Granollers

Totes les notícies

Un patinet elèctric per l'illa de vianants (Fotografia: Ajuntament de Granollers)

Enric Gisbert: «El pas que fem avui és important, però ens cal molt més per transformar Granollers en una ciutat molt més verda i sostenible».

Ahir va tenir lloc la sessió plenària corresponent al mes de febrer de l’Ajuntament de Granollers. El punt que va generar més debat va ser l’aprovació de la modificació de l’ordenança de circulació amb l’objectiu de regular la circulació dels patinets elèctrics, també coneguts com a Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). La nova ordenança recull tots els preceptes de la instrucció elaborada per la DGT i n’afegeix tres de nous de competència municipal. En primer lloc, l’edat mínima per a poder circular amb patinet elèctric serà de 14 anys; en segon lloc, el casc serà obligatori fins als 16 anys; i per últim, la seva circulació per l’illa de vianants estarà limitada fora dels horaris comercials, així com en aquells moments de màxima afluència. El regidor del grup republicà, Enric Gisbert, tot i compartir la regulació proposada, afegia que segueixen «tenint la sensació que no s’afronta d’una manera definitiva la mobilitat a la nostra ciutat». Gisbert va remarcar la necessitat de disposar d’uns itineraris ciclables òptims per tal de «retirar al cotxe la condició d'amfitrió per a que passi a ser un convidat a les nostres ciutats». Per últim, va concloure que «el pas que fem avui és important, però ens cal molt més per transformar Granollers en una ciutat molt més verda i sostenible» Ja en l’apartat de mocions, es va aprovar unanimitat el text proposat conjuntament per ERC i Primàries per tal de fomentar el reciclatge dels olis vegetals. En aquest punt, la regidora Lorena Torró va remarcar que «estaran atents per tal de que s’acabin implementant mesures reals en aquest sentit». La segona moció que es va aprovar per unanimitat va ser la presentada pels republicans per tal de commemorar el Dia Internacional de de les Dones. La portaveu del grup municipal, Núria Maynou, va reivindicar que «ens cal tenir clar que només podem fer política amb les ulleres de gènere ben posades per combatre el patriarcat i transformat la societat».

ERC i Primàries presenten conjuntament una moció per promoure el reciclatge d'olis vegetals

Avui 19 de febrer, els Grups Municipals d'Esquerra Republicana i Granollers per la Independència - Primàries Catalunya han presentat una moció per promoure el reciclatge d'olis vegetals d'ús domèstic, amb l'objectiu d'iniciar una campanya de conscienciació de l'impacte d'aquest residu en el medi ambient, i assolir per part de l'Ajuntament de Granollers la implantació d'un sistema de recollida que permeti a la ciutadania tractar-lo adequadament sense necessitat d'haver-se d'adreçar a la deixalleria per dipositar-lo. Cal recordar que actualment a Catalunya es generen una mitjana de quatre litres per persona i any de residus d'olis vegetals, gran part dels quals (aproximadament unes 1,238 tones a tot Catalunya) no es tracten adequadament i es llencen per l'aigüera, fet que provoca la contaminació d'aqüífers, amb una mitjana de 1,000 contaminats per cada litre d'oli usat no tractat. En la mateixa moció, els Grups proposants han reconegut la tasca d'associacions i entitats de la ciutat que han iniciat projectes pilot de recollida d'olis (com per exemple, el cas de l'Associació de Veïns de Sota el Camí Ral), i proposen que aquest model pioner pugui esdevenir en una xarxa de punts de recollida d'olis usats arreu del municipi, amb la col·laboració precisament d'associacions i entitats, però també d'establiments i edificis municipals. Adjuntem text de la moció.

