Granollers

Totes les notícies

Carta d'en Pep Mur a militants, amics i simpatitzants

Molts de vosaltres ja ho sabeu , el passat dimarts 30 d’abril , darrer dia del mes, va ser el meu darrer ple com a regidor després de 10 anys defensant el projecte d’Esquerra Republicana a l’ajuntament de Granollers.   Una part d’aquest període no ha estat fàcil: veníem d’un segon govern d’esquerres a la Generalitat que moltes persones no van acceptar i els electes locals, amb alguna excepció, ho vàrem patir de valent. Mentre a moltes ciutats del país ERC desapareixia dels consistoris, a Granollers vàrem poder mantenir la representació en solitari però que ens permetia continuar treballant des d’una òptica republicana.   Quatre anys més tard, el 2015, vàrem recuperar la confiança de la gent i els tres regidors: Amb en Chakir, la Núria i darrerament amb en Pau hem aconseguit consolidar la confiança de les ciutadanes i ciutadans de Granollers. Sense oblidar el suport immens de la Sheila i l’Hèctor, sempre treballant a la sala de màquines de la política municipal.   El nostre tarannà sempre s’ha caracteritzat per tenir una actitud positiva i constructiva proposant accions i projectes per un Granollers millor. Personalment i tenint en compte que la nostra dedicació a la cosa pública no podia ser amb dedicació total, ho hem hagut de compaginar amb la nostra vida professional, n’estic francament satisfet.   En tot aquest temps ha sigut molt important contar amb una secció local i especialment amb una executiva local , liderada per en Ferran , cohesionada i que sempre ha donat suport als seus representants institucionals.   Però segurament l’èxit més extraordinari d’aquesta etapa ha estat comprovar com darrerament moltes persones , fins fa poc desconegudes per nosaltres, han decidit sumar-se al projecte i fins hi tot donar la cara formant part de la llista de les properes eleccions municipals , persones que vàrem conèixer l’1 d’octubre i d’altres fruit de les amistats personals, d’això a Esquerra Republicana en diem sumar.

Núria Maynou presenta la candidatura completa d’ERC Granollers a les eleccions municipals i proposa habitatge en lloguer social, democratitzar els processos de la ciutat i un gran parc al Congost.

L'acte es va dur a terme dissabte al migdia a la Plaça de les Hortes, amb la presència de l’eurodiputat Josep Maria Terricabras i el Conseller Chakir el Homrani i s'hi van descobrir els 34 noms que acompanyaran Maynou. ERC Granollers va presentar el passat dissabte tota la seva candidatura a les eleccions municipals que es duran a terme el proper maig, davant d'unes 150 persones. Durant l’acte, la candidata a l’alcaldia Núria Maynou va descobrir tota la llista d’ERC a les properes eleccions municipals, composta per 25 candidats i 10 suplents, així com va revelar algunes de les propostes que vol impulsar per a fer un Granollers cohesionat, viu i republicà. La candidatura, tal i com va explicar Núria Maynou, és paritària, cremallera - alternant sempre un home i una dona - i té fins a 12 independents, 8 d'ells entre els 10 primers de la llista. Es tracta d'un projecte per a fer un Granollers viu, cohesionat i republicà i vol "assemblar-se al màxim a la ciutat que volem representar", ha afirmat la candidata d'ERC. A l'acte també hi va intervenir el número 2 de la candidatura, Pau Llobet, que va reivindicar ERC com la eina més útil per a transformar la ciutat i portar-la cap al canvi que necessita. Llobet, que va créixer prop de la Plaça de les Hortes, comentava que, en 40 anys, la ciutat i el país havien canviat, però que Josep Mayoral i el PSC seguien al mateix lloc on estaven. El número 2 d'ERC també va reivindicar Maynou com a una alcaldessa que "sabrà escoltar i representar tota la ciutat, amb un projecte que s'assembli al poble". Per part de la llista, van intervenir-hi Ester Vega, que ja havia estat presentada com a número 5 setmanes abans, i Rafa García, independent i número 12. Per la seva banda, Vega, que és investigadora mediambiental, va parlar de la necessitat de lluitar contra la contaminació a la ciutat, tan amb polítiques d’intervenció directa com amb millor educació i pedagogia cap a la ciutadania. García, per la seva banda, va explicar perquè se sumava al projecte d’ERC i de la República Catalana.

