Guissona

Totes les notícies

Civit: ‘El territori ha de ser un punt de trobada, no un camp de batalla’

Esquerra Republicana de Catalunya ha dut a terme aquest matí al castell de Concabella (els Plans de Sió) una jornada que ha versat sobre la gestió del territori a la nova República, i que ha comptat amb la presència de Ferran Civit, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la comissió de Medi ambient i Sostenibilitat al Parlament de Catalunya, Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, Eduard Porta, enginyer de forests i soci d’Enginyeria Marsal i Porta, S.L. i Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya. L’acte ha estat moderat per l’alcalde de Montoliu de Segarra i conseller comarcal, Vicenç Roig.   El diputat al Parlament de Catalunya, Ferran Civit s’ha referit al desequilibri territorial i ha defensat que ‘un dels pilars del benestar és que la gent pugui viure i treballar a qualsevol lloc del país, no només a les grans ciutats sinó a qualsevol municipi sigui quina sigui la seva població, tenint en compte que el territori ha de ser un punt de trobada i no un camp de batalla entre el sector primari i el sector conservacionista; necessitem un territori habitat, gestionat i sobretot sostenible’.   Eduard Porta ha centrat la seva intervenció en la gestió forestal, recordant que el 63% de la superfície del nostre país correspon a àrees forestals. Porta ha defensat que ‘cal escoltar el territori per a gestionar-lo, comptant amb la complicitat de tots els agents del territori per a poder definir els criteris amb sentit comú’. Francesc Coll, al seu torn, ha fet una exposició de tots els àmbits de treball dels agents rurals, posant de manifest la rellevància de les tasques de sensibilització ambiental, i ha defensat la necessitat de revisar alguns conceptes per tal de donar-los una visió més realista, com és el cas de la llei de caça, així com també la necessitat d’agilitzar els tràmits burocràtics.  Coll també ha remarcat algunes problemàtiques importants que cal atendre, com són el decaïment forestal o la pèrdua de biodiversitat lligada a les concentracions parcel·làries i nous regadius, i el canvi de paisatge que això comporta.

ERC debatrà a Concabella sobre la gestió del territori a la nova República.

Esquerra Republicana de Catalunya ha organitzat una jornada que versarà sobre la gestió del territori a la nova República i que tindrà lloc aquest dissabte, dia 3 de juny al castell de Concabella. Ferran Cívit, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la comissió de Medi ambient i Sortenibilitat al Parlament de Catalunya, Francesc Coll, president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, Eduard Porta, enginyer de forests i soci d’Enginyeria Marsal i Porta, SL, Montserrat Fornells, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya   L’alcalde de Montoliu de Segarra i conseller comarcal, Vicenç Roig, que exercirà de moderador de la xerrada, ha volgut fer esment en que ‘com a base per a la planificació del model de gestió del territori, cal partir de la premissa de que Catalunya és un país molt divers, amb molta biodiversitat, orografia molt irregular, asimetria poblacional’; cal recordar que el 50% de la població s’aglutina en 23 municipis que representen el 3% del territori. De la mateixa manera ha destacat ‘el desequilibri territorial evident quant a infraestructures i serveis si tenim en compte que el 50% dels municipis tenen el 2,6% de la població i ocupen més de la meitat del territori’.   En aquest sentit, , ha destacat que ‘Catalunya té, també, gairebé 2 milions d'hectàrees de massa forestal, un 62% del seu territori, molt per sobre de la mitjana dels països de la Unió Europea, que està al voltant del 44%, i una gran superfície inclosa a la Xarxa Natura 2000, una eina molt important per assegurar la biodiversitat. Malgrat això, Catalunya, tot i tenir un 30% del territori protegit, rep al voltant del 4% del total de fons que van a Espanya destinats a gestionar aquests espais’.   Per la seva part, Fornells ha volgut, fent referència als fons europeus destinats a la PAC ‘que hi ha un gran abisme entre territoris, ja que un pagès català rep la meitat que un pagès espanyol i un terç del que reben els alemanys’.

ERC debat sobre les pensions a la nova República

La sala d'actes de la Biblioteca de Guissona ha acollit aquest capvespre un acte organitzat per Esquerra Republicana sobre les pensions a la nova República. La xerrada, que s’inclou dins el procés participatiu “La República que farem” que va endegar aquesta formació a finals d’octubre de l'any passat, ha estat impartida per Joan Santacana, regidor de la Paeria de Cervera i director dels serveis territorials de Benestar, Treball i Famílies.   Durant la xerrada, Joan Santacana ha defensat el model Seguretat Social ‘de repartiment perquè és un model solidari que obeeix a l’objectiu de repartiment de la riquesa’. En aquest sentit, el republicà ha desmentit l'argument que alguns utilitzen afirmant que una Catalunya independent no podria fer front al pagament de les pensions, ja que 'gràcies al model de Seguretat Social vigent de repartiment, els treballadors són els que financen el pagament de les pensions, per tant, el futur de les pensions depèn de nosaltres, sense necessitar que es transfereixin fons des de l'estat’. Segons el republicà, el ‘balanç entre les cotitzacions a la Seguretat Social i les pensions que es paguen és més favorable a Catalunya que al conjunt de l’estat espanyol, cosa que garanteix que les pensions en una futura República Catalana siguin més sostenibles’.   El republicà també ha estat taxatiu a l’hora de revisar l’anàlisi de les dades d’ocupació i de la població pensionista a Catalunya, assegurant que ‘no és cert que l’edat de la població catalana faria fracassar el model de pensions en un estat propi, doncs l’envelliment de la població a Catalunya és el mateix que el del promig de l’estat espanyol’. Santacana també  ha destacat que quant al mercat de treball, els tres paràmetres més rellevants, activitat, taxa d’ocupació i taxa d’atur, són més favorables a Catalunya que al conjunt d’Espanya i ‘per tant, mantenint el sistema de repartiment, les pensions estaran garantides’, ha conclòs.

