Granollers

Notícia

Aprovada per unanimitat la moció d’ERC per al reconeixement de les dones exiliades als camps de concentració nazi.

El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes de gener.
El ple de l'Ajuntament de Granollers, en sessió ordinària corresponent al mes de gener.
Ahir va tenir lloc la primera sessió plenària de l’Ajuntament de Granollers d’aquest any 2020. En el marc de la celebració del Dia per la Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana va registrar una moció per al reconeixement de les dones deportades als camps de concentració nazis.

La moció, que ha rebut esmenes del PSC i Primàries, exposa que entre 1939 i 1945 més de 9300 persones van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5200 van perdre la vida i unes 3800 van aconseguir sobreviure, 334 figuren com a desaparegudes. De la mateixa manera, la moció exposa que la majoria de persones que es van haver d’exiliar eren dones, i es destaca la necessitat de donar una mirada especifica des del punt de vista del gènere sobre el que va succeir durant l’exili i la deportació.

La moció destaca el paper de dues dones com van ser Neus Català i Conxita Grangé, que van dedicar els seus anys de vida després de l’alliberament a recuperar la memòria de les dones deportades, defensar el paper actiu de les dones com a combatents i republicanes actives, durant la Guerra Civil i el franquisme, a favor de la llibertat i la democràcia.

En aquest sentit, la portaveu republicana, Núria Maynou, celebrava l’aprovació de la moció i recordava que «avui és un bon dia per recordar a totes les víctimes i dir ben clar que el feixisme no el volem mai més, enlloc, contra ningú.»

La sessió plenària d’ahir també va servir per aprovar el II Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament de Granollers. En aquest punt Maynou destacava que aquest «hauria de ser un Pla que ajudi a fer del nostre Ajuntament un model referencial feminista per a la nostra ciutat».

Seguidament, es va aprovar el conveni de col·laboració entre els Ajuntaments de Granollers i Canovelles per la programació conjunta del Teatre Auditori i Can Palots. En aquest sentit, el regidor republicà Pau Llobet insistia en la necessitat de «potenciar la conurbació amb els pobles veïns en l’àmbit cultural com a primer pas per a fer front a molts altres reptes que demanen mirades globals, compartides i solidàries».

En el torn de mocions, també se’n va debatre una de conjunta dels grups independentistes de rebuig a la resolució de la JEC i el TS respecte el President de la Generalitat Quim Torra i l’eurodiputat Oriol Junqueras. La moció va ser rebutjada amb els vots contraris del PSC i Ciutadans. Davant això, Lorena Torró recordava que «des del passat juny fins ahir, portem registrades 4 mocions relacionades amb els presos polítics i cap d’elles ha estat de l’agrad de l’equip de govern».

Per últim, en el torn de precs i preguntes, el regidor Enric Gisbert va posar sobre la taula el mal estat d’algunes instal·lacions esportives de la nostra ciutat i va proposar que es treballi per l’obtenció del distintiu de Ciutat Esportiva per millorar el turisme i que, alhora, serveixi de motivació per posar al dia les nostres instal·lacions.

Pots tornar a veure el Ple fent click aquí.