Guissona

Totes les notícies

Mòdol: “El sistema econòmic català té garanties”

La secció local d’ERC de Guissona ha organitzat aquest vespre una xerrada sobre la pagesia i la ramaderia a la nova República, dins de la planificació dels actes de la campanya del Sí. La xerrada ha estat duta a terme pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol. El republicà ha destacat que respecte a les polítiques agràries europees, ‘la gestió d’aquests recursos per part de l’estat espanyol perjudica clarament els interessos catalans, ja que per posar un exemple, Catalunya només cobra el 6% de la PAC quan li correspondria el doble, i en el cas dels Plans de Desenvolupament Rural, Catalunya ha hagut d’augmentar l’aportació per a poder rebre aquests fons, donat que l’estat va retirar una part del finançament’. També ha volgut remarcar que Catalunya aporta més diners a Europa dels que rep, i que les amenaces que el bloc unionista fa preveient que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea són totalment falses, sobretot tenint en compte que els catalans actualment ja tenim la condició de ciutadans europeus. Mòdol ha afirmat que ‘el sistema econòmic català té garanties’, i que l’amenaça dels unionistes sobre el tema del cobrament de les pensions és fals, doncs el pagament és a temps real, ja que es paguen a partir de les cotitzacions del treball. Carmel Mòdol ha conclòs l’acte fent un crit a l’exercici de la democràcia, destacant el compromís del govern de Catalunya en el projecte nacional de país, i ha posat de manifest la rellevància que la ciutadania pren en aquest procés, doncs la seva força és clau per a poder continuar amb fermesa el compromís amb el referèndum del proper dia 1 d’octubre.    

Casoliva: “No defallirem!”

Xavier Casoliva ha comparegut al jutjat de Cervera arran de la citació rebuda com a investigat per col·laborar en el referèndum de l’1 d’octube. L’alcade de Guissona ha comentat la situació política que està vivint el país, i ha fet públic del seu suport més gran pels membres del govern que han estat detinguts.  

L'alcalde de Guissona citat als jutjats pel seu compromís amb el Referèndum

La Fiscalia Superior de Catalunya ha citat l'alcalde Xavier Casoliva com a investigat per col·laborar en el referèndum de l’1 d’octubre. Dins del degoteig de citacions que ja han començat a rebre els 712 alcaldes investigats per la Fiscalia, també ha rebut la citació l'alcalde de Guissona, que haurà d’anar a declarar el dimecres dia 20 a les 9.30h del matí als jutjats de Cervera.   Es convoca una concentració en suport de l’alcalde de Guissona i de tots els alcaldes i alcaldesses investigats pel seu compromís en defensar els drets de la ciutadania i per vetllar per l’exercici de la democràcia    

Xerrada "Garanties per a la democràcia" a Guissona

Demà dia 8 d'agost el diputat al Parlament de Catalunya Bernat Solé farà la xerrada "Garanties per a la Democràcia" a Guissona, en un acte organitzat per Segarra per la Independència (Assemblea Nacional Catalana). L'acte serà a les 20h a la sala de plens de l'Ajuntament de Guissona.

Civit: ‘El territori ha de ser un punt de trobada, no un camp de batalla’

Esquerra Republicana de Catalunya ha dut a terme aquest matí al castell de Concabella (els Plans de Sió) una jornada que ha versat sobre la gestió del territori a la nova República, i que ha comptat amb la presència de Ferran Civit, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la comissió de Medi ambient i Sostenibilitat al Parlament de Catalunya, Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, Eduard Porta, enginyer de forests i soci d’Enginyeria Marsal i Porta, S.L. i Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya. L’acte ha estat moderat per l’alcalde de Montoliu de Segarra i conseller comarcal, Vicenç Roig.   El diputat al Parlament de Catalunya, Ferran Civit s’ha referit al desequilibri territorial i ha defensat que ‘un dels pilars del benestar és que la gent pugui viure i treballar a qualsevol lloc del país, no només a les grans ciutats sinó a qualsevol municipi sigui quina sigui la seva població, tenint en compte que el territori ha de ser un punt de trobada i no un camp de batalla entre el sector primari i el sector conservacionista; necessitem un territori habitat, gestionat i sobretot sostenible’.   Eduard Porta ha centrat la seva intervenció en la gestió forestal, recordant que el 63% de la superfície del nostre país correspon a àrees forestals. Porta ha defensat que ‘cal escoltar el territori per a gestionar-lo, comptant amb la complicitat de tots els agents del territori per a poder definir els criteris amb sentit comú’. Francesc Coll, al seu torn, ha fet una exposició de tots els àmbits de treball dels agents rurals, posant de manifest la rellevància de les tasques de sensibilització ambiental, i ha defensat la necessitat de revisar alguns conceptes per tal de donar-los una visió més realista, com és el cas de la llei de caça, així com també la necessitat d’agilitzar els tràmits burocràtics.  Coll també ha remarcat algunes problemàtiques importants que cal atendre, com són el decaïment forestal o la pèrdua de biodiversitat lligada a les concentracions parcel·làries i nous regadius, i el canvi de paisatge que això comporta.

ERC debatrà a Concabella sobre la gestió del territori a la nova República.

Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat una jornada que versarà sobre la gestió del territori a la nova República i que tindrà lloc aquest dissabte, dia 3 de juny al castell de Concabella. Ferran Cívit, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la comissió de Medi ambient i Sortenibilitat al Parlament de Catalunya, Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, Eduard Porta, enginyer de forests i soci d’Enginyeria Marsal i Porta, SL, Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya   L’alcalde de Montoliu de Segarra i conseller comarcal, Vicenç Roig, que exercirà de moderador de la xerrada, ha volgut fer esment en que ‘com a base per a la planificació del model de gestió del territori, cal partir de la premissa de que Catalunya és un país molt divers, amb molta biodiversitat, orografia molt irregular, asimetria poblacional’; cal recordar que el 50% de la població s’aglutina en 23 municipis que representen el 3% del territori. De la mateixa manera ha destacat ‘el desequilibri territorial evident quant a infraestructures i serveis si tenim en compte que el 50% dels municipis tenen el 2,6% de la població i ocupen més de la meitat del territori’.   En aquest sentit, , ha destacat que ‘Catalunya té, també, gairebé 2 milions d'hectàrees de massa forestal, un 62% del seu territori, molt per sobre de la mitjana dels països de la Unió Europea, que està al voltant del 44%, i una gran superfície inclosa a la Xarxa Natura 2000, una eina molt important per assegurar la biodiversitat. Malgrat això, Catalunya, tot i tenir un 30% del territori protegit, rep al voltant del 4% del total de fons que van a Espanya destinats a gestionar aquests espais’.   Per la seva part, Fornells ha volgut, fent referència als fons europeus destinats a la PAC ‘que hi ha un gran abisme entre territoris, ja que un pagès català rep la meitat que un pagès espanyol i un terç del que reben els alemanys’.

ERC debat sobre les pensions a la nova República

La sala d'actes de la Biblioteca de Guissona ha acollit aquest capvespre un acte organitzat per Esquerra Republicana sobre les pensions a la nova República. La xerrada, que s’inclou dins el procés participatiu “La República que farem” que va endegar aquesta formació a finals d’octubre de l'any passat, ha estat impartida per Joan Santacana, regidor de la Paeria de Cervera i director dels serveis territorials de Benestar, Treball i Famílies.   Durant la xerrada, Joan Santacana ha defensat el model Seguretat Social ‘de repartiment perquè és un model solidari que obeeix a l’objectiu de repartiment de la riquesa’. En aquest sentit, el republicà ha desmentit l'argument que alguns utilitzen afirmant que una Catalunya independent no podria fer front al pagament de les pensions, ja que 'gràcies al model de Seguretat Social vigent de repartiment, els treballadors són els que financen el pagament de les pensions, per tant, el futur de les pensions depèn de nosaltres, sense necessitar que es transfereixin fons des de l'estat’. Segons el republicà, el ‘balanç entre les cotitzacions a la Seguretat Social i les pensions que es paguen és més favorable a Catalunya que al conjunt de l’estat espanyol, cosa que garanteix que les pensions en una futura República Catalana siguin més sostenibles’.   El republicà també ha estat taxatiu a l’hora de revisar l’anàlisi de les dades d’ocupació i de la població pensionista a Catalunya, assegurant que ‘no és cert que l’edat de la població catalana faria fracassar el model de pensions en un estat propi, doncs l’envelliment de la població a Catalunya és el mateix que el del promig de l’estat espanyol’. Santacana també  ha destacat que quant al mercat de treball, els tres paràmetres més rellevants, activitat, taxa d’ocupació i taxa d’atur, són més favorables a Catalunya que al conjunt d’Espanya i ‘per tant, mantenint el sistema de repartiment, les pensions estaran garantides’, ha conclòs.

Esquerra Republicana demana ampliar la inversió de l’estat espanyol a la Plana de Lleida

Entre les principals inversions reclamades per la formació republicana en les seves esmenes a la Llei General de Pressupostos de l’Estat, hi figura el finançament de la darrera fase de la rehabilitació de l’edifici de l’Ateneu de Guissona.     Els Grups d’Esquerra Republicana a les Corts Generals, en les seves gairebé 500 esmenes presentades a la Llei General de Pressupostos, exigiran a l’Executiu de l’Estat Espanyol un increment de més de 127 milions euros en les inversions previstes a les comarques de la Plana de Lleida (Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell) i de gairebé 500 milions a tota la demarcació de Lleida, segons han informat el diputat Xavier Eritja i el senador Miquel Àngel Estradé.   Una de les inversions sol·licitades per ERC, és el finançament per acabar les obres restants del projecte de rehabilitació de l’edifici modernista de l’Ateneu de Guissona, obra que segons l’alcalde de Guissona, Xavier Casoliva ‘és una aposta cultural prioritària atès que dotarà al municipi d’una sala d’espectacles per a Guissona, i permetrà que l’Ateneu de Guissona, entitat amb gairebé un segle d’història, pugui desenvolupar la seva tasca social i cultural amb normalitat’.   Entre les inversions sol·licitades per la formació republicana a les comarques Lleida, en destaca un projecte per a la investigació i el tractament dels purins, amb una assignació de 35 milions d’euros, mitjançant el qual, segons el senador Estradé ‘es pretén treballar conjuntament amb els promotors de les plantes per tal de cercar sistemes alternatius, dins del marc agrari, que ajudin a consolidar aquest sector i a buscar solucions efectives i sostenibles per a la problemàtica de les dejeccions ramaderes’ o l’arranjament i millora dels camins rurals de Sant Guim de Freixenet.   Xavier Eritja, diputat al Congrés d'ERC per Lleida, ha mostrat el seu compromís i el del seu grup de portar les esmenes davant l'òrgan pertinent a Madrid i ha reblat que tot i el procés de desconnexió de Catalunya, defensaran el que pertoca a les nostres contrades ‘fins a l'últim cèntim, fins a l'últim minut’.