ERC Granollers presenta una campanya per a reivindicar el dret a l'accés a l'habitatge

Els republicans basaran la campanya en dos eixos: Assegurar la implantació d'un parc públic de lloguer social per part del govern municipal del PSC i promoure les formes alternatives d'accés i tinença d'habitatge ERC Granollers ha presentat, aquest passat dilluns, la campanya política que desenvoluparà durant els properes mesos a la ciutat. Es tracta d'un projecte per reclamar una millora en l'accés a l'habitatge per part de la ciutadania, demanant el desenvolupament d'un parc públic de lloguer social que pugui afectar als preus del lloguer de mercat, així com la promoció de les formes alternatives d'accés a l'habitatge i la creació d'un marc legal que les promogui. La portaveu a l'ajuntament d'ERC-AG i cap de l'oposició, Núria Maynou, ha explicat que el dret a l'habitatge és clau en l'estat del benestar, al nivell de la sanitat, educació o pensions. És per això que preocupa en especial l'augment dels preus, tan de lloguer com de compra, que hi ha hagut en els últims anys. Maynou ha recordat que l'Ajuntament de Granollers ha basat, fins ara, les seves polítiques en mesures assistencialistes i que des d'abans de la crisi econòmica que no ha construit habitatge social – que aleshores es va destinar a la venda -. Maynou ha insistit en la necessitat de realitzar polítiques d'habitatge valentes per tal de cohesionar més Granollers, així com ha recordat que, encara que l'ajuntament ha fet passos endavant cap a la implantació d'una base d'habitatges en lloguer social, la ciutat encara es troba molt lluny del punt òptim socialment. De la mateixa manera, Maynou ha reivindicat el nou decret d'habitatge impulsat per la Generalitat com una eina més per a facilitar les polítiques d'habitatge. En la seva intervenció, Guillem Pujadas – membre del grup impulsor de la campanya – ha explicat les dues línies d'actuació. Per una banda el seguiment i reivindicació de la implantació del parc públic de lloguer social – fent referència als 2700 habitatges potencials que exposa el pla local d'habitatge aprovat pel consistori – i la promoció de les mesures alternatives d'accés a l'habitatge.

El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes de gener.

Aprovada per unanimitat la moció d’ERC per al reconeixement de les dones exiliades als camps de concentració nazi.

Ahir va tenir lloc la primera sessió plenària de l’Ajuntament de Granollers d’aquest any 2020. En el marc de la celebració del Dia per la Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana va registrar una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis. La moció, que ha rebut esmenes del PSC i Primàries, exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació. La moció destaca el paper de dues dones com van ser Neus Català i Conxita Grangé, que van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia. En aquest sentit, la portaveu republicana, Núria Maynou, celebrava l’aprovació de la moció i recordava que «avui és un bon dia per recordar a totes les víctimes i dir ben clar que el feixisme no el volem mai més, enlloc, contra ningú.» La sessió plenària d’ahir també va servir per aprovar el II Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament de Granollers. En aquest punt Maynou destacava que aquest «hauria de ser un Pla que ajudi a fer del nostre Ajuntament un model referencial feminista per a la nostra ciutat». Seguidament, es va aprovar el conveni de col·laboració entre els Ajuntaments de Granollers i Canovelles per la programació conjunta del Teatre Auditori i Can Palots. En aquest sentit, el regidor republicà Pau Llobet insistia en la necessitat de «potenciar la conurbació amb els pobles veïns en l’àmbit cultural com a primer pas per a fer front a molts altres reptes que demanen mirades globals, compartides i solidàries».

ERC presenta una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi i per repensar el nomenclàtor en clau feminista.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazi per a que sigui debatuda al Ple del proper dimarts 28 de gener. La moció exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació. La moció destaca el paper de tres dones que van patir l’exili, la deportació i van ser perseguides pel feixisme i el nazisme, com van ser: Neus Català, Conxita Grangé i Teresa Pàmies. Totes tres van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia. Atès que el foment de la memòria democràtica és essencial com a eina de dignificació i record per les persones que han estat perseguides, la moció proposa que s’obri la Comissió del Nomenclàtor per tal d’acordar que es dediqui un carrer o espai municipal a les tres dones mencionades, així com a la resta de republicanes exiliades, deportades i perseguides pel feixisme i el nazisme. De la mateixa manera, es proposen campanyes de difusió sobre la vida i dificultats de les dones als camps de concentració. Per últim, la moció també reclama un procés per tal de repensar el nomenclàtor de la ciutat en clau feminista, recordant totes aquelles dones que han fet contribucions a la nostra societat, com és el cas d’Isabel Clara-Simó, que recentment ens ha deixat. Podeu consultar la moció en el document adjunt.