Ple de l'Ajuntament de Granollers

Crònica del Ple: Granollers aprova una moció per declarar-se vila antifeixista

El passat dimarts 26 de març es va celebrar sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Granollers, el penultim d’aquesta legislatura. El primer punt que va generar intervencions va ser l’aprovació de la pròrroga de l’Acord Regulador i el Conveni Col·lectiu del personal de l’Ajuntament de Granollers. Aquest acord té lloc després de la negociació de la valoració dels llocs de treball suposarà millores retributives pel personal de l’Ajuntament i el retorn a la jornada de 35 hores setmanals. L’acord va ser aprovat amb els vots favorables d’ERC-AG, PSC i Cs i les abstencions del PDCAT i la CUP. El següent punt que va generar intervencions va ser l’aprovació defintiva del Pla Local d’Habitatge, aprovació que serviria per donar resposta les al·legacions presentades pel Grup Municipal de la Crida – CUP realitzades en el període d’informació pública. ERC-AG s’hi va abstenir, tal i com va fer en l’aprovació inicial al juliol del 2018, ja que, com va dir, Núria Maynou, «falta concreció i es troben a faltar alguns punts que es podríen haver incoporat al document». La regidorai candidata a l’alcaldia va aprofitar per reivindicar «la necessitat de posar l’habitatge al centre de les polítiques municipals». L’últim punt de l’ordre del dia que va generar intervenció va ser l’aprovació d’un conveni amb UNICEF per declarar Granollers com a Ciutat Amiga de la Infància. Aquest punt va ser aprovat per unanimitat de tots els grups municipals. Pep Mur va recalcar que és necessari «donar protagonisme als nens i nenes facilitant que aquests recuperin el carrer». Ja en l’apartat de mocions, es va aprovar per unanimitat una moció per donar suport a la candidatura de la sardana per ser declarada patrimoni immaterial de la UNESCO. També es va aprovar una moció d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme que proposava declarar formalment Granollers com a vila antifeixista i comprometre’s a no cedir espais a les entitats que propugnin discursos d’odi.

Crònica del ple: S’aprova una moció d’ERC-AG per incloure la perspectiva de gènere en l’urbanisme de la ciutat.

El Ple s’adhereix al Pacte Contra la Segregació Escolar promogut pel Síndic de Greuges. El grup municipal d’ERC-AG s’absté del Reglament de Participació Ciutadana de Granollers. S’aprova una moció de suport al Dia Internacional de les Dones. El passat dimarts 26 de febrer, es va celebrar la sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Granollers corresponent al mes de Febrer. El primer punt que va generar debat i intervencions va ser la proposta d’adhesió de l’Ajuntament al Pacte nacional contra la segregació escolar promogut pel Síndic de Greuges. Aquest pacte compta amb la implicació dels principals agents de la comunitat educativa i recull un seguit d’actuacions per combatre la segregació escolar. El pacte es va aprovar amb els vots favorables d’ERC-AG, PSC, PDCAT i PP, l’abstenció de Cs i els vots en contra de la Crida – CUP. El portaveu del grup municipal republicà, Pep Mur, va començar la seva intervenció recordant que el problema de la segregació escolar va molt més enllà de l’àmbit educatiu i que cal plantejar-lo com un problema de ciutat, en tots els àmbits que acaben generant desigualtat social. Mur va reivindicar que «cal defensar els projectes educatius dels centres com a eina per lluitar contra la segregació. L’Ajuntament ha de donar el suport necessari per a que tots els centres puguin tenir un projecte educatiu atractiu». El regidor afegia que «cal ajudar a les escoles en situació de descrèdit per situar-les en el mapa educatiu de la ciutat». Mur va concloure la seva intervenció reafirmant que «no s’ha de criminalitzar a l’escola concertada, però cal exigir-li molt més a l’hora de compartir amb l’escola pública l’objectiu de lluitar contra la segregació escolar». El següent punt que va generar debat va ser la proposta d’aprovació del Reglament de Participació Ciutadana, aquest document va ser aprovat amb els vots a favor del PSC, PDCAT, Cs, PP i les abstencions de la CUP i d’ERC-AG.

Núria Maynou presenta Lorena Torró, Esther Vega i Josep Canudas com a números 3, 5 i 6 de la llista d'ERC Granollers

Torró – educadora social, vinculada al cooperativisme -, Vega – doctora en ciències medioambientals i professora universitària – i Canudas – activista polític i tanatopractor – acompanyaran a Núria Maynou, Pau Llobet i Enric Gisbert al capdavant del projecte municipal d'ERC. La candidata a l'alcaldia d'ERC, Núria Maynou, ha presentat aquest passat dilluns les persones que ocuparan els números 3, 5 i 6 de la llista a les eleccions municipals del maig. En la presentació, Maynou ha destacat el fet que, tal com ja havia avançat, la llista d'ERC és totalment paritària i cremallera, així com ha remarcat el fet que totes les persones presentades són independents i, fins ara, desvinculades de la política municipal: “Poden aportar una nova actitud, una nova manera de fer les coses, per a transformar Granollers en una ciutat viva cohesionada i republicana”. Lorena Torró, educadora social i número 3 a la llista, ha remarcat la seva trajectòria en el món sociocultural i socioeducatiu, així com ha explicat que el dia 1 d'octubre, que va passar a l'escola Granollers (Pau Vila) li “va provocar un canvi de xip en la manera de pensar com la ciutadania ens hem d'implicar en la construcció de la República, que fem des dels municipis”. Torró també ha destacat la necessitat de fer polítiques d'esquerres per a cohesionar Granollers: “L'economia social és una porta per trencar l'estancament. Cal organitzar l'economia i la ciutat de Granollers d'una manera més justa, solidària i feminista“. Esther Vega, doctora en ciències del medi ambient, que ocuparà el número 5, ha explicat que va viure a Xile durant quatre anys, on va treballar al voltant de la investigació del medi ambient i la lluita contra la contaminació atmosfèrica, així com ha senyalat que “Cal afrontar en visió de conjunt les grans problemàtiques mediambientals com la mobilitat i la contaminació atmosfèrica, que durant anys han estat presents a la ciutat”, així com ha expressat la seva gran il·lusió i ganes d'incorporar-se al projecte de la Núria Maynou.

Pau Llobet i Enric Gisbert ocuparan els números 2 i 4 de la llista d'ERC Granollers

Han estat presentats per la candidata Núria Maynou aquest passat dilluns. Maynou també ha anunciat que la llista d'ERC serà paritària, cremallera i amb més d'un 50% d'independents. L'actual regidor d'ERC-AG Pau Llobet i Enric Gisbert, director de l'Hotel Granollers, són les primeres cares visibles del projecte d'ERC Granollers per a les eleccions municipals del maig de 2019. La candidata a l'alcaldia Núria Maynou els ha presentat en una roda de premsa on ha tornat a reivindicar l'important paper dels ajuntaments en la construcció de la República, així com ha explicat les característiques de la llista d'ERC: Serà totalment paritària i cremallera – alternant sempre una dona i un home -, així com tindrà més de la meitat de membres independents. Maynou va apuntar que s'ha treballat per a fer una llista transversal i diversa, així com va reivindicar el paper de les dones en política i la necessitat d'assumir responsabilitats. Per la seva banda, Llobet ha reivindicat la necessitat de tenir veus més diverses a l'ajuntament “A l'Ajuntament hi falta debat i innovació política, el govern fa sempre el mateix, està estancat” - ha afirmat -. També va recordar la necessitat de cohesionar la ciutat, els seus espais i les seves realitats, ja sigui físicament com socialment. Llobet valora molt positivament la seva experiència d'un any com a regidor a l'Ajuntament i es mostra il·lusionat d'encarar la legislatura vinent com a número 2 de la candidatura. Gisbert s'ha mostrat també amb moltes ganes d'afrontar el repte de ser número 4 a la llista de Maynou. El director de l'hotel Granollers ha estat sempre estretament vinculat al teixit de la ciutat, al gremi d'hostaleria i a l'associació d'hotelers del Vallès Oriental. Ha afirmat que feia el pas a la política perquè cal que la ciutadania estigui compromesa amb la ciutat, així com que “La meva generació no ha estat vinculada en política i ara ens toca aportar més enllà dels projectes personals”.

Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers

Crònica del Ple: Granollers aprova el Pla Estratègic d’Acció Social, una proposta d’ERC-AG.

Ahir dimarts 29 de gener, es va celebrar la primera sessió plenària ordinària de l’any a l’Ajuntament de Granollers. El punt que va generar més debat de l’ordre del dia va ser l’aprovació del Pla Estratègic d’Acció Social, una proposta del grup municipal d’Esquerra Republicana – Acció Granollers que es va traduir en un acord pressupostari l’any 2016. Aquest Pla sorgeix de la necessitat de vertebrar les polítiques socials de l’Ajuntament en un document estratègic que serveixi com a instrument per guiar l’actuació del municipi en l’àmbit de l’acció social, amb un objectiu clar: donar la volta a la situació social de la ciutat per tal d’evitar la cronificació de la pobresa i atacar les causes estructurals de les desigualtats. Pau Llobet va començar la seva intervenció «felicitant a la regidora i al seu equip, als tècnics i als consultors que han ajudat a fer possible aquest Pla, ja que és un bon document de treball, un bon document d’inici per debatre com millorar l’atenció social a la nostra ciutat». Afegia el regidor que aquest document «s’inspira en valors progressistes, en idees de justícia social» i «dona molta importància al desenvolupament comunitari, a la feina que els treballadors socials volen i poden fer al carrer, tornant als barris i ajudant a crear espais de trobada i cohesió entre els veïns». El regidor va agrair que s’hagin tingut en compte les propostes que el Grup Municipal d’ERC-AG (que podeu consultar més avall) va fer un cop se li va entregar al Pla però alhora va animar a l’equip de govern a «obrir un debat sincer sobre la tarificació social que aglutini totes les taxes, preus i impostos que regula l’Ajuntament per a fer una fiscalitat més progressiva». Llobet va acabar la seva intervenció reclamant que aquest document «no quedi en paper mullat, sinó que sigui un instrument compartit de treball social per a la transformació de la ciutat». El següent punt que va generar intervencions va ser la moció presentada per l’Assemblea Integradora de la Ronda i Sud de Granollers que reclamava adquirir el compromís de demanar a les administracions competents que realitzin les actuacions necessàries per a la restricció de l’accés de vehicles de mercaderies perilloses.

El futur neix on l'esperança resisteix

Ser un projecte polític tan igual com la ciutat que volem representar. Fem política per estar amb la gent i per ajudar a que els seus problemes tinguin solució. Intentar-ho, almenys. Fem política per ser útils. I per generar il·lusió (és clar que sí!) sense crear expectatives irrealitzables, però. Som honestos. Tenim una idea, un concepte de ciutat que volem difondre. Des dels matisos, des del consens, des de la discussió d’essència republicana (entre totes, tot; a la plaça, votant!). Volem ser un projecte obert, empàtic. Escoltar, escoltar, escoltar. Tornar amb la gent, coi. Volem fer República però, abans, caldrà fer republicanisme; participació política, compromís, bona gestió pública, avaluació d’allò que fem, govern obert. Viure la ciutat i patir-la; la ronda Sud i els incendis que allà s’hi congrien, Palou, la contaminació, la mobilitat, el carrer Colom, la seguretat... parlem-ne, trobem-nos, escoltem i escoltem-nos. Trobar els interessos que compartim tants i tantes i saber relligar-los des d’una òptica republicana i d’esquerres. Fer política és, també, saber llegir els signes dels temps. Avui, encara, les desigualtats campen pel nostre sistema econòmic. L’atur creix, la desesperança aflora. Un projecte que vol governar ha de saber trobar un discurs que uneixi la lluita contra la desigualtat amb aquell que aposti pel creixement per a fer possible la distribució de les oportunitats. Tenim el repte de ser valents i lligar-ho tot a partir d’uns eixos que ERC ha articulat durant 83 anys d’història: esquerra, país, república. I com ho farem? Apostant per la justícia social, treballant per la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, tots i totes juntes. Fent possible una dinamització econòmica responsable: polígons moderns, comerç urbà de proximitat i progressivitat fiscal. Vetllant per l’educació i la cultura com a eines per a fer ciutadanes lliures i responsables, incidint en la lluita contra la segregació escolar, apostant per la gestió pública dels serveis i sent mediambientalment responsables.

Sóc la Núria Maynou i vull ser l'alcaldessa de Granollers

Aixi va acabar el seu discurs de presentació la candidata a l'alcaldia Núria Maynou: "Davant de l'estancament, Dinamisme. Davant la segregació, cohesió. Davant de la repressió, república. Sóc la Núria Maynou i vull ser l'alcaldessa de Granollers." El passat dilluns 17 de desembre Núria Maynou va presentar el seu projecte per a la ciutat de Granollers.Ho va fer a la Sala Tarafa, acompanyada pel conseller d'Afers Socials, Treball i Famílies Chakir El Homrani, qui va ser regidor de la ciutat i company de Maynou abans del seu nomenament i del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. L'acte va ser presentat per Gisela Comas, presidenta de l'Associació de comerciants de Sota el Camí Ral i amiga de Maynou. En la primera intervenció, El Homrani va destacar la capacitat de treball de Maynou, les seves ganes d'escoltar i enraonar, el seu compromís amb el projecte de la república catalana i el seu gran coneixament de la ciutat de Granollers. El Homrani també va deixar clar que el seu departament està fent la feina que ha de fer per garantir que l'esperada residència de persones grans arribi a la ciutat. L'acte també va comptar amb un vídeo de la secretària general d'ERC Marta Rovira, que va mostrar el seu suport a la candidatura de la Núria Maynou i va advertir de la necessitat d'estar més forts i animats que mai quan arribin les sentències. Va advertir també que la repressió té com a objectiu fragmentar-nosi allunyar-nos els uns dels altres i cal lluitar contra aquesta dinàmica. Al seu torn de presentació, Gisela Comas va comentar que la Núria Maynou era la seva ídol: Mare de quatre fills, treballadora, alegre i amb una gran capacitat d'implicació, treball i empatia. Va cloure el discurs demanant la necessitat que Granollers tingui una alcaldessa. Per la seva banda, Maynou va presentar-se com a candidata i ciutadana de Granollers: Nascuda prop de l'Hospital, ha viscut a Sant Miquel i Tres Torres. Implicada en moltes entitats de la ciutat, a través d'ella o els seus quatre fills, geògrafa i demògrafa.