gestió de l’aigua que s’haurà d’implantar a partir del 2021, un cop acabi la concessió actual.   Maynou ha posat en evidència la manca de control i coneixement de la gestió del servei, després que el consistori hagi trigat quatre anys en analitzar els aspectes econòmics del servei per tal de dur a Ple avui una actualització de la tarifa. Un fet que a la republicana li “sorprèn i preocupa”. “Hem de decidir quin model de gestió de l’aigua volem pel futur i fer-ne els tràmits necessaris. Aquest procés, però, no és senzill i no es fa d’un dia per l’altre. Només cal recordar el que vam trigar en redactar el plec del servei de neteja viària i recollida d’escombraries”, ha assegurat Maynou.   Els republicans han posat com a exemple el cas de Terrassa, una de les primeres grans ciutats de l'Estat que ha optat per la gestió municipal directa de l'aigua com a garantia d'un servei públic, eficaç, transparent i participatiu. A finals de 2018, l’empresa pública empresarial creada a tal fi assumirà la gestió després d’un procediment que formalment es va iniciar al juliol de 2016, quan el consistori va aprovar el canvi de gestió, però que va començar al 2014 amb la creació de la comissió tècnica.   “Si traslladem aquests tempos a Granollers, fa un any que hauríem d’haver començat a treballar amb la designació d’una comissió d’estudi tècnico-política per elaborar una memòria justificativa que valori l’eficiència i sostenibilitat econòmica de cada forma de gestió i decidir, sense apriorismes i en les millors condicions, la forma de la futura gestió de l’aigua.   Malgrat que el consistori va pressupostar una partida al 2018 per elaborar una auditoria, la adjudicació del contracte encara no s’ha posat en marxa.

Roda premsa primàries

Núria Maynou es presentarà a les primàries obertes d'ERC-AG a proposta de l'Executiva Local

L'actual regidora d'ERC-AG, Núria Maynou, ha anunciat que es presentarà a les eleccions primàries d’ERC-AG. I ho farà, tal i com ha assegurat el president d'ERC Granollers, Ferran Raga, amb el suport de l'executiva local del partit. Tal i com ha explicat Maynou, l’Executiva Local li ha demanat encapçalar el projecte per a la propera legislatura, repte que ha acceptat perquè considera que “calen nous models de fer política i que la gent normal, com jo, faci un pas endavant. Tothom s’hauria d’implicar en la política local durant un temps determinat”. Per la seva banda, l'actual portaveu del grup municipal, Pep Mur i Planas, ha confirmat que ell no presentarà la seva candidatura per voluntat pròpia. “Al 2019, farà deu anys que sóc regidor a l'ajuntament de Granollers – ha recordat Mur-. A ERC, no creiem que els carrecs s'haguin d'eternalitzar”. Núria Maynou, que ha posat en valor el fet de ser dona i independent, va entrar de regidora a l’ajuntament de Granollers fa tres anys. I defensa que, si és escollida candidata, seguirà fomentant el treball en xarxa i el lideratge col.lectiu, tal i com s’ha fet durant aquesta legislatura. “Una manera de treballar – ha afegit la regidora republicana – que ha tingut bons resultats, ja que hem aconseguit que l'equip de govern socialista tiri endavant projectes impulsats pel nostre grup”. Maynou es refereix, entre d'altres, a la Guia Contractació Pública, Pla Estratègic Acció Social, la passera Font Verda, pressupostos participatius, o l’acord , encara no executat, per elaborar circuit per multar les empreses d’energia que facin talls indeguts. “Vull treballar des de la senzillesa i la normalitat, no donar per fet les coses i obrir l’ajuntament a tothom”, ha assegurat Maynou, que es planteja com a reptes incorporar la perspectiva de gènere a la política granollerina, canviar dinàmiques i maneres de fer, i treballar per una ciutat per a tothom, tant pel que han de venir, però també pel que hi ha.

Granollers

ERC-AG engega el procés de primàries obertes

ERC-AG tornarà a fer primàries obertes per triar la persona que encapçalarà la llista republicana a les eleccions municipals de 2019. I ho farà amb un procés obert a tothom, tal i com ja es va fer al 2014.   El procediment exacte, que es va explicar dilluns passat a l'assemblea de militants d'ERC-AG, seguirà la fórmula més oberta possible segons el reglament intern d'ERC, concretament la de les primàries externes amb cens d'electors i que es basa en el model que va dur a terme ERC-AG al 2014.  D'aquesta manera, ERC-AG torna a plantejar un procés totalment accessible per a tothom, en consonància amb els valors democràtics, d'obertura i de debat i participació que formen part de l'ideari republicà.   D'aquesta manera, podrà presentar precandidatura qualsevol persona amb residència a Granollers que obtingui l'aval de l'Executiva Local o el 20% de les signatures dels i les militants. De la mateixa manera, podran votar els i les militants, simpatitzants, amics/amigues i membres de les JERC Granollers majors de 18 anys, així com aquelles persones amb domicili a Granollers que s'inscriguin prèviament a un cens d'electors.   A diferència de les primàries de 2014, però, la jornada electoral es concentrarà en un únic dia, el 5 de maig, amb la instal·lació de diversos punts de votació entre les 11h i les 18:30h.   El termini per presentar les precandidatures serà del 5 al 19 d'abril, ambdós inclosos. Un cop presentades les precandidatures, s'obrirà un període de campanya que durarà del 20 d'abril al 4 de maig.   L'assemblea de militants també va aprovar la constitució de la Comissió Electoral Local, que haurà de vetllar per tal que el procediment d'elecció del cap de llista es fa amb plenes garanties i seguint el procediments establerts.  

Acte Pobresa Energètica

Gabriel Fernández a Granollers: “Hem de començar a parlar de drets energètics per a què tothom s'hi senti involucrat”

Granollers va acollir ahir un acte organitzat per ERC-AG per tal de generar debat entorn la pobresa energètica i el paper del món local. Gabriel Fernández, regidor d’Acció Social de Sabadell – primer municipi en sancionar les empreses subministradores per talls indeguts – va destacar, però, que “hem de començar a parlar de drets energètics en comptes de pobresa energètica, perquè vetllar per a que aquests drets estiguin garantits ens afecta a tots i a totes”.     Josep Babot, de l’Aliança per la Pobresa Energètica, va explicar com aquesta no només causa problemes de salut, sinó que afecta al dia a dia de les persones que la pateixen. Núria Maynou, regidora d’ERC-Acció Granollers,  ja havia comentat alguns d’aquests efectes: disminueix el rendiment físic i acadèmic, genera problemes socials i relacionals i també provoca la degradació dels edificis.   En la seva intervenció, Babot també va destacar el paper dels moviments socials en la lluita contra la pobresa energètica a través de l’empoderament col·lectiu i l’acció política, paper sense el qual, tal i com va assegurar Agnès Rotger, hagués estat impossible que ajuntaments com el de Badalona poguessin avançar en aquesta matèria.   Tots els i les ponents van destacar el canvi de paradigma de les polítiques contra la pobresa energètica  que va suposar la llei 24/2015, ja que va permetre passar d’un model de beneficència cap a un de reconeixement i defensa de drets de les persones. “La llei i el codi de consum català van donar eines als governs de canvi sorgits al 2015 per empènyer a les empreses d’energia a reconèixer i aplicar el seu deure envers la societat – va destacar Fernández -. Quinze municipis tenim plenes competències per sancionar, i Granollers és una d’aquestes ciutats”.   Els regidors republicans també van explicar la seva experiència als seus respectius ajuntaments i van fes especial esment a la dificultat a l’hora de batallar amb les empreses elèctriques i de gas.