Granollers

Notícia

Núria Maynou: "Assumim el repte de treballar molt per fer una oposició incisiva i constructiva, reivindicant els valors d’esquerres, ecologistes, feministes i republicans."

Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers
Els regidors del Grup Municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers
Discurs de Núria Maynou, portaveu del Grup Municipal d'ERC-AM, al Ple de constitució de l'Ajuntament de Granollers.

El pots visualitzar fent click aquí 

Bon dia
i moltes gràcies a totes les persones que avui ens acompanyeu en un Ple tant important com el d’avui.
Primer de tot, és evident que toca felicitar a l’alcalde, regidors i regidores i a les persones que conformaran el nou equip de govern que ben aviat coneixerem. Felicitar-los sincerament perquè quan algú aconsegueix revalidar la quarta majoria absoluta cal reconèixer la fortalesa del projecte o de la persona que lidera aquest projecte i ens obliga a ressituar-nos a la resta de grups i plantejar-nos, encara amb més fermesa al meu entendre, el nostre treball a l’oposició.

Veient els resultats sorgits de les urnes el passat 26 de maig, és evident que hem de ser molt conscients de quina política vol la ciutat, ser conscients que segurament ens cal treballar molt més pel coneixement profund de Granollers i la seva gent i també que, des de la proximitat del dia a dia, des de l’entesa i la senzillesa, ens cal treballar per canviar les maneres de fer política a la ciutat.

En segon lloc, vull donar també la benvinguda i agrair a les persones que m’acompanyen i conformaran el Grup Municipal d’Esquerra Republicana durant els propers 4 anys. Tres persones que amb mi mateixa conformen un equip sòlid, treballador, amb perfils diversos, però amb el denominador comú de les ganes d’aportar a la ciutat i a la política local nous aires, noves maneres de fer i de treballar.

Com veieu, m’acompanyen l’Enric Gisbert, hoteler amb un ampli coneixement del teixit econòmic local i comarcal, però també amb moltes ganes de canviar les coses i anar més enllà per fer que Granollers tingui el protagonisme que es mereix i que no pari mai. També la Lorena Torró, que des de l’àmbit cooperatiu aporta la visió del Tercer sector, l’economia social i una nova manera d’entendre l’economia, molt més pensada en les persones. I finalment, en Pau Llobet, que es va incorporar ja la legislatura passada en substitució de l’amic i Conseller Chakir El Homrani. En Pau, ja ho heu pogut comprovar alguns de vosaltres, aporta la seva visió de sociòleg, de poeta diria jo, de compromís amb la ciutat i les seves places i carrers.

Però tot això no seria possible si no fos per un element clau, tot això no seria possible sense les 4.206 persones que ens van donar la seva confiança a les passades eleccions municipals. Moltes gràcies a totes aquestes persones que van creure, que han cregut i volem que segueixin creient en el nostre projecte. Aquestes persones han fet que aconseguíssim els millors resultats de la història de la formació en aquesta ciutat i que ens ha convertit en la principal força de la oposició.

Però mireu, vull també donar les gràcies a totes aquelles persones que, més enllà de votar-nos o no, durant aquests darrers mesos, els dies de campanya i encara avui en dia, s’acosten per felicitar-nos pels resultats i ens animen a seguir treballant per defensar el projecte en el que creiem, un projecte per fer de Granollers una ciutat més viva, cohesionada i republicana.

Deixeu-me dir, també, que tal i com ha quedat el consistori, pensem que tenim una gran responsabilitat: la responsabilitat de ser la única força nítidament d’esquerres a la oposició. En aquest àmbit, lamentem la pèrdua d’una veu en aquest consistori, la veu de la CUP. Hem perdut una veu incisiva i necessària per estirar aquest consistori cap a les polítiques més d’esquerres i progressistes. Aquesta feina ens tocarà assumir-la nosaltres. Per tot això, assumim el repte de treballar molt per fer una oposició incisiva i constructiva, reivindicant els valors d’esquerres, ecologistes, feministes i republicans.

Però per sobre de tot, nosaltres som aquí per defensar el projecte de ciutat en el qual creiem, un projecte que passa necessàriament pel canvi en les maneres de fer política en aquesta ciutat. Nosaltres ens sentim, som, el canvi que ve. Per nosaltres aquesta no és només una frase electoral o un eslògan. És una idea que creiem i compartim i que volem treballar per assolir.

Com deia abans, assumim el repte però esperem que la majoria absoluta no sigui un escut que utilitzi l’equip de govern per evitar fer política DE DEBÓ. Volem ser-hi, hem de ser-hi, volem que s’ens tingui en compte, a nosaltres i a tots els grups municipals quan es tracti qualsevol tema de ciutat.
Ho tenim clar i ja ho vam dir des del mateix dia de les eleccions, som conscients que estem a a l’oposició, però farem una oposició constructiva, deixant clara la nostra voluntat de treball pels granollerins i granollerines. I deixim dir-los que esperem trobar sempre, a l’altra banda de la taula, un equip de govern que ens escolti i vulgui tenir la voluntat de consensuar totes les polítiques que afecten a la ciutat. Una escolta, per part de l'equip de govern, que sigui REALMENT ACTIVA I AMB PREDISPOSCIÓ AL CANVI SI CAL, que realment serveixi per canviar polítiques i que pugui ajudar a canviar LA MANERA DE FER POLÍTICA A LA CIUTAT.

Prometem treballar, tal i com ho hem anat fent fins ara i com ho hem fet en legislatures anteriors. Que siguem més regidors i regidores ens dóna la possibilitat de treballar millor, però seguirem en la línia de treballar MOLT, com hem fet sempre, fins i tot quan Esquerra només tenia un regidor, el fins ara company d’aquesta taula: Pep Mur, al qual des d’aquí vull aprofitar per agrair tota la tasca que ha fet reivindicant els valors republicans des del Ple d’aquesta ciutat.

Perquè mireu, m’agradaria també aprofitar per reflexionar envers el model de política que es fa a la nostra ciutat i les maneres de treballar de l’actual equip de govern: és evident que des de fa anys governen amb majoria absoluta i per tant, el recolzament que tenen de bona part de la ciutadania és innegable. Reconeixem que vostès s’han convertit en un element central de la política de la ciutat, són una part imprescindible del Granollers de finals del segle vint i principis del segle vint-i-ú, són un element més del paisatge granollerí, m’atreviria a dir.

Evidentment, durant tots aquests anys hi han hagut coses, segurament moltes, que s’han fet bé, no sempre només per mèrit seu, també en alguns moments s’ha compartit govern amb altres forces, inclosa la que nosaltres representem, i fruit d’allà han sortit projectes vitals de la ciutat com Roca Umbert, Can Jonch o la proposta d’illes de vianants; tenim també un riu recuperat, amb vida, una xarxa de centres cívics potents, entre moltes altres coses.

Però alhora, considerem que es mantenen o no s’ataquen d’arrel problemes greus de mobilitat a la ciutat i la conurbació, de contaminació atmosfèrica, de grisor en el dia a dia de la ciutat, segregació escolar o barris dormitoris que no es senten part de la ciutat. Això vol dir que fa tant de temps que governen que no és pot dir que no tinguin una responsabilitat ALTÍSSIMA en les coses que no s’han fet bé, les oportunitats perdudes i els trens que hem deixat escapar.

Per tot això, el Grup Municipal d’Esquerra Republicana ens plantegem diferents reptes, diferents línies d’acció perquè creiem que ens cal incidir en allò que no funciona, en allò que no s’ha fet bé. Però també perquè no volem deixar de treballar per tirar endavant el model de ciutat que volem i en el que creiem. Seguim més convençudes i convençuts que mai que ens cal avançar per fer de Granollers una ciutat més dinàmica, cohesionada i radicalment republicana.

Més dinàmica, perquè ens cal que la política baixi al carrer, al costat de les associacions, de les entitats, de la gent, que és qui en definitiva mou i fa vibrar la ciutat. Granollers ha de tenir un pressupostos participatius a l’altura de la seva gent i del seu teixit associatiu. Granollers ha de ser una ciutat que no pari mai, on no hi parin de passar coses. Tenim la potència, tenim ciutadania molt compromesa i que tira endavant molts i molts projectes. Potser ens cal que des de l'Administració se li doni molt més suport i acompanyament.

Més cohesionada, perquè ens cal seguir avançant per cohesionar els barris de la nostra ciutat, fent que tothom comparteixi, amb orgull, el fet de ser granollerí o granollerina, independentment de en quin indret de la ciutat visquin. Però quan nosaltres parlem de cohesió, parlem, sobretot, de cohesió social. Insistint en polítiques d’esquerres i valentes, farem de l’habitatge i la lluita contra la segregació escolar els nostres principals eixos d’actuació. Una ciutat cohesionada és també una ciutat MÉS VERDA, en aquest sentit, ens cal repensar profundament la mobilitat de la ciutat i apostar per polítiques mediambientals ambicioses que ajudin a reduir la contaminació.

I per últim, seguirem insistint, en una ciutat que sigui radicalment republicana. Volem una ciutat que estigui a l’altura del moment polític que vivim, una ciutat que tingui el protagonisme que mereix en el procés de construcció de la República Catalana.

Davant de la regressió democràtica i la repressió, seguirem treballant des dels municipis per no normalitzar aquesta situació, seguirem exigint la llibertat dels presos i les preses polítiques. Per totes i tots ells seguirem treballant, incansablement, des dels municipis, perquè pugueu tornar a abraçar als vostres i per avançar cap a la República catalana.

Perquè la República, com la Catalunya independent per la que treballem, no és una finalitat en si mateixa, sinó una eina de transformació social per a fer possibles tots aquests projectes de canvi dels que hem estat parlant.

Per tot això, necessitem que el govern municipal es posicioni, sense embuts, en contra les injustícies de l’Estat Espanyol: que no només nega el dret a l’autodeterminació del poble català, sinó que també tomba qualsevol llei social que aprova el Parlament de Catalunya. La República, doncs, és ara mateix l’única eina per poder fer un país socialment més just.

I des d’aquí, i ho farem les vegades que calgui, li demanem a l’Alcalde que torni a incorporar el llaç groc al balcó de l’Ajuntament, li demanem que recuperi l’única mostra de sensibilitat que havia tingut aquest equip de govern amb la situació de repressió i regressió democràtica que viu el nostre país. Res no ha canviat i, per tant, no entenem aquest canvi de criteri.

En el sentit republicà i de país, aquesta feina no la podem fer sols, és per això que ens comprometem a la unitat d’acció independentista, com hem anat fent fins ara. Ens comprometem a treballar de valent amb els altres grups independentistes, aquí presents i amb els que han quedat fora del consistori, i amb els moviments socials de la ciutat per treballar, tossuda i incansablement, per situar Granollers en el cantó just de la balança.

La ciutat republicana que volem és una ciutat feminista i que planta cara a l’extrema dreta, un fenomen global que també ens amenaça. I per plantar cara no es poden evitar els debats ni comprar arguments com el del trencament de la convivència. Creiem en la riquesa que aporta la interculturalitat, el feminisme, la democràcia i la llibertat d'expressió i de les persones. Som vila antifeixista i els hi hem de deixar ben clar que no passaran.

Acabo. Avui constituïm el consistori que representarà als granollerins i les granollerines durant els propers quatre anys. Nosaltres assumim el repte, amb moltes ganes de treballar, amb la voluntat de transformar la ciutat i donar-li el canvi que tant necessita.

Moltes gràcies.