Granollers

Notícia

ERC Granollers presenta una campanya per a reivindicar el dret a l'accés a l'habitatge

Els republicans basaran la campanya en dos eixos: Assegurar la implantació d'un parc públic de lloguer social per part del govern municipal del PSC i promoure les formes alternatives d'accés i tinença d'habitatge

ERC Granollers ha presentat, aquest passat dilluns, la campanya política que desenvoluparà durant els properes mesos a la ciutat. Es tracta d'un projecte per reclamar una millora en l'accés a l'habitatge per part de la ciutadania, demanant el desenvolupament d'un parc públic de lloguer social que pugui afectar als preus del lloguer de mercat, així com la promoció de les formes alternatives d'accés a l'habitatge i la creació d'un marc legal que les promogui.

La portaveu a l'ajuntament d'ERC-AG i cap de l'oposició, Núria Maynou, ha explicat que el dret a l'habitatge és clau en l'estat del benestar, al nivell de la sanitat, educació o pensions. És per això que preocupa en especial l'augment dels preus, tan de lloguer com de compra, que hi ha hagut en els últims anys. Maynou ha recordat que l'Ajuntament de Granollers ha basat, fins ara, les seves polítiques en mesures assistencialistes i que des d'abans de la crisi econòmica que no ha construit habitatge social – que aleshores es va destinar a la venda -.

Maynou ha insistit en la necessitat de realitzar polítiques d'habitatge valentes per tal de cohesionar més Granollers, així com ha recordat que, encara que l'ajuntament ha fet passos endavant cap a la implantació d'una base d'habitatges en lloguer social, la ciutat encara es troba molt lluny del punt òptim socialment. De la mateixa manera, Maynou ha reivindicat el nou decret d'habitatge impulsat per la Generalitat com una eina més per a facilitar les polítiques d'habitatge.

En la seva intervenció, Guillem Pujadas – membre del grup impulsor de la campanya – ha explicat les dues línies d'actuació. Per una banda el seguiment i reivindicació de la implantació del parc públic de lloguer social – fent referència als 2700 habitatges potencials que exposa el pla local d'habitatge aprovat pel consistori – i la promoció de les mesures alternatives d'accés a l'habitatge.

Pujadas ha explicat que el model de lloguer social públc ja és una realitat a Europa, i que ciutats com Berlin ja han anunciat que regularan els preus del lloguer. L'objectiu de la creació del parc és paliar els efectes de l'especulació sobre els preus del mercat immobiliari, així com garantir que aquells col·lectius amb més dificultats per accedir a l'habitatge – joves, persones grans, migrants i col·lectius amb risc d'exclusió social – tinguin moltes més facilitats. En aquest sentit, Pujadas confia en què el govern de Granollers haurà de tirar endavant la creació del parc públic d'habitatge, en tant que és un dels problemes socials dels propers anys.

D'altra banda, el segon eix que seguirà la campanya és la reivindicació de mesures alternatives d'accés a l'habitatge. Pujadas ha explicat que es tracta de fórmules mixtes amb el model tradicional i alternatives més innovadores. D'entre aquestes iniciatives, n'ha destacat la masoveria urbana – que consisteix en la rehabilitació d'habitatges a canvi de poder viure-hi – el cohousing – habitatges amb espais compartits – o la cessió d'ús – lloguers tous de llarga durada exclosos de l'especulació -. En aquest sentit, Pujadas ha explicat que cal, per una banda, desenvolupar mecanismes legals a nivell local per tal de facilitar la implantació d'aquests models i, per l'altra, incoure dins el bloc de polítiques d'habitatge la promoció d'aquestes mesures en les polítiques d'habitatge de la ciutat.