Esquerra Republicana demana ampliar la inversió de l’estat espanyol a la Plana de Lleida

Entre les principals inversions reclamades per la formació republicana en les seves esmenes a la Llei General de Pressupostos de l’Estat, hi figura el finançament de la darrera fase de la rehabilitació de l’edifici de l’Ateneu de Guissona.     Els Grups d’Esquerra Republicana a les Corts Generals, en les seves gairebé 500 esmenes presentades a la Llei General de Pressupostos, exigiran a l’Executiu de l’Estat Espanyol un increment de més de 127 milions euros en les inversions previstes a les comarques de la Plana de Lleida (Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell) i de gairebé 500 milions a tota la demarcació de Lleida, segons han informat el diputat Xavier Eritja i el senador Miquel Àngel Estradé.   Una de les inversions sol·licitades per ERC, és el finançament per acabar les obres restants del projecte de rehabilitació de l’edifici modernista de l’Ateneu de Guissona, obra que segons l’alcalde de Guissona, Xavier Casoliva ‘és una aposta cultural prioritària atès que dotarà al municipi d’una sala d’espectacles per a Guissona, i permetrà que l’Ateneu de Guissona, entitat amb gairebé un segle d’història, pugui desenvolupar la seva tasca social i cultural amb normalitat’.   Entre les inversions sol·licitades per la formació republicana a les comarques Lleida, en destaca un projecte per a la investigació i el tractament dels purins, amb una assignació de 35 milions d’euros, mitjançant el qual, segons el senador Estradé ‘es pretén treballar conjuntament amb els promotors de les plantes per tal de cercar sistemes alternatius, dins del marc agrari, que ajudin a consolidar aquest sector i a buscar solucions efectives i sostenibles per a la problemàtica de les dejeccions ramaderes’ o l’arranjament i millora dels camins rurals de Sant Guim de Freixenet.   Xavier Eritja, diputat al Congrés d'ERC per Lleida, ha mostrat el seu compromís i el del seu grup de portar les esmenes davant l'òrgan pertinent a Madrid i ha reblat que tot i el procés de desconnexió de Catalunya, defensaran el que pertoca a les nostres contrades ‘fins a l'últim cèntim, fins a l'últim minut’.

Forcadell: ‘Mai no em podran posar una querella per desobeir ni al poble de Catalunya, ni al Reglament del Parlament’

El nucli de Vicfred, al municipi de Sant Guim de la Plana, ha acollit aquest dissabte el congrés anual ordinari de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, posteriorment al qual s’ha celebrat la Festa de la República i s’han lliurat els Premis República. Els guardons Víctor Torres i Victorina Vila, han homenatjat en aquesta ocasió a la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, senyora Carme Forcadell i a l’Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà, respectivament.   Carme Forcadell, que ha rebut el premi de mans de la secretària d’Organització nacional d’Esquerra Republicana, Mònica Palacín, s’ha mostrat orgullosa per haver rebut aquest guardó amb el nom del polític lleidatà Víctor Torres, a qui s’ha referit com ‘un patriota, un home compromès amb el seu país, lleial als seus principis i fidel tota la seva vida als seus valors republicans’   La Presidenta del Parlament, també ha estat contundent en la seva intenció de defensar la llibertat d’opinió al Parlament i la seva fidelitat al Reglament del Parlament i a la voluntat dels catalans i les catalanes. ‘Jo tinc dues querelles, una per desobeir el Tribunal Constitucional i una altra per prevaricació; però no en tinc, ni en tindré mai cap per desobeir el Reglament del Parlament, ni per desobeir al poble de Catalunya, ni per no respectar els drets dels diputats i les diputades sigui quin sigui el seu partit polític o el grup parlamentari al qual pertanyin. I no la tindré mai perquè aquesta és la veritable essència de la democràcia’, ha reblat.   Per la seva part, Rosa Bagà, presidenta de l’APACT, ha reivindicat la conservació del patrimoni cultural, artístic i natural ‘que a molts els pots semblar un veritable anacronisme’ com la manera de ‘preservar, recuperar i redescobrir els nostres orígens, la nostra història, el nostre bagatge i la nostra identitat com a persones i com a poble’   Els premis República, que enguany arriben a la seva cinquena edició, premien entitats i personalitats que han destacat pels seus valors republicans, nacionals, i en benefici de Catalunya.