ERC, JxG i Primàries presenten conjuntament una moció de rebuig a la resolució de la JEC i el Tribunal Suprem respecte el President de la Generalitat i l'eurodiputat Oriol Junqueras

Els Grups Municipals d'Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries Catalunya - Granollers per la Independència han presentat conjuntament una moció que rebutja la resolució de la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem respecte el M.H. President de la Generalitat Quim Torra i l'eurodiputat Oriol Junqueras. Aquesta moció sorgeix com a resposta de l'acord pres per la Junta Electoral Central el passat divendres 3 de gener de 2020, on s'exposava que l'eurodiputat Oriol Junqueras no podia exercir aquesta condició, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. De la mateixa manera, el dia 9 de gener el Tribunal Suprem va decidir fer cas omís a aquesta sentència dictaminant que Oriol Junqueras no té immunitat i que per tant no pot ser eurodiputat. De la mateixa manera, la Junta Electoral Central, en una decisió ratificada el dia 10 de gener pel Tribunal Suprem, pretén també la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat, Quim Torra, malgrat no haver-hi sentència ferma, i deixar sense efecte la seva credèncial de diputat electe del Parlament de Catalunya. Aquestes resolucions s'afegeixen a la llarga llista d'electes i institucions del nostre país que pateixen repressió i persecució per part d'instàncies administratives i judicials de l'Estat espanyol per sol fet de defensar l'autodeterminació de Catalunya. Per tots aquests motius, els grups municipals que presenten aquesta moció, proposen l'adopció dels següents acords: PRIMER.- Rebutjar la resolució de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem per la qual s’intenta executar la inhabilitació del M.H. President de la Generalitat Quim Torra i s’ordena la retirada de la seva credencial de diputat. L’esmentada resolució vulnera tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com el Reglament del Parlament de Catalunya. SEGON.- Rebutjar la resolució de la mateixa Junta Electoral Central i del Tribunal suprem, que fent cas omís al TJUE, nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras, malgrat que la recent sentència del TJUE dictamina que hauria d’haver recollit l’acta d’eurodiputat i, per tant, tindria immunitat parlamentària.

El Ple de l'Ajuntament de Granollers

El PSC i Cs tomben la moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d'Oriol Junqueras i la resta de preses polítiques.

Consulta el resum dels acords del Ple que va tenir lloc ahir dilluns 23 de desembre: Resum dels acords de Ple de 23 de desembre de 2019       1.  Aprovar l'acta del Ple de la sessió ordinària del dia 26 de novembre de 2019. 2. Control i fiscalització pel Ple dels acords adoptats per la Junta de Govern Local de les sessions dels dies 5, 12, 19, i 26 de novembre de 2019. 3. Control i fiscalització pel Ple de les resolucions de l'alcalde president i els seus delegats. COMISSIÓ INFORMATIVA DE L’ÀREA DE SERVEIS GENERALS 4. Aprovació definitiva de les Ordenances fiscals 2020. Es desestimen les reclamacions presentades per dos ciutadans i s'aprova definitivament, una vegada resoltes aquestes reclamacions, la modificació de les Ordenances fiscals, així com l’establiment i modificació dels tributs, per a la seva vigència a partir de l’1 de gener de 2020. Votació. A favor: PSC. En contra: JxG i Primàries. Abstenció: ERC-AG i Ciutadans. COMISSIÓ INFORMATIVA DE L’ÀREA DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT 5. Aprovar el text refós de la modificació puntual del POUM en l’àmbit de nova centralitat a l’entorn de la plaça de Josep Barangé, que incorpora les prescripcions de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. S'aprova el text refós de la modificació puntual del POUM en l’àmbit de nova centralitat a l’entorn de la plaça de Josep Barangé, un cop s'han incorporat tots els requiriments formulats per la Comissió Territorial d’Urbanisme. Aquest àmbit inclou els terrenys de la plaça Pau Casals, plaça Josep Barangé, part del carrer Agustí Vinyamata, la façana de l’avinguda del Parc i la residència de Torrebadella, amb un total de 15.271 m². L'expedient complet es traslladarà ara a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona per tal que l'aprovi amb caràcter definitiu. També es transmet una còpia de la memòria del text refós aprovat, que incorpora l’estudi de l’avaluació de la mobilitat generada completat, a l’Autoritat del Transport Metropolità.

