Granollers

Notícia

Un any després. Reflexions d’un any de mandat

Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers
Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers
(Article publicat al diari el 9 nou el divendres 31 de juliol de 2020)

Estem ja al mig de l’estiu i tot just acabem de celebrar el darrer Ple del curs. A aquestes alçades, sempre es bo mirar enrere i fer balanç de l’any i escaig que ja portem de mandat municipal a Granollers. Fer balanç per poder mirar endavant i encarar un nou curs polític, marcat per unes condicions d’emergència extraordinàries, i per seguir treballant per millorar la vida dels granollerins i granollerines.

Un any de mandat en el que hem estrenat una nova responsabilitat: ser la primera força de la oposició i, alhora, ser l’única força nítidament d’esquerres a la oposició. Per tot això, en Pau, la Lorena, l’Enric, i jo mateixa, hem assumit el repte de treballar molt per fer una oposició incisiva, constructiva i responsable, des de la qual reivindiquem els valors d’esquerres, ecologistes, feministes i republicans.

Un any marcat per la pandèmia del coronavirus, que ens ha agafat a tots a contrapeu i ha sacsejat amb força les nostres vides. Davant d’aquesta situació, des del nostre Grup Municipal ens hem exigit treballar encara més, des del primer moment i sense parar, per traslladar propostes constructives a l’equip de govern per tal de pal·liar els efectes que l’emergència sanitària ha tingut en tots els àmbits de la nostra vida. Perquè aquesta crisi és una crisi humanitària mundial, que ens posa en perill a totes i posa en evidència les debilitats i mancances del sistema en el que vivim.

Per això, entre altres coses, setmanes enrere, vam demanar la posada en marxa d’una Taula de Ciutat per a la reactivació econòmica i social de la ciutat, un procés que va culminar en la presentació del Pacte de Ciutat elaborat pel Consell de Ciutat i treballat en bona part per la ciutadania. Des d’ERC, celebrem que finalment aquest pacte hagi recollit un desplegament per concretar i especificar actuacions, tal i com nosaltres reclamàvem des d’un inici.

A l’inici del mandat, ens plantejàvem diferents línies d’acció per poder tirar endavant el model de ciutat en el que creiem. Un any després, seguim més convençudes que mai que ens cal avançar per fer de Granollers una ciutat més viva, cohesionada i radicalment republicana i aquest model ens ha d’ajudar a sortir-nos-en d’una situació com la que vivim.

Més dinàmica, baixant la política al carrer, trepitjant els barris, posant-nos al costat de la gent. Hem iniciat una feina de carrer molt important (que encara no ha acabat) trobant-nos amb nombroses associacions de veïns, entitats, i gent diversa, que són, en definitiva, qui mou i fa vibrar la ciutat. Posar les persones al centre de la política és això, estar a prop de tots i totes i posar en valor la importància de ser propers, escoltar, acompanyar.
Més cohesionada, insistint en polítiques valentes i d’esquerres. En aquest sentit, hem presentat propostes i mocions per garantir l’accés a l’habitatge, ens hem posicionat clarament contra el Quart Cinturó i hem fet propostes per repensar la mobilitat de la ciutat per tal de fer-la més verda i sana. Parlar dels drets de l’habitatge i posar en valor la importància de viure en una ciutat més sana s’ha vist, durant aquests mesos d’incertesa, que és més important que mai.

Més republicana, posant de relleu que cal prioritzar el Bé Comú i la Justícia Social com a eixos bàsics de la República que construïm. Ens cal repensar les polítiques municipals de dalt a baix. Repensar-les de manera estratègica, perquè estem en un moment de canvi de paradigma, on els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 han de ser eines claus per treballar en un model econòmic nou. Alhora, ens cal seguir treballant com ho estem fent totes les forces independentistes al consistori, de forma conjunta, per no normalitzar la situació de repressió que patim.

En definitiva, enguany vivim un estiu diferent, un estiu per estar amb els nostres, per descobrir els entorns més propers i el valor del que tenim a prop, tant a nivell de paisatge com en tots els hàbits de consum. Hem de proposar-nos fer les coses d’una manera diferent i posar en valor allò que molt sovint hem tingut més oblidat, la cura del qui ens envolta. Les administracions, especialment els ajuntaments, hem d’estar a l’altura i al costat de la ciutadania, donant suport i tirant endavant polítiques públiques que realment ajudin a superar totes les adversitats d’aquesta crisi. Perquè hem de tenir clar que d’aquesta crisi només ens en sortirem si ens en sortim totes.


Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Granollers.