Salvadó: ‘L’Agència Tributària Catalana estarà preparada per substituir totalment l’espanyola en el termini d’uns mesos’

Esquerra Republicana ha organitzat una xerrada - col·loqui amb el títol La Hisenda Catalana a la nova República, que s’ha dut a terme aquest vespre a l’Auditori de Cervera, i que ha comptat amb la presència de Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya. L’acte s’inscriu dins del procés participatiu que està duent a terme, des de fa uns mesos, la formació republicana anomenat La República que farem.    Pel que fa al finançament de la nova República, Salvadó ha assegurat que aquest es durà a terme en bona part a través dels impostos i ‘una part, esperem que poca, a través dels bancs com passa a qualsevol país del món’. De la mateixa manera, ha volgut desmentir les previsions més atziagues dels partits espanyolistes afirmant de manera taxativa que ‘el finançament a través dels bancs: serà viable si hi ha solvència per a poder tornar els diners. Per a poder demostrar als bancs que tenim capacitat per a poder tornar els diners, cal consolidar els pressupostos, és a dir, que podem gastar allò que tenim. Aquests anys tancàvem els exercicis amb un 3% del PIB de dèficit en un moment que les polítiques estaven en fase de retallades’.     Així mateix, ha assenyalat que ‘un govern que genera dèficit de manera sistemàtica no és capaç de retornar els seus deutes i no és solvent’. Per aquest motiu, el dirigent dels republicans ha explicat que l’objectiu que s’han fixat des de la conselleria dirigida per Oriol Junqueras és ‘anar reduint el dèficit any rere any; això ens ha permès millorar en tresoreria i con a conseqüència reduir els terminis de pagament als nostres proveïdors’.   Salvador també s’ha referit a l’Agència Tributària Catalana explicant que ‘en la recaptació hi ha una fase voluntària (la fase fàcil) i una executòria (per la que ara estem pagant a l’estat espanyol)’. Per aquest motiu, ha aclarit ‘que s’està treballant per elaborar la sistemàtica per dur a terme la fase executòria i s'està ultimant el sistema informàtic per tal que es pugui recaptar qualsevol tipus d'impost perquè l'Agència Tributaria Catalana pugui substituir totalment l'espanyola en el termini d’uns mesos’   El secretari d’Hisenda també s’ha referit a que amb el nou model fiscal de la República Catalana es vol evitar pujar els tipus impositius, ‘cal fer un tractament més equitatiu dels mateixos, alhora que serà primordial reduir l’economia submergida i eliminar el frau fiscal’.

La Hisenda Catalana a la nova República

El secretari d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó, durà a terme avui a Cervera, una xerrada sobre la Hisenda Catalana a la nova República. L'acte es durà a terme a l'Auditori, a les 8 del vespre.

Esquerra Republicana demana unitat territorial per exigir un subministrament elèctric de qualitat i evitar situacions com les viscudes el passat cap de setmana

Les Federacions d'Esquerra Republicana de Catalunya de l'Alt Pirineu, de Lleida i del Solsonès han convocat avui a totes les alcaldesses, alcaldes i regidors i regidores -al govern o l'oposició-  al nucli de la Guàrdia Lada, al municipi de Montoliu de Segarra, per signar el Manifest de Montoliu de Segarra, un document que manifesta la seva indignació després dels continus talls de llum que sempre afecten nombrosos municipis de la demarcació, el poc manteniment que les empreses elèctriques i de telefonia duen a terme, la falta de previsió per part de les companyies i la resposta lenta davant els greus fets d'aquest cap de setmana.   L’alcalde d’aquesta població, Vicenç Roig, la primera tinent d’alcalde de Tremp i vicepresidenta del Consell comarcal del Pallars Jussà, Maria Pilar Cases, l’alcalde de Guissona i president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva, l’alcalde de Montgai i diputat provincial, Jaume Gilabert, i l’alcadessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya, Montserrat Fornells, que han exercit de portaveus han volgut deixar clara la seva denuncia de totes les situacions viscudes en les darreres hores i han reclamat ‘unitat política, institucional, social i territorial per a exigir un subministrament elèctric de qualitat i resoldre els problemes derivats de la precarietat de la xarxa elèctrica’.   Els representants d’Esquerra Republicana han volgut lamentar que aquests fets es repeteixen periòdicament al nostre país, i, malauradament,  en especial a les comarques rurals i de l’interior. En aquest sentit, Fornells, ha declarat que ‘aquest fet és contraproduent per a la consolidació de l’estat del benestar i fer real l’equilibri territorial i evitar el problema del despoblament rural arreu del país, ja que disposar de serveis i infraestructures de qualitat, amb una bona cobertura i amb el manteniment adequat’.   Els alcaldes, alcaldesses i regidors afectats, també es queixen en el Manifest de ‘les dificultats que hem patit durant les fases més crítiques de la crisi, provocades per una manca de comunicació i d’informació i la manca d’una resposta ràpida i eficaç, que han comportat un greu perjudici a la ciutadania i al teixit econòmic i empresarial dels nostres municipis’.