Guissona

Totes les notícies

Un any al vostre servei!

Avui dia 15 de juny fa un any de la constitució del consistori actual. Un any que els regidors i regidores del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya estem al vostre servei, treballant des de l'oposició i amb moltes ganes de fer feina! Volem celebrar aquest aniversari, renovant el nostre compromís amb tota la ciutadania de Guissona i Guarda-si-venes. Com sempre, estem al vostre servei! 

La repressió no s'atura, la nostra solidaritat tampoc!

Els processos judicials s'han reprès i com a conseqüència, en Josep Maria Jové i en Lluís Salvadó tenen pocs dies per a recollir la fiança de més de 1.600.000€ que se'ls demana. El TSJC els ha processat per l'organització de l'1 d'octubre i seran jutjats pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets. El termini per pagar la fiança finalitza el proper 25 de juny i hi han de respondre solidàriament els dos processats; de no fer-ho el jutjat procedirà a l’embargament de tots els seus béns. La seva repressió no s'atura, la nostra solidaritat tampoc! Per això, omplim la caixa de solidaritat!! 

5 de juny, Dia mundial del medi ambient

10 motius per ser ecologista i ajudar a salvar el planeta L’emergència climàtica és un fet. I avui, 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient ho tenim més present que mai. Aquesta jornada ens fa veure la necessitat de protegir el medi ambient i de sensibilitzar sobre qüestions ambientals que no poden esperar més, com la contaminació dels mars i els oceans, l'escalfament global, el consum insostenible o els delictes contra la natura. Una diada de reivindicació instaurada el 1975 per les Nacions Unides, coincidint amb la data de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient. Una jornada amb més de 40 anys d’història però amb un objectiu encara ben present i pendent: tenir cura de la Terra. És per això que us presentem 10 motius per ser ecologista i ajudar a salvar el planeta: Per lluitar contra l’escalfament global. El canvi climàtic és un fet, i si no actuem per mitigar els seus efectes i adaptar-nos a aquells que ja no podem canviar, veurem com el nostre hàbitat natural canvia radicalment afectant-lo negativament. Es calcula que el canvi climàtic provocarà milers de desplaçaments humans com a conseqüència de la pèrdua d’espais habitables provocant morts, i desaparició de milers d’espècies d’animals i plantes. És responsabilitat de tothom, lluitar per minimitzar-ne els seus efectes i frenar l’escalfament global que provoca, entre altres, el desgel dels pols. Per estalviar, ser autosuficients i apostar per les renovables. L'energia que menys contamina és la que no gastem, per això és important apostar per productes amb alta eficiència energètica, canviar les bombetes que tenim a casa, i altres mesures que ens permetin reduir el nostre consum energètic. Si entre tots i totes apostem per les energies renovables, avançarem cap a un model més eficient, que fomenti l’autoconsum, les xarxes intel·ligents de gestió i la democratització del mercat energètic, lliure de monopolis i amb uns preus justos.

Manifest d'Esquerra Republicana en motiu del 17 de maig, dia internacional contra la LGTBIfòbia

Com cada 17 de maig commemorem el Dia Internacional contra la LGTBfòbia, coincidint amb la data en què fa 30 anys l'OMS va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Una data en què l'orientació sexual de les persones va deixar d'estar patologitzada, tot i que encara no s'ha aconseguit una despatologització absoluta per les persones trans.   Durant aquests trenta anys hem aconseguit avenços i èxits significatius. Tanmateix, encara avui hem de fer front a situacions de discriminació, assetjament o humiliació per raó de la nostra orientació i identitat sexual i de gènere. No podem ni volem oblidar que l'homosexualitat segueix sent encara perseguida legalment en una vuitantena de països del món, en alguns casos fins i tot amb la mort, i en molts d'altres s'encobreix, legalment o tàcitament, la LGTBfòbia.   Però no cal anar tan lluny. Aquí, a casa nostra, l'homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i la bifòbia segueixen sent una realitat molt arrelada a la nostra societat. Ens ho trobem a les aules, amb el bullying homòfob i transfob que pateixen molts menors; als centres de treball, on es fa especialment evident la discriminació que pateix el col·lectiu trans; en l'àmbit esportiu; en les dificultats a l'hora d'accedir a l'habitatge; a l'espai públic, en el dia a dia... Discriminacions que no sempre són explícites, a vegades són també omissions i silencis còmplices que agreugen aquestes situacions.   No és un tema menor: la LGTBfòbia mata. Queda molt camí a recórrer en diferents àmbits com el de l’educació (per tal de fer dels centres educatius espais segurs i respectuosos amb la diversitat i prevenir l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere) o el de l'esport, així com en els col·lectius més vulnerables davant la discriminació com les persones amb discapacitat funcional, els i les joves, la gent gran o les persones trans.   Enguany, a més, vivim aquest 17 de maig en una situació excepcional i anòmala, amb les mesures decretades per lluitar contra la Covid-19, que ha afectat de manera molt dura i directa la nostra societat.

A Guissona hi ha de tot!

La situació esdevinguda arran de la pandèmia de la Covid-19 ha deixat greus conseqüències econòmiques i socials a la nostra societat. Caldrà treballar de valent en un pla de xoc econòmic i social per a fer-hi front. Un dels aspectes que caldrà treballar, és en el reforç del comerç local, per a la reactivació econòmica del nostre teixit comercial. A Guissona hi ha de tot, ara més que mai, per la confiança, pel compromís, per la qualitat, per la proximitat. Ara més que mai, apostem pel comerç local!

Ple del mes de maig

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, ha presentat dues mocions al ple de l’Ajuntament que ha tingut lloc el dia 11 de maig en format no presencial, ateses les mesures adoptades arran de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. La primera d’elles instava a l’equip de govern la confecció i aprovació del reglament regulador d’accés i ús dels mitjans de comunicació municipals. La moció també preveu que mentre no es disposi del reglament aprovat pel consistori, l’equip de govern, reservi un espai al butlletí Municipal per els grups polítics, entitats i ciutadania, tal i com preveu la llei. Una vegada debatudes les esmenes presentades per l’equip de govern i arribant al consens, finalment es va aprovar per unanimitat la moció del grup d’ERC, garantint la participació de tots els grups sempre en igualtat d’espai i permetent també, la participació d’entitats i ciutadania. La segona moció que va presentar el grup d’ERC sol·licitava poder flexibilitzar les regles fiscals amb la finalitat d’augmentar la capacitat pressupostària del món local. La moció es va aprovar per unanimitat del ple. Des d’ERC creiem que cal una   modificació   de   la  llei Orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera,   per   permetre   que   els   ajuntaments   puguin disposar   lliurement   dels   seus   estalvis   i   també   que   se’ls   permeti   generar   dèficit   en exercicis pressupostaris en què s'hagin donat situacions extraordinàries, com és el cas d’aquesta   emergència   sanitària,   però   també   per   poder   donar   resposta   a   altres situacions d’urgència com una catàstrofe natural. És  més necessari que mai reorientar la política d'austeritat, perquè actualment la normativa és excessivament rígida per a poder donar resposta a un nou escenari de recessió econòmica, particularment en el cas de la seva aplicació a l'administració local.

Moció per a demanar la flexibilització de les regles fiscals i augmentar la capacitat pressupostària del món local

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona presenta una moció per debatre el proper ple del mes de maig en la que es demana la modificació de la llei d'estabilitat pressupostària, la regla de la despesa i per a mobilitzar els romanents dels ajuntaments per fer front a crisi social i econòmica causada per la COVID19. Segons el portaveu del grup, Josep Esquerra, ‘els ajuntaments són les institucions més properes a la ciutadania, i per tant, són els agents clau en la gestió i la coordinació de les mesures per combatre la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19’. El republicà, ha recordat que ‘la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, limita la capacitat d’actuació dels ajuntaments, i pretén un ús racional dels recursos i per a que les administracions estalviessin, però en el moment que els ajuntaments van ser capaços de generar superàvits, aquesta regla tant estricta ha deixat de tenir sentit, i entre d’altres coses ha limitat molt la capacitat d’actuació dels ajuntaments, per exemple impedint l’increment del pressupost en serveis socials’. Per a Josep Esquerra, la modificació d’aquesta llei Orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, permetrà ‘que els consistoris puguin disposar dels seus estalvis i també que se’ls permeti generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s'hagin donat situacions extraordinàries, com és el cas d’aquesta emergència sanitària del coronavirus’. ‘Cal reorientar la política d'austeritat perquè l’actual normativa és excessivament rígida per donar resposta a un nou escenari de recessió econòmica, especialment pel que fa a la seva aplicació a l'administració local’. El grup republicà defensa que la mesura recollida al decret 8/2020 que permet destinar a despesa social un 20% del superàvit 2019, amb un màxim de 300 milions d’euros per al conjunt de municipis de tot l’Estat, resulta clarament insuficient si considerem que només l’any 2019 els ajuntaments van obtenir un superàvit total de 4.

Moció per a la confecció del reglament regulador d'accés i ús dels mitjans de comunicació municipals

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, presenta una moció per a debatre al proper ple de l’Ajuntament per a instar a l’equip de govern la confecció i aprovació del reglament regulador d’accés i ús dels mitjans de comunicació municipals.   La moció també preveu que mentre no es disposi del reglament aprovat pel consistori, l’equip de govern, reservi un espai al butlletí Municipal per els grups polítics, entitats i vilatans i vilatanes, tal i com preveu la llei.   Per al grup republicà, ‘la comunicació pública local és cabdal perquè la ciutadania pugui conèixer tots els serveis municipals que té al seu abast, i això inclou també poder conèixer la vida política del consistori, inclosa la de l’oposició’. Per al portaveu del grup, Josep Esquerra, ‘la comunicació ha de garantir l’exercici individual dels drets a les llibertats d’expressió i d’informació de tots els ciutadans i ciutadanes, així com també, promoure una opinió pública lliure’.   La moció sorgeix arran de les diverses peticions que el grup municipal d’ERC ha fet al ple de la corporació en veure impedida la seva participació en el butlletí municipal, raíó que ve fonamentada en la Llei de Bases de Règim Local i l’article 154 del Text Refós de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya, que preveuen com un dels deures dels municipis, “la informació sobre la vida local i també sobre l’activitat del govern local així com la promoció de la participació ciutadana”, i descriuen també que “el ple de l'ajuntament ha de garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d'informació i difusió municipal, com ara la televisió local, les emissores de ràdio municipals i les publicacions i els butlletins editats per l'ajuntament. En aquest sentit, els respectius plens han d'aprovar un reglament que reguli les condicions d'accés i d'ús d'aquests mitjans pels regidors i els grups municipals constituïts al si de la corporació.

Marxa exploratòria a Guissona

Aquest dissabte al vespre hem passejat pels carrers de Guissona tot fent una marxa exploratòria organitzada pel grup municipal d'ERC a l'Ajuntament, amb l'objectiu d'identificar els espais que ens generen més inseguretat, i visualitzar l'urbanisme amb perspectiva de gènere. Durant la caminada hem analitzat diversos punts de la vila i a continuació hem posat en comú les idees sorgides arran de la marxa. A partir d'aquí en sortiran propostes per a trobar-hi solucions. L’espai públic és de tothom, hem de garantir que sigui també de les dones, construïm carrers segurs !