La plaça de la Porxada plena a vessar en les mobilitzacions del 3 d'Octubre de 2017

Els Grups Municipals d’ERC, Junts i Primàries presenten conjuntament una moció per reclamar la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques.

Els Grups Municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Granollers i Primàries han presentat de forma conjunta una moció que reclama la nul·litat de la sentència i la llibertat immediat d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques. La moció que es presenta per a ser debatuda en el Ple del proper dilluns sorgeix després de que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi dictat sentència reconeixent la immunitat d’Oriol Junqueras, determinant que aquesta és vigent des de que es proclamen de forma definitiva els resultats de les eleccions. Els Grups Municipals denuncien que des del passat mes de maig, quan es van celebrar les darreres eleccions europees, Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín han vist vulnerats els seus drets. D’aquesta manera, el text exigeix que el Tribunal Suprem apliqui la sentència europea de forma immediata i deixi en llibertat Oriol Junqueras, anul·lant la sentència condemnatòria de presó ja que amb el reconeixement de la seva immunitat, tot el procediment posterior és nul. De la mateixa manera, la moció reclama que es reconegui immediatament la condició d’eurodiputats a Carles Puigdemont i Toní Comin, i finalment, insta a l’administració espanyola a aturar la repressió en totes les seves formes, com la inhabilitació recentment coneguda al President Quim Torra, i a l’alliberament immediat de tots els presos i preses polítiques catalanes. Podeu consultar la moció adjunta per a més informació.

ERC presenta una moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social.

El Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Granollers ha registrat una moció per al retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social per a debatre-la en el Ple del proper dilluns 23 de desembre. La moció argumenta que part de les principals conseqüències de la crisi tenen a veure amb l’habitatge. L’accés a l’habitatge ha esdevingut un factor clau de desigualtat. La diferència existent entre l’evolució de les rendes i el cost d’accés a l’habitatge impacta sobre les persones i famílies amb menor capacitat econòmica. A més, com ja s’ha posat sobre la taula diverses vegades, el parc d’habitatge públic a la ciutat de Granollers és totalment insuficient per atendre les realitats socials i les emergències habitacionals dels granollerins i les granollerines. Per tot això, el text reclama que davant el lent procés de maduració de les polítiques públiques tendents a incrementar el parc d’habitatge subjecte a algun tipus de protecció pública, cal que trobem mecanismes que permetin garantir l’accés a l’habitatge per a part de la ciutadania, especialment amb caràcter d’habitatge social mitjançant l’ús de tots aquells actius immobiliaris procedents del rescat bancari. Per tot això, a l’apartat d’acords, la moció reclama, en primer lloc, que s'insti al Govern espanyol a modificar la llei que limita l'ús del superàvit municipal per tal de poder constituir estoc d'habitatge públic de lloguer social; i en segon lloc, que s'insti al Govern espanyol a modificar la llei per tal d'obligar a la SAREB a que cedeixi un 30% dels seus immobles per a la creació d'un fons social d'habitatge. Podeu consultar la moció en el document adjunt.