Granollers

Notícia

ERC-AG presenta 15 propostes per lluitar contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics

RPD Pobresa energètica
RPD Pobresa energètica
El grup republicà ha presentat un recull de propostes sobre pobresa energètica a l’equip de govern per tal que aquest sigui més proactiu amb aquest tema. Es tracta de 15 mesures assumibles des del món local que tenen per objectiu millorar la capacitat de lluita contra la pobresa energètica i defensar els drets energètics de les persones, així com empoderar-les per exercir aquests drets.
 
Les propostes presentades per ERC-AG es divideixen en sis eixos d’acció: atacar les causes estructurals de la pobresa; aconseguir una fiscalitat més justa; impulsar un canvi de relacions entre la ciutadania i les empreses subministradores a través de la defensa dels drets energètics; millorar l’eficiència energètica de les llars i edificis de les persones més vulnerables; formació i treball transversal per a la detecció de situacions de pobresa energètica, i reclamar un pacte de país per lluitar contra la pobresa energètica.
 
Tal i com ha explicat la regidora Núria Maynou, entre les mesures concretes n’hi ha dos de clau per assolir aquests objectius: d’una banda, posar en marxa un punt d’assessorament energètic i, de l’altra, l’elaboració d’un circuit sancionador a les empreses que incompleixen la llei 24/2015 d’emergència habitacional i pobresa energètica.
 
En aquest sentit, Núria Maynou recorda que el passat juliol Ple de Granollers va aprovar per unanimitat l’establiment d’un circuit sancionador per aquelles empreses que fessin talls indeguts, però després de 8 mesos no s’ha avançat en aquest tema. ”El nostre és un dels 15 municipis catalans amb plenes competències per multar les empreses energètiques que incompleixen la llei 24/2015. Ara, a més, hi sumen solidesa jurídica, després de la sentència del passat 20 de març en que la justícia donava la raó a l’ajuntament de Sabadell per una sanció d’aquest tipus”.
 
Respecte a l’Oficina d’Assessorament Energètic, aquest servei, que hauria d’estar vinculat a l’Oficina d’Habitatge, seria l’encarregat de millorar els mecanismes d’informació i suport a les famílies en situació de vulnerabilitat energètica i estimular l’empoderament energètic de la ciutadania, entre d’altres.
 
Finalment, Maynou ha destacat que 7 de cada 10 persones que pateixen pobresa energètica són dones i que, en aquest sentit, cal introduir la perspectiva de gènere en totes les polítiques municipals, però especialment en les socials.

Més informació: http://locals.esquerra.cat/documents/arxius/doc-reflexions-pe